Haszprus

Párizs 2004 július

©   Haszprus   |   coolpix fotózás franciaország külföld történelem túra
Párizs, 2004 július 27 - augusztus 1. Ez elvileg 6 nap volna, de a busz odafelé elvitt tranzitszállással másfél napot (reggel 6-tól másnap 18-ig utaztunk Párizsba), hazafelé pedig péntek 16-tól szombat 13-ig hosszabb megállás nélkül. Ami maradt, az a csütörtök-péntek, valamint kedd este, és a szombat 16-ig. Viszont elég dús programunk volt, az idegenvezető hajtotta a csoportot ezerrel, ami szabadidőnk maradt, azt meg mi magunktól kihasználtuk. A szállásra általában éjfél körül érkeztünk meg.


Általános utcakép


Esti Eiffel-torony, New York-i Szabadság-szobor kicsiben, és egy üvegnegyed Párizs belsejében. Érdemes itt megjegyezni, hogy a párizsiak úgy döntöttek, hogy ne legyenek üvegmonstrumok a városban, ezért építették 83-tól a La Défense negyedet, ami egy irodanegyed Párizson kívül. Manapság 70 ezren dolgoznak ott, és teljesen modern, etc, szentelek is neki egy külön galériát nemsoká mert teljesen el vagyok tőle ragadtatva.


Notre Dame és környéke


Louve belső üvegpiramis a föld alatt. Ez a shopping center (centre?) rész.


Louvre-részletek. Ha emlékeim nem csalnak, a Louvre-ban 500 ezer kiállított mű található. Másfelől az idegenvezető azt mondta, hogy ha fél percet töltünk egy mű előtt, akkor napi 24 órában 2,5 hónap lenne bejárni a Louvre-ot. Az meg csak 200 ezerre jön ki. Konfúzálttá tesz ez a dolog.


Louvre shopping center rész, nagyon bejött kinézetre, ezért készítettem róla panorámát.


Louvre


Invalidusok temploma (Napóleon sírhelye) és a környék


Rodin Múzeum kertje


Panoráma az Eiffel-toronyból


Eiffel-torony panorámakép, 3 képből összerakva, mert ilyen közelről másképp nem tudtam lencsevégre kapni


Eiffel-torony aljánál kis parkocska


Eiffel torony, részlet. Ez az építmény őrületesen nagy. Ajánlom figyelmetekbe a kép alján látható emberek méretét a viszonyítás végett.


Eiffel torony aljánál


Esti panoráma a Diadalívről. A jobb képen a legjobban vöröslő út a Champs-Elysées


Lépcső a Diadalívben, ill. a Diadalív alulról, már amennyit befogott az objektív. Az építmény amúgy 50 méter magas.


Végül maga a Diadalív, és szerény személyem


Lakónegyed Párizs egyik külső kerületében, részlet. Érdekes megoldás.


Metró. 17 metrójuk van és pompásan el lehet jutni vele minden felkeresendő helyre. Amíg lent vagy a metróban, érvényes a metrójegyed, tehát ha úgy tetszik, lent utazgathatsz a föld alatt egész nap 1 jegy 1 euró, ha 10-es gyűjtőt veszel.


Trocadero, és a kilátás


Közkívánatra


Orsay Múzeum. Eszetlen méretek, high-tech, etc, elragadó. Egyébként az eszetlen méretek egész Párizst jellemzik.


Van gyalogos-hídjuk is, és nem úgy, hogy lezárják egy hétvégére az autósok elől az egyik hídjukat, mint egyes helyeken


Concorde tér, obeliszk, és a kilátás a Diadalív felé.



A Louvre parkja


Kis-diadalív


Louvre-piramis (übercool)


Metró újra

Elérkeztünk péntek estéhez, amikor is magánszorgalomból a Louvre-park mellett (után) felkerestük a La Défense negyedet is. Itt egy rakás fotót készítettem, és egyébként a negyed nem is igazán illik a párizsi képek közé, úgyhogy különféle megfontolásokból azt egy külön galériába teszem.


Sacré Coeur


Sikló a Sacré Coeur-nél


Kilátás a Sacre Coeur-től


Montmartre


Versailles (dögunalom)


Versailles-ban egy a jó, hogy a buszról lelépő turistákat tényleg megrohamozzák a marokkóiak mindenféle cuccost árulva, magyarul mondva hogy mit árulnak, stb. Tiszta röhej amint 15 fekete kettőhúsz magas csávó lerohanja a csoportot és megpróbálja ránk tukmálni a portékáját Némelyikekkel jól el lehet szórakozni, vannak köztük jóarcok


Reims

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 67 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

párizsba készülünk. nagyon tetszett ez a kis 'összefoglaló'.
köszi


Sziasztok
Márciusban Párizsba készülünk. Tudnátok segíteni, hogy hol a legegyszerűbb jegyet venni a tömegközlekedésre illetve a múzeumokba?
Ígnes


második nekifutásra még akár azt is mondhatnám hogy a pénztárnál, ehh
de van valami x napos múzeumbérlet egész párizsra óccsóér, legalábbis ha sok helyre akartok menni akkor megéri. több részletet nemtok.

http://www.ratp.info/informer/anglais/index.php
baloldali menüben megtalálsz ilyet is h museum & monument pass...

Sziasztok, en mizakanak uzennem,hogy bar meg nem voltam parizsban(penteken megyek!!!) de mivel azt olvastam hogy vasarnap tobb muzeum is ingyenes,igy szerintem nem erdemes ilyen "gyujtojegyet" venni. De par nap es en ott leszek, meg tudom neked mondani :o)

Valóban nagyon jók voltak a képek,tetszettek.Jövő héten megyek Párizsba és én is megszeretném nézni ezeket a helyeket.de itt 1 kérdés Franciaországban milyen nyelven lehet magad a lehető legkönnyebben megértetni, persze a francián kivül ? mondjuk angol ?

Franciaország a turizmusából elég szép bevételre tesz szert, asszem az a no.1. bevételi forrásuk, szóval feltehető hogy angolul elég jól elleszel.

köszi szépen .te mikor jártál párizsban és mi tetszett igazán neked, amit mondjuk ajánlanál hogy nézzem meg ?

2004 július-augusztus határán voltam 3 napot, meg 2001 nyarán valamikor fél napot.
Mindent ajánlok ami fentebb látható a képeken, oda van írva hogy mi micsoda. A versailles-i kastélyt sem én, sem a csoportunk nagyrésze nem ajánlja

Érdemes megjegyezni hogy ha valaki fél a magasságoktól, szerintem az eiffel-torony második emelete akkor is simán ajánlható, mert a második emelet is kétszintes, és a fenti szint alatt ott van 'teraszként' a lenti, ami szélesebb, és így nem közvetlen a mélység van alattad ha kinézel.

És egyéni ízlés kérdése de ha valaki szereti a futurisztikus felhőkarcolós városokat amik mégsem sikátorok, akkor nagyon ajánlom sötétedés tájékán a la défense negyedet is.

köszönöm az információkat

sztm lehetne érdekességet beirni roluk mert ha vki pl.: föcét tanul ahogy én akkor kéne érdekes dolog ne csak a képek boccs
de azért jo


a panorámaképet milyen progival raktad össze?


Gyönyörű képeket készítettél, gratulálok. Nagyszerű szemed van a fotózáshoz. Májusban remélem mindezt élőben is láthatom.
Nagyon köszönöm, élveztem a látványukat.

Nagyon szép képek én most márciusban voltam párizsban de csak 4 napom volt. nagyon tettszett de egy csomó mindent nem volt idő megnézni. a képek kicsit kárpótoltak.. sebaj majd visszatérek..

19) jjudy (nem regisztrált)
Én kedden megyek Párizsba, egy hete tudtam meg! :-) A barátaim ajándéka, mert most fogok diplomázni. Nagyon be vagyok zsongva, nagyon várom! :-) Sose hittem volna.
Szép napot!

20) trim tram (nem regisztrált)
állati jó képek
van tehetséged a fotózáshoz!

21) Gyógyegér (nem regisztrált)
Szeptemberben megyek én is, most wizzair-rel 15ezer odavissza. Jó képek, köszi őket. Sehol nem találtam a la defense negyedről ilyen meggyőző képeket. Montparnasse56-ra nem mentettek fel?

GRAT!


23) marcsi (nem regisztrált)
augusztusban én is láttam a bemutatott helyszíneket,de a képeim nem sikerűltek,így örűltem,hogy te ilyen klasszul összeállítottad párizs gyönyörű nevezetességeit.

ez a honlap nagyon jó!kösz a képeket!

Baromi jó! (kösz, beres, hogy kommenteltél, az életben nem találtam volna rá erre a topikra)

26) nofrit (nem regisztrált)
Mi az, hogy Versailles dögunalom? Szerintem, oda mindenkinek el kell menni egyszer (ha többször nem is)

14:"kurvára leszarom bazmeg"
Kicsit kemény vagy a kislánnyal. El lehetett volna mondani neki, hogy ez egy blog (amiről valszeg nem tudja, mi) és hogy keressen vhol szöveget, innen vegyen képeket, aztán publisherben csináljon egy okos kis kiadványt belőle, amivel elkápráztathatja az osztályt.
Persze minderre én is lusta lennék, és az egyszerűbb b@zmeget választanám...
De komolyan: készüljön disclaimer ilyen esetekre!
...
...
...meg rating system.

Mf, pls szállj le a rating systemről, nem lesz rating system, a rating system egy értelmetlen divat volt, elmúlt.

Ha a kommentáló egy férfi lenne akkor biztos te is egyetértenél a "kurvára leszarom bazmeg" kommenttel

Nem tudja mi az a blog? Akkor így járás. Nem vállalom magamra azt a feladatot, hogy az összes fogalom nélkül idetévedő szerencsétlent felvilágosítsam. 2005-ben járunk, tessék tudni mi az a blog.

Disclaimernek azért nincs értelme mert senki se olvasná el. Hányan olvassák el programtelepítéskor a licenszszerződést? Naugye.

Mellesleg a napokban valaki valamelyik filmnél bekommentált hogy hol lehet kapni. Ugye jóvá kellett hagynom a kommentet... Jóváhagytam aztán következő pillanatban letöröltem. Azt gondolom ezek a szarságok nem építik a blogomat, ez itt nem valami tökidegen júzereket megsegítő alapítvány.

Hosszú évekig minden jöttmentnek segítettem html-lel kapcsolatos kérdésekben. Meguntam. Rég. Nem épülök belőle, teljes időkidobás.

29) Saskiaa (nem regisztrált)
Gratulálok meseszép képeidhez

Na, látjátok, az ilyen kommentek jöhetnek
(Higgyétek el nem én írtam az iméntit álnéven )

31) Pont Én!! (nem regisztrált)
Szia!Nagyon jó képeket csináltál!Én Íprilisban megyek a sulival egy Brüsszel-London -Párizs körútra!
Remélem jó lesz!
Párizsban mien árak vannak?

Mindenkivel közlöm hogy ez két külön ip tartományból érkező komment volt, és egyiket se én, vagy valamely tréfás kedvű regisztrált olvasóm írta

Ílomgyönyörű képek Oli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Haggyatok már



36) Mányi (nem regisztrált)
Szombaton jöttünk haza, a saját képek még nincsenek kész, így sikerült néhány boldog percet eltöltenem a képeiddel, köszönöm. Nehéz visszaállni a munkába, még mindíg a varázslat hatása alatt állok. Köszönöm: Mányi.

37) Dobosné (nem regisztrált)
Jók a képek! Nagyon tetszik! A nyáron az Eiffel alatt kérte meg a kezem a barátom. Azóta már a férjem! Kösz, hogy megint eszembe juttattad a szép emléket! Pusy

kénytelen leszek én is megdicsérni a képeket, hogy nőjön a komment countom. Tömjénfactory, bakter! Komolyra fordítva a szót, tényleg szépek, no. :|
ui: ja, és jól néz ki a 14: "kurvára leszarom bazmeg" kommented egy ilyen nevetős fotód mellett. Fílingje van.

Mf, megnézted ezeket a képeket egyáltalán? I don't think so (according to the log).

40) Kero (nem regisztrált)
Szepek a kepek de a kommentarhoz annyit,hogy csak14 metroja van Parizsnak a tobbi az RER,SNCF[train]. Ezt vegulis csak azert irom nehogy valaki keresse a15,16,17-es metrot ! JA es meg annyit , tokeletesen mondtad hogy 1euro 1 jegy ha tizes gyujtot veszel,de van egy masik lehetoseg is ami kifizetodobb es ez a CARTE ORANGE. Ezt meg lehet venni napra,hetre,vagy akar honapra is !! (Montmartre)

a thumbnailek alapján szép...
Így modemmel nem állok neki a full size-osakat letöltögetni, de majd egyszer HSZKból!

Mont Martre, asszem így írják. (google?)
Másrészt arról, hogy az Eiffel-torony őrületesen nagy...tudtad, hogy a Lakihegyi adótorony magasabb?

Nem egybe kell azt írni? Montmartre... Ez kérdés, nem tudok franciául

De, ez a helyes megfejtés.

én is gondolkoztam az egybe-külön íráson, de egyszerre csak egy dolgot mertem benne kijavítani.

Erre most idézek egyet:
Merjünk nagyok lenni!



49) Andi (nem regisztrált)
Sziasztok. Segítséget kérek. Azt szeretném megtudni, hogy hol találhatók a katakombák (azt én is tudom hogy a föld alatt) de pontosan mégis hol a bejárat, és kb mennyi lehet a beugró. A napokban utazom Párizsba, de ezt még nem tudtam kideríteni. Előre is köszi.
Andi voltam.

Beugró biztosan nincs, mivel 1955 óta illegális lemenni a katakombákba. Ha valahogy mégis lejutsz és megcsípnek (azt mondják, van lent rendszeres ellenőrzés, őrjáratok, mifene), 100€ a büntetés. Aztán az is lehet, hogy valami Párizst jobban ismerő emberke kijavít
Ja igen, eszembe jutott, van egy szakasza, ami a nagyközönség számára is nyitott. Ennek a bejárata a Denfert-Rochereau metróállomással szemben van, lásd itt: http://www.triggur.org/cata/

Látogatható, igen, a Denfert-Rocheraunál van a bejárat. 10-15 USD körül lehet a belépő. Néhány fontos dolog:
Nyitvatartás: keddtől péntekig: 14-16h, szombaton és vasárnap: 9-11h és 14-16h.
Öltözék: 10 fokra lehet számítani odalenn. Olyan cipőt/csizmát válassz, amit túrához is felvennél! Zseblámpa legyen nálad.
A katakomba-útvonal végén nem a kiindulási pontra térsz vissza.

52) Andi (nem regisztrált)
Kószi a választ, sokat segítettetek. puszi nektek..

53) tia (nem regisztrált)
Én is megyek!!nagyon jó az összefoglaló tettszett, bár csinálhattál volna több képet az utcákról parkokról

Mondjuk vinyón 514 képem van Párizsból ill. környékéről Ide kb. csak 85-öt tettem fel.

55) edit (nem regisztrált)
Sziasztok!!engem Az erdekelne,hogy merre van a per lachaise temeto,es hogy a disney parkok kozul melyikbe erdemes elmenni.koszi!!

56) birigi (nem regisztrált)
valaki megtudná adni a párizsi Louvre nyitvatartásának idejét és a belépő díjat
előre is köszi

57) Szabó Ferencé (nem regisztrált)
Szabó Ferencnének hivnak Lakás Kaposvár Tóth árpád u. 16

A mentők már úton vannak.

edit birigi Én ismerek egy fickót, aki tudja, de már egy hónapja nem hívtam fel és nem tudom nem lenne-e pofátlanság most csak így keresni. De az üzenetrögzítője rá van kötve az internetre, megadom a címét, írjátok be, mit akartok tőle, és majd válaszol, meglátjátok!
www.google.com
Sok sikert!
Szabó Ferencé És Fogarasi Árpádról mit tud mondani? Jómunkásember?

60) LULUS (nem regisztrált)
UNCSI

Akkor Te menj nyaralni Palesztinába.

Vagy a gázai övezetbe.

Na, arra gondoltam én is. Az nem Palesztina?

Dede, csak úgy akartam írni, hogy Vagy rögtön a gázai övezetbe, nem tudok fogalmazni, sry.

Jövő héten megyek Párizsba! Remélem jó idő lesz.. Tényleg! Tudja valaki, hogy áprilisban kb. milyen szokott lenni ott az idő? Esős, mi?
Jaa, és az Eiffel-tornyba mennyi a beugró? Próbáltam utánanézni, de mindenhol mást írnak.. Ha tudja valaki, légyszi írja meg!

dorka19851229 talán a hivatalos honlapon csak nem írnak hülyeséget. Entrance fees 2007

Gyerekek! Ez a Franciaország eszméletlen! És nem csak párizsra értem..
Szuper volt!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...