ScoobyZoli

Super Size Me (ScoobyZoli)

©   ScoobyZoli   |   film life

Super Size Me - 2004. A filmet azoknak tudom ajánlani, akiket érdekel az egészségtelen táplálkozás, a multinacionális cégek térhódítása és a termékek globalizálódása, valamint foglalkoztatja az, hogy milyen lehet egy átlagos amerikainak a táplálkozási szokásai.

Ez egy dokumentumfilm, de a szomorú valóságot néhol a humor eszközeivel mutatja be, ezért megdöbbentésnek és némi szórakoztatásnak is kitűnő.

Megismerhetünk például egy olyan fickót, aki egy évben több mint 700 BicMacet eszik meg, eddig összesen kb. 18.000-et fogyasztott el, és ráadásul még büszke is erre a rekordjára.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 33 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ez kemény film. Sokan Michael Moore-nak tulajdonítják (akitől eddig csak a Kóla, Puska, Sültkrumpli-t láttam), akit nem szeretek, de nem, ez nem az ő filmje. Durva adatok vannak benne, megdöbbentő jelenetek, és végig élvezetesen tudja mindezt elmesélni, nem lesz dokumentumfilmes unalom a dologból.

Én már elég rég láttam, de az orvos nem megy ki a fejemből, amikor pár hét után már kezd könyörögni neki, hogy hagyja abba, mert....
SZóval igencsak tanulságos, és nekem az amúgy sem sok kedvemet is elvette a mekkdöncitől (jobb is így, a kínai sokkal jobb)!

utalom a kinai szart. hamburger a nyero.

The GuNN Nem erre irányult a dolog, szerintem. A Meki abba az irányba kezdett propagandázni, hogy az ő kajájuk egy teljesértékű, egészséges valami (Komolyan, én itthon még diétás étrendet is láttam tőlük, ahol tételesen le volt írva, hogy mit kell enned onnan reggelire/ebédre/vacsorára, ha fitt akarsz lenni. ), és a film ezt cáfolja meg úgy, hogy a srác megmutatja a saját bőrén a valóságot.
Szóval ettől még a hamburger is lehet nyerúő, mint ahogy például a nagyi sütijei is azok, mégis rövid életünk lenne, ha kizárólag azon élnénk. A tanulság annyi, hogy ez nem kaja hanem nass. Amit nem lehet folyamatosan fogyasztani.

...és a kínai kaja nem szar. :|

Sztem meg nagy mennyiségben minden káros, az ipse alapból túlette magát. Azt gondolom senki se állítja hogy a meki kaja olyan rossz/káros lenne, hogy rögtön behányjál tőle a kocsiban, viszont azt elhiszem hogy ha a szokásos ebédadagod helyett akármilyen egészséges kajából megeszel négyszer annyit mint amennyi normálisan beléd férne, akkor bizony te is rosszul leszel.

Csávókám meg ugye 2 literes üdítőket tolt be a menüje mellé, arra már nem emlékszem hogy maga a menü mennyi kaját tartalmazott, de emlékeim szerint elég sokat, tisztán emlékszem hogy rendesen megszenvedett az elfogyasztásukkal.

Szóval nem vagyok meggyőzve arról, hogy ha értelmes méretű adagokat evett volna, vajon akkor is így kikészült-e volna tőle egy hónap alatt.

Nem azt mondom hogy a meki kaja egészséges, de olyan mennyiségben evett belőle, hogy akármiből fogyasztott volna ennyit, szintén rosszul lett volna tőle... Emlékszem, amikor 2003 végén egy csomót mekiztem, én is rosszul voltam a kajától egy-egy alkalom után, egyszerűen azért mert több volt mint amennyit normálisan ennék, fizikailag feszítette a gyomromat, függetlenül attól hogy maga a kaja vajon egészséges volt-e vagy sem, egyszerűen sok volt, de arról nem a meki tehet, ha a júzer többet eszik, mint amennyi belefér. És ezek még csak az itthoni adagok, 0,5l-es supersize üdítővel, míg ugye az kint 2l…

Én kicsit más összefüggésben látom a film lényegét.
Egyfelől az amerikaiak egyre nagyobb arányú elhízásának okait keresve megtalálta a legnagyobb keresletű gyorséttermet, a Mekit.
Ellátogatott iskolákba, hogy ott milyen kajákat adnak a gyerkeknek, kiderült, hogy már csak egy államban kötelező a testnevelési óra.
Rávilágít arra is, hogyan csábítja magához a meki gyermekkorban az embereket és hogyan lesznek szinte függőek.
Brutális mennyiségű adagokat evett, teljes táplálkozását ez a kaja tette ki egy hónapon keresztül. Nyílván kevesen esznek mindennap gyorsétteremben, de elgondolkodtató, hogy ha egy egészséges szervezetet 1 hónap alatt romba lehet dönteni ezekkel az ételekkel, akkor ha kisebb mennyiségben és ritkábban is,de hosszabb távon súlyosan káros ez a táplálkozás. És a filmben nemcsak a kaján van a hangsúly, hanem a mozgásszegény életmódon és egyéb civilizációs ártalmakon is.

The GuNN Lehet, hogy Te az ízét utálod (bár szerintem egyáltalán nem egyre gondultunk), de összetevőít tekintve sokkal sokkal egészségesebb, mint a Meki, Börgerking, stb!

mainframe Valóban, a film bemutatja, hogy milyen egészséges, fitness ételek vannak a mekiben, és arra is rámutat, hogy ezeket az alapjában valóban egészséges összetevőket hogyan teszik tönkre (egészségesség szempontjából) egy szuper ízű öntettel, aminek segítségével már minden szempontból felér a cucc egy dupla hamburgerrel vagy bármivel!

Haszprus A mennyiségi elméletben van igazság, de ha jól emlékszem nem azért evett ilyen sokat, mert az fun, hanem mert kiszámolták, hogy egy átlagos étkezésnek mennyi kcal -t kell tartalmaznia, és ez alapján választották meg a mennyiséget. Vagyis nyormál kajából nem lett volna ez ekkora adag, csak mivel ezeknek a kajáknak a tápérték/károsanyag aránya elég messze van a normál ételektől, ezért a mennyiség és a bevitt szenny is nagyobb arányban volt jelen.

ScoobyZoli Jól látod ezt a vonalat, és erre valóban érdemes odafigyelni, már csak azt figyelve is, hogy (mint arra a filmben rámutattak) a meki valóban már a lehető legfiatalabb kortól csábítja a gyerekeket (ld játszótér, mindenféle ajándék, stb)! Ilyen korban pedig még nem értik mi az az egészséges étel, és mint az ázsiai iskolások példája is mutatja, hiába van ott a befizetett ebéd, ami nemzeti ételekből áll, és nagy valószínűséggel legalább közepesen finom, inkább a zsebpénzükből gyorsétteremben esznek... Ez pedig rövid úton 22es csapdájává válik.


Haszprus De most komolyan: semmiből nem tudok meginni 2 litert, sima vízből sem. Ez meg szénsavas, basszus!

Haszprus És ha jól emlékszem azt mondták hogy az a 2 liter üdítő 45 kávéskanálnyi cukrot tartalmaz.

ScoobyZoli 20 liter üdítő pedig 450 kávéskanálnyit

Ki az a hülye aki ennyit iszik egy szimpla étkezéshez? Nem látom miért érdekes ez az adat.

Én már egy supersize menü + shake kombótól órákig rosszul vagyok…

A film olyasvalamiből akar következtetéseket levonni, aminek hát nem sok köze van a valósághoz.

Kádban fürdeni is káros lehet az egészségre, ha közben az orrodat a vízszint alatt tartod Ebből kiokoskodni hogy fürdeni egészségtelen, azt gondolom, minimum a tisztelt közönség megtévesztése, márpedig a film kb. ezt a módszert alkalmazza.

Ez nem azt jelenti hogy a meki egészséges, hanem hogy a film érvrendszere teljesen rossz.

Kivéve ha tömegesen akadnak olyan userek, akik odaát tényleg ilyen vagy ehhez nagyban hasonló étrenden élnek, mert akkor aszondom, valamilyen szinten oké a film. Bár akkor se azt kéne kihozni hogy a meki egyenlő a sátánnal, inkább azt, hogy öcsik, ne igyatok napi 10 liter kólát meg 50 tripla hamburgert mert úgy végzitek mint fenti illusztrációnk jobboldali alanya.

Haszprus
Ki az a hülye aki ennyit iszik egy szimpla étkezéshez?
Amerikában nagyon sokan esznek ekkora mennyiségű kaját, a mi extra menünk semmi az ottanihoz képest. Elhangzik az is, hogy a népesség mekkora aránya súlyosan elhízott.
Amúgy rengetegen vannak azok, akik ilyen étrenddel élnek. Nemcsak a taéplálkozáson van a hangsúly, hanem az egész életmódon: mozgás, iskolai étkeztetés stb.

Haszprus Annyit mindenképp szögezzünk le, hogy a filmnek van értelme. Rengeteg elhízott egészségtelenül élő ember van az USAban, ott egy ilyen film sokkal aktuálisabb, mint nálunk, ahol a meki még csak nem is előnyös pénzügyileg. Itthon ez kifejezetten drága mulatság, míg kint ott eszik aki olcsón akar enni.
Szerintem alapja is van. Ok, hogy a csávó ilyen irdatlan adagokat eszik, de könyörgön, valamiért vannak ilyen adagok, a meki nem az a cég, ami kevéssé fogyó, gazdaságtalan dolgokat implementálna a rendszerébe. Azért 2 liter az üdítő, és ekkora minden, mert az ottaniak ennyit esznek. Nemtom hogy csinálják, de nem is érdekel, igazából magukat basszák szét, és önmagában az is szomorú, hogy erre egy filmnek kell rádöbbentenie őket, maguktól nem jönnek rá, hogy nem lennének 150 kilók, ha mozognának és nem szarságokat ennének. De Amerika sajnos a butaság őshazája is, nemcsak a szabadságé...

mainframe Ez így van, de azt azért úgy érzem hozzá kell tennem, hogy kis hazánkat is elérte a fejlődés meg a szabadság meg minden, és ezzel együtt a butaság is sajnos. Az elhízás nálunk is kezd egyre inkább probléma lenni (nem feltétlenül a meki és a többiektől, de minden bizonnyal ők is rontottak a helyzeten). Én még pár éve uszodában láttam nyáron olyan kissrácokat, akik kb 10-12évesen akkora testtömeggel bírtak mint én vagy nem sokkal kevesebbel (ez kb 60-70kg). 1-2re még azt mondanám, hogy elkényeztetett gyerek, de ennél több volt belőlük.
A másik pedig a 18-20 éves csajok, akiknek ilyen korban már narancsbőrös a lábuk, és az arcuk a sminktől már teljesen szétment, anélkül kb 5évvel idősebbnek néznek ki (és nem jól).

Hát mindig vannak ilyen emberek és igazad van de azért azt se felejtsd el, h nem mindenki azért túlsúlyos mert sokat eszik ... Egyébként szerintem hatásos a film, de ettől függetlenül még szeretni fogom a mekit túlzásba eddig se vittem.

Aki rendszertelenül és szarul kajál az szerintem ne szidja a rendszertelenül és szarul kajáló amerikaiakat. Ez szinte mindenkire vonatkozik fent.
Egy normál kajálás eltart legalább 20 percig és annyi idő alatt simán elfogy a 2 liter. Nálam mondjuk minden nap elfogy 8-10 liter. Nem tudom ebben mi az OMG.

ui.: nem a kaja _mennyiségétől_ híznak el az emberek.

Nem tudom ebben mi az OMG.
Az, hogy az a 2 liter szénsavas cukros üdítő.

Abból nem kell kiemelni a mennyiséget sem, abból 2 deci is OMG lenne. Itt mindenki a 2 liter űrtartalmon van kiakadva a jelek szerint.

kettő liter - kettő félkövérrel, meg egyenesen ki az a hülye aki ennyit iszik egy étkezéshez. Ott van az üdítő kifejezés is, ami nem utal semmilyen cukros szarra. A szénsav meg nem tudom miben zavar.

ps. jelek és rendszerek vaze...

ui.: nekem tetszik a film.


Romsy Nemtom hogy vagy összerakva, cimbora, de én együltő helyemben (ami lehet 1-2 óra is akár) nem bírok meginni 2 liter üdítőt. Subwayben a hosszú szendvicshez fél litert kapsz, és még egyszer újratöltheted. Afölött szoktam ülni minimum fél órát, hogy elfogyjon. És ez csak 1 liter. Barátnőm nem is tölti újra.
Szénsavval mi a baj?! Ezt nem kérdezheted komolyan! Az bameg, hogy feszít, hányingered van tőle, miegymás, ha akár csak fél litereket iszol meg ilyesmiből. Egész algel gyakon rosszul voltam, mert szomjas voltam, és megittam egy fél literes kólát. Megint mondom, lehet hogy másképp vagyunk összerakva. De az tuti, hogy 2 liter szénsavtól bárki megmakkan. A sörivóversenyeken is azon nyomban hánynak az emberek, ha nem volt rendesen kikeverve a sör. Pedig azok nagydarab állatok ám. Ez nem lehet véletlen.

- Egy Mentost kérek két liter kólával. egy két

Nemtom, én szénsavasból csak ásványvizet ittam még pár kortynál nagyobb mennyiségben, azzal nem volt problémám.

mainframe: Én tök ritkán iszom szénsavasat. Viszont valamelyik nap elővettem egy üveg (1,5 l ) Fantát, és egy az egyben megittam egy ültő helyemben. Csak úgy netezés közben. Nem tartott semeddig. Tegnap ugyanezt kólával. (Ezért pedig a HÜB kommentelőközössége a hibás, annyit beszéltek róla, hogy megkívántam. Ide a köveket.) És egyiktől se lett semmi bajom. Pedig cukros is, szénsavas is. (OK, a cola cukormentes.) Akkor én vagyok rosszul összerakva.

Montana A Light Cola tudtommal ugyanúgy tele van cukorral, csak nem annyival mint a sima És mivel a simában rengeteg van, a rengeteg fel is még mindig nagyon sok Fantáról nem is beszélve...
A HÜB kommentelőközössége pedig nem lehet hibás, mivel itt különböző vélemények jelentek meg, mellete és ellene is, az hogy ez Rád olyan hatással volt, hogy megittál 3liter szénsavas cukrot, az csak Rajtad múlt

dankoi: Ez aszpartamot és aceszulfamot tartalmaz, kérlez. Az azért jobb, mert még a tetjébe fújfúj-rákkeltő-műanyag is. (Most végigolvastam, mi van benne. Akár hupililára is színezhetnék azt a szénsavas vizet. Színesszóda koffeinnel. Blöe.)

dankoi Így van, ha ez ingerel valakit arról csak maga tehet

Montana Oké, akkor nem cukor, de ahogy elmondtad mi van helyette, lehet, hogy úgy mégiscsak jobb lenne (mármint cukorral)
Amúgy meg színezik is mindenfélére (pl Pepsinek volt a kék kólája, amiről senki sem kérdezte meg, hogy az hogy lehet, h kicsit sem barna, mint eddig..)

Montana asszem az aszpatámról kiderült közben hogy mégsem rákkeltő. Hogy az mennyire volt multik által lepénzelt kimutatás, az jó kérdés.

Egyébként csak annak a cáfolására írtam, hogy szénsavasból nem lehet sokat inni egyszerre.

Montana Persze, az akkumulátor savból is lehet sokat inni! Mindkettő sav, csak az egyik kicsit hamarabb fejti ki a hatását

jaaaaaaj..... ez nekem túl sok bejegyzés ma reggel óta majd honlap jóccakát

ilyen kommentet nem lehet írni részegen sem!

és úgylátszik mégis.. de ki volt itt részeg?
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...