Haszprus

Beszélt nyelvek

©   Haszprus   |   howto life

Update aug. 31. 15:59: Ezt a bejegyzést augusztus 9-én, három hete írtam, eddig zártkörűen volt olvasható. Nézzük, mi előzte meg a francia elkezdését:

Zavar, hogy inkább a tanult nyelvek áll helyt ezek némelyikével kapcsolatban. Kivéve persze az angolt, bár abból is lenne hova fejlődni. De nem igazán tudom, miként. Elmondom, az angol most annyira nem zavar, mert ha olyan helyzetbe kerülök, akkor elkommunikálok angolul jól, ráadásul egy beszélt nyelvet az ember bármikor tovább tud bővíteni, és az internetből/informatikából/filmekből eredően ez ráadásul magától megtörténik. De a németet és spanyolt nem igazán birtoklom. Spanyollal utoljára 5, némettel utoljára 9 éve foglalkoztam, azóta semmi. Magántanár sokba kerül, bme-s nyelvoktatás valószínűleg abszolút hatékonytalan, nyelviskola szerintem szintén. Mi maradt lehetőségnek? Nos egyrészt kereshetnék különféle fórumokat/híroldalakat ezeken a nyelveken, másrészt lehetne beszélgetni külföldiekkel pl. msn-en.

Történeti áttekintés:

  1. Német

    3 év bevezető szinten általános 2-4-ig, majd 4 év német elölről nyolcosztályos gimiben 4-8-ig. Határozottan úgy érzem hogy valamit kezdeni kéne vele, mert a németnek Európában van értéke.
  2. Latin

    4 év, ezzel nem akarok semmit kezdeni, és nem is tudnék különösebben, az ég világon semmi értelme nem lenne.
  3. Angol

    különbözetivel vettek fel egy középhaladó csoportba, ahol 4 évet tanultam, majd bme-n egy negyed évet felsőfokú előkészítőn, amire hamar ráuntam. Beszélek angolul, középfokút gimiben leraktam asszem 77%-kal. A felsőt nem mertem megpróbálni, noha erősen gondolkodtam rajta, hogy kapásból arra menjek, de beparáztatott egy ismerősöm, hogy ott atomreaktorok belső felépítéséről kell beszélni meg ilyenek - átgondolva ennek mérsékelt valóságtartalma lehetett.
  4. Spanyol

    4 év, nem mondanám hogy jól elsajátítottam, de ha én döntenék úgy, hogy ez nekem kell, fel tudnám hozni magam valamilyen szintre.

Értelme lenne az egésznek? Nem tudom. Talán csak sznobizmus. De a lelkemnek egyértelműen jót tenne, hogy igaznak érezném a beszélt nyelvek listáját. Akivel nem tudok angolul beszélni, azzal általában a többi nyelven sem tudnék. Ráadásul az internet és az informatika nyelve az angol. Lehet, hogy inkább abban kéne felsőfok felé mozdulni. Persze ezek nem zárják ki egymást, de azért valami prioritási sorrendet érdemes követni.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 11 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Szerintem nyelviskola hatásos amúgy.

Akivel nem tudok angolul beszélni, azzal általában a többi nyelven sem tudnék
Ez ilyen formában nem igaz, én már bőven találkoztam olyanokkal, akik pl angolul nem beszéltek, de németül perfektül tudtam velük kommunikálni. Olyan is volt, aki franciául tudott, de angolul nem (volt francia gyarmatok lakosai, pl. Marokkó volt a legjellemzőbb példa eddigi életem során). Olyan is volt, aki angolul igen gyengén beszélt, de oroszul nagyon jól elboldogultunk volna, ha tudtam volna oroszul (ez gyakorlatilag bármely SZU-utódállam lakosaira teljesül).

Én is a nyelviskolát ajánlanám, erős alapfokú német szintről a Goethében egy intenzív nyelvtanfolyammal (értsd: heti 4x4 + 1x2 óra) frankón felhoztak erős középfokú szintre egyetlen kéthónapos tanfolyam alatt. (Kellett a nyelvvizsga a doktoranduszi felvételihez) A BME nyelvtanfolyamokat szerintem nem érdemes erőltetni, nagyon lassan haladnak az alacsony heti óraszám miatt. Ha az átlagosnál élesebb eszű vagy, akkor egy magántanár is megfontolandó a nyelviskola helyett, mert a nyelviskola csoportja ilyen esetben csak hátráltat.

Nah picit hasonloan vagyok ezzel en is! Mondjuk en nemetet 13 evig tanultam, abbol erettsegiztem, mivel idegenforgalmi iskolaba jartam, de kb 4-5 eve egyaltalan nem hasznaltam, felek hogy mar sehogysem menne. Angolt meg 6evig tanitottak/tanultam, nah marmost, kene vmi olyan, amivel jol lehetne gyakotolni. Sajna nyelviskolaban en sem hiszek annyira.. Esetleg az, hogy ismerosokkel vagy uj ismerttseg idegen nyelvu emberrel es akkor ugy gyakorolni… Mi regen kozepsuliba nemetul beszeltunk egymassal, ezzel is gyakoroltunk az erettsegire bevallt

OFF
Most minden kekeckedés nélkül kérdem: van olyan szó, hogy hatékonytalan? Első bekezdés, utolsó előtti mondatában.
Nem vagyok nagy nyelvművelő, mindegy ha ezt használom vagy a hatástalant?
ON

sylverdevil felvetésed nem alaptalan, ugyanakkor a hatékonytalan szó mint kíműveltem magam, az angol inefficientnek a fordítása eleinte tipikusan közgazdász szakszövegekben. nos ezek szerint begyűrűzött már kellően a köznyelvbe ahhoz, hogy én is használjam, vagy amennyiben ez nem így van akkor magamtól találtam ki, ez mondjuk lényegtelen

Mindazonáltal a felvetett javaslat (hatástalan) mást jelent, nevezetesen hogy nincs hatása, a hatékonytalan csak annyit, hogy alacsony a hatásfoka.

nikicske akkor te tovább tanultál németet mint én magyart

The GuNN,szerintem is! 4 hónapig jártam közepesen intenzív (3x3) angoltanfolyamra, és baromi sokat tanultam. Jó tanár, jó csoport, és még az ára sem volt horror.

De akkor nem igaz az a tevhit, miszerint, nyelvizskolaba kiscsoportok vannak es kevesebb ido/figyelem jut kulon az emberre? En ettol tartva szavaznek magantanarra, vagy ismerossel beszelni idegen nyelven.

nikicske, ahova én jártam, a következőképpen működött: Volt valami maximum létszám, talán 14, ami fölött kettőbe szedték a csoportot. Ha egy csoportba hat ember, vagy annál kevesebb járt, volt valami kiscsoportos felár. (Eleinte heten voltunk, és amikor valaki feladta, lebeszéltük az iskolavezetővel, hogy mi inkább összedobnánk egy hetedik ember tandíját, így olcsóbbra jött ki. )
Ha még hozzávesszük, hogy nem mindenki tudott eljönni minden órára, akkor azért látszik, hogy nem volt olyan borzasztó tömeg. Mindenki ugyanannyit -és eleget- beszélt, írt a táblára, egyáltalán nem volt gáz. Sőt, kérhettünk akár külön plusz feladatot/olvasnivalót/akármit, amit a tanár ugyanúgy ellenőrzött és kijavított. (Persze ez biztos tanárfüggő is.)
Persze ez nem ugyanaz, mint ha csak egyedül veled foglalkozik a tanár, de olyat is próbáltam, és sokkal kevésbé volt hatékony.
Szerintem a tanáron meg rajtad múlik minden.

Montana, Hm… Jol hangzik, amit mondasz Annyiban rosszabb a kulon tanar, vagy csak nalam volt az, hogy beszelni kevesett beszeltem vele, inkabb az irasra ment ra, de persze ez is tanar fuggo dolog lehet. Ami nem volt hatrany kozepsuli mellett. Amugy ez kb mikor volt es melyik iskola, marmint igy nagyonnagyon reg?

nikicske, nono! Az az egy tanár, aki a csoportot vitte, volt klasszisokkal jobb, mint az az egy, akihez magánórákra jártam. Nem reprezentatív minta.
Egyébként 4 éve jártam a Ring nyelvstúdióba, amit éppen akkor vett meg a Dint nyelviskola, amit, ha jól tudom, azóta bekebelezett a Katedra. És Hajnalkának hívták a tanárt. (És nem kapok százalékot sehonnan.)

Haszprus:

Attól függ, hogy mi a célod.
Ha csak a nyelvvizsgára van szükséged, akkor arra elegendő a nyelvtanfolyam, ott begyakoroltatják a típusfeladatokat, megismered a követelményt.
Persze a hatékonyság nem csak rajtad múlik, nem mindegy hogy milyen összetételű csoportba kerülsz, tehát a szintfelmérés nagyon is hasznos a tanfolyam elkezdése előtt.

Német nyelv:
Ha külföldiekkel akarsz kommunikálni, akkor arra legjobb,,iskola'' a külföldi tanulmányút vagy külföldi munka(ennek előfeltétele a minimális nyelvtudás)
Másrészt tényleg hasznos lehet az msn-es módszer, a TV meg az internet, de a leggyorsabb és leghatékonyabb az előbbi.

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel sok osztrák és német ismerősöm van, akikkel elég sűrűn találkozom, könnyen megtanultam a nyelvükön beszélgetni, valamint ez abban is segít hogy frissen tartsam a szókészletemet.
De a német nyelvtan eléggé nehézkesen megy, így még szükségem van egy intenzív nyelvtanfolyamra a középfok megszerzéséhez.

Angol nyelv:
Mivel kétszakos vagyok kénytelen vagyok egy alapfokot is lehetenni, ami az angol lesz. Angolul általános iskola első évében tanítottak, tehát gyakorlatilag semmit sem tanultam(na jó, az ABC-t némi alkohol segítségével sikerülne elénekelnem).
Ha angol nyelvterületen egyáltalán nem, vagy nagyon keveset jártál, akkor sok olyan külföldivel tudsz beszélgetni akiknek nem ez az anyanyelvük. Pl. Rengeteg német beszél angolul is, velük könnyű angolul elbeszélgetni. De egy angol vagy ír születésűvel vagy egy amerikaival sokkal nehezebb a helyzet.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...