Haszprus

Nagyon rohannom kell, de azért ezt ideteszem:…

©   Haszprus   |   life
Nagyon rohannom kell, de azért ezt ideteszem:
Pszichiátrián kezelik az internetfüggőket

Pszichiátrián kezelik azokat, akik nem tudják abbahagyni az internetezést - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint az újfajta betegségnek még nemzetközi betegségkódja sincs. A tébé felé szorongásként, játékszenvedélyként kódolt kezeléseken megtanítják a betegeket kezelni a problémát, akiknek közben nem is kell lemondaniuk szenvedélyükről. Egy felmérés szerint az internetezők 6-6,5 százaléka kórósan netfüggő.

A játékszenvedélyhez hasonlítja az internetfüggőséget Fábián Zsolt, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet orvosa. A doktor szerint az internetfüggőség is olyan magatartási zavar, amely korlátozza a munkát, a tanulást, és a társas kapcsolatok megromlását okozhatja - a beteg nem tud szakítani szenvedélyével. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó pszichiáter elmondta, a betegség annyira új, hogy még az Egyesült Íllamokban sincs hivatalos diagnosztikai kódja. Fábián Zsolt szerint ilyen betegek esetében szorongásként vagy játékszenvedélyként kódolják a kezeléseket, hogy az egészségbiztosító kifizesse - írja a lap.

A magyarországi netezők 6-6,5 százaléka tekinthető kóros internethasználónak - az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 5400 fős mintán végzett felmérése szerint. Õk azonban csak ritkán fordulnak orvoshoz, és gyakran évekig nem is sejtik, hogy igazából betegek. A szenvedélybetegség általában a fiatalabb korosztályt, a 25-35 éveseket érinti, a betegek 75 százaléka férfi - írja a Magyar Hírlap.

Ha valaki pszichiáterhez fordul, akkor a terápián felmérik, hogy milyen gyakran, és milyen hosszan használja a netet. Az egy-három hónapos kezeléseken naplót vezettetnek vele szokásairól, megtanulja kezelni a bejövő impulzusokat, ám eközben nem kell, hogy végleg lemondjon szenvedélyéről - mondta a lapnak Fábián. Gyógyszert csak akkor kap, ha a netfüggőség valamilyen más betegséggel - szorongás, depresszió - együtt jelentkezik.

A pszichiáter szerint a problémás netezők főleg a csevegőoldalakat, online játékoldalakat és gyakran a szexoldalakat keresik. A csevegők nem a saját személyiségüket jelenítik meg, hanem felépítenek egy idealizált személyt - mondta Fábián. Felmérések szerint a chatelők között többnyire felületes ismeretség alakul ki, komolyabb, nem virtuális kapcsolat és szerelem csak nagyon kis százalékban szövődik - derül ki a Magyar Hírlap írásából.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez Rajtad a világ szeme

Szólj hozzá Te is!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...