Tamás

Lakásvásárlás saga #1

©   Tamás   |   biznisz life

Igazából azt nem értem, hogy így 2006-ban, az úgynevezett [buzzword]információs társadalom[/buzzword] küszöbén miért kell majd nekem lakásvásárláskor x millió forintnyi készpénzzel a zsebemben rohangásznom a banktól az ügyvédig a szerződéskötés idején. (Mielőtt sötét sikátorban lesnétek rám: majd, nem most ). Miért nem lehet azt megcsinálni, hogy:

  1. Előkészítem a tranzakciót (pénzátutalás a tulaj számlájára) a netbankban, amire kapok egy egyedi tranzakció-azonosítót.
  2. Elmegyek szépen az ügyvédhez, viszem magammal a tulajdonost, a bank pedig kiküld egy megbízott munkatársat.
  3. Amikor a szerződés megköttetett, a munkatárs szépen betelefonál a bankba, megadja az általam közölt egyedi tranzakció-azonosítót, és ezzel engedélyezi az előkészített tranzakciót.

A módszer nyilván technikai pontosításra szorul még, de nem látom be, hogy ezt miért nem lehet megcsinálni. Komolyan, ahhoz a bankhoz fogom vinni a pénzem a jövőben, aki ezt először implementálja.

(Mellesleg nem tudom, hányan vannak a környéken, akik mostanában terveznek majd lakást venni, de ha van rá igény, majd szívesen beszámolok a tapasztalataimról.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 22 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ez a készpénzezés valóban elég durva.
Amúgy a tapasztalataidat részemről érdeklődve olvasnám, annak ellenére, hogy költözni egyelőre nem szándékozok

El kell, hogy keserítselek.. nem kötelező kp-zel rohangálni.. szépen elintézhető a dolog átutalással is

ha hitelre veszed, akkor meg máshogy nem is működik, csak utalással.

Nem értem a problémát. Szerintem sem kell kp-zel rohangálni.
Mi az a buzzword?

Én sem akarok előrelátjhatólag költözni, de érdelnének a kudacaid/sikereid ezzel kapcsolatban, érdekel az ingatlanpiac.
Nagyjából melyik környéken akarsz lakást venni? Milyen típusú kéróra vadászol?

Juteszembe.. Érden tudok ajánlani egy nagyon jó ingatlanost, ha érdekel valakit

és a tapasztalatok jöhetnek szerintem is! (esetleg még segíteni is tudok 1-2 kérdésben. Na nem én értek hozzá ennyire.. de szülőket meg tudom kérdezni )

Orca: nem intézhető el átutalással, legalábbis én nem szívesen utalom át azt az x millió Ft-ot a tulaj számlájára, amíg nem költözik ki a lakásból, ő meg nem költözik ki, amíg én át nem utalom azt az x millió Ft-ot. ( Rekurzió: ld. rekurzió. Ld. még farokrekurzió). Az elfogadott megoldás (amit ő is elfogad meg én is), hogy ügyvédnél helyezzük letétbe a pénzt a köztes időszakra, de oda meg ugye készpénzben kell vinni, az ügyvédnek se szívesen utalgatok

maat: hitelre veszem, de van benne önrész meg előleg is, ez képezi az x millió Ft-ot meg a parám tárgyát.

Isti: en.wikipedia.org/…/Buzzword - szóval valami jól hangzó kifejezés, ami mögött semmilyen konkrét mögöttes tartalom nincs. Mint például a Web2.0 Gyakori előfordulási helye a különféle vállalati meetingek, illetve politikai gyűlések.

ScoobyZoli: már megvan a kéró, Óbudán egy kétszobás lakás, csak a szerződés még nincs megkötve. Igazából nem tököltem vele sokat, egy hétvége alatt végiglátogattam a nekem tetszőeket, aztán választottam, de a lakáshitellel, költözéssel, ügyvéddel, illetékekkel kapcsolatos kálvária még csak most kezdődik.

Pontos menetét jelenleg nem tudom.. de sokszor szokták átutalással (szerződéssel, ügyvéddel biztosítva a dolgot) intézni az ilyesmit szüleim (illetve náluk a vevők)..

Ha vannak konkrét kérdéseid megkérdezhetem őket. (de ez már talán pm téma?)

Orca: ha lesznek kérdések még, PM-ezek. De persze ettől még a bejegyzésben felvetett ötlet marad: miért nem lehet az egyszerű halandó számára bármilyen nagyobb jellegű összeg fizetését így megoldani? Sőt, ki is hagyhatnánk a bank munkatársát, felhívhatnám én is a bankot, hogy ezt-meg-ezt a tranzakciót ilyen-meg-ilyen azonosítóval tessék mán' engedélyezni...

Az ingatlan piachoz és egyebekhez nem értek, de azt tudom, hogy a megfelelő banknál akár WAPon is lehet intézni az utalgatást, amit ebből kifolyólag bárhol bármikor el lehet követni.
A probléma ott van (ha ez probléma), hogy nem mindegy a nap mely szakában teszi ezt az ember, legalábbis a teljesítési időpont ettől nagyban függ (bár elvileg max 2 nap).

dankoi: nekem sajnos nem a megfelelő bankom van, úgy tűnik (Bár nem tudom, mennyire szívesen küldeném bele plaintextben az ügyfélazonosítóm, jelszavam, számlaszámom az éterbe, a WAP meg asszem nem titkosított protokoll). Mindenesetre ez már egy fokkal jobb lenne. De tényleg, ennyi erővel azt is megtehetnék, hogy a netbankot implementálják úgy, hogy egy Opera Minin is elfusson.

Tamás Nem vagyok szakértő, de azért talán egy bank sem olyan hülye, hogy titkosítatlan felületen kezeljen ilyen szintű adatokat!
De tényleg, ennyi erővel azt is megtehetnék, hogy a netbankot implementálják úgy, hogy egy Opera Minin is elfusson.
Szerintem a WAPos dolog nem sokban különbözik ettől a verziótól.

Az miért nem jó, hogy mindhárom fél -Te, eladó, ügyvéd- előtt átnetbankolod a megfelelő számlára?
Engem is érdekelnek a részletek, persze csak ha public. Hol, milyen, mekkora, melyik bank, mennyiért, kell-e felújítani, milyen függöny lesz a nappaliban...

...és fehér deszkakerítés, kutya, motorcsónak...
ui: nekem meg bankos diplomám lesz, és akkor megmondom miért kell ezt így csinálni. Bár gondolom addigra inkább azt mondom majd: Ide tegye a hüvelykujját, kérem. Köszönöm, kész a tranzakció.

Montana: idegen gépbe nem írok be netbankos jelszót. Ha az ügyvéd nem csak ügyvéd lenne esetleg, hanem mellékállású informatikus, lehet, hogy rak egy keyloggert a gépére, és máris ugrott a jelszavam. Persze, vihetném a saját laptopom is, de pont ezért nem értem, miért nem lehet ezt egyszerűbben...

dankoi: közben utánanéztem, létezik WAP titkosítás, csak az én telefonom nem tudja (pedig nem egy régi modell, csak valószínűleg maga a titkosítás túl számításigényes lenne neki).

mainframe: ja, valamelyik Asimov-könyvben olvastam ilyen gondolatérzékeny csíkról, ami a szerződések alján van, és ha rárakod a hüvelykujjad és arra gondolsz, hogy igen, mindenben egyetértek a szerződésben leírtakkal, akkor elszíneződik. Jó, persze ez sci-fi, de az ötlet nem rossz

Tamás: De nem pont azért kell az ügyvédnél letétbe helyezni a pénzt, mert megbíztok benne, hogy a megfelelő időpontban -kiköltözés- átadja az eladónak? Ha azt számításba vesszük, hogy lenyúlja a jelszavadat, akkor miért bízod rá a pénzt?
(Milakásunknál kp-ügyvéd-boríték-széf megoldás játszott.)
Ez a gondolatérzékeny csík jó.

Montana: végülis ebben igazad van, de akkor mondok mást: az ügyvéd nem informatikai szakember, pont ezért tele van mindenféle vírussal meg kémprogrammal a gépe, és majd az lopja el a jelszavamat. (Paranoia rulez).


19) Morti (nem regisztrált)
Mint ügyvédi irodában, nálunk a következők szerint megy:
1. felek megegyeznek a feltételekben, egy-két napon belül elkészítjük a szerződést.
2. aláírják a szerződést azzal a kitétellel, hogy az eladók a teljes vételár kifiztésével egyidejűleg adják hozzájárulásukat a tul.jog. bejegyzéshez.
3. Eladók ezzel egyidejűleg aláírnak egy nyilatkozatot. Na nem arról, hogy átvették a pénzt, hanem arról, hogy bejegyezhető a tulajdonjog. Ezt a nyilatkozatot az ügyvédnél letétbe helyezik.
4. Vevők átutalják az összeget, az szépen megérkezik eladók bankszámljára. Vevők telefonálnak az ügyvédnek, hogy az átutalás megtörtént, behozzák v. postán beküldik az eredeti banki nyilatkozatot, amely szerint a számla véglegesen és visszavonhatatlanul megterhelésre került. Elfogadunk elektronikusan, minősített tanúsítvánnyal aláírt banki nyilatkozatot is.
5. Megy a földhivatalba a hozzájáruló nyilatkozat.

Vége: az eladó is hozzájut a pénzéhez, a vevő tul. joga is be lesz jegyezve, kápémozgás sincs.

Az ügyvéd pedig nem mellékállású informatikus, arra itt vagyok én
5. Ügyvéd felhívja eladókat, hogy tényleg-e.

Na, ez egy értelmesnek tűnő megoldás És ez akkor is működik, ha a vételár x-edrésze banki hitelből megy? Feltételezem, csak akkor nem a tulajdonjog bejegyzés van az átutalástól függővé téve, hanem a tulajdoni lapon vevőként való bejegyzés széljegyzetre vagy mi a halálra (ezekkel a szakkifejezésekkel sosem vagyok tisztában).

Akkor is működik, igen. Csak ott a bank szól felénk, hogy a hitel folyósításra került és mehet a földhivatalba a nyilatkozat

Amúgy meg ez az egész úgy megy, hogy az aláírás napján vagy az azt követő napon beadjuk a Fh-ba a szerződést, akik (igen) széljegyre teszik. Ez azt jelenti, hogy az adott ingatlan tulajdoni lapjára tulajdonosként még nem kerül bejegyzésre, tehát a tulajdonos továbbra is Eladó Béla, viszont ha valaki tulajdoni lapot kér, akkor már látni fogja, hogy született egy adásvételi szerződés Eladó Béla és Vevő Júlia között, tehát az ingatlant Eladó Béla már nem értékesítheti szabadon.

Vevő Júlia tulajdonos akkor lesz csak, ha mi beküldjük azt a nyilatkozatot a földhivatalba, amit Eladó Béla letétbe helyezett nálunk a teljes vételár kifizetésééig.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...