Balage

Benelux államok: Hága és Rotterdam

©   Balage   |   fotózás hollandia külföld life

Ma ismét egy úti beszámolót kaptok tőlem, habár az előzőt se fogadta olyan nagy érdeklődés, vagy csak nem tudattátok velem comment formájában. Tehát tessék hozzászólni valamit, hogy tudjam nem feleslegesen írtam e sorokat!

Szóval a mai napra két holland város bemutatását tervezem, mégpedig Hágát és Rotterdamot.

Hága Hollandia közigazgatási központja, itt lakik és dolgozik a királynő, itt található meg a parlament, az összes minisztérium, valamint a Nemzetközi Bíróság is. Azonban ez az oda látogatónak eszébe se jutna, ha valaki nem közölné velük, hogy „hékás, itt vagyunk a fővárosban!” A városka annyira kicsi és kihalt, mint Magyarországon egy átlagos vidéki kis város. Mondjuk nem is véletlen, hogy nincs túl nagy forgalom arrafele, mert a lakosság a fél milliót se éri el (~475 000 fő), emellett turista paradicsomnak se mondanám, mint pl. Amszterdamot, ahol egymást tapossák a külföldiek. Nincsenek hatalmas szórakozóhelyek, bárok, éttermek, amik magukba szippantanák a külföldieket, komolyan esküszöm olyan az egész, mint ha szombat délután Győr sétálóutcáján járkálnék. Autóforgalom is szinte nulla. Ami viszont mégis emlékeztet minket, hogy a fővárosban járunk, az a magas felhőkarcolók, a parlament, ami lényegében egy vár, a királynő rezidenciája, valamint a Nemzetközi Bíróság épülete. Van még továbbá szép tengerpart jó hideg vízzel, hangulatos utcácskák és 4-5 euró/órás parkolási díj.

Rotterdam viszont egészen más, mint Hága. Vélhetően ebben nagy szerepet játszott, hogy a második világháborúban az egész belvárost porig bombázták, amit mindössze néhány épület élt csak túl. Így a háború után az egész várost újra kellett építeni, úgyhogy lényegében csak újépítésű épületeket találunk.
A másik érdekesség, hogy itt található meg Európa legnagyobb kikötője az Europort. Sokáig a világ legnagyobb kikötőjeként is tartották számon, azonban mára Sanghaj és Szingapúr is beelőzte. Azonban nekem ebből nem sok tűnt fel. Vagy jól elrejtették, vagy csak nehéz oda találni. Messziről látszik néhány daru, meg pár nagyobb hajó, de mi valahogy nem botlottunk bele a kellős közepébe, sőt az útikönyvek se írtak arról semmit, hogy merre láthatunk olyasmit, amit pl. a Discovery-n szoktak mutogatni.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha teheti, látogasson el ezekbe a városokba, feltétlen érdemes, egy napot megér!

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 12 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Szerintem egyáltalán nem felesleges, én kedvelem ezeket a beszámolókat.
A képek nagyon tetszenek, és ha estleg eljutok Hollandiába biztosan tájékozódok előtte az írásodból.
Esetleg olyan javaslatom lenne, hogy kicsit lehetne személyesebb hangvételű, pl. milyen sört érdemes inni, mi a benyomásod az ottani emberekről stb.

ScoobyZoli, Szerintem az Amszterdami beszámolóm személyesebb hangvételű volt, ott írtam egy s mást az emberekről. Az jellemző nagyjából a környékre, najó a többi város nem olyan őrült mint Amszterdam. Szerintem itt lényegi különbségek nem tapasztalhatóak az emberek viselkedésében, mint bárthol máshol.
Sört meg sajnos nem tudok ajánlani, nem éltem vele Nem szeretem. Brüsszelben megpróbáltam egy belga sört, de annyira nem jött be. A gyümölcsös sör se volt olyan hű de jó

Jók a partjaik és különösen tetszik a 29-es képen levő panelsor Ez azért kilátás már Érdekes, hogy a vízparti oldalon erkélyekre nem futotta

Haszprus, Ha jól emlékszem akkor a másik oldalt is víz van, csak sokkal nagyobb Asszem az Erasmus-híd felé néz. Ez amit látsz az ilyen belső öböl, amit meg nem látsz ott a nagyobbik van elvileg

Jaja nem tévedtem, jól emlékeztem! Google Térkép


Az Europoortot nem dugták el egy csöppet sem, nem is lenne egyszerű, mert batár nagy. De szvsz csak a Discoveryn olyan látványos. Azért van sétahajójárat, ami egy kis részét bemutatja, nekem még nem volt szerencsém hozzá.
És miért nem szól senki a kockaházakról?

Haszprus: Vízpartra néző erkély pedig mindenhol van, ez alap.

Montana, Végülis ahol sétálgattunk az is a része volt, csak hát nem olyan látványos Ami van bent hajó múzeum az lényegében egy régi rakodó rész. Montana te felmentél a kilátóba, nem tudom mi a neve, a város széllén van.
Érdekes hogy a kockaházakra nem reagált senki, pedig az külön érdekesség a városban Műholdról elég érdekesen néz ki Google Térkép

Balage: Euromast, és igen, felmentem. Szép kilátás, erős szél, a frizurám még mindig tart. Az erkélyes résztől panorámalift visz feljebb. A kávézóban drága a capuccino és viccesek a német nyugdíjas turisták.

Montana, Mi kihagytuk, mert nem volt kedvünk még 6-8 eurót külteni rá fejenként. Tudod a magyar diák szegény Viszont becsületesen kifizettük a parkolóban a maradék 10 percet bankkátyával, kb 20 cent volt Viszont azért sétáltunk egyet a környéken Utolsó kép ott készült amúgy.
Ja meg képzeld ilyen alpinisták lógtak lefele a tetejéről, vagy csak szórakozásból leereszkedtek, nem tudom, csak azt hogy szépen jöttek le

Sziasztok
Gyakran tartozkodom Hollandiaban, rovidebb-hosszabb ideig.
Gyonyoru orszag, barmerre is megy az ember.
Leiden es kornyeken tartozkodom, valamint Alkmaar tersegeben.
Velemenyem szerint a tengerparti varosok (faluk) kozul Katwijk es Nordwijk nagyon gyonyoru.

Szia!
Bocs, hogy ismeretlenül belepofázok itt az ÜBERKIRÁLY BLOGBA!
Szóval véletlen keveredtem ide, Hágának köszönhetően, és csak javítást kérnék, mivel Hága nem Hollandia fővárosa ( az Amszterdam), hanem közigazgatási központja.
Még egyszer bocs, ha zavartam, de egyébként csak így tovább!

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...