Haszprus

Webprog 5

©   Haszprus   |   bme

A web programozása. 5. Mi más. (Javascript és Java beans volt vizsgán.)

GT (előadó): Gratulálok (kézfogás)

Korrekt.

Update 2006. jan. 25. 14:51: igen, GT a többi jelesnek is kézfogással gratulált. Ez egy olyan gesztus itt az egyetemen, ami a tömegoktatásból tökéletesen hiányzik. Nekem rendkívül szimpatikus. Aki pedig még ezen is csak a fikáznivalót tudja keresni, annak innen üzenem, hogy nem irigylem azt a szellemi nyomort, amiben leledzik. (A hozzászólását természetesen elvitte a cica.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 19 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!



Gratula! GT Webprogramozás könyvét egyébként milyennek találod?

Egész jónak. Az XML-XSLT részeket olvastam el alaposabban, az alapján mondom ezt a véleményemet. A JSP tag library-s részben nem volt számomra minden tiszta, de lehet hogy ennek oka hogy első fázisban éjjel 4-kor próbáltam olvasgatni félkómában, második fázisban pedig vizsga közben még nagyobb kómában

Bár annyira nem feltétlenül mérvadó a véleményem, tekintve hogy kb. csak 3-4 órát szánhattam a könyvre max.


Én csak átpörgettem, és jónak tűnt ahhoz, hogy kivegyem a könyvtárból, de végül nem volt időm foglalkozni vele abban a két hétben, ameddig nálam lehetett. (Előjegyezték.) Később megkaptam születésnapomra, de még azóta sem olvastam (vizsgaidőszak van, ugye). Csak reméltem, hogy tényleg használható könyvet választottam.

kézfogással kapcsolatban: ha konkrétan kézfogást nem is, de "gratulálok"-jellegű gesztust azért látni más előadótól is, ha valaki jelest ért el. szóval ez nem GT-re specifikus. (nekem pl annak idején jeles lett és nem gratulált, pedig fél óra alatt elkészültem


Tamás Tamás - Következőket tudom erre mondani. Akárhogy is gondolkodom, asszem az összes kötelező tárgyból szerzett ötösömet indexleadós módszerrel kellett beíratnom az évek folyamán, így ezekért sosem kaphattam szóban semmit. Ezekben az esetekben helyt áll az a megállapításom, miszerint a tömegoktatás problémája. Idén volt egy rakás közismereti/választható tárgyam, nos ezek közül egyedül a reklámszoc tanár fejezte ki elismerését a dolgozatom irányában, a többi csak "ötös, kérem a következőt" - style... Természetesen nem gondolom, hogy ezek a tárgyak nehezek lettek volna és valóban gratulációt érdemelnének, ez azonban semmit se változtat azon hogy ezekből se kaptam gratulációt A maradék néhány tárgyról amiből nem voltam ötös ( ), való igaz, hogy nem tudok nyilatkozni.

Mindezektől függetlenül nem gondolom hogy GT gratulációja nem szabadna jól essen, mint ahogy azt Ernő kollégánk volt szíves tudomásomra hozni.

Úgy látszik, akkor ellenkezőek a tapasztalataink, bár az tény, hogy bennem már inkább a szakirány emléke él, ahol azért ugye mégiscsak majdnemhogy névről ismertek mindegyikünket a tanszéken. Alapképzésből most a digitális technika jut konkrétan eszembe, ami alátámasztaná, amit írtam. Ettől függetlenül persze lehet a tömegoktatás problémájáról beszélni, de arról meg nem az egyetem és nem az előadók tehetnek, hanem az államilag meghatározott keretszámok.

1. Digit: ez egy darab tárgy, nem túl hosszú lista (A szakirányról pedig egy szót sem szóltam, hogy is szóltam volna.)
2. Én egy árva szóval nem hibáztattam sem az egyetemet, sem az előadókat. (Nem várom el senkitől hogy gratuláljon bármihez is.)

A lényeg:
3. A bejegyzés eredetileg amúgy se arról szólt hogy nem szoktak gratulálni az előadók, hanem arról, hogy kaptam egy gratulációt, aminek örültem. Azt szabad, nem? Na, Ernő kollégánk szerint nem. Ekkor íródott az update.

update: Közben eszembe jutott hogy azért volt legalább két kötelező tárgyas személyesen beíratott ötösöm, oszt nem kaptam melléjük semmi kommentárt. Ja de igen, az egyik mellé azt, hogy "ezt jól kicentizte". A másikból csak a javító örvendezett, a tárgyfelelős nem, pedig. (És akkor itt Itt említsünk meg egy pozitív példát is, pl. Adatb előadója emailben gratulált mindazoknak (az évfolyamból 8 ember ) akik 70%-ot elértek a zh-n

Úgy tapasztaltam, több embert motivál a kockacukor, mint ahányan közömbösek az elismerésre. Különösen a nehéz tárgyakból. Velem megesett, hogy indexleadós módon írattam be egy ilyen ötöst, és amikor bementem másnap a tanszékre, mit találtam az indexemben? Egy behajtott papírt az előadó kézírásával, amelyben gratulált eredményes munkámhoz. Hihetetlenül jólesett.

A könnyű tárgyakkal kapcsolatban: egy szóbeli gratuláció nem olyan megerőltető. Esetleg az előadó nem biztos benne, hogy önálló munkát értékel? Talán a követelményeken kell változtatni.

Architektúrák szóbeli vizsga alatt futott be valami telefon a vizsgáztatóm felé, aki csak annyit mondott a telefonba:
"Épp egy nagyon élvezetes feleltetés közben vagyok, igazából beszélgetünk, nem is felelünk"

Én ennek nagyon örültem, hiszen a vizsgáztató ezzel egyenrangú félként kezelt és nem a tanár -> hallgató viszony lentebb eső tagjaként. Nyílvánvaló, hogy az ilyen jellegű siker, öröm másokban irigységet vált ki, és nem fogok gondolom senkit meglepni azzal, hogy egy-egy ilyen történet után pusmogás indul az ember háta mögött, hogy nyalizik, holott nem erről van szó. Ezért van az, hogy én az ilyen jellegű pozitív élményeimet általában megtartom magamnak, vagy csak a szűk családi körömmel (szülők, nővérem, párom) osztom meg.

Hol tesznek üzeneteket a hallgatók indexébe?
Miért nincs "az iskola és a szülők közlései" rovat? ("Gyermeke evett az órán.")

A webprog vizsga szerencsére nem szóbeli, ami csökkenti a nyalizási valószínűséget

Hogy ki mit blogol le, végülis egy tudatos image-építési elhatározás kérdése. Eredetileg nem akartam leblogolni a webprogot, aztán úgy döntöttem, hogy mégis. A vizsgáról én már 11-kor itthon voltam, a bejegyzéssel mégis 23:26-ig vártam.

@11: azért csak a digitet említettem, mert én ugye négy-öt éve hallgattam azokat a tárgyakat, amiket te, és nem tudom, hogy most mi a helyzet. a digitbe a saját oktatási tevékenységem miatt viszont valamennyire belelátok (egyébként deklaratív programozásból is hasonló a hozzáállás, ezt meg azért tudom, mert személyesen ismerem az előadókat). mindenesetre én sem mondtam, hogy hibáztattál bárkit is, csak le akartam szögezni, hogy ez nem az egyetem hibája.
ja, eszembe jutott még egy példa: tökiből és infelmből is úgy éreztem annak idején, hogy egyenrangú félként kezel az előadó. de gratuláció nem volt, mert csak négyessel mentem át mindkettőből

Igazad van, depóból is kaptam egy gratuláció-féleséget, annak ellenére hogy ott csak négyes lettem (bár a vizsgán majnem maxpontot kaptam ).
Jó, asszem ezt az update részlegét a bejegyzésemnek nem gondoltam át eléggé.

Image-építés:
Sokak bevett módszere, hogy úgy próbál többnek mutatkozni, hogy a másik értékeit kisebbíti. Az ember előbb hajlamossá válik arra, hogy az eredményeit mások (szerénység-álszerénység), aztán önmaga előtt is elbagatellizálja (kishitűség). Látszik, hogy vívódtál a dolgon, Haszprus, nem kellett volna ennyi ideig: az, hogy jól teljesítettél, egyszerűen tény
Jól néznénk ki, ha csak kudarcokról olvashatnánk, rém depis oldal lenne. És unalmas. Vagy arra gondoltál: 'áá, nem is olyan nagy dolog'. Ha vmi jól megy, azt már nem éljük meg nagy dolognak, főleg, ha a környezetünkben többeknek jól megy. Ne csak a szűk környezethez viszonyíts. És viszonyíts pl. az 5 évvel ezelőtti önmagadhoz.

Engem a földbedöngölt önbizalmam sokáig akadályozott az előrejutásban, fincsi handicap az eredménye, ami újabb önbizalomtörést okozhatna nap, mint nap, de már nem hagyom. Megjegyzem, csak magamat hibáztathatom a történtekért (hülye, aki hagyja, ugye), de levontam a tanulságot. És ha nekem úgy tetszik, a megtanult tételeim után papírkoronát rakok a fejemre, vagy egy jól sikerült vizsga után megjutalmazom magam. Jogom van örülni.

Nyalizás és szóbeli:
Nem hinném, hogy bárki is megkapja előre a szóbeli kérdéseit. Ha elő is fordul ilyen, az ritka lehet. Vagy úgy tűnik, könnyű kérdést kapott? Sokan elbukják a könnyű kérdést is. A szóbeli amúgy is szerencse kérdése, ha az ember hézagosan készült fel, de akkor vajon másvalaki hibája, hogy "elfogytak a kérdések, amikre tudtam volna válaszolni"?
A legtöbb emberről egyébként is kiderül az életben, hogy ért-e a témához. Ha igen, úgy a gyanúsítás nem inge. Aki azért fogja vissza vizsgán a teljesítményét, nehogy mást "érzéseiben megsértsen", az gondolja újra.

Egyébként sem értem, miért katasztrófa, ha valaki más jó jegyet kap. Talán fix darabszámú jó jegy kerül kiosztásra?

Az indexbeli üzenet itt esett meg: BME Gépészmérnöki Kar. De a kar végülis mellékes.

Ejnye, túl sokat írok.

18) Mormor (nem regisztrált)
Szerintem teljesen korrekt volt.

Nekem SZ gratulált a Depo 3asomhoz, tegnap, mosolyogva (őszintén), mert ismert mint a rosszpénzt, (Haszprus emléxik is, leveleztem is vele PZH létjogosultságomról) és megjegyezte, hogy ezek szerint mégis sikerült felzárkóznom. Én örültem.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...