mainframe

Aquaria

©   mainframe   |   game

Szóval Aquaria. Akik jártasak a játéklegendákban, azoknak csak annyit mondok: Ecco the Dolphin. Akik nem, azoknak itt a kifejtés:


Ez a game egyedülálló több szempontból is. Először is, mert sima 2D. Ez ma, valljuk be: általában kevés. Ám ez a játék olyan királyosan van megrajzolva, és az effektek annyira gyönyörűek, hogy teljesen élvezhető grafikailag is, és úgy sejtem az lesz még sok-sok éven át. Egyébként azért nyitottam mindjárt az Ecco-val, mert a látványvilág, a játékmenet, minden annyira nyilvánvalóan arra hasonlít, hogy tutira lehet venni hogy a készítők gyakorlatilag a sorozat 3. részét csinálták meg (Ecco-ból ugyanis 2 rész volt), csak nem delfinnel, hogy ne legyen belőle jogi vita, gondolom.

Ebben a játékban egy ilyen vízi lánykát alakítunk, aki elvesztette az emlékeit, és ezért (újra)felfedezőútra indul. Közben kiderül hogy valamiféle katasztrófa sújtotta nemrég az egész vízi világot, az őshonos fajok meghaltak, megváltoztak, stb. Nem akarok poénokat lelőni, mert ez a játék jobb annál, hogy elolvassuk a sztoriját. Tényleg lebilincselő ahogyan kibontakozik pályáról-pályára.

Ha már itt tartunk: igazából nincsenek is pályák. Egy hatalmas világot járhatunk (úszhatunk) be, teljesen szabadon. Na jó, azért nem teljesen, mert bizonyos helyekre csak egy adott formában juthatunk el (erről később). A gyors utazást a helyszínek között óriásteknősök segítik. Érzésem szerint lehettek volna többen, így kicsit néha hosszúra nyúlt az oda-vissza úszkálás, de ezért kárpótolt a csodás látványvilág. Kb. minden helyszín (nevezzük így a pályákat) máshogy néz ki, és mindegyik máshogy érdekes. Itt sem lövök le poénokat, mert volt pár olyan pillanat, ami teljesen letett. Csak egyet mondok: The Veil. Nekem az volt a katarzis. Hátradőltem, és kicsúszott egy hangos Baaaaazmeeeeeeeg!!, a pozitív értelemben. Lehet hogy az Ecco-féle nosztalgia miatt is jön be ennyire ez a játék, de szerintem nem kifejezetten... Ja, és a zenéje is király!

Akkor röviden a játékban lévő dolgokról: Naija (így hívják a sellőnket) rendelkezik egy olyan képességgel, hogy varázsénekeket tud énekelni, ehhez rendelkezésünkre áll 8 hang, amiből felépíthetjük őket. Az énekek legtöbbje egy új formába alakítja hősnőnket, aki így valami különleges tulajdonsággal fog rendelkezni (ezek nagy része kell az egyes pályák eléréséhez). Ezeket a dalokat sajnos nem találhatjuk ki magunktól, meg kell szerezni őket. Egy-két ének pedig az alap formájában ruházza fel valami képességgel, például tárgyak mozgatása, vagy pajzs (ezeket hamar megkapjuk az elején, ezért merem elmondani). Ezen felül gyűjteni lehet nyersanyagokat, amikből mindenfélét lehet főzni (bonyolultabbakat csak kijelölt helyen, egyszerűbbeket akárhol, tehát akár harc közben megállva is, ez kicsit mókás volt... ), amitől gyorsabban úszunk, vagy regenerálnak, vagy sokminden mást csinálnak. A recepteket megtalálhatjuk (ha új kaját találunk, automatikusan megtanuljuk elkészíteni), de magunk is kikísérletezhetjük akár. És ha ez mind még nem lenne elég, összegyűjthetünk 4 féle segítőtársat (kis tengeri állatok formájában), sokféle ruhát, és ilyen összegyűjthető tárgyakat, amiket Naija az otthoni barlangjában tárol, és funkciójuk nem sok van, de jól néznek ki. Na ugye hogy elég komplex a játék.

Ami még nagyon tetszett, hogy az atmoszférája nincs belőve egy fix hangulatra, aztán azt tolják unásig, hanem minden pálya más. Elkap a hangulata. A sztori alakulása is néhol igen kemény fordulatokat vesz, vagy csak simán megdöbbentő, de helyenként némiképp félelmetes is. Amit az előbb nem mondtam: Összegyűjthetjük Naija 4 elvesztett emlékét is, és ha ezek megvannak, egy plusz jelenetet kapunk a befejezéskor, ami teljesen más kontextusba helyezi az egész történetet, és a stabil lezárás helyett egy folytatás ígéretét is rejti magában. Engem ez is iszonyatmód hanyattlökött, egyébként.

Sajnos ez tipikus időgyilkos játék, ami nem hagy nyugodni amíg végig nem toltad. Mondjuk szerintem ha rágyúr az ember, 2 napnál nem lehet több végigjátszani. És ami a legszebb: az egész cucc 242 MB. Alapból fizetős a dolog, de aki ismeri a híres, építőanyagról elnevezett letöltőoldalt, az megszerezheti ingyen is. Ja, és még valami: lehet hogy kicsit túl nehéz, ezért itt utánanézhettek dolgoknak, kb. minden lehetséges problémára megtalálták már a megoldást. De előreolvasni nem érdemes, csak amikor már tényleg ott álltok a probléma előtt 5 perce és nem megy. Van nekik valahol egy komplett térképük is a játékhoz, ha valaki a fórumoknál nem találná, szólhat nekem is, és elküldöm.

És persze végezetül jöjjön pár screenshot, ami totál nem adja vissza a látványvilágot. Ezt élőben kell látni, mindenkit csak buzdítani tudok: ezzel játszani kell, mert király. Nálam 10/10.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 8 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Nagyon látványos! Egyébként én vallom, hogy a hihetetlen jó ötletek messze többet érnek a látványnál. Mennyi új játék jön ki! Egyre csillogóbbak, de szinte mindig visszatérünk a 2D-s eredetijéhez… A retrogames a nosztalgiázók mennyországa.

Anett

Azert peldaul a Max Payne vagy a Deus Ex Machina nemcsak latvanyos, de hihetetlen jo a sztorija is. Viszont valoban 100 jatekbol jo ha 1-nek van megfeleloen jol megirt story line-ja, es az pedig legtobbszor nem parosul kivalo grafikaval.
Egyebkent nagyjabol az lehet, hogy minel tobbet koltenek CG-re, durva engine programozasra, annal kevesebb penz marad forgatokonyvirora, normalis szinkronszineszekre, stb.

Van valami abban, amit mondasz. Pedig pont ezek eszik legkevésbé a pénzt, nem? A fejlesztés nagyon drága, és év(ek?)ig is eltarthat, míg a szinkronhangokat el lehet intézni egy-két hét alatt. A történet… Szerintem bármelyik kezdő, ámde ígéretes író ingyen is örülne annak, ha az ő meséjét tennék világhírűvé.

Áááááá, meghaltam! A francba. Nem is olyan könnyű ez a játék. Nekem nem megy a védekezés a gonosz, tüskés tengeri herkentyűk ellen.

Menj át offenzívbe: szerezd meg a második alakot (a vörös, tűzgolyósat), és lődd őket amíg mozognak.

mainframe, De hol találom azt? Nincs weben valami térkép a pályákról? Eddig megvan az otthona, kb. ott tartok. Csak néha megyek vele pár percet. Mivel nem sokat vagyok gépnél, alig haladok. :o


Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...