Haszprus

Szövegértés az érettségi(n)

©   Haszprus   |   life

Nem először kerül elő a blogon az érettségi témája. Valahol azt olvastam vagy hallottam, hogy a hangsúlyt arra fogják fektetni a jövőben, hogy a hallgatók szövegértését vizsgálják. Eddig ez alap volt, és tudást vizsgáltak. Most eljutunk oda hogy 18 éves emberektől azt kérik számon hogy egyáltalán el tudják-e olvasni a feladatokat. Az Idiocracy valójában nem a távoli jövőről szól. Ez már a jelen, ebben élünk (1, 2). Szép kilátások.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 13 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Hát sajnos ez egyenes következménye annak, hogy kevesen olvasnak. Talán az internet kihúz minket ebből a sz*rból?


ScoobyZoli ahogyan elnézem az interneten jelenlévők többségét, nem hiszem.

Hát nem tudom, én idén érettségizem, és az fix, hogy nagyon rámennek a szövegértésre. A történelem írásbelinek a kb. 60-70%-a erről szól, kivéve a ez esszé, de ahhoz meg adnak forrást.

4) akksi (nem regisztrált)
Nagyon sok a funkcionális analfabéta, aki simán megtanulja kívülről az irodalomkönyvet, és nem érti. És mondjuk ez kicsit a magyar oktatási rendszer következménye is lehet.

Ha odaraksz egy középiskolás elé valami új dolgot, amit eddig nem látott, nem tud mit kezdeni vele.

Ezért van ez.

Szerencsetlen kolykoknek mar nem eleg a torierettsegin vert izzadniuk a Colosseum es a piramisok megkulonboztetesevel, hanem mar-mar a lehetetlenseg hatarat suroloan bonyolult predikativ szerkezetek szintjet elero szovegeket is ertelmezniuk kell, felhaborito kerem.

Nekem ezekkel az új kérdésekkel a legnagyobb bajom az, hogy nagy részüknél azon kell gondolkozni, hogy mennyire gondolták komolyan. Ugyanis nem mérnökök írták a feladatokat, gyakran nem szó szerint azt kell csinálni, amit leírtak. Azt hinné az ember, hogy becsapós a kérdés, de nem, hanem egyszerűen fontos tényezőkre a feladat írói sem gondoltak. És persze a javítókulcstól nem lehet eltérni.
Egyik kedvenc emelt szintű fizikafeladatom: Igaz-e, hogy a beton és a vas köbös (vagy lineáris, tökmindegy) hőtágulási együtthatója megegyezik? [Hivatalosan igen. Szerintem csak akkor lehetne ez egyértelműen igaz, ha elméletben bizonyítható, ugyanis az én értelmezésemben két mérési eredmény nem lehet egyenlő, csak pontatlan.]

Süllyed a színvonal, nevetséges ez a szövegértés-vizsgálat. Nem olvasok sok szépirodalmat, de ha elémraknak valami szöveget, akkor azt képes vagyok megérteni.

maat Ez a fizika példa valóban elég érdekes, ugyanakkor lakótársam megvilágítása alapján (miszerint ma is elég sok épület tartalmaz vasbeton elemeket, melyek nem lennének ennyire időtállóak, ha nem 'egyformán' tágulna hő hatására a két anyag), ez egy beugratós kérdés is lehetne.

Isti Az a kérdés merült fel bennem, hogy egy egyetemista mitől tud jobban szöveget érteni (amennyiben persze így van), mint egy érettséggiző? Az egyetem nevel erre, vagy ide már csak azok jönnének, akiknek ez alap?!?

dankoi akinek ez nem alap az kihullik hamar
Shamalt hogy mondod?
maat szerintem, amit te kifogásolsz az pedig pont a szövegértés. Egy szöveg megértése nem azt jelenti hogy szórul szóra értelmezed mint egy robot. Bele kell vinni némi intuíciót, meg kell érezni hogy a kétértelmű dolgok közül mire is gondoltak stb. (ettől persze még előfordulhat olyan helyzet, amikor nem egyértelmű hogy egy többértelmű szövegnek melyik változatára gondoltak.)

dankoi Szerintem valamennyivel jobban tud, mert míg érettségit az is leteszi, aki szinte még olvasni se tud (erős túlzással, de azt hiszem világos, hogy mire gondolok), az egyetemre azért legalább egy ilyenirányú skill kell - nem árt, ha megérted, hogy mi van a jegyzetben. Persze az egyéb agyi működések (gondolkodás, memória) sem feleslegesek.

És természetesen nem lehet általánosítani.

Haszprus szerinted az szövegértés, hogy azon gondolkozol, hogy egy feladat három hibájából mennyi van direkt és mennyi véletlenül?
Nézzük a fenti kérdést. Tudom, hogy a vasbeton miért jó, hasonló a két hőtágulás. Ezután el kell dönteni, hogy aki írta a feladatot, mennyire precíz ember, és tippelni egyet. Ha odaírod a fejtegetést, 0 pontot érsz el. Ez szövegértés?
Mire kíváncsi a kérdés? Ismered-e a vasbetont, vagy tudod-e, hogy két mérési eredmény pontosan nem lehet egyenlő?
dankoi szerintem azért egy kis rugalmasság van mindkét anyagban, egyik sem homogén, mellesleg még az azonosra megadott cementtartalmú betonok sem egyeznek meg.

maat Két mérési eredmény lehet egyenlő, meglehet azonban, hogy ez a két mérési eredmény nem lesz egyenlő, de mindenképpen közeli eredményeket kapunk, na és akkor mi van.
dankoi Ha az ide az az Überblog, akkor talán talált, mint azt a példa is mutatja. Ha az egyetemre vonatkozott, akkor meg B3cknek kell igazat adnunk, nem lehet általánosítani. Ja, viszont minden épület tartalmaz vasbeton elemeket, sőt, egyre inkább.
maat Jaj, de szépen betanultatok mindent a Cés betonokról meg a vasalásokról, de gondolom, biztos lehetek benne, hogy e dolgok valóságtartalmáról testközelből még nem nagyon győződtetek meg eddig. Hajrá!

bikerrr 1. én arról beszéltem, hogy ha az a két mérési eredmény (bizonyos véges pontosságnál) meg is egyezik, a fizikai tulajdonság nem feltétlenül.
2. nem tudom mire vélni ezt a kirohanást, erról a feladatról eddig kb. annyit beszélgettem másokkal, h te mit válaszonál erre?. ezirányú (szegényes) ismereteim pedig építkezésről származnak, nem betanulásból.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...