Haszprus

Mikor érdemes postolni?

©   Haszprus   |   fejlesztés

Azt mindenki tudja hogy éjjel kevesebb a látogató, a csúcsidőről már eltérő találgatások léteznek, egyesek szerint munkakezdéskor van, mások szerint este. Nos nálunk este van (bár nyáron déltől 22-ig nincs számottevő eltérés), mégpedig az alábbi eloszlás szerint:

A kérdés az, hogy ha már itt van nekünk egy ilyen bejegyzésidőzítő rendszer, vajon érdemes-e annak figyelembe vennie, hogy mikor van a legtöbb egyedi látogató a blogon? Érdemes lehet, hiszen ilyenkor a legnagyobb a valószínűsége, hogy a felhasználók interakcióba tudnak egymással kerülni, azaz ha 5-10 perc múlva visszanéz az adott bejegyzéshez, jóeséllyel már kap is egy választ a hozzászólására, például. Így pörgőbb eszmecserék alakulhatnak ki.

Kockázatok és mellékhatások

1.) Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az ilyen módon koncentrált aktivitás nem lesz-e negatív kihatással a nap egyéb részeire. Mert itt minden folyamat öngerjesztő: ha több a hozzászólás, akkor még többen szólnak hozzá, ha kevesebb, akkor pedig még kevesebben. Valószínűsíthető tehát, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban még lejjebb esne az aktivitás. Talán igen, talán nem, ezt így nehéz a székből ülve megjósolni.

2.) Ha időben egyszerre vannak jelen a userek, könnyebben létrejön az offtopikolás.

A magam részéről a fentiekből tanulva módosítottam néhány paramétert a várólista szabályain, reménykedjünk hogy pozitív hatásai lesznek.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Én nem hiszek ebben az egész várólistásdiban. Kicsit idegesít hogy megírom, és napok múlva látom viszont a blogon. Az, hogy ne floodoljuk a usereket tartalommal, egy reális aggály? Úgy értem, generálunk mi annyi tartalmat hirtelen egyidőben hogy az a befogadás rovására menjen? Szerintem nem...

ui: Na ,itt a 36.óra. Egy francot fogok én mégegyszer virrasztani vizsga miatt...

Kezdesz hasonlítani a Second Life miniszterelnökére.

Isti mert? (nem ismerem a second life-ot, csak az indexen olvastam róla egy hónapja)

mainframe hát figyu. a várólista a jelenlegi szabályok mellett 0-5 elemet szokott tartalmazni, igaz? efölé asszem még sose ment (de tipikusan 0-2 között van, amennyire figyelem). namost ebből az következik hogy bizony elég jól kiegyenlíti a terhelést, anélkül hogy túlzottan szűk keresztmetszet lenne. néha napokig nem ír senki, néha pedig egyszerre sokat, sokan. szvsz kiválóan műxik. persze idegesítő (szerkesztőként), de az se jobb ha floodoljuk a usereket. mert az igenis rossz, én magam is tapasztalom hogy ha túl sok bejegyzés van mondjuk az rss olvasómban akkor a felüket tutira nem olvasom el, míg ha csak néhány, akkor elolvasom mindet... a csövön kifér még így is tipikusan naponta 3-4 bejegyzés, ennél többet sztem egy olvasó nem akar olvasni (illetve legyünk őszinték ennél több érdekes/tartalmas bejegyzést nem is lehet írni hosszútávon). szóval összefoglalva: minek floodoljuk a usereket ha van egy rendszer ami szépen elosztva megeteti velük az összes postot és időt is hagy nekik arra hogy leírják esetleges kommentjeiket, sőt, tipikusan elkerülhetők vele a post nélküli napok? engem pl a homárnál idegesít a legjobban hogy egy óra alatt benyomnak öt postot máskor meg napokig semmi, ahelyett hogy szépen elosztanák.

és még egy kellemes mellékhatása van. tipikusan ráveszi az embert hogy fölösleges pillanatnyi hülyeségekről ne írkáljon...

Nem csak fölösleges pillanatnyi hülyeségek vannak, hanem olyan dolgok is, amikben igenis számít, mikor jelenik meg. Vagy veszít az aktualitásából, vagy egyszerűen hozáad az értékéhez a tájékoztatás gyorsasága. Szóval engem eddig az idegesítő része érintett meg jobban, de van ráció abban amit mondasz. Csak szerintem nem biztos hogy ezt a userek többsége igényli... Nem szavaztatod meg?

Ezt megszavaztatni olyan lenne mint hogy akar-e ön több adót fizetni

Ha a mostani postjaid között látsz olyat amelyiknek levon az értékéből hogy nem kerül be azonnal, akkor érdemes elgondolkodni azon hogy vajon az adott post számot tart-e mások érdeklődésére, vagy csak az tette érdekessé hogy téged az adott pillanatban éppen az foglalkoztatott. Elképzelhető, hogy ezek hirtelen felindulásból elkövetett postok amik nem biztos hogy hozzák a szintet.

Kivételt képeznek azok a bejegyzések amik valamilyen, többiek által is megfigyelhető aktuáleseményhez kapcsolódnak. (forradalom etc) Azokkal természetesen jobb sietni.

És bár szerkesztőként elviselni a delayt tényleg nyomasztó, de ugyanennyire nyomasztó az is ha posztolsz vmit és két perccel később meg föléd kerül vki más bejegyzése…

Mindenesetre a későbbi esetleges aktuáleseményekre való felkészülés gyanánt lehetne olyan, hogy egy postot sürgős-nek flaggel az írója. Ez vagy a queue elejére kerülne automatikusan, vagy te kapnál róla egy emailt, hogy engedélyezed-e, hogy azonnal kikerüljön, vagy valami.

Szerintem tudtok nekem emailt írni
Amúgy már a legeslegelején felmerült ez a 'sürgős post' téma, nincs még kidolgozva a megvalósítás Lehet tippeket adni, hogy hogy is működjön ez. Lehetne valami automatizáció, de azt nem akarom hogy mindenki az összes postját sürgősnek jelölje/jelölhesse… És mivel olyan túl sokat nem írtok, ezért még a havi 1 lehetőség is soknak tűnik, pedig alkalomadtán ennél előfordulhat több aktuáltéma akár.
Igazából ez nem nagyon automatizálható dolog, v legalábbis nekem nem nagyon akar eszembejutni egy olyan megoldás ami kellően jó ahhoz hogy implementáljam.
(A saját postjain belül viszont mindenki tudja módosítani a sorrendet az 'új időpont' checkboxszal…)

Na mostantól logolom a queue méretét, arra vagyok kiváncsi hogy egy adott post megjelenésekor hány másik van várólistában (beleértve az üres várólista esetét is).

Haszprus
Kivételt képeznek azok a bejegyzések amik valamilyen, többiek által is megfigyelhető aktuáleseményhez kapcsolódnak. (forradalom etc) Azokkal természetesen jobb sietni.
Pont ilyenre gondoltam amikor azt írtam:
Vagy veszít az aktualitásából, vagy egyszerűen hozáad az értékéhez a tájékoztatás gyorsasága.
Egyébként ez áll szerintem azoknak a filmeknek a kritikájára is, amik TV-ben mennek/mentek nemrég/fognak menni, mert azokra a legtöbb user kevéssel a film után keres rá. Ha 3-4 nap múlva jelenik meg a cucc amit közvetlen utána írtam, akkor senki emberfiát nem fog már érdekelni (legalábbis nem lesz akkora forgalma a dolognak, az tuti).
Tamás és Haszprus Ez jó, az automatizált verzió tetszik. E-maillel az a baj, hogy mi van ha Haszprus épp Hawaii-on nyaral és nem tudja kitenni azonnal? Szerintem aki itt szerkesztőstátuszt kapott, az van elég értelmes ahhoz, hogy ne nyomkodja minden postjára a 'sürgős'-t, szóval én emiatt nem aggódnék, Haszprus. Szerintem amit Tamás mondott, az működőképes lehet, nem? Ha sürgősnek jelöli, az ugrik a lista tetejére. Bár szerintem lehetne emellett egy olyan gomb is (naaagy piros gomb ), hogy 'azonnal', és akkor az azonnal megjelenik. De ezt csak nagyon indokolt esetben kéne használni ofkorsz.
A sor mérete pont a napokban szúrt szemet nekem. Tegnap v tegnapelőtt volt vagy 4-5 post benne, köztük olyan, ami már legalább egy teljes napot várt a megjelenésre. Nem mondom hogy mindig hatalmas a sor, szóval engem nem kell meggyőzni (tudom hogy nem azért logolod, csak mondom).

Mf, a google-nek már kapásból kell egy többnapos átfutási idő mire beindexeli az új postokat…
És de igen azért logolom hogy egy legközelebbi ilyen vitában adatokkal szolgálhassak ahelyett hogy szerintem, úgy rémlik, úgy tűnik és hasonlók
Most van olyan postod amit előrébb raknál a listában? Mert ha igen akkor mint fentebb írtam az új időpont checkboxszal átrendezheted a sorrendet…

Az új időpont funkcionalitását ismerem, de szerintem erre a kérdésre nem megoldás.

Haszprus Frei-dossziéban volt, hogy mindenbe beleszól, mindent leszabályoz, miközben arról prédikál, hogy abban a játékban mindent szabad, csak ölni nem.
Vannak japán társulatok, akik ezzel foglalkoznak, hogy Second Life-ban gyártják az itemeket és eladják őket valódi pénzért, igazi USD-ért. Ez persze nem tetszik a SL miniszterelnökének, mert lenyomják az árakat, ezért minden szart elkövet, hogy ezt megakadályozza.
Nem tudom miért hasonlítasz rá, de ő jutott eszembe először erről az egész beszabályozom, hogy mikor jelenjen meg dologról. Szegény Mainframe rakná ki a bejegyzését, te meg korlátok közé teszed. Szegény. Ó.

Isti Mindent elkövetek hogy a társszerzők ne publikálhassanak a blogra

Nem, igazából ebben a várólistában két dolog van ami gáz, nevezetesen a sürgős bejegyzések kérdése, és a szerzőknek okozott frusztráció.

Mf, privben v itt megsúghatnád h melyik bejegyzéseid lennének azok amiknél megnyomnád a 'rakd ki azonnal' gombot… A KTH és az Okt23 nyilván. Még másvalami?

Haszprus Az extrém pornó sem tűrhet halasztást.

Azt akarod h az überblog bekerüljön az extrém pornó szavakra a google top10-be?

Igen, az extrém pornó-vonalon a SEO mindenképp jó lenne...
Csak gondoljatok bele: extrém pornó...
Egyébként az 'azonnal' gombra most konkrét elképzelésem nincs, de Te is kapásból mondtál két példát, szóval asszem máris belátod a funkcionalitását.

Igen de attól h néha jó lenne attól még máskor meg rossz És ha van egy sürgős bejegyzés amit ki kell rakni akkor amennyiben a gépnél vagyok, azt bármikor meg tom oldani anélkül hogy valami bonyolult kvótarendszert kezdenék kidolgozni a sürgős postokra.

Ettől még lehet hogy lesz ilyen egyszer, de nem látok semmi ténylegesen jó megoldást pillanatnyilag. (Az nem jó megoldás hogy mindenki fontosnak ítélheti az összes postját.)
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...