Haszprus

Amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel

©   Haszprus   |   life

Amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel.

Mostanság emlékeztetem magamat és néhány mikrokörnyezetemben levő embert erre a gondolatra.

Az agy egy izom. Ne röhögj. Ha az izmaidat fejleszteni akarod, elmész a konditerembe. Amire gyúrsz, az az izmod erősödik. Ugyanígy van ez a gondolkodással is. Nem is gondolnak erre sokan, de minden nap ott vagyunk rengeteg szituációban, amiket kezelhetünk sokféleképpen. Idén elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan kezelhetnék szituációkat oly módon, hogy az jóra vezessen. Ne idegből és érzelmekből cselekedjek, hanem nézzem meg, hogy mit akarok, mi a cél amit el akarok érni, és hogy mi a legjobb megoldás annak az eléréséhez.

Haragszom valakire mert megbántott? Mit akarok? Haragudni? Nem. Azt akarom, hogy jóban legyünk. Oké. Mi kell ehhez? Szituációfüggő, de lehet hogy egy jó szó, lehet hogy az hogy hagyjam lenyugodni, lehet hogy az hogy kinyilvánítsam felé a szeretetemet. Lehet, hogy az, hogy elnézést kérjek, mert mielőtt megbántott, én is megbántottam valamivel. El kell gondolkodni, hogy az adott szituációból hogy tudom kihozni a legjobbat, vagy ha az adott szituáció esetleg nem is fontos, van-e valami, amit gyakorolhatok rajta keresztül, és elvihetek profitként a következő hasonlóba. Ott akkor már nem fegyvertelenül fogok állni, hanem lesz egy kidolgozott elképzelésem arról, hogy mégis hogyan kéne ezt kezelni. És egyre jobban fog menni. Mint minden, amit gyakorolsz.

Nehezen uralkodsz magadon? Kezdd el, verejtékkel, akármennyire nehéz, előbb-utóbb menni fog alap készség szinten. Ha nem, akkor keress alternatívákat. Vezesd le a feszkót mással, vagy nézz a feszkó mögé. Kapcsolódó írásom: Fájdalom a harag mögött # pszicho

Vigyázz - rossz dolgokban is lehetsz jó

[Egy kedves blogolvasóm valahogy úgy fogalmazta ezt meg régen, hogy aki sokat matat a kakiban, annak kakis lesz a keze.]

Ha rossz dolgokkal tarkítod az életedet, idegből cselekszel, megbántasz embereket, nem megfelelő emberekkel veszed körbe magad, vigyázz, mert erre is igaz, hogy amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel. Ha nem vigyázol arra hogy a cselekedeteid negatív következmények nélkül valóak legyenek, akkor abban leszel jó, hogy bánts másokat. Ha negatív emberekkel veszed körbe magad, előbb-utóbb te is negatív leszel. Emberekkel való ismerkedéseim során néha egészen elképesztő dolgokat láttam, volt akinek minden második mondata valamiféle bántás volt (ezt általában hatalmas mellekkel vagy valami ilyesmivel tudták ellensúlyozni). Őszinteség hiánya? Vigyázz, mert ha sokat hazudsz, akkor az fog flottul menni. A világ pedig tükörként működik, amilyen te vagy, kevés kivételtől eltekintve olyan dolgok és emberek fognak körbevenni. Ha úgy érzed, nincsenek barátaid, egész biztosan rosszul csinálsz valamit, tarts önvizsgálatot és nézd meg hogy mit szúrsz el. Ugyanez igaz sok más dologra is, munka, magánélet, párkapcsolat, bármi. Ne azt keresd hogy kit miért vonhatsz felelősségre, keresd azt hogy te miben tudsz jobb lenni, az eredmény nem fog elmaradni. Elmaradni azok az emberek fognak, akik nem fejlődnek veled együtt. Ne tévesszen meg, hogy sokan beszólnak majd hogy tévúton jársz, ezek egy része tipikusan csak nem tudta még meglépni, amit te igen. [Vigyázat, emberek akkor is elmaradhatnak mellőled, ha te magad nem tudsz meglépni valamiket.]

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Nagyon vigyázz, nagyon gyakran az ilyesfajta pozitívnak mondott hozzáállás ténylegesen csak egyfajta, alig leplezett bezárkózottságot takar.

Szerintem azok az emberek a legkirályabbak, akiknek tetszenek dolgok amikkel szeretnek foglalkozni, és azzal szeretnek foglalkozni. Akik nem vesztették el az embereknek inkább a tizenéves korára jellemző lelkesedését, a dolgokra rácsodálkozást, és az azok megisméréséért folytatott harcot. Akiknek nem titkaik vannak, hanem egy felhalmozott tudáskincsük, amit bárkivel megosztanak azért, mert tudják, hogy úgyse tudja az egészet utánuk tanulni :-)

Másrészt viszont a netwörképítésben nem hiszek. Senki sem fog azért érdemben segíteni neked, mert tíz vagy húsz éve ismer. Kis dolgokban igen, de ezek netwörk nélkül is elérhetőek.

A mi világunk egy alapvetően kapitalista világ. Azokkal fogsz tudni jól együttműködni, akikkel kölcsönösen egymás hasznára vagytok, a jelenben. A távoli múlt és a távoli, elég ködös jövő szerepe jóval kisebb a jelenre vonatkozó döntésekben.

Számítani, hosszú távon, alapvetően a rokonaidra számíthatsz, és az évtizedekkel előre menve ezek egyre inkább lemenőági, mint felmenőági rokonok lesznek. És kevesen, nagyon kevesen.

Háromezer éve valakik leírtak egy ilyet, hogy szemet szemét, fogat fogért.

Kétezer éve, egy verzióval később, ebből az lett: megbocsátásért megbocsátást. Ha megbocsátod másnak, amit ellened tett, úgy lesz neked is elnézve, amit meg te tettél.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...