Haszprus

Bejegyzés-várólista

©   Haszprus   |   blog éjjel fejlesztés update version history

Ha minden igaz, ez a bejegyzés reggel 7:0x tájékán jelenik meg, noha 02:56-kor írtam/írom.

Reménykedjünk.

Később erről még többet.

BTW a társszerzőkkel átléptünk blog 2.6-ba.

Update 15:37: na íme egy screenshot arról, hogy miként viselkedett a bejegyzés várólista, amíg aludtam. Mindhárom bejegyzést éjjel 3 körül írtam, mielőtt aludni mentem. A script tökéletesen müködik, ahogy akartam, én viszont a bejegyzések írásakor rosszul gondoltam át a megjelenések időpontjait, mert kifelejtettem a harmadik szabályt.

A megjelenési szabályok:

  1. 23 és 6 óra között nem jelenik meg bejegyzés.
  2. Minden bejegyzés között min. 5 órának el kell telnie.
  3. Egy szerző két bejegyzése között min. 10 órának el kell telnie.
  4. Két filmes bejegyzés között minimum 20 óra kell elteljen, de ha van más témájú post is a várólistában, akkor min. 40.
  5. az utolsó post hossza beleszól a következő post megjelenítésének időpontjába. Lényegében hosszabb post több ideig lesz legfelül, de maximum 15 óráig (amennyiben van más, a többi szabály szerint megjeleníthető post).
  6. az utolsó postra érkezett kommentek darabonként egy óra várakoztatást okoznak (nem adódik hozzá a többi várakoztatáshoz), de legfeljebb 28 órányit. Ennek tipikusan csak a népszerű bejegyzések esetén van bármi jelentősége, azokat némileg tovább tartja az oldal tetején.
  7. ha a blog nincs nyaraló üzemmódban és a várólista mérete 5 fölé növekszik, vagy az utoljára publikált bejegyzés zártkörű volt, a várakozó bejegyzések publikálása lényegesen gyorsabbá válik. (fastQueue)

Update 2007. jún. 29. 06:56: bizonyos dolgok már nem pont így működnek vagy nem pont ezekkel a számokkal, netán egészen máshogy, de meguntam ennek a bejegyzésnek a frissítését.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

uzenet a queue teszthez: az a harmadik teszt bejegyzes bizony 10:10-kor mar siman kinn volt GMT szerint.

Időzített bejegyzés? Ez jó dolog, ilyet én is akartam írni régebben.

Ezek nem igazán időzített bejegyzések, mivel nincsenek időzítve, nem tudják magukról hogy mikor fognak megjelenni.

Problema mar csak akkor adodhat, ha mind a harom szerzo egyazon oraban ir bejegyzest, viszont az utolsonak iro mondanivaloja rendkivul fontos, es azonnal meg kell jelennie a blogon (pl. halaszthatatlan kozerdeku kozlemeny). Ilyenkor a bejegyzese legrosszabb esetben akar kozel 9 orat keslekedhet
Na jo, ebbol katasztrofa nem lesz, viszont veszhelyzetekre jo lehet egy top priority bejegyzes lehetoseg is. Persze mivel mindenki fontosnak erzi a maga bejegyzeset, ezert ugyis top priorityval fog irni, ami ismet a fentebb emlitett problemat okozza.
Szvsz lehet, hogy lesznek meg ezzel a bejegyzes utemezessel problemak, de majd csak kialakul a dolog

Reagáltam erre egyet csak hülye vagyok és felülírtam a clipboardon az egyetlen példányát a szövegemnek

Nem hiszem hogy túl gyakoriak lennének ezek a marha sürgős bejegyzések (pl. véletlenül felvágtam hosszában az ereimet, gyorsan kommenteljetek mi a teendő), de ez a feature kivételesen azon kevés feature-ök közé tartozik, amiket előtte szépen átgondoltam egy szövegszerkesztő elé leülve

Az azonnal megjelenítendő bejegyzések problémája is felmerült bennem, és simán megoldható egy nagyon egyszerü fejlesztéssel (annyi, hogy ki kell iktatni a késleltető meghívását).

Ja igen, és megelőzendő hogy mindenki azonnal megjelenítendő bejegyzéseket írkáljon, lehet pl. limitálni h ilyet 30 naponta csak 1x tehessen, vagy hasonló.

Ööö.. mi az egész késleltetős dolog értelme/lényege? Lehet hogy valahol volt már róla szó, de most ez számomra totál feleleges, sőt néha értelmetlennek tünik

Egyszerü, megír most egy bejegyzést, és beidőzíti, hogy holnap reggel hétkor jelenjen meg. Érted, időzített bejegyzés.

Asszem a kérdés nem erre vonatkozott, mefi És ezek nem is időzített bejegyzések. Nem állítom be semelyik bejegyzésnél, hogy mikor jelenjenek meg. Egy 10 percenként futó script dönt róla hogy éppen mi jelenhet meg.

Tehát, a késleltetett megjelenés lényege egyetlen dolog: a bejegyzések ne üssék agyon egymást. Mert amíg egyedül én írok a blogba, addig tetszés szerint mérlegelhetem hogy ez a bejegyzés most fontos, hagyok teret neki (értsd: pl. egy napig nem publikálok utána) stb, addig többszerkesztős blog esetén ez bizonyosan kevésbé müködik.

Senki se szeret régi anyagokat olvasgatni, és a régi itt vonatkozik arra is, hogy felülről az ötödik bejegyzést már nem biztos hogy túl sokan elolvassák, még akkor se, ha történetesen az adott napon íródott...

a feature várólistán az avatar-feltöltést csak nem az én 37 kis csöppségem ihlette, és helyezte előkelő helyre?

Nem, hónapok óta ott van, de lehet hogy már akkor is te ihletted.

Update 2006. aug. 03. 20:02: ha egy nap 5000 karakternyi bejegyzés már megjelent, nem jelenhet meg újabb
Néhány ezzel kapcsolatos adat május 1 óta:

Szerzőnként:

b_uid sum( char_length( b_szoveg ) ) avg( char_length( b_szoveg ) )
1 143768 1178
17 14066 3516
23 33645 2403
42 38882 2777
582 20747 2305

Mindenkié:
sum( char_length( b_szoveg ) ) avg( char_length( b_szoveg ) )
251108 1540

Utóbbi adat nekünk a lényeg, egy bejegyzés tehát 1540 karakter hosszú átlagban. Ebben benne van a html kód egy része, főleg a képek amiket itt érdemes megemlíteni. A bejegyzések hossza közti szórás nyilván óriási, mégis azt mondhatni, hogy egy nap átlagosan ez a rendszer 4 bejegyzést ereszt át, kivéve ha azok a bejegyzések hosszúak vagy rövidek.

A szabály bevezetésére a mai nap tapasztalata ösztönzött. Eredetileg az egy nap felbukkanó különféle szerzők számát akartam limitálni, de végülis a lényeg az, hogy az olvasók egy nap mennyit hajlandók elolvasni vajon, és én ezt önkényesen oda lőttem be, hogy az első 5000 karaktert átlépő post még megjelenhet, utána a többi másnapra csúszik.

Bár a gondolatokat és a mondanivalót semmiképp se lehet mérni karakterben, a napi postok számát nem akartam 3-ra vagy 4-re limitálni. Lehet tenni ellenjavaslatokat btw, lehet hogy a napi 3-4-es postlimit jobb lenne. Főleg a 3-mas.

ööö...bocsi a hosszadalmas Wasabis agymenésem miatt...Mennyi lett? < : )

Azt hiszem, félreérted a dolgot, ez a limit senkit se szándékozik korlátozni az alkotásban (a Wasabis írás amúgy is tökjó volt), csak egyenletesebbé teszi az olvasnivalók adagolását. Legalábbis ez a célom vele. Mivel az átlagolvasótól nem várható el, hogy teszemazt eltöltsön fél órát ezen az oldalon, ezért az egyenletes eloszlás elég fontos, ha azt akarjuk, hogy minél többen olvassák el az egyes bejegyzéseket. Azon is gondolkodom, hogy nagyobb távot hagyok két szerző bejegyzése közt a jelenlegi 3 óra helyett, de ez nem biztos hogy jó ötlet lenne… Továbbá ez biztosítja, hogy ha valakinek hosszú agymenése van, akkor az olvasóknak legyen ideje elolvasni anélkül hogy túl sok új anyag érkezzen utána, amik miatt végül a hosszú bejegyzést inkább kihagyják, elfelejtik.

Egyébként nem tudom, a Wasabi milyen hosszú volt, de ha lemented egy txt fájlba az adminon akkor te is könnyen kiderítheted… Azt hiszem 14 vagy 17 ezer karakter volt a tegnap megjelent össztermés. (Mert: sok kép html kódja, valamint te és demian is egy-egy elég hosszú bejegyzést írtatok.)

Közben az 5000-es karakterlimitet 4000-re csökkentettem. (Nyilván az igények szerint ezt menet közben akármerre lehet konfigolni.)

Ja és még egy… Ez a limitrendszer egyáltalán nem törődik azzal, hogy egy megjelenés előtt álló bejegyzés - pl. a Wasabis - hosszú avagy rövid-e. Csak azt nézi, hogy aznap már mennyi jelent meg. Ha úgy tetszik, akkor a hosszú bejegyzéseknek nagyobb lélegzetvételi időt ad, mielőtt eltűnnek a süllyesztőben. Ebből következően pl. a Wasabis cikket átlag feletti ideig tartotta volna az oldal tetején.

Megjegyzem, lehet hogy átalakítom a dolgot úgy, hogy egy adott bejegyzés után a várakozási idő az adott bejegyzés hosszától is függjön. Csak ez a szerzőknek nem annyira jó, mert kevésbé lesz kiszámítható, hogy mikor fog megjelenni valakinek az írása.

ok, ok, gondoltam h nem korlátozás, csak azt hittem a cikk hossza inspirált egy ilyen kitételt is...Nomeg demiané !

Igen ez a két bejegyzés inspirálta a dolgot, de mint írtam és mint kikövetkeztethető a rendszer működéséből, pont hogy az ilyen hosszú bejegyzéseknek kedvez a dolog.

-----

Oké, eltöröltem a napi limitet, és helyette az utolsó post hosszából számolódik egy késleltetés. Megnézi hogy hány karakter az utolsó post, elosztja öttel, amennyiben 720 percnél nagyobb késleltetés jönne ki, akkor 12 óra lesz a késleltetés. Amennyiben 180 percnél kevesebb késleltetés jönne ki, akkor 3 óra lesz a késleltetés. Nem megyek bele jobban a működésébe, még vegyítve van a jelenlegi egyéb szabályokkal is.

Ha nem válik be, mindig lehet módosítani.

Mivel a queue-ban most már nagyon gyakran tartózkodik bejegyzés, eltöröltem egy filmeket kiéheztető szabályt:
Nem jelenhet meg filmes bejegyzés, ha a várólistában van más jellegű bejegyzés is
A filmek közti 24 órás intervallumot viszont módosítottam arra, hogy
Két filmes bejegyzés között minimum 20 óra kell elteljen, de ha van más témájú post is a várólistában, akkor min. 40.
Mindezek azt jelentik hogy az esetek többségében a filmekre most már nem vonatkozik külön szabály.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...