The GuNN

Laptop vásárlás

©   The GuNN   |   hwsw

A családban lassan aktuális lesz egy laptop vételezése. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mire kell figyelni, mik legyenek mindenképpen benne és hogy ár/érték arányban mi a legnyerőbb. A Laptop.hu kínálatából nézelődtem, olyan 200 ezer körüli gépeket, ennél sokkal többet nem fogunk rászánni és jó lenne, ha maradnánk az említett honlap, cég kínálatánál, mert csak.

Szóval többnyire gépelésre, wördözésre, kis netezésre, és olykor-olykor dvd írásra, nézésre kellene, hogy mindenképp alkalmas legyen, ennél sokkal többre nem nagyon. Nyilván nem feltétlenül kell felhasználni a ~200k-s összeget de azért nem is a leggagyibbra kell rábökni. Segítsetek, ki mit és miért javasol.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Na, szerintem WinXP-vel fél giga memó az a minimum bármiféle munkához manapság, főleg hogy a laptop vinyók lassúak és ezért lassú a virtuális memória kezelése is. Ha Vistát is akartok rárakni majd, akkor valószínű a fél giga igen sovány lesz. Tájékozódjatok a memória bővíthetőségéről, vmint ha játék befigyel akkor a videokártya a rendszermemóriát használja-e, vagy van neki saját. (Én most alig futtatok valamit és 700 MB memória van használatban…)

Filmnézés. Szerintem a notebookok alkalmatlanok filmnézésre, vagy legalábbis én nagyon-nagyon alaposan megnézném vásárláskor a kijelző látószögét és fényerejét, ugyanis ezekben szerintem atomgyengén teljesítenek asztali társaikhoz képest, vagy legalábbis a 200k-s árkategóriáról ezt feltételezem. Még azt is jegyezzük meg hogy az asztali monitorok is gyengén teljesítenek a tévékhez (akár lcd) képest. Az pedig tuti hogy rá kell kötni valami külső hanggenerátort, mert a laptopok hangszórója nem jó se zenehallgatásra, se filmnézésre. Ezen a ponton említsük meg hogy ugye egy 5.1-hez mindenféle spéci kimenet kell, és akkor itt nem tudok tanácsot adni, amennyiben 5.1-et akarsz rákötni, mert nem kenem a témát, lehet hogy rá tudsz kötni valami külső 5.1 kimeneteket tartalmazó egységet. Lényeg hogy tájékozódj a külső hangkeltők rácsatlakoztathatósága felől (esetleg későbbi kommentekben vki mondhatna vmi okosat). Ha 5.1 nem kell akkor normál sztereó jackdugó nyilván lesz rajta.

Hűtés, proci, hordozhatóság. Tájékozódj róla, hogy asztali proci van-e benne vagy notebook proci. Asztali proci melegszik mint állat, a venti állandóan járni fog, a gép nem sokáig fogja bírni akksiról.

NA, máris sokat segítettél. Annyit fűznék hozzá, hogy a filmnézés abszolút low prior, egyáltalán nem kell 5.1 meg semmi extra. Vista sem kell hozzá szerintem, hiszen az elsődleges funkciója az, hogy sulibajárós, otthondolgozós, néha 1-2 szabad órát eltöltős laptop legyen, nem lesz tökig kihasználva.

Suliba kell wlan, vmint akkor a fogyasztása ill. h mennyit bír akksiról, elég nagy szemponttá válik. A tömege és mérete szintén. Konkrétumokat nem mondok mert nem vagyok járatos a témában. Tipikusan elég jól el lehet szállni anyagilag ezen paramétereknek köszönhetően

Mostanában egyébként ebben a max 200eFt-os árkategóriában főként az Intel Centrino chipsetes notebookokat szokták árulni. A Centrino egyrészt jó, mert mobil proci van benne (tudja skálázni az órajelét, ha kevésbé intenzíven használják, ergo ölben sem égeti szét az emberfia második legkedvesebb szervét), másrészt meg bizonyos célokra (játékra, komolyabb grafikai alkalmazásokra) a benne lévő Intel grafikus chip miatt majdnemhogy alkalmatlan.

(Offtopic: Haszprus, azt a 700 Mbyte-ot hogy csinálod? Az OS X közismert arról, hogy zabálja a memóriát, mégis, nekem most nyitva van egy Firefox, Apple Mail, iTerm, Dashboard, iCal, Aquamacs, iTunes, és ezek együtt esznek 400 Mbyte-ot összesen. Nemhogy ráférne arra a gépre már egy reboot? .

(Tamás benéztem a taskmgr-be és ment a matlab.exe, ntom mér. meg az outlook megeszik 100+ MB-ot.)


Bluetooth talán nem létfontosságú, 2k-ért vehetsz valami gagyi USB-s bluetooth kulcsot. WLAN viszont tényleg alap.

na, akkor ez talan megfelel minden eddig emlitett feltetelnek: Fujitsu Siemens Amilo A1655g (akciós)

Az előző laptopom nekem is egy FuSi Amilo volt (Pro V2000), semmi probléma nem volt vele soha, egyedüli baja az volt, hogy abban még Intel chipset volt, de ahogy elnézem, ebben már rendes grafikus kártya van, és a Turion is mobile processzor.
Esetleg azzal lehet para, hogy a proci maga 64 bites, nem tudom, hogy pl a WinXP hogy viselkedik 64 bites procin.

Én a kijelző méretét emleném talán ki, azzal is el lehet azért szállni, mivel az ember az asztali gépéhez akarja viszonyítani. Szvsz egy 15" -os kijelző tökéletesen elég, ezek olcsóbbak is, és kisebb is lesz maga a gép.

Tamás A 64bites procin simán elfut a 32bites oprendszer, meg minden, azzal nincs gond, és lassan már használható lesz a 64bites XP is (driver és egyéb ellátottság).


ebben már rendes grafikus kártya van,
bár megosztott memóriával (amiről nem tudok továbbiakat elmondani, de a rendszermemóriád egy részét videomemóriának fogja elfoglalni, ezt érdemes tudni)

egyébként 1280x800-as a felbontása, mint az a pdf-jéből kiderül. és 3,2 kg. érdemes lehet a pdf-et átfutni.

nrg macbook 310e ft-tól indul

nrg: arról nem is beszélve, hogy tényleg sárgul a borítása a touchpad mellett elég rendesen. Legalábbis az én példányomnak. Már úton a cserefedél...

Nekem az asztali gépem is 64 es proci és az összes alkalmazásom 32 es rajta beleértve a wint is, szóval nemhiszem, hogy ezzel gond lehetne. A súlya szerintem nem annyira mérvadó mert ha jól láttam, az összes nagyjából megegyezik súlyra is, a kijelző mérete pedig mivel eleve cipelésre lesz, szerintem pont megfelelő, nem is túl nagy nem is túl kicsi. Szóval akkor ez ennyiért, jónak tűnik, ha jól veszem ki a kommentekből.

Ami neked fontos: (nem olvastam végig a kommenteket, sry ha már mondták)
  • kulturált TFT vagy LCD, azt jól nézd meg
  • WLAN
  • Memória, vinyó (nekem Fujitsu Siemens és Philips van, eddig no problem, pedig másfél évesek)
  • bővíthetőség (ez a legfontosabb, hiszen ha kevés a RAM, nem tudsz házat cserélni
  • formatervezés (hülyeségnek tarthatod, de fontos, hogy merre vannak a csatlakozók, mekkora a billentyű, milyen a súly stb.
  • csendes működés (hidd el, nem kellemes, mikor süvít az asztalon)
Nekem kb. ezek voltak a legfontosabbak mikor a gépsárkányt beszereztük. Kétszázon belül (linuxszal) ajánlom az IBM Thinkpad gépeket (pl. ez: IBM ThinkPad R51e Új laptop Akció - Laptop .hu - Notebook értékesítés, felvásárlás, szervíz ) mert a fentieknek mindenképpen megfelelnek, kicsit olcsóbban pedig az Acer gépek a legjobbak.

És közben olvasom itt Tamás véleményét ( Tamás ) és igen: nekem is kopik a tacspad bal gombja (mindig azt nyomkodom az egér helyett ) valamint a bal sarka, ahol a kezem van. Bár az én laptopomnak gagyi váza van (Gerricom), inkább a belsőre gyúr.

Üdv,

Remélem olvassa valaki és kicsit útba igazít. szóval laptop vásárlás előtt állok és a dilemmám röviden a következő: új, közepesen jó drágán vagy használt, prémium laptop arányaiban olcsóbban? Az arányaiban itt azért fontos, mert lehet végeredményben több lesz a vételára egy prémiumnak, de gondolom hosszabb távon az a deficit megis térül…
elsősorban munkára kéne, ilyen irodába hurcibálós gépnek, de tényleg nem rövidtávon (értsd: 1-2-3 év) gondolkodnék, hanem nyilván többre. a problémám viszont az, hogy nem tudom mennyire jó vagy nem jó ötlet használt laptopot venni. most nyilván az erről szóló cikkek (mint pl. ez is: használt laptop notebook pc számítógép) mindig azért buzdítanak erre, mert hát miért beszélnének maguk ellen? , szóval némi tanácsot megköszönnék ezzel kapcsolatban.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...