WiZARD

Vakságot is okozhat a kontaktlencse folyadék

©   WiZARD   |   life

A Fusarium keratitis egy ritka, gombás jellegű (Fusarium gomba által okozott szaruhártya gyulladás) szembetegség, amitől - megfelelő kezelés hiányában - akár meg is lehet vakulni. Ugyan mint írtam, ez egy ritka betegség, mégis hirtelen ezzel lett tele a világsajtó a Bausch & Lombnak köszönhetően. A B&L lágy kontaktlencse-ápoló folyadékcsaládja ReNu néven fut, elég régóta, USA-ban 30 millió kontaktlencse-viselőből 11 millió a régebbi ReNu Multiplust, 2,3 millióan pedig az újabb, modernebb (új generációs hidratáló és fertőtlenítő hatóanyagot tartalmazó) ReNu Moisture Loc fantázianevű, 2004 óta van a piacon lévő terméket használják. Állítólag csak az újabb, Moisture Loc termékkel van gond, bár jobban utánaolvasva annyira nem egyértelmű a helyzet.


Tavaly egy csoportos Fusarium keratitis megbetegedést észleltek az ázsiai kontaktlencse-használók közt, és februában a B&L önkéntesen felfüggesztette a ReNu lötyik értékesítését Hong Kongban és Szingapúrban. Ezt a terméket a dél-karolínai üzemben gyártották.

2006. április 10-én az amerikai járványügyi hivatal bejelenetette, hogy USA 17 államában 109 Fusarium keratitis megbetegedés okát vizsgálják - a B&L felfüggesztette a dél karolínai Greenville-ben lévő üzemében gyártott ReNu lötyik szállítását, valamit megkérte az értékesítőket, hogy távolítsák el polcaikról a terméket, de a felhasználókat még nem szólították fel a termék mellőzésére. A vállalat vezetője kijelentette, hogy sajnálja a történteket, és megpróbálják mihamarabb kideríteni, hogy mi áll a háttérben. Ők már vizsgálják az esetet mióta kipattant az ügy, de eddig semmit nem találtak. A felhasználókat csak április 14-én szólította fel a cég képviselője, hogy inkább ne használják a ReNu Moisture Loc nevű terméket.

Május 5-én bejelentette a járványügyi hivatal, hogy a 102 komoly fertőzést regisztráltak, melyek jelentős százaléka talán kapcsolatba hozható a B&L termékeivel, pontos adatokat nem közöltek, a nyomozás még nem fejeződött be.

Május 10-én láttak napvilágot a pontos adatok: 93 ellenőrzött esetből 59 beteg (63%) használ B&L ReNu Moisture Loc lötyit, 19 ember (20%) hanszálja a régebbi, elterjedtebb verziót - B&L ReNu Multiplust. 9 beteg (10%) használ egyéb B&L ReNu lötyit, és mindössze 7 ember (8%) használja az Alcon Inc. illetve Advanced Medical Optics Inc. termékeit. A járványügyi hivatalnak további 92 megbetegedés jelentettek, melyből 12 valószínűleg kapcsolódik az ügyhöz, 80-at még vizsgálnak.

A szövetségi vizsgálat nem talált a greenville-i gyárban szennyezésre utaló bizonyítékot, de a mikrobilogóiai tesztek analizálása több hétig is tarthat.

Jelenleg 8 beteg vár a betegség miatt szükségessé vált szaruhártya átültetésre, de nem lehet tudni pontosan a megbetegedések számát, hisz az orvosoknak nem kötelességük jelenteni ezt a betegséget.

Európában egészen a mai napig lehetett kapni az összes B&L ReNu terméket, arra hivatkoztak, hogy csak az amerikai üzemben gyártottakkal van gond, de ma már arról szólt minden, hogy az egész világon beszüntetik a ReNu Moisture Loc termékek forgalmazását.

A B&L szerintem világszerte komoly perekre számíthat. A Gugliban rákeresve, a megfelelő kulcsszavakkal (renu moistureloc) az első 10 találatból 5 mutat különböző ügyvédi irodák weblapjára, akik a Bausch & Lombbal szembeni perekben kívánnak ügyvédként szerepelni.

Pár kérdés felmerült bennem az üggyel kapcsolatban, kiváncsian várom a véleményeteket kommentben. Ha az európában gyártott lötyi is sz@r, akkor nem hiszem hogy szennyezésről van szó, sokkal inkább eredendően rossz a termék. A megbetegedések aránylag nagy számban előfordultak egyéb B&L ReNu termékeknél is, nem csak a Moisture Loc használata esetén (30%), míg másik 2 gyártó termékére csak néhány (8%) fertőzés jutott. Ezek után én nem szívesen veszek B&L ReNu lötyit, nem tudom ti hogy vagytok ezzel...

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 20 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Én amúgy sem szeretem azt a gondolatot, hogy valami izét ráhelyezzek a szemgolyómra, hát még mennyire nem tetszik az ötlet ha egy harmad évet allergiásan töltök – szóval sosem szimpatizáltam a kontaktlencsékkel.

Ezek után még kevésbé van kedvem hozzá, kipróbálni.

én 1 éve használok. jó. szeretem.
szemüveget gyűlöltem, jóformán nem is használtam. ahhoz képest megváltás a kontaktlencse.

Én meg kölyökkorom óta szemüveges vagyok, és abszolúte ki vagyok vele békülve (főleg, ha jól sikerül beállítani).

vazze, en is ezt hasznalom

Lehet hogy átfutottam vagy hülye vagyok, de te is ezt a lötyit használtad?

én is ezt használtam.
boltokban számla nélkül cserélik másik B&L lötyire, de mint a végén írtam, hát nem igazán bízok benne...

A duma2003-on is reklámozta valaki olcsón. Mindjárt előkeresem aztán beküldöm a listára a linket.

8) Peti20 (nem regisztrált)
Én is mióta élek szemüveget hordok, ráadásul viszonylag erős, de semmi gondom vele, ha el van találva, akkor szuper. Úgyhogy semmiképp sem bajlódnék lenycsével.

palacsint, ezt nagyon helyesen teszed, mindent a tájékoztatásért, köszönjük

Szerintem ott nem ezt az uj tipust reklamoztak, hanem a B&L Renu Multiplust, amit meg 5-6 eve is arultak, amikor meg en is lencseztem. Annak nincs semmi baja, kulonben mar en is vak lennek

En meg ma besetaltam a fotexbe, atvettem a lencseimet, szormentem megemlitettem ezt a halyog dolgot, veletlenul pont volt is nalam egy - kis joindulattal - harmad uveg folyadek, gyorsan ki is csereltek ket bontatlan fakonra. Nem voltam ugyan buszke magamra, de inkabb folyatom el ezt a penzt soritalra mint lencselottyre.

12) Ruppert Éva (nem regisztrált)
Hi, én eddig mindig SoloCareAqua-t használtam, szerintem messze felülmúlja ugyanis a többi folyadékot, de az elmúlt néhány hónapban azt sem lehet kapni, mert szintén - állítólag átmenetileg - kivonták a forgalomból... Azóta vettem egy Alcont (azzal nem volt baj), majd egyet a hírhedt szerből (ReNu Moisture Loc), és valóban (pedig az én szemem egyébként rendkívül jól bírja a lencsét, sose száraz, mintha ott sem lenne stb.), már kezdettől fogva vacak érzés volt használni (hamarabb ki kellett vennem, kellemetlen érzés volt a szememnek, stb.). El is döntöttem, ilyet nem veszek többet. Erre most tessék!
Ami azonban tuti: most elmegyek folyadékot venni, de semmi esetre sem választok B&L terméket. Vagyis nem váltom vissza. Mert jobb a biztonság.

13) Cady (nem regisztrált)
én másfél éve hordok kontaktlencsét és szerintem kevésbé macerás, mint a szemüveg. pl nem lesz koszos nap közben, nem lesz rajt maszat+ilyesmi. és nem zavar, hogy valami ott van a fejemen.. amugy nekem pont azután két nappal fogyott ki a renum, hogy bejelentették az egész cuccot, szal nekem nem hiszem, hoyg kicserélik az üres flakont... amugy nekem messze ez a fajta folyadék vált be a legjobban... persze ilyenkor jön a paranoia és már képzelem is be a tüneteket...
jah és ha ilyen sokan a renut használják valószínű hogy ha sima fertőzésről van szó akkor is nagy százalékban renu használók fognak megbetegedni. és nem csak renusok betegedtek meg.

amugy nekem pont azután két nappal fogyott ki a renum, hogy bejelentették az egész cuccot, szal nekem nem hiszem, hoyg kicserélik az üres flakont...
Töltsd bele vizet félig csak nem szaglásszák, hogy mi az


16) Cady (nem regisztrált)
Kösz a tippet asszem megjátszom

17) S.-né Ági (nem regisztrált)
Azt megvizsgálta már valaki, hogy az adatok mennyire helytállóak statisztikailag? Ha az emberek többsége B&L terméket használ, akkor statisztikailag is többnek kell tőle megbetegedni...
Amúgy én is lencsés vagyok, nagyon szeretem, (éppen nem a sokat szajkózott B&L típust használom), és eddig - le is kopogom - nem volt vele gondom.
Élvezem azt a szabadságot, amit ad, de szerettem a szemüvegemet is.


Képzeld Haszprusom, ha nem webszervert csinálnék, hanem kontaktlencsét! ;-) Jajj bocs, megvakultál? ...bocs, holnapra kijavítom a folyadékomat ;-)

mit kell ezen vizsgálni?
van 110 megbetegedés, egy általános iskolás is kiszámolja hogy melyik cucc hány százalékot tett ki
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...