A címke ismérvei a web 2.0-ban a következők:

  1. egy objektumot többel is felruházhatunk (szemben a kategóriákkal)
  2. a felhasználó egyszerűen hozhat létre újat

Ebből kisül, hogy a blogon eddig is félig-meddig címkézés volt, mert bár én kategória szót használok (mert szvsz az értelmesebb), a bejegyzések mégis tartozhatnak több kategória alá.

Na mostantól viszont az adminfelületen egyszerűen lehet új kategóriákat (ha úgy tetszik címkéket) is létrehozni, amivel vélhetően élni is fogunk. Azonban ezek nem lesznek egyenértékűek a régi alapkategóriákkal, melyekből nagyjából 20 van. Azokból kötelező lesz választani legalább egyet minden bejegyzéshez, az újakból nem. Az archívum is a régiek alapján fog listázódni továbbra is. Az új címkéket elsősorban arra kívánom használni hogy a nagyon egybetartozó bejegyzéseket valamilyen módon összefogjam. Ez megtörténik egyrészt a bejegyzés címe alatti kategórialinkeléssel, másrészt a menüben található intelligens bejegyzésajánlóval (ami tovább okosodott az új feature-nek megfelelően).

Jah és most már nem muszáj évre sem szűkíteni az archívumot.

Ebben a szellemben az első néhány címkénk (vagy minikategóriánk): tűzijáték, skandinávia, hollandia, apple. Utóbbi csak a trend kedvéért. Majd lesz több is, de okosan, nem pedig hülyén. Ezzel elértük a blog 2.8-at.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 13 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Innen egyenes az ut a rozsaszin cimkefelhohoz

Azt nem lehetne, hogy az egyes bejegyzeseknel a kategoria link ne az evre es kategoriara szukitett, csak a kategoriara szukitett archivumra mutasson?

Shamalt a minikategóriáknál ez már így van, a motor megkülönbözteti őket ilyen szempontból (is), és másképp linkeli.
Az alapkategóriáknál viszont vélhetően nehézségeket jelentene mondjuk egy 800 bejegyzésből álló bme rovat kilistáztatása, vagy még inkább a fotózás kategóriáé pl.
És hosszútávon ez csak fokozódni fog. (igaz a számítási kapacitás is növekedni fog, mindegy, attól még nem tartom elegáns megoldásnak teszemazt 20 évnyi fotózást kiköpni egy oldalra)

Igazából egy évnyi archívum elérése egyetlen kattintással megtörténhet az archívum oldalról tehát ezzel nincs gond, viszont gyanútlan usereknek nem akarom szétfagyasztani a böngészőjét…

Isti egyetértünk

Lapozas, beallithato darab oldalankenti bejegyzessel?

Minek legyen lapozás ha van idő alapján történő bontás?
Egyébként a lapozás egy rendkívül ostoba buta módszer a papír alapú időkből. Felejtsük el.

Haszprus, egyszer probaltam mobilon elolvasni az osszes 2005-os postod egyben. Azt hittem, van lapozas vagy ilyesmi. Hardreset (akksi ki) kellett a muvelet kozben.

Szerintem a lapozas baromira nem lejart dolog, az emberek 99%-anak kezenfekvo es termeszetes. Mar aki latott mar konyvet.

Hehe
Hm hát kellemetlen, mindenesetre az éves oldalnak éppen az a lényege h egyszerre megkapja a user az egészet. Ha kevesebbet akar, szűkítsen hónapra és/vagy kategóriára… Egy jobb gépet nem fektet meg, és alapból ugye nem az éves archívumra visz semmilyen archívumon kívüli link.

Az hogy valami természetes, nem jelenti hogy jó, ld. gyilkos galóca, halál, stb.

Nemtom kezdjek-e érvelni hogy miért hülyeség a lapozás gépen az egyetlen ok az lehet rá hogy megóvjuk a júzert a gépének túlterhelésétől, de megvallom őszintén hogy bennem fel se merült hogy valaki mobilon akarja megnézni a 2005-ös archívumot és most hogy már tudok erről a problémáról, szintén nem óhajtom megoldani, mert valszeg a többség kárára menne.

Szóval a lapozás azért szar dolog, mert semmiféle tájékoztatást nem ad arra vonatkozólag hogy a keresett dolog vajon hanyadik oldalon van. Ahol a lista abc-rendben van, ott az abc-vel kéne jelezni a határokat, ahol dátum szerint ott a dátumokkal, és így tovább.

A termeszetes az elozo kommentben nem azt jelentette, hogy megtalalhato az erdoben vagy elofordul veled, hanem, hogy a juzerek tobbsege szamara kezreallo, a hasznalata logikus.

Szerintem a lapozas lenyege nemcsak az, hogy kimeld a juzer gepet (egyebkent most megneztem, vagy 10 mp-ig azert a firefox is sziv a 2005-os oldallal), hanem hogy ne zudits a juzerre egyszerre kezelhetetlen mennyisegu adatot.

Valoszinuleg nem fogjuk tudni meggyozni egymast, de egy szavazas vagy ilyesmi erdekelne ezzel kapcsolatban.

ne zudits a juzerre egyszerre kezelhetetlen mennyisegu adatot.
Nálam van hónapokra bontott archívum és évekre bontott is. Ha a tisztelt júzer úgy érzi hogy ő inkább kisebb adagokat szeretne látni amitől nem bénul meg x másodpercre a gépe és a saját agya sem csordul túl, akkor nézze a havi adagokat. Ha úgy érzi, hogy az összes adatban szeretne keresni például ctrl f-fel, akkor lekérheti a teljes évit némi lassúság árán, sőt most már időlimit nélkül is megnézhet bármit. Ha pedig csak néhány kategóriát néz, akkor minden probléma nélkül nézheti a nagyobb adagokat is, mert nem fog gondot okozni.

A lapozás bevezetése, azonban jelen esetben a havi bontás léte miatt egyszerűen fölösleges.

Mindazonáltal az archívumban van egy hard limit, és 1500-nál valóban nem listáz több bejegyzést egyszerre. (Ha esetleg valaki a blog összes bejegyzését akarná listáztatni.)

Ott lehet a probléma pl. az éves archívummal, hogy a legtöbben szerintem nem számítanak rá, hogy ez mondjuk 300 hozzászólást jelent hirtelen. Ha valamilyen módon esetleg jeleznéd a dolgok (év, hónap, stb.) mögött lévő hozzászólásszámot, akkor lehet, hogy jobb lenne a user experience.

Kristóf számomra egyértelmű de senkit ne tévessz meg: ezek nem hozzászólások, hanem bejegyzések.

Használtad már valaha az archívumot? Láttad a felületet? Azt momentán tudom hogy ma nem nézted meg.

Mégis ha elvetődsz az archívumba, azt tapasztalhatod, hogy egyrészt semmilyen külső link nem mutat teljes éves anyagra, oda csak az archívumon belülről lehet jutni (kivétel a minikategóriák, de azokban nagyon kevés anyag van). Másrészt az archívumban tartózkodva az ember látja, hogy nincs lapozás, ellenben van időtartomány szerinti szűkítés (alapértelmezetten ez egy hónap). És akkor rákattint valamelyik évszámra. Mégis mire számíthat, nem arra hogy akkor megkapja az adott év összes bejegyzését? Escape-et meg akármikor lehet nyomni az oldal betöltése közben. Ha ez mégse sikerülne akkor legfeljebb 5-10 mp-re megmerevedik a böngészője. So what. Nem tudom mindenhova kiírni hogy vigyázat veszélyes link, megtekintése csak védőöltözetben… A legtöbben meg nem várják meg a tooltipek megjelenését. De ha beírnám tooltipbe hogy vigyázat, akkor meg ki merne rákattintani? Megerősítő kérdést sem fogok feltenni nyilván, mert az enyhén gáz lenne.

A felület intuitívan kezelhető kell legyen, tehát az a legtrébb megoldás hogy elkezdek permanensen látszódó figyelmeztető feliratokat elhelyezgetni… Ez egyrészt zsúfolttá teszi a felületet, másrészt egy zsúfolt felületen tényleg a franc se olvas el mindent, egy csomó user még a windows üzeneteit se olvassa el csak leokézik mindent. Az archívum opciópanelje már így is eléggé burjánzik a különféle linkektől meg checkboxoktól, mert power user jellegű felhasználásra van tervezve (azaz az átlagos blogokhoz képest igen jól megszabhatod hogy pontosan mit is akarsz megjeleníteni).

Egyébként nálam egy mp-re se merevedik le a firefox még a 2004-es archívum esetén sem (1159 bejegyzés), igaz, szaggat amíg nem végez a betöltéssel, de lehet benne scrollozni meg minden. Persze lehet hogy szuperszámítógépet használok, ki tudja.

Na jó, bevallom nem néztem meg alaposabban az archívumot, csak a felvetések alapján következtettem. Amire gondoltam jelzés gyanánt az egy olyasmi megoldás, mint ami Mefi blogjánál (mefiblog \\ Két fél bigyó, az tulajdonképpen egy egész bigyó.) van a témák(címkék?) felsorolásánál oldalt. Alapból semmi sem látszik, de ha ráállsz megjelenik egyből a bejegyzésszám. Pl. csinálhatnád úgy, hogy magasabb sorokkal dolgozol a hónapok-évek kiírásánál, és hover-nél alá írod ki a számokat.

Igazából ez számomra kb tök érdektelen probléma (igazából nem is probléma persze), de biztos lenne olyan, aki hasznosnak találná.

Jól látod a dolgot: nincs semmiféle probléma, így jó ahogy van.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...