Tamás

Budget travelling - hogyan menjünk külföldre minimálköltségvetéssel?

©   Tamás   |   anglia buli howto külföld

Ezernyi módja van annak, hogy majdnemhogy nulla pénzből eltöltsön az ember külföldön egy pár napot vagy hetet, de az a furcsa, hogy eddig akárkinek említettem a saját kis módszereimet, szinte senki nem ismerte őket - úgyhogy itt az ideje, hogy ily módon publikáljam, hátha valaki rajtam kívül is profitálni fog belőle. Szóval a feladat: menjünk külföldre minél hosszabb időre, minél kevesebb pénzből és minél kevesebb kényelmetlenség árán!

Laikus szemlélő számára is rögtön nyilvánvaló, hogy a fentebb említett három cél finoman szólva is egymásnak ellentmondó, úgyhogy azt találtam ki, hogy megpróbálom csokorba szedni az eddigi ilyen irányú tapasztalataimat és ötleteimet, aztán lehet belőle szemezgetni. Van, amelyiket most is aktívan űzöm, van, amelyikről már leszoktam, de pénzt spórolni mindegyikkel rengeteget lehetett. Szóval:


  • Szomszédos vagy nem túl messzire lévő országokba való utazáskor szállj le a vonatról a határon, gyalogolj át és szállj vissza - vagy ugyanarra a vonatra, vagy a következőre. Két éve januárban Prágába úsztam meg a vonatjegyet oda-vissza 10eFt alatt úgy, hogy Rajkánál leszálltam és bestoppoltam Pozsonyba, ahol utolértem ugyanazt a vonatot, amiről leszálltam, mindezt január közepén, tökig érő hóban. (Jó, azzal szerencsém volt, hogy a határőr leányzó megmondta a következő autóban ülőknek, hogy ott megy egy hülye magyar srác, szedjétek fel, mert különben megfagy Pozsonyig)
  • Jegyfoglalás: nem csak a fapados repülőknél, hanem most már a Volánbusznál is érvényes, hogy ha korán (mondjuk 60 nappal előre) foglalsz, és neten keresztül, akkor sokkal olcsóbb. (Szintén 10eFt alatt megúszható oda-vissza Prágába a buszjegy, csak bele kell kalkulálni, hogy minden járatra max 6-8 ilyen ún. netáras jegyet adnak ki)
  • Telekocsi: keress valakit, aki pont akkor pont abban az időben megy a célpontod felé kocsival, amikor neked jó, szállj be a benzinköltségbe és még mindig jobban jársz, mint ha tömegközlekedéssel mennél. Régebben a WiW-en volt telekocsi részleg, most leginkább az iWiW fórumon vagy a PotyaTaxin lehet ilyet leszervezni.
  • Szállás: a barátságosabb országokban gyakorlatilag teljesen ingyen megoldható, a barátságosság küszöbszintje pedig kb a finneknél van, ugyanis még náluk is találtam olyan embert, akinél ingyen ellakhattam egy hétig némi szocializálódásért cserébe (igaz, már majdnem feladtam a próbálkozást). Ez végső soron a következő hallgatólagos megállapodást takarja: odamész lakni valakihez mondjuk egy hétre (ennyi kb az, amit a pofátlanság vádja nélkül el lehet vállalni, de hát mi akadályoz meg benne, hogy két hétig lakj valahol, csak két különböző bennszülöttnél? ), viszel hálózsákot (ha szerencséd van, akkor nem kell, mert van szabad ágya), meg egy üveg tokajit vagy hasonló hungarikumot, egy-két este leülsz a vendéglátóddal sörözni/borozni/vízipipázni (nem kívánt törlendő), megismeritek egymás kultúráját, mindenki örül, és egy fityingbe sem kerül. Rosszabb esetben a földön vagy a kanapén kell aludnod, jobb esetben franciaágyban, még jobb esetben pedig... Ezt volt szerencsém Ukrajnában, Svédországban és Finnországban is megjátszani, és mindenhol tárt karokkal fogadtak. Kezdőpontnak a Hospitality Club nevű, webdizájnilag igen szegényes, de hasznosságát tekintve annál jobb site ajánlható, a regisztráció ingyenes és még csak azt sem kell felajánlanod, hogy te is adsz szállást a Magyarországra utazóknak, minden további nélkül kereshetsz az adatbázisukban akkor is, ha te magad nem tudsz vagy nem akarsz szállást adni. De egyébként érdemes.
  • Szállás, alternatív változat. Ha olyan országba mész, ahol a squattolás jogi háttere rendezett (pl Anglia), akkor akár hónapokig is el lehet lakni egy olyan házban, amit a tulajdonosa nem használ. Ezt még konkrétan nem próbáltam, de több ismerősöm igen, és tényleg működik. A squattolás maga azt takarja, hogy keresel (vagy a kinn élő ismerősöd keres helyetted) egy olyan házat, amit a tulajdonosa láthatóan nem használ (pl be van nőve gazzal, be vannak deszkázva az ablakok stb) - ilyenből Londonban például rengeteg van. A módszer lényege abban van, hogy a squattolásra alkalmas országokban ilyen esetben a tulajdonosnak egy bonyolult jogi procedúrát kell végigjárnia, ha vissza akarja szerezni a tulajdonát, a hivatalos kilakoltatási felszólításig akár egy hónap is eltelhet, és azalatt bőven van idő újabb squattolni való házat keresni. Az egyetlen feltétel, hogy a bejárati ajtón jól látható jelzéssel (a squattolásra vonatkozó Section 6 cikkely másolatával) fel kell hívni a tulajdonos figyelmét, hogy elfoglaltad a házát és ha be akar jönni, akkor az paradox módon polgári peres esetnek számít.
  • Kaja, pia: soha nem ott kell enni, ahol turisták járnak, hanem lehetőleg minél messzebbre a városközponttól. Londonban ezt különösen olcsón meg lehet úszni, a camdeni piacon például este 6 után az árusok a maradék kajájukat egy fontért (az eredeti ár kb harmadáért) utána dobják az embernek - és akkor még nem is említettem, milyen jól lehet biznicelni az otthonról hozott becherovkával vagy egri bikavérrel. (Unicummal nem érdemes próbálkozni, azt rajtunk kívül senki nem képes meginni)

Mindezen trükkök alkalmazása mellett pl két hét Ukrajnát ki lehet hozni 20eFt alatt tokkal-vonóval, ami azért nem túl rossz ár az echte posztszocialista feeling megtapasztalásáért Finnország, Svédország és Észtország kombináltan megúszható két hét alatt 60eFt-ból. Na és persze ha valaki tud még hasonló jellegű trükköket, ne habozzon megosztani kommentben!

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 13 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

erdekes egy jogrendszer ez az angolszasz

Ez a squattolas nagyon durva Mekkora baromsag mar, hogy lefoglaljak a hazadat. Es ha 3 hetig nem jarsz a kocsiddal, szabadon elviheti valaki, ha masnap visszahozza ugyanoda, megtankolva?

Ez a vonatleszállós dolog jó ötlet Mennyit lehet spórolni rajta?
A Potyataxit viszont ahogy elnéztem, kicsit szűkös a kínálat

NeoXon: a squattolásra asszem vannak még olyan kikötések, hogy a háznak legalább egy hónapja használaton kívül kell állnia, amikor beköltözöl (de ez azért nem szűk keresztmetszet, mert van itt egy erre szakosodott szubkultúra, akik kb naprakészen tudják, hogy hol van squattolható ház), másrészt pedig az elfoglalástól kezdve szintén egy hónapig folyamatosan otthon kell lenned (ezért jó, ha többen squattolnak, mert egyvalaki általában otthon tud maradni mindig) ahhoz, hogy ezt a kilakoltatós jogi procedúrát végig kelljen járnia a tulajnak. De tudok itt Londonban olyan magyarlakta házat, ahonnan már cca négy éve nem tudták őket kilakoltatni, a szomszédok pedig nagyon szeretik őket, mert végre valaki rendberakta a házat A kocsira nem tudom, van-e ilyen lehetőség

Haszprus: a Potyataxit már régen néztem, akkor ezek szerint még jobban pörgött. Most talán tényleg az iWiW vagy az Index fórumain könnyebb telekocsit találni/keresni. Van még az [url]elviszem.com[/url] is, de azt még egyszer sem próbáltam.

Vonatleszállós dolog: Bp-Prága-Bp oda-vissza vonattal annak idején 25eFt lett volna a MÁVnál megvásárolva, így épp 10eFt alatt voltam azzal, hogy Rajkától Pozsonyig nem vonattal mentem (Pozsonytól viszont már EuroCity-vel, kényelmes székek, légkondi stb.). Akkoriban nagyon jó volt a szlovák korona árfolyama. Van egyébként olyan gyanúm, hogy ez azokba az országokba éri meg, amik általában olcsóbbak, mint Magyarország. (Pl Erdély felé is bevált a dolog, Nagyváradtól gyalog jöttünk át a határon)

Azt nem értem egyébként, hogy most, hogy EU van, a hajléktalanok pl miért nem próbálnak meg Olaszországba átjutni, főleg télre. Felszállnak a vonatra Pesten jegy nélkül, max leszállítják őket minden állomáson, aztán mindig felszállnak a következő vonatra. Mivel országonként egyszer jön az ellenőr, Bp-Ausztria-Szlovénia-Olaszország útvonalon haladva három-négy nap alatt ott lehetnek Velencében, ott meg meleg is van, meg kéregetéssel is jobban lehet keresni a turisták miatt.

Csövik: itt vannak a haverjaik, meg kéne tanulni nyelveket, ki tudja milyen a külföldi rendőrség hozzáállása, stb. Azt mondják, Bp-en is egész szépen meg lehet élni a kéregetésből. Nem tom mennyire igaz.

Róma-Monaco-Kufstein (4 nap - 2004. aug.) vonattal, összktg: 17.000 Ft/fő
Stockholm (2005. dec.) - 1 éj repcsivel, összktg: 25.000 Ft/fő
Párizs (2006. márc) - 2 éj repcsivel, összktg: 37.000 Ft/fő
London (2006. márc) - 2 éj repcsivel, összktg: 46.000 Ft/fő

Ez az 1 éj úgy műxik hogy érkezés este 9-kor, ott alszol, aztán indulás haza hajnal 5-kor?

nem, 1 éj stockholmban: érkezés de. 10-kor, visszaindulás másnap de 10:30-kor. 1 egész nap a városban. stockholmból elég is ennyi

x: nekem Stockholmból egy hét se volt elég, de ízlések és pofonok viszont az se mindegy, hogy melyik reptérre érkezel, Arlandáról min 40 perc bejutni, a Skavstáról meg inkább másfél óra, úgyhogy azt le kell vonni.


jessz, ez nagyon tetszett. Squattolás is tetszik, bár tényleg paradox.
NeoXon Velem lehetne ilyet játszani, gyakran azért nem megyek vele, hogy ne fogyjon a benzin.

Kocsival Erdélyben 2 hetet töltöttünk szuper tájakon, sátorral és 25k-ban benzinnel együtt simán benne voltunk Örült jó hely.

Ja, ezt aláírom, nekünk cca 6 éve 15eFt-ból jött ki két hét Erdély, igaz, gyalogtúrával és szénapadláson/kastélykertben alvással, de tényleg megéri!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...