Haszprus

Tömegkatasztrófa 2007

©   Haszprus   |   life túlélés tűzijáték

A tűzijátékról elsődlegesen nem evakuálni kellene a tömeget, hanem olyan időpontban kell megrendezni, amikor nincs 100 km-es szél, meg jégeső.


Elsőfokú riasztás, nyugatról Budapest felé tart.

Update 18:44: rtlk híradó, gál j zoltán: valszeg esni fog de az nem befolyásolja a rakéták fellövését. (kb.)
erős antónia: ha tehetik inkább otthonról nézzék az eseményeket - lehet hogy a tévétársaságok rendelték meg a vihart? egyébként az rtlk hírek elég keményen bevágta a tavalyi legdurvább blair witch projectes homemade menekülős videóit a tűzijátékról, nyilván jó biznisz ha azt a 1,5 milla nézőt inkább a képernyő előtt tartják ma este is...

problémamegoldás 2007, magyarország. nem ám elnapolnák... ez egy ünnep, szórakozás, majd pont szakadó esőben fogom kurvajól érezni magam a dunaparton, ugye? közben talán a brfk vagy valamelyik rendőri szerv azt tanácsolta hogy ne vigyenek az emberek esernyőt. akkor? tessenek kimenni szarráázni, saját felelősségre nagyon jó. amúgy tévéből ez már nem lesz élvezhető, nálunk hazavágta a képet a vihar 10 perce

amúgy gusztustalan és hányok tőle hogy mindenhonnan ez folyik hogy saját felelősségemre megyek ki... mintha az időpontot nem ők határoznák meg, vagy mintha nem lehetne odébb tolni... a tűzijáték nem arra van hogy tévéből nézzük.

Update 19:04: az index megfogalmazásában:

Ítéletidő tombol, zeng az ég Budapesten
Leszakadt az ég a fővárosban, ömlik az eső és erős szél süvít. A szabadban a saját felelősségére maradhat mindenki. A tűzijátékot nem mondták le. (index)

Update aug. 21. 00:56: a tömegkatasztrófa elmaradt, a tűzijáték képei itt.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 43 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Kíváncsi vagyok mi lesz, tuti nem megyek ki.

Augusztus 20. mindig is augusztus 20-ra fog esni, ez van. Annyival előre szerintem nem tudják megmondani az időjárást, hogy a mindenféle szervezés-tüzelés-rendezést x idővel eltolhassák. (Majd mindjárt bonnie kollegina felvilágosít minket.) Az meg, hogy az elmúlt x évben nem volt alkalmas az idő, hát, nagyon szomorú lennék, ha _emiatt_ alapból máskorra szerveznék.

Montana pár éve augusztus 27-én volt és senkinek semmi baja nem lett belőle…

Rtl klubot bekapcsoltam az air race miatt (idén lusta voltam kimenni illetve tegnap már voltam az időmérő edzésen), és az előbb mondták hírekben hogy folyamatosan nyomják hangosbemondón a tömegnek hogy vihar várható és mindenki saját felelősségére van kint és hogy érdekes módon nem nagyon oszlik a tömeg. Mégis mi a f*szt várnak, ha egyszer ma van tűzijáték akkor nyilván nem fog feloszlani a tömeg!

Haszprus: Látom, nem az jött le, amit írni akartam. Ha _most_ azt mondanák, hogy gyerekek, szar az idő, gyertek vissza egy hét múlva, az rendben van.
Az nem lenne rendben, ha azt mondanák: augusztusban nagy viharok szoktak lenni, idén tüzijátékozzunk inkább július 4.-én, akkor jó idő szokott lenni. (Pusztán statisztikai alapon.)
Az igazi gáz talán az, hogy ez egy ünnep, ami biztos nem véletlen ma van. De az emberek nagy részének aug. 20 = tűzijáték, és pont. Nesze neked, államalapítás, meg új kenyér!

Pár éve árvíz volt, ha ugyanarról beszélünk. Azt azért lehet előre látni, hogy nem fog időre levonulni az ár, nem előző nap kellett úgy dönteni, hogy stornó a buli.

Jó de most akkor itt a vihar, olvashatod a hírekben hogy az embereknek megin be kellett menekülniük nyomorogni mindenféle fedett helyre, többszázezren voltak kint már 5-6 óra körül is, és este 9-re is eső várható… Akkor végülis mér is nem lehet elhalasztani? És tökmindegy hogy lesz-e eső vagy nem, mert egy csomó ember most már úgyse fog merni kimenni…

Aminek részben örülök, mert legalább kevesebben állnak be a fényképezőm elé


Simán el lehetne halasztani, csak hát ugye egyszerűbb azt ordítani, hogy mi megmondtuk, hogy ha kint maradsz lehet, hogy bajod esik, mint újraszervezni az egészet…

Haszprus
Én meg már az egész tűzijátéktól hányok, az idő meg ilyen, így alakult.
Persze elnapolható lenne, de már következő hét pénteken ismét lezárnák a rakpartot, ráadásul a Fővám téren még mindig dolgoznak, a Kálvin térről nem is beszélve.
És arra mi a garancia, hogy akkor jobb idő lesz?

Azt meg hogy miért ordítozzák a,,mindenki saját felelősségre…'' kezdetű mondatot, ahhoz elég visszakeresni a tavalyi híreket és az ott szereplő politikai támadásokat.

Este meg kimehetsz, nem kell egyből idegeskedni.

ScoobyZoli istenem, nem kell garancia hogy jobb idő lesz, de ha már beleölünk 300 millát vagy idén nemtom mennyit, akkor jó lenne ha a nép meg tudná nézni… Nálunk itthon a tévéadások is elbaszódtak a vihar miatt, ha esetleg vki a tévét javasolná.

Boci igen, ez megy, és ultragáz.

Dehát pont ezt mondom, hogy __most__ le lehetne fújni, azzal nem lenne semmi baj. De mivel ezt nem lehet előre látni, (illetve lehet, csak akkor már késő), nem tudják előre meghatározni a tuti időpontot. (Egyre hülyébbnek érzem magam, ha most se érted, akkor feladom, max. majd valamikor privátban letárgyaljuk. )

Boci meg megmondta a frankót, annyi kiegészítéssel, hogy egyszerűbb=olcsóbb. (Na nem mintha mindenféle cikrusznál az olcsóság lenne az első és egyetlen szempont.)

Narráció épp az előbb: (Értelmezhetetlen körmondat az aranybulláról)…és ezt jelképezik ezek a magasba szálló gránátok vagy mik… Nagyon költői vagyok ma! (RTL Klub)
És ha leveszem a hangot, nincs zene. Neszebazmeg.

A tömegkatasztrófa elmaradt.

Ha jól tudom 1966 óta rendeznek tűzijátékot, nem véletlenül ma; ha áttennék más napra, elvesztené a lényegét, szerintem.


16) Bártházi András (nem regisztrált)
Jelentem a tüzijáték jó volt a helyszínről. Tökéletes idő, tökéletes tömegmentesség. Évek óta nem voltam, de most éppen arra jártam, és megnéztem. Mintha rövidebb lett volna a szokásosnál 30p helyett 20p, de amilyen csődben vagyunk, remélem spórolásból volt így, és akkor nem baj.

Haszprus
A tömegkatasztrófa elmaradt.
Még szerencse…, viszont megint készülődik a vihar, tehát az időzítés most tökéletes volt.

mainframe Mi az m1-en néztük, ott csak a felvonások között volt egy kis ismertető, arról mit fogunk látni. A két kereskedelmi csatorna képe szebb (jobb minőségű) volt, de a pofázás alatta számomra elviselhetetlen.

Boci
de a pofázás alatta számomra elviselhetetlen.
Hát ez az, barátom, ez az… Ezt ők parancsba kapják, hogy nem telhet el 5 másodperc csöndben? (mert kb ilyen az intenzitás)

Montana
Azt mondja a nepi bolcsesseg (magyarhangja: Mami),h gusztushuszadikan _mindig_ esik.

Az elnapolasrol meg annyit, h _elvileg_ a telepitest lezart teruleten lehet elkezdeni, es a lezarast a terulet mentesiteseig fenn kell tartani. Azaz, ha mondjuk azt mondjak gusztushuszadikan pl delutan 4kor (amikor meg kb videkrol sem indultak el az emberek),h emberek, ma esik, meg holnap is fog, de ugy latjuk/azt mondjak meteo-ek, hogy holnaptol 50%, holnaputan meg 0 az eso eselye, tehat lojjunk holnaputan, akkor a lezarast addig fenn kell tartani, ami valljuk be, 2 munkanapon at _nem_ lehetseges. (lasd a teganpi dugokat). vagy ossze lehet csomagolni az egeszet, es uj lezarasokkal a kesobbi idopontra ujratelepiteni, de en meg ilyenrol nem hallottam.

Masreszt meg a gusztushuszadiki tuzijatek (en block, de fokepp a bp-i) a cirkuszt es kenyeret a nepnek cimu moka resze, amibol a videki lakossag is jogosan akarja kivenni a reszet, lasd meg mentesito vonatok, meg 50% kedvezmeny stb, amivel csak azt akarom mondani, h hetkozben nem igazan lenne nyero idopont a potlovesre.

Ugyegyebkent meg az eso nem akadalya a tuzijatek ellovesenek, csak a szel. (hajolemelexem 65km/h felett, de erre ne fogadjatok nagy tetekben)
Tudom, h egesz mas elmeny eloben nezni, mint teveben, de aki az eso ellenere es kimegy, az egyreszt szamitson ra, h vizes lesz, ha meg nemcsak esik, hanem zivatar/vihar van, akkor meg tamaszkodjon a jozan eszere, es ugy valasszon maganak poziciot. Azzal egyutt, h sosem tudhatod, h melyik fa/teto indul meg a legkisebb fuvallatra is.

Ennyit kivantam elmondani tisztelet birosag, az onkentes mervado velemenyet hallottak.
Kerem jegyzkonyvbe venni tovabba, h a tegnapi lovesunk Baracson 95%-ban sikerult, 3% mult azon, h aramszunet miatt nem volt alafestozene, 1-1%-ot pedig a 2be nem gyujtott vulkan, es a be nem kotott bombak miatt buktunk. A kozonseg elegedett volt igy is, annak ellenere, h megaztak.

Ps: majdcsakmegtalalom a valasz gombot is egyszer.

bonnie:
…augusztushuszadikan _mindig_ esik.
Es ezt ezer éve még nem tudták?
(Válasz gomb nincs, van helyette #x, ahol x a komment sorszáma.)


23) Bártházi András (nem regisztrált)
bonnie:

Senki sem 1-2 napos, hanem kereken egy hetes elnapolásról beszél, szerintem. Így a vidékiek is meg tudnák nézni. Az érvelésedbe pedig valahol bibi csúszott, ugyanis konkrétan volt már 1 hetes csúsztatás pár éve, és bizony megoldották valahogy…

Kinn voltunk ( geocaching-lel egybekötve), azért csak most reagálok… az eső egyáltalán nem volt para, nem hirtelen jött, lehetett érezni, akinek volt esze, keresett valami fedett helyet és kész. Mi a Margit híd alatt lévő aluljáróban vártuk ki a végét, bőven volt hely is, szóval feleannyira se volt para, mint tavaly (bár akkor se volt para, végigálltam majdnem az egészet a parton, legalább volt helyem . Összehasonlításképpen: két hete Esztergomban (szintén geocaching után) _sokkal_ jobban megáztunk, mint most.
TV-s közvetítés: a régi szép időkben mindig úgy néztük otthon TV-ről (amikor még Fehérváron laktam), hogy TV be, hangot le, rádiót bekapcs. A Petőfin ugyanis mindig a tűzijáték zenéje ment, sőt a parton is gyakorlatilag a Petőfi adását sugározták akkoriban. Nem tudom, hogy idén is működött volna-e a trükk, de hátha.

Aztán arról mi a véleményetek, hogy a megszokott 1-2 millió helyett mindössze 250 ezren voltak kint? Szerintem: el kellett volna halasztani, ezt a pénzt így ismét a Dunába öntöttük. Az már tuti hogy a tavalyin kívül ez volt az egy nézőre eső költséget tekintve minden idők legdrágább tűzijátéka

Bártházi András
Nem kovettem a napi sajtot az altolast illetoen.
Par eve elore lehetett tudni, hogy arviz van, nem fog levonulni, nem azon mult, hogy esik-e epp este, vagy sem.
Ettol meg persze lehet bibi az ervelesemben

bonnie én ott látom a bibit, hogy noha nem esett, mégis csak 250 ezren jelentek meg. Mert benne volt hogy esetleg esni fog, esetleg vihar lesz, stb. És ez nem előtte egy órával derült ki, hanem napokkal előtte már arról olvastam az indexen hogy a meteorológia jégesőt mond aznapra, és nem tudni hogy vajon a tűzijáték alatt milyen idő lesz. Ugye senki se gondolja komolyan hogy mindenki ott van a tűzijáték negyed órás körzetében gyalog, és ugrásra készen várja hogy jó idő lesz-e…

Namost kérdéses hogy ilyen alacsony látogatottság mellett érdemes volt-e aznap megtartani.

Haszprus
Ha tenyleg 250 ezren voltak, es ha ezzel visszaosztom a 91millios koltseget, akkor szep nagy szamot kapok, ami persze nem realis, mert ugye a tv-ven is neztek x-en, de (es itt most nemcsak a tuzijatek biznisz ellen beszelek) meg meg ha oket is beleszamolom, akkor is iszonyu pazarlasnak tartom ezt az egesz felhajtast.

bonnie szerinted a tűzijátékot tévéből nézni ugyanakkora flash mint élőben?
(amúgy a 95 millión felül további 51 millió volt a biztonság meg a mobilwc-k, nettóban.)
Tavaly ha minden igaz kétmillióan voltak kint.

Haszprus lasd bonnie-nal.
Tudom, hogy egesz mas elmeny eloben nezni, mint teveben, de aki az eso ellenere es kimegy, az egyreszt szamitson ra, hogy vizes lesz, ha meg nemcsak esik, hanem zivatar/vihar van, akkor meg tamaszkodjon a jozan eszere, es ugy valasszon maganak poziciot. Azzal egyutt, hogy sosem tudhatod, hogy melyik fa/teto indul meg a legkisebb fuvallatra is.
en vmi elozetes kalkulaciot lattam, ahol az egesz gusztushusz kerult 250millaba, es ebbol 91 volt a tuzijatek.

Az ünnepségek teljes költsége 300 millió forint volt. Ennek közel egyharmadát a tűzijáték tette ki, nettó 95 millió forint értékben. A második legnagyobb tételt, nettó 51 millió forintot, a higiéniai és biztonsági intézkedésekre fordították, és közel ugyanennyibe, mintegy 50 millió forintba került a Hősök terén rendezett Történelmi Gála. (gondola.hu/…/55610)

A szamok makacs dolgok:

Az ünnepség költségei

1. Kenyérfesztivál 4 000 000
2. Történelmi gála Hősök tere 49 650 000
3. Zászlófelvonás a Parlament előtt 2 000 000
4. Tisztavatás 7 960 000
5. Sárkányhajóprogram a Dunán 2 500 000
6. Körpanorámás tűzijáték részletes költségei 95 000 000
7. Zenehajó a Dunán, opcionális program 8 250 000
8. A programok járulékos költségei (biztonsági intézkedések, kordon, BRFK, FKF, tűzoltók, tűzszerészek stb.) 51 330 000
9. Reklámügynökségi és médiavásárlási szolgáltatások 26 500 000
10. Ajánlati ár mindösszesen, nettó: 247 190 000
10. 20% áfa 49 438 000
10. Ajánlati ár mindösszesen, bruttó: 296 628 000
11. Tartalék összeg 4 166 667
12. Teljes ajánlati ár, nettó: 251 356 667
12. 20% áfa 50 271 333
Forrás: MTI
magyarorszag.hu/…/allamiunneps…

En vmi papiralapon (meg az is lehet, ha a megyei vicclapban =24ora) lattam a szamsort, de szvsz az a 4milla nem oszt, nem xoroz.

bonnie:
3. Zászlófelvonás a Parlament előtt 2 000 000
4. Tisztavatás 7 960 000
Tudom, ez szőrszálhasogatás, de ezeken mi kerül ennyibe, ha a járulékos költségek külön számolódnak?

3. Zászlófelvonás a Parlament előtt 2 000 000
ROFL
A felvonó személynek vastagon fogott a tolla

Montana mondok jobbat:
Sárkányhajóprogram a Dunán 2 500 000
ezen mi volt ennyi?
De visszaterve a kerdesedre: volt vmi legibemutato is, megreptettek a grippeneket, gondolom nem tul olcso a kerozin sem, meg a voros szoyneg leteritese sem 2 filler

bonnie: Jó, ha röpködtek is, hát legyen, de akkor az miért nem úgy szerepel, hogy légibemutató? Aztán úgy már simán foghat vastagon a ceruzájuk, az nem olyan feltűnő.



bonnie nagyon durva, egyrészt ami ott történt, másrészt ahogy megpróbálják belemagyarázni hogy nem volt semmi… Hihetetlen mennyire hülyének nézik az embereket.

Kritikán aluli, amit a blogban leírnak. Az meg a pofátlanság csúcsa, hogy a teljesen egyértelmű képeket baromi gagyi - udvariasság mögé rejtett - kamudumával akarják palástolni a kommentek között…

Haszprus es Boci
Montana szokta mondogatni, hogy ez egy ilyen viszonylag kegyetlen vilag. Napirajzosan szolva: alja egy geci vilag ez

bonnie, Montana, lett válasz gomb, kommentek jobb alsó sarkában

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...