hwsw - 2004 - 143 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Karácsonyi ajándék

©   Haszprus   |   hwsw life
Nemtom mit vegyek karácsonyra, ez most a probléma. Mármint magamnak. Má névnapomra se vettem semmit, és most nem biztos de talán születésnapomra se, az má régen vót. (A dolog úgy néz ki hogy kapok x összeget amit vagy elrakok vagy veszek belőle valamit. Névnapom esetén utóbbit választottam és elég jó eséllyel ez lesz a karácsonyi stratégia is.) Tavaly karácsonykor dettó (kivétel egy db hosszúujjú póló), a régebbi dolgoknak meg most lusta vagyok utánanézni.

Bizonyos összeg alatt nincs semmi olyan amire igazán szükségem lenne és mondjuk nem zokni-kategória , bizonyos összeg felett meg nem akarok kiadni, pedig egy normális fényképező (ld. Canon EOS 20D) nem lenne rossz . A probléma egyrészt az alapcucc árában, másrészt az objektívek árában rejlik. Elég kemény probléma, a dolgot valahogy próbálom is elfelejteni, mert idegesítő, hogy a profi cuccok ennyibe kerülnek, az amatőr cuccok pedig olyan iszonyat harmatgyenge képeket produkálnak, amilyeneket. Nézzétek meg, hasonlítsátok össze a zajszintjét egy profi DSLR gépnek, meg egy kompakt fosnak. Akár lehet az új is. Példának itt van a Nikon Coolpix 8800 (kompakt), ami egész tetszetős cumó lenne, de megnéztem milyen zajt mellékel ISO400-hoz, hát, borzalmas, jó hogy egyáltalán ki lehet venni valamit a képből.

A köztes megoldások, mint pl. Nikon D70, Canon EOS 300D, azért nem sokat segítenek a helyzeten, mert ezeknél a gépeknél nem az alapcucc a legnagyobb probléma (persze az is), hanem az objektívek amiket utána meg kéne venni. Darabja legolcsóbb esetben is 100k huf körül van (de azokkal kitörölhetjük), szóval nem kispálya
Haszprus

ICQ 5 suxx

©   Haszprus   |   hwsw
Kipróbáltam az icq5-öt... Istenem, merre tart a világ. Hát ezt a szoftvert nagyon elkúrták. Az utolsó használható verzió a 2002a… Rakom is vissza, merthogy készítettem backupot, előrelátóan.
Haszprus

A rapper

©   Haszprus   |   barátok fotózás hwsw túra
Megnéztem az ACDSee 7.0-t (jelenleg 3.1-em van mert a későbbi verziók undorító bloatware-ek), és azt tapasztaltam hogy videókból 4 kis kockában kivonatot készít, no itt van egy:


A rapper

Készült: Rám-szakadék 2004. október 9. © Norby

Update 2004. dec. 12. 21:01: csak azt nemtom mitől ilyen elb#szott lassú az acdsee 7.0… még a menük megjelenésére is előfordul h másodperceket (!) kell várni, közben meg semmi swapelés vagy ilyesmi…

Haszprus

A szkenner visszatér

©   Haszprus   |   hwsw
Most, hogy újra van hely az asztalomon - mivel elkerült róla a monitor, billentyűzet, egér -, beüzemeltem a szkennert.
Haszprus

A tűzfal :)

©   Haszprus   |   hwsw
IRC idézet:

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)kurva tűzfaladat állítsd be
(privacy power)nem megy a send icqn
(privacy power)
(HaszpTan)icq-n offline vagy, csak szólok
Lamatic
Haszprus

Kezdek tanulni…

©   Haszprus   |   bme hwsw life
A blogot minden scriptnél jobban be lehet szabályozni a más elfoglaltság találása című módszerrel. Jelen esetben ez a más elfoglaltság a tanulás. Egyelőre még baromira ellenkezik minden porcikám, és egész nap átjárok ide a szerverterembe egy kis gépezésért, de azért egész jól megy a dolog. Legalábbis tegnap nagyon jól ment, ma visszaestem kicsit, de próbálom tartani az ütemtervet. Ja, illetve azt nem sikerül, de azért mégiscsak tanulok sokat és jól Igaz, eddig csak két hétvégi nap van mögöttem, lehet, hogy hétközben nem lesz ennyire ideális a helyzet, és nem lesz kedvem semmi erőlködéshez.

A minap egyébként az infosite-on rábukkantam a korábbi MaLo eredményekre, és hát, öö, hömm, höhö Ezek után kérdéses hogy vajon érdemes-e tanulnom rá. Már csak azért is mert kevés az időm, és lehet hogy más tárgynak kéne allokálni belőle.
Haszprus

BME project plan 2004 végére

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw life
Az éjjeli digit tanulás nem jött be, ofkorsz nem volt elég.

A helyzet tűrhetetlen, ezért készítettem újabb project plant a hátralevő 2 hét átvészelésére. Mármint tanulmányi szempontból.

Tegnap (pénteken) máris nem tudtam tartani az ütemtervet, mert a betervezett 5 tárgy helyett mindössze másfélre szakítottam időt, ugyanis 16-kor már olyan álmos voltam hogy le is dőltem, még gép előtt sem tudtam megmaradni.

Jelen pillanatban Javaval foglalkozom, ami nem is olyan egyszerű, mint az ember hinné.

Más: Sikerült belőnöm itthonra azt a rühes bme intranetet. Rosszul van ledokumentálva a hszk honlapján hogy hogy is kell.

Más: mainframe jóvoltából hamarosan lesz pár új szavazás a blogon.

Más: A héten feltűnően sok egyedi látogatóm volt a megelőző időszakokhoz képest. Kiváncsi vagyok, miért. Aki sejti, írja le, thx. (Habár van egy tippem.)


(powered by webstats, thx 2 Pál Kornél)
Haszprus

Gépem elszállítva

©   Haszprus   |   bme hwsw life történelem

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
áthoztam a gépemet a szerverterembe (gardrobe) mert kurvára zavart, egész nap előtte ültem. az elkövetkezendő 2 hétben azt akarom hogy a gépem itt maradjon. így engem se zavar, és anyám is tud rajta bármikor dolgozni. radikálisan le akarom csökkenteni a gépezési időmet mert [censored]
Természetesen BME-s tanulmányaim érdekében cselekedtem így.
Haszprus

Gépbővítés helyzetelemzés 041123

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
No elmegyek aludni 2 órácskát. Elmúlt 1-2 órában azon törtem a fejem, hogy miként lehetne a jelenlegi gépem esetleges frissítését összekötni azzal hogy összeüssek anyámnak egy olyan gépet amihez lesz is kedvem hozzányúlni, mert ugye nem kérdéses hogy én leszek ottan az egyetlen júzer aki ért is a géphez.

Gondolkodtam már mindenféle megoldáson, melyek egyike egy notebook lenne anyámnak, az lenne a legegyszerűbb (meg elhelyezés szempontjából is elég előnyös lenne hogy nem kéne neki dedikált asztal), csak a probléma az hogy még 220k körül is hót gagyi cuccokat lehet venni, semmi wlan, 1024*768, és persze a későbbi évek folyamán tökéletes bővíthetetlenség. Ígyhát maradjunk az asztali gépek világában.

A proci (Athlon XP 1700+), alaplap, ram meg egy vinyó menne a gépemből hozzá, egy 17-es belinea moncsi 30k-ér (15-ös tft-k 80-nál kezdődnek, de sztem ha már költenénk akkor legyen 17-es tft, az meg már drága ), valami házat kéne venni (hasraütve mondok 10k-t), egy cd meghajtót, lowend billentyűzet + optikai egér (kettő együtt 3950 Ft).

Magamnak meg kinéztem egy kn8-e deluxe alaplapot, athlon 64 3000+-t, 2*512 mb ddr400 sdramot, és az eddigi 3*80-as vinyókonfigom változna 2*80+1*200-ra, melyből utóbbit egy seagate sata cucc testesítene meg.

A végösszeg viszont: horror. Jó eséllyel nem lesz semmi az egészből még jódarabig, noha elég gáz hogy anyám új munkaköre megkívánja hogy az én gépemet használja nem kevés időben. Mindezen procedúrák nem túl mellékes hatásaként remélhetőleg megszűnnének a crc problémáim, mivel a gép elkerülne egy szervizbe (legutóbb én raktam össze a gépemet de asszem nem kevés idegeskedéstől kíméli meg magát az ember ha inkább beadja egy olyan helyre ahol le tudják tesztelni hogy vajon melyik alkatrész a hibás, ha valami gáz van…)

Szóval frankó elmélkedési köröket futok, kéne minden és nincsen semmi.

Haszprus

Letöltési korszakok

©   Haszprus   |   hwsw
  1. Volt a modemes korszak, amikor elég volt esténként 50 mega helyet hagyni a vinyón.
  2. Jött az adsl, és 50 megából 2 giga lett. Persze ennyi hely nem mindig volt, egyik barátom pl. kirándulások stb. után ftp-n szokta hozzám áttöltögetni az ott készült digitális képeit, és rendszeresen megkérdezte hogy mi a rákért nem tudja tölteni. Persze tele volt a vinyóm
  3. Most bővítettek az adsl sávon, egy éjszaka már egész sok cumó tud lejönni, egy 24 órás távolléthez pedig valami 11137 MB szabad helyet ajánlatos hagyni. Ennyi szabad helyet még életemben nem láttam egyszerre, úgyhogy problémák lesznek
Haszprus

20% nem vesz kezébe újságot

©   Haszprus   |   hwsw life
Vannak ezek a kimutatások arról, hogy a magyar - vagy éppen külföldi - felnőtt/diák/átlaglakos milyen gyakorisággal vesz kezébe újságot, ahol azzal ijesztgetnek bennünket, hogy túl kevesen. Miért nem említik ezek a cikkek egy árva szóval sem azt, hogy vajon újság alatt kizárólag az offline, nyomtatott médiát értik-e?

Nézzük konkrétabban, előkerestem egy cikket az origoról amit nemrég olvastam:
A tizennégy évesnél idősebbek 20 százaléka hétköznapokon egyáltalán nem vesz kezébe újságot, körülbelül 16 százalékuk viszont egy óránál többet fordít sajtótermékek olvasására. (origo)
Alapvetően a 'kezébe vesz'-ből következne, hogy papír alapú cuccról van szó, de vajon valóban ennyire elhanyagolható lenne az a réteg, aki neten olvassa a híreket? Nem hiszem. Csomó munkahelyen van net, és sok otthonban is. Nem tartom valószínűnek, hogy legalább előbbi helyen időtöltésként ne olvasgatnának a júzerek online újságokat. Már csak azért sem, mert akkor nem lenne ezeknek létjogosultsága, és nem lenne dugignyomva az összes site hirdetésekkel. Ezek után nem értem, hogy lehetett erről a felmérésben egy árva szót sem írni.
Haszprus

128 KBps!!

©   Haszprus   |   hwsw
JESSZ!!!
ÍÍÍÍ

Megtörtént az emelés.

Update 2004. nov. 23. 01:16: üröm az örömben, hogy a feltöltés csak 4 KBps-t növekedet. Bekaphassák. De most téleg, aszittem 256 lesz, és ennek eléggé örültem, ezzel szemben csak ~160 kbit/s-re nyomták fel az eddigi 128 kbit/s-t. Pedig gyakorta töltögetek fel (főleg képeket a blogra meg egyéb képgalériáimra), és jól jött volna.
Haszprus

Wireless Intellimouse Explorer 2.0 elemcsere #2

©   Haszprus   |   hwsw
Megtörtént a második elemcsere az egeremben, melyet december 9 óta használok. Legutóbb 10-es csomagolású ikea elemek teljesítettek benne, konkrétan 2004 május 31-től máig, azaz 2004 november 17-ig. Talán valami 400 Ft volt a 10 elem, vagy ilyesmi, nem emléxem, de úgy tűnik, jó vétel volt

Update 00:12: Hoppá, mire jó a blog. Szóval a 10 elem 595 Ft volt pontosan
Haszprus

512 kbps

©   Haszprus   |   hwsw
512 kbps szörnyen kevés tud lenni, ha kiderül, hogy valami nagy cuccot újra le kell tölteni, mert megsérült a vinyómon, és történetesen már órák óta vártam rá így is.
Haszprus

deviantART: Tri Okular háttérkép

©   Haszprus   |   hwsw
Pár napja felkerestem a deviantART-ot demian korábbi rekommendációja alapján. Most onnan van ez a háttérképem:
TRI OKULAR háttérkép

(Megj.: a háttérkép eredetileg asszem 1600*1200-as. Én részemről inkább kivágtam belőle egy 1280*1024-es részt, minthogy átméretezzem. Ez a thumbnail a saját kivágásom alapján készült.)
Haszprus

Java eseménykezelés

©   Haszprus   |   hwsw
Jut eszembe, ne felejtsem leblogolni, hogy Javaban az eseménykezelést az az ablakelem tudja végezni, amelyiken rajta van a fókusz. Az eseménykezelést ehhez az elemhez nekünk kell leprogramozni, meg kell mondani, hogy ha az OK gombon van a fókusz, akkor figyelheti a billentyűzetet, és tud is mit kezdeni pl. egy Enterrel. De ha a fókusz olyan ablakelemre kerül, amihez nem társítottunk eseményfigyelést, akkor az ipse hiába nyomkod akármilyen billentyűket, nem fog történni semmi. Ilyen módon az összes ablakelemhez hozzá kell társítanunk az eseménykezelés lehetőségét, ami nem más, mint szánalmas
Haszprus

1 mbit mini-FAQ

©   Haszprus   |   hwsw
Q: Ha felmegy az adsl-em 1 mbitre, meg kellene vajon játszani a 300 gigás havi letöltést, legalább egyszer?
A: Nem. Az adsl-től függetlenül nem volna módom rá.
Haszprus

ADSL 512kbps -> 1mbps

©   Haszprus   |   hwsw
512/128-ról 1024/256-os csomagba fogja rakni a matáv az adsl hozzáférésemet, mint mindenki másnak, akinek eddig 512/128-as volt (kb. november közepétől végéig tart az átállítás, ha jól értem).

Ez jó dolog, de momentán sokkal jobban örülnék, ha a díjat csökkentették volna mondjuk a felére.
Haszprus

Egyre rosszabban bírom a gépemet

©   Haszprus   |   barátok hwsw idézet
Kezd egyre jobban ingerelni ez a gépfrissítés dolog. Bizonyos (a legtöbb?) dolgok elviselhetetlen lassúak már.
  • xp user switching
  • 40 megás word doksi kezelése (igaz, nem mindennapi task)
  • filmnézés után őrületes hosszú swapelés, ablakok soronkénti kirajzolása (lehet hogy a vinyóm fragmentációja miatt)
  • a nav roppant gyakran bedobja azt az ablakot hogy xy alkalmazás a z fájl vírusellenőrzésére vár (gyaníthatóan szintén a fragmentáció miatt)
  • 18 cd-re kiírva 170 képem lett hibás (crc error, mert valami bugzik a gépemben, és nem tudom hogy micsoda. nem a memória.)
  • outlook roppant lassú megnyitása (nyilván a fragmentáció miatt)
  • acdsee (3.1) hihetetlen lassú megnyitása (nyilván a fragmentáció miatt)
Gyanítható hogy az egészért a fragmentáció a felelős, de nem tudok mit kezdeni vele, mert egy defragmentálástól meghibásodna az összes adatom.

Miután ezen dolgokat leírtam, végeztem elméletem megerősítésére egy gyakorlati tesztet.

IRCQuote fight! In the ring:

teljes töredezettségfájl töredezettségeösszes töredékek száma
C:26%52%47385
D:19%38%13313
E:10%21%18253
F:8%16%2107
X:9%14%58
Y:8%17%1544
Ez a táblázat nem tudom, mennyire támasztja alá a sejtésemet. Annyira nem tűnik brutálisnak. Bár a C meghajtón vannak 200 megás fájlok 3000+ darabban (többek közt az acdsee thumbnaileket tartalmazó fájlja)…

Gépcsere ellen szól:

  • anyagi megfontolások
  • 1-2 hétig nem lenne gépem
Gépcsere mellett szól:
  • sebesség
  • adatbiztonság
  • 1-2 hétig tudnék tanulni, amíg nem lenne gépem
Haszprus

Dreamweaver problémák

©   Haszprus   |   hwsw
Jól gondolom, hogy a Dreamweaver MX nem támogatja a drag&drop képbeszúrást html-be? Sőt, sehogy se lehet egyszerre egynél több képet beszúrni? Sőt, alapból ki sem egészíti az img taget width és height paraméterekkel?
Ha ezen feltételezéseimet valaki cáfolni tudja, ne kíméljen, íméljen.
Haszprus

Egy élhetőbb levlistáért

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw
Én egy élhetőbb levlistát akartam.

Többek egyetértettek velem, de a kellő időben nem voltak mellettem.

Anyázás volt. Majdnem meglincseltek.

Roppant negatív élmény.

Update 23:28: egy szavazás állása alapján egy egyharmados (azaz rohadtul jelentős) kisebbség érdekeit sikerült hót egyedül képviseljem. Minden rajtam csattant. Köszönöm, Élet, kurvajó volt.

Update 2004. okt. 19. 00:08: vajon majd reggel amikor irl találkozom velük, élőben is meglincselnek?
Haszprus

Lassú

©   Haszprus   |   hwsw
Egyre lassabbnak érzem a gépem. Pl. a képnézegető szoftvert. Minden mást is, de főleg azt, noha direkt a legújabbnál 3 verziószámmal régebbit használok, részben sebességproblémák miatt. Hm, ez nem túl örömteli. A user switching is borzalmas. És persze minden más is. Egy valamire való bővítés kb. 90k lenne. Húzni kéne ezt még egy darabig… (miért is ne?)

A gépem főbb részeinek cseréje amiatt is jó lenne, mert ezáltal garantáltan megoldódnának a crc errorok amik kísérnek már 2003 április óta…

Na mindegy, majd máskor.
Haszprus

Picasa

©   Haszprus   |   hwsw
A Google egész sokmindennel foglalkozik mostanság, pl. próbáltátok már a Picasa nevű "albumszoftverét"? Képeidet tartja nyilván, indexeli őket, easy to use (ideal for lamerz), és kurvagyorsan lehet a képek között keresni, konkrétan teljesen realtime, entert se kell ütni a keresés végén, ahogy pötyögöd a betűket, szűkülnek a találatok. Emellett jól is néz ki.

What does this button do?

Update 2004. okt. 16. 00:18: baze azért nem ártana ha legalább fastruktúrát kezelné. Értem a google azt akarja hogy ne legyen semmiféle folder a világon (ld. gmail), és mindenki csak keresni akarjon, de folderz are good bakker, így a bal oldali lista kvázi semmire se jó, nekem legalábbis közel 800 albumom van, 20 giga kép, 16000 fájl, azért ez így fastruktúra nélkül elég meredek.
Haszprus

A megahertz-emelés vége

©   Haszprus   |   hwsw
Nem jelenik meg a 4 GHz-es Pentium 4
Az órajel növelése a legegyszerűbb módja a teljesítmény emelésének, azonban ez a módszer kifulladni látszik, a további megahertz-hajhászának komoly műszaki akadályai vannak. A gyártók és elemzők egybehangzó véleménye szerint teljesen új módszerekre van szükség a teljesítmény további fokozásához.

(HWSW)
Szívás. A P4 sajtótájékoztatóján még 10 GHz-es P4-ekről beszéltek.
Haszprus

WinXP SP2 automatic updater

©   Haszprus   |   hwsw
Micsoda béna balfasz módszer hogy a Windows XP SP2 automatic updater szarsága saccperkábé tíz percenként előugrik hogy mosmá aztán újra kéne indítani a gépet a frissítések miatt?? Eddig elég volt azt mondjam, hogy később, és akkor az azt jelentette hogy majd ha jól esik, újraindítom. Pain in the ass.
Haszprus

Nincs sim

©   Haszprus   |   hwsw
Mobilom azt a hibaüzenetet dobta fel, hogy "Nincs sim", aztán egészen fura dolgok jöttek még… Félek, hogy ebből nem sok jó fog kisülni.

Update 2004. nov. 08. 01:01: Azóta nem problémázott, hál' az égnek.
Haszprus

Visszafogott adatforgalom

©   Haszprus   |   hwsw
Említsük meg, hogy letöltések terén is teljesen visszafogtam magam.
  • Beállítottam az ftp klienst, hogy 30KBps-sel töltsön max (64 KBps-t tudó ADSL 512-es csomagomon) (eképpen gyorsabban tudok webezni, ami jó)
  • Októberben még csak 25,59 GB adatforgalmam volt, amiből 23,95 GB a letöltött cucc. (Melynek alapján azt mondom, hogy a hó végi letöltésem kb. 53 GB lesz, szemben az eddigi 60-100 GB közöttivel.)
  • Éjszakára néha kikapcsolom a gépet.
  • Néha nem is töltök le.
Fenti megszorító intézkedések eredményeként azt várom, hogy könnyebben fel tudjak kelni a gép elől a kevesebb új tartalomnak köszönhetően.
Haszprus

A nagy email-notifier projekt

©   Haszprus   |   hwsw
Azt hiszem, áttérek a hosszú-hosszú évekre visszanyúló állandósított email-kliens futtatásról a notifierekre.
  • A Gmailt időnként nézem meg, weben. Hol fut, hol nem. Erőforrásból nem sokat eszik, csak egy weblapnyit.
  • Az Outlook régebben mindig futott. Mióta Gmail van, időnként kilövöm. A gmailt se futtatom mindig.
  • Az Outlook Expresst 1-2 naponta indítom el, és max. 10 perc alatt átrágom az eszetlen mennyiségű levlistán magam.
Nem biztos, hogy az Outlook állandó futtatását meg tudom kerülni, de kipróbálom. A cél: időtakarékosság. Ha nem szarozok minden jelentéktelen levéllel külön-külön, az előnyös. A notifier által mégis tudom, ha jön valami lényeges. Viszont az Outlook kellően lassan indul el ahhoz, hogy jó eséllyel visszaszokjam az állandósult futtatására.

A fejleményekről, tapasztalataimról későbbiekben beszámolok.

Egyébként a Google az email notifier-re elsőként a PopTray nevű freeware opensource cuccot hozta ki, ami elég szép felülettel rendelkezik, egyelőre bejövős.

Update 01:27: jajj, máris szembe találkoztam az első problémával: az Outlooknak kőkeményen használom a naptár és feladatok vmint emlékeztető funkcióit, és ha az Outlook nem fut…

Update 01:28: oké, email notifier projekt lefújva, outlook állandó futtatása marad Ezzel mehetnék a világ leghamarabb megbukott projectje címért.
Haszprus

Bluescreen, szerviz?

©   Haszprus   |   bme fáradtság hwsw
Ma kétszer megakadt ott a gépem boot közben, hogy checking nvram. Tegnap cd-írás alatt pedig elszállt mindenféle usb eszközöm. Ja és egy bluescreent is kaptam (ami igazi ritkaság).

Be kellett volna adjam nyáron szervizbe. Vagy most is megtehetném, igazából. De nehezen viselném, ha két hétig nem lenne itthon gépem. Igaz, a HSZK és a Sch egyaránt közel van (szóval pl. napi szinten tudnék emailezni meg ami kell*), de még mindig nem vágom pontosan, hogy utóbbi helyen miként lehet "publikus" internet-hozzáférés elé kerülni. A kifizetett KDO-mra pedig lassan két hete várok.

Mondjuk valszeg a tanulmányi eredményeimnek és a 8 órás project teljesíthetőségének igen jót tenne két hét gépelvonás. Lehet, hogy meg kéne lépni.

* őszinte legyek? szerintem tutira nem mennék el naponta a hszk-ba vagy a sch-be csak azért, hogy netezzek. egyszerűen nem vagyok függő és kész csak ha már itt van és be van kapcsolva etc akkor nehéz elmozdulni előle.
Haszprus

Gépbővítés kéne

©   Haszprus   |   hwsw
Az a baj, hogy nem mehetek be a boltba venni vinyót, mert az alaplapomra nem fér több. Bővítőkártyát nem akarok emiatt - állítólag gáz is -, alaplapcserét - ergo pluszkiadást - meg aztán pláne nem. Pedig lassú már ez a gép, de mindegy, policy hogy nem költök rá annyit, mint régen, mert semmi értelme. Persze eladhatnék egy vinyót, de megvallom, hogy ez a megoldás nem áll közel a szívemhez.

Kell valakinek 80 gigás 7200 rpm-es Seagate Barracuda IV, vagy V? (mindkettőből van)
Haszprus

Képeim biztonsága

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Kiírtam 10 CD-nyi eddig kiíratlan fotómat, és hátra van még 11 CD, de most nincs már írhatóm. Ezzel összesen 28 CD-nyi fotóm lesz. A CD-k mellett egyébként két vinyómon is tárolom a képeimet. Az adattárolás semmilyen formája nem kellően megbízható. (Gondolom mindenki hallott arról hogy a princo dvd-kről pl. egy év után elpárolog az adat... vidám dolog... sajna ugyanezt tapasztaltam egy rakás egyéb cd-mmel, amik egyáltalán nem princo-szintűek kéne hogy legyenek a nevük alapján.)

Update 18:38: találtam még egy írható CD-t!
Haszprus

Windows Media Player 10

©   Haszprus   |   hwsw
Felraktam a Windows Media Player 10-et. Oké. Szép. Viszont találjon nekem valaki magyarázatot az alábbi ábrára:

Az explorer.exe és a wmplayer.exe közös összefogással időnként 100%-ra vitte a procikihasználtságot, a maradék időben pedig 0 és 50% között volt valahol, ami konkrétan még akár 51%-ot is jelentett. Mindezen procifoglalás MP3-lejátszáshoz. Hááát.

Maradok a Winamp 2.83-nál, az a tuti.
Haszprus

Adok-kapok, day 1

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw történelem
Roppantmód idegesített, hogy a bme info2003 és duma2003 nevű levlistáit ellepte a könyvárus spam, melyet maguk a felhasználók küldözgetnek. Úgyhogy 12-től éjjel 1-ig összedobtam egy oldalt, ahol lehet könyveket hirdetni, meg ilyesmi.

Ez egy áru-adatbázis. Kicsit más felfogásban, mint a legtöbb. A webes apróhirdetéssel foglalkozó oldalak nagyrésze nem [jobban mondva az általam ismertek közül egyik sem] csoportosítja a hirdetéseket konkrét hirdetett termékre. Ha elmegyünk az apronetre, nem találunk olyat hogy teszemazt nokia 6600-k listája.

A site-ban, amit létrehoztam, az a lényeg, hogy a user előre felkínált könyvadatbázisból választhatja ki, hogy milyen könyvet hirdet. Az adatbázist pedig maguk a userek töltik fel, a hirdetők, abban az esetben, ha még nincs benne a db-ben az a könyv, melyet amúgy ki kéne választaniuk a listából, hirdetésre. Ilyenmódon a db-ben nem lesznek fölösleges bejegyzések, és mindenki boldog lesz, mert nem kell azzal szívnia, hogy el van írva a könyv neve, vagy bármi más.

Egyelőre írtam az egyik adminnak, mit szól hozzá, a listáinkról pedig tiltsák ki az eféle spamet. Meglátjuk mi lesz.

A blogon korlátozom a napi bejegyzések számát. Nem scripttel, hanem önuralommal.

Haszprus

Gmail, privacy

©   Haszprus   |   hwsw
Na, van gmail-es címem (haszprus kukac gmail.com). Nagyon kényelmes felületet alkottak neki, a legtöbb műveletért nem kell a szerverhez fordulni, sok cucc előre letöltődik és persze csak akkor jelenik meg, ha szükség van rá. Gondolok itt arra, hogy új kontakt hozzáadása, meg mindenféle. A teszt szakaszban a levlistáimat irányítom oda, aztán meglátjuk. De nem hiszem hogy lemondanék az übergizda haszprus kukac haszprus.hu címemről a gmail felület kedvéért, ez nyilvánvaló Már csak azért sem, mert a gmail pusztán addig hype, amíg meghívásos alapú, ergo privilégiumnak számít ilyet birtokolni, és nem tartom jó ötletnek weben tárolni a leveleimet a vinyóm helyett. És nem privacy okokból, bár az sem utolsó (meg is támadta valami harminc szervezet a gmailt privacy okokra hivatkozva*). Egyszerűen a vinyóm gyorsabb mint a netkapcsolatom, és egy Outlook mindig kényelmesebb lesz akármilyen webes felületnél.

Addig is szerezzetek magatoknak gmail címet, és nézzétek meg, milyen. Invite-only a cucc, úgyhogy nem biztos hogy rögtön összejön. Informatikus körökben azért nem kizárt

* Milyen privacy okokról beszélhetünk itt? A gmail büszke rá, hogy nem üti a userek arcát célzatlan reklámokkal. Sőt. A reklámokat az éppen olvasott levél tartalmához igazítják. És itt a probléma. Mi az, hogy bármi módon feldolgozzák a levelezésem tartalmát, legyen az akár emberi, akár gépi feldolgozás. Én részemről még nem bánnám a gépit, de ha ehhez kapcsolódik egy reklám, az azt is jelenti, hogy arról a reklámról a hirdető tudni akarja, hogy hányszor látták (feltehetően egy adott mennyiséget vesz a megjelenítésekből - ez a bevett szokás). Ha nem is tudja, hogy ki látta a reklámot, de mégis, ott van rá a lehetőség. És ott van az is, hogy ha rákattintok a reklámra, a hirdető website-jára jutok, ahol látni fogják a referert, azt, hogy a gmailről jövök, és netán valahogy be is tudnak azonosítani. Bár ez utóbbi azt hiszem, a gmail közreműködése nélkül nehéz volna, az url-ben ugyanis csak egy session id szerepel.

Ezek a privacy problémák a saját feltételezéseimre alapulnak, igazából nem olvastam el hogy a harminc szervezet min problémázik. Érdeklődők rákereshetnek a google-ön Na jó, ne tegyék, itt a közvetlen link:
Thirty-One Privacy and Civil Liberties Organizations Urge Google to Suspend Gmail - April 19, 2004
Haszprus

Hatékony keresés az Outlookban: Lookout

©   Haszprus   |   hwsw
Gecijó! Találtam a CNET-en egy cikkben egy Lookout nevű ingyenes szoftvert, amit Outlook 2003-ra ráapplikálva nagyban megkönnyíti ill. meggyorsítja, sőt felokosítja a keresőszolgáltatást. Mert amit alapból az Outlook nyújt, az eléggé botrányos, lassú, stb.

A Lookout beindexeli a leveleket, és az egy dolog hogy ettől gyors lesz a keresés, de baromi hatékony is, mert megadhatunk neki konkrét keresendő kifejezést idézőjelek közt, lehet olyat hogy szerepeljen mindkét vagy akárhány szó a levélben de mindegy hogy hol, vagy hogy pl. ne szerepeljen valami szó benne, keressen a mellékletekben, keressen ilyen-olyan típusú mellékletekben, mellékletek nevében, stb.

A talált leveleket egy ranking szerint állítja sorba, melyet feltételezem a talált szó helyével is súlyoz (pl. subjectben van-e vagy a törzsben, etc), de mi magunk is megadhatjuk hogy ha a keresésünk több szóból áll, akkor valamely szó súlyosabban számítson a többinél, mondjuk négyszeres súllyal, stb.

Igazából örvendetes lenne, ha a találatokat Outlook stílusú levél-felsorolásként jelenítené meg, betekintő ablakkal, de sajnos nem
Haszprus

Vírus technikák

©   Haszprus   |   hwsw
Ez mekkora ötlet!!! Beszarás.
Dear user [censored]@freemail.hu,

We have found that your account was used to send a huge amount of unsolicited commercial email messages during the last week.
Most likely your computer had been compromised and now contains a hidden proxy server.

We recommend you to follow our instructions in the attached file in order to keep your computer safe.

Virtually yours,
freemail.hu user support team.
Lamz0r olvasók kedvéért: a mellékelt fájl természetesen maga a vírus.
Haszprus

Függőség

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Egész kivételesen kikapcsolom a gépet, mert bár irc-n 5 órája elmentem awaybe azzal a jelszóval, hogy tanulok, eddig ennek nem sok gyakorlati megvalósulását tapasztaltam. Ezzel szétroncsolom jelenlegi 8,5 napos uptime-omat, de ennyit az utóbbi időben bármikor produkálok.

Nem sok itt kicsit a narancssárga?

Lehet, hogy gyakrabban ki kéne lőjem a gépet, mert eltelt már egy hét és még tényleg semmit nem tanultam annak ellenére, hogy többször volt rá szándékom. Az analízis 2 elég veszélyes lesz idén is, legalább abból szeretném magamat frissen tartani.

Update 02:06: nehéz kikapcsolni vazz
Haszprus

Net rulz

©   Haszprus   |   barátok hwsw life
Megint több emberrel külön-külön eljutottam arra a végkövetkeztetésre hogy net rulz. Itt a legjobb, legegyszerűbb, leggyorsabb, legolcsóbb megszervezni bármiféle partit, összejövetelt, stb.
Haszprus

Társasjáték-parti/2

©   Haszprus   |   12e barátok buli fotózás game történelem
A július 25-i társasjáték-partihoz érkezett néhány kiegészítő kép Kicsitől, Schloddi közbenjárásával.

A partiarcok
Arcok a túloldalról
"Fel ne tedd a netre!" "Vajon ez a kép felkerül a netre?"
Kész a finom palacsinta Risztekpa nekik
DJ ScoobyZoli pörgeti a discmanben a Vukk CD-t, dübörög a hangfal Giorgio19 az orrát veszi szemügyre Haszprus és Britney Spears testi kontaktusba lépnek
Vilmos Kertiparti Haszprus nem mindig örvend a fotóknak
Kata kimenekítése az égő ház padlásteréből ablakon keresztül: Fogd a kötelet, lehúzlak! Étvágygerjesztő finomságok
A kispadon Asszonyoknak konyhában a helye Fergeteges ülőgarnitúra-parti
A körömápolás meghitt pillanatai A nézettség miatt Társasjátékok tömkelege
ScoobyZoli békésnek látszik, de megüt, ha kell A játékvezető Felfedem, tabut játszunk
Íllítólag hideg volt a víz, sőt állítólag valaki kutyapiszkot is bevitt a lábán a medencébe - informátorom szerint A hármas ikerszellemek (asszem 30 mp-es exp. idő D70-nel, én meg közelről megvakuztam mindhárom helyen)
Haszprus

12 giga képem tornyosult fel az elmúlt 2 évben…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
12 giga képem tornyosult fel az elmúlt 2 évben, melyek arra várnak, hogy kiírjam őket (kb. 11 ezer darab). Azt hiszem, a mennyiségbe belegondolva célszerű lenne elvinnem ezeket egy olyan személyhez, akinek van DVD-írója. Tekintve hogy ez utóbbi manapság nem nagy szó, így azt hiszem reális esélyem van egy efféle biznisz megkötéséhez. A dologgal egyetlen probléma van, hogy most már lehet hogy nekem is ideje lenne beruháznom legalább egy olvasóba, és mivel árban olyan borzalmas különbség nincs, így egy íróba is. Dehát mibe nem? Kéne új proci, új videokártya, több ram, több vinyó, meg mi nem, ugye, főleg hogy itt a Doom3. Mondjuk annyira nem jön be, úgyhogy nem fájdítja a szívemet elviselhetetlenül ezen dolgok hiánya, sőt egész konkrétan fogalmazva kb. szarok rá hogy geforce2-m van, ezt is csak 2 hete tettem a gépbe, előtte egy tnt2 volt, a gef2 meg valamelyik polcomon bújkált még régebbről, éspedig azért, mert a CRT-hez nem nagyon ment, valamiért szar képet adott vele, játszani meg nem játszottam, úgyhogy a TNT2 jól szolgált idáig. (Ja igen, két hete előszedtem a Q3-mat mert úgy volt hogy lesz majd lanparti a nyáron, és kicsit ráizgultam a témára. De jelen pillanatban úgy néz ki, mégse lesz lanparti, legalábbis feltehetően nincs olyan hely, ahol le lehetne vezényelni, de "lehet" hogy humán okokra is visszavezethető ez a feltételezésem.)
Haszprus

Fotóstábor Balatonalmádi

©   Haszprus   |   bal barátok csocsó első energiablog fotózás game haszprus hwsw power történelem túra
Balatonalmádi fotóstábor 2004 augusztus 1-8, de csak elvileg, mert akadályoztatásom miatt augusztus 2-án tudtam csak lemenni, 18 óra körül.

az alábbi beszámoló számos képet hiányol, mert azok valami tanárnál vannak egy laptopon, de ha elküldi őket akkor ezt a galériát frissíteni fogom.

Update 2004. aug. 19. 23:01: Mégsem frissítem a galériát, csináltam inkább egy újat augusztus 19-én


Fotós népek


Veszprém [részlet


Fotós arcok a buszon sem hazudtolják meg magukat


A szem a lélek tükre, de mit rejt a tükörkép?

(censored) (censored)
Bantumi nevű game power

(censored)
VOILA! (insider poén)


Eképpen néz ki a három arc miközben Balatonalmádiból átgyalogolnak napközben Alsóörsre, ahova azért mennek, …


… mert ott található a Dexion nevű remek szórakozóhely, és le óhajtották csekkolni a helyet nappal, mivel Haszprus urunk kellőképpen aggódott, hogy vajon nem lesz-e ratyigagyi, és nem kéne-e alsóörs helyett Balatonfüredre menni, ahol van valami hét diszkó és/vagy szórakozóhely. Végső soron füredet teljesen ejtettük, részben a lustaság, részben a rossz időjárási körülmények miatt. Viszont a Dexion remek volt. Funkyt nyomnak egyébként.


Előtétlencse alternatív felhasználási módja spotként


Gábor büszke a talpára.
"Megkapóód, ha előbb Gábor talpát megnyalóód!" (lsd. még: Belga - Kalauz: Bérletemet kéred? Megkapod, ha előbb a f#szomat megnyalod!)


Döglés az üres váróteremben


Csövezés a teli váróteremben


A Talp


Az Arc


Biliárd & csocsó.
Biliárd & csocsó.


Minimálsátor, de ez legalább nem ázott be


Nórától elkértem Dexionból hazafelé jövet a pulcsiját, mert ő amúgy is több réteget hozott, én meg fáztam jól, és megtetszett a pulcsi úgyhogy megörökítettem magam benne Egyetlen probléma hogy a hátam közepéig ért



Itt még úgy terveztem, hogy kiállítok majd valamit én is, de Gábor fényképezője nem tudta rendesen beolvasni a kártyámat és ezek a képek pl. nem jöttek át laptopra.


Kata, és az exbarát
Kata egyébként pénteken jött le (a tábor vasárnaptól köv. vasárnapig tartott), és Gáborral most vannak együtt 1 éve.

Kata, az exbarát, új barát, persze csak poénból. Gábornak itt van utoljára mosoly az arcán, most még röhög…


Ezen a képen Gábor már rajta sincs


Csak hogy lássátok milyen helyen táboroztunk


Gyurinak kölcsönadott a tábor egy sátrat valami sufniból, arra az egy éjszakára, amíg túl sokan lettek volna Gábor sátrában No ez a kölcsönsátor olyan volt hogy így foszlott szanaszét, hozzáértél és kilyukadt, mondtuk Gyurinak hogy reggel ha nyújtózkodik, ki fogja lyukasztani a sátrat


Sátorkészítés


Kész a szivárványsátor Í


Partiarcok


Sweeeeeeet


Meglátom a McDonald's-os számlát… (Összehasonlítás végett Bp-en 2 sajtburger 330 Ft, Balatonalmádiban 580 volt, és akkor ez csak egy része a végösszegnek)


Bantumi powerbe beavatjuk Katát


Velük nem voltunk jóban Igaz rosszban sem, csak állandóan idegesítettük őket Pl. kiültünk Gáborral direkt őket stírölni, még fényképezőt is hoztam, erre írtak sms-t a haverjaiknak, hogy üljenek be elénk, lol, nem ám odébbmentek volna vagy beszóltak volna vagy akármi… Végülis kreatív megoldás de azt hiszem nem a legolcsóbb vagy legegyszerűbb


Partiarcok. Gyurit kikísértük szombat délután az állomásra, mert inkább elment Szigetelni…


Volt egy csaj almádiban, akiről már rögtön az első nap megmondták nekem, hogy szórólapot osztogat, és mindig kérünk tőle, ha arrafelé járunk (és ez azért kb. naponta megtörtént). Most is így tettünk, de valahogy jött egy olyan hirtelen ötletem, hogy az aluljáróban én is odanyújtottam valakinek a saját szórólap példányomat, mert nem volt kuka, szemetelni meg nem szemetelek, és a legnagyobb poén, hogy elsőre nem sikerült elvegye a csaj akinek nyújtottam, elhaladtunk egymás mellett, de visszafordult és megrohamozott a szórólapért, hogy adjam, adjam, valamit németül mondott, danke, bitte, etc Ezen úgy felbuzdultam [a fenti képeken éppen magyarázom az esetet], hogy végül oda lyukadtunk ki, hogy Gábor, Kata, meg én visszafelé kértünk egy csomó szórólapot a csajtól, és versenyeztünk hogy ki tudja előbb szétosztani.


Partiarcok, kánkán


Na ő itt bal oldalt a szórólapos csaj, megkértem hogy csinálhassunk vele egy közös fotót


Itt éppen egy tuningolt trabantos társaságnak osztogatok szórólapot, nagyon szívesen fogadták Azt hiszem, nem megszokott, hogy ezekkel a szórólapokkal odafutnak hozzád, és így elég könnyű odaadni bárkinek Sőt, poén is.


Osztogatás utáni öröm-öröm, bódottág


Kánkán band


Csirkék csatája


A hárem


Ez egyszerűen csak jól néz ki


Azt játszottuk ebédnél állandóan, meg talán vacsoránál, hogy a kapott vizet úgy töltöttük ki, mint ahogy bizonyos piákat szoktak több pohárba a bárpultnál, azaz nem emeltük fel a palackot, ami mellé ment, az mellé ment. Namost gondoskodtam róla hogy ez napról napra több legyen, végül szombatra rájöttek az éttermesek, hogy jobban járnak, ha az abroszra tesznek egy műanyag alátét réteget is

Tavaly is volt fotóstábor ugyanitt, akit érdekel, megtekintheti.

Haszprus

Társasjáték-parti/1

©   Haszprus   |   12e barátok buli coolpix fotózás game történelem
A beígért társasjáték-parti megtörtént, most jöttem onnan. 18-kor találkoztunk a Camponánál, Tescoban rendeztünk egy kis ámokfutást, aztán pardey reggel 5-ig, első busszal pedig haza. A 10 résztvevő: SzZs, ZGy, KK, VG, KB, V, SÍ, IR, BZ, nomeg én. A hangulatról gondoskodott a vodka-narancs meg mittoménmi, nekem csak előbbi, abból se sok, valamint karaoke-show [ami királyzsír dolog], palacsintázás, medencében pancsolás - bár ezt csak hárman vállalták be -, etc.

Társasjáték-parti 2004. július 24-25.

Update 2004. aug. 31. 12:47: itt található még egy rakás kép a buliról ami D70-nel készült

Haszprus

Na jó, eltekintek a 9 órai mobilcsörgetéstől…

©   Haszprus   |   hwsw
Na jó, eltekintek a 9 órai mobilcsörgetéstől, mert most fogok lefeküdni. Amúgy nem vagyok még most se álmos. Kiváncsi vagyok, milyen lesz az új index fórum.

Update 07:27: hoppá már fenn is van, lecserélték.

Update 07:44: Szerintem szar lett, elcseszték a kedvenceket és az előzményeket. Na slp.
Haszprus

Felhívtam Suxelerót, elmagyarázták nekem talá…

©   Haszprus   |   hwsw life
Felhívtam Suxelerót, elmagyarázták nekem találgatásos módszerrel, hogy miért van tartozásom. Annyi rögtön kisült, hogy aki a vonal túlvégén van, az arra számít hogy ezen az oldalon egy tökéletesen analfabéta embert talál, aki el fogja hinni az óvónéninek hogy májusra nem fizetett díjat, ha csak április 30-án és június 3-án van befizetése. No komment.

Viszont nem érdemes velük hadakozni, mert úgysem tudom bebizonyítani a számlák jelenlegi összevisszasága* miatt azt, hogy végső soron nincs tartozásom. Szerintem elbaszták és kész. De ez van, nem lehet mit tenni, kénytelen leszek fizetni.

* A számlák több okból is zavarosak, de tetézi a dolgot, hogy amikor az ADSL-t megrendeltem, akkor 512-est rendeltem és 384-est kötöttek be, ezt egyrészt megreklamáltam, díjkompenzáció, stb, viszont ennek örömére kétszer számlázták ki a bekötési díjat, etc. A lényeg hogy egy rakás mínuszos és pluszos számlát küldtek ki, aztán már a franc se igazodik el rajtuk, főleg hogy az ő egyenlegközlőjük ezeket a dolgokat nem is pontosan rögzítette.

El is rohantam gyorsan a postára, helyből kettőre is, de az egyik már 19-kor zárt, a másikat meg 20-kor az orromtól 5 centire zárta be a security. Má fizetni se hagyják az embert.
Haszprus

Aki tudja, válaszolja ezt meg… Adott egy…

©   Haszprus   |   hwsw life
Aki tudja, válaszolja ezt meg…

Adott egy Axelerós előfizetés, amit most lekapcsoltak, merthogy szerintük tartozás van rajta. (Szerintem nincs, de ez most lényegtelen.)

Adott az Axelerónál mindenféle kedvező ADSL előfizetési akció, pl. aug 31-ig ingyé net, meg bekötés is ingyé.

Vajon meg lehet-e azt csinálni hogy megrendelek egy új ADSL-t, a régivel meg nem foglalkozom? Vagy rámküldik ilyenkor előbb-utóbb a behajtót? Vagy esetleg eleve nem szerződnek le velem újból?

Megjegyzés: az axelero honlapján úgy fogalmaznak, hogy "Az ADSL megrendelését csak abban az esetben tudjuk teljesíteni, ha Önnek nincs díjtartozása a távközlési szolgáltató felé. " Márpedig az a matáv. Azoknak nem tartozom.
Haszprus

Hogy a jó ##### isten b####ná meg az axelerót…

©   Haszprus   |   hwsw
Hogy a jó ##### isten b####ná meg az axelerót b###meg! Fél éve nyaggatnak azzal, hogy számlaelmaradásom van adsl-ügyileg. Én meg azóta reklamálok nekik, hogy írják meg b##meg hogy szerintük mi a f###szt nem fizettem be. De nem írják meg. Kiküldtek 1-2 hete egy számlarészletezőt (azt is az én kérésemre), azon látszik hogy minden hónapban fizettünk nekik lét, minden hónapban a normál tarifát, és b###meg erre letiltják a kib##szott netemet.

Imént hívtam fel az ügyfélszolgálatot hogy mi a sz#rér nem megy a netem, amikor a modem nem jelez errort, erre közli a csávóka hogy letiltottak jól. Mondom ilyen nincs. Felolvastam neki a számlarészletezőt hogy nézze má meg, ott van minden hónapban a befizetés, erre közli hogy szorri ő nem tehet semmit. Jó, elhiszem, nem is vele van a baj, hanem a cég ügyintézésével. Ez milyen hogy meg se mondják hogy mit nem fizettem be, amikor a számlarészletező szerint minden hónapban van befizetésem?

A mai nap folyamán visszahívnak hogy mégis mi van.
Haszprus

Ha már így rekordoknál tartunk, egyelőre júni…

©   Haszprus   |   hwsw
Ha már így rekordoknál tartunk, egyelőre június 13 van, mégpedig csupán 1 órája, de a következőképpen alakul a júniusi adatforgalmam:



Cél a 150 giga. Van rá esély, hogy meglegyen. Elméletileg kb. 153 gigát fogok tudni teljesíteni ebben a hónapban, ha nem kell rendszerújrainstallt tartanom vagy hasonló. Sajnos a pár nappal ezelőtti vihar - melyről egy szót se blogoltam - kb. 10 órányi netkiesést okozott.
Haszprus

Kezdetnek megpróbálom megdönteni WiZARD uptime…

©   Haszprus   |   hwsw
Kezdetnek megpróbálom megdönteni WiZARD uptime rekordját.
[19:27:12] (WiZARD) Operating System: (WinXP Professional 5.1 (Build #2600)) ¤ Uptime: (5d 22h 26m 35s) ¤ Record Uptime: (3w 16m 51s set on Mon May 17 09:47:46 2004)
(Wizard) nehezen fog sikerülni.
nem nehéz, de nekem már windowsupdate akart rebootolni, meg más progi, meg picit kezdett belassulni az egész.

aztán hálón keresztül akartam másolni, és 100mbit hálót 20%on volt hajlandó kihasználni, na ekkor rebootoltam
Egyelőre ott tartok, hogy
Haszprus

Baaaaaaaaazmeeeeeeeg Most éppen: Update…

©   Haszprus   |   hwsw
Baaaaaaaaazmeeeeeeeg

Most éppen:

Update 01:06: Megpróbálom a luall.exe-t kilőni taskmanagerből kill processel, az nyomta be az újraindítási kérelmet. (norton antivirus liveupdate)

Update 01:06: ÖHHÖÖHÖH bejött. Kúl.

Haszprus

Na most már blogolok Windows futásidő…

©   Haszprus   |   hwsw
Na most már blogolok Windows futásidő screenshotokat is. Veszélyes már a szitu, az előbb elszállt pl. az egerem, mert kihúztam a billentyűzetet (érdekes összefüggés), de egeret átdugtam ps2-ről usb-re, ahol újra felismerődött és így megy tovább minden a maga útján

És a mai futásidő:



Ja ez hibernálás nélkül van, nem használom azt a feature-t.

További problémát jelent hogy a rendszer időről időre kifut a memóriából. Ilyenkor azzal tudok segíteni a dolgon, hogy bezárom a programok egy részét, majd újból elindítom őket. Erre nemtom mi szükség van, de minden esetre használ. A Photoshop rendszeresen problémázik hogy el se tud indulni, vagy hogy nem tudja a vágólapot importálni kevés memória miatt.

(Háttérinfó: 512 MB RAM-mal nyomom. A Photoshop pedig nemcsak ilyen speckó futásidő mellett problémázik hanem akkor is ha egy napja se megy a gép.)
Haszprus

[eladó] hp deskjet 5150, hp scanjet 3970 ::…

©   Haszprus   |   hwsw
[eladó] hp deskjet 5150, hp scanjet 3970 :: nyomtató + szkenner

Eladó cuccok.

Ajánlatokat várok a következő nyomtatóra ill. szkennerre:

Hp deskjet 5150
  • 2004-es chip teszt győztese
  • megvétel: 2003 december 07
  • bolti ár most: 26990 ft
  • részletes infók: hpshop
  • Kellemes halk cucc. Van benne x mennyiség ff + színes tinta.
Hp scanjet 3970
  • megvétel: 2003 december 10
  • bolti ár most: 36990 ft
  • részletes infók: hpshop
  • Szépen szkennel meg jól is. Diát is tud. 2400*2400 dpi (optikai).
1 év gari van rájuk. Ha együtt veszed a kettőt akkor számítógépen keresztül másolóként is lehet használni szoftver segítségével.

Aki bolti ár fölött veszi meg a cuccot annak fizetek egy sört, ill. további 5000 Ft-os felüllicitálásonként további egy-egy sört. Így jól járunk mindketten.
Haszprus

Hogy lehetne azt a 25574 elemet visszaszerezni?

©   Haszprus   |   hwsw


Hogy lehetne azt a 25574 elemet visszaszerezni? Eddig nem találtam rá megoldást. Ez a fentebb látható program Windows alaptartozék, de ezt a 25574 elemet nem szerzi vissza, mert nem erre van kiképezve, hanem a mappa nélkül maradt elemeket (hibákat) javítja.

Update 15:27: Asszem beletörődtem hogy nincs a problémára megoldás.
Haszprus

Érdekes, finaldata-val lenyomtam egy teljes…

©   Haszprus   |   hwsw
Érdekes, finaldata-val lenyomtam egy teljes keresést, és meg se találta a letörölt fájlt, pedig 550 mega nem rejtőzhet el olyan könnyen 1ik napról a másikra főleg h azóta direkt nem töltöttem le semmit.

Előtte egy másik progival próbálkoztam, recover my files, az se találta meg.

Na mindegy, feladom a dolgot, szerencsére csak a 6 hónapnál régebbi leveleim vesztek el, vmint ott van még a másik pst-ben a remény. Nem mintha közömbösek lennének számomra a régi leveleim, volt köztük csomó olyan, amit időnként szívesen olvastam újra.
Haszprus

Csupa kaland az élet, az imént töröltem le…

©   Haszprus   |   hwsw
Csupa kaland az élet, az imént töröltem le sikeresen 550 megányi archív emailemet. De reményeim szerint találok valami recovery toolt outlook .pst-hez.

Update 04:15: még megy a recovery. Tanultam közben Digitet. 12-től ZH. 10-kor kelek. Remélem nem lesz fakkapolva semmi.
Haszprus

(Haszprus) angelday mekkora kocka lol, tegnap ké…

©   Haszprus   |   barátok hwsw life
(Haszprus) angelday mekkora kocka lol, tegnap képes volt úgy látom 3 képernyőn át ecsetelni egy windows telepítést
(XTR) Ja! :-) És ráadásul hogy telepít windowst, ha nem cd-ről bootolva?
(Haszprus) mármint hogy az lamzor dolog? [mer én aszondom igen]
(XTR) Mármint mi a láma? cd-ről bootolni vagy sem?
(XTR) Zárójel: vadi új gép, töküres (particionálatlan) vinyó
(Haszprus) cd-ről bútolni láma dolog ha egyszer úgyis formázni/particionálni akarsz ÉS van fenn jelenleg egy oprendszered
(Haszprus) faszt üres, volt rajta egy angol xp
(Haszprus) jaaa
az angol xp-t is ő rakta
hmm
vmit félreolvastam
(XTR) Ja, akkor ok, úgy emlékeztem zsír új a cucc... Persze hp nem árul win nélkül gépet :-S
(Haszprus) "Bedugtam, bekapcsoltam a szerkezetet, feljött a Kínában előre installált XP regisztrációs kékség" nem értem
(XTR) He? Na mosmá odamegyek vazz :-)
(Haszprus) ahaaaaaaaaaa
megvan mi a helyzet!!
(Haszprus) "A szűz XP installban mindig az a kurva jó érzés, hogy az ember úgy érzi:"
[...]
"Bedugtam, bekapcsoltam a szerkezetet, feljött a Kínában előre installált XP regisztrációs kékség"
tehát csak aszitte h szűz install lesz
(XTR) aha, előre telepített xp votl, csak kínai a hw=>kínában tettek rá sw-t.... (angol xp-t)...
(Haszprus) mi meg azér vagyunk kockák mer szintén egy képernyőn át dumálunk egy egyikünket sem érintő windows installról
(XTR) LOL
Haszprus

Váá a saját beállításaimat akarom…

©   Haszprus   |   hwsw life
Váá a saját beállításaimat akarom, hordozhatóra. Mikor jön el az az idő amikor majd bárhova leülök, bármilyen gép elé, az a szoftverkonfiguráció fogad, amit otthon beállítottam magamnak? A megvalósítása nagyjából kizárólag sávszélesség és licenszjogok kérdése.
Haszprus

Jeah királyság, most nézem, már megjelent…

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw life
Jeah királyság, most nézem, már megjelent valamikó a Total Commander 6.02! (Mióta nem írok számtech híreket, azóta teljesen le vagyok maradva a szoftverekkel, otthon még 5.5xx-es verziót használok...)

Emellett megoldottam, hogy a blogom admin felülete automatikusan jelezze a blogringnek, ha publikáltam egy bejegyzést. Special thanx goes to demian & mr.a.

Haszprust beszélt hozzátok, a HSZK-ból.

Update valami nem oké a blogring-meghívó cuccal még mindig... Hmm.
Haszprus

Gép a fal túloldalára?

©   Haszprus   |   hwsw life történelem
Meg lesz oldva, hogy ne a szobámban legyen a számítógépem háza, hanem a fal túloldalán [a túloldalon nem várható konstans emberi tartózkodás]. A fal túloldalán a gép egy állványon fog elhelyezkedni, olyan magasságban, mint amilyen magasságban az asztalom lesz a fal ezen oldalán. A falon egy lyuk lesz, valami műanyag hengerrel szépen megoldva. A projekt célja, hogy a gépből áradó zajokat eltávolítsa tőlem. A gépezés kényelemfaktorát ugye jelentősen csökkenti egy olyan gép, mely nincs az embertől karnyújtásnyi távolságban, főleg hogy még csak nem is egy légtérben lesz vele [lsd. CD meghajtó és reset/power gomb elérhetetlensége]. Ezt kompenzálandó, a falra lesz szerelve egy kapcsoló mely olyan elven működik majd mint a kapucsengő, azaz addig van hatása, amíg nyomják. Ez lesz a power gomb. A power gomb úgy működik ugyebár, hogy két drótot érint össze, ezek pillanatnyi érintkezésétől indul be, vagy áll le a gép. Modern gépek esetén általában 5 mp-nyi érintkezés szükséges, de ez asszem állítható BIOS-ból, amúgy meg tökmindegy.

A falon átáramló kábelek a következők, ha sikerült jól összegeznem őket:

  1. hangkártya -> hifi
  2. usb -> egér
  3. usb -> billentyűzet
  4. usb -> nyomtató
  5. usb -> szkenner
  6. usb -> fényképezőgép
  7. vga -> monitor
  8. hangkártya -> mikrofon (update 2004.03.27.)
Valamint:
  1. power gomb kapcsolója, falra rögzítetten
A későbbiekben az első listához esetleg hozzá jöhet egy külső CD meghajtó, vagy egy belső CD meghajtó külső házban. Azt hiszem létezik ilyen. Valaki erősítsen meg, vagy cáfoljon kommentben plz. Elképzelhető egy tv kimenet is, ezt még nem tudom, egyelőre nincs tv-out a videokártyámon és nem tudom hogy majd lesz-e rá igényem, csak számba vettem mint lehetőség.

Ja és majd az ADSL dobozról is dönteni kell hogy hol is legyen.

Haszprus

Emberesen megszopattam magam, ugyanis leformaztam…

©   Haszprus   |   hwsw
Emberesen megszopattam magam, ugyanis leformaztam azt a particiot melyre nemregiben az UHU Linuxot telepitettem fel, es ezaltal a boot managert is letoroltem, ami problemat kizarolag ugy tudtam athidalni, hogy atkabeleztem a vinyomban a gepeket meg mittu domain, hogy ne az legyen a primary slave ami alapbol az, stb. Ugyanis az eredeti konfiguracioban hiaba telepitettem fel barmely particiora egy uj Windowst, mindig a linux altal felrakott bootmanager jott be, valamiert a Windows nem volt kepes felulirni azt. Jelenleg Windows 2000 RC2-bol vagyok, mert ez akadt a kezem koze, hamarosan rakom fel a normalis rendszert. Meg az osszes programot ala. Ujra. Kewl.

Update 00:54 a javítás funkciónak köszönhetően nem kellett újabb Windowst telepítenem. Khirályság. És a programjaim is megmaradtak, meg még spóroltam is vele.
Haszprus

Akkora atom blogot találtam hogy muszáj vagyok…

©   Haszprus   |   hwsw
Akkora atom blogot találtam hogy muszáj vagyok megosztani veletek.

Tomcat pólóblogja

Igazából nem sok köze van a dolognak a pólókhoz, úgyhogy a lényeg, hogy egyrészt baromi jól ír az arc, másrészt aki hallott a 'revenge on the school' nevű játékról, annak mondom hogy ez a csávó a szerzője, végül pedig bökjetek a droidzóna nevű linkre jobb oldalt a lapján mert pokoli jó sztorikat lehet olvasni kretén arcokról.

Update 4:43 3+ órán át olvasgattam ezt a lapot, nagyon király.
Haszprus

Az elmúlt két napban UHU Linuxot szagolgattam

©   Haszprus   |   hwsw
Az elmúlt két napban UHU Linuxot szagolgattam. Nem olyan rossz, nem olyan rossz, de azért kellően fapados még mindig a windowshoz képest, a dolgok nem triviálisak benne, egyáltalán ahhoz hogy a netet becsiholjam, fel kellett iratkozzak egy levlistára. Szal ez nekem így még nem. Fun, de csak önszopatás. A kedvemet a linuxtelepítéshez egyébként az hozta meg hogy ebben a félévben UNIX-szal foglalkozunk a BME-n, illetve a levelezőlistán is valakik ajánlgatták a linuxot, konkrét disztribúciókat, screenshotokkal, stb, oszt gondoltam kipróbálom. Kezdtem egy KNOPPIX-szal, ami ugye CD-ről bootol és onnan fut, aztán egy 20G-s partíciót gyalultam le az UHU kedvéért.
Haszprus

Tekintve hogy 0 db olvasatlan levelem van a klub.a…

©   Haszprus   |   hwsw
Tekintve hogy 0 db olvasatlan levelem van a klub.axelero.hu szerint, valszeg megint nyitva felejtettem otthon az Outlookot. Kurvamindenit, nem férek hozzá a leveleimhez mert otthon letöltötte őket a gépem. Ja és a gépemre nincs engedélyezve a remote access, de lehet hogy majd ki kéne próbálni, vagy mittu domain.
Haszprus

Köcsög nyomtató állandóan beszívja a…

©   Haszprus   |   hwsw
Köcsög nyomtató állandóan beszívja a lapjaimat, tömegesen, most annyit beszívott egyszerre hogy kiakadt a lapmozgató motorja. Ezt csak a HP csinálja így? Két másik HP nyomtatót ismerek és azok bizony szoktak így viselkedni…
Haszprus

A kevesebb néha több elv szellemében…

©   Haszprus   |   hwsw
A kevesebb néha több elv szellemében cselekedtek a HP programozói, amikor kiadtak két meghajtót a Deskjet 5150-hez. A netről szedett 27 megás és a CD-n levő x megás verziókkal napokig szarakodtam hogy működjenek már, míg végül gondoltam kipróbálom a 7 megásat. Nos az legalább műxik. Végre. Igaz, hiányolom a tintaszintkijelzést belőle, nem volt az rossz dolog.
Haszprus

Elegem van bazmeg a HP nyomtatótelepítésből…

©   Haszprus   |   hwsw
Elegem van bazmeg a HP nyomtatótelepítésből, faxom, végre telepítve van egy napja vagy mennyi, kikapcsolom, bekapcsolom, erre újra felismeri a windóz és elkezdi installálgatni, amit meg nyomtatni akarok azt meg nem nyomtatja. Váááááááááááááááááá. Bugos szar, sok kretén aki ezt csinálja.
Haszprus

Mióta az új rendszer fenn van, nem találom a…

©   Haszprus   |   hwsw
Mióta az új rendszer fenn van, nem találom a nyomtatóm telepítő CD-jét, a HP honlapján fenn levő driver pedig szar.

23:28 Ilyen nincs b#meg, megtaláltam a telepítő CD-t de az meg nem talál vmi fájlt...

23:32 Cserébe fogtam magam és letöltöttem DC-ről, muahhahah.

23:50 DC-vel felhagytam amikor egy 9 megás fájlt is le kellett volna szenvedni 2K-n mert még ma akartam telepíteni a cuccot... úgyhogy inkább felraktam másként, google rulez. Amúgy nyomtató azér kő most hogy analízis jegyzetet kinyomtassam.
Haszprus

Ma rájöttem hogy miként lehet az hogy az…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Ma rájöttem hogy miként lehet az hogy az emberek megveszik a superccd-s fuji fényképezőket, amelyek pixelduplázással illetve egyéb módszerekkel a ccd Y megapixeles felbontását 2Y megapixelre változtatják, ergo 2Y méreten 1Y hasznos információt tárolnak.

Beszélgetés részlet:
x: 4 megapixeles a fényképezőm
Haszprus: de a Fuji superccd-je trükközik és igazából csak 2 megapixeles a felbontása, és ezt pixelduplázással növeli 4 megapixelre.
x: és?
No hát így vesznek SuperCCD-s gépet az emberek, legalábbis egy részük biztosan. Nem érzi át a jelentőségét hogy egy gagyi képet kap a 4 megapixel ellenére, és bőszen hiszi hogy az ő gépe olyan mint bármely más 4 megapixeles gép.

Akit bővebben érdekel a dolog magyarázata, bátran olvassa a dpreview magyarázatát.
Haszprus

Elmúlt 24 órában 2286 db vírusos emailt…

©   Haszprus   |   hwsw
Elmúlt 24 órában 2286 db vírusos emailt kaptam a haszprus[kukac]internews[pont]hu -ra, de azért csak ennyit mert közben megtelt a freemail accom (merthogy freemailre van forwardolva). Hogy mikor, azt egyelőre nemtom mert töltöm le a leveleket... már egy ideje...

21:37 Na letöltöttem a leveleket, tegnap 22:29 és ma 06:58 között érkeztek, aztán betelt a freemail. A dologról feltettem egy kis illusztrációt ide.

21:47 Gyerekek, használjatok vírus írtókat. De most komolyan. Nem igaz hogy ennyi lamer 'megnyitok minden fájlt mer az nekem jó' + vírusírtó nélküli ember létezik.

2004 feb 2., 01:13 Megjegyzem, nem Outlook Expresst használok levelezésre, csak két accountomhoz, amelyekre 99%-ban spam jön. Így könnyebb szortíroznom, hogy nem a többi levelem közé jönnek ezek.
Haszprus

Lineáris algebrával tömöm az agyam, de csak…

©   Haszprus   |   bme hwsw
Lineáris algebrával tömöm az agyam, de csak szépen lájtosan, így szorgalmi időszak előtt.

Ez a bejegyzés azért született mert nincs mit írjak. Max annyi hogy tegnap egész nap Windows telepítéssel szórakoztam mert hibás volt a telepítőm, ehm, és még ma is ezzel fogok szórakozni. Szándékozom áttérni magyar rendszerre anyám miatt, bár nekem kicsit gáz a dolog, mert rengeteg billentyűparancsot használok amik az angol winben rendre a bal alsó billentyűzet-fertályon találhatók (lsd. alt+space m, alt+space n, alt+space r, alt+space s, alt+space x, alt+space c, alt f x, alt f c, y (yes gombhoz)), a magyar winben meg általában a jobb oldalon találhatók. A lényege a dolognak, hogy míg angol winben az egéren tarthatom a kezemet, s közben fénysebességgel billentyűzhetek a bal kezemmel, addig magyar winben az egérről folyton le kell emelje az ember a kezét, mert pl. yes helyett van igen (talán ez a leggyakoribb billentyű), és az összes többi shortcut is általában két kéz egyidejű használatát igényli... Szar. Mindegy, a telepítés kezdődik, most.

Haszprus

Kibaszott ICQ build#3800 akkora bugos geci szar…

©   Haszprus   |   hwsw
Kibaszott ICQ build#3800 akkora bugos geci szar... aaaaaaaaaaaaa... Nem működik jól se a keyboard shortcut, se a 'float user when online' nevű opció... ugyanis néha egyszerűen nem rakja ki floatra az online embereket.

21:22 lementem a historyját annak akinek számít, és visszarakom a régebbi ICQ-mat, ami már jól bevált. Elegem van.

21:43 visszatértem 2002a-ra és ennek ellenére megmaradt a historym, rulz! Utóbbi 2 napé elveszett, de tökmindegy, txt-ben megvan ami kell.
Haszprus

Az ICQ historymmal meg nemtom mi lesz mert a…

©   Haszprus   |   hwsw
Az ICQ historymmal meg nemtom mi lesz mert a build 3800 eltávolítása és régebbi build (3728 asszem) visszatevése nem ment zökkenömentesen. Konkrétan elvesztettem a historymat baz. Bár talán még nem.

21:13 Hát a historym nem veszett el, csak éppen nem tudok visszatérni az előző verzióra. Faszér nem backupoltam Egyébként megmondom mér nem. Azért mert hittem egy embernek abban hogy a 3800-as icq-val nincs gebasz. Pedig van. Argh. Ettől függetlenül hiba volt nem backupolni.
Haszprus

Milyen ICQ-t használ a magyar?

©   Haszprus   |   hwsw
Milyen ICQ-t használ a magyar?

Szűkkörű felmérésemből az alábbiakra jutottam:

Megkérdezettek és válaszadók száma: 5 + én = 6
ICQ 2003a build #3800-at használók száma: 5
ICQ 2002a build #2728-at használók száma: 1 (én

Legfrissebb ICQ melyet kiadott az AOL: 2003b build #3916. No ilyet nem használ senki Utána jártam, hogy miért lehetséges ez.

Válaszadó #1:
- valahogy fos az egész új
még meszidzs archive-ot se kezelin


Válaszadó #2:
- passz, én azért [használok icq 2003a #3800-at] mert pont ez volt amikor kellett új icq
- újat ki se próbáltad?
- nem is akarom
- mer?
- mert macera icqval baszakodni

Válaszadó #3:
- nemtom, nem emléxem újra.. szentem nekem nem is volt még fent... (vagy lehet h volt, csak télleg szar volt? passszolom.. szentem nem...)
- ilyen skinezett fos, ha erről beugrik
- hmm, passzolom...

A részletesebb riportom idején a válaszadó #4 és #5 éppen away volt, én meg nem nyilatkozom, max annyit hogy minden újabb ICQ egyre nagyobb szar fos bloatware*.

* bloatware = tele van reklámmal meg minden fölösleges funkcióval, az 1 mega értékes programhoz hozzáraknak 20 mega reklámot meg olyan cuccokat amit a büdös életbe nem használ a júzer vagy rosszabb esetben állandóan a pofájába ugrik és zavarja

Update 18:50
Válaszadó #4:
- 3800nál újabb?
- ja
- nem is tudok róla.
Haszprus

To save some pixel space I've moved to use ICQ in…

©   Haszprus   |   hwsw
To save some pixel space I've moved to use ICQ in floating users mode instead of adhesive contact list mode. To reach further savings, I've changed my users' names to shorter ones, mostly 3 characters long. At the moment I can see 10 of my users at the cost of 445*24 = 10680 square pixels which is 0,81 percent of my screen space.

There can be some grammatical errors in this text, if you see those, please report me. Thank you for your help and attention. I'm writing in English because it sounds cool.

'Fogához veri a pixelt.'

Litér, Zoxigén, Négyzetpixel.
Haszprus

Megmondom a frankót. Tegnap 23-kor betelt a letö…

©   Haszprus   |   hwsw
Megmondom a frankót. Tegnap 23-kor betelt a letöltéshez használt vinyóm (mostanság mindennap betelik), és így fölöslegesen ment egész éjjel a gépem. Grr. Éjjelre nem szeretem bekapcsolva hagyni a gépemet még letöltésért sem. Ti. növeli a szobám zajfaktorát 0-ról nem 0-ra.
Haszprus

Tud valaki olyan billentyűparancsot, amivel a…

©   Haszprus   |   hwsw
Tud valaki olyan billentyűparancsot, amivel a Total Commander az adott meghajtó gyökerébe ugrik rögvest? A cucc angol billentyűzeten magyar billentyűzetkiosztás mellett kéne működjön.

Magyar billentyűzeten ilyen a Ctrl + í, de angolra nem tudok megoldást…

Megj.: Ezek nem műxenek:
CTRL+< Jump to the root directory (most European keyboards)
CTRL+\ Jump to the root directory (US keyboard)