RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 14 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

írtam erről korábban én is, és igazából az a gond, hogy a film alapjául szolgáló Wells-mű sem egy eszméletlen lebilincselő darab, futóhomokra meg elég nehéz várat építeni


futóhomokra szarból nehéz várat építeni, ez biztos, de értelmes ember nem kezd bele.

utolag en se vagom, h spielberg mit gondolt errol, bar amerikaban eleg nagy hype volt annak idejen, szoval szerintem osszessegeben eleg sokal kaszalhatott vele.

spielberg + tomcruise + tetszőleges kontent = hype

Szerintem elég merész dolog egy ilyen nagysikerű és elismert könyvről simán ide behányni, hogy szar, csak mert Haszprus mesternek éppen nem tetszett a film, főleg úgy, hogy tudjuk, 1898-ban jelent meg először nyomtatásban. Nem tudom, ki mennyit tud a mű keletkezési körülményeiről, vagy az elhíresült rádiójátékról, amit belőle csináltak még a keletkezése után nemsokkal. Aki esetleg nemsokat, annak elmondanám, hogy elég nagy sikere volt. Ez persze még nem jelenti azt, hogy most is jónak kell lennie, de szerintem ha a főiskolákon és egyetemeken a mai napig oktatják akkor lehet, hogy mégis van benne valami lebilincselő és maradandó.

Másrészről az ilyen könyvre, vagy képregényre épülő filmek lényege véleményem szerint az, hogy ha lehet a film dimenziójában, nyilván valamennyire eltérve a nyomtatott szövegtől, de a lehető legjobban és legpontosabban adja vissza a könyv tartalmát és azt a mondanivalót, amit a könyv közölni próbál. Ezekhez jön hozzá természetesen a film alkotójának saját elképzelése és kreativitása, amire lehet azt mondani, hogy szar, de azt akkor meg lehet indokolni, hogy azért mert én nem ezt vártam a könyv után. Haszpi, te olvastad a könyvet? Tudod, hogy hogy végződik? Vagy csak megnézted aztán elmondtad a végén, hogy "Jééé bazmeg ez túlélte és még csak meg sem ölték a kis geci szürkéket de szaaaar bazmeg."?

"spielberg + tomcruise + tetszőleges kontent = hype"

ezt meg végképp nem értem. Most komolyan, ezzel mit akartál mondani?

GuNN, de reg kritizaltal mar, hello

en ketszer is olvastam a konyvet, masodszorra kisse atertekeltem az elso olvasas utan keletlezett tobbnyire pozitiv velemenyemet. ja es persze a tomeghiszteriaval is tisztaban vagyok.

viszont attol meg, hogy egy konyv elismert es nagy sikeru, az olvasas szerencsere szubjektiv mufaj, az olvaso egyenileg donti el, hogy tetszik-e neki az adott mu vagy sem. nalam legalabbis nem jatszik az egymillio legy nem tevedhet-elmelet.

"Szerintem elég merész dolog egy ilyen nagysikerű és elismert könyvről simán ide behányni, hogy szar, csak mert Haszprus mesternek éppen nem tetszett a film"
szerintem meg ez egy eleg meresz kijelentes, igazan elfelejthetned a Haszprus es az en velemenyem osszefuggosegevel kapcsolatos osszeeskuves-elmeleteidet.

TheGuNN, te egy blogot olvasol, ahol az én véleményem szerepel. Én nem tudom a saját baráti társaságodban azt mondod-e valakinek ha nem tetszik neki egy film, hogy hát komám te elég merész vagy, vagy elfogadod hogy nem tetszik neki, esetleg érvelsz picit, aztán kész. Blog. Szubjektív. Minden ami itt olvasható, szubjektív. Nem érzem szükségét, hogy minden mondatomba beletegyem azt a szót, hogy "szerintem". De a kedvedért: szerintem szar.

És ha ezzel megnyugtatlak, a filmbuzi szerint is szar, és shamalt szerint is szar. A filmbuzi alaposan megkritizálta.

Hagyjátok abba ezt a nincs jogom kritizálni meg hasonló szövegeket, mert van jogom és kész. Majd shamalt elmeséli hogy mennyire van.

u.i. hadd kérdezzem meg hogy pontosan mit oktatnak ezzel kapcsolatban főiskolákon és egyetemeken, valamint milyen szakon oktatják ezt?

en ugy emlekszem, mintha a jogszociologia konyvemben is olvastam volna rola.


A modern szociálpszochológiában a megfigyelés, a társadalmi jelenségek vizsgálata bevett módszer. A legtöbbet idézett olyan vizsgálatot, amely egy élő helyzetet vizsgált, Cantril: Támadás a Marsról című munkájában tette közzé. 1938-ben az USA-ban elhangzott egy rádiójáték H.G. Wells Vilűgos háborúja című regényéből, amelyben földön kívüliek szállják meg a bolygónkat. A kutatók rögtön felfigyeltek arra a jelenségre, hogy az emberek furcsán kezdtek viselkedni, mint később kiderült, közel kétmillió ember valóságnak értékelte a fikciót, és e szerint is viselkedett; a kitalált hírek pillanatok alatt terjedtek szerte New Jersey államban. Az okokat keresve az elemző a bizonytalan társadalmi helyzet, a háborútól való félelem és a gazdasűgi válság jenelségeihez jutott.
(Fleck Zoltán: Szociológia jogászoknak)
És itt van még egy idézet Cantril művéből.

köszönöm shamalt
szerintem ennek semmi köze ahhoz hogy a mű jó-e vagy sem, vagy ha mégis, akkor a filmhez végképp semmi köze (bár ezt eddig is tudtuk).

TheGuNN, kérdéseidre:
1. nem olvastam a könyvet.
2. ha tom cruise és spielberg neve szerepel egy film stáblistáján, akkor az feltehetően kasszasiker lesz. Valahol olvastam és sajnos nem bírtam rátalálni a google-lel, hogy ha star wars rajongóknak lucas a legújabb epizód címén két óra kaleidoszkópot vetítene le, az akkor is kasszasiker lenne

sztem a 8. kommentot kicsit megeditálva tedd fel vhova a főoldalra statikusan, és linket rá minden kritikánál, hogy a sok kritikuskolléga elolvassa, aztán ha még van bennük elfojtott energia, akkor lényeget írjanak, ne mindig ugyanazt.

Tartok tőle, hogy ha minden kommentelési lehetőségnél szerepelne valami ilyesmi szöveg, akkor kicsit visszaesne a kommentszám. Ami durva, azt meg most már úgyse engedem be. Waiting rulez.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...