RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 22 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Akár mostanában (még több kötöttséggel úgyis nehezebb már)
Szakmai valami
Pár évet max (persze a helyszínen alakul ki, hogy mennyi tolna le szívesen az ember)
Kipróbálni ezt is, világot látni és hát egy kis pénz sem lenne baj
Hogyan és egyáltalán? Csak

Én dolgoztam 3 hónapot az usaban, megérte. Én leginkább Hollandiába, USA-ba, vagy Svájcban dolgoznék szívesen. Igaz az utóbbiban még nem jártam, de kellemes hely lehet. Azt hogy mit nem tudom, gondolom csak valami kuli melót tudnék elvállalni.

Most úgy vagyok vele, hogy ha dolgoznék, akkor csakis az USA nálam a nyerő (keleti vagy nyugati parti régió). Egyrészt a nyelv tanulás miatt, másrészt azért, mert nagyon vonz a tengerentúl. Harmadrészt pedig, mert arra van most a legnagyobb esélyem, hogy ott folytathassam a jelenlegi karrierem.

Európában egyelőre képtelen vagyok gondolkodni. Ne kérdezzétek miért! Nem vonz egyik ország sem. Maximum a mediterrán régió, de az IT-kreatív szegmens nem a legerősebb, és a munkamoráljukkal sem vagyok kibékülve.

Saját családot, családjához ragaszkodó szerelmet nehéz itt hagyni, vagy egy saját döntésben magad mellé állítani. De ha egyik sincs, vagy nem annyira erős a kötődés, akkor GO!

Mikor? Mit? Mennyit? Milyen motivációból? Hogyan? És egyáltalán?

- bármikor, akár holnaptól.
- amiért jól fizetnek, de mindenképp normális munkát
- bármennyit, örökké, vissza se akarnék jönni ide
- pénz, jobb élet, el innen messzire
- ha ezt tudnám akkor már nem itt lennék
- lehetőleg usa, kanada. Esetleg nyugateu, japán, vagy végülis szinte bármi normális ország. (ha elég az angol nyelv)

Egyelore nem dolgoznek, legfeljebb par honapot, mondjuk Kanadaban. Szerintem itthon csak a nevetsegesen alacsony fizetesekkel van problema. Az itthoni munkamoral szerintem eleg jo, legalabbis az eddigi tapasztalataim alapjan: 3 ev alatt sosem volt problemam a kollegakkal, vagy a fonokeimmel.
Az a furcsa, hogy itthonrol mindenki menekulne, de megis hova? USA-ban sincs mar kolbaszbol a kerites, az emberek jo resze hitelbol el mar evek-evtizedek ota. Es a legtobb ember amugy ott is $30k kozott keres evente (amibol ugye meg be kell fizetni az egeszsegbiztositast, ami nem olcso moka, csakugy mint a lakasberles sem, ami evi kb. 8-9 rugo). Egy kulfoldrol odakerulo idegent pedig nem varjak feltetlen tart karokkal, hacsak nem egy rokon vagy barat valahova be nem tol.
De a legkenyelmetlenebb megis az, hogy melo utan mit csinalsz? Nincs kint csaladod, ismerosod. Oke, kint is szerzel haverokat, par honapig tenyleg tok szorakoztato bulizni jarni, stb., de utana? Szvsz keves ennyi. Ha viszont megoldhato, hogy csaladostul kimenjen az ember vagy netan kint csaladot alapit, az azert mindjart mas. Maris ugy erzi az ember, hogy tartozik valahova, es nem csak egy idegen a tomegben.

NeoXon, ha csak a fizetésekkel lenne gond itthon. Balkáni az egész ország, az utaktól kezdve, a tömegközlekedésig, az emberek viselkedése, ügyeskedés, lenyúlás, keresztbetevés, nulla szolgáltatások nyugati árakon stb.
Na meg itt van ez a balfasz kormány is viktorkával az élen, aki elől menekülni kéne minél messzebb.

Kint tény hogy nehéz, de talán nem lehetetlen.
Kell találni vmi jó munkát, ez a nehéz. Ezért vagyok még itthon (najó, nagyon nem is kerestem mostanság kint munkát)
Talán legkönnyebb vmi nemzetközi (multinál) itthon elkezdeni, és próbálni cégen belül kijutni.

Kint már csak barátnőt/barátot feleséget/férjet kell találni. Vagy ha van itthon, akkor együtt kimenni.
Szerintem itt a blogon lévők többsége elég fiatal, hogy elmeneküljön innen vmi jobb reményében.
Később csak nehezebb, szarabb lesz kimenni, de itt jobb nem nagyon lesz egy darabig…

Mindenképpen most menj ha van benned kíváncsiság, család mellett már nem ilyen egyszerű az egész…
Mit? A tudásoddal csakis valami szakmai munkát.
Hogy miért? Mert teljesen más az élet, a mentalitás, rengeteg újdonság és tapasztalat. És csak akkor lesz igazi világképed ha látsz mást is mint, ami itt van.
Hova? Bárhova, ahol elég az angol, az ő nyelvüket hobbiból ráérsz megtanulni ott. Előny ha viszonylag könnyű odajutni, mondjuk van közvetlen járat, vagy megy oda fapados. Hiszen akkor szinte bármikor haza lehet ugrani, család és a barátok meg tudnak látogatni.
Hogyan? Keresgélj itthonról munkát, nagy cégeknél, vagy olyanoknál amiről hallottál, hogy jók a munkakörülmények. Nem annyira lehetetlen mint amilyennek tűnik, csak kitartónak kell lenni.
Tény, hogy nem a legegyszerűbb dolog egyszerre egy új munkahelyre + új országba beilleszkedni, plusz opcionális elég egyedül lennél, de megéri. Soha egy percig nem bántam meg, hogy elmentem anno világot látni.


Majd' egy évet dolgoztam már németeknél, teljesen korrekt meló volt és jól is fizettek, annak ellenére (!) hogy csak félállásban, s mint ilyen csak Werkstudentként alkalmaztak. Munkamorál is okés náluk, már amit egy multitól elvárhat az ember.

Egyébiránt nem dolgoznék én sem hosszabb távon külföldön a már említett család/ismerősök hiánya miatt, max pár évet, s inkább így EU-n belül. Amerika nem vonz, Szingapúr még érdekes lehetne, de messze van ahhoz hogy gyakran hazajárjak, ilyesmi.

(btw RSS-ben miért késik három nappal a poszt? Google Reader legalábbis csak most dobta ki hajnalban ezt is..)


WiZARD, Mert még fiatal voltam, alapból nem végleg mentem ki, csak az egyetem előtt 1 évre, amiből 2 lett, de aztán haza kellett jönnöm, vagy újra kellett volna felvételiznem. Az egyetemet választottam. A mai napig nem tudom jól döntöttem-e…

Dolgoznék, de nem feltétlenül anyagi megfontolásból, mert egy jó programozó (nem vagyok az, de talán az leszek, amire végzek a BME-n) itthon is jól keres. Inkább kalandvágyból, jó lenne élettapasztalatnak, stb. Azt nem tudom, hogy ki tudnék-e költözni úgymond örökre. Talán, ha már van egy komoly kapcsolatom, lenne megfelelő mennyiségű barát az új országban és nem érezném magam egyedül, akkor talán. Most akarok elkezdeni az angol után egy új nyelvet (valószínűleg a svéd/norvég/ír triumvirátusból lesz az egyik) és e három ország valamelyikébe mennék, ha mennék. Talán még Anglia/USA, de az már nagyobb falat.

OFF: Monitor ügyben született döntés?

Kis időre simán bárhova-bármikor, hosszútávon nem szívesen, visszahúzna a szívem.

Persze tudom, hogy mindenki, aki kimegy, így áll hozzá, aztán kint is ragad.

Az országok amik leginkább: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztrália.

Nagybatyam meg bnoje is broker, 30as korosztaly. Diplomasok, a szakmajukban elismertek, angolul nemetul anyanyelvi szinten beszelnek, stb… Itthon a harmadik X-re volt egy kozos, sokszor feltort kis lakasuk, meg nagybatyam autoja, amit meg egyetemistakent vett - csaladalapitasrol szo sem lehetett, a felesleges penzen bejartak a vilag minden tajat.

Nagybatyam kint kapott egy vilagszinten is elismert penzintezetnel eleg jo allast - eleinte 2havonta 1x hazajott, de aztan dontottek: kikoltoznek. 1 ev alatt csaladtervezesig mar jott is szoba, most tavasszal itthon volt az eskuvojuk, nyaron a baba mar angol-magyar allampolgarkent, kint szuletett meg. Fapadossal a szuleik mar 2x voltak kint naluk, azzal nem tavolsag London… Itthon sajat bevallasuk szerint 35-37 eves kor elott nem mertek volna bevallalni a gyereket - nem is a penz miatt, hanem az orszag helyzete, az itteni allapotok miatt.

Az USA azert tavoli nekem, 1-2 felev tanulas kint beleferne, meg esetleg melo egy par evig az egyetem utan, de ha mar csaladdal letelepednek, akkor az vagy Nemetorszag, vagy Ausztria lenne - annyira mas vilag mindket orszag, Ausztria meg orok szerelmem a hegyek miatt..

Marci (valószínűleg a svéd/norvég/ír triumvirátusból lesz az egyik)
Miért? Az ír helyett tanulhatnál elfül is, kb. ugyanannyit érsz vele, esetleg lehet vele kicsit menőzni, ha találsz valami geek csajt, de ennyi. Szeretjük az íreket, izgalmasak, misztikusak meg minden, de szerintem éveket erre elszúrni kidobott idő.
A svéd és a norvég is csak pár lépésre van ezektől. Ha oda akarnál menni dolgozni, senki nem fogja elvárni, hogy tudd a nyelvüket (ettől persze majd ott rád ragadhat, az sosem rossz), ellenben inkább két világnyelvet igen.
Úgyhogy amit javasolni tudok, az a kicsit unalmasabban hangzó, de olcsóbban és egyszerűbben elsajátítható francia, német, vagy spanyol nyelvek valamelyike, kb. ebben a sorrendben. És ha tudsz két széles körben elterjedt nyelvet, _akkor_ lehet egy egzotikusat tanulni, de az se legyen egzotikusabb, mint mondjuk az orosz, az arab, vagy valami hasznosabb távolkeleti. De az írt felejtsd el.

mainframe, Ez hülye gondolkodásmód. Miért ne tanulhatnék? A németet utálom, undorító nyelv, francia, spanyol és hasonló nyelvek nem vonzanak. Informatikai területen bőven elég az angol, mint széles körben elterjedt nyelv, nincs szükség még egyre, főleg, hogy muszájból csinálnám. Más pedig nem nagyon maradt. És tévedsz, egyik nyelv sem mondható olyan kicsinek, hogy ne legyen érdemes elkezdeni megtanulni, messze nem tartoznak az egzotikus kategóriába, elég szomorú, ha így látod.

de olcsóbban és egyszerűbben

Egyik sem probléma. Sorry a dupláért.

Marci
Ez hülye gondolkodásmód.
Says who?
undorító nyelv
Elnézést, azt hittem a hasznossági faktort nézzük, nem azt, hogy mennyire tetszik, tekintve, hogy úgy vezetted fel a dolgot, mintha több lenne hobbinál. Ha meg hobbi, akkor az elf is oké, nem szóltam.
Informatikai területen bőven elég az angol
Ebben ne légy biztos. Hogy mást ne mondjak, minden úniós álláshoz alap két nagy úniós nyelv ismerete, preferáltan angol+francia. Ha bármilyen szinten is kombinálni akarod az informatikát valami mással (sokkal nagyobb rá a kereslet, és sokkal többet is fizetnek érte, egységsugarú programozót bármelyik bokorban találnak otthon is), akkor pedig súlyozottan kell.
És tévedsz, egyik nyelv sem mondható olyan kicsinek
Meg ne haragudj, de azokhoz képest, amiket írtam, már hogy a picsába ne?
messze nem tartoznak az egzotikus kategóriába
Meg ne haragudj, de azokhoz képest, amiket írtam, már hogy a picsába ne?
elég szomorú, ha így látod.
Szerintem szomorúbb, hogy te most komolyan amellett érvelsz, hogy 2010-ben egy informatikusnak racionális választás írül (egyébként ez a Gaeilge akar lenni?) tanulnia, ha már tud egy világnyelvet.
Ma már minden teszkós árufeltöltő tud angolul, úgyhogy ne érezd úgy, hogy most már kész vagy a nyelvi ismeretekkel, és jöhetnek az elhajlások. Oltári kevés az az angol. És ezt nem támadólag mondom, hanem azért, mert én is baromi vertikálisan csak erre mentem rá, és egyre inkább látom, hogy kellene mellé még 1-2 _komoly_ nyelv. És ezek a francia és a német lesznek, ilyen sorrendben. Ha felszívod magad a véleményemen, és megtanulsz írül meg norvégul, akkor majd legfeljebb 20 év múlva összehasonlítjuk, ki mire ment a nyelvismereteivel, és akkor eldől. Addig meg mindenki azt hisz, amit akar.
Ja, és:
Egyik sem probléma.
Nem is azért írtam. Hanem mert így van, attól függetlenül, hogy te most megkérdőjelezhetetlen tanúbizonyságot tettél kőgazdagságodról és szervezési képességeidről. (Köszönjük.)

mainframe, Nem, nem feltétlenül a hasznossági faktort nézzük. Azon már túljutottam, hogy olyan dolgokat tanuljak muszájból, amihez semmi kedvem. Az, hogy valami olyat tanulsz, ami hasznos és tetszik is, nem zárja ki egymást, csak sajnos manapság nem ez a megszokott. Nem tudom, hogy miért lovagolsz még mindig az ír nyelven, amikor hármat írtam és korántsem biztos, hogy az ír lesz az. Gondolom nem vagy tisztában vele, de a svéd olyannyira hasonlít a norvéghoz és a dánhoz, hogyha megtanulsz svédül, akkor majdhogynem mindhárom nyelvet tudod - csakhogy a hasznossági faktor iránti elkötelezettségedet kielégítsem. Nem szándékozom olyan helyre menni, ahol a lakosság nagy része franciául vagy németül beszél (az általam felsorolt országok egyikébe sokkal inkább), ezért nem is szándékozom megtanulni. Az általad felsorolt pár világnyelvhez képest nyilván kicsi, ezt elég egyértelmű, de Te egy kicsit máshogy vezetted fel a dolgot. Konkrétan messze van annyira nagy, hogy megérje tanulni, lásd: fentebb említett svéd példa. Nem tudom, hogy mennyire vagy jártas informatikai területeket, de látszólag nem nagyon, így a vitának nincs is sok értelme. Egyáltalán nem követelmény a két úniós nyelv, főleg egy programozónak. A kombináláson nem tudom mit értesz (pl. közgazdász informatikus)? Nem kívánok ilyen területre lépni, ha jó vagy valamiben, nincs szükség rá.

egységsugarú programozót bármelyik bokorban találnak otthon is

Na szóval. Hiába tudja valaki az angol+francia kombót, ha szar programozó. Hiába tud csak angolul, ha jó programozó. Azt már meg sem említem, hogy minden hülye a francia/német nyelv irányába megy és valahogy mégis mindig az jár jól, aki nem követi a csordát, ha valami olyat tanul, amit kevesen tudnak.

Marci Nem terveztem bővebben írni, de jó, legyen, a régi idők kedvéért.
Nem tudom, hogy miért lovagolsz még mindig az ír nyelven
Mert írtál három nyelvet, így elég reprezentatívnak érzem őket, hogy bármelyiket kiemeljem. Ha én írnék három nyelvet, nem háborodnék fel, ha bármelyikkel kapcsolatban megjegyzéseket kapnék.
Gondolom nem vagy tisztában vele
Think again.
Ha jól értem, akkor ez egy olyan cél, hogy olyasmit akarsz tanulni, ami lehetőleg több országban is használható, több helyen is beszélik. Én pontosan ezért mondtam az általam preferált nyelveket, mert azokkal lefedhető a világ jelentős része. Ok, értem, hogy nem tetszenek, de akkor megint ott kötünk ki, hogy hobbit keresel, nem munkanyelvet. A zárógondolatodban igazából van némi igazság, csak ott a gond, hogy az északi országokban élők nem csak hogy jellemzően tudnak angolul, de annyira szervesen integrálódtak a nyugati világba (gyakorlatilag már-már annak sarokköveinek is tekinthetők), hogy _nem is várják el_, hogy valaki az ő nyelvükön tudjon akármihez. Míg mondjuk a németek, akik szeretik azt hinni, hogy az ő nyelvük is van akkora világnyelv, mint az angol, rendszerint publikálnak németül. Vagy ha egzotikumok felé akarunk menni, akkor az oroszok, a távol-keletiek, és az arabok ilyen-olyan indokokkal, de szeretik, ha valaki tudja az ő nyelvüket (is).
Nem tudom, hogy mennyire vagy jártas informatikai területeket, de látszólag nem nagyon
Lol? Mintha fogalmad lenne… Aztán Grafikából átmentél-e már?
Egyáltalán nem követelmény a két úniós nyelv, főleg egy programozónak.
Munkahelytől és állástól függ. Rengeteg helyen láttam, szerintem nem tudod nekem elmagyarázni, hogy mégsem így van.
A kombináláson nem tudom mit értesz (pl. közgazdász informatikus)? Nem kívánok ilyen területre lépni, ha jó vagy valamiben, nincs szükség rá.
Ennyi erővel menj el szakmunkásnak, és ha jó vagy benne, nincs szükséged egy nyelvre sem. A multifunkció, a széleskörű tudás a jövő. Amit te mondasz, az a múlt. Lehetsz akármilyen jó, ha jön valaki, aki ugyanilyen jó, csak még tud mellette másvalamit is, akkor ő fog kelleni. Van erről egy ír mítosz, Lugh történeteinek olvass utána.
Jaj, az írhez még egyvalami, aztán elfelejtem (bár inkább neked kéne): írül még a legtöbb ír sem tud (Wikipedia szerint 40-80e natív beszélője van…világnyelv). Olyan, mint nálunk a rovásírás. Tanácsolnád egy külföldi informatikusnak, hogy megtanulja a rovásírást?

Jaja, az ír nyelvet maguk az írek is max. második nyelvként beszélik, tehát gyakorlati haszna 0, nem fogják sehol elvárni, ilyet szerintem is max. hobbiból tanul az ember.. akkor már inkább svéd ha ennyire nem fekszik a francia és a német

Egyébiránt nem hülység ilyen kis nyelvet tanulni, specializáltabb tudással van hogy jobban jár az ember, bár ez inkább tolmácséknál meg efféle melóknál nyerő, programozóként szerintem is a mainstream avagy feltörekvő nemzetek (akár a kínai is..) nyelvei a nyerők..

Hm, én külföldön dolgozom, cirka 6 éve már. Számomra már az esne nehezen ha vissza kellene mennem

Jelenleg Angliában élek, és azt kell mondanom, nagyon élhető hely, az embert megbecsülik a munkájában, és a keresetéből pedig jól meg lehet élni.

Egy csomó pozitívum van, és persze egy csomó negatívum, de hadd írjam le a közhelyet:
Sehol nincs kolbászból a kerítés
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...