Haszprus

Ad-hoc

©   Haszprus   |   barátok howto

Múltkor egy kisebb társaságban mondtam egy olyat, hogy ad-hoc (valami). Megkérdezte valaki: hogy micsoda?. Elismételtem: ad-hoc (valami). Csak ekkor jöttem rá, hogy nem hallási problémája volt, hanem nem tudta, mi az az ad-hoc, és nem sikerült enélkül a mondatomat értelmezni. Nem tudtam úrrá lenni a helyzeten. Az illető úgy reagált, mintha értené, de érezhető volt, hogy ez csak színjáték. Előfordul néha (velem is), nem egyedi eset. A lényeg, hogy nem tudom mi ilyenkor a helyes megoldás. Megmagyarázni a társaság előtt egy szerintem közismert szót, mikor az illető úgy tesz, mintha értené, vagy átsiklani a tény felett, hogy nem sikerült értelmeznie a mondatomat.

A túloldalról szemlélve szintén nem tudom mi a legelfogadhatóbb megoldás, rákérdezni az ismeretlen tényre/szóra, vagy úgy tenni, mintha igen, mi is tisztában lennénk az említett dologgal.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 13 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Én ilyenkor úgy szoktam, hogy finoman szóba hozom a szó jelentését, ha pedig nem tudom, mindig rákérdezek. Tehát mi az az ad-hoc?

Én abban a jelentésében használtam, hogy előre nem eltervezett, improvizált.
De azt is jelenti, hogy egy adott cél érdekében létrehozott.

Szerintem ne használj ilyen szar kifejezéseket

Google, ad hoc, 83 millió találat. Site:hu-val 306e találat. Azt gondolom, az ad hoc közismertnek számít.

BME-n elég sokszor hallottam már.

Az ad hoc közismert. Szerintem ne magyarázkodj. Ha valaki nem ismeri, és nem érdekli, hogy a társaság esetleg körberöhögi érte, akkor majd ő maga megkérdezi. De ha neki fontosabb hogy ne tünjön fel rossz színben, akkor hagyni kell, majd otthon kinyit egy idegen szavak szótárát...vagy nem.

No, szerintem egy elfogadhato eljaras az adott szituacioban:
ha te mondtad, es ugy tunik, a masik nem ismeri, akkor hasznalj helyette valami szinonimat, ahelyett, hogy elismetelned, igy ot sem hozod kellemetlen helyzetbe, meg meg a vegen meg is tanulja.
Ha te vagy az ertetlen, szerintem altalaban erdemes rakerdezni, nem kell presztizs kerdeskent kezelni. Ha ezert valaki muveletlen tuskonak tartana, akkor bizonyara o is csak felmuvelt kocsog, masreszt meg nyeljen kefet.

Szerintem meg beszélj(ünk) magyarul...

away away
ha te mondtad, es ugy tunik, a masik nem ismeri, akkor hasznalj helyette valami szinonimat, ahelyett, hogy elismetelned, igy ot sem hozod kellemetlen helyzetbe, meg meg a vegen meg is tanulja.
Mint írtam, az ismétlés után jöttem rá hogy nem hallási problémája volt, hanem értelmezési. Így legfeljebb harmadjára is elismételhettem volna másként fogalmazva, de addigra ő már jelezte hogy érti, szóval ez nem volt ilyen egyszerűen járható út

A másik verziódat helyénvalónak látom.

Tiffany Tiffany vannak dolgok amikre a magyarban nincs frappáns alternatíva. Ha egy idegenből jött szó kellően elterjedt, ugyan miért ne használnánk?

Majd lesz. Én sem tudom, hogy mi de megmondom őszintén nem érdekel.... Még nem volt olyan problémám, hogy nem tudtam volna valamit megmagyarázni. Jártam régen számítástechnikát korepetálni. Mi lett volna, ha egyből a wi-fi, HDD, browser-el kezdtem volna?
Én a blogra is netes naplót mondok, a userre felhasználót, a portálra netes újságot.
Mond azt, hogy maradi vagyok, de sajnos ott tratunk, hogy senki nem olvas, senki nem beszél. Mikor olvastál utoljára, magyar írót költőt?
A barátod, lehet, hogy nem tudta, mi az, hogy ad-hoc, de lehet, hogy tisztába volt vele, hogy Jókai Aranyembere miről szól...
nem vagyunk egyformák....

Tiffany, valamit nagyon nem vágsz az egészből, éspedig hogy én őt ezért nem lenézem, hanem egyszerűen a szituációból nem tudtam, hogy hogy jönne ki mindenki a legjobban. Én általában szívesen magyarázok embereknek dolgokat, csak vannak, akik az ilyesmit nem megköszönik, hanem ahogy egyik kolléga említette egyik nap, bevágják a durcát és kioktatásnak veszik.

A legtöbb emberekből meg kinézem az idegen szavak megtanulásának képességét.

Én sem tudom, hogy mi de megmondom őszintén nem érdekel....
Egy szót megtanulni nem kerül erőfeszítésbe (jobb esetben), így a büszke ellenállásod számomra nehezen indokolható.

Még nem volt olyan problémám, hogy nem tudtam volna valamit megmagyarázni.
Valóban, kimész külföldre és mutogatással egész jól megveszel bármit a boltokban, de azért nem muszáj ezen a szinten megrekedni

Jártam régen számítástechnikát korepetálni. Mi lett volna, ha egyből a wi-fi, HDD, browser-el kezdtem volna?
Hogy jön ez ide? Mit kell megtanítani az ad hoc jelentésének ismertetése előtt?

Én a blogra is netes naplót mondok, a userre felhasználót, a portálra netes újságot.
Szíved joga (bár a blogod a blog.kiwi.hu címen fut, nem pedig netesnaplo.kiwi.hu címen, itt némi önellentmondást érzek), csak ha nem tudod mi az a blog, user, vagy portál, az már cinkesebb.

Hát tudom, hogy miért nem szóltam hozzá semmihez az elmúlt fél évben....
Mit magyarázkodsz? egy kommentet fűztem a posthoz (hogy lásd tudom a jelentését...)
Erre erősködsz, hogy meggyőzz, erre nincs magyar szó.
Te magad írtad le a magyar jelentését, egy adott cél érdekében létrehozott.
Ha kimegyek külföldre megkérdezem tud -e angolul és ha igen...nem ugyanaz...

Tiffany, kihagytam a kommented értelmezéséből a Majd lesz. mondatodat, emiatt az Én sem tudom, hogy mi de megmondom őszintén nem érdekel.... mondatodat úgy értettem mintha azzal hencegnél hogy nem tudod mi az ad hoc, és nem is érdekel.

Egyébként a Haszprus-es kommentben nem erősködtem egy szóval se azon hogy nincs rá magyar megfelelő, a Haszprus-asban is csak azt írtam, hogy nincs rá frappáns alternatíva. (Vicces beszólásokban pedig nyakatekert körmondatokat nem célszerű alkalmazni.)

azóta szembesültem vele, hogy az ad-hoc az én ismerőseimnek sem magától értetődő. De sebaj, barátnőm értette, és ez a lényeg...mondjuk neki latinból is van diplomája....
ui.: úgy hallottam valaki itt felvág a barátnőjével, nem járt itt mostanában?
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...