Haszprus

Jövőképek - (kik) fognak dolgozni?

©   Haszprus   |   life

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
az a helyzet hogy 20 év múlva csak azoknak lesz munkája akik a gépeket fejlesztik, a többiek helyett gépek fognak dolgozni
Haszprus
na jó de 50 év múlva biztosan
Haszprus
ez 100% h így lesz
WiZARD
55 év múlva meg a gépek fejlesztik magukat és te se kellesz majd
WiZARD
60 év múlva meg kilépsz a mátrixból
Haszprus
ez sose lesz így mert a gépi fejlesztésekkel saját magadat is fel tudod ruházni, memóriachip, társprocesszor, stb.
Haszprus
ill. legalábbis jóideig nem hiszem h túllépnék az emberi agy teljesítményét a gépek _minden_ területen. amíg nem minden területen lépik túl, addig az embernek lesz munkája

Szerinted?

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

1) buGhunter (nem regisztrált)
Altervnatíva: A gépek mégis elérik a mi intelligenciaszintüket, sőt. Innentől 2 opció: kiirtanak bennünket, á lá Terminátor (jó esélyük lesz rá), másik: lassan elbutítanak és mint kiszolgáló rabszolgákat tartanak csak meg (a lá egyik Asimov novella), vagy így meggyengítve győznek le.

Szerinted?

Amugy meg nagyon mérnökszemmel közelíted meg. Nem csak fizikai munkák léteznek, hanem pl művészet, irodalom, sport, pszichológia, (örömlányok), amelyekhez egyszerűen embert vársz el, nem robotot..

Na és tegyük fel, mindent megcsinálnak helyettünk. Ez miért baj? Mindenki vígan él, mert a robotok mindent megcsinálnak helyettünk, mint a görögöknél. Végtelen szabadidő, ha akarod, dolgozhatsz is fakultatíve, de nincs megélhetési probléma.
Persze ez felveti azt a kényes kérdést, h akkor ki fejleszt, esetleg elbutulunk, és akkor bejöhet a fentebb vázolt rémálom B terv.

Egyáltalán nem mondtam hogy baj ha mindent megcsinálnak helyettünk, szerintem zsír lesz ha senkinek se kell dolgoznia. De amíg az emberben mondjuk több kreativitás lesz mint egy gépben - ez még sokáig így lesz -, vagy csak szimplán jobban ismeri hogy mi kell a fogyasztónak (embernek), addig az ember részt fog venni az alkotó munkafolyamatokban.

Őszintén szólva azt nem hiszem, hogy gépuralom eljöhet. Természetesen technikailag semmi se áll útjába, de.. Hm. Valóban eljöhet, egy szerencsétlen emberi döntés vagy fejlesztési hiba következtében.

Az általad felsoroltakat (művészet, irodalom, sport, pszichológia, (örömlányok)) szintén bizonyára gépesíteni lehet majd, és nem kérdéses hogy lesz is rá vevő réteg. Ha nem fogyasztói szempontból nézzük, hanem hogy otthon festegethetsz-e majd kedvtelésből a szabadidődben (csak ilyen jellegű időd lesz), akkor persze nyilván igen, mint ahogy a többit is művelheted, de te sem emiatt írtad ezt hanem hogy mi az ahol az emberek csak emberi munkát hajlandóak megvenni/fogyasztani. Igazából szerintem nincs ilyen terület. Nem tudok felsorolni semmi olyan cuccot, ahol azt mondták a gépek bejövetelekor ill. tartós jelenlétük ellenére, hogy márpedig én ebből csak ember által készítettet vagyok hajlandó megvenni. Talán egy kivétel a zene, ahol megoszlik a közönség, és van akit nem érdekel hogy ember készíti-e, van akit meg igen. Nekem pl. mindegy.

Elbutulunk-e -> érdekes felvetés. Szerintem a mai világban sem vagyunk rákényszerítve arra, hogy ne legyünk buták, de az általános értékrend azt diktálja, hogy ne legyünk. Valamilyen szinten. Ez szerintem fenn fog maradni, különösen hogy mindenkinek rengeteg ideje lesz képeznie magát mindenféle dologban. Nyilván nem mindenki a sport felé fog mozdulni, lesz akinek a matek jön be.

Az más kérdés, hogy vajon a munkahelyek megszűnése maga után vonja-e a tömegoktatás megszűnését, mert akár vonhatja is, hiszen minek képezzük magunkat, ha úgysincs szükségük arra hogy bármit is csináljunk, elvégzik helyettünk a robotok.

szerintem? ideje lesz má' valami bio-nano-tech-cyber-augmentációnak, mer akarok filmet nézni, zenét hallgatni, chatelni, böngészni miközben az utcán sétálok, a buszon ülök, az ágyban fekszem.. stb.

A gépekkel meg mindig jól megvoltam, szal. ;]

4) buGhunter (nem regisztrált)
PAStheLOD álma tulképpen már létezik is, úgy hívják: Eye-Fi Eye-Fi - YourDailyMedia.com

visszaterve:
lehet hogy aprankent hozzaszoknank ahhoz h emberkozeli poziciokban is robotokkal talalkozzunk, de amig a japanoknal ez sokkal termeszetesebb (vallasi okokbol), europai szemszogbol azert csak kicsit furcsalnam ha egy pszichiatriai rendeloben egy gepnek kene kiontenem a lelkemet meg ilyenek..

aztan az is lehet h magasabb ertelmi szintre lepunk, es nem lesz szuksegunk gepekre (mint 2001ben a Csillaggyermek, vagy Csillagkapu sorozatban az Ősök, sorolhatnám)...

[buGhunter megtisztelnél ha regisztrálnád magad (két mező kitöltése és egy submit)]

A pszichiátriai példád elsőre jónak tűnik de megmondom miért. Azért mert a jelenlegi szemléletünkben a robotokat butának képzeljük el. Ennyi, nem több. Szerintem ha fogsz egy rakás embert akiknek minden releváns vagy irreleváns adatát benyomod egy eszetlen adatbázisba és ráraksz valami statisztikai + mesterséges intelligencia progit, akkor azért egész jó diagnózisokat tudsz felállítani a világon máshol található hasonló tünetű emberek egyszer elkészített diagnózisai alapján, stb. Egy ideig tanítod, aztán már statisztikai alapon magától is fogja tudni, hogy milyen tünetek jelentenek depressziót vagy gyermekkori molesztálást és hasonlók A tárkapacitás és processzoridő korlátosságán senki se problémázzon, ezeket idő kérdése megoldani.

Most a magasabb értelmi szinttel nem foglalkoznék mert szerintem kimutat a témából meg hát nincs rálátásom

update, megnéztem az Eye-Fi-t bazz. ROFL

buGhunter: tel. számot nem tudsz véletlenül, az kimaradt a reklámból

dehogynem.. hallgasd csak a legvégét.. elhadarja gyorsan

8) Anonymous (nem regisztrált)
Nem tudom miért feltételezi mindenki, hogy ha okosabbak lennének a gépek, akkor rögtön ártanának nekünk. Ugyanekkora esélye van hogy tisztelnének mert tudnák hogy nekünk köszönhetik, hogy léteznek.

Ez nagyon érdekes felvetés, őszintén szólva még nem találkoztam vele sehol

(Én egyébként nem írtam olyat, hogy ellenünk fordulnának, legalábbis maguktól.)

Még egy alternatíva: elkezdjük magunknak bepakolgatni az intelligens implantokat (ehhez sem árt a mesterséges intelligencia), míg végül mi leszünk a gépek (némi, amúgy nem túl fontos biológiai összetevőt leszámítva). Persze komoly feladat lesz kitalálni, mit is kezdünk a végtelen agykapacitásunkkal/időnkkel...
Mondjuk ez az ideális verzió. Ebből is lehet szép (de legalább gyors lefolyású) rémálom-tervet csinálni: mi van, ha valakik ezt megcsinálják, de azok nem mi vagyunk? (És az illetőknek mondjuk nincs kedve osztozni a hatalmon... ami ugyan gyakorlatilag végtelen, de ismerjük az emberi természetet.) Okosabbak, gyorsabbak, és még fejlődnek is...
Szerintetek?
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...