mainframe

Paranormális

©   mainframe   |   howto hwsw

Ezt magyarázza el nekem valami swguru: Excelben fordítottam, adott volt egy félig kitöltött táblázat (angol), egy mellette lévő oszlopba kellett írnom a magyar megfelelőket. Végigírtam (~1500 szó plusz), erre kijön egy ilyen fájlméret h 508K. Nézem az eredetit hogy mennyi volt: 514K. Ergo attól hogy majdnem megdupláztam a szómennyiséget, lejjebb ment a fájlméret. Wtf? o_O

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 12 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ugyanazzal a verzióval elmentve az eredeti és a fordított változatot milyen méreteket kapsz?

482K. Ok, ezt asszem meg is oldottad. Köszi!

Überblog - ahol a problémáid megoldódnak.

Haszprus, Arc.

Érdekesség, amit az Office alkalmazásokról tudni kell: az állomány mérete csak nő. A változtatásokat mentéskor ~blabla.tmp állományokba menti, amiket végül hozzáír az eredetihez. Tehát semmi nem törlődik ki valójában, amikor töröltök. Így a dokumentum a megnyitástól a kész verzióig lépésről lépésre nyomonkövethető.

Létezik rá program; erre egy ismerősöm hívta fel a figyelmet, aki használja is a visszakövetőt a munkahelyén. Kipróbáltam: volt egy sok kbyte méretű doksim, az összes szöveget kitöröltem belőle, és elmentettem az így kapott egy szem üres lapot. A méret tényleg csak nőtt. Szemetek.

Ha .doc vagy .rtf kell, nem jó a .pdf, akkor CTRL+A, CTRL+C, új doksiba CTRL+V, és az új doksit kell elmenteni. Így a méret minimális lesz.

A huncutságok egyetemen persze nem számítanak, de ha cégeknek adtok be dokumentációt, gondoljatok erre is. Jelentkezésenként átírt önéletrajz esete, ugye - lehet, hogy megnézik az eredetit.

A Mackóm szokott egyébként olyanokat, hogy kommentnek, képaláírásnak hülyeségeket és káromkodásokat ír be. Természetesen ideiglenesen, beadás előtt átírja. Mekkorát nevetnék rajta, ha egyszer bent maradna egy tököm ebbe az egészbe sor.

Anett

Olthyer, Ez most félelmetes… Remélem az ügyfeleim nem nézik meg a szerződés előzményeit és látják, hogy előttük hasonló webet milyen piti összegekért is bevállaltam

Nyilván nem hiszem, hogy mi, apró bogarak lennénk a célpont. De ha nagy és fontos emberek leszünk..!

A srác, aki használja, említette, hogy épp valami pályázati szöveget nézett vele. Mondta, hogy érdekes volt, hogy a kész verzióban ötmillió forint szerepelt, de előtte volt ott még tízmillió is… Hogy is mondjam: nem mindegy.

Akkor is megjegyeztem egy életre, hogy ha valakinek Word doksi kell pdf helyett, az gyanús.

Anett

Olthyer, kipróbáltam, kitöröltem, és összement a dokumentuom. Most akkor hogy van ez?

Olthyer, Én láttam olyan doksit is (nem letorkolni ha ez alap dolog, nem értek a Wordhöz), hogy már alapból ott virított a jobb oldalán egy naplózás, hogy ki szerkesztette eddig és ki mit változtatott meg. Végig lehetett követni a doksi fejlődését. Gondolom a kettőnek köze van egymáshoz… Bár az új Office csomag XML alapú doksijai nem tudom, hogy így működnek-e még… Mindenesetre ezek után 2x is megfontolom, hogy PDF-et adjak-e az ügyfeleimnek

Hedge, az a korrektúra logolása és külön kell bekapcsolni. ha nincs bekapcsolva, nem tud ilyeneket mutatni.


WiZARD, Esküszöm, régen kipróbáltam, és így tapasztalam; viszont most tényleg nem. De azóta minden szoftverem is újabb. A visszakövető cucc viszont biztos létezik, egy igen jó barátom említette, bízom benne. Hogy ezek után mire gondoljak, hogy hova mentődik a doksiban az infó? Pff… Paranormális, vagy mifene.

Anett

Ha az állomány csak nő, akkor érdemes a Beállítások - Mentés fülön megkeresni a 'Gyors mentés' / 'Fast save' checkbox-ot és az ott lévő pipát kitörölni, és akkor már csak az aktuális állapotot menti el, vagyis nem nő a fájl mérete. Bár ez csak Wordben igaz.

Excelben az, hogy kitörölsz egy cellatartalmat még nem csökkenti a méretét. A cellát magát ki kell törölni, ilyenkor persze választhatsz, hogy a cellákat tolja el a megfelelő irányba vagy az egész sort/oszlopot kitörölheted.
Csökkenteni úgy lehet még, ha insertálsz egy új sheetet, a régin Ctrl+A és Ctrl+C, majd értékként beilleszted az új sheetre. A régi sheetet meg kitörlöd.

Ami a másik para, hogy az Office alapból elment egy csomó metaadatot a dokumentumba, amik bizalmas adatot is tartalmazhatnak. Erre készült egy tool, ami eltávolítja ezeket az infókat a doksiból, innen letölthető:
Office 2003/XP Add-in: Remove Hidden Data
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...