Quick fact: tegnap voltunk Gerivel budapest.js meetupon, és volt egy csomó ismerős arc. (Sajnos utána rohannunk kellett tovább.) A téma különböző javascript frameworkök bemutatása volt egy drag&drop + slideshow mintafeladaton keresztül (jquery, mootools, yui, dojo, valamint volt még egy közönségi jquery és egy közönségi fapad javascript bemutató is). Kicsit sajnáltam, hogy az, hogy mit láttunk, nemcsak a keretrendszernek, hanem leginkább az előadó előadásmódjának és egyéni elképzeléseinek függvénye volt (mivel a specifikáció nem volt strict, ami persze jó, hisz nyilván minden fw-ben mást és mást egyszerű vagy nehéz megcsinálni).

Magam részéről a versenyzőket látva és egymáshoz viszonyítva tetszett a jQuery és a mootools, számomra olvasható/emészthető kódja és felépítése miatt, dojora nem voksolnék az alacsony dokumentáltsága folytán, yui nagyon profi cuccnak tűnik, de ugyanakkor érzésem szerint igen macerás fejleszteni benne. Ugyanakkor még egyszer megjegyezném, reálisabb lenne az összehasonlítás, ha mindegyiket ugyanaz a személy mutatta volna be. Nyilván minden nyelvet meg lehet közelíteni egyszerűen és bonyolultan, mint ahogy a két jQuerys példában is egészen eltérő szemléletben oldotta meg a két bemutató ugyanazt a feladatot.

Tetszett amúgy.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 7 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Mootoolst nem vágom. YUI tényleg sokat tud és tényleg nehézkes, akkor már jobban megéri az ExtJS, ami YUI-alapokról fejlődött de többet tud, azzal már megéri szopni HA komplex webes interaktív felületet akarsz csinálni. Dojo valahogy mínuszos lett a fejemben az idők során, a jQuery viszont qrvayó, mert egyszerű, jó a doksija és a legtöbb dologhoz jó (és dokumentált) pluginek vannak hozzá

Én Dojoval kezdtem el foglalkozni először, mert ZF-kel az van szorosabb kapcsolatban.. de végül baromira nem jön be és maradt a jquery amiről én is csak hasonló jókat tudok mondani


Pont a hétvégén néztem én is budapest. Js videóket
Ext-ből van free verzió és van egy kicsit bővebb, mi fizetős, de főleg supportot kapsz mellé nem?

Tibi, úgy tudom, h kereskedelmi célokra publikus oldalon nem használhatod ingyen, bár én konkrétan nem olvastam a licenszet.

Én is ott voltam, láttalak is, de olyan gyorsan elsuhantatok, hogy nem volt időm 'hi'-t mondani.

BuriB,
sry, mindketten siettünk… kicsit sajnálom, h ennyire lépnünk kellett…
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...