RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 14 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Milyen vastag lehet egy ilyen villám?

Kurvarégóta akarok villámo(ka) t fotózni. Lehet vajon önkioldó nélkül, meg kompakt géppel? :\



Mefi hát, ezeket kézből nyomtam, állvány nélkül, és így persze önkioldó nélkül (egyébként sincs önkioldóm). de egy slr sokkal gyorsabb mint egy kompakt… Szvsz kompakttal igen nehéz dolgod lesz.

Érdekel a koreografia is. Szakad az eső, te állsz az erkélyen, és várod, hogy lecsapjon egy villám. Hogy tudsz pont akkor kattintani, mikor kell?

Jaj hát megtörik a varázs ha azt elmondom

A trükk annyi hogy ellőttem 400+ képet némi időzítési taktikával

Ezekbe befért még néhány jólsikerült kép de nem akartam többet felrakni, inkább csak a két kiemelkedően legjobbat.

Haszprus: Na tessék, most behorpadt a glóriád. Inkább moondtad volna, hogy szakmai titok.
(Tényleg ennyi?)

Lényegében.

Elvileg amúgy létezik valami szerkezet, ami a zoxigénbűl kiméri hogy mikor sújt le ránk a villám és elsüti a fényképezőt a megfelelő pillanatban, vagy mittu domain. De ilyennel nem rendelkezem, úgyhogy más választása nincs a földi halandónak eme készülék hiányában, mint hogy

A) fényszennyezett helyen (mint pl. a képen) csinál kurvasok relatíve közepesen rövid expozíciót (én negyed mp-cel dolgoztam), és előbb-utóbb elkap egy villámot, főleg ha jól tippeli hogy mikor jön
B) fényszennyezés nélküli helyen (városoktól távol a pusztában) csinál néhány hosszú expozíciót. Például ha annyira szennyezetlen a hely hogy mondjuk fél percig is nyitva lehet az obi vagy akár még tovább anélkül, hogy túl erős lenne az égbolt fénye, akkor némi mákkal itt akár egyetlen felvétel készítése is elegendő lehet, ha becsúszik egy villám éppen exponálás közben…

Nyilván utóbbi eset lényegesen egyszerűbb. Viszont hogy az első esetnél maradjunk, itt jól kell megtippelni az iso-rekesz-záridő kombinációt ahhoz hogy, amikor beesik a villám akkor megfelelően hangsúlyos legyen a képen, ugyanakkor a háttér ne legyen túl világos. Stb.

Most végigpörgettem a képeket amiket készítettem, nemcsak thumbnailben, hanem fullscreenben és van vagy 10-20 másik villámos képem is csak thumbnailben nem vettem észre, mert túl kicsi rajtuk a villám. Szóval azért az se mindegy hogy melyik villámot kapja el az ember, nem mind látványos.

Nagyón jók lettek a képek!

Én nem értek a fotózáshoz (lévén nincs masinám hozzá), de tudom, hogy kellő tudással kompakt géppel is lehet villámot fogni!
Itt van példénak unokatseóm képe:
dankoi.uw.hu/…/GP_villam.jpg

11) ByBA (nem regisztrált)
Nagyon jok lettek… Respect…


13) atro (nem regisztrált)
Nagyon szép…! Hogyan lehet ilyet fényképezni?

atro köszi

A technikát ld. itt -> Haszprus & Haszprus. Egyéb beállítások nálam: 1/4 mp, iso400, rekeszértékre most nem emlékszem.

De mindez erősen függvénye az adott helyen lévő fényszennyezésnek.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...