Haszprus

Tekertem!

©   Haszprus   |   bringa történelem

Csak a ház körül és csak negyed órát de atomkirály volt! Intenzívre vettem a figurát, szóval gyorsítás lassítás ezerrel, telótesztelgetés, csillapítás-cöcögtetés, rendesen kimelegedtem mire hazaértem. Iszonyat mozgékony ez a gép, mindig meg kell állapítsam, akárhányszor ülök rá hosszabb kihagyás után (igaz, ez eddig többnaposat jelentett, most meg ugye október közepén voltam utoljára). Mindenki kedve szerint esküdhet PC-re vagy Macre, én azt mondom, ez a legjobban elköltött forint!

Kint a Forecastfox szerint 10 fok van, nem tudom, ez kb. helytálló lehet. Ami rajtam volt: szokásos cipő, farmer, rövidujjú póló, kapucnis dzseki vagy miez, vékony sál, sapka, és mindkét bringás kesztyűm. A torkomon kívül nem fázott semmim, a torkomat viszont érzem rendesen.

Mint látható, ez a konfiguráció egyrészt bukósisak-mentes (mivel nem fér be alá a sapkám, sapka nélkül viszont halál), másrészt hosszútávon megöli az ujjatlan bringás kesztyűmet és összeolajozza a farmeromat.

Ja, és december 8 van, bár pár napja melegrekord volt és a mai sem egy tipikus téli nap, bár ez a 2006-os sem egy tipikus tél.

ps. ilyen időben ajánlom minden négy fal közül sóvárgó nyári bringafannak a tekerést.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 27 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

A biciklisták már a spájzban vannak!!!

1. szét van szakadva a külsőm és nincs időm hétköznap újat venni, hétvégén meg télen minden bringásbolt zárva tart
2. beteg vagyok
ez így nemvanjól

Most ertem haza. Itt 4 fok van, szakad az eso, es 80km/h-s szel. Ugyhogy nekem ma egy csoppet sem esett jol tekerni. De irigylem a lelkesedesedet.

en rendszeresen bringaval jarok kondiba. szerintem vegyel termonacit meg termofelsot es akkor egyreszt nem kell 14 reteg ruha es talan jobban melegen is tart.

jah, talád fel magad egy kicsit,
-ha mindenképp farmerba akarsz biciglizni akkor tépőzárral, ruhacsipessz, bármivel kösd össze a szárát, vagy türd fel
-vegyél ~3kért egy téli kesztyüt, igaz nem divatos protektoros brandes, de leglább nemfúj át rajta a szél (bacherpig vagy ki irt rola a blogján
-vegyél ~3kért egy neopré(n|m) maszkot valami outdoor boltba és akkor nemkell sállal szarozni és a torkod (tokád, állad, arcod) se fagy szét.
keep it real
holnap hármashatárhegy ha gondolod

Engem az zavart sokszor, hogy a nadrág szárát becsípte a lánc. Erre a legjobb módszer a dupla zokni volt, aztán jól beletűrtem a nadrágot. Persze hülyén nézett ki, de hát hol érdekel.

nrg
- nem mondtam h mindenképpen farmerban akarok biciklizni. amúgy ha megyek majd protektoros helyekre akkor oda a farmer nem is lesz jó mert nem fér be alá. van viszont egy olyan gatyám ami alá befér. anyagát tekintve fogalmam sincs h miből van de farmernél vékonyabb, jóidőre szánt viselet. térdvédő miatt ugyanakkor azt gondolom nem lesz ebből probléma.
- van már egyébként nadrágszárfogóm, még nyárról, bár eddig nem használtam
- téli kesztyűt lehet hogy fogok venni, ma már hosszasan nézegettem a kínálatot neten -> nem jutottam semmire. nyilván ha azt akarom hogy védjen esésnél akkor a legszarabb nem feltétlen jó megoldás. viszont arra gondoltam veszek valami olcsó (x)xl-est kívülre és aláveszem a normál kesztyűmet.
- maszkon szintén gondolkodok már egy ideje, mondjuk arra nem gondoltam h az helyettesíti a sálat. szvsz vékony az ahhoz, hiszen csak egy réteg, vs sál több réteg. a sál nem gáz egyébként… maszkra ráfér a sisak?

amúgy ha vannak konkrét javaslataid boltcímmel, márkával, roppant kiváncsian figyelem…

mindenesetre elég sok zsetont el lehet verni egy normális téli öltözékre úgyhogy mielőtt vennék értelmetlenül egy rakás kiegészítőt, meg kell fontolni hogy megéri-e.

hármashatárhegy.. bahh nem hiszem, az azért durván izzasztó, egyelőre nincsenek izzadásmentes ruháim.

most este is tekertem egy kicsit (margit-hídig, 25 perc, 7 km, 16,8 km/h-s átlag, 33 km/h-s max), a napközbenitől némileg eltérő ruhakonfigurációban:
- nyári bringás mez
- rövidujjú ing felhajtott gallérral
- másik farmer
- default zokni
- default cipő
- kapucnis dzseki mint nappal
- sapka
- sisak
- szemüveg
- alsógatya
kint 11,5 fok volt a fali hőmérő szerint, forecastfox szerint 8 fok. következő tapasztalatokra tettem szert:
- ha oldalra nézek a szemüveg rögtön bepárásodik
- karom fázott
- folyt rólam a verejték, hátamon különösen
- ujjam fázott
- aszfalt csúszós nyirkos pedig nem esett az eső
- minden létező ruhám jó vizes volt mikor hazaértem. a karom fázása miatt valami hosszúujjú réteg még kívánkozott volna, ugyanakkor az izzadást valószínűleg tovább fokozná.
csak vízszintesen tekertem, tehát semmi erőlködés a hajtáson kívül.

következtetésként az eddigi sejtésemet mondhatom (ami egybevág a The GuNN-5 véleményekkel): ide spéci ruhák kellenek, különösen erősebb tekerésnél. például egy hhh-nél.

Nekem borkesztyu, fekete, tiszta horrorfilmes, de legalabb nem fuj at rajta a szel. A bokamon meg fenyvisszveros gumipant. De ahelyett siman jo a tepozar. (Falura* meg biztostu, neadjIsten ruhacsipesz )
Amugy pedig becherpig.freeblog.hu/archives/2006/10/16/1890125/

*Upd: nekem szabad, falusi vagyok.

maszk:
helyettesíti, mivel spec anyagból van elég ha qrvavékony, tavaj sieléskor nukleáris télben bizonyított, sisak ráfér, még a fullface is szerintem
bolt: mountexek

izzadás mentes ruhát felejcsd el szerintem télen, ez egy ilyen sport, ha nem akarsz izzadni inkább sakkozz az egyensúlyt kell megtalálni
én az elmult ~3 telet xc szinten mindenféle ürtechnikás ruha nélkül tekertem végig (maszk kivételével talán) és olyan -10ig jóvoltam szerintem
persze lehet bonyolítani a dolgot hogy ürteknikás zoknit veszel 5kért, meg blabla

de igazából nem értem miért para ha hazaérsz és csurom izzadtság mindened ha van mosógép meg zuhany

hát azért egy komplett őszi-téli ruházatot kimosni minden egyes alkalom után elég nagy macera, gondolom nem kell magyarázni h kicsit több és nagyobb ruházatot hord ilyenkor az ember egy nyári ujjatlan pólónál… nemtom ki az aki pl. a kardigánját, kabátját, farmernadrágját, sapkáját minden nap mossa vasalja…
márpedig ha átizzadod akkor muszáj lesz. persze ha vki szeret mosni akkor hajrá

és amin a mosásmánia se segít: leizzadva könnyen megfázik az ember.

ha vkinek megér némi zsetont ezen problémák csökkentése, akkor miért ne… nekem most ezt kell mérlegelni, meg hogy hol/mit/mennyiér lehet kapni.

Rajtam rövidgatya van (~1K), fekete póló (0.45K) és egy pulóver (2K). Ja meg papucs (5K) és bőrszékben (40K) ülök. És minden utcai ruhám kézzel kell mosni. Ja és az előbb fürödtem.

Haszprus
mindenesetre elég sok zsetont el lehet verni egy normális téli öltözékre úgyhogy mielőtt vennék értelmetlenül egy rakás kiegészítőt, meg kell fontolni hogy megéri-e.
Hogy megkönnyítsem számodra a döntést, idéznék egy közös ismerősünktől:
Mindenki kedve szerint esküdhet PC-re vagy Macre, én azt mondom, ez a legjobban elköltött forint!

nrg korrektúra: tavaly, felejtsd, izzadság (no offense! )

És ismét tekertem Tettem egy kört a Margit-szigeten, mindenféle protektorral felvértezve. (Miért: azért mert ruhakonfigurációkat próbálgatok. Ezúttal: protektorok, vékony fekete hosszúgatya, a többi pedig ua mint tegnap este, ld. Haszprus. A kinti hőmérő szerint 14,5 fok, forecastfox szerint 10 fok, szélcsend.)

Tapasztalatok: egyrészt durván leizzadtam tökig, másrészt pl. a hasam fázott, és néha az ujjaim meg a combom is, vmint a felkarom. A hideg levegő belélegzése meglehetősen kellemetlen. Lefáradva, ám átszellemülten értem haza (Igazából már odafelé hagytam volna a halálba az egészet, mert fáradt voltam és rossz volt a hideg levegő.)

Mérési eredményeim nincsenek, a km-órámban valszeg megadta magát az elem, vagy tényleg 100 méterre lakom a Margit-szigettől. Fogytam fél kilót (66,0).


Megin tekertem
Hol: Margit-hídig, aztán onnan vissza, Lágymányosi hídon át, aztán haza.
Miben: maszk, farmer, jégeralsó, alsógatya, fox mez, rövidujjú ing, hosszúujjú póló, kék dzseki.
Hőmérséklet: hőmérő szerint 9 fok, forecastfox szerint -2 fok (wtf)
Tapasztalatok: térdmelegítő hasznos lenne mer az fázott. Maszk alá, nyak környékére befú a szél. Ha megállok bepárásodik a szemüveg. Jódarabig kevés volt felülre a ruha aztán már nem. Izzadtam mint az állat. Teleszkóp mozgékonysága: csekély.

Voltam ma egy mountexben a körúton, ott vettem a maszkot. Fejlámpát is akarnék venni (leginkább éjszakai erdőzéshez) de hogy lehet azt sisakra felrakni? Kb. sehogy… Vagy valahogy mégis? Tudom hogy vannak akik használnak bringán fejlámpát, hogy a rákba teszik fel a sisakra? Az ember homloka ugye kb. függőleges, az én sisakom eleje meg legjobb esetben is legalább 20-30 fokot zár be ezzel, és hát nem tapadós ellenben csúszós (mint állat).

Teleszkóp mozgékonysága: csekély.
Na ugye, jó lenne egy szimpla falubike is merev vázzal, nem kell ide teleszkóp


Na itt van egy megoldás. Lupine Edison 5.
900 dolcsiér (~175e ft). Sweet.

Tud vki olcsóbbat? Mert erről azért nem vagyok meggyőződve hogy a legjobban elköltött forint lenne

Szigszalag és zseblámpa kombót javaslok.

igen, csak tartok tőle hogy annak a fényét nem tudom on-the-fly irányítani (+ talán leeszi a festést a sisakról) (a fényirány helyes belövése márpedig nyilván elég fontos lenne sőt valószínű a sebességnek és a talajnak is erősen függvénye)

na van még ilyen márka hogy nitehawk, ez csinál sisakra erősíthető lámpákat, de nem látok hazai árusítást google-ön keresztül, kivéve egyet, de az webshop… úgy meg nem veszek.

bonnie-t keresd meg, neki sikerult ratenni a sisakra, es biztos nem 900 dollarert!


Tekertem megin.
Hol: Margit-szigeten egy kör (nomeg odaig se bkv-val mentem).
Miben: maszk, farmer, jégeralsó, térdvédő (protektor), alsógatya, trikó, fox mez, brutál kardigán (sosem hordott fandango), kék dzseki.
Hőmérséklet: hőmérő szerint 7 fok, forecastfox szerint -3 fok
Tapasztalatok: lábra a jéger+farmer+protektor tökéletes. Felül viszont még ennél is brutálabb cucc kell, amennyiben nem téli bringás holmikból építkezik az ember. Btw ismét leizzadtam mint állat.

Dobtam ma egy mailt az xfatcornetnek hogy milyen bringás márkákból árulnak téli cuccokat, válaszoltak is kb. ötöt felsorolva. Meglátogattam őket a Lurdy házban este és b+ milyen téli bringás ruháitok vannak? --> hát, nincs semmilyen. K. (kedves) anyátok (hogy van?)…

Btw kaptam ma egy cateye hl-el135-ös lámpát meg ilyen fémszálas karratekeredő fényvisszaverőt meg egy ledet sisakra (olyat mint mf-é). Örülök nekik, ezek atom dolgok. Az előző lámpámhoz képest az új cateye világít mint állat (csináltam tesztképet, elég durva a különbség) (ez ilyen 4e ft-os cucc egyébként. Margit szigeten letesztelve értelemszerűen gyorsabb tempóhoz erdőben ez is abszolút elégtelen de azért fejlődés, ennyit megért. Amúgy se akarok éjjel durvulni, elég ha leérek vmilyen tempóban egyben. Ja és egyedül - egyelőre - nem erdőzök éjjel.)

Ja szóval még azt akartam megemlíteni hogy használjatok lámpát sötétben mert kurvára nem lehet látni a kivilágítatlan biciklist. Nemcsak kocsiból, bringáról se.


vigyázz-vigyázz, plastikjózsi blogja is ledöglött amikor belinkelték a diggen

izzadásra: ezek a ruhakombinációim olyanok hogy az alatt az x perc alatt ami alatt beöltözök, már alapból megindulnak a patakok. szal maga a ruha nem jó, azt kell mondjam, de amíg nincsenek jobb cuccok addig így nyomom, felül 30-nál így is kurvára átfúj rajta a szél. taffgaj-e vagy -> hát mindenki úgy cseszi szét az izületeit ahogy neki tetszik igazából én mióta ma hazajöttem, azóta érzem a térdeimet, nemtom vajon ezt miként értelmezzem, hogy rosszat tesz neki a hideg, vagy csak szimplán lefáradt a tekeréstől, netán a három réteg cucc mozgatása volt sok neki (farmer jéger protektor, nem egy túl mozgékony kombó).

nálad azért nem merek kommentelni mert elvész a sok spam között

ps. google trackback spam 3,2 m találat. hát ez elég gázul hangzik, még1 spamfelület.. nem biztos h szükségem van rá

hopp rájöttem h miként lehet rárakni sisakra a cateye hl-el135-öt. a kormányátfogó cucc simán felerősíthető a sisak szellőzőrácsaira. és a rajta levő cucc 360 fokban forgatható (igaz a lazításhoz/erősítéshez csillagcsavarhúzó kell, onthefly nem műx kivéve ha lazára hagyod a csavart és bevállalod h 1xcsak kiesik). csakhogy síkban (ez esetben fel-le), márpedig a tökéletes középre belövést a sisak nem teszi lehetővé, így attól függően h mennyire nézel fölfelé, a megvilágított pont mászik jobbra-balra... ami ugye kurvára nem szerencsés, de ha nem ez az elsődleges fényforrásod hanem csak kiegészítésként akarsz egy fejlámpát ami _kb_ oda világít ahova nézel (jobban mondva fejmozgással irányíthatod), akkor nemrossz (elágazásokba bekukkantani, megnézni mi van az út mellett, stb).
azért az látható h ennek ez (a fejlámpaság) rohadtul egy sokadlagos rendeltetése, amolyan 'ha nincs jobb' mottóval.

Tekertem megin.
Hol: Margit-sziget
Miben: mint tegnap (Haszprus), megfejelve protektorgatyóval meg könyökvédővel és trikó helyett ujjatlan póló.
Időjárás: hőmérő szerint 5 fok, forecastfox szerint 0 fok és jégeső. Nem tapasztaltam ilyet
Tapasztalatok: Kipróbáltam a sisaklámpa üzemmódot. Nincs vele gond, a fénye persze elég gyönge, de amire gondoltam hogy megfelelhet arra meg is felel: benézni oldalt ösvényekre, bokrokra, stb (tesztelve a Margit-szigeten), szóval egy irányítható fényforrásnak. Alacsonyabb sebesség mellett látni is vele. A ruhát felül még mindig átjárja a szél ergo hűti rajtam az izzadtságot ergo kurvára kéne már windstopperes cucc mert így nem lehet erdőzni. Rajta vagyok az ügyön.

Tegnap este is. Csak utána bealudtam
Hol: Margit-sziget
Miben: specialized winter bib tight black xl (kantáros, sztreccs, windtex, szélálló, vízálló); fent: mez, hosszú póló, kardigán, dzseki
Tapasztalatok: hát ez hideg baze! Mármint a nadrág. Nem erre számítottam. Legalábbis a protektor-jéger-farmer kombóhoz képest Viszont az izzadsággal tényleg jól bánik. Fent meg akárhány réteg hagyományos ruha van, a szélátfúváson nem sokat segít… Ma jön fentre is vmi.
Btw az elmúlt egy hétben (péntek->csütörtök) hétszer tekertem. (Pénteken kétszer, vasárnap kimaradt.)
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...