Haszprus

János-hegy

©   Haszprus   |   350d barátok bringa fotózás

János-hegy. Itt rendezik az országos downhill bajnokságot, afaik. Dankoival most már azt is tudjuk, hogy miért. Neki volt közben egy esése egy kanyarban, meg tartottunk egy másik pihit is, így negyven perc alatt értünk le. Szóval nemrossz erdei szakasz egyébként, mondjuk a nehezebb fajtából, legalábbis bizonyos részeken, mert a kilátótól lefelé indulva elég sokáig tele van kövekkel, amik dobják jobbra-balra a kereket, meg eléggé lejt is, plusz meg van tűzdelve földfogó lépcsőkkel. Lényeg hogy ha itt begyorsul az ember akkor a megállás nem feltétlen önerőből fog történni

Meglepetésemre kereszteztük azt a lejtőt, ahol legelőször normafáztam, de most nem jöttünk a bringáról leszállós szakaszon. Később átsuhantunk a libegő alatt is ahol megálltunk egy kis pihire meg fotószünetre. Továbbmenve pedig kilyukadtunk a durva downhill rész aljára, legalábbis először azt hittem hogy az aljára, aztán rájöttem hogy hátra van még néhány tolva biciklit eresztős rész Mellesleg eljött mellettünk egy fazon, akit én sajnos nem láttam akció közben, de dankoi szerint lazán lejött a sziklás fordulóban Később elzúzott mellettem, és amit láttam, az alapján nem kételkedem Durva. Persze fullface meg mindenféle protektor, iszonyat durva telóút meg úgy egyébként is robosztus downhill bringa volt alatta. Lehet hogy versenyző volt, nemtom, elég profin nyomta.

Az a helyzet hogy ilyenkor persze megfordul az emberben hogy kéne fullface, kéne mindenféle protektor, meg hosszútávon egy jobban downhillre kihegyezett bringa, csak a probléma ott van hogy ezekkel lefelé tényleg jól lehet jönni de azon a párszáz méteren vagy néhány km-en kívül haladási/szellőzési szempontból halál egy ilyen felszerelés/gép.

tekerési idő 2:30:50
megtett út 33,31 km
átlagsebesség 13,2 km/h
max sebesség 48,2 km/h
szept 1 óta 130,7 km

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

A János-hegyen legjobb tudomásom szerint nem rendeznek semmilyen országos downhill bajnokságot. A DH kupasorozat több futamból áll, több helyszínen, több időpontban. Ha 1 versenyt kéne kiemelni, ami A DH bajnokság, akkor asszem az a sátoraljaújhelyi menet talán augusztusban. A fővárosban max BP DH verseny szokott lenni, de az a Gellért-hegy körül, és főleg műúton. Afaik.

Amúgy a kemény DH pályák az itt leírtaknál sokkal-sokkal keményebbek!

a fővárosban max BP DH verseny szokott lenni, de az a Gellért-hegy körül, és főleg műúton
DH műúton??? Ez nekem kicsit fura!
amúgy a kemény DH pályák az itt leírtaknál sokkal-sokkal keményebbek!
Persze, mindig van sokkal durvább, keményebb, csak mondjuk figyelembe vehetnéd, hogy mi nem profi DHsok vagyunk, akiknek persze ez a terep semmi gondot nem jelent!


Dátum.: 1997. április Budapest, János hegy Downhill Országos Bajnokság 1. forduló.
Első versenyem, ahol már az egri MTB Sport újság támogatott versenyzőjeként szerepeltem.
Idézet Soltész Bálint honlapjáról.

97-ben Salgótarjánon volt. Meg lehet hogy volt még pár helyen, who knows, én csak május közepe óta vagyok egyáltalán biciklitulajdonos, és korábban nem érdeklődtem a téma iránt.

Kristóf, te dh-zol? Merrefelé?

Most ez lehet, hogy nagyon eretnek kérdés lesz, de a dh-nak mi értelme? Egyáltalán, ez micsoda? Ez az a sport, hogy felmész a hegytetőre bringával, oszt' lejössz toronyiránt?
(/me tudatlan)

DH: hegyen fentről le, közben opcionálisan trükköket bemutatsz (versenyeken pontozzák az ilyet), minél nagyobb letöréseket (azaz szintkülönbségeket) bevállalsz, és persze mindezt minél nagyobb sebesség mellett. A linkbáron postoltam néhány videót a témában, pl. YouTube - Session 2004

Én persze elég alap szinten űzöm a dolgot, mert
a) még totál kezdő vagyok
b) valszeg jobban tartok a sérülésektől mint azok akik komolyan foglalkoznak ezzel a témával. ha úgy tetszik, nem vagyok bevállalós, már ha a kórházkerülést így akarjuk fogalmazni.
c) nincsenek trükkjeim (még valamikor 1-2 hónapja lesérült a csuklóm bunnytanulás közben, azóta nem erőltettem a témát, mert még mindig nem jó)
d) a biciklim egy alsókategóriás freeride bringa, ami annyit tesz hogy nemcsak lefele lehet jönni vele, cserébe viszont lefelé nem lehet olyan jól jönni vele. nem arra van optimalizálva.
e) magamon kívül a bringámat se akarom széttörni
f) utcai bukósisakon kívül nincs más védőfelszerelésem. pedig létezik sokféle cucc erre a célra, és persze a dh-sok hordják is ezeket. úgyhogy majd akarok venni valamiket, úgy mint védelmet nyújtó gatya, térd- és sípcsontvédő.

Egyébként meg úgy különösebben nem motivál hogy minél brutálisabb terepeken hajtsak, pillanatnyilag olyan helyeken szeretek 30-40 km/h-val tekerni (nem mindig kell) ahol teleszkóp nélküli bringával inkább 5-10-zel menne az ember, padlófékkel, és ezt találom a legélvezetesebbnek. Némi ferdítés azért van ebben, mert ha hozzámvágnának néhány protektort, teljesen bizonyos hogy rögtön mennék keményebb terepekre is. Minden bringához és felszereléshez lehet társítani egy terepet, ami már durva, a kezelőszemélyzettől függetlenül. Országútival pl. minden erdős terep durva

Országútival pl. minden erdős terep durva
Annyira nem is

Ha emlékem nem csalnak, akkor ez egy Panoz Roadster

1997

Akkor úgy mondom, amióta én figyelemmel kisérem a dh témát (kb 3-4 éve) azóta nincs ilyenről. Gondolom fejlődött annyit ez a versenysport, hogy már kevés egy János-hegy egy komoly versenyre. Egy évben 6-8 dh verseny van itthon, mint pl: Tokod, Szekszárd, Sátoraljaújhely, Kőszeg, stb.

Én amúgy nem nevezném magam dh-snak, inkább a bringázás extrém vonalát szeretem, nevezhetjük light dh-nak. egyébként egy merev hátú kona stuffom van, igaz egyik legjobb első-hátsó olajos tárcsafékkell és elég jó telóval.

Nagy tévhit szerintem (vagy úgy mondanám önmegnyugtatás), hogy valaki a bringa miatt nem tud keményebben / elég keményen menni. A mostani 15-17 évesekhez képest, akik éjjel nappal kintvannak a hegyen szerintem elég gyengén megyek, de a brutál sziklás visszafordítón (vagy hogy hívjátok én a merev gépemmel simán lemegyek. A nagy rugóutak, a dh gépek inkább a komolyabb letörésekhez, és a kemény pályákon való durva végighaladáshoz kellenek igazából.

Protektoraim (alkar-könyök, térd-sipcsont, és gerinc) nekem is vannak, bár fullfacem nincs.

Amúgy elsőéves műszakis (infó) is vagyok egyben, akár mehetnénk is valamikor egy jó menetet.

A vannak sokkal keményebb pályák-at nem azért mondtam, mert olyan kemény vagyok, vagy hogy gáz, hogy ilyeneken mentek, csak mondom, hogy egy hazai, nemzetközi szinten kinevetnivaló versenyen is jóval erősebb a pálya…

Melyik fősulira/egyetemre jársz Kristóf?

protektoraim (alkar-könyök, térd-sipcsont, és gerinc) nekem is vannak, bár fullfacem nincs.
na nekem viszont nincs ezekből semmi
a teljes kezet fedő kesztyűt nem említetted de feltételezem hogy akkor az is van nekem az se
megkérdezhetem pontosan milyen cuccaid vannak? (márka, típus, kiváltképp a gerinc érdekelne de a többi is, meg hogy szerinted milyen sorrendben érdemes beszerezni ezeket lájtosabb dh-hoz…)

ld. be hogy azért pl. a brutál sziklás visszafordító ezek nélkül elég para mert protektorokkal elesel, mi történik, hát, semmi, fáj egy kicsit, de azok nélkül… nekem nem hiányzik egy csonttörés de igazából horzsolásokhoz sincs sok kedvem
amúgy elsőéves műszakis (infó) is vagyok egyben, akár mehetnénk is valamikor egy jó menetet.
ok menjünk valamikor csak annyi, hogy nekem a durva dh rész az abszolút leszállok és leeresztem a bringát kézben kategória, nem merek megkockáztatni védők nélkül ennél többet ott, épp ezért azt a szakaszt nem preferálnám célként.

Kristóf Csak annyit mondanék, hogy én az eddigi túrákat egy full aszfaltra felkészített bringával csináltam végig, 1,5"-os slick gumikkal, és egy 20-25mm (!) rugóúttal rendelkező teleszkóppal, amiben száranként 4db elasztomer tuskó van. Ilyen bringával megnézném még protektorral is, hogy ki mit menne...

Amúgy marhára élveztem ezeket a túrákat, és remélem még lesz szerencsém menni

1,5-os slick gumikkal, és egy 20-25mm (!) rugóúttal rendelkező teleszkóppal, amiben száranként 4db elasztomer tuskó van.

Ez nem hangzik rosszul

(a BME-re járok, bár nem vagyok klasszikus elsős, mivel bennem van már egy főiskola )

Nekem minden cuccom 661, és igen, kesztyűm is van, de azt elfelejtettem leírni. Először alkar-könyök és sípcsont-térd védelmet ajánlok, ez a 2 kijön kb 15k-ból. A legtöbb esésnél (még kicsiknél is) ezek általában sérülnek (láb-kar). mondjuk ha nincs erős kesztyűd akkor az is alap, mert különben egy csúszásnál gallyra megy a tenyered. Akkor mondjuk 20-25 ez a 3 dolog. Gerincvédő olyan 30, rajtam nem volt sokszor, nagyon macerás benne tekerni, meg amúgy sem tépen olyan keményen a sziklákat.

Érdekes ez a ki mit mer téma. persze én is védőcuccokban nyomtam mindig, de pl. idén elég sokat mentem a barátnőmmel is, akinek semmilyen védője nincs, viszont ő is kicsit extrém. ezért ilyenkor szolidaritásból én se veszek csak kesztyűt, de érdekes módon amióta bejártam már majdnem minden terepet a hegyen már sokmindent megmerek tenni védők nélkül is (persze ésszel).

Érdemes nézni (ha adnak még ilyet egyáltalán) az extreme csatornán, hogy milyenek voltak a
dh"-sok a 80-as években… semmi teló, semmi fullface, de olyanokat csináltak, hogy megáll az eszem

ajánlom amúgy a www.bikemag.hu fórumot, ott nagyon sokat lehet okosodni mindenféle témában (bringaszerelés, túrák, dh pályák itt-ott, versenyek, miegymás)

gajra megy, nem gallyra... jiddis eredetű kifejezés. ld.: Index - Kultúr - Gajra ment
Egyébként üdv a BME-n, lehet, hogy digitből összefutunk majd

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...