Haszprus

Szinkron

©   Haszprus   |   howto hwsw mátrix

Van ugye a munkahely, ahol napi 8 órában fogok fejleszteni saccperkábé. És van az itthoni gépem, ahol még nem tudom hogy lesz, de valszeg azt is használni fogom

Elég erősen számítógépcentrikus minden adattárolásom, nem papíron van a naptáram, nem a magyar postán keresztül levelezek stb. Most viszont két gépet fogok használni, úgyhogy jó lenne, ha az adatokat és beállításokat szinkronizálni tudnám köztük különösebb erőfeszítések nélkül.

A teendőimet a Remember the milken tartom számon, ez online, úgyhogy kipipálva. RSS terén Google Reader, dettó.

A levelezésemet igaz, hogy Gmail szerveren keresztül végzem, de nem webfelületen, hanem Outlookból. Valamilyen szinten így is látom bentről a levelezésemet (weben). Ha nagyon akarom, hordozgathatom a pst fájlokat, amik viszont kb. 1 gigát tesznek ki, úgyhogy nem biztos, hogy ezt napról napra el akarom játszani. Vagy igen?

A Firefox előzmények, könyvjelzők, jelszavak és cookie-k szinkronizálására találtam a Google Browser Syncet, ezt valszeg használni fogom, az itthoni gépemen már be is lőttem.

Mit lenne érdemes szinkronizálni még, és milyen megoldások léteznek?

Outlookra jó lenne találni valami jó megoldást. A pst-k másolgatása azért nem nyerő, mert ha egyszer véletlenül elfelejtem nap végén vagy elején, akkor igen nagy pácban vagyok. Látom hogy vannak különféle eszközök, próbáltatok-e már ezek közül valamit, ami be is vált?

Könyvtárak szinkronizálása is igen hasznos lenne, erre most látom a FolderShare.com-ot, ami ha minden igaz, valami Microsoftos megoldás, ami számomra már alapból bíztató, ugyanakkor egyelőre connect timeoutot dob, ami nem jó

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 25 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


maerlyn, próbáltam, borzasztó lassú, ugyanakkor elképzelhető, hogy rá fogok fanyalodni. bár a cégnél kurvalassú a net, ami tovább rontja a dolgot…

En egy ideje belepek otthoni VPN-re, aztan remote desktop a gepemre, es ugy dolgozom Ez a legegyszerubb, igy nem kell semmit sem szinkronizalni
Hatrany: a geped mindig be kell, hogy kapcsolva legyen, ha munkaba mesz.

Esetleg lehet ugyanezt forditva: a munkahelyi gepedet jaratod folyton, az nem zajos es nem neked kerul penzbe az aram

Persze videot nezni meg videot vagni igy nem lehet, de idaig programozasra tokeletesen eleg nekem az ADSL sebessege.

NeoXon, 20 KB/s a letöltés, ahogy múltkor tapasztaltam. Katasztrofális… Egy 10 megabites vonalat használ állítólag az egész épület (és egy igen nagy épületről van szó). A VPN-re én is gondoltam egyébként, csak ciki, ha lefagy az itthoni gép Meg igazából nem szeretném állandóan üzemeltetni.

Pendrive-ból vajon van olyan sebességű, amit vinyóként lehetne használni? (Konkrétan az outlook pst-khez.) (Neten most kicsit brózoltam, látom van aranyáron állítólagosan 30 MB/s olvasási, 20 MB/s írási képességű, kérdés hogy valójában mennyit tud. (Nem néztem alaposan körül, biztos van 8 gigásnál kisebb is ami ilyen gyors.))

Na most megnéztem a saját 4 gigás 45x-ös cf-emet HD Tach-csel, ez 12 MB/s-et produkált. Utána kipróbáltam Outlookkal hogy ráraktam két pst-met, egész tűrhető végülis. Egy a para, éspedig hogy az Outlookot be kell zárni amikor nincs bent a pendrive/cf… És ez mondjuk elég gáz, mert időnként biztos el fogok róla feledkezni.

Tudom már említettem korábban, de megint csak azt tudom mondani Thunderbird Portable. Egy pendrive-on az egész levelezés, amit oda viszel ahova akarsz. Nekem nagyon bevált, iszonyat kényelmes és így offline is bárhol visszanézhetem a leveleimet. A levelezés fájljait néha biztonság kedvéért átmásolom a gépemre is és kész.
az Outlookot be kell zárni amikor nincs bent a pendrive/cf…
Ez így van, de ha külön pendrive-ot használ erre a célra, akkor nem fogod kihúzogatni, mert minek. Nálam még a szemem útjából is el van téve ilyenkor a pen, tehát nem is gondolok rá.

dankoi, thunderbirdöt most már kétszer vagy többször próbáltam ki az évek során, legutóbb a legutóbbi ajánlásodkor, szóval köszi, nem fogok vele most egy hónapon belül még egy próbát tenni nem jön be. megjegyzem, az outlook pst-i ugyanolyan hordozhatók, mint a thunderbird fájljai…

Nekem az outlook nem esik kézre, ez van.
Sztem Gmail webes felületen. Egyszerű, nem kell hozzá kölön eszköz, megbízható. Nem tudom, most hogy rendezed a leveleket, gondolom outlookon belül. A szabályrendszert elkészíted a Gmailben is, onnantól pedig szinte otthon vagy bárhol. Esetleg egy portable FF, a kívánt extension-ökkel, amik a Gmail használatát könnyítik. Vagy nem is kell hordozható legyen az FF, mert a benti gépedre fel is telepítheted.
Egy idő után úgyis az otthoni gépedet kell majd olyanra alakítanod, mint a benti
A teljes levelezés mozgatása nekem nem szimpi. Sérülés (persze, mindig meg lesz az éppen aktuális változat az egyik gépen, de akkor is kellemetlenség), elvesztés kockázata forog fent sajnos. Nem hiszem hogy annyi mail címet, nevet, levelet szeretném ha más megtalálna, vagy akkor titkosítsam állandóan. Én emiatt tettem le nemrég a levelezésem mobilizálásról.
Sztem webes Gmail.


Vigyázat, offenzív komment következik, amiért előre is elnézést kérek. Outlook = Gmailért harapok.

Tibi,
A szabályrendszert elkészíted a Gmailben is
Azért jelezném, hogy akinek komolyabb szabályai vannak, az maximum sírni tud a gmail szabályalkotási lehetőségein… Sajnos az Outlook itt olyan tudással rendelkezik, amit elég nehéz kiváltani. (Le tudod filterezni az info*@sch-s leveleket úgy, hogy minden tárgy külön labelt kapjon, és soha egyetlen levél se legyen, aminek ha a subjectjében kicsit is utalnak a tárgy nevére, akkor az megkapja a labelt? Nem. Mert a Gmail szabályrendszere nem támogatja a töredékszavakat. Innen már nem is kéne folytatni, de tovább megyek. Tudsz olyan szabályt csinálni, hogy töröljön bizonyos leveleket, ha nem illeszkedik más szabályra? Szvsz nem. Van a szabályoknak valamiféle alkalmazási prioritása? Szvsz nincs. Van olyan szabály, hogy levél végleges törlése (trash nélkül)? Nincs. Lehet gmaillel 3 info*sch listát menedzselni úgy, hogy ne öntsön el mindenféle téged egyáltalán nem érdeklő levelek áradata? Nem! És Outlookkal? Simán! (Azt meg kell hagyni, hogy a simán jelen esetben kb. 50-60 filtert jelent, plusz gmailen is előfilterezem őket, plusz több accountot használok és forwardolgatom a megfelelő leveleket, hogy a selejt el se jusson a fő accountjaimba. Cserébe az irgalmatlan bonyolult szabályrendszerért, szinte semmi olyan levél nem jut el hozzám, ami nem érdekel, illetve ha mégis, akkor az is egy megfelelő folderbe kerül. Ez naponta többtíz (megkockáztatom hogy olykor száz közeli) fölösleges levél megkapásától kímél meg, a maradék pedig tökéletesen automatizálva megfelelő helyekre jut.)

Naptár terén viszont lehet, hogy áttérek Google Calendarra. (Nem nagyon ízlik a dolog, de megvannak az előnyei. Ugyanakkor szerencsére ezt nem kell hirtelen eldöntenem, majd kóstolgatom, és meglátom.)

Ami a biztonságot illeti, egyrészt a levelezésemet nem tenném át a melós gépre a pendrive-ról, hanem arról olvastatnám be a pst-t, másrészt ha belépve felejtem a gmailt (mint ahogy azt legutóbb sikerült is), akkor se vagyok semmivel előnyösebb helyzetben, mint egy otthagyott pst-vel

Végül: a gmail webes felülete jelenleg végtelenül buta minden szempontból. Hogy csak egyet mondjak: drag and drop. Lehet anélkül élni? A másik: a levelek instant nézete (ne kelljen külön megnyitni). Harmadik: mellékletek letöltése. Múltkor melóhelyen kaptam egy 6 megás fájlt emailben. Webről nyitottam meg. Több, mint 5 perc volt, mire lejött, és addig várnom kellett. Outlook esetében ugye azonnal megnyílt volna (az meg nem érdekel, hogy a háttérben időnként le kell töltenie a leveleimet.) Azért nem lehet elvárni egy webes lightweight apptól olyan tudást, amit egy asztali progival simán megvalósítanak. Én speciál kihasználom az Outlook előnyeit. A Gmailben egyedül a conversationök és a hordozhatósága jó.

Persze gondolkodtam rajta, hogy a Gmail mellett döntsek, de iszonyatosan fapados, nekem inkább csak vészmegoldásnak jó. (Nincs Outlook de azért megnézem valahogy a leveleimet.)


Csepi, kifejtenéd?
(Nekem nincs egyik se, de ez változhat, főleg a pda irányába. Azt kifejtenéd? Vannak frankó sync cuccok? Mik?)

PDA-t 1 géppel szinkronizálni nem ügy. Simán megy, minden extra soft nélkül, főleg jelen esetben, hogy outlookot használsz.

De hogy 2 géphez lehet-e szinkronizálni azt nem tudom. Bár végülis miért ne lehetne…

Ms activesync az alap szinkronizáló cucc…

Mondjuk hihetetlen számomra, hogy nincs erre normális/egyszerű megoldás, nem hinném hogy ez annyira egyedi igény lenne.

WiZARD, nem mondtam h nincs, nyilván van, és azért kérdezem itt, mert remél(t)em hogy valaki ajánl valami jót… activesyncet köszi. azzal lehet olyat, hogy megmondom hogy a rendszernek ezt meg azt a könyvtárát akarom h mostantól fogva szinkronizálja, és akkor nem kell minden csatlakoztatáskor ezt újra közölni vele?

Haszprus, pasz, rég volt pdam, úgyhogy nem tudom biztosan, inkább nézz utána
(bár pár héten belül lesz újra)

Haszprus, Most már tudom, hogy nem tréfálsz a szabályokkal

Haszprus, PortableApps oldalon van egy szinkronziáló program:
Toucan 1.2 Released | PortableApps.com - Portable software for USB drives
Még nem próbáltam ki, de elvileg arra van, amit te szeretnél. Könyvtárak szinkronizálására


Nem tudom mit dolgozol, de ha mindig magadnál akarod tudni a munkád és az otthoni dolgokat, akkor noti egy jó alternatíva. PDA leginkább mailekre lehet jó, meg a naptár funkciója.




Haszprus, nekem is vannak ilyen levélszűrőim TB alatt, de mi van akkor, ha már a Gmail kiszűr egy levelet spam-ként, ami valójában nem az, csak annak látszó tompa tárgy? Akkor bukott minden, hiába a jól felépített szűrés, ha nem mászok fel webre, soha nem is értesülök a levélről!

PDA-t én is akartam javasolni, csak gondoltam nem akarsz ennyit költeni rá.

Két géppel még nem próbáltam meg összeszinkronizálni, de elvileg a pda-s activesync-ben akárhány kapcsolatot meg tudsz adni, és ráadásul kiválaszthatod, hogy mit szinkronizáljon össze.

Én a PDA miatt tértem át outlookra, és hát azt kell mondanom, hogy nagyon kényelmes a naptárat/leveleket/teendőket/feljegyzéseket egy mozdulattal mobilizálni. Viszont ha csak azért vennél ilyet, hogy két gép között az emailjeidet szállítsd, akkor szerintem fölöslegesen drága megoldás.

Megkérdezhetem, hogy ez a Google Browser Sync mennyire megbízható adatvédelmi szempontból? Mert nem szívesen adnám ki a jelszavaim, főleg nem a Google-nak, ami már úgy is majdnem mindent tud rólam. Ugyanakkor hasznos lenne ez a funkció számomra.

Csepi, most erre mit mondjak? Nyilván nem a titkárnő írogatja szorgosan txt fájlokba a jelszavaidat a Google főhadiszállásán, ugyanakkor ha akarják, azt nyúlnak le belőle amit akarnak. (A Google-t ne úgy tessék kezelni mint egy cég amelyiknek megvannak a saját elvei. Bizony ott is lehet egy alkalmazott, aki mondjuk elkezdi logolni a Browser Sync által gyűjtött adatokat, hogy aztán az ebayen árulja őket jópénzért…)

Ha valakit zavarna a dolog, akkor kapcsolja ki a jelszavak szinkronizálását (van rá checkbox, akárcsak a historyra meg a többi cuccra).

Haszprus, jah, kikapcsolom az összes szinkronizációját és meg is van oldva a dolog! Eddig is használtam egy könyvjelző szinkronizációs kiegészítőt (Foxmarks), azt hiszem az elég.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...