fejlesztés - 2007 január - 11 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Mi a kulcs?

©   Haszprus   |   fejlesztés

(adatok: statgép)

Ha csak annyi, hogy ők szélesebb rétegeket érintő dolgokról írnak, akkor az nem érdekel, illetve ezzel tisztában vagyok, és ezen nem akarok változtatni. De van-e még más kulcs amitől jobbak a mutatóik?

Több komment más blogokon? Shamaltot asszem nem szoktam látni kommentelni másoknál, Mefit igen, de ez könnyen származhat abból hogy mi az olvasott blogjaink metszete. Tképpen én azt hiszem csak Mefinél meg Shamaltnál szoktam kommentelni, náluk sem túl sokat, egyéb blogokon meg még elenyészőbb mennyiségben. Az utóbbi időben b3cknél is, de ezzel kifújt a rendszeresen kommentált blogok listája asszem. (Hogy mi számít rendszeresnek abba ne menjünk bele, idetehetnék még egy-két blognevet akár, hiszen ha valahova néhány hetente bekommentelek, az is lehet 'rendszeres'… Most nem erről beszélünk.)

A respekt-lista? Na igen, más bloggerek sokkal könnyebben kommentálnak hozzánk, ha azt látják, hogy barátságosan közelítünk feléjük. Ezt magamon is megfigyeltem.

Shamalt statjában a szeptemberi kiugrást mi okozta. Volt egy Miss Blog(o)szféra verseny, nomeg azt megelőzően a fosblog - ezek nyilván sok új érdeklődőt hoztak a konyhára, és ha nem tévedek akkor jónéhányat sikerült is megtartani.

De Mefi látogatottsága az utóbbi hónapokban mitől ugrott ekkorát? És mi a módja a látogató-/komment-maximalizálásnak a tartalom megváltoztatása nélkül (ill. azon kívül)?

Haszprus

Mesterséges intelligencia - blog 2.7

©   Haszprus   |   blog fejlesztés version history

A Haszprus Überblogon a továbbiakban a kommentelők intelligensebbnek és igényesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Szavak helyesírását egyelőre nem javítjuk, de eltűnnek a félsornyi felkiáltójelek, a csupa kisbetűs szövegek mondatai nagy kezdőbetűt kapnak, az írásjelek után szóköz kerül, a tagmondatok közé megfelelően pozicionált vessző, meg még pár apróság.

Például:

Tesztalanyunk kommentjébe (v.ö.: állatorvosi ló) vesszők és szóközök kerültek, a felkiáltójelek pedig megritkultak.

Legyetek tehát bármilyen hülyék, az überblogon intelligensnek fogtok tűnni. Kommentre fel!

Ja és ez amúgy akkora feature hogy át is lépünk vele a 2.7-es verzióba, utoljára úgyis áprilisban váltottunk.

Tamás

Google Webmaster Tools

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Most fedeztem fel a címben említett eszközt. Ez amolyan Google backstage a saját site-odra vonatkozóan, már ha hitelt érdemlően bizonyítani tudod, hogy a site hozzád tartozik. Ilyesféle információkat lehet kinyerni belőle:

  • Mikor indexelte utoljára a Googlebot az oldalakat
  • Hány oldalt, hány kilobyte-nyi adatot és mennyi idő alatt tölt le az oldaladról (maximum, átlag, minimum)
  • www-s vagy www nélküli címeket jelenítsen meg a találati listában (állítható is, hogy melyiket szeresse)
  • A domain alatt lévő oldalak PageRank-eloszlása, a legmagasabb PageRank-kel rendelkező oldal minden hónapban
  • Milyen keresőszavakra dobta ki az oldalad a találati listába, és átlagosan hányadik helyen
  • Milyen keresőszavak esetén kattintanak rá az oldaladra a találati listában
  • Leggyakrabban használt szavak a weboldalaidon és a rád linkelő weboldalakon a linkek szövegeiben
  • Talált-e a Googlebot elérhetetlen oldalakat, hibás linkeket a domain bejárása közben

Mindemellett állítható, hogy a Googlebot milyen sebességgel járja be a site-ot (ez a terhelés csökkentésénél lehet hasznos, csak nyilván ebben az esetben ritkábban is fog ránézni a site-ra). A szolgáltatás eléréséhez be kell írnod a weboldalad címét, majd igazolnod kell, hogy az oldal tényleg a tied. Ezt kétféleképpen teheted meg: vagy egy, a Google által megadott META tag-et kell elhelyezned valahova, vagy egy általuk megadott nevű fájlt kell feltöltened a weboldal gyökérkönyvtárába.

Haszprus

Private Gallery: javascript edition

©   Haszprus   |   fejlesztés

Bezony, áthelyeztem a private gallery képnézegetőjét javascript alapokra. Emeletes csúcskirály lett. Kár hogy nem széleskörűen publikus a cucc. Össze-vissza van cache-elve, de teljesen jól, megfelelő sorrendben, a cache nem megy az aktuális kép megjelenítési sebességének a rovására, nem villog, nem rázkódik össze-vissza az oldal az átméretezésektől, a felhasználónak kb. olyan mintha vinyóról olvasná a képeket, tehát zéró késleltetéssel lehet lapozni, sőt még crossbrozer is (legalábbis ffx2 & ie7 tekintetében). Atom. Elégedett vagyok.

Haszprus

Főoldal szűkítése szerzők szerint

©   Haszprus   |   12e barátok fejlesztés seo

Ha esetleg valakit nem érdekel minden szerző bejegyzése, akkor a főoldalt le tudja szűkíteni egy vagy több szerző bejegyzéseire.

A szűkített főoldal címe így néz ki: https://blog.haszprus.hu/&author=x, ahol x helyére a szerző id-je jön.

Az id-k pedig:
1 Haszprus (2024. feb. 25. 10:58 rám mostantól nem lehet szűkíteni seo megfontolásokból, duplicate content...)
42 Mainframe
7 Tamás
83 ScoobyZoli
28 The GuNN
17 WiZARD
22 Orca

Több id-re is szűkíthetsz, pl. az összes szerzőt kombináló url: https://blog.haszprus.hu/&author=1;42;7;83;28;17;22

Egy esetben azonban hibát dob a főoldal, éspedig ha több napnyi bejegyzést akarsz megjeleníteni, mint ahány napon az adott szerző publikált. Ezt a hibát egyelőre nem szándékozom megoldani. (Workaround: max annyi napot állítasz be, ahányon a szerző publikált.)

Ha a lapletöltési logban (vagy a kommentek közt) úgy látom, hogy van igény erre a feature-re, akkor lehet hogy ezt a hibát kijavítom. (Ez egy állandó többletterhelést róna a szerverre, alapból ezért nem teszem.) Ja és ha komoly igény mutatkozik akkor lehet hogy url helyett a beállításokba is beköltözik a dolog.

Update nov. 01. 08:03: a problémát javítottam valamikor a hetekben.

2024. feb. 25. 10:50 id-k helyett már nevek vannak

Haszprus

Botszűrés

©   Haszprus   |   fejlesztés

A sok lapot letöltő ip-ket naponta felülvizsgálja az új logmanager osztály, feljegyzi őket egy fájlba okosan, és a továbbiakban nem logolja őket. Így lesz mindig szép és tiszta logfájlunk függetlenül az oldalunkat pásztázó keresők számától. (Eddig is szűrtem őket de egyre másra jelennek meg az új ip-k én meg halálosan untam kézileg adogatni őket a listába.)

Ez csak az első fázis, a logmanager majd sokminden mást is csinál, mert pillanatnyilag kb. 50+30 MB-ot emészt fel a blogon az utóbbi 2 hónap spam ill. lapletöltési logja, ami azért ugye érezhetően nem állapot.

Haszprus

Mikor érdemes postolni?

©   Haszprus   |   fejlesztés

Azt mindenki tudja hogy éjjel kevesebb a látogató, a csúcsidőről már eltérő találgatások léteznek, egyesek szerint munkakezdéskor van, mások szerint este. Nos nálunk este van (bár nyáron déltől 22-ig nincs számottevő eltérés), mégpedig az alábbi eloszlás szerint:

A kérdés az, hogy ha már itt van nekünk egy ilyen bejegyzésidőzítő rendszer, vajon érdemes-e annak figyelembe vennie, hogy mikor van a legtöbb egyedi látogató a blogon? Érdemes lehet, hiszen ilyenkor a legnagyobb a valószínűsége, hogy a felhasználók interakcióba tudnak egymással kerülni, azaz ha 5-10 perc múlva visszanéz az adott bejegyzéshez, jóeséllyel már kap is egy választ a hozzászólására, például. Így pörgőbb eszmecserék alakulhatnak ki.

Kockázatok és mellékhatások

1.) Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az ilyen módon koncentrált aktivitás nem lesz-e negatív kihatással a nap egyéb részeire. Mert itt minden folyamat öngerjesztő: ha több a hozzászólás, akkor még többen szólnak hozzá, ha kevesebb, akkor pedig még kevesebben. Valószínűsíthető tehát, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban még lejjebb esne az aktivitás. Talán igen, talán nem, ezt így nehéz a székből ülve megjósolni.

2.) Ha időben egyszerre vannak jelen a userek, könnyebben létrejön az offtopikolás.

A magam részéről a fentiekből tanulva módosítottam néhány paramétert a várólista szabályain, reménykedjünk hogy pozitív hatásai lesznek.

Haszprus

JavaScript

©   Haszprus   |   ajax fejlesztés javascript

Érdekes módon nem nagyon alkalmazzák a weblapok a js nyújtotta előnyöket. És most egyáltalán nem az ajaxra gondolok, sőt, van hogy amit ajaxszal oldanak meg, azt egyszerű kliens oldali js-sel még gyorsabbá lehetne tenni, akar a halál kommunikálni a szerverrel, azok a fránya csomagok elég lassan terjednek.

Haszprus

Neptun lol

©   Haszprus   |   fejlesztés

Rendezem a vizsgán résztvevők névsorát jelentkezési időpont szerint. Hát a 10 órát nem előrébb rakja mint a 2-9 órát? Jaj de fáj ez nekem. Szerintem tutifrankón a neptunfejlesztőknek ez az első 'programming experience'-e vagy ilyesmi. Le se merem írni legszörnyűbb elképzelésemet, miszerint esetleg text típusú mezőben tárolják az időpontokat. Miféle sql szerver rakná előbbre a 10 órát a 2-9 óránál? Vajon komolyan textben vannak az időpontok?

Haszprus

Moderációs irányelvek

©   Haszprus   |   fejlesztés

Az überblogon a moderációs elvekbe ütközik egy komment, ha…

  1. …valamely szoftver, zene, film, stb. beszerzési lehetőségeit firtatja.
  2. …szalonképtelen fogalmazást tartalmaz.
  3. …meghívót kér valamilyen site-ra.
  4. …duplán lett beküldve.
  5. …fájdalmas butaságot tartalmaz.

Regisztrálatlan hozzászóló esetén több mint valószínű a fenti hibákba eső kommentek törlése. Regisztrált, törzsvendég, pláne trusted user esetén természetesen a fenti moderációs irányelvek alkalmazása visszafogottabb.

A moderációs elvektől bármikor eltérhetünk és bármikor megváltoztathatjuk őket anélkül hogy ebbe a listába felvezetnénk a változást. Az itt felsoroltak nem teszik ki a moderációs elvek teljes és/vagy pontos listáját. Az automata (szoftveres) moderáción kívül minden komment egyedi elbírálás alá esik. Regisztrált felhasználók privmsg-ben értesítést kapnak a kommentjük törléséről. A moderáció erősen szubjektív, a fenti lista tájékoztató jellegű.

Minden komment automata (szoftveres) moderáción esik át rögtön beküldéskor. Ez aszerint dönt a komment…

  1. …visszaállíthatatlan törléséről…
  2. …visszaállítható törléséről…
  3. …várólistába helyezéséről…
  4. …publikálásáról…

…hogy…

  1. …káromkodásokat tartalmaz-e
  2. …spamgyanús-e
  3. …káromkodások ellenére értelmes kommentnek tűnik-e (vannak szavak melyek érvelési folyamatra utalnak)
  4. …a feladója…
    1. …regisztrálatlan
    2. …regisztrált
    3. …megbízható (trusted=1)
    4. …megbízhatatlan (trusted=-1)