The GuNN

Forradalom 2006?

©   The GuNN   |   life

Úgy gondoltam, talán van értelme itt is feltenni a kérdést, ami mostanában annyira divatba jött. Szóval legyen ez egyfajta fórum a különböző érveknek, véleményeknek. Ki mit gondol, mennyiben erkölcsi vagy politikai válság ez, mennyiben van ma Budapesten forradalom, mi lehet a vége, ki mit remél? Természetesen szigorú de pártatlan cenzúra mellett.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 169 hozzászólás


A hosszasabb véleményemet most nem fejtem ki tekintve a kora reggeli időpontra, de erre a reklámra emlékszem, és akkor nagyon jót röhögtem rajta. A napokban is eszembe jutott, hogy mintha lett volna valami ilyesmi, de most már kevésbé vicces. Mostanában meg olyan szöveggel reklámoznak, hogy MTV, értéket közvetít...ha hagyják., meg Akkor vannak rendben a dolgok, ha nem mi vagyunk a hír, hanem mi tudósítunk róla. Hihetetlen, mennyire 1-2 perc alatt véget tudnak érni dolgok. Szombaton ki nem röhögött volna szembe, ha forradalmat és polgári engedetlenséget emlegetsz...? No, majd ki is fejtem, ha lesz időm... Addig is édremes megnézni az index videóit és képeit, a nagyobb ködösítések elkerülése végett. Én például kezdtem elhinni, hogy nem is focidrukkerek voltak ám kinn...aztán két árpádsávos között ott figyel egy böszmenagy fradizászló. Mindig tanul az ember valamit. Milyen embernek kell lenni ahhoz, hogy elmenj kormánymegdöntő demonstrációra a kedvenc focicsapatod zászlajával?!. Miért nem mennek mindjárt Barátok közt pólóban azt követelve, hogy mostantól 60 perces részek legyenek, és szombaton is!

Én még most is röhögök, ha valaki forradalmat meg polgári engedetlenséget emleget. Van egy szimpla tüntetés, meg van némi zavargás éjszakánként. Ennek köze nincs a forradalomhoz meg a polgári engedetlenséghez, az emberek nagy része körülöttem kb leszarja az egészet és legyint egyet azzal a felkiáltással, hogy eddig is hazudtak a politikusok, most mi újat tudtunk meg?. És szvsz igazuk is van.
Akinek eddig az utóbbi 16 év során olyan illúziója volt, hogy őt nem vágják át, nem hallgatnak el bizonyos dolgokat a szavazatok maximalizálása érdekében, az jobban tette volna, ha el sem megy szavazni, mert ezzel tanúbizonyságát adta, hogy kurvára nem ért az egészhez. Én se értek, de én legalább nem is szavaztam. A demokrácia valahol mindig hozza magával a hazugságot, a demokrácia valójában a szépen hangzó eszmék mögött nem arról szól, hogy mindenki választ és mindenki választható, már csak azért sem, mert ahhoz, hogy esélyed legyen egy választáson, hatalmas mennyiségű tőkét kell magad mögé állítanod, amiből finanszírozni tudod a kampányodat, amiből hallatni tudod a hangodat. És ha már egyszer hallatod, nem azzal fogsz kampányolni, hogy úgy megszorítunk mindenkit, hogy csak na, mert para van. Hazudni kell, ha az ember választást akar nyerni. A baloldal is hazudott (látjuk), a jobboldal is (járulékcsökkentés mellett 14. havi nyugdíj ilyen gazdasági helyzet mellett, lol).
Erkölcsi válság nincs, mert ez a demokrácia erkölcse, csak erről az ember hallgatólagosan nem beszél nyilvánosság előtt. Nem tudok mondani a demokráciánál jobb alternatívát, de azzal viszont tisztában kell lenni, hogy ez benne van a pakliban, és nem az alapján kell balra vagy jobbra vagy akármerre szavazni, hogy mit mondanak. Politikai válság sincs még szerintem egyelőre, a nagy többség nem hallatja a hangját, szerintem legkésőbb az önkormányzati választások után elcsitul az egész. Erre talán a legjobb biztosíték, hogy hiába tartanak már négy-öt napja a tüntetések, hiába lenne ez tökéletes alkalom a hallgatói önkormányzatoknak, a szakszervezeteknek, mindenkinek, aki a megszorítások ellen akart tiltakozni, arra, hogy hivatalosan csatlakozzon, nem tette meg senki. Nagy szívás itt egyetlen esetben lenne, ha a miniszterelnök lemondana, mert azt biztos, hogy a forintárfolyam megsínylené, és azt aztán semmilyen csodatévő nem rakná helyre, szakértői kormánnyal sem.

A thread normális keretek között tartására van egy javaslatom: aki pártnevet leír, azt moderáljuk. Aki személyeskedik, azt is. Beleértve engem is természetesen.

Szerintem teljesen igazad van és nem látom értelmét ennek a rongálásnak,(valójában a tüntetéseknek sem) hihetetlen h egyesek nem tudják felfogni, h mekkora kárt okoznak ezzel az országnak....

Az a baj, hogy volt xezer normális tüntető, meg azok közt xszáz idióta, akiknek ez buli volt, és állítom, azt sem tudták miért csinálják azt, amit csinálnak.

Nagyságrendekkel kevesebb kárt csinál ez a párszáz ember, mint Gyurcsány maga.

1. Isti, tegyük fel, hogy ez így van. És ebből mi következik? Hogy akkor nyugodtan?

2. Sajnos tényleg ott van az a dolog, hogy a randalírozás mellé tehető az az érv, hogy a normális tüntetésre ugye azt mondta Gyurcsány, hogy majd megunják, hazamennek. Senki se foglalkozna egy békés tüntetéssel. A Critical Massen kívül hány békés tüntetést/demonstrációt tudtok most így hirtelen felsorolni? Én most így hirtelen nem sokat.

3. Ami viszont másik dolog, hogy az hogy párszázan nekiállnak szétverni a várost, rossz hírét keltik az országnak, illetve további tízezren demonstrálnak, ez még mindig semmi a 10 millió lakoshoz képest. Miből gondolja bárki is, hogy attól hogy tízezren összejönnek, ez lenne az általános közvélekedés? Legfeljebb felmérésekből, de azt lehet randalírozás és tüntetés nélkül is.

4. Index - Vélemény - Szép volt, Feri!
[...] nem a mellúszás közben stikában vízbehugyozókat pofozta föl az úszómester a Sportban, hanem Mórickát, aki a trambulinról hugyozott bele. Te a trambulinról hugyoztad teli a medencét, Feri, [...]

Azért szerintem abban mindenképpen egyetérthetünk, hogy ez nem elfogadható egy jóérzésű ember számára, ami most folyik (fejétől büdösödik a hal)... Ilyenkor az ember gondolkozik, hogy ez ellen mit lehet tenni. Van-e demokratikus megoldás, és ha nincsen, akkor mit tegyünk? Mert az biztos, hogy ez ami történik, már túllépte azt a határt, amire az ember csak legyint. Ha legyintek rá, akkor azt mondom, hogy én magam vagyok leszarva és nyugodtan csináljanak velem bármit és ne nézzenek gondolkodó embernek, sőt, egyáltalán ne nézzenek embernek se. Én nem szeretném elfogadni ezt! A megoldást nem tudom, csak azt, hogy ezt nem szeretném elfogadni és azt sem, hogyha nekem ez nem tetszik, akkor hagyjam el az országot! Ha csak egyedül gondolnám így, akkor valóban az a megoldás, hogy elhagyom az országot, de ha egy demokráciában már sokan egyetértenek velem, akkor igenis oda kéne figyelni erre a véleményre is, és nem diktátorként viselkedni. - Szerintem -

Isti: pont az ilyen hozzászólások elkerülésére volt kiemelve a bejegyzésben az a szó, hogy érveknek. Szerintem ugyanis az, hogy Gyurcsány milyen károkat okozott, korántsem határozható meg egyértelműen (vagy van valakinek erről egzakt kimutatása?), ellentétben azzal, amit a randalírozók okoztak az MTV-nél vagy akárhol máshol (szépen össze lehet adni tételesen, hogy mit törtek össze és az mennyibe került). A békés tüntetőkkel továbbra sincs semmi bajom, csak ne tüntessük/tüntessék fel úgy, hogy:

a) ők az ország többségének vagy a népnek a véleményét képviselik (hiszen akkor nem csak tizenötezren lennének kinn - mert végülis tizenötezer ember egy kétmilliós város lakosságához képest semmi, és akkor még nem is számoltunk azzal, hogy ebben a tizenötezerben vidékiek is vannak).
b) itt valamiféle forradalom vagy népfelkelés van
c) nem kellenek reformintézkedések és megszorítások
d) egyedül az itt egy pártnév volt, de moderáltam magam hazudott az utóbbi 16 évben
e) aki magyar, annak kötelező kinn lennie a Kossuth téren
f) az önkormányzati választásoknak bármiféle hatásának kellene lennie a Parlament vagy a kormány összetételére

Ebből a hat pontból ugyanis egy sem igaz, pedig a jobboldal mindegyiket lelkesen hajtogatja. Ha már kikelünk a hazudozás ellen, legalább ne hazudozzunk mi magunk is.

Én már ki sem fejtem amit mondani akartam, az előttem szólók nagyjából összefoglaltak mindent. Főleg Tamással értek egyet (Ez ugye nem személyeskedés? ), leginkább pedig ez a Tamás-as komment szólt szívemből.

Én már ki sem fejtem amit mondani akartam, az előttem szólók nagyjából összefoglaltak mindent
bazeg mf de kényelmes vagy

...így szigorlat előtt időkímélő megoldásokra hajtunk.

Haszprus Nem, hanem 4 éven keresztül ment a rombolás, akkor ne most kapjuk fel a vízet, hogy hú mekkora a kár az MTV-ben.
Ofkoz nem kellett volna törni-zúzni, de ezt nem is a nagy tömeg csinálta, hanem csak pár szélsőséges élőlény.

Isti: soroljuk fel tételesen, milyen rombolás ment négy éven keresztül és melyik rombolás mennyi kárt okozott (számszerűsítve). Én nem vagyok gazdasági szakember, ezt nem tudom felmérni, de jó lenne, ha valaki megtenné. Ezért nem kapom fel rajta a vizet. Azt viszont tudom, mennyibe kerülhet az MTVnél szétvert beléptetőrendszer, az ellopott számítógépek, a közlekedési táblák, a betört kirakatok. És ezen meg fölkapom a vizet.
És egyúttal ez a valaki azt is megmondaná, mit hogyan kellett volna csinálni, illetve mit tennének a jelenlegi helyzetben azok az erők, akik a kormány lemondását szeretnék. A szakértői kormányt hagyjuk, ilyen fogalmat nem ismer a magyar alkotmány. A jelenlegi kormány bíróság elé állítását is hagyjuk, mert az meg szerintem jogilag értelmezhetetlen, de ezt majd sHaMaLt megmondja, ő itt a jogász. Szóval alternatívákat mondjatok, hogy ki és hogyan, milyen konkrét lépésekkel vihetné keresztül a gazdaság rendberakását. Utána majd lehet monnyonleakormányozni. Amíg nincs alternatíva, addig szvsz nincs értelme.

(Egyébként hülyeséget félretéve: nyilván nem kérem, hogy most valaki kezdje el sorbavenni az utóbbi négy év intézkedéseit és tételesen kiszámolni, hogy melyik mennyi kárt okozott. Arra akarok rámutatni, hogy az ilyen kijelentéseknek és összehasonlítgatásoknak semmi értelme.)

Tamás: a) termeszetesen jogos, hogy nem kepviselhetik a nep megbizasa nelkul mind a 10 millio embert, de a tuntetesnek nem is ez a celja. Hanem az, hogy felfigyeljenek ra az emberek, es ha egyetertenek a cellal, akkor mellejuk alljanak.

b) nincs forradalom, se nepfelkeles, hanem demonstraciok vannak. A nep meg nem erett meg erkolcsileg (lasd hetfo) es politikailag sem arra, hogy egy forradalmat kirobbantson. Majd lesz, ha eljon az ideje, de remeljuk inkabb, hogy lesz addigra mas megoldas helyette.

c) reformintezkedesek kellenek, a szo tagabb ertelmeben. Megszoritasok, a jelenlegi ertelmezes szerint viszont nem feltetlenul. Sokmindent elhisz az ember, mert biztos okosabb kozgazdasz mondja, meg sokat mondjak is a sajtoban. De tenyleg hiheto az, hogy egy problemara csak egyetlen egy megoldas letezik, megpedig az, ami a nepet sujtja a leginkabb? Vagy nem lehet-e veletlen az a helyzet, hogy a kormany erdeke nem esik egybe egeszen a nep erdekevel?
Csak mert a 15%-os afakulcs felemelese 20%-ra erzekenyen erinti az elelmiszert es gyogyszereket vasarlo embereket. Viszont ezt a penzt siman be lehetne hozni, ha a multiknak nyujtott elso (asszem talan 2 evben adott) adomentesseget megszuntetnek, es helyette mondjuk 5%-os nyeresegadot vetnenek ki? Vagy lehetne a tandij helyett is esetleg opcio, hogy a diplomasokat alkalmazo cegek adojat novelnek meg, de cserebe a foglalkoztatottsag novekedese utan adokedvezmenyt kaphatna, igy erdekeben allna tobb embert alkalmazni, csokkenne a munkanelkuliseg, es a tandij problema is meg lenne oldva. Persze ezeket reszletesen ki kell dolgozni, ez most csak otleteles tolem.
En azt nem tudom elfogadni, hogy mitol ez a nagy sietseg, hogy most 3 ev alatt 2009-ig kell teljesen egyenesbe hozni a gazdasagot? Es ha addigra kell is, miert a nep kizsigerelesevel? Mi biztositja, hogy 2009-tol egyszeriben minden jo lesz majd? Nem volna esszerubb az emberek jovedelmet es munkakedvet meghagyni, hogy tovabbra is fogyasztok legyenek a gazdasagban, es igy a gazdasagot dinamizalni lehessen? Miert a gyf.-i ut az egyetlen? Ok a mindenhato kozgazdaszok, es ok az orszag megvaltoi?

d) nem lehet az mondani, hogy egyetlen part hazudott volna csak 89 ota (vagy meg regebb ota). Mindenki hazudott. De a part nem egyenlo a part tagjaival. Ki kellene szurni a hazug egyeneket, es azokat eltavolitani. Pontosabban legkozelebb nem megszavazni. Ezzel kapcsolatban irtam is egy inditvanyt a dumalistankra, ha valakit erdekel, elmondhatom itt is.

e) nem kotelezo senkinek kint lennie. Az megy tuntetni, akinek nem tetszik a mindenkori helyzet. Ha mar arrol van szo, hogy egyesek szerint partszervezesben tortenne a tuntetes a Kossuth teren, megjegyzem, hogy 1990-ben a madarasok szervezeseben vonultak fel a taxis blokadok szerte az orszagban. Bezzeg most nekik legnagyobb a szajuk, hogy mit keresnek kint az emberek az utcan.

f) ez attetelesen van csak igy. Ugyanis ha az okt. 1-i valasztason valamelyik oldal elsopro gyozelmet aratna (legyen az bal vagy jobb oldal), az megerositene vagy meggyengitene azt az elkepzelest, hogy valami nincs rendben / minden teljesen rendben van. Nekem az az erzesem, hogy meg a sajto leplei ellenere is nehezen viselik az emberek, ami az orszagban zajlik, es ez a kormany felelossege. Lehet azt mondani, hogy ez meg az felel erte, meg miert mennek ki huliganok, stb. Egy biztos - ha a kormany nem vitte volna a csod fele az orszagot az elmult evekben, akkor nem kellene a megszorito csomag, nem kellett volna orrba-szajba hazudni a nepnek, es nem lennenek emberek sem kint az utcan. Akik kint vannak az utcan, nem azert vannak ott, mert nekik jobban tetszene, ha egy masik part volna kormanyon, es ezt csak eroszakkal tudjak megoldani. Ha minden a legnagyobb rendben menne, esze agaban sem lenne senkinek az utcara menni. Felolem lehetne bal, szelsojobb, akarki az orszaggyules elen, felteve hogy az en, es a nemzet erdekeit kepviseli, nem probal meg atverni, es bizhatok abban, hogy holnap sem fogja az ellenkezojet allitani, mint ma.

Egyebkent jo otletnek tartom a temafelvetest, es azt is, hogy partpolitikamentesen vitazhatunk ertelmesen a jelenleg kialakult helyzetrol. Jo olvasni vegre ertelmes velemenyeket, es nem csak a szokasos szidalmazast, ami hasonlo esetekben legtobb helyen elofordul.

Egy valami szintén biztos: Az MTV most felújítja majd az amúgy is elkorszerűtlenedett számítógépeit, lerohadt bejárati ajtóit és az egyéb berendezéseit, amelyeknek nem a leamortizálódott értékét tüntette fel, hanem minden létező számításba vehető berendezését amit most leírhat új áron számolja fel, így már több száz milliónál tartanak. Ügyes ez mindazok után, hogy a reklámjában az elfoglalásra buzdított... :-)

Tomka19 nagyon egyet ért NeoXon-nal!!!

Tomka19
1. Tegyük fel hogy 100 helyett 50 millió a kár. Akkor már oké?
2. Nemtom láttad-e a fotókat Tomcat blogján az MTV épen maradt irodáiról. Nem lennék meggyőződve arról, hogy olyan iszonyat elavultak voltak azok a berendezések… TFT mindenütt, kulturált asztalok, etc.
3. Ha neked ellopják valamidet, tönkremegy valamid, gondolom legritkább esetben gondolod azt, hogy de jó, legalább veszek újat.

Természetesen nem értek egyet a vandalizmussal!
De mondjuk a hírigazgatójuk és az elnök is kiszámíthatta volna, hogy egy ekkora tömeg esetén, ha ők ketten ellenállnak és nem engedik beolvasni azt a pár mondatot, akkor beláthatatlan következményei lehetnek és ők ezt vállalták, csak hogy a pártjuk megdícsérje őket, de az érték nem számított. Egyébként pedig rengeteg elavult berendezéssel rendelkeznek, pl. a távközlési átviteli berendezeséseik ezer éves másodgenerációs mikrohullámú berendezések. Biztosan léteznek korszerű technikáik is, pl. maga a stúdió már az, viszont azok éppen nem sérültek meg. Ha sérültek volna, már milliárdokról beszélnénk, mivel egy közvetítőkocsi ára már sok száz milllió Ft-ban mérhető és az állandó stúdió ennek többszöröse. Főleg az aulában lévő ezer éves berendezések semmisültek meg, porta és néhány a közelből nyíló iroda számítógépe. Az aula fala egyébként is samottos, máladozó volt már, most majd nyilván felújítják, annak ellenére, hogy már rég eladták az épületet és csak bérlik a vevőtől. De mindegy is, a rongálással nem értek egyet, de ennek ellenére ők most mégiscsak jól jártak.

Egyébként pedig érdekelne, hogy a PR szakemberük most megrovást, vagy kitüntetést kapott :-)

Tomka19: a saját bejegyzésemben említett ismerősöm nem a földszinthez közel nyíló irodában dolgozott, hanem a harmadikon, mégse ment be dolgozni másnap, mert nem volt min dolgoznia :-/ Szóval nem csak a földszintről vittek el pár dolgot. De végülis lényegtelen. Az meg régi magyar népszokás, hogy ha betörnek valahova, akkor kétszer akkora kárt tüntetünk fel, hogy a biztosító többet fizessen
Mellesleg meg a biztosítók amúgy sem fizetnek zavargások esetén, szóval hiába tüntetik fel háromszor akkorának a kárt, mint amekkora, nem kapnak érte több pénzt.
Ja, még valami: ahogy már a Cloneshiten is írta valaki, egy közszolgálati tévé szvsz nem attól közszolgálati, hogy minden jöttment odamehet és beolvastathat mindent a nép nevében. (Nekem is lennének ötleteim, hogy mit kéne beolvastatni, mégse megyek oda). Abban, hogy a tévé elnöke és a hírigazgató nem hagyta, hogy beolvassák, én nem látok pártokhoz való ragaszkodást, ha hagyták volna, akkor innentől kezdve minden tüntetésen azzal kezdi a tömeg, hogy beolvastatja az aktuális 12 pontjukat a köztévében. Nehogymár. (Mellesleg ha jól tudom, Rudi Zoltán ott se volt, amikor a tüntetők jöttek, a hírigazgatót konkrétan nem tudom, de azt is kétlem, hogy benn flangálna éjjel 11-kor).

NeoXon: köszi a tételes választ, van, amivel egyetértek, van, amivel nem. Megyek én is sorban:

a) oké, akkor ez így korrekt, de akkor talán a szónokokkal is tudatni kéne, hogy nem a népet képviselik, mert ahogy ma arrafelé jártam napközben, hajlamosak erről megfeledkezni és úgy csinálni, mintha ebben az országban mindenki velük értene egyet, leszámítva a szocikat.

b) egyetértek, leszámítva azt, hogy szerintem nincs itt szükség forradalomra, a helyzet nem szarabb, mint bárhol máshol, igaz, nem is jobb. Ha a nép érettebb lesz, kitermeli maga közül a megfelelő vezetőket. (Reméljük. Ha nem, akkor meg goto egy normálisabb országba.)

c) ha én multi lennék és nyereségadót vetnének ki rám, meg megszüntetnék az adómentességemet az első (2) évre, az első dolgom lenne, hogy továbbállnék keletebbre. A multik által teremtett munkahelyekre pedig az országnak szüksége van. De persze nem feltétlenül mondom azt, hogy minden multi így viselkedne, mint ahogy én gondolom, mindenesetre én pont ezért nem látom jó megoldásnak a nyereségadót. A tandíj helyett a cégekre terhelni a költségeket jó ötlet lenne, ha nem lenne égetően nagy szükség arra, hogy most azonnal lépjenek valamit. (Ha jól tudom, az utólagos tandíj ötletét is azért vetették el, mert azzal csak 5-6 év múlva növekednének a bevételek, amikor a jelenlegi elsős évfolyam kipotyog a cső végén, és addig nem várhatnak).
Hogy mitől ilyen sürgős helyrerakni az ország gazdaságát? Nekem az az érzésem, hogy ezt már nagyon, nagyon régen meg kellett volna lépni. A Bokros-csomag annak idején egy kísérlet volt erre (azóta is tanítják a közgazdasági egyetemeken mint pozitív példát, hogy idehaza is tanítják-e, azt nem tudom, de Angliában biztosan, mert ott beszéltem közgazdász hallgatókkal és mesélték), bele is bukott az akkori kormány, mert a nép megszokta, hogy a kormánynak más dolga sincs, mint a jövedelmeket emelni és az árakat csökkenteni Hogy utána a Fidesz-kormány elrontott-e valamit, azt nem tudhatom, mert nem vagyok közgazdász, mint ahogy azt sem tudom megítélni, hogy a mostani kormány elrontott-e valamit az utóbbi négy évben. Nem hiszem, hogy csak az egyik kormány sara lenne az egész helyzet, és a másik pedig makulátlan tiszta lelkiismerettel állhat az emberek elé, mondván, hogy ők tökéletesen jól csináltak mindent. Érzésre szerintem egyik sem jobb a másiknál (de ez szigorúan szubjektív vélemény). De az biztos, hogy a kormánynak most legalább van egy tervezete, amivel epszilonnyi esélyünk biztos van, hogy ki lehet húzni az országot a szarból. Az ellenzéknél hiába kerestem ilyen tervezeteket (párthonlapokon, akárhol), nem találtam. Akkor most miért akarnám, hogy a kormány hagyja abba, amit csinál? Nekik legalább kidolgozott elképzeléseik vannak, és nem érzem, hogy ez olyan végzetes lenne, mint amilyennek a másik oldalról beállítják. De rakja ide valaki az orrom elé, hogy mit tud ajánlani a Másik Oldal alternatívaként, és ha jobbnak érzem, készséggel mondom majd azt, hogy akkor inkább legyenek ők és csinálják meg ezt.

Hétvégén offline leszek, majd hétfőn megnézem, mivé fejlődött ez a thread

d) Amikor én azt mondom, hogy mindenki hazudott, akkor azt a szó szoros értelmében értem. A demokráciában mindenkinek hazudnia kell, aki hatalmi pozícióba akar kerülni, és akiket választhatunk, azokat mind azért választhatjuk, mert hatalmi pozícióba akarnak kerülni. Nem tehetnek mást, a nép maga kényszeríti őket a hazugságra azáltal, hogy nem józan ész alapján szavaz, hanem a ki ígér többet elve alapján. Szerintem a szűrést saját magunkkal kellene elkezdeni. A politikus ugyanis egy roppant egyszerű állatfajta: legtöbbször azt mondja, amit a szavazói hallani akarnak. Hazudik? Azért hazudik, mert igény van rá. Mert ezzel tudja a legtöbb szavazatot megszerezni. Ha a szavazók maguk változnának úgy, hogy nem ülnek fel a hazugságoknak, a politikusok sem hazudnának, mert a saját lehetőségeiket basznák el vele. Mindenesetre mivel nem olvasom a dumalistákat, szerintem foglald össze itt is a javaslatod, tényleg érdekelne. (Az én javaslatom egyébként roppant egyszerű és már régóta hangoztatom: csak az szavazhasson, aki kampányidőszakon kívül is aktívan részt vesz a közéletben. Például látogatja az önkormányzati közgyűléseket. Persze ez a gyakorlatban nyilván implementálhatatlan.)
e) felőlem akár lehet pártszervezésben is a tüntetés Engem csak az basz fel, hogy az utóbbi négy-öt évben már jónéhányszor neveztek a turbómagyarok idegenszívűnek csak azért, mert nem tettem meg ezt vagy azt. Nem szavaztam, nem mentem tüntetni, satöbbi.

f) nem hinném, hogy bármelyik oldalnak elsöprő győzelme lenne az önkormányzati választásokon. De ha lenne is: jogilag ez nem kötelezi a kormányt semmire. OV azt a hamis látszatot kelti a nyilatkozataival, mintha az önkormányzati választás egyúttal ügydöntő népszavazás lenne arra vonatkozóan, hogy menjen-e a kormány vagy maradjon. Ez hazugság. És lehet, hogy én nem ülök fel neki, meg te nem ülsz fel neki, de Mari néni az utca végéről már elhiszi.

A választások eredményéből egyébként én nem vonnék le messzemenő következtetéseket arra vonatkozóan, hogy jó irányba megy-e az ország vagy sem. Nem csak a politikusok működnek roppant egyszerűen, hanem az átlagember is: aki ad neki valamit, arra fog szavazni. Ha megszorítások vannak, az ellenzékre fog szavazni, függetlenül attól, hogy maga a megszorítás indokolható-e vagy sem. És őszintén szólva én inkább adok a Fitch Ratings vagy a Financial Times véleményére, nem azért, mert ott olyan hű de nagy szakemberek ülnek (bár feltehetőleg igen, nálam legalábbis biztos nagyobbak), hanem azért, mert nekik semmilyen személyes érdekük nem fűzödik az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos csúsztatásokhoz (ellentétben akár a baloldallal, akiknek az az érdekük, hogy úgy csináljanak, mintha minden rendben lenne, vagy a jobboldallal, akik meg hivatalból vészmadárkodnak).

(Ja, HírTV: hatalmas betűkkel scrollozták ott alul tegnapelőtt este, hogy a Fitch Ratings leminősítette az országot - csak azt nem írták, hogy a teljes headline-ban azt is közölték, hogy azért, mert úgy érzik, hogy a zavargások késleltetik a reformfolyamatokat :-/ )

A Financial Times-rol csak annyit, hogy eppen a valasztasok elott voltak ok azok, akik az orszag helyzeterol pozitivan irtak. Olvasd el a januari-marciusi cikkeket Magyarorszag gazdasagarol. Magyar lapok kozul a Vilaggazdasagot tudom ajanlani, abban is mar a valasztasok elott joelore megmondtak, hogy 10% koruli lesz az allamhaztartasi hiany a GDP-hez merten, es az aprilis kozepe tajan nyilvanossagra hozott valos adatok szerint igy is lett. Nem erdemes azt gondolni, hogy egy kulfoldi lap nem tud hazudni. Egyreszt ha a valos adatok meg vannak hamisitva, akkor egy kulfoldi elemzo is ezekbol az adatokbol epiti fel a cikkjehez a gazdasagi mutatokat, tehat nem a valosagot fogja tukrozni, masreszt pedig barkit, ismetlem barkit meg lehet kenni, ha van elegendo penz. Marpedig penz volt elegendo, mert 7000 millard Ft pluszunk volt a rendes allami beveteleken felul (allami vagyon eladas: 2000 milliard Ft - lasd www.apvrt.hu), valamint az 5000 milliardos kolcson felvetele. Ebbol csurran-cseppent valoszinuleg par kozgazdasznak is, hogy mast mondjon, mint ami a valosag, de ez csak talalgatas. Ami valoszinubb, hogy a hozzajuk bemeno input adatokat modositottak, es igy mar eleve esely sem volt a valosag felterkepezesere. Nem veletlenul vertek szet az elmult evekben a korabban fuggetlen KSH-t, hogy aztan oda is a sajat embereiket ultessek be.

A HirTV is azt kozvetiti csak, ami az adott musorban szamara kozvetlenul erdekes. Egyebkent szerdan (szept. 20) megjelent egy rovid cikk a HirTV honlapjan, melyben irjak:
Szakértők szerint azonban a valódi hatás a hazai piacokon valószínűleg csak csütörtökön mutatkozik meg. Veres János pénzügyminiszter szerint a budapesti utcai események és Orbán Viktor reagálása együttesen idézte elő ezt, ami kárt okoz az országnak.
Tehat aki rendszeresen olvas hireket, az tudott az okrol is. Scrollozott hirekben egyebkent mindig csak a szenzaciot irjak ki, es ez igaz minden csatornara, meg a CNN-re is. Valodi hirekrol cikkekbol es foleg riportokbol lehet tudomast szerezni.

2 dologhoz hozzáfűznék dolgokat:
1. Anno középsulis időmben a suli diákpolgármester-jelöltjének voltam a kampányfőnöke. Amiért ez idevág, az az, hogy egy kőbuta szőke szakközepes picsa volt az ellenjelöltünk a kampány során (mi 8 osztályos gimiből voltunk, ez már önmagában kéne hogy mondjon valamit). Mi egy egész pofás kis programot dolgoztunk ki, beosztottuk az egymillás keretet, és büszkék voltunk magunkra. A csaj meg összerakott egy olyan irreális tervezetet, hogy felváltva néztünk egymásra meg a papírra, hogy komolyan az van-e odaírva. A görkoris centrum megéppítettése baszott be legkomolyabban. És ez egy pont volt úgy 20 hasonlóból. Szerintetek ki győzött a választáson? (Bónuszkérdés: Szerintetek mennyi valósult meg a programból? )
Ebben a történetben, így önmagában nincs semmi szomorú, mert ezek a választók gyerekek voltak. Általános iskolások, középiskolások. Ami a legszomorúbb, az az, hogy felnőttem, kiléptem a komoly politikai életbe, ahol azt láttam, hogy ugyanez megy, annyi különbséggel, hogy míg ott a testületbe nem beválasztott szőke liba (nem azonos a fentivel, ez egy másik, még kőbutább jelölt volt) kisírta magát anyuci vállán és kész, itt újraszámoltatnak, illegitimeznek, polgári kört alapítanak, ellenállnak, ami ugyanaz a durci reakció, anyu válla nélkül. (Most komolyan bele akartam írni pár baloldali hisztit is, de nem emlékszem egyre sem. Aki tud ilyet, írja meg!) A választók meg ugyanúgy viselkednek mint egy kisiskolás, ami nem haladja meg egy relációs jel képességeit. Ez szomorít el igazán.
2. Meg az, hogy a turbómagyarok, vagy nevezze őket aki ahogy akarja, rendszeresen ki akarnak zárni abból a népből, amibe születtem, mert esetleg nem vagyok hajlandó egyetérteni velük. Mégis kik ők, hogy etalonnak tartják a véleményüket? Honnan veszik a bátorságot, hogy azt mondják rám: nem vagyok magyar, nem vagyok hazaszerető. Foglalkozom a magyar kultúrával, magyar történelemmel, magyar hagyományokkal (rendszeresen íjászom), ők mit tudnak felmutatni? Politikai cselekedeteket, tüntetést, nacionalizmust? Ettől leszek jó magyar? Igazi magyar? Én nem hiszem. És egyszer szeretném, ha egy ilyen egyedül, nem tömegben, odajönne hozzám, és a szemembe nézve képes lenne ezt mondani nekem. Ahhoz talán bátorság is kéne. Skandálni tömegben sokmindent mer az ember.

MF: a masodik pontodhoz szolnek hozza. Voltam kint ma en is a Kossuth teren. Azt tudom mondani, hogy gyere ki fel orara, es nezd meg mi van odakint. Nem kell felni, hogy holmi partok raderoszakoljak, hogy rajuk szavazz. Partkepviseletben nem is volt kint senki, talan a Bayer Zsolt beszelt valamit, de elegge jelentektelen volt, sztem masok sokkal jobbakat mondtak. Asszem Csurka is feltunt, de ezuttal nem is kivant szolni egy szot sem. Egyebkent meg ha elegendoen elkotelezett vagy a partod mellett, akkor ugysem fognak meggyozni.
Ha viszont nem fognak meggyozni, akkor miert kellene felni attol, hogy kinezz, kik is vannak kint? Kint meglatod, hogy azok a turbomagyarok ugyanolyan emberek, mint Te, vagy akarki mas. Es soha, de soha nem mondjak azt, hogy aki nincs kint veluk, az nem magyar. Ezt a megosztottsagot akarmilyen nehez is elhinni, a media ulteti az emberek fulebe. Annyit skandalnak legfeljebb, hogy aki magyar, az velunk van. Ezt fogd fel ugy, mint egy meghivast arra, hogy szivesen varnak ki Teged is kozejuk, fuggetlen attol, hogy jobboldali, baloldali vagy akarki vagy. Mondhatnak mashogy is, de biztos vagyok benne, hogy akkor is lenne belole, vagy barmi masbol felreertes.
Senki nem szeretne provokalni teged. Ezt ne ugy fogd fel, hogy szemelyes sertes, a magyarsagod megkerdojelezese. Szerintem legalabbis semmi ertelme nincs igy ertelmezni.
Egyebkent ha mar arrol van szo, hogy turbomagyaroknak tekintetnek azok, akik kint vannak, miert van az, hogy akit erdekel a hazaja, es neadjisten meg nemzeti szinu zaszlot is magaval visz a tuntetesre, esetleg kituzi a trikolort ruhajara, azt rogton szelsojobboldali fasisztanak meg nyilasnak nezik? Ez egyenesen borzaszto! Amerikaban ilyen nincs. Minden ember buszke a nemzetere, es a jelkepeire is. Itthon meg majdhogynem negativ megiteles er, ami miatt trikolor karkoto van rajtam, vagy mas nemzeti jelkep van a ruhamon. Miert jo ez? Ki szitja ezt, es miert? Soha egyetlen part tagja sem voltam, es a fasizmust, meg a nyilasmozgalmat is teljes mertekben elutasitom, megsem szegyellem, hogy rendezvenyre magyar zaszlot vigyek magammal. Sot.
Ugy veszem eszre, valakiknek nagyonis az all az erdekeben, hogy a mediumokon keresztul szitsak az ellentetet, es a magyar ontudatot elnyomjak az emberekben. A magyar ontudat ugyanis az egyetlen kozos bennunk, magyar emberekben. Lehetnek kulonbozo politikai nezeteink, mashogy oltozkodunk, mas a vallasunk, mas csaladban nevelkedtunk, de mindannyian magyarnak valljuk magunkat. Ezt ne engedjetek, hogy elnyomjak, bar az utobbi evekben mar sajnos en is kezdtem ugy erezni, hogy magyarnak lenni szegyen. Hat ne legyen az!

Egyebkent ha mar arrol van szo, hogy turbomagyaroknak tekintetnek azok, akik kint vannak, miert van az, hogy akit erdekel a hazaja, es neadjisten meg nemzeti szinu zaszlot is magaval visz a tuntetesre, esetleg kituzi a trikolort ruhajara, azt rogton szelsojobboldali fasisztanak meg nyilasnak nezik?
Csak a saját nevemben tudok beszélni.. Nekem akkor vették el a kedvem a magyar színek használatától (zászló, kokárda, stb) amikor az egyik nagyon kedves párt felhasználta sajátjai megjelölésére és azt hiszem nem én vagyok az egyetlen aki ezt így gondolja.. tehát:
Ki szitja ezt, es miert?
Nagy részben a már említett nagyon kedves párt.. persze valószínűleg nem csak ők.. de az én megítélésemet ők befolyásolták elég nagy mértékben..

Ez a megosztottság amit ott/akkor előidéztek az egyik dolog ami nagyon nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy olyan kép alakuljon ki róluk (a pártról) bennem amilyen kialakult..

Persze lehet tévedek.. én így érzem

(hozzátenném, hogy attól még nem nézek szélsőjobboldali fasisztának valakit, hogy kitűzi a trikolort ruhájára.. de a turbómagyarokat nem is csak ez jellemzi...)

Kint meglatod, hogy azok a turbomagyarok ugyanolyan emberek, mint Te, vagy akarki mas. Es soha, de soha nem mondjak azt, hogy aki nincs kint veluk, az nem magyar.
No, hát nem is ők a turbómagyarok valószínűleg, hanem akik azt mondják. Egy szóval nem mondtam, hogy a Kossuth téri tüntetőkről van szó.
Ezt a megosztottsagot akarmilyen nehez is elhinni, a media ulteti az emberek fulebe.
válasz:
(...)akkor magyar vagy. Ennyire egyszerű. Ha kint voltál, reméltél, akkor is. Ha nevetve telefonálgattál körbe vagy most csőcselékről beszélsz, akkor nem. (Blogadmin, Hétfő hajnali tüntető)
Ez egy vélemény a sokból, ami cáfolja amit mondasz. Blogadmin nem a vandálok, hanem a békés tüntetők közé tartozott, csak a rend kedvéért mondom.
Annyit skandalnak legfeljebb, hogy aki magyar, az velunk van. Ezt fogd fel ugy(...)
...nem fogom fel úgy. Nekem ne mondjanak ilyet. Én azt fogom skandálni, hogy Basszátok meg!, amit fogjanak fel úgy, hogy a barátnőjüket, és akkor mindjárt nem bántás. De nem valószínű hogy lenne időm elővezetni az értelmezést. Vannak dolgok, amiket nem állok le értelmezni, mert elemi formájában elfogadhatatlannak tartom.

Hogy kimegyek-e vagy sem, az nem pártpreferencia, vagy politikai tartalom (van-e vagy nincs) kérdése. Egyszerűen annyi, hogy az ott lévő közéleti személyiségek, akik fémjelzik az eseményeket, nekem nem szimpatikusak. Nem az én világom, ha ez így jobban tetszik. A közhangulat sem tetszik. Én nem csinálok olyan dolgokat, amiktől alapjában véve rossz érzésem támad.
(...)bar az utobbi evekben mar sajnos en is kezdtem ugy erezni, hogy magyarnak lenni szegyen.
És ki tett azért olyan sokat, hogy elérkezzünk ehhez is, hogy legyen okod bárki előtt szégyellned a magyarságot? Kik csinálnak szégyellnivaló dolgokat a magyarság jelképeivel fémjelezve magukat, a magyarság szimbólumainak égisze alatt? Nem írhatunk pártneveket, gondolom a szervezetek neveinek is ki kell maradniuk, de nem is akarok elkezdeni személyeskedni. Nyilván tudom, hogy nem mindenki turbómagyar és fasiszta aki felvesz egy kokárdát (márc. 15-én kívül), trikolor karkötőt, esetleg rovásírásos pólót, tarsolyt, ilyesmi, és hidd el, egy percig sem gondoltam, hogy Te bármelyik is lennél, NeoXon! Sok ilyen ismerősöm van (akik magyarsághoz köthető dolgokat hordanak), egyikről sem gondolom ezt. Szerintem a vizsgálatot nem azon az oldaon kéne kezdeni, akik azt állítják, hogy szégyellnivaló a magyar nemzeti öntudat, hanem azon, amelyik okot és alapot ad rá hogy ők ezt mondhassák.

Szerintem pont, hogy nem az a part hoz megosztottsagot, aki a magyar ontudatra ebresztest reszesiti elonyben a bal-jobb megosztottsag hangsulyozasaval ellentetben. Elegge profi a media a kormany tamogatasaval a megosztottsag fenntartasaban. Ez az egyetlen eselyuk a tulelesre. El kell hitetni, hogy a magyarsagba, a magyar jelkepekbe burkolozo, nemzeti ontudatra ebredt emberek a magyar nemzeti erzelmu partok kivezenylesere felelmet szitanak az emberekben, utcan randaliroznak, es ettol mindenkinek felnie kell.
Kepzeld csak el mi lenne, ha az egesz orszag egyszer csak rajonne, hogy nincs jobb es baloldal, mert tok baromsag az egesz. Magyarok vagyunk mindannyian, es a celunk ugyanaz: elhetobb orszagot, igazsagos demokraciat szeretnenk. A furcsa a dologban az, hogy epp az, akit a legjobban sujt majd a kormany kis csomagocskaja, na ok ulnek otthon es hozongenek, hogy ejj, micsoda emberek vannak az utcan. Es pont a masik oldal, aki elvben nem szocialis erzelmu, na o emeli fel a hangjat azert, hogy elhetobb orszagot teremtsunk? Akkor most ki is jobboldali meg baloldali? Van egyaltalan ertelme az ilyen megkulonboztetesnek? Baloldali, szocialis erzelmue -e az, aki a nep megsanyargatasa aran kivanja a gazdasagot egyenesbe hozni, es kiszolgalja a bejovo multikat (3 ev teljes adomentesseget kapnak, valamint most 2008-ig 8 multinacionalis ceg kap 31 milliard forintos allami tamogatast kezdesnek).
Jobboldali, azaz kapitalista-e az, aki a nep erdeket, a tarthatatlan jaruleknovekedesek megfekezeset, egeszsegugy fizetosse tetelet akarja megakadalyozni, es inkabb a multinacionalis cegeket kivanja adoztatni, hogy a magyar vallalkozok elonyt elvezhessenek es a magyar gazdasagot fellenditsek?
Mi ertelme van egyaltalan oldalakrol beszelni? A cel lehet, hogy egy: a gazdasag rendbetetele, azonban az eszkozok meroben elteroek. Mi pedig, a nep, nyilvan nem hagyjuk, hogy a multinacionalis cegek terhoditasa elobbre valo legyen a mi erdekeinknel. Miert kell felulni annak, hogy a multik nelkul mi itt semmik vagyunk? Pontosan a multi cegek nyomtak el a magyar mezogazdasagot, meg a rohadt paprikat is importaljuk a csehektol, pedig sokkal szarabb ize van. At kellene latni a szitan, es eszre kellene venni, hogy hatalmas merteku atveresek mennek. Nem igaz, hogy a Gyurcsany-csomagon kivul nincs mas alternativa. Korul kell nezni, hogy a lengyel gazdasagot pl. milyen modon tettek rendbe (hat nem ado es jaruleknovelessel!), vagy mas europai orszagok hogyan fejlodtek olyan szintre, ahol mi vagyunk. El kell mondjam, hogy nem a 80-100 ezer forintos fizetesekkel rendelkezo emberek terheinek tovabb novelesevel, a nep kizsigerelesevel. Ne feljetek gondolkodni, es a sajtoban sajnos a legkevesbe sem szabad megbizni! Tajekozodjatok minel tobb forrasbol, es probaljatok valahogyan leszurni az igazsagot. Elvegre mi fiatalok leszunk az elkovetkezendo idok ertelmisegei. Ha minket is konnyeden megvezetnek, ha hajlandoak vagyunk feltetel nelkul elhinni, amit az egyik vagy a masik oldal allit, semmiben sem vagyunk jobbak, mint az otthon begubozodo, rtl-hiradobol es monika showbol elo nep.

NeoXon NeoXon:
nincs jobb es baloldal, mert tok baromsag az egesz. Magyarok vagyunk mindannyian,
1. Ha nincs jobb és baloldal akkor ménem jó az ha a baloldal marad kormányon? Vagy mégiscsak van jobb és baloldal?
2. A helyzet az, hogy ezt a magyarságot mégiscsak a jobboldal sajátította ki. Először a kokárdával, most meg:

NeoXon NeoXon:
Senki nem szeretne provokalni teged. [...] Annyit skandalnak legfeljebb, hogy aki magyar, az velunk van.
Értelmezd amit skandálnak. Az is benne van a jelentésében, hogy aki nem velünk van, az nem magyar. Most akkor nem sajátítja ki a jobboldal a magyarságot? De. Milyen alapon?

NeoXon NeoXon:
Szerintem pont, hogy nem az a part hoz megosztottsagot, aki a magyar ontudatra ebresztest reszesiti elonyben a bal-jobb megosztottsag hangsulyozasaval ellentetben.
Pedig pont akkortájt kezdtek vérremenő viták lenni akár családokon belül ebből a kérdésből, amikor a politikai hovatartozást felcserélték arra a kérdésre, hogy te magyar vagy-e vagy sem. Ez azért egy fájó dolog, valakire azt mondani, hogy nem magyar. Kitagadjuk őt, mert nem a mi politikai nézeteinkkel ért egyet.
Meg kellett tanulnunk, hogy a nemzeti értékeket sem formailag, sem szimbólumaikban, sem retorikában nem lehet kisajátítani - mondta a Fidesz kampányfőnöke.
( Népszabadság Online: V = belsõ bátorság )
A megszorító intézkedésekről: Bokros Lajos csinált ilyet, talán mindenki emlékszik rá. A Bokros-csomagot most kint tanítják pozitív példaként. Bokros jónak tartja a Gyurcsány-csomagot, csak egy picit kevésnek. Ő még durvább intézkedéseket vezetne be most is. Nekem ez azt sugallja, hogy nem olyan rossz ez a csomag, s főleg nem szükségtelen.

NeoXon Csak egyetlen hozzáfűzés, mert kezdek belefáradni egy olyan témáról való vitába, ami nem is érdekel igazán (legalábbis nem ez a része, amihez vagy nem értek, vagy nem vagyok részese, stb.).
(...)ha hajlandoak vagyunk feltetel nelkul elhinni, amit az egyik vagy a masik oldal allit, semmiben sem vagyunk jobbak, mint(...)
Amit leírtál a NeoXon-es postban, az a jobboldal álláspontját fedi nagyrészt, afaik.
Az egyik baj az vele, hogy szép, hogy elgondolod ezt így, de értesz hozzá ennyire? Komplett közgazdász-kommandáók buknak bele minden félévben egy-egy reformba, mert ők sem látják át az egészet kellően. Én ezért is nem ötletelek, hogy mi kéne ide a jóléthez, mert én ehhez nem értek. Ugyanezen okból nem támadom a Te ötleteidet, mert fogalmam sincs, hogy jók-e. Lehet. De ugyanannyi az esélye, hogy nem. Oroszrulettezni meg nem kéne a gazdasággal. (Hát, mégsem jött be...ja, itt nincs Load Game?)
A másik baj az, amit mondtál az idézetben. Valójában Te is az egyik oldalnak hiszel. Ha elhiszed hogy itt válság van, meg népsanyargató, öncélú megszorítás, meg nemzethalál, akkor hiába hiszed azt saját tapasztalatok vagy nézetek miatt, egyezni fog a jobboldal véleményével. Szóval...



Úgy érzem, sokan kezdenek foglomzavarban lenni és nem nagyon értik, mit jelent az a szó, hazudni. Pl. Ha Te Haszprus azt mondanád, hogy feltekersz az Istenhegyi úton 10 perc alatt, majd mondjuk valami miatt ez nem sikerül, akkor ez nem hazugság, hanem csak egyszerűen nem tudtad teljesíteni a tervet. De akkor már hazugságnak számít, ha már előre tudod, hogy nem lehet megcsinálni, mert már mondjuk a múltkor sem sikerült és ennek ellenére mégis azt állítod, hogy megcsinálod. De tetézzük még ezt tovább, ha már magad is azt mondod utólag, hogy hazudtál, akkor vajon miért próbálná valaki más a szádba adni, hogy a Haszprus nem is hazudott, még akkor sem, ha tudta, hogy nem sikerül és utána még be is vallotta, hogy hazudott, de ennek ellenére ő mégsem hazudott.

Szerintem most itt tartunk, de utólag is hozzáteszem, hogy a Haszprusos példa csak kitaláció volt!

Ne haragudj Tomka de miért rajtam prezentálod azt hogy mi a hazugság? Prezentáld általános alanyon vagy magadon és ne adj feltételesen se olyan állításokat a számba amiket nem mondtam. Ne mondd azt hogy hazudok és ne mondd azt se hogy azt mondom hogy hazudok.

Hogy érdemben is reagáljak, OV a választások előtt is tudhatta hogy nem lehet egyszerre adót csökkenteni és 14. havi nyugdíjat bevezetni. Ha nem tudta akkor meg szakmailag nem odavaló. Most a választások után vagyunk és OV még mindig adócsökkentést akar miközben ezzel párhuzamosan azt nyomatják hogy válságban a gazdaság. Akkor mitől fog fellendülni? Ha a külföldi multiknak nem adsz kedvezményeket akkor hidd el nekik csak egy döntésbe kerül egy országhatárral odébb helyezni a legújabb üzemüket, mert a globalizáció az ilyen, az országok versenyezni kénytelenek egymással a befektetőkért.

Bocs a hasonlatért!

Most sajna keményebben bele kéne mennünk közgazdasági témákba és ebben nem vagyok otthon. De! Az én véleményem szerint most túl sokan vannak otthon, mert nem dolgoznak, közben pedig mindenféle segélyt és támogatásokat vesznek fel. Ezek az emberek nem befizetők az államba, hanem csak viszik a pénzt, ráadásul, mivel szinte nincs jövedelmük, azért nem is tudnak vásárolni semmit. Pl. nem fognak venni sok élelmiszert, vagy műszaki cikkeket, vagy bármilyen árut. Ha nem tudnak ilyeneket vásárolni, akkor ezeknek a cégeknek, akik ilyesmit gyártanak, visszaesik a keresletük, ezért embereket bocsátanak el emiatt is, meg a magas adók miatt is. Utána mégtöbb embernek kell fizetni munkanélküli segélyt és mégkevesebb ember fizet adót. Így ez az egész folyamat felpörög és minden totálisan összeomlik.
Ha adót csökkentenének, akkor a vállalkozok nem elbocsátanak, hanem inkább dolgozókat vennének fel, hogy mégtöbb ember termeljen nekik, így mégtöbb lehet a bevételük. Ha több ember dolgozik, már ők is fizetnek majd adót, segélyekre pedig nem szorulnak majd, mivel lett rendesebben bevételük, elkezdenek vásárolni és mivel egyre nagyobb lesz a kereslet a boltokban, a cégeknek egyre több árut kell termelniük, vesznek még fel dolgozókat, hogy győzzék a kereslet kielégítését. Ha a cégek egyre nagyobb létszámban foglalkoztatnak, sőt alakulnak újabb cégek, akkor az államnak mégtöbb lesz az adóbevétele a cégektől és a sok dolgozó jövedelemadójából is. Így a folyamat szépen lassan, de abba az irányba pörögne fel, hogy stabil, erős gazdaságunk lehetne nagy jóléttel! Tudom, hogy ez nagyon le van egyszerüsítve, de én inkább ebben hinnék, mint az olyan reformoknab, ami tulajdonképpen nem is reform, csak abból áll, hogy mindenkitől elvonni mindent, hagy menjenek csődbe. Már eddig is a müködésük határán voltak az intézmények, kis és középvállalatok, adóemeléssel megadják nekik a kegyelemdöfést.

Tomka19 Nem hiszem hogy ez ilyen vegytisztán és követhetően működne, de mint már feljebb mondtam, én sem vagyok otthon közgázban, szóval ezt hagyom is.
Ami szentigaz, és változtatni kéne rajta valahogy, az a rengeteg élősködője a társadalomnak. Mielőtt bárki elkezdene kötözködni, hogy én is az vagyok végsősoron, annak közlöm, hogy az számít ilyennek igazán, aki erre alapozza az életformáját. És rengeteg ilyen van, főleg egy bizonyos népcsoportból, amit megintcsak nem említek meg, mert nem szabad. Ti tudtok magatokban ilyen képet vizualizálni, ahogy egy c... épp kitölti az adóbevallását? És nem röhögtök nagyon közben? Asszem Tomcat írta még anno (nem a személye a lényeg...), hogy mit vár a nép egy olyan gazdaságtól, amit egy olyan társadalom működtet, ahol minden aktív, kereső ember eltart még 3-4 c....-t? És ez baromira így van, anyám révén (Szociális iroda vezetője Csepelen anno) rengeteg ilyen segélyért meg juttatásért kuncsorgót láttam, akik puszta meggyőződésből nem dolgoztak. No persze nem csak közülük vannak, de onnan a legtöbb. Például a hajléktalanság is kevés országban életforma, nálunk speciel igen. A hajléktalanok nagy része nem is próbál kitörni a szerencsétlen helyzetéből, inkább jól bebaszik minden este, ragasztót szív, és a saját mocskában fetreng az utcán. Pont a napokban láttam a Blahán, fényes nappal (2kor vagy hogy) a villamosmegállóban [i]keresztben[i] fekve aludni egy hajléktalant. Világváros...
Szóval én tuti itt kezdeném a kérdések megoldását, bár az én ötleteimet tuti nem díjazná az ENSZ és az többi nemzetközi szervezet. Kicsit radikálisak. De bízom benne, hogy egyszer valaki rájön majd a frankóra.
Tomka19 , Haszprus LOL, srácok! Haszprus, szerintem ezen ne kapd már fel a vizet, nyilvánvaló volt hogy példának szánta, nem volt benne semmi bántó. Imho. Ha Te másképp érzed, akkor Tomka nyugodtan írjon példát velem! Mostanában mekkora főbűn lett már hazudni. Ki nem hazudik rendszeresen, kezet föl? Én például igen. Az élet ilyen. Hazudunk. Máskülönben még komplikáltabb lenne minden.

No, kaptam egy kimoderalast, bocsanat, tobbet nem keverem bele a partokat a dologba...
Remelem a javitott verzioval mar rendben leszunk

Haszprus: itt eltel Magyarorszagon 1998-ban? Elotte gazdasagi valsag volt '96-ban, amire az akkori kormany megoldasa a megszoritas volt (lasd Bokros csomag)? Ugye hogy hasonlo a helyzet mindig, amint ok vannak kormanyon? Vajon miert nem tunik ez fel senkinek sem?
Megis ezutan az elkovetkezo kormany 1998-tol felemelte ketszeresere a minimalbert, adot csokkentett, tb jarulekot csokkentett radikalis modon, eltorolte a tandijat, emellett viszont tamogatta a magyar vallalkozasokat, ezzel felfejlesztette a gazdasagot, magyar tejet, hust, zoldseget, es a konnyuipar termekeit fogyasztottad. Most mi a helyzet? 15 tejbol max 1-2 ha magyar gyartmany, es az is mar silany minosegu, tejporbol keszult. Miert? Mert a gazdasagoknak nem eri mar meg tehenet tartani akkora szamban, ha tejporbol tartosabb tejet lehet eloallitani, es joval kevesebb a macera. Raadasul a boltok polcain levo aruk nagy hanyada mar amugy is ilyen silany minosegu, ezeket olcson aruljak, ki venne meg a rendes termeket?
Hogy ne lehessen azt mondani, hogy biztosan azert sikerult ez a 1998-2002 kormanynak, mert a Bokros csomag altal felhalmozott penzt szortak csak szet, 2002-ben 400 milliard forint maradt az allamkasszaban, es igy vette at a rakovetkezo (2002-2006) kormany az orszag iranyitasat. Ebbol finansziroztak aztan a kozalkalmazottak radikalis beremeleset, hatalmas autopalyaepiteseket, stb. OV vilagosan el is mondta mi lesz ennek a kovetkezmenye, olvass pl. 2002 oktoberi Heti Vilaggazdasagot. Akkoriban (de a vicc az, hogy 2006 aprilisaig, a rosszabbul elunk kampanyig, sot a valasztasok utanig) mindenki veszmadarnak hitte es kirohogte OVt. Aztan lam, megis ugy lett, ahogy mondta: az orszag gazdasaga a beka segge ala sullyedt sajnos.
Akkor vajon hogyan csinaltak, hogy 1998-tol 2002-ig az akkori valasztasi igeretekkor hulyesegnek, gazdasagilag megalapozatlannak tuno programjat nemhogy allamcsod nelkul, de +400 milliard Ft-os tobblettel zarta 2002-ben? Lehet mondani, hogy OV hazudik, de akkor tessek alatamasztani is azt. Az egesz media velejeig rothadt, es mindenaron ki akarja soporni azokat a kozeletbol, akik nem engedik az orszag penzen eloskodo szocikat es liberalisokat kozel maradni a tuzhoz.
Lehet jonni ilyen OV-ellenes index cikkekkel - egyebkent olvasom ezt is, meg minden sajtoorganumot a magyar nemzettol a nepszabadsagig, az indexen at, mindent; aztan levonom a sajat kovetkezteteseim -, de nem art az sem, ha utana olvasol pl. az allami szamvevoszek adatainak egeszen 1990-ig visszamenoleg, es aztan allitod, hogy lehetetlen, amit OV iger. Ha majd tetten erik, hogy hazudik, mint ahogy GyF tettek, akkor lehet hazugnak kikialtani. Nem is feltem a nepet, hogy nem fog veres szajjal uvoltozni, hogy hazug, ha ilyen elofordul. Az erdekes az, hogy most viszont mindenki csendesen turi, hogy GyF arcatlanul atveri a nepet, es mellette meg cinikusan is nyilatkozik, mintha mi sem volna ennel termeszetesebb.

NeoXon NeoXon:
No, kaptam egy kimoderalast, bocsanat, tobbet nem keverem bele a partokat a dologba...
Elvileg csak káromkodásokat szűr a rendszer, nem tudom mi akadt fenn...

Az alábbiakban a legelső verziódra reagálok (mert azt olvastam, aztán egy módosítás után akadtál fenn, módosítottál még egyet de ilyenkor már nem engedi vissza publicba...)
Ha majd tetten erik, hogy hazudik, mint ahogy Gyurcsannyal tettek, akkor lehet hazugnak kikialtani.
Gyurcsányt nem érték volna tetten, ha ő maga nem ismerte volna be. (És valahogy eljutott a médiához, ezt a részt értelmezheted tettenérésen, végülis. Már ha egyáltalán nem az MSZP szivárogtatta ki, mert ugye vannak ilyen teóriák.) OV ez az amit nem tesz meg, pedig ha meg is tenné, nem lenne ekkora következménye, mert nem ő nyitná fel ezzel a szunnyadó nép szemét. Lépten-nyomon hazugságon érnek mindenkit, ne mondd hogy OV-t nem (pl. szőlő), csak éppen a Gyurcsány ügyből lett gáz, mert ő azt mondta, hogy igen, valóban, mégpedig vérlázító stílusban.
Haszprus: itt eltel Magyarorszagon 1998-ban?
Kicsit neccesnek érzem ezt számon kérni mivelhogy 14 éves voltam akkor. 90-ről, 98-ról és hasonlókról nem kívánok vitázni, irreális lenne azt gondolni, hogy mérlegelni tudom, hogy mi történt amikor 6-14 éves voltam… (Esetleg megjegyzem hogy szerintem erről az időszakról neked sem kellene azt gondolnod hogy teljesen képben vagy, ingoványos területre tévedni az érvelésekkel pedig sztem nem jó dolog. Valaki(k)nek az elbeszélései alapján van egy kialakult képed az időszakról, amiben egyáltalán nem lehetsz biztos, hogy úgy van-e. Nemcsak a média ferdíti a dolgokat hanem az egyes emberek is. Sőt nemcsak a baloldaliak. Bizonyosan nem találkoztál még olyan emberrel, akivel mindenben egyetértettél. A környező országaink minden további nélkül másként értelmezik/dokumentálják (!) ugyanazon történelmi eseményeket.)
Az erdekes az, hogy most viszont mindenki csendesen turi, hogy Gyurcsany arcatlanul atveri a nepet, es mellette meg cinikusan is nyilatkozik, mintha mi sem volna ennel termeszetesebb.
1. A helyzet az hogy ennél mi sem természetesebb. Miről ismered fel hogy a politikus hazudik? Mozog a szája. És én ezt a poént egészen gyerekfejjel ismertem, tán te is.
2. Azt írod mindenki csendesen tűri, miközben a valóság az hogy 10 ezrek vannak kint a Kossuth téren és egymás után több éjszaka zúzták le Budapest egyes helyeit, az MTV-t, a Blaha Lujza teret, és ki tudja még mit. (Látod az emberek ferdítik a dolgokat, szeretnek túlzásokba esni, pedig kb. csak annyiba kerülne hogy mindenki helyett azt írod legtöbben. Ilyenek az emberek, nem azt mondják ami van. Én is ilyen vagyok. Nem nagy ügy. A politikusok még durvábban ilyenek. Nem nagy ügy, mert nincs olyan alternatíva, amelyik nem hazudik, mert az igazság túl kemény ahhoz hogy választást nyerhess vele.)

A 400 mrd-os államkasszával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy az államkasszában levő összegbe beleszámít-e ha pl. külföldről felvesz az állam 400 mrd Ft hitelt. (Felhívom a figyelmed, hogy ez egy kérdés Nem állítok semmit, nem ismerem a szituációt. Tájékozódni próbálok. Háttérinformátoraim nem tudták megválaszolni )
Akkoriban (de a vicc az, hogy 2006 aprilisaig, a rosszabbul elunk kampanyig, sot a valasztasok utanig) mindenki veszmadarnak hitte es kirohogte Orbant. Aztan lam, megis ugy lett, ahogy mondta: az orszag gazdasaga a beka segge ala sullyedt sajnos.
A rosszabbul élünk kampány afaik nem azt kommunikálta, hogy hiány van, hanem azt, hogy rosszabbul élünk. Pedig nem éltünk rosszabbul, hiszen a kormány igazán költött a népre ezerrel, pont eként nyerték meg a választást, adtak a népnek. Persze ez nem volt működőképes hosszútávon.

Az OV kormány tett egy olyan ösztönző intézkedést annak a bizonyos rétegnek, hogy ne csak családi pótlékra építsék az életüket. A minimálbér adóköteles volt és az a réteg csak akkor tudta az adókedvezményt igénybevenni, ha dolgozott. Most pedig inkább duplájára emelték a családi pótlékot, hogy annak a rétegnek véletlenül se forduljon meg a fejében, hogy munkát keressen. A vállalkozókat pedig arra ösztönözte, hogy minimálbérrel jelentsék be magukat, hogy ne fizessenek az államnak adót. Ezekkel az intézkedésekkel szinte duplája lett a családi pótlék kiáramlás, az adóbevétel pedig nagyon nagy mértékben csökkent, mert ugye érdekes módon akkor hirtelen megnőtt a minimálbérrel bejelentettek száma. Ezekután érthető, hogy az államháztartás hiánya nőtt annak a bizonyos rétegnek pedig tovább csökkent a munkakedve, hiszen nekik nagyon jó, ha őket ellátja az a kevés dolgozó réteg.

Gyurcsányt nem érték volna tetten, ha ő maga nem ismerte volna be. (És valahogy eljutott a médiához, ezt a részt értelmezheted tettenérésen, végülis.

Na akkor mondok ide is egy hasonlatot, de már magamról :-)
Tegyük fel, hogy a haverjaimmal folyton hazudunk mindenkinek, pl. azt, hogy mi 10 perc alatt fel tudunk tekerni az istenhegyi úton a Svábhegyig. Aztán egyszercsak én az mondom nekik, hogy hazudtunk reggel, éjjel, meg este és teljesen nyilvánvaló volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Akkor most kinek ismertem be? Nekik, akikkel együtt hazudtunk?
Továbbmegyek, ha véletlenül valaki meghallja a szövegem, hogy mi megbeszéljük, hogy együtt jól átvertünk mindenkit, ettől sem válik szerintem beismerésnek.
Szerintem a következő esetben lett volna beismerés:
Ha az illető pl. kér 6 percet az MTV-ben és elmondja, mi volt az igazság, mikor hazudtak és miért és bocsánatot is kér.

Igazad van abban, hogy a rosszabbul elunk kampany mast kommunikalt. A nepnek felesleges is lenne a GDP aranyaban vett allamhaztartasi hianyokrol, meg hasonlokrol plakatolgatni. A celja az volt, hogy ravilagitson, hogy az orszag sora nem megy ugy, ahogyan kellene. HVG-ben tobbszor is jelent meg effele cikk OV nevevel femjelezve, es ez rogton egyenlove is valt azzal, hogy hiteltelen baromsag az egesz. Aztan megsem igy lett. Arrol van itt szo, hogy leszamitva most szolos, kobanyas ilyen-olyan ugyeket, ahol egyebkent az tortent, hogy egy kiirt palyazaton egy OV-hez kozeli csaladi vallalkozas nyerte el a tendert, illetve sok mas borgazdasaggal egyutt epp az o borgazdasz vallalkozasuk is kapott allami tamogatast. A vilag millio szamra van tele ilyen es ehhez hasonlo uzleti uggyel, ami ha a papirok szintjen rendben van, vagyis a palyazat elbiralasakor valoban az a ceg nyert, amely megfelelt a palyazati felteteleknek, akkor az a birosag elott megfellebezhetetlen (illetve hat nem fognak tudni erdemben foglalkozni vele). Mivel a media 1998-2002 kozott kulonosen odafigyelt a legkisebb simlis dologra - hogy is ne figyelt volna, mikor a miniszteriumokban, mediaban, mindenhol a regi garda emberei ultek meg -, es kiderult nehany szurke dolog. Nevezhetjuk feketenek is, teljesen mindegy. Egyebkent Gyurcsany es az Altus Kft. ill. Nomentana Kft. ugyeben szazmilliokat akasztott le adocsalassal, es kijatszasokkal, arrol meg is csak par napig volt szo ujsagokban, bar azota idorol idore ujra elokerul az ugy. Az embereknek nem is ezzel van problemaja!
Ugy erzem nem osszemerheto a nep ellen elkovetett szandekos hazudozas, es egy kiirt tender megnyerese ismerettseg reven. Ezzel egyutt soha semmilyen bizonyitek nem merult fel, hogy valoban megalapozott volna ez az allitas, csak mivel a sajto eleget csamcsogott rajta, szepen bekerult a koztudatba, hogy OV lop, csal, es hazudik.
Most azonban, mikor valaki leleplezodik, miert hagynank, hogy vallat vonva tovabb hazudozzon? Nem tudom emlekeztek-e, hogy a balatonoszodi gyules egy zartkoru mszp-s rendezveny volt. Onnan ha nem szivarog ki informacio, akkor soha az eletben nem kerul napvilagra, hogy 1,5 evig hazugsagban eltunk. Akkor mondhatnank, hogy a miniszterelnok erdeme a leleplezodes, ha o maga majus 27-en - bar az asszem talan szombati nap volt, GyF blogjat olvasva -, szoval legkozelebbi orszaggyulesi ules alkalmaval felfedi ezt mindenki elott. Ha ezt megteszi akkor, sajat magatol, mindjart mas lenne a szememben. Termeszetesen meg mindig bosszankodnek, hogy hogy lehettek ekkora szemetek, hogy atvertek a fel orszagot, de legalabb bevallana, es felelosseget vallalna azert, amit tett. Pl. benyujtja a lemondasat. Amit az igazsagugyi miniszter tett a hetfoi esemenyek utan, az egy elvarhato viselkedes egy politikustol. Nem tudott rendet tartani, igy benyujtotta lemondasat - amit a miniszterelnok aztan nem fogadott el.
Csak azert mondom el mindezt, mert nagyon nem kell hasra esni attol, hogy egy leleplezett hazug miniszterelnok meg csak bocsanatot sem ker a neptol, elismerve ugyan, hogy igazak a hirek, 2 evig atverte a nepet.
A legtisztabb kulonben az lett volna - persze ehhez kell nemi gerinc is - ha rogton hivatalba allasakor 2004 szeptembereben tiszta vizet ont a poharban, es nyilvanossagra hozza, hogy a kormany idaig nem tett semmit, most ez es ez az intezkedes kell, es nem hagyja az amugy is csod fele tarto orszagot meg lejjebb sullyedni. Ha ezt megteszi, es rendezi a gazdasagot, jelentos megszoritas nelkul, mindezt a gazdasag Tomka altal is leirt dinamizalasaval, akkor nem volna mirol beszelnunk most, es minden menne a legnagyobb rendben.

Tomka19 ööö... nehogy már baj legyen a dupla családi pótlék, meg az adómentes minimálbér! Ezekből a kedvezményekből rengeteg olyan ember is részesül, akik tényleg jogosan kapják meg, és rá is szorulnak. És mindezek ellenére adóznak, és dolgoznak, mert ők a birka nép, aki annak ellenére terhet vállal át a sok ingyenélőtől, hogy ő is alig él meg.
A baj az, hogy erre komolyan nem tudok reális megoldást a fallal körülvett, lezárt területen kívül, ahol ezek az elemek elszórakoztathatják egymást, és kialakíthatnak egy működő társadalmi struktúrát (képzelem, ahogy majd ott is kitermelődik az elit... ), vagy megdögölhetnek, ha nem sikerül. Ösztönzőnek ösztönző, csak alkotmányellenes...
A minimálbérre bejelentett vállalkozó is egy gusztustalan állatfaj. Kéne ellenük valami Ránézésre... törvény , amivel úgy lehetne adóztatni őket, hogy kimegy hozzájuk egy ellenőr szúrópróbaszerűen, és körülnéz. Ha ő olyan ügyesen osztja be a minimálbért, hogy futja kétemeletes családi kastélyra, jacuzzira, mercire meg plazmatévére, akkor adjon csak belőle többet az államnak. Jó, tudom, alkotmányellenes...
NeoXon
Mivel a media 1998-2002 kozott kulonosen odafigyelt a legkisebb simlis dologra - hogy is ne figyelt volna, mikor a miniszteriumokban, mediaban, mindenhol a regi garda emberei ultek meg(...)
Jesszusom, ki ne találd, hogy akkor is a komcsik uralták a médiát, mert leesem a székről! Orbán vállalkozásaira akkor berült fény, amikor elindult a Fidesz nagy országbírói hajtóvadászata a baloldal elitjének pénzügyi hátterével kapcsolatban (Demszky Horvátországi nyaralója, Medgyessy vállalatai, meg az ügynökmúltja /Amit ki nem szar le, most őszintén? Putyin meg kémelhárítóból lett kormányfő. És?/, aztán később Gyurcsányt is lebontották aranyóra-szintig.), csak aztán koppantak, mert ügynökből meg tenderbajnokból is legalább annyi volt köztük, mint a baloldalon. Egyébként rendben van hogy Orbánék borgazdasága tendert nyer, de akkor miért nem lehet feltételezni, hogy a baloldali politikusok cégei is tisztességgel termelik a hasznot? Ennyi a bajom. Hogy szelektíven feltételezgetünk.
(...)a nep ellen elkovetett szandekos hazudozas(...)
Jaj, jöjjünk már le erről a témáról, mert ez is olyan jelszóvá fog válni, mint a Magyarország bekaphatja, amikor a tüntetők beintésnek vélték az üdvözlését. Azok is sokat röhögött az ország túlnyomó része. Igen, Gyurcsány hazudott. Kiábrándító, de Orbán is hazudott. Igen, a népnek. Igen, szándékosan. Igen, nap mint nap. Csak ő még ráadásul hülyeségeket is hazudik (pl. az önkormányzati választások, mint népszavazás). Ő is tudja, hogy nem igaz.
Ha minden miniszter (és az elnök) lemondana, amint valamit elcsesz, akkor csupa harakirivel lenne tele a magyar politikai élet, és senki nem tudna semmilyen intézkedést bevezetni. Emberek ők is, elcsesznek dolgokat, de reméljük tanulnak belőle, és mindenkinek jobb lesz. vö.: Te kiíratkoznál az egyetemről az első egyesed után?
(...)akkor nem volna mirol beszelnunk most, es minden menne a legnagyobb rendben.
Na, EZ az amit nem hiszek. Ugyanez lenne. De komolyan.

Tomka19 nem ebben a - pozitív, magasztos - értelemben értettem a beismerést, hanem hogy csak simán az ő saját szájából hangzott el.

mainframe Igen, azzal mindenkeppen egyetertenek, ha az utcankbol is kitakarodnanak azok az egyenek (akiket egyebkent ranezesre is megismerni), akik tobb mint 15 eve nem dolgoztak, es megis megelnek valahogyan segelyekbol. A vicc az, hogy 3 gyerekre osszesen annyi segelyt kapnak, mint egy atlag dolgozo! Szoval megeri familiarisan pigmentaltnak lenni
A c.asszony mondta anyumnak, hogy havi valamivel tobb, mint 100 ezerbol elnek, ebben benne van a no rokkantnyugdija is mondjuk. Nade 100 ezer forint a semmiert? Es azt latom, hogy a kislanyuk minden heten vadi uj ruhaban maszkal, amit nem tom honnan szed, de meg ha a kinai piacrol, akkor se 50 filler. Meg par hete atjottek, hogy kernek Playstation 2 déjvédét, mert vettek egyet, es nem tudjak hasznalni. Meg a 11 eves kissrac robogoval maszkal allandoan. Ezek a cuccok, a ps2, a benzin, stb. tizezrekbe kerulnek, mibol fizetik?

itt most kicsit mintha átrendeződtek volna a kommentek! Az én mainframe-es kommentem eleje a Tomka19-hoz ment reagálásképpen! Sorry! (a második fele változatlanul NeoXon)
NeoXon Igen. És ilyenből mindenki utcájában van pár. Azt figyeled, hogy sima c. nyugdíjas nincs is, csak rokkantnyugdíjas? És azok is vannak vagy 40 évesek!
Hogy kicsit leszálljunk a c.-kategóriáról, kitérek arra is, hogy vannak ilyen elemek a rendes magyar emberek között is. Akik adót csalnak, csempésznek, pult alatt vásárolnak, nem jelentik be a javaikat. Egy érdekes elmélet alapján ezekbe az emberekbe belerögzült az, hogy az államot átverni virtus. Ez így is volt még az előző rendszerben, ahol nem magadat, és nem is a felebarűtodat károsítottad meg a simlivel, hanem a Pártot. Csakhogy ez az idő elmúlt, de a szokás maradt. Figyeld meg, hogy majd' mindenki így gondolkozik (a következő generációk is jól átvették a szülőktől). Ha valakivel mész kocsiban, és áthajt a piroson, majd legyint, és azt mondja, hogy azok a szerencsétlen fakabátok úgyse látják, akkor az az első gondolatod, hogy De menő!. Nem? Vagy el tudsz-e ítélni egy egyszeri magyar vállalkozót, amikor kifejti Neked, hogy renszeresen csalja az adóját, mert amúgy is nehezen él meg (ami mindenkinél mást jelent ám). Ugye nem? No, velem is így van ez...

Hat, akkor viszont a nep beteg... Es igaz, amit Szechenyi mond:
Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.
Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek
egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat
a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi.
De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén,
akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.
Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.

(Széchenyi István)

Amig a nep maga is egyetert az adocsalassal, a hazugsagokkal, a rendorok es a parkoloorok atveresevel, addig valoban nincs min vitazni. Talan egyszer majd jobb emberek elnek itthon is. Megiscsak jobban teszi az ertelmesebbje, ha kulfoldre megy elni.
Egyebkent en egy ideje azt vallom, hogy barmilyen illegalis dolgot latok, nem hagyom annyiban. Ha csempeszett cigit arulnak KoKi-n, szolok a jaroroknek. Az mas kerdes, hogy multkor pl. odaszoltam a rendornek, erre azt mondja ne szoljak bele abba, tudja mit kell csinalnia... Pfff.
De ha barmi olyan tortenik velem, amiert erdemes lehet birosagi utra terelni a dolgot, nem fogok felni, elni fogok a jogaimmal. Nagyon sokan sajnos belenyugszanak abba, hogy kis hazankban mar csak ez van, az emberek ahol tudnak csalnak es atverik a masikat. A birosagi ugyeknek meg lehet tudni, mennyi ido es penz utanajarni. De ha egyszer igazam van, akkor mi a feneert ne alljak ki erte? Szoval en nem hagyok annyiban most mar semmit. Egy parkolas miatt is (nem volt kirakva parkolni tilos tabla) megbuntettek, es tobb, mint egy evig leveleztem a birosaggal, mig vegul enyhitettek a buntetest, bar elengedni nem engedtek.

NeoXon Így igaz. Ezzel a kommenteddel elejétől-végéig maximálisan egyetértek. Ne nyugodjunk bele az ilyesmikbe, mert így sosem jutunk előre. Rendőri reakcióra: van ilyen, de szerintem ilyenkor is lehet az ember kicsit magabiztosabb, mert az ő személyes érdeke is, hogy eljárjanak az ügyben, a járőrnek meg pont az a feladata, hogy a bűnözés ilyen utcán megjelenő formáját szorítsa vissza. Ha meg jog és alap nélkül károsítanak meg, akkor is lépni kell, bizony. :|
Nekem legutóbbi ilyen dilemmám egy távcsővel csencselő roma fiatalember volt a Goldmann téri aluljáróban, akire ki akartam hívni a rendőrséget, de végiggondoltam, hogy mi történne. Vagy kijelentik, hogy ilyen bűncselekményhez nem szállnak ki, vagy ha kiszállnak, a roma vagy elmenekül mert vannak figyelőembereik, vagy elkapják, és akkor azt mondja, nem is akarta eladni a távcsövet, az az övé. Szemtanú kéne hogy rábizonyítsák, de ki az a szuicid állat, aki manapság tanúskodni mer egy c. ellen? Arról nem is beszélve, hogy mennyi időmbe kerülne a procedúra. Az eredmény meg annyi lenne, hogy kap valami nevetséges pénzbírságot, de ha mást kapna, akkor is csak felfüggesztettet, és ugye a bőre színéből következik, hogy őrizetbe nem veszik, mert akkor jön az ombudsman (a modern zsákos ember), szóval szabadlábon védekezve verne össze a galerivel másnap este, mert be mertem jelenteni. Majd akkor lesz ez egy normális ország, ha nem kell elgondolkoznom. No nem akkor, ha egyértelműen be merem majd jelenteni, hanem majd ha nem látok az utcán c-t csencselni minden bóvlival.

ui: Ha meg a galerit meg találom ruházni egy cseppet, akkor viszont az említett ombudsman atomjaira lebontja a lakásomat, és az asztallábig mindenről ki fog derülni, hogy fegyver, és hogy rasszista neonáci szar alak vagyok, és kár élni az ilyennek, és mehetek börtönbe (nemhogy szabadlábon, de sehogy sem hagynának védekezni...) évekre, mert meg mertem védeni az életem, és még hálisten képes is voltam rá... Hálisten, mert a börtön ajtaja előbb nyílik ki mint a koporsóé...

Örülnék ha egy bizonyos szóra (c) nem dobná ki ezt az oldalt a google…

Huhh, kicsit sok szöveg gyűlt itt össze a hétvégén... nem tudom, utol tudom-e érni most a társalgást, mert projektleadási határidőm van péntekre Úgyhogy most csak így a semmibe bedobom, amit a londoni házinénim írt, és ami talán a hazugság témájához azért kapcsolódik egy kicsit:

Well Hungary is never out of the news these days and it does seem extraordinary that people should riot because a politician has told lies....surely if that were a reason then the whole of the world would be in a constant state of rioting.

(A dolgokról egyébként nem tőlem tájékozódott, hanem a hírekből (BBC), tehát nem a liberális propaganda áldozata )

Még valami, visszacsatolnék kicsit a jónéhány hozzászólással előbb felvetett kérdésekre a mezőgazdasággal és a multikkal kapcsolatban.
Pontosan a multi cegek nyomtak el a magyar mezogazdasagot, meg a rohadt paprikat is importaljuk a csehektol, pedig sokkal szarabb ize van.
Én pl csak magyar paprikát szoktam enni, nem azért, mert nemzeti érzelmű volnék, hanem mert az finomabb. De piacgazdaság van, ha rajtam kívül nincs kereslet a magyar paprikára, mert a többieknek jó a gyengébb, de olcsóbb cseh paprika is, akkor fájó szívvel, de azt kell mondanom, hogy ez van. Vagy alkalmazkodjon a magyar gazda a piac igényeihez, vagy éljen meg másból, még annak árán is, hogy kedvenc magyar paprikáimnak esetleg még jobban fel kell verni az árát (én megvenném akkor is, a minőség fontosabb).
És ezt kiterjesztve egy kicsit: fájó szívvel kell azt is kimondanom (legalábbis én így látom), hogy a magyar mezőgazdaság még így is túlméretezett, pontosabban az EU miatt egyszerűen már nincs szükségünk ekkora mezőgazdaságra. Magyarország sosem lesz az EU éléskamrája. Ez nyilván rossz azoknak, akik a mezőgazdaságból élnek meg többé-kevésbé, és ez nem azért van, mert az eddigi kormányok szétverték a mezőgazdaságot, hanem mert a világ változott körülöttünk, és ehhez alkalmazkodni kell. A multik nem akarják szándékosan megölni a magyar gazdákat, van nekik jobb dolguk is. Nem hiszem, hogy az igazgatótanácsokban vérben forgó szemekkel tervezgetnék a fejesek, hogy hogyan vágják tönkre szegény magyar mezőgazdaságunkat. Egyszerűen csak olcsón árulnak sok esetben szart, de mi magyarok ilyenek vagyunk, megvesszük a szart is, ha olcsóbban adják. (És ez nem csak a nehéz anyagi körülmények között élő családokra igaz, hanem azokra is, akik megtehetnék, hogy inkább a minőséget válasszák). Nem kéne megvenni, csókolom.

(Meg egyébként is, ne már hogy az IBM vagy a Nokia tegye tönkre a magyar mezőgazdaságot...)

mainframe
most csőcselékről beszélsz, akkor nem.Blogadmin

nem a vandálok, hanem a békés tüntetők közé tartozott, csak a rend kedvéért mondom.
Aki önkényesen és kirekesztő módon csőcselékez, az miért érzi magát bántva, ha ugyanolyan jogon őt le idegenszívüzik?

Haszprus
Most a választások után vagyunk és OV még mindig adócsökkentést akar miközben ezzel párhuzamosan azt nyomatják hogy válságban a gazdaság. Akkor mitől fog fellendülni?
röviden:
Az adócsökkentés, ha a 1998 és 2002 között már megismert gazdaságélénkítő politikával társul, melyet unió, az annak szavára sokat adó pénzpiacok, illetve a hitelezők is támogatnának.
Azt mondani, hogy most adócsökkentéssel előállni bizonyosan hazugság, nem igaz.

hosszan:
Egyoldalúan vizsgálod ezt a kérdést, én azt is elhiszem, ha véletlenül pont ezek a kérdések merülnek fel benned és nem szándékos, de kizárólag az egyik oldal által szajkózott mondatokat ismétled, mégpedig úgy, hogy csak az ő általuk felhozott nemzetközi jelentéseket tekinted hitelesnek.

Komolyan mintha '98 és 2002 között nem is lett volna egy másik alternatíva látható... teljesen kétségbe vonod azt a lehőséget, hogy a másik oldalon is vannak szakértők (?!) hogy ott is leülek a gazdasági emberek és gondolkodnak, agyalnak és felvázolnak egy alternatívát. Nem ők, szemedben továbbra is kezdők, jogászok és anti-tálentumok... csak a hatalmat szertenék megkaparintani. A másik oldal viszont bő 40 éves tapasztalattal rendelkezik, hiszen már akkor ráértek beletanulni, egyedül ők képesek szakértő-kormányt alakítani. Ez a hozzáállás bánt egy kicsit. Bocs az E/1-ért, nem a személyeskedés hangjai voltak, de nem vagyok hajlandó általános alanyt használni

Tamás
mintha az önkormányzati választás egyúttal ügydöntő népszavazás lenne arra vonatkozóan, hogy menjen-e a kormány vagy maradjon. Ez hazugság.
Tamás, sokszor emlegeted, hogy jogi képtelenségről beszélünk. Ami igazán drámai, hogy mindezt egy jogásznak (OV) a szájából kell hallanod. Igazán elfogadhatod a választást mint visszacsatolást a kormány =GyF , a Pártnak, illetve a képviselők többségét adó koalíciónak, amely a kormányt támogatja, hiszen jogilag (a népfelség elvét most nem említem, mert óriási lehurrogást kapnék és mint Kossuth téri csőcselék egyikeként vonulnék be a webarchívumba ) egyes egyedül ők döntenek arról, hogy menjen-e a kormány vagy maradjon. Tényleg totális hazugság lenne?

Azt mondani, hogy most adócsökkentéssel előállni bizonyosan hazugság, nem igaz.
Rendben, vezesse le nekem szépen valaki úgy, hogy a mérnök-informatikus agyammal is megértsem, hogy hogyan lesz az adócsökkentésből az államnak több bevétele, amivel a szarból ki lehet húzni ezt az országot. (Sajnálom, de mivel ez számomra a saját józan eszem logikájával ellenkezik, muszáj vagyok egzakt bizonyítást kérni, ha úgy tetszik, különben nem tudok őszintén hinni benne.)
Tamás, sokszor emlegeted, hogy jogi képtelenségről beszélünk. Ami igazán drámai, hogy mindezt egy jogásznak (OV) a szájából kell hallanod.
Tudom, hogy OV jogász, sőt, ugyanabba a középiskolába jártam, mint ő De attól, hogy jogász, még ferdíthet. Nekik most ez az érdekük: az önkormányzati választások népszavazásnak való beállításával az inaktív jobboldali szavazók mozgósítása. Mint ahogy a baloldalnak meg az volt az érdeke, hogy a tüntetők és a csőcselék összemosásával minél inkább a jobboldalra verje a balhét. Egyiknek sem kell bedőlni.
Tekinthetjük úgy, hogy ez az önkormányzati választás visszacsatolás is lehet a kormány munkájára vonatkozóan, egyetlen ok miatt nem tekintem úgy: a ma urnához járult választók nagy többsége éppúgy nem ért sem a politikához, sem a gazdasághoz, sem a joghoz, sem egy ország irányításához, ahogy én sem. Zsigerből szavaznak. Megszorítások vannak? Fujjmonnyonleakormány, de izibe' ám!. Majd ha csak a politikához értő és abban aktívan résztvevő emberek szavaznak, akkor fogok bármiféle következtetést levonni egy szavazás eredményéből.
És hogy miért hazugság a dolog? Tegyük fel, a Fidesz elsöprő győzelmet arat (amire egyébként gondolom jó esély van, de nem láttam még az eredményeket, igazából annyira nem érdekeltek eddig, hogy utánanézzek). És akkor mi van? A Parlament összetétele nem változik. Ugyanúgy nem tud a jobboldal keresztülverni egy konstruktív bizalmatlansági indítványt, mint most. A kormány pedig ugyanúgy nem fog lemondani, vagy ha le is mond, biztosan nem a jobboldal fog új kormányt alakítani. Arra nem számítok, hogy a koalíció ereje meggyengülne, nem hinném, hogy a szocialisták körében akkora érdekellentétek dúlnának, ami ilyen változáshoz vezetne. (Azért nem, mert akkor nem sorakozott volna fel az egész koalíció egy emberként a miniszterelnök mellé az utóbbi két hétben). Akkor hol itt a népszavazás? Egyáltalán, mi a kérdés, amit ezen a népszavazáson meg kell válaszolni?
De ha jól sejtem, úgyis pár napon belül meglátjuk, népszavazás volt-e ez vagy sem.

adamo
Aki önkényesen és kirekesztő módon csőcselékez, az miért érzi magát bántva, ha ugyanolyan jogon őt le idegenszívüzik?
Ezzel a logikával az idegenszívűzőkre is mondhatnám hogy nem magyarok (és mit vannak megsértődve, ők álltak neki kirekesztősdit játszani...!), és akkor a végeredmény az lenne, hogy nincsenek is magyarok?
Komolyra fordítva a szót az, hogy én csőcseléknek nevezem-e őket (nem tettem) és az, hogy ők kategorikusan kijelentik, hogy ha nem vagyok velük, akkor nem vagyok magyar, nem egy kategória. Ne is próbáljuk homályos elvonatkoztatásokkal azzá tenni, légyszi. Aki a magyarságomat elvitatja, az nekem nem barátom.

Tamás! A 34-es hozzászólásomban kifejtettem a véleményemet arról, hogyan lehet nagyobb bevétele az államnak egy adócsökkentés után.
Hozzáteszem, én is technikai beállítottságú vagyok, tehát nem közgázos megfogalmazás, hanem egy picit leegyszerűsítve próbáltam megközelíteni a témát.
Egyébként ez 98-2002 között valóban működött.

mainframe
nem egy kategória
A kategória helyett inkább a logikát láttam elhibázottnak: a kirekesztő hozzáállást valakihez.
Az hogy milyen formában nyílvánul meg részemről mellékes, hogy lecsőcselékezik (nem mondtam, hogy Te ezt tetted volna) ergo a normális és jóhiszemű emberek köréből kizárja őket - vagy amit te említesz megkérdőjelezik a magyarsághoz tartozását... egyik sem korrekt és egyik sem a barátom...

Tamás
A Parlament összetétele nem változik. Ugyanúgy nem tud a jobboldal keresztülverni egy konstruktív bizalmatlansági indítványt, mint most. A kormány pedig ugyanúgy nem fog lemondani, vagy ha le is mond, biztosan nem a jobboldal fog új kormányt alakítani. Egyáltalán, mi a kérdés, amit ezen a népszavazáson meg kell válaszolni?
Ki vonta kétségbe, hogy a Parlamentben varázslás történik? Szó sincs erről, egyedül az a kérdés, hogy koalíció továbbra is megtartja a bizalmát egy hiteltelen emberben vagy elfogadja azt hogy képtelen volt megismételni az eddigi gyakorlatban előfordult (tavaszi győzelem = őszi kiütéses győzelem) választási eseményeket. Ezért nevezte OV történelminek a győzelmet, mert ilyen még nem volt. Egyszerűen alkalmatlan volt megőrizni 5 hónapig azt a támogatást, amit a trükközésnek köszönhetően megszerzett.

Nem hiszem hogy a baloldalon ne lenne egyetlen hiteles politikus se, hiszen MF után is képesek voltak előhalászni valakit. Erről lenne itt szó. Új kormányfő, megmaradó parlamenti többséggel, erről szólt a 'népszavazás'.

Amikor valaki megy és épületeket meg autókat gyújtogat (anyagi kárt okoz), ill. véletlenül előkerül a farzsebéből egy 10 kilós kalapács, akkor azzal szemben hadd ne kelljen már politikailag korrektül, véletlenül se bántóan fogalmaznom mert jaj beletiprok az ő kicsi szívébe… A saját városunkat verik szét, azok.

(Lemondott Gyurcsány? Nem. Akkor mit értek el vele? Semmit. Semmi pozitívat. Több nemzetközi szervezet leminősítette Magyarországot, ill. az amerikaiak meg azon röhögnek hogy milyen hiszékenyek ezek a magyarok, a turisták meg eltántorodnak a magyar utaktól.)

Azért különböztessük már meg az aktivitást és a passzivitást. Az hogy valaki passzív valamilyen kérdésben (nem teszi meg a tőle telhető legtöbbet), ne legyen már ugyanakkora hiba, mint amikor valaki aktívan rombol.

Nem értek egyet abban hogy csőcselékezni ugyanaz mint idegenszívűzni. Kirekesztésre igenis szükség van. Egyszerűen vannak nem tolerálható viselkedési normák. Melyek ezek? Amiket a többség ilyennek ítél. Ettől norma.

adamo:
Egyszerűen alkalmatlan volt megőrizni 5 hónapig azt a támogatást, amit a trükközésnek köszönhetően megszerzett.
Valóban alkalmatlan volt, vagy ő volt az egyetlen aki elkezdte a megszorító intézkedéseket még az őszi választások előtt?
Index - Vélemény - A varsói vicinális
Nem lehet egyszerre nekilátni a reformálásnak és önkormányzatit is nyerni. Azt úgy lehet szépen megnyerni kormányról, ahogy Medgyessy Péter csinálta: ha közben elkúrjuk az országot.

Miért kevered bele a köztörvényes bűnözőket?? Az első három bekezdésedben úgy állítasz be mintha az utcai zavargásokat támogatnám, ha megnézed a kontextusát:
Blogadmin nem a vandálok, hanem a békés tüntetők közé tartozott, csak a rend kedvéért mondom.
akkor láthatod, hogy egészen másról beszélek: blogadmint, mint a békés zászlólengetőt csőcseléknek nevezni igenis indokolatlan kirekesztés. A kormány által felbérelt provokátorokat összemosni a békésen demonstrálókkal nem korrekt. Zászlókat lengető, elégedetlen embereket lecsőcselékezni úgyszintén.

És valóban annak, aki tönkreteszi az országot és végighazudik 2 évet annak hagy engedtessék már meg, hogy ne lehessen önkormányzatit is nyerni.
Igen ő volt, aki elindult ismét egy a jobboldal által hibás elképzelésen alapuló válságkezelés útján. A világos alternatívák ellenére.

Szó sincs erről, egyedül az a kérdés, hogy koalíció továbbra is megtartja a bizalmát egy hiteltelen emberben vagy elfogadja azt hogy képtelen volt megismételni az eddigi gyakorlatban előfordult (tavaszi győzelem = őszi kiütéses győzelem) választási eseményeket.
Ennek az OV által történelminek minősített fordulatnak szvsz egyetlen, egyáltalán nem történelmi oka van: az, hogy a kormány nem várta meg az önkormányzati választások végét a megszorító csomaggal. (Többek között ebből vonom le, hogy tényleg szarban lehet az ország gazdaságilag, mert ha nem lenne abban, akkor nyilván megvárták volna). Én inkább bátor lépésnek tekinteném, hogy nem vártak még ennyi időt a csomaggal, bár az is igaz, hogy a külföldi befektetők részéről is nagy volt a nyomás az országon (lásd forintárfolyam csúszása lefelé stb). Ha volt is történelmi fordulat, akkkor annak az oka nem az utóbbi két hét eseményeiben keresendő, hanem abban, hogy a rendszerváltás után végre eljött az ideje annak, hogy mindenki szembenézzen azzal, hogy az állam feladata nem az osztogatás és a választók jóindulatának bármi áron történő megnyerése.

Úgy érzem, hogy a baloldalon jelenleg nincs még egy olyan erőskezű ember, aki a reformokat keresztülvihetné, ezért Gyurcsány leváltásával többet veszíthetne a gazdaság, mint amennyit nyerhetne (ez egyébként a mai forint-euró árfolyamon is megmutatkozik, 272-ről 276-ra ugrott fel a bizalmatlansági indítvány hírére - csak nem fél a piac attól, hogy változások lesznek?). A jobboldalon ugyan van erőskezű ember, csak konkrét, végrehajtható szintig konkretizált gazdasági program nincs, amit keresztül lehetne verni. (Ha lenne, akkor mea culpa és mutassatok hozzá URL-t vagy offline elérhetőséget). Akkor meg inkább maradjon egy olyan ember a miniszterelnök, aki az ország fele szerint hiteltelen. Számomra ugyanennyire hiteltelen az összes politikus is a demokrácia természetére vonatkozó aggályaim miatt.
És valóban annak, aki tönkreteszi az országot
Többször is kértem már ebben a topicban játékból, újfent kérem: mielőtt ilyen állításokat hangoztatunk, írjuk már össze tételesen, hogy mivel tette tönkre GyF személyesen az országot. (Felvázolva az alternatívákat, hogy mivel lehetett volna nem tönkretenni, és kiszámolva a kettő közti különbséget, hogy ezzel mennyit veszített az ország. Plusz megvizsgálva, hogy ebből a veszteségből mennyi az utóbbi két év és mennyi az előtte lévő 14 év politikájának következménye. A szocializmusról nem is beszélve.). Nem fogjuk tudni összeírni. Nem csak azért, mert nem értünk hozzá, hanem mert ezt kiszámítani amúgyis lehetetlen. Az ilyen állítások egyszerűen értelmetlenek.

adamo, adamo
A kategória helyett inkább a logikát láttam elhibázottnak: a kirekesztő hozzáállást valakihez.
És ezt melyik oldal is kezdte, bocsi?!
(...)hiszen MF után is képesek voltak előhalászni valakit.
Ki ez az MF, és milyen jogon bitorolja a monogramomat?
A kormány által felbérelt provokátorokat összemosni a békésen demonstrálókkal nem korrekt.
Először is: lol. Ez kb. olyan dolog, mint minden médiumba (inlcuding külföldi sajtótermékek) kommunistákat vizionálni, aminek a véleménye azonos a kormányéval. Ja, meg zsidókat. Egyik ismerősöm mondott egy ilyet, hogy OV-ék azért vesztették el 2002-ben a választásokat, meg azért nem sikerült a programjukat és az eredményeiket kellően lekommunikálni, mert még az előző rendszer emberei ültek a médiában, akik ezt ellehetetlenítették. Aha, nyilván. 02-06-ban meg a 64 vármegye csinálta a híradót. Na, ez a provokátorosdi ugyanaz. Bőrfejű, árpádsávos (és fradis) zászlót lóbáló emberek összeverik a rendőröket és kifosztják az MTV épületét? Tuti hogy baloldali bérencek, ordít a helyzetről. Van egy ilyen elv (Occam borotvája), hogy a sok elképzelhető magyarázat közül a legnagyobb valószínűsége a legegyszerűbbnek van. Én itt ezt látom beigazolódni. Illetve hogy az összeesküvés-elméletek gyártása nemzeti sporttá nőtte ki magát.
Másodszor pedig: már írtam, sőt, nem is csak én, sőt, nem is egy helyen, hogy azért van a békés tömeg összemosva a vandálokkal, mert hátteret biztosított neki! Szerinted a vandálok mennyire lettek volna lelkesek, ha mögöttük egy heves nemtetszést nyilvánító tömeg áll. De nem, itt sajnos a békés tömeg (nagyrésze) egyetértett a vandálok cselekedeteivel akkor és ott. Azóta lehet hogy kihátráltak a szituációból, de ha ott kollektíven elutasítják ezt a viselkedést, akkor ma nem kéne nemzetközileg égnünk a balkáni konfliktuskezelésünk miatt.
Az meg, hogy le akarják mondatni Gyurcsányt, valami hihetetlen. Emlékeztek, nem is olyan rég szabályos választáson győzőtt. Ez ilyenkor az alkotmány értelmében (amit anno '89-ben OV is olyan nagy mellszélességgel támogatott) azt jelenti, hogy 4 éve van arra, hogy úg irányítsa az országot, ahogy ő és a kormánya elgondolja. Ilyenkor az ellenzéknek az a dolga, hogy esetleg felvetéseket eszközöljön, és néha ellentmondjon, de nem az, hogy ellenálló mozgalmat szervezzen (polgári körök), utcára vigye az embereket, lépten-nyomon gyanúsítgassa a kormányt, és le akarja mondatni a kormányfőt! Milyen lenne már, ha OV győzne, és én kimennék a Parlamenthez pár cimborával, hogy mi ezzel így nem értünk egyet, sőt mi több, elégedetlenek vagyunk? Olyan gyorsan elkennék a számat, hogy még ki se tudnám mondani: monnyonle! Egyszóval a jobboldal hőbörgős természete idegesítő, az, hogy nem tudnak belenyugodni: most 4 évig nem az övék a pálya (holott lehetne, csak úgy kéne viselkedni, hogy ne a pofánverés* legyen az első dolog ami eszembe jut róluk), és slussz. Ha a baloldal szarul csinálja, majd ők nyernek 2010-ben. Addig viszont hagyni kéne a többséget élni.
*: Kis hozzáfűzés ehhez a sorhoz: itt nem a jobboldali polgárokra gondolok, hanem elsősorban a Fidesz vezérkarára, akik között szerintem több elmegyógyászati eset is van. Ha nevek és konkrét indokok kellenek, mondhatok, de nem itt, mert ez nem az a platform.

adamo adamo ezt nekem írtad? Én egy alkalommal se csőcselékeztem és egyébként egyikünk sem. Ha megnézed, ez a szó a adamo-es kommentedig egyedül a blogadmintól vett idézetében szerepel… És természetesen én csőcselék alatt alapból csak a gyújtogatókat meg kődobálókat értem, nem pedig belekeverem őket

Igen neked egyikőtöknek a szájába sem adtam azt, hogy használtátok volna. Egyedül azt vetettem fel, hogy cseppet sem tartom meglepőnek azt a hozzáállást, ha egy békés demonstrálót csőcselék néven emlegetnek az ugyanolyan kirekesztő módon az idegenszívű kifejezést használja.

A kődobálóknak viszont Haszprus et megelőző kontextusban érzésem szerint nincs helyük, amúgy teljesen egyetértek az ott leírtakkal.

A többi hozzászólást majd felkészültebben és frissebben kezelem.

Jó, mi a helyzet OV 72 órájával? Senkinek se szúrja a szemét ez az ember a jobboldalon? Most komolyan… Tóta W Árpád cikkeiben visszatérő motívum hogy a sok mszp-ből kiábrándult embert egyetlen dolog tart vissza a fidesztől, éspedig ez nem más mint OV.

(Bár itt megjegyzem hogy OV-n kívül van még pár érdekes figura, mint arra MF is utalt az mainframe-es legvégén.)

Haszprus: Nem valószínű, hogy szúrná, ő épp akkora ikon a jobboldalon, mint GyF a baloldalon. Mindkét oldal kitermelte a maga populista népvezérét a rajongótáborával együtt, nincs ebben semmi meglepő, mundus vult decipi, ergo decipiatur, mondá Petronius, és kurvára igaza van.

(Tamás gy.k. a világ azt akarja, hogy becsapják, tehát becsapatik)

Haszprus Nekem nem kell magyaráznod, egy latintanárnővel osztom meg az életem.

Eléggé felizgattak az elmúlt napok eseményei, az amit O.V. csinál már több politológus szerint is súrolja az alkotmányosság kereteit. Ki ő, hogy a miniszterelnöknek 72 óra ultimátumot adjon? Emlékezetem szerint, a 2002-es Önkormányzati Választásokon ők sem szerepeltek fényesen. Mi lett volna, ha az akkori választás után pl. az MSZP felszólítja O.V.-t, hogy mondjon le?
Jah, van egy ,,szép'' fénykép, amin Orbán a zavargások előtti napokon a Fradi meccsén, a szurkolók között ül. Tiszteletjegy? Vajon miért? Vagy csak elment a fiúk közé,hogy buzdítsa őket? Ha igen, akkor mire???

Többet most nem is akarok írni, mert attól tartok, hogy nem leszek eléggé objektív, pedig megvan a magam markáns véleménye.

ScoobyZoli:
A 2002 választások utáni önkormányzati választásokon valóban veszített OV pártja, de miről kellett volna lemondania? Már eleve ellenzékben volt, nem kormányozta az országot. Egyébként pedig a pártelnöki tiszről le is akart mondani, de bizalmat szavaztak neki, és mivel már nem volt amúgysem hatalmon, ezért az életünk nem fügött tőle. Az eddigi gyakorlat szerint pedig mindig az nyerte az önkormányzati választásokat, aki az azt megelőző országgyűlési választásokat megnyerte.
Ellenben most: Van egy miniszterelnökünk, aki jól átvert pl. téged! Azért mondom, hogy téged, mert engem nem vert át. Én már eddig sem hittem neki. Most pedig úgy ragaszkodik a hatalmához, hogy képtelen észrevenni, hogy már a saját pártján belül sem támogatják őszintén, az emberek a mostani választásokon is ő miatta szavaztak az ellen oldalra, de ő annyira oda van a hatalomért, hogy foggal-körömmel harcol érte.
A 98-2002 közötti időszakra pedig politikai stabilitás, erős gazdasági fejlődés, konszolidált helyzet volt jellemző minden téren. Az emberek bíztak a jövőban és a munkájukkal foglalkozhattak minden energiájukkal és nem ilyen botrányos helyzet kötötte le a figyelmüket.
OV pártja nagy fölénnyel megnyerte az önkormányzati választásokat. Ebből érdekes következtetés az, hogy most mondjon le. Lemondani mindig vesztes állásból szokás. És gyf most ilyen helyzetben van!

Tomka19 Tomka19:
Az eddigi gyakorlat szerint pedig mindig az nyerte az önkormányzati választásokat, aki az azt megelőző országgyűlési választásokat megnyerte.
Ellenben most: Van egy miniszterelnökünk, aki jól átvert pl. téged!
Viszont ha olvasol felméréseket akkor láthatod hogy a kormány népszerűsége szeptember elejéig zuhant, azóta stagnál, pedig az hazugság-beszéd kb. szeptember közepén került nyilvánosságra. Ergo a mostani eredmény nem Gyurcsány beszédjének a következménye hanem a megszorításoké, amik az elmúlt hónapokban voltak. Azt gondolom, közvetlenül nem az a vesztés indoka, hogy Van egy miniszterelnökünk, aki jól átvert pl. téged!
Most pedig úgy ragaszkodik a hatalmához, hogy képtelen észrevenni, hogy már a saját pártján belül sem támogatják őszintén,
Nagyon kiváncsi vagyok hogy honnan szeded az információt hogy a saját pártja nem támogatja őszintén Legutóbb az X-Menben láttam gondolatolvasó figurákat. Gyurcsány ellen lesz egy bizalmatlansági szavazás, amit ráadásul ő maga kér a Parlamenttől, így az MSZP nem értékeli kívülről jövő támadásként, ami ellen alapból védekezni kéne. Ha nem támogatják, az ott ki fog derülni. A 209 koalíciós képviselőből mindössze ha 16 nem támogatja, már az elég a kötelező lemondáshoz, pedig ez még csak nem is mutat nagyarányú elégedetlenséget. Egyébként az elmúlt hetekben végig támogatták, illetve amióta csak megválasztották, ez végig így volt.
OV pártja nagy fölénnyel megnyerte az önkormányzati választásokat. Ebből érdekes következtetés az, hogy most mondjon le.
Szerintem ilyet senki se írt.

Persze, hogy támogatják nyíltan, de nem őszintén. Már hónapok óta felszínre került, hogy a pártján belül sem tetszik sokaknak ez a diktátori viselkedés, a párton belül is lesöpör mindenkit. Figyeld meg, hogy amióta ő van hatalmon, nem is nagyon tudjuk, hogy melyik minisztériumot ki vezet. Ez nem csak a sűrű cseréből adódik, hanem abból is, hogy sosem halljuk őket nyilatkozni, folyton Gyf nyilatkozik helyettük is.
Ami a mostani szavazást illeti (bizalmi), azért fogják megszavazni a koalició tagjai, mert félnek, ha gyf megy, akkor ők is mennek, így féltik a jólfizető állásaikat. Ez nem azt fogja kifejezni, hogy mennyire egyetértenek vele, csak nem lesznek saját maguk ellenségei sem. Amúgy pedig valaki mégiscsak kiszivárogtatta azt a beszédet és amilyen biztonsági intézkedések léteznek Öszödön, nem könnyű elképzelni, hogy ellenzéki tette volna. Főleg azért sem, mert nem egy egyszerű poloska vette fel az anyagot, hanem a kihangosító rendszerhez volt csatlakoztatva a rögzítő, amit főleg benfentes tehet meg. De egyébként is a Szili féle belső ellenzékről már eddig is hallottunk, igaz, most látványosan visszatántorodott, de ez csak nekünk szólhat, attól még nem szerette meg GyF-et.

Tomka19 Tomka19:
a kihangosító rendszerhez volt csatlakoztatva a rögzítő, amit főleg benfentes tehet meg
Tipp: a kihangosításért felelős technikai személyzet nem hiszem hogy párttagokból áll

(A belső ellenzéki felvetéseidre nem tudok reagálni - nem kizárható, hogy lemaradtam valamiről.)

Tomka19:
Az eddigi gyakorlat szerint pedig mindig az nyerte az önkormányzati választásokat, aki az azt megelőző országgyűlési választásokat megnyerte.
Megismétlem: az eddigi gyakorlat szerint a parlamenti választások megnyerése után mindig féktelen osztogatás kezdődött kampányígéretek beváltása címszó alatt. Erre azért volt szükség, mert állandóan kormányváltás volt, és az új garnitúra nem kezdhette azzal, hogy nem váltja be, amit felelőtlenül összeígérgetett. Ezért az ilyen összehasonlításoknak nincs alapja.
A 98-2002 közötti időszakra pedig politikai stabilitás, erős gazdasági fejlődés, konszolidált helyzet volt jellemző minden téren.
LOL. Melyik miniszterelnökünket nem fogadta Bush, amikor az USA-ban járt? És ha a gazdasági fejlődés ütemét nézzük, nézd meg a GDP-adatokat a KSH oldalán, és látni fogod, hogy semmi szignifikáns különbség nincs a 1998-2002 és a 2002-2006 közötti adatok növekedésének üteme között. (előző évihez viszonyítva mindig 104-105%). Úgyhogy a gazdasági fejlődésre vonatkozó állításodat nem érzem megalapozottnak - pontosabban lehet, hogy erős volt, de ennyi erővel 2002-2006 között is az lehetett. (Bár nyilván a pusztán GDP alapján történő összehasonlítás nem feltétlenül mérvadó, de mivel nem vagyok közgazdász, nem tudom, mit érdemes még belevenni - ha valaki tudja, szóljon).

Haszprus:
Ergo a mostani eredmény nem Gyurcsány beszédjének a következménye hanem a megszorításoké, amik az elmúlt hónapokban voltak.
Ezzel tökéletesen egyet tudok érteni.
Belső ellenzék nyilvánvalóan van, minden normális pártban van (az MSZP egyébként mindig is inkább kisebb szervezetek laza szövetsége volt, nem pedig a Fideszre jellemző centralizált tömörülés, ez a tendencia látszik megváltozni Gyurcsány színrelépésével). De a bizalmatlansági szavazásnak jelenleg azért nincs túl sok értelme, mert a belső ellenzék sem kockáztatja saját képviselői mandátumait azzal, hogy GyF ellen szavaz (hiszen a következmények nehezen jósolhatóak előre). Ezért a bizalmatlansági szavazás szeirntem inkább egy gesztus a köztársasági elnök felé, amelynek komoly tétje nincs. Le kell futni ezt a kötelező kört, és kész.

Haszprus:
Tipp: a kihangosításért felelős technikai személyzet nem hiszem hogy párttagokból áll
Sőt, szinte biztos, hogy nem azokból, de ez csak találgatás, mint ahogy az egész összeesküvés-elmélet is az, és erről nem valószínű, hogy valaha is megtudjuk az igazságot. (Egyébként technológiától is függ a dolog, ha pl vezeték nélküli hálózattal volt összekötve a hangszóró és a keverőpult, vagy a mikrofon és a keverő, kintről egy megfelelően erős antennával is simán lehallgatható lett volna a beszéd - a minőségről nem tudok nyilatkozni, lehet, hogy technikailag ez mégsem valósítható meg olyan könnyen, de egy alternatívának éppenséggel megfelel)

2002-ben mondjuk volt is miből osztogatniuk a választások után, mostanra pedig ugye...
Tudtommal törvény írja elő, hogy aki olyan technikai helyen dolgozik, ahol bizalmas információkat továbbító berendezések vannak, ott csak c típusú átvilágítás után dolgozhat. Természetesen nem tudhatjuk, hogy a hangosító rendszer összeállítói milyen vizsgálatokon estek keresztül, de én nem tudom elképzelni erről a pártról, hogy csak úgy bárkit alkalmazna ilyen téren.
Egyébként valószinüleg a hangosító rendszer vezetékes lehetett, mivel a vezetékes átvitel mínősége és egyszerűsége kétségbevonhatatlanul jobb, mint a vezetéknélkülié. A vezetéknélküli rendszereket inkább ott használják, ahol ideiglenesen és gyorsan kell kialakítani a hangosíytást. Ez nem ilyen hely volt, ez egy tárgyalóterem, itt csak egyszer kellett letelepíteni a rendszert és nincs értelme folyton lebontani-felépíteni.

(Off)
Tomka19 Tomka19:
nincs értelme folyton lebontani-felépíteni.
oh ha csak olyan dolgok lennének e világon amelyeknek értelmük van…
Különben vicces módon ez a mondat a 4 évenkénti kormányváltásokhoz is fűzhető lenne
Tomka19, nem akarsz regisztrálni véletlenül? Nem fáj, két inputbox meg egy submit

Tomka19
Az emberek bíztak a jövőban és a munkájukkal foglalkozhattak minden energiájukkal és nem ilyen botrányos helyzet kötötte le a figyelmüket.
1. Ezt Te mégis honnan veszed? Beszéltél az emberekkel? Én rengeteg olyat ismerek, akinek azon kívül nincs igazán politikai meggyőződése (pl. MSZP), hogy csak a Fideszt ne!!!. Mindez azért, mert a '98-'02 időszak olyan mértékben nehezítette meg az életüket. Szóval az elégedett emberiségről szóló mesét hagyjuk meg a választási prospektusokra.
2.Nem ilyen botrányos helyzet kötötte le a figyelmüket. Ez így van, mégpedig azért, mert a baloldal civilizált ellenzék tudott lenni, és nem juttatott el mindenfélét a sajtóhoz, nem magyarázott bele mindenbe, nem vitte az utcára az embereket, és úgy általában: nem csinált botrányt. Mert az egyrészt gyengíti az országot, másrészt nemzetközileg gáz. Ki is szakította szét ilyen markánsan a népet jobboldalra és baloldalra?
(...)de ő annyira oda van a hatalomért, hogy foggal-körömmel harcol érte.
OV amióta leváltották, nem bír belenyugodni a verségébe. Szervez, összehív, tüntet, kezdeményez, alakít, ellenáll, felszólít. Fura hogy ezt a mondatot így leírtad, mert ez sajnos egy az egyben OV-ra (is, ha úgy tetszik) igaz.

mainframe Mainframe:
Fura hogy ezt a mondatot így leírtad, mert ez sajnos egy az egyben OV-ra (is, ha úgy tetszik) igaz.
A különbség csak annyi hogy OV tényleg harcol a hatalomért (aktív), GyF meg csak egyszerűen nem mond le róla (passzív, a hatalom már az övé, demokratikus keretek között oda lett ítélve).

Egyébként pont most jöttem be a szobámba és ugyanezt akartam volna leírni

2002-ben mondjuk volt is miből osztogatniuk a választások után, mostanra pedig ugye...
Ha mostanra nincs, akkor két lehetőség van:
a) a nagyobbik ellenzéki párt is hazudott a választási kampányban (mert ők osztogatni akartak volna), és isteni szerencse az országnak, hogy ezt nem kezdték implementálni
b) a nagyobbik ellenzéki párt nem hazudott, lett volna fedezete az osztogatásnak, de akkor ugyanígy lenne a mostani kormány számára is, csak tudják, hogy még nagyobb szarba vinné az országot.
Én leginkább az a) megoldás felé hajlok, alátámasztandó az azért hazudnak a politikusok, mert a birka nép rájuk kényszeríti a hazugságot teóriámat. Ami szintén csak teória.
Tudtommal törvény írja elő, hogy aki olyan technikai helyen dolgozik, ahol bizalmas információkat továbbító berendezések vannak, ott csak c típusú átvilágítás után dolgozhat.
Két ismerősöm is a BM-ben dolgozik (rendszergazdaként) és nem volt átvilágításuk. (Most kérdeztem meg). Pedig ha valahol egy hálózaton bizalmas adatok mennek át, akkor az biza leginkább a BM.
Egyébként valószinüleg a hangosító rendszer vezetékes lehetett, mivel a vezetékes átvitel mínősége és egyszerűsége kétségbevonhatatlanul jobb, mint a vezetéknélkülié.
Nem tudom, láttad-e már, Dream Theater koncerteken Petrucci vezeték nélkül köti össze a gitárját az erősítővel (rádióadó a gitár seggébe, vevő meg az erősítő tetejére), és James-nek sem lóg kábel a mikrofonjából... pedig ott azért tényleg kibaszott jó hangzás szokott lenni. Eddig a legtöbb konferenciaközpontban, ahol jártam, szintén vezeték nélküli mikrofonokat használtak, sőt még olyan putri helyeken is, ahol engem is elviseltek előadóként Én személy szerint kényelmi okokból jobbnak tartom a vezeték nélküli megoldást, mert pl nem akadok állandóan bele a kábelbe - se akkor, ha előadást tartok, se akkor, ha koncerten játszom valahol. Meg elegánsabb is. De ez már totálisan offtopic, ettől persze még simán lehetett vezetékes a hangosítás, ezt se fogjuk sose megtudni

Holnap estétől elhúzok Krakkóba, úgyhogy nem fogok reagálni egy ideig Remélem, mire hazajövök, ez az egész hőzöngés abbamarad és végre élheti az ország a békés munkanapjait. Nekem igazából rohadtul mindegy, hogy ki ül odafent, amíg nem a Viktor, és nyugalom van.

Nekem igazából rohadtul mindegy, hogy ki ül odafent, amíg nem a Viktor, és nyugalom van.
Ámen, Testvérem!

O.V egy diktátor, csak sajna sokan nem vették még észre, és rengeteg embert tud megetetni a demagóg szövegével.
De őszintén remélem, hogy pártját úgy tönkre tudja tenni, mint a Kisgazda Pártot...
Sok sikert Viktor!!

Ha már ultimátumot ad itt mindenki mindenkinek..
A gyűlöletkeltés oldására Fischer Iván azt ajánlotta Orbán Viktornak, hallgasson korai Mozart-szimfóniákat és könnyed Schubert-dalokat.

A Budapest Fesztiválzenekar vezetője egyben ultimátumot adott a Fidesz elnökének: ha hétfő délig nem vásárol hangversenybérletet, a Fesztiválzenekar utcára vonul és permanens koncertet ad. Addig nem hagyjuk abba, míg meg nem szűnik ez a tarthatatlan állapot - szögezte le Fischer.
@hirado.hu


Úgy lerohantatok, hogy már csak általában mondom.
A világ röhög rajtunk, hogy milyen miniszterelnökünk van és ráadásul, hogy ezt még hagyjuk is, sőt, van akik kiállnak mellette.
Egy idézet Széchenyi Istvántól:
Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.
Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek
egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat
a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi.
De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén,
akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.
Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.

(Széchenyi István)
Szóval, nekem az a véleményem, hogyha ennyire egyértelmően kiderült, hogy ez a kormány 4 évig semmit sem tett csak hazudott és úgy tett, mintha kormányzott volna, annak mennie kell! Utána gondolkozhatunk azon, hogy mi legyen a következő lépés. Minden szóbakerüllhet, de legkevésbé az, hogy ugyanazok próbálják helyrehozni, akik csak a tönkretételre voltak képesek. Egy ekkora bukás után igenis le kéne mondani a miniszterelnöknek saját magától is, és nem kéne megvárnia, hogy további kárt okozzon az országnak. Ha elégedetlenség van az országban, az nem szolgálja a békét és a nyugodt építkezést. Elképzelhetetlen, hogy ezt 4 évig így lehet csinálni, akkor pedig mielőbb túl kéne lenni ezen és megkezdhető volna az ország rendbetétele.

Utána gondolkozhatunk azon, hogy mi legyen a következő lépés.
Nem célszerű tízmillió ember sorsát élj a mának taktikával kezelni…

Tomka19
Egy idézet Széchenyi Istvántól: (...)
Ezt már tudod hányadik helyen olvasom ennek a témának a kapcsán? Valami újat, plz. Mellesleg majd ezzel tapétázom ki a várost, ha egyszer a Fidesz lesz hatalmon, és aki kérdőre von, hogy mégis miért, annak legalább ennyi hazugságot és elégedetlenségre okot adó dolgot tudok majd felsorolni. Mert a világ ilyen, nem lehet percek alatt megváltani!
(...)hogyha ennyire egyértelmően kiderült, hogy ez a kormány 4 évig semmit sem tett csak hazudott és úgy tett, mintha kormányzott volna(...)
Ez számodra egyértelműen kiderült? Jó neked, hogy így átlátsz mindent 2 mondat kapcsán.
Minden szóbakerüllhet, de legkevésbé az, hogy ugyanazok próbálják helyrehozni, akik csak a tönkretételre voltak képesek.
Ez egy hülyeség. Egyrészt már ezerszer megmondtuk mind, nem lett tökretéve az ország. Legalábbis nem jobban, mint amennyire a jobboldal tette volna. Annyival jobban éltél '98-'02 között? Valójában a pártok annyira minimális befolyással bírnak az ország ügyeinek alakulásában, hogy nagyon. A lényeget úgyis a nemzetközi dolgok, a világpiac és az ilyenek határozzák meg. Igazából ez olyan, mint autót vezetni. A polszkimat Schumacher se tudná sokkal jobban vezetni, pláne nem üres tankkal. Az ország most egy polszki. 50 éve az. Meg kéne tankolni először is, akkor el tudnánk menni egy szervizig, ahol kipofozzák, aztán ha már nagyon megy, és több pénzünk is lesz, mint amennyi a benzint fedezi, akkor lecserélhetjük majd egy Suzukira. Ennyi volt a mese mára!

Főkeret!
Számomra egyértelműen kiderült, vagy Te nem hiszel a miniszterelnöködnek, hogy el....-ta?
Egyébként pedig nagyon is csődben van az országunk sajna, de ezt nyilván Te is tudod, csak nehéz bevallani.
Az, hogy a jobboldal hogyan csinálta volna, nyilván feltételezés, de azt tudjuk, hogy a baloldal most hogyan tette. Egyébként a jobboldal is kormányzott már, de akkor ilyen bődületes hibák nem történtek. Nem hazudtak, hanem nyugodtan, tették a dolgikat. Főleg nem a választási ígéretek ellenkezőjét nem csinálták! De hiszen ezt Te is tudod!

Te nem hiszel a miniszterelnöködnek, hogy el....-ta?
Láttál már olyat, hogy valaki azt mondta valamire, amit csinált, hogy ez szar, míg Te örültél volna, ha csak a felét véghez tudod vinni?
Egyébként pedig nagyon is csődben van az országunk sajna, de ezt nyilván Te is tudod, csak nehéz bevallani.
A mi életkörülményeink nem romlottak jelentősen az elmúlt baloldali időszakban, pedig nem vállalkozunk, nem csalunk adót, és egyebek. Azt hiszem a mi családunk a default 1.0-ás magyar család. És mi mint ilyenek nem szenvedtünk el hihetetlen anyagi csődöket és ellehetetlenedéseket (ejj, de szó ez!). A csőd egy relatív fogalom.
Egyébként a jobboldal is kormányzott már, de akkor ilyen bődületes hibák nem történtek. Nem hazudtak, hanem nyugodtan, tették a dolgikat.
Legalábbis mi itt lent ennyit tudunk belőle. Mondom újra: ÉN nem láttam lényeges különbséget az ő kormányzásuk és a mostani között, kivéve azt, hogy ha a baloldal van hatalmon, akkor a jobboldal megállás nélkül hőzöng.
De hiszen ezt Te is tudod!
Ne feltételezz rólam olyat, hogy meggyőződésből mást mondok, mint amit valósnak gondolok. És ne adj a számba olyan dolgokat, amit nem mondtam, ...hiszen Te is tudod címszó alatt. Lehet hogy másképp tudtam mint ahogy azt Te gondolod. És gyakran azt is bevallom, ha nem tudtam. De ez is az én magán-szokásom. Azt látom, hogy a jobboldalon mindenki tud mindent.


Mainframe, tudhatnád, hogy nemcsak Orbán Viktor, de a komplett Fidesz tagságból senki sem hazudott soha! Egyszer sem! Nem, nem, nem, és kész!

Ha nekem egy haverom hazudik és átver, nem egy másik haveromat kezdem ki és nem arra próbálom rábizonyítani, hogy biztosan ő is hazudik, hanem benne továbbra is bízom.

Tomka19 Mert ő még tuti nem hazudott... Akármilyen példával támasztod alá ezt a gyerekes hozzáállást, egy a lényeg:
Arra kéne rájönni, hogy GyF semmit nem csinált másképp, mint bármelyik politikus, csak ő kimondta a szájával. Ennyi. Ettől lett ő az ügyeletes sátán?
És hogy legyen példa is: egy haverod hazudik és átver, és egyszer meghallod, amint ezt elmondja egy közös barátotoknak (ráadásul olyan kontextusban, hogy ennek nem kéne így lennie). Egy másik pedig ugyanígy hazudik és átver, de amikor szemtől szembe megkérdezed, hogy így van-e, ő szemrebbenés nélkül letagadja. Melyikkel békülnél ki szívesebben?

De miért van az, hogy folyton arra próbálod rábizonyítani, hogy hazudik, aki még makulátlan, mert nem derült ki róla ilyesmi?
Ha egy ismerősöd hazudik Neked, akkor egyből megvádolod az összes többi ismerősödet is?

Te jó ég Tomka.. most komolyan gondolod ezt az Orbán makulátlan szöveget?? ugye nem.. ez már sok lenne..

ja és még valami: (ez már nem csak neked szól Tomka)
Index - Pufajkás turul
csak kibújt a szög a zsákból

Már észre sem veszitek magatokon, hogy továbbra is a másikra próbáljátok rábizonyítani, hogy hazudik, miközben most van egy ember, akiről ez egyértelműen bebizonyosodott. Sőt még az is, hogy 4 évig semmit sem csináltak és jól el...-ták az egészet. Szóval miért bízzak én egy ilyen emberben, aki nem végezte a dolgát és csak átverte az embereket?
Egyébként azt se felejtsük el, hogyha véletlenül nem szivárog ki a szöveg, akkor továbbra is hazudna, csak sokan nem tudnának róla. Bár még mindig hazudik. Pl., amikor azt mondta, hogy a bizalmi szavazást már a választások előtt kitalálta.

nemtudom feltűnt e de azért mi nem egy ember vagyunk.. és én csak ennyit kérdeztem.. nem állítottam senkiröl semmit.. csak azt kérdeztem mindentöl függetlenül, hogy te tényleg komolyan tudod azt gondolni, hogy Orbán makulátlan?

Arra szokták mondani, hogy makulátlan, akiről nem derült ki, hogy hazudott.
Nyilván olyan ember nem létezik a Földön, aki sohasem hazudott még semmit sem. De ha ezen a fonalon megyünk tovább, akkor a makulátlan szónak sem volna értelme. Nyilván egy bizonyos küszöböt túllépve mondhatjuk, hogy valaki hazug.

igen pontosan tisztában vagyok vele.. és pont ilyen értelemben kérdeztem (tehát, hogy szerinted soha nem lépett át egy ilyen bizonyos határt).. de igazából költői kérdés volt mert úgyis csak tippelgetni lehet.. ezért is nem nagyon veszek részt ilyen vitákban.. szinte 0 az amiröl Mi érdemben tudunk vitatkozni.. legalábbis én nem értek hozzá..

Ha azt vesszük makulátlanságnak, hogy róla nem került elő ilyen felvétel.. akkor valóban makulátlan.. de én azért nem ezt értem rajta

na mind1.. igazából hitvita kb ez az egész.. úgyh én be is fejeztem ezzel.. (csak nehogy olyat írj amire muszáj reagálnom )

Tomka, mennyivel derült ki jobban Gyurcsányról, hogy hazudott, mint Orbánról? Az előbb néztem kb. másfél órát az élő parlamenti közvetítést, Kuncze simán felsorolt egy rakat ügyet, amik egyesével is lezúzták Orbán makulátlanságát. Tehát nem látom hogy mivel lenne jobb ilyen téren az alternatíva… Mennyire kell vaknak lenni ahhoz, hogy elhiggyük Orbánról, hogy nem hazudott? Mennyire kell elborult értékrend ahhoz, hogy a bűn ne maga a hazugság, hanem annak kiderülése legyen?
Orbán is beszélt őszödi stílusban
Többször is elhangzott a Fidesz kormányzása idején a frakcióüléseken, hogy nem csináltunk semmit, hogy hazudtunk az embereknek, állítja a Népszabadságban idézett nyílt levelében Körömi Attila, aki 1998-2004 között a Fidesz képviselője volt. A politikai pályáját később a Jobbikban, majd függetlenként folytató Körömi szerint ezeken az üléseken az őszödihez hasonlóan zaftos megjegyzések is elhangzottak, a hangütés olykor pedig még annál is megalázóbb volt. (Index - Politika - Gyurcsány: Az utca nem zsarolhatja a parlamentet)
Azért jobb OV mert róla nincs hangfelvétel amin azt mondja hogy igen hazudott? Ez OV érdeme?
Már észre sem veszitek magatokon, hogy továbbra is a másikra próbáljátok rábizonyítani, hogy hazudik, miközben most van egy ember, akiről ez egyértelműen bebizonyosodott. (Tomka19)
Ezt csak a jobboldaliak hozzáállása indokolja. Mármint hogy OV-re is próbáljuk rábizonyítani. Hiszen azért értelmes embernek szerintem elég alapismeret, hogy a politikusok össze-vissza kamuznak, mellébeszélnek. Nem igaz hogy valaki aki látott már interjút politikussal, erre még nem jött rá… Ha meg rájött, akkor ugyan mit változtat a dolgokon GyF őszödi beszéde?

De Haszprus! OV-nak nem hiszel, de egy szélső jobboldali politikusnak (Körömi A) igen?
Egyébként Kuncze szövege leegyszerűsítve a következő volt: OV csődbe sodorta az országot és itt egy ember, aki képes kihozni a válságból, ő GYF. Azért egy pillanatra álljunk meg. Az a 4 év nem a csődről szólt! (OV 4 éve) Ha úgy vesszük, a másik oldalnak volt már legalább 50 éve, hogy tegyen valamit. Miért van az, hogy mindig mindenért OV a felelős? Volt már olyan, amiért a baloldal felelősnek érezte magát? Mondhatnád, hogy a 90 előtti éveket most ne mossuk ide, de azért voltam kénytelen belekeverni, mert GYF már jóval előtte is politikus volt, akkor még keményen a rendszerváltás ellen volt és már akkor ellenségnek kiáltotta ki OV-t, akitől meg kell védeni az országot, nehogy rendszerváltás következzen be és esetleg a baloldal elveszítse a hatalmát. Ez nagyon nagy csapás lett volna a baloldalnak, ezért most, hogy végre megkaparintották ismét, többet nem engedik ki a kezükből. Ez érthető, míg az ország csődbe ment GY, KJ milliárdosok lettek. Ezért olyan jó nekik a hatalom és a társaiknak is. A vezetésben csak osztogatják egymásnak a posztokat. Nézd meg, a miniszterek többségének semmi köze sem volt az elmúlt években ahhoz, amit most irányítanak. Vagy pedig igaz, nézhetjük máshogyan is: tele vannak jolly jokerokkal, akik mindenre jók! :-)

De Haszprus! OV-nak nem hiszel, de egy szélső jobboldali politikusnak (Körömi A) igen? (Tomka19)
Én nem pártállás alapján ítélem meg hogy kinek a szövege marhaság, és kinek hiszek. Hanem a szöveg hihetősége alapján, amit logikai és tapasztalati úton próbálok megítélni.

Felőlem akárki mondhatja azt, hogy OV hazudott, el fogom hinni, mert enyhén szólva hihetőbb, mint az, hogy nem hazudott. Ha maga OV mondaná, hogy hazudott, akkor ezt még neki is elhinném.
[…] baloldal elveszítse a hatalmát. Ez nagyon nagy csapás lett volna a baloldalnak, ezért most, hogy végre megkaparintották ismét, többet nem engedik ki a kezükből. (Tomka19)
Nem is tudom ki kampányolt országjáró körúton teljes négy évi ellenzéki szerepe alatt, amit elvileg a parlamentben kellett volna töltenie, a felmerülő kérdésekről döntve. Ja hogy ott kevesebb sikerrel lehet népszerűségre szert tenni…
[…] míg az ország csődbe ment GY, KJ milliárdosok lettek. (Tomka19)
Mikor ment csődbe az ország? Mikor lettek ők milliárdosok?

Jelenleg az ország miniszterelnöke GyF. Az ország első, vagy második embere ne legyen hazug és ne verje át az embereket. Ha megteszi, annak mennie kell. Lehet vitázni azon, hogy rajta kívül kik hazudnak még, de szerintem ez csak elterelő hadművelet.
Ha egyértelműen bebizonyosodott, hogy hazudott, átvert mindenkit és semmit sem tett 4 évig, akkor miről beszélünk? Egy ilyen embernek mennie kell és utána a következő lépés azt vizsgálni, hogy aki követi, az szavahihető legyen és jó szakember. És legfőképp, hogy jó szakembergárda álljon mögötte. Egy szakértői kormányban OV nem vállalna szerepet, ezt mondta! Ha egy ilyen esetben mégis az ígérete ellenére megtenné, akkor neki is mennie kellene! A fejétől büdösödik a hal, ott kéne kezdeni a megtisztulást. Nem diktátorokra, hanem igaz, szakemberekre volna szükség most szerintem, akiket mindenki elismer. Ilyen szakemberek mindkét oldalon léteznek. Most az országunk már hiteltelenné vált külföldön. Szégyen, ami itt folyik már.
Egyébként hidd el, ha OV a kormányzása idején akár ezred része hibát elkövette volna, mint a mostani baloldal, már rég mennie kellet volna. Ha úgy vesszük, ment is, mert nem szavazták meg az emberek. De észre kell venni, hogy aki helyette jött, az elfogadhatatlan mindenki számára, a baloldal csak a mundérbecsület és persze a saját egyéni hatalomvágya miatt is egységesen támogatja. Egy európai országban elfogadhatalan, hogy nem tárgyalnak semmilyen érdekképviseleti szervezettel sem, hanem kimondottan diktátumokkal történik a kormányzás. A megtisztulás szerintem csak GYF távozásával kezdődhet meg, erőszakkal nem lehet lecsitítani a kedélyeket. Lehet rendőrállamot alakítani, amely védi a kormányt, de ez egyre messzebb fog csúszni a demokráciától. van egy köztársasági elnökünk, akit mindenki elismer. Neki is volt világos iránymutatása, amit az ellenzék egyébként minden esetben figyelembe vett és betartott.

Tomka19 Tomka19:
Az ország első, vagy második embere ne legyen hazug és ne verje át az embereket. Ha megteszi, annak mennie kell [...] és utána a következő lépés azt vizsgálni, hogy aki követi, az szavahihető legyen és jó szakember.
Ismét felhívom figyelmed, hogy Nem célszerű tízmillió ember sorsát élj a mának taktikával kezelni… (Haszprus)
Hogy akarsz úgy leváltani valakit, hogy nem is vizsgálod, ki kerül a helyébe? Ennyire mindegy neked, hogy ki az ország miniszterelnöke? Akkor minek vitázunk? Nevezd meg kérlek hogy kit látnál szívesen GyF helyén.

Ha elképzelésed sincs, akkor minek akarod leváltani? Mi van ha a következő ember nagyobb szívás lesz? (Nem adhatod a leváltáshoz a támogatásodat, amíg nem tudod, hogy ki kerül a helyébe!)
Egy szakértői kormányban OV nem vállalna szerepet, ezt mondta!
Ez nagyon szép tőle, de mégis meddig lenne szükség erre a szakértői kormányra? Max egy évig? Utána előrehozott választás, és jöhet OV. Nyilván egy megbuktatott MSZP-t nem választanának meg egy évvel később újra…
Ilyen szakemberek mindkét oldalon léteznek.
Pl? (Ha mindenki elismeri őket akkor gondolom te is tudsz sorolni neveket. Én most hirtelen nem, de az állítás nem tőlem hangzott el.)
Egyébként hidd el, ha OV a kormányzása idején akár ezred része hibát elkövette volna, mint a mostani baloldal, már rég mennie kellet volna.
Ezt az állítást mivel támasztod alá? (Azon kívül, hogy higgyem el.)
De észre kell venni, hogy aki helyette jött, az elfogadhatatlan mindenki számára,
Még nem vettem észre hogy számomra elfogadhatatlan lenne, vagy itt a topicban még sokaknak úgy látom megfelel Tehát most nem tévedek, ha finoman fogalmazva ferdítesz a valóságon, ugye?

Egyébként hosszasan olvasva az érveléseidet, sokszor megpróbálsz gondolatokat, véleményeket mások szájába adni, ami azért is irritáló, mert nyilvánvalóan jórészükkel nem értünk egyet… Esetleg ezen változtathatnál.
a baloldal csak a mundérbecsület és persze a saját egyéni hatalomvágya miatt is egységesen támogatja.
Én pl. hidd el, nem hatalomvágyból támogatom Nekem amit csinál, még mindig szimpatikusabb, mint amit az alternatívái. Ha most lenne országgyűlési választás, és szavaznék, akkor teljesen kizárt, hogy a fideszre voksolnék.
Egy európai országban elfogadhatalan, hogy nem tárgyalnak semmilyen érdekképviseleti szervezettel sem, hanem kimondottan diktátumokkal történik a kormányzás.
Ez valóban gázos.
erőszakkal nem lehet lecsitítani a kedélyeket.
Egyetértünk, csak az a ciki, hogy az erőszak a jobboldalról jön. (Talán elhatárolódik a jobboldal az mtv-s gyújtogatás hetétől, ezért inkább a 72 órás ultimátumot említeném, amire nehéz azt mondani, hogy nem a fidesz áll mögötte.)
van egy köztársasági elnökünk, akit mindenki elismer.
Megint mások nevében nyilatkozol Én azért nem merném azt mondani Göncz Árpád utódjaira hogy 100%-osan elégedettek lennének velük a választópolgárok. Ha elismerés alatt csak annyit értesz hogy tudomásul veszi mindenki hogy ő a köztársasági elnök, hát akkor igen, csak ebből nem következik szerintem, hogy mindenki egyet is ért a szavaival.

Haszprus:
Elöször is bocs a néha pontatlan megfogalmazásaimért, de ha mélyebben belemerülök a mindenre kiterjedő precíz megfogalmazásokba, akkor már túl hosszúra nyúlik egy hozzászólásom.
De valóban muszáj pontosítanom: ha valakit mindenki támogat, akkor természetesen nem úgy értem, hogy egyetlen egy ember sincs az országban, aki ne támogatná. Természetesen itt is egy bizonyos határ fölött kell érteni. Az általad említett Göncz Árpádot sem támogatta mindenki, de kétségkívül népszerőnek számított.
Néhány gazdasági szakember, akiket sokan elismernek: Bod Péter Ákos, Bokros Lajos, Járai Zsigmond, Kupa Mihály, Varga Mihály. Ez nem az én véleményem, én nem nézek fel mindegyikre és csak hirtelen mondtam a neveket, biztosan vannak még sokan mások is.
A szakértői kormány pedig nem úgy alakulna, hogy GyF lemond, egy darabig nem vezeti senki az országot és utána csak lesz valahogy, hanem úgy, hogy GYF bejelenti a kormányával együtt, hogy hajlandóak tárgyalni a szakértői kormányról, és ha az megalakult, mert megszületik az egyezség, akkor átvenné a kormányzást az ideiglenes szakértői kormány.
Ha pedig pl. 1 év múlva választásokat írnának ki, akkor az emberek meg tudnák ítélni valós számok és igaz gazdasági eredmények alapján, hogy kire szeretnék bízni a kormányzást. Ha azt látnák, hogy nekik pl. GYF tetszik, akkor ismét meg lehetne választani, vagy lehetne a baloldalnak új jelöltje is, de akkor már igazi demokratikus szavazás döntené el, hogy kit tartanak alkalmasnak a kormányzásra. A mostani ugyan jogilag nehezen támadható meg, de erkörcsileg semmiképpen sem volt korrekt, mivel ugye totál az ellenkezőjét ígérték, mint amit tettek és az ország helyzetét is rózsásnak írták le.
Egyébként csak magánvélemény, hogy én a választások előtt sem hittem GYF-nek, amikor a dübörgő gazudaságról és a nagy jólétről beszélt, de végképp visszataszító volt a Hitler jelszavaihoz megtévesztően hasonló választási plakátja. Én nem fogadom el azt, hogy belémsúlykolják, hogy én jól élek. Ezt én akarom eldönteni, hogy hogyan élek. Egyébként nem mondom, hogy rosszul élek, de a szüleim már 8 óra helyett 12 órát dolgoznak, így viszonylag tartható volt az eddigi életszínvonalunk és ezekután sem fogok a híd alá kerülni.
A 72 órás ultimátumról pedig annyi, hogy itt mindig egy személyre próbálják rányomni a tüntetéseket. Ha én pl. kimegyek és tüntetek (sosem voltam kint még), akkor nem azért megyek ki, mert én vagyok OV, vagy mert én vagyok a fidesz. Hanem azért, mert nem értek vele egyet, hogy ilyen miniszterelnökünk van és ettől nincsen jobb. Tehát magam is képes vagyok véleményt formálni, és ha az egyezik másokéval, és mondjuk egy önkormányzati választás eredménye is sugallja, hogy nem lehetünk kevesen, és még a köztársasági elnök is hasonló véleményen van, akkor erre már illene odafigyelni egy kormányzatnak. És persze nem úgy, hogy betiltani, szétverni, megszüntetni, lehetetlenné tenni, stb. Hanem úgy, hogy bizony az ország nagyjából fele nem ért egyet azzal, ami itt folyik, ezért legalább tárgyalni kellene és nem látszatszavazást rendezni, amiben megválasztják GYF-et azok, akiknek ő adta a hatalmat. Jól elvannak egymással és minket pedig kóborkutyának néznek. És a demokráciában az sem elfogadható, hogyha nekem nem tetszik valami, akkor elmehetek másik országba.

(Századik! Most már lehet zsidózni (gy.k.: ld. Homár))

mainframe Mainframe:
Egy idézet Széchenyi Istvántól: (...)
Ezt már tudod hányadik helyen olvasom ennek a témának a kapcsán?
LOL például ebben a topicban már másodjára, mert ld. NeoXon by NeoXon és Tomka19 by Tomka19

Ez egy lezárt bejegyzés, nem fogad több kommentet.