biznisz - 89 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2017
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2006
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2003
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Boston 2016 dec

©   Haszprus   |   barátok biznisz buli fejlesztés fotózás külföld amerika boston első logmein meló mobilfotó s7

Első utam Amerikába.

A céggel mentünk ki öten, biznisz trip.

Azért elég jófejek voltak velünk, jól éreztük magunkat.

Kérdeztük mit érdemes megnézni a városban, de a leggyakoribb válaszok a pub, kocsma és söröző voltak.

Ennek megfelelően alakult a hetünk.

Milyen Boston? Nos kisebb a különbség, mint gondoltam. Az épített dolgok nagyok, nagyok az épületek, nagyok az ajtók, szélesek a terek, alapvetően minden oversized.

A szállodai szobáink nagyon szépek voltak, ez elsőre nem tűnt fel, alapvetően mindenre rá kellett éreznem kicsit. Ahogy a cég kinti irodáját is elsőre a semmi különös kategóriába tettem, majd ahogy jártuk végig a szinteket, tereket, úgy derült ki hogy vannak nagyon kellemes meglepetések, és így utólag ha visszanézem a képeket, azért eléggé rendben vannak a dolgok.

Én a magam részérl egy dimenziónyi különbségre készültem, de visszafogottabb dolgokat találtam. Bár azt mondják a tapasztaltak, hogy Boston nagyon európai, és Amerika jellege más helyeken jön elő igazán. Majd igyekszem még menni erre-arra, merítettem egy kis erőt ebből a tripből, 2017-ben igyekszem többfelé utazni.

A cég. Adnak a terekre, hogy megtaláld magadnak azt a helyet ahol szívesen vagy. Mivel úgyis laptopod van, ezért dolgozhatsz akárhonnan. Szerintem nagyon rendben van.

Haszprus

Cast Away

©   Haszprus   |   külföld life állásinterjú

Sikerült ma kb. 11 órát aludnom, ezzel együtt olyan hulla fáradt vagyok, hogy nem igaz. Elég nagy lelki nyomás amúgy ez a bizonytalanság a munkával kapcsolatban. Mit a munkával kapcsolatban, az életemmel kapcsolatban. Fogalmam sincs hogy az elkövetkezendő 2-3 évet a családom tervezésével fogom-e tölteni, vagy száműzetve Londonba vagy Berlinbe…

Nehezemre esik a légzés, olyan mintha egy ólommellény alatt próbálnék levegőt venni, és leginkább elaludnék bármikor, lefordulok a székről a súlytól. Dönthetnék persze úgy, hogy itthon maradok, ez egy teljesen reális alternatíva, állásajánlataim is vannak (pl. az Arkonhoz is már csak bólintanom kéne), de meglátjuk mi vár kint, nem tudok rábólintani egyelőre semmire, mert nincs olyan extrém jó ajánlat ami igazán fasza lenne, semelyik sem az.

Más kérdés, hogy itthon egyébként azon gondolkodom, hogy csináljak valami kis vállalkozást, és eddig elég pozitívak a visszajelzések, még a végén életképes is lenne. Erről beszélhetnék bővebben is. A lényeg, hogy valami fejlesztői cég alapításán gondolkodom. És ez momentán hosszútávon akár egész jól be is jöhetne, és talán korban is vagyok ott hogy nagyjából ideje is lenne meglépni, bár pár évem még biztosan van vele.

Haszprus

38. Jómunkásember Sch Qpa nevezőtúra

©   Haszprus   |   barátok bme buli fotózás mátrix túra 350d normafa qpa idézet

Igazából kezdhetném úgy is a beszámolót hogy nesztek voltunk túrázni és itt vannak a képek, az olvasóim egy része még bőven értené is minden magyarázat nélkül hogy miről van szó, a másik felük viszont nem. Van nálunk a BME villanykaron egy Schönherz kollégium, és innen indult még 38 éve egy nagyszabású egyhetes évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, a Sch Qpa. A dolog alapvetően a feelingről szól, bár vannak versenyfeladatok is. Az első nagyobb megmozdulás az idei qpa kapcsán a nevezőtúra volt a Normafán és környékén, erről hoztam most képeket.

A korábbi években a magam részéről nem qpáztam különféle okok miatt, most viszont úgy döntöttem hogy megnézem mi is ez, és nem döntöttem rosszul. A fixmask csapatban indulok, ami a Sch fotóskörének (SPOT) a csapata, bár én magam nem vagyok Spotos, de sokszor gondoltam már rá amúgy. Van köztük egy-két haver, mint pl. adams, ssophie és SzaMa, meg még néhány ismerős arc, pl. fincsi és zs (velük a 2008 dec 30-i Adams-bulin találkoztam).

A túrán belefutottam két volt kollégámba.


23:52 Haszprus: és már celebritás vagyok bazmeg
jön szembe egy fazon
aszondja, hé, te vagy a Haszprus!!!
mondom igen, honnan ismerjük egymást?
aszondja sehonnan, olvas
és hogy okvetlenül oda kell vigyen egy fazonhoz
meg csináljak vele képet
meg csináljak kettejükkel képet
és bemutatott a másiknak hogy hé ő a Haszprus
aztán lett közös fotó

Haszprus

Öthatvan

©   Haszprus   |   life mátrix szánalmas l0lzor élelmezés

A céggel együtt költözött a régi székházból az újba a trafikos néni is. Ma lementem venni egy bombát, aminek amúgy napi szintű vásárlója voltam a régi helyen, kemény 310 forintért (szoktam venni mellé csokit és/vagy ice tea-t is btw). Kérdezem mennyi lesz, mire ő vigyorogva: 560.

Nem akartam a képébe röhögni hogy jól van akkor asszem most láttuk egymást utoljára. A másik szárnyban levő büfében 380 ugyanez, a régi helyen 310 volt, itt meg 560, hát tessék már számolni, üzleti érzék mint olyan? Hány helyen jövök át reggel ahol tudok bombát venni? De ha nem, akkor még mindig ott a másik szárny.

Haszprus

Jeah :)

©   Haszprus   |   mátrix energiablog

Kurvajó volt bejönni ma reggel a munkahelyre. Mondjuk eleve nagyon jól indult a napom, utána jó zene ment a fülemben, de ráadásul amikor beértem, légkondicionált iroda fogadott kényelmes székkel, állítható magasságú karfával, mi kell még…

10:11 sztem be kéne vezetni hogy az irodában nincs telefonálás. Nem gondolom hogy egy ember telefonja miatt megérné másik 10-et hátráltatni a munkában.

Haszprus

In the ghetto :)

©   Haszprus   |   fotózás mátrix w170

Üdvözlet az új irodaházból. Otthagytuk az Andrássyt és átköltöztünk a Népligetbe. Meg kell mondjam, az Andrássy egy jó hely volt, rengeteg haverom volt a környéken, rengeteg jó kajálda, a combinoval tudtam megközelíteni stb.

A népliget, well, két átszállás, ráadásul közben metró, nyócker… Mindegy, ma egész jól eljutottam ide is. A ház maga szép, az iroda szép, bár elég hangos (sokan vagyunk benne), az asztal kicsit magas, de félretéve ezeket a dolgokat, nemrossz. (Full légkondi nice.)

Képek soon.

szép a mosdó, +10 pont.

finom volt a menzás kaja, +5 pont.

finom volt a reggeli fornettis pizza, +1 pont.

légkonditól szétfagyok, de még mindig jobb mint izzadni, -3 pont. (Majd nem ujjatlanban jövök és kész.)

szomszéd faszi egyszercsak kihúzta a gépemből az áramot. LOL?

végre van fiókos szekrényem, +2 pont.

17:32 the pix

Haszprus

Haszprus Framework

©   Haszprus   |   bme fejlesztés mátrix php

Irgalmatlan tempóban készül a Haszprus PHP Framework…

(Önlabra lesz, egyelőre van benne fasza formgenerálás, mvc (mégpedig kicsit smarty-style), minden ami kell… Nem használ fel korábbi cuccaimat, written from scratch, inspired by symfony and TRES.)

(Munkáltatóm figyelmébe: a cuccot itthon készítem ingyé nem kevés időben (pl. most 4:50-kor végzek vele és kb. tegnap 18 óta nyomom, az hány elszámolatlan óra is egy nap alatt?) és maximálisan fel fogom használni a munkámban. Jól.)

Haszprus

Új iroda

©   Haszprus   |   mátrix w170

Ideiglenesen itt vagyunk. Kb. még másfél hónapig, elvileg. Aztán meglátjuk. Az új hely elméletileg kicsit szebben fog kinézni (egy újonnan épített A kategóriás irodaházról van szó), ugyanakkor nem 6-an leszünk a szobában mint a képeken itt, hanem 11-en. Kiváncsi vagyok mennyire lesz kedvem belakni. Anno még voltak olyan elképzeléseim hogy hozok be mindenféle cuccot, aztán ezek szépen elhaltak, ahogy folyamatosan jött az ígéret hogy nem sokat vagyunk már itt. Remélem az új hely szerethető lesz, bár a 11 fő miatt őszintén szólva erős kétségeim vannak. (6 fő is akkora hangzavart tud okozni hogy az nem igaz, van most mellettünk egy üres szoba a költözésig, pár napja gondolkodom rajta hogy partizánakcióban bevessem magam oda a gépemmel.)

Haszprus

Szobaátrendezés :)

©   Haszprus   |   mátrix mobilfotó

Na végre mozdultunk valamit, a középső asztalkomplexumot beküldtük a falhoz az ablak felé, nyertünk a szoba közepén ezzel kb. 20-30 centit és mögöttem Poti meg Ádám kanapéja is így relatíve távolabb került tőlem, talán Poti térdét már kevésbé érem el, ezen kívül Atis felé nyomtunk olyan 10 centit. Kivittük a szobából a tökfölöslegesen itt levő egyik asztalt. Übersweet, tökre örülök neki. Még mindig teljesen gáz, de sokkal jobb mint eddig.

Haszprus

Snowboardozás Ramsauban

©   Haszprus   |   fotózás külföld mátrix történelem túra 350d ausztria energiablog i love this company snowboard w170

Snowboardoztunk péntek reggeltől vasárnap estig Ramsauban Erikával, a céggel (thx ), meg egy saját sí- és snowboard-oktatóval, összesen 11-en. Kurvajó volt, péntek reggel indultunk Péterrel (ügyvez) és Balázzsal (haverja), délutánra megérkeztünk, kaja, pihi, másnap reggel indultunk a pályára, tanulórész, csakhamar bedurrantak az izmaim és elég keményen szívás is állandóan fel le csatolgatni a deszkára a bakancsot. Úgyhogy a napsütésnek köszönhetően kidőltünk a hóba egy kis pihire, a magam részéről úgy éreztem mintha tengerparton nyaralnánk, még a sülő bőr kellemes illata sem hiányzott. Mondjuk ez látszik is a képeken, elég keményen leégtem estére. Páran elmentünk még egy éjszakai szánkózásra, ahova ugyan alig találtunk oda, de végül a kb. félórás majdnem nonstop csúszás (értsd: iszonyat hosszú, kivilágított szerpentines szánkópálya a hegyoldalban, amin még versenyeztünk is) azt hiszem abszolút felejthetetlen élménnyel szolgált. Főleg a végén amikor belecsapódtunk egy hófalba. Erről sajnos nincsenek képek, amúgy videó kéne, mert iszonyat jó móka volt, meg sebességérzet néhol elég keményen, főleg ahol a pálya hullámai a levegőbe dobtak minket.

Vasárnapra már elég keményen fájt mindenünk a folyamatos esésektől, de azért pár jót is sikerült csúszni, főleg Erikának már elég jól ment. A magam részéről meg úgy gondolom, hogy ha még egy napot maradtunk volna, akkor én is egész jól belerázódtam volna. Talán legközelebb.

Haszprus

Hétvégi fun, RX8 :)

©   Haszprus   |   fotózás mátrix történelem 350d art energiablog kocsi vagi



Nah szóval hétvégére kaptam kölcsön egy Mazda RX8-at, leteszteltük, nemrossz. Majd lehet hogy lesz még egy-két kép, csak azok Erikánál maradtak a kompakt gépen.

Amúgy traffipax ellen miként lehet védekezni? Régen mintha hallottam volna valami rendszámtábla-festékről ami bekavar nekik. Info, valaki?

Haszprus

2009-0123 Olasz, Mátrix, dankoi

©   Haszprus   |   barátok élelmezés fotózás mátrix w170

Volt ma egy egész jó Olasz, cheesecake-kel (nagyon fincsi), aztán meló ezerrel 20.30-ig, végül dankoinál dumáltunk éjjel háromig. Reggeli ébredés asszem kicsit nehéz lesz, pedig hétvégén is melózok, van mit behozni. Jövő hétre meg lezsíroztam pár talit (Mainframe, The GuNN, Schloddi búcsúztatója mielőtt Ausztráliába kimegy 8 hónapra és még ki tudja mi minden).

Mikor pihenem ki magam? Kérdezem ezt hajnali fél ötkor, és még egy darabig fenn leszek. Még jó hogy vége a vizsgáimnak. Kérem a 36 órás napok bevezetését…

Haszprus

2009-0109 (TRES, Bea, Mf)

©   Haszprus   |   barátok fáradtság fotózás life mátrix mobilfotó w170

Egész éjjel ébren voltam (tegnap 5, tegnapelőtt 1 órát aludtam), felkészültem adatbáziskezelő-rendszerekre. Alvás nélkül mentem, ötös lett, nice. Meki. Meló. Az egyik vezető behívott kettőnket hogy előadja a legújabb vízióját a TRES-sel kapcsolatban (a projekt amin dolgozom). Hozzam a krumplimat nyugodtan. Kókadoztam iszonyatosan, mondtam hogy akkor aludnék egy órát a mögöttem lévő díványon. Oké. Asszem készült rólam fotó is. Potival dumálgattam, virágüzlet, megyer, Bea, flórián, nyugati, Mainframe, meki, home.

Haszprus

I'm lovin this company

©   Haszprus   |   bme mátrix energiablog i love this company

Nincs is jobb mint egy kellemes este/éjszaka/reggel után a bnőddel bemenni a munkahelyedre amit amúgy nagyon szeretsz, és most kivételesen csak 4-en vannak a szobában, és 2,5 óra munkaidő alatt lerakni valamit ismét az asztalra. Főleg ha éjjel közben lopva az alvásidőből megoldottál egy rendszerintegráció házit is - olyan témakörben amiben talán dolgozni fogsz még valaha - hogy fullos önelégültséggel dőlj hátra. Eközben ugye meg lettem hívva megint laborvezetőnek, kicsit nosztalgiáztam is, Gajdos pedig magától megkeresett, hogy segít információ-menedzsmentből felkészülni.

I love this company, yeeessss!

Ma este Nemzeti (Hermelin), de előtte még fel kell készülnöm Adatbáziskezelő rendszerek zh-ra 12-re. Most kezdem. Kezdeném, csak közben még javítok valamit a blogon, meg bejegyzést is írok.

Most mondjam hogy minden összejött? Kurvajó kedvem van.

Pénteken éves bónuszmegbeszélés. Kiváncsian várom. Bizakodóbb vagyok, mint pár hete. De addig még sok burn fog fogyni.

A máv-informatikában már egyetlen rendes programozó sincs talán, csak a Csapó. A többiek elvannak a selecttel...

ROFL

(Bónuszkérdés: mit szív Haszprus? )

Haszprus

@The Company, 2008.12.01.

©   Haszprus   |   mátrix energiablog i love this company

Ismét egy kurvajó hangulatú napon vagyunk túl a mátrixban. Nem tudom mi van mostanság, de valahogy jó az egész. Egész nap poénkodás van, felhasználók szidalmazása, káromkodás, meg mindenféle, amitől jó kedve lesz az embernek. Ja és meghozták a függönyöket, igaz, kicsit kisebb lett mint kellene, úgyhogy kértem még. Meg küldték a fizu egy részét is, amit igazából rögtön tovább is passzolnék telefonszámlára, ha nem decemberben kéne megadnom. Ugyanis az októberi 20+ ezres számla nyomán Péter úgy döntött hogy jelzi hogy ők nem mondták hogy fizetik a számlát, csak egyszerűen nem válaszoltak az ezt firtató kérdésemre, Csaba azt mondta fizetik, és mindezidáig pedig nem hajtották be. Na mindegy.

Szóval ma indult a TRES élesben. Úgy volt, hogy megvárnak az indítással. Hétvégén kiderült, hogy valami nagy gebasz van az éles konfigurációval, és felajánlottam hogy korábban bemegyek. Be is mentem volna 9.45-re, de már indulás előtt jött a telefon Domitól nevetve, hogy képzeld Olivér, tudod hogy a máv hogy értette hogy ma indítják a TRES-t? Nem úgy hogy majd valamikor, hanem úgy, hogy éjfélkor elindították. Úgyhogy… szóval ez van…, Nyugi, éppen indulok. - and Olivér saves the day…

Amúgy egy ideje nyomom Potatonak, hogy tegye már bele a RES parsert az SVN-be, pénteken már trac hibajegyet is rendeltem a feladathoz. Mi történt ma? A parser szerkesztése közben betelt a swapfájl a gépen, és egy 0 bájtos fájl maradt a nyomán. Kicsit ment a bazmegolás. Jobban mondva mehetett volna, de még ekkor is tökjó hangulat volt. Volt izgalmas swapfájlból (!!!) történő parserkód-kinyerés notepaddel (!! ), sajnos sikertelenül. Pedig kurvalol lett volna, ha sikerül.

Nos mindenesetre most egy darabig főleg foltozgatások lesznek a TRES-en. Tetszik ez a fázis, nyugis, vagy legalábbis nyugis-szerű. Lehet apró részletek csiszolgatásával foglalkozni. Vagy mittomén. Nem tudom. Mostanság szeretek bent lenni, az utóbbi pár alkalom tényleg nagyon jó volt.

Csinálnék jó globális felhasználókezelést meg jogosultságkezelést. Meg mindenféle beépülő cuccokat.

Hamarosan kezdődik a TRES 2 projekt.

18:40 most beszéltem Beával és iszonyat jó kedvem lett tőle.

20:27 sikerült belőnöm itthonra az svn klienst, nem tudom fél éve mér nem ment, mindegy, most tökjó, aktivizáltam is magam kicsit rögtön.

Haszprus

Return to the company

©   Haszprus   |   mátrix energiablog i love this company

Oks. Szóval rég volt már bejegyzés az 'I love this company' kategóriában. Viszont most kezdem újra szeretni a munkahelyemet, a munkámat, és a munkatársaimmal is egész jóban vagyok most.

Szerdán meg pénteken globális felhasználókezelést csinálgattam, és tetszett a többieknek. Nice. Meg egyébként is jó hangulat volt. Kooperáció, hülyülés, ilyesmi.

Ilyen globálisan használható modulokat tök szívesen gyártanék egyébként…

Kicsit összefolynak a napok… Rámjött valami vírusos cucc amitől rosszul voltam két napig, ettől függetlenül voltunk Beáéknál, megismertem a családját, meglátogattuk a nagyiját a kórházban (nővérével), sétáltattunk Bambit, vezettem Citroen Xsarát, jártunk az Árkádban és az Arénában (én most először), találkozott a szüleimmel, lecsekkoltuk az Olaszt, végül sikerült megint elkésni óráról és most irgalmatlan kialvatlan vagyok…

A kórházban hívott a fejvadász csávó (szeptember vége óta hívogat, hétfőn Bea bíztatására elküldtem nekik a házit amit kértek), hogy megnézték a házimat, és jövő hétre válasszak magamnak egy időpontot bármikorra, mert mindenképpen akarnak velem személyesen találkozni. Na, úgyhogy hétfő 15-re megyek is interjúra.

A mai nap fejleménye pedig az, hogy kiderült hogy egy teremmel melléjártam a szoftvertesztelés című órámnak, és integrált fejlesztés java platforma c. előadást sikerült hallgatnom helyette 5 héten át, és fel se tűnt, csak hogy elég szabadon értelmezik a tárgy címét.

Haszprus

Vitorlázás

©   Haszprus   |   buli fotózás mátrix történelem art kocsi 350d

Csapatot építettünk Balatonfüreden. Kis vitorlázás, kis lubickolás, labdázás, pihi, kis kaja, sör, fagyi, ilyesmi.

Odafelé végén kicsit én vezettem, visszafelé először megnéztem a Porschét aztán hazahoztam a többieket jeeppel. Porsche elég durva amúgy. Jó nap volt, bár gondolatban még Hollandiában jártam.

Haszprus

Hello baby :)

©   Haszprus   |   buli life mátrix kocsi vagi 350d

Igen, a képen fáradt vagyok, mert kiszívott, leégetett ez a nap is.

Ma egyébként rengeteget fejlődött a vezetési stílusom a dinamikus/merész/agresszív irányba. Balcsira kicsit nyomtam jeepben, hazafelé meg majdnem végig én hoztam a társaságot (a km-órán 180-at láttam, panasz nem volt, bár Csaba fenyegetően közölte mögöttem, hogy halászlét evett ).

A képen látható személygépjármű nem az enyém. Még.

Haszprus

Prick your finger it is done

©   Haszprus   |   mátrix

The moon has now eclipsed the sun.

Örülünk Vincent? Örülünk hát!

Egy elég nagy nyomás esett le rólam.

Update júl. 17. 00:15: készen lettem egy határidőre, amikor már igen erős kétségeim voltak.

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power) basszus, mert te aztán tényleg _pont_ az az ember vagy, akinek nem jön össze soha semmi
Haszprus

A könnyű dolgokat könnyebb leblogolni

©   Haszprus   |   hwsw mátrix

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
azzal fogok szórakozni hogy a combinón ha csörög a telefonom akkor látványosan előkotrom mind a hármat hogy végül a jót vegyem fel
(privacy power) ez gááááz
Haszprus
most kénytelen vagyok erről bejegyzést írni
látod, csak ilyen szarságokról blogolok
a könnyű dolgokat könnyebb leblogolni
(privacy power) érthető

Úgy alakult, hogy külföldről be kellett szerezzünk valamit a fejlesztéseinkhez, és egybeköthettem ezt egy kis továbbképzéssel. Természetesen számomra utóbbi volt a lényeg.

Igazából nincs jelentős vezetési rutinom, ezer éve nem kommunikáltam angolul, külföldön sosem voltam egyedül, pláne nem autóval kombinálva. Úgyhogy kihívásnak ígérkezett a dolog, és megragadtam az alkalmat. Nagyon helyesen tettem.

23-kor érkezés a hotelbe, Linzben (Ausztria). Tervezetten 436 km, ennél valszeg kicsit többre sikerült, és egyéb problémák is akadtak. A hotel elég szép volt, közvetlen kilátás a Dunára, panoráma-függőfolyosó, HD TV (lekötött vagy 10 mp-re), kihasználatlan francia ágy. Elalvás paplanon, ruhában. Reggel tali a cég embereivel, akiket követtem Hagenbergbe, a Software Parkba, ami ugyanolyan mint az itthoni BME I épület és környékére ráhúzódó Infopark, azzal a különbséggel, hogy az embernek elég szegényes érzése támad a hagenbergi változatot látva. Nem is akarok többet írni erről, beszéljenek a képek magukért. (Mondjuk az tény, hogy az infopark üzleti épületeiben még nem voltam.)

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)hogy vagy?
Haszprus
istenien
elégedetten
önelégülten
a világ tetején
és fáradtan
de átszellemülten
a gondok felett
egy álomvilágban

Update 14:38: Megcsináltam valamit, aminek eddig a közelében sem jártam.

Haszprus

The Sound of San Francisco

©   Haszprus   |   mátrix energiablog

19 óra volt. A hifiből 10-es hangerőn* egy dal szűrődött:

If you're going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you're goin' to San Francisco
You're gonna meet some gentle people there
In the street
If you come
In the street
If you come
In the street
If you come
In the street
If you come to San Francisco

* 40-es skála, de 5-nél feljebb nem szoktam nyomni. Jah, és nem megyek San Franciscoba.

Asszem kurvajó napom van.

Haszprus

Python

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix python képzés

Az új srác ma megismertetett a Python alapjaival. 1-2 nagyon alap dolgot már tudok írni, illetve láttam kódot, ami alapján el tudok indulni. Nice.

A nyelvről egyelőre annyit említenék meg, hogy a programkódban nincs { és }, ehelyett kőkemény indentáció alapján dönti el, hogy mi hova tartozik. Ezzel egyszer s mindenkorra megoldja, hogy a különböző fejlesztők ugyanazokat az indentálási konvenciókat használják*. Ötletes.

Ezen kívül kaptam egy NFC-képes Nokia telót, hogy fejlesszek rá valami szépet.

Ezek mennek.

* a kommentek szerint ez nem teljesen van így

Haszprus

Workaholic

©   Haszprus   |   bme fáradtság mátrix meló

A munka alkoholista személy általában rossz önértékeléssel, perfekcionizmussal, állandó megfelelési kényszerrel és szorongásokkal küzd, a munka terén sikerekre éhes, és ezért mindent beáldoz.

munka-alkoholizmus (workaholic) komoly betegség, ami szakszerű kezelést igényel. A munkamánia olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik - mondja Tari Annamária.

Eleinte persze csak az tűnik fel a betegnek, hogy állandóan fáradt. Illetve ez sem feltétlenül tűnik fel neki, hiszen egy idő után, ezt is az élet természetes velejárójaként kezeli.

A figyelmeztető jelek közé tartozik az is, hogy az illető kezdi elhanyagolni az emberi kapcsolatait.

Van, akinek csak néhány nap elteltével jut eszébe, hogy nem hívta vissza barátját, noha elhatározta, még aznap este megteszi. Ő az a karakter, aki nem engedi meg magának azt a luxust, hogy munkaidőben, magánügyben beszélgessen, mert sokkal fontosabb dolgokat kell megoldania, miközben a visszahíváslista egy idő után nyomasztó feladatként jelenik már meg.

Ez lehet egy szívrohamszerű pánik, állandósuló gyomorfájás.

Persze, egy igazi munkafüggő nem képes hosszabb időn keresztül betegeskedni, ő az, aki ha kell, saját felelősségére kijön a kórházból; akinek ha a háziorvos azt mondta, hogy ezen a héten pihennie kéne, akkor azért másnap már bemegy a munkahelyére; aki a saját teste jelzéseit is képes maga alá gyűrni, mert ő nem lehet beteg.

Mindegyik csúsztatás mögött az a tudattalan félelem áll, hogy akkor, ha ez a támasz nem lesz, szétmorzsolódik az élet, nincs mibe kapaszkodni.

dec. 20. 02:41 kinyomva trustedből pablikba.

Haszprus

A céges mobil lesújt

©   Haszprus   |   mátrix

Na, kapok új sim kártyát és lecserélem rá a mostanit, vagy kapok egy új telefont a mostani mellé, nyilván vélhetően valami lowendet.

  • Nem akarok két telefont hordozgatni
  • Nem akarom, hogy éjjel-nappal hívogassanak, megjegyzem ez eddig se volt jellemző, de eddig nem tudtak ingyen hívni.

Mit válasszak? Új szám vs. második telefon? Mik a tapasztalataitok?

Haszprus

Vége a szorgalmi időszaknak

©   Haszprus   |   bme mátrix történelem

Vége az első olyan szorgalmi időszaknak, ami mellett melóztam (nem keveset), ráadásul 40 kredit megszerzését tűztem ki célul. Az egyenleg: minden számonkérést pótlás nélkül teljesítettem (kb. 17 számonkérésről beszélünk házik, zh-k, és szóbeli prezentációk formájában). Ezidáig. Meglátjuk a folytatást, a durvulás (vizsgaidőszak, brutális vizsgákkal) igazából most jön.

Öt vizsgám lesz, időrendben: objektum-orientált fejlesztés, kódelmélet, grafika, szoftverminőség és menedzsment, rendszerintegráció. Ezek közül az első kettővel idén még nem foglalkoztam, tekintve hogy vizsgakurzusok.

Mint már írtam, az elmúlt hetekben szabadságot vettem ki, ez így utólag nagyon jó döntésnek bizonyult, enélkül minden valószínűség szerint sokminden teljesíthetetlen lett volna, márpedig most már érzem hogy nem csúszhatok semmivel, ezek a tárgyaim már közvetlenül befolyásolják a diplomaszerzésem időpontját, és ezáltal a következő 1 évemet gyakorlatilag minden tekintetben.

Haszprus

TripleHead2Go

©   Haszprus   |   bme hwsw life mátrix mobilfotó i love this company

BME-n éppen Önlab beszámolót tartottam, nade mikor kellett bejelenteni hogy bombariadó van és kiürítik az épületet? Naná hogy pont amikor a prezentációm kellős közepén voltam! Banyek! Tarthatom újra, vehetek ki szabadnapot, elvesz a következő vizsgám felkészüléséből stb, és az elmúlt egy hétben ez már a második amit valami baromság - külső tényező - miatt meg kell ismételnem. (Szmm-ből pl. nem volt jó a prezentációs gép videokártyája és ezért elnapoltuk egy héttel.)

A mátrixban viszont ma ez a gyönyörűség várt, gyorsan kibontottuk és belőttük.

Bónuszképként valami rejtélyes dobozok amik szintén ma érkeztek.

A képek minőségéért ezúton is elnézést kérek az emberiségtől.

I'm back!

Voltam hajnalban kondiban*, atomkeményen hasznosítottam a mobil fényképezőmet, jó az idő, süt a nap, jól haladok a bme-vel, finom a subway szendvics, jól érzem magam a bőrömben, a munkahelyen mindenki jófej, és beszerezték nekem a TripleHead2Go-t (erre lehet rákötni 3 monitort, kb. 70e Ft)

Tökjó ez a nap.

Kivéve a reggeli Kármános ordítozós őrt, mert annak bizony a kurva anyját.

* A héten így kedd reggel már 3 sportnál tartok.

Update 13:36: kúúrvajó kedvem van!

Haszprus

Lépcsőzés

©   Haszprus   |   kondi mátrix

Ok tehát adott a szituáció, miszerint rengeteg elfoglaltságom (alapból napi 12 óra bme+munka+közlekedés és akkor még nem tanultam, meg nem túlóráztam (pedig szoktam), meg nem voltam sehol (pedig szoktam)) mellett nem jut időm kondizni meg bringázni (pedig ezeket is előadom néha), hogy az úszásról ne is beszéljünk. Emellett rengeteget eszek és még többet ülök monitor előtt, még mozdulatlanabbul mint eddig bármikor. Közeledek a 70 kiló felé (kb. két hónap alatt, kb. 66-ról).

Ezért elkezdtem lépcsőzni. A negyediken vagyunk (a nagy belmagasság miatt panelméretekben legalább nyolcadiknak felel meg), ötödikre járok klozetra (mert ott van a királyi vécé), utána egy kis lépcső a földszintre, aztán vissza a negyedikre. Ennyi kezdetnek napi egyszer elég is, már ennyit is megérez az ember lába, nomeg zuhany sincs ugye. Ugyanakkor ezt a mennyiséget feljebb szándékozom tornázni.

Ps. már többen neveznek sportembernek, rá kell szolgálni valamivel

Haszprus

OO!

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix

Oh yeah belemélyedtem itt az objektumorientációba, megírtam életem első überperfekt osztályhármasát. Adott két adatformátum, a feladat az egyikből a másikba konvertálgatni. Ugyanazokból az elemi adatokból épülnek fel, csak másként kell őket megjeleníteni. Na mindkét megjelenítéshez lett egy-egy osztály, fill és __toString metódusokkal (2+1 sornyi törzzsel). Ezen kívül minden mást a szülőosztály végez el. Ő tudja hogy a két adattípus hogy néz ki (és ez abszolút így van rendjén), hogyan kell őket formázni, miket tárolnak, és mivel van benne abstract public function is (a fill), ezért beszól, ha ezt nem definiálja felül a tisztelt leszármaztatott osztály. Plusz ezt az abstract functiont hívja meg a szülő __construct()-ja, ami azt hiszem a Factory Method nevű design pattern elve, de ebben most nem vagyok egészen biztos. Hát én nem tudom, de erős a gyanúm, hogy ilyen szinten relatíve ritkán használják a PHP-t már. Most ez feldobott, nyilván titeket is.

Update már. 23. 12:31: A factory method más: az egy objektumot létrehozó osztály, aminek paraméterül adhatod hogy mit példányosítson, és ő példányosítja. PHP esetén ezzel megspórolható a fájl elején a példányosítandó osztályt tartalmazó php fájlok require-rel történő meghívása.

Haszprus

A 12-17. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa kondi mátrix energiablog i love this company

A 12. napon (péntek)

  • Alig bírtam felkelni, így kihagytam egy csapatépítő órát, ami csak utólag derült ki
  • BME - egy órára viszont beértem amiről nem is tudtam, hogy akkor van
  • White party-s szórólapokat osztottunk Takóval (töküres fehér lapokat)
  • Mátrix - vázolódott a jövő heti projekt, ami nagyjából az én projektem lesz, igaz, még mindig nem teljesen nulláról (az adatbázisok adottak)

A 13. napon (szombat)

  • Végre tekertem egyet Schumival, dehát ki bírja az ő tempóját Itthonról bekeményített telókkal indultam el: eszméletlen különbség, marhajó, így tudok gyorsulni is

A 14. napon (vasárnap

  • Pihentem, aludtam, ilyenek. Kellett már egy nyugis nap.

A 15. napon (hétfő)

  • BME
  • Mátrix - lehet hogy javázni is fogok
  • Tekertem egyet este, kurvajó idő volt

A 16. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix
  • Tekertem este, jó volt

A 17. napon (szerda)

  • Mátrix - tervezgettük a céges bringatúrát Ramsauba Kurvajó lesz De azt nemtom hogy fogok én 1300-ról 3000 méterre feltekerni egy nap Gyúrni kell rá. Májusig van időm.
  • Olasz - kúúrvajó volt
  • BME - pont beértem, helyem is volt, kurvajó volt (Montana, Aston, Carl0s + még sok jóarc)
  • Szabtech Carl0sszal - kurvajó volt
  • Kondi a Kármánban: a nagy visszatérés (fekvepad 8x50 kg) - kurvajó volt

Ez a nap 09:00-től 23:00-ig aktívan telt (ha a munkába utazást nem számítom aktívnak), és kurvajó volt

Haszprus

A 4-11. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa film life mátrix túra energiablog symfony tanulás első sport 12e biznisz php mba fejlesztés

A 4. napon (csütörtök)

Az 5. napon (péntek)

  • BME - Tibi, Olthyer, Aston, Viktor, Andor, megalapítottuk az szmmfUnclubot (szoftverminőség és menedzsment labor négyfős csapat ), Takó, Gatza
  • Mátrix
  • Polárvétel
  • Esti kurvajó bringa - most először éreztem jól magam nagyon hosszú idő óta bringázás közben (nem szeretem a telet és nem is vagyok kondiban)

A 6. napon (szombat)

  • Bringa - kormánycsavaró szél, 0 fok, de a frizura mégis tart: elegendő volt az aláöltöző, két rövid mez, és a polár. Nomeg maszk persze, termogatya, térdmelegítő, és egy alsó aláöltöző (hétfőn újítva). A téli tekerés roppant megerőltető, el is aludtam utána

A 7. napon (vasárnap)

A 8. napon (hétfő)

  • BME - Aston, Takó, Andor; amőba 3:2 Takónak (Évek óta nem játszottam, de bejött )
  • Mátrix

A 9. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix - megint letettem valamit az asztalra Kaptam feladatot, főnök kérdezte mikor lesz kész. Mondom 1 nap. Na jó max 2 nap. Kérdezi a főnök, hogy a héten biztosan készen lesz-e, mondom igen-igen. Elkezdtem csinálni, fél óra után azt hittem hogy pénteken kénytelenek leszünk visszaállítani a projekt keddi állapotát, mert annyira átláthatatlan és reménytelen lesz addigra az egész. Ehhez képest 3 óra alatt meglettem vele Örültem ám.

A 10. napon (szerda)

  • Mátrix
  • Tali Schloddival
  • BME - Grafika: Anett, Montana, Tibi, Carl0s; önlabkonzi: kibiri kibaszott jó volt (vázoltuk hogy kb. mik a félévi irányelvek; kiderült hogy a konzulensem pont az egyik olyan céggel szeretne szorosabb kooperációt, akinek ismerem az alapítóját (öö igaz a másik cégnek is ismerem az alapítóját ) (a port.hu-ról és az index.hu-ról van szó btw, csak ugye utóbbiban Nyírő már nincs ott) ); utána még Orcával dumáltam egy fél órát
  • Este kibiri kibaszott jó hírek fogadtak a mátrixból

A 11. napon (csütörtök)

  • BME - első szabtech gyak, egész jó volt; Aston (symfony), Andor, ++
  • Olasz - kibiri kibaszott jó volt, részletek
  • Mátrix - azzal a hírrel fogadtak, hogy amit kedden újraírtam, és tutira lezsíroztuk hogy A módon kell, és nem B módon, azt most megint újra kéne írni B módon, mert a megrendelő mégis inkább B-t akar. Vahz! De tökjól oldottam meg korábban, úgyhogy kb. 20 perc alatt kész voltam az átírással is (Előzetesen elképzelt idő: minimum órák, illetve voltak kétségeim hogy vajon a hétfői bemutatóra fog-e egyáltalán rendesen működni )
  • Tanulás - végre tanultam egy kicsit, konkrétan matlaboztam.
    Ezt is lehet ám szeretni
  • Cserébe éjfél lesz 2 perc múlva, ma is alszom vagy 5 órát
Haszprus

Thai masszázs

©   Haszprus   |   mátrix energiablog i love this company

Volt meeting olaszban. Következőkről állapodtunk meg: lesz outdoor training (bringatúra, ilyen pszichológus vezetővel meg mindenféle feladattal) valahol külföldön április környékén, lesz még ezen kívül is valami csapatépítés talán (paintball mint csapatépítés? esetleg a megrendelő ellen? ), és lesz céges thai masszázs az oktogonon. ROFL

Ja és lehet hogy hívunk majd valami előadókat is hogy kicsit imprúvoljuk a céges tudást. Talán java, .net, ilyesmi témakörökben.

Haszprus

Nincs időm

©   Haszprus   |   bme life mátrix

Alap dolgokra (sem).

Ilyenkor például az emailezésében az ember eltekint még a köszönéstől, tőmondatokra szorítkozik, és egyéb dolgok is előfordulhatnak. Nem lesz könnyű menet ez a félév. Még egy csomó dolgot be kell gyúrnom az időmbe. Kiváncsi vagyok, miként fog ez megvalósulni… (Valahogy meg kell.)

Cserébe ma is kurvajó napom volt. Ja tényleg, tegnap is, csak nem volt időm írni róla.

Haszprus

A 3. napon

©   Haszprus   |   barátok bme mátrix energiablog

Reggel majdnem átbasztak a mekiben, de ez most mindegy (ezeken a helyeken elképesztő mekkora zombik dolgoznak - megfigyeltétek már pl, hogy hiába mondjátok hogy valamit elvitelre kértek, azt csak akkor - és akkor se mindig - értik meg, ha ezt külön az ő ezirányú kérdésükre feleled? az csak ráadás ha a csomagba csak a fele kajádat teszik be).

Meló 9-től 13:30-ig, kis helyi munkamegbeszélés volt, reményeim szerint bevezettem a cégnél a Google Docs-ot, egy csomó időt fogunk vele megspórolni a különféle egyeztetések helyett, hogy ki hol tart a feladataival, és nem utolsó sorban a megrendelő is láthatja, hogy hogy halad a projekt (kurvajó).

14:15-től Grafika a bme-n, előtte még egy kicsit hobbiból adatbázist tervezgettem a cégnek, amíg nem landolt az asztalomon Montana kávés pohara. Grafika tökjó volt. Utána összefutottam Tibivel, aztán dankoival is dumáltam még egy 3/4 órát, 17-re WiZARD jött át, lőttünk pár fotót 1D Mark II-vel, tapogattam HTC Touchot (PDA teló fyi, ami sokkal elfogadhatóbb méretű, mint amilyennek képzeltem), most pedig öt csetablakban dumálok (illetve pillanatnyilag alábbhagyott a chat, ezért bejegyzést írok ). Holnap Olasz (azmi?) és Rambo (The GuNN).

Az első nap itt érhető el (vagy nem). (Mostanság javarészt inkább nem, egyszerűen azért mert kevésbé adok helyet a személyes dolgaimnak itt a blogon, publikusan, pedig tökjó dolgok történnek )

Ja tényleg, megint lencsézek (Acuvue Moist, nem tökéletes, de muszáj az elkövetkezendő túráimhoz, fotózáshoz).

Haszprus

Szakirány: 2. félévi órarend és a távlatok

©   Haszprus   |   bme mátrix történelem
Egy előadást beáldoztam: keddi swmin, többire be tudok járni. A mélykék a - tervezett - munkaidőm.

Mikor felvettek, rögtön mondtam, hogy februárban majd meg kéne beszélni, hogy mire járok be, mire nem. Úgy láttam, teljesen barátian fogadják az egyetemi elfoglaltságaimat. Igaz, én se akartam mindenre bemenni. Most nagyjából igen, legalább amíg megnézem magamnak hogy melyik óra milyen. A lényeg, hogy az eredeti 5x8 helyett dolgozok 4x5 + 1x8-at: kedden 8, a többi napon 5 órát, 40 helyett 28-at. Majd a későbbiekben kiderül, hogy mely tárgyaimat lehet kiminimalizálni ebből az órarendből. Bár végülis nekem mindegy, halálra minek dolgozzam magam.

Ami az órarendben nem jelenik meg: kódelm és oof vizsgakurzus, előadás nélkül. Valamint önálló labor, amiből megbeszélés szerinti időpontban lehet konzultálni. Összesen 40 kreditet vettem fel, ezt mind meg kell csinálnom, következő félévben pedig 30 marad a diploma előtt, szintén mind meg kell csinálnom. Ha valakit érdekel, hogy mik ezek:

Haszprus

A szaki

©   Haszprus   |   mátrix

Át lehetne menni tőlünk egy másik szobába, de van itt egy szekrény méretű ipari nyomtató, kinyom egy A4-et kb. 5 mp alatt, és pont eltorlaszolja az átjáróajtót. Jött egy ilyen kantáros kék cuccban levő belső telefonszerelő szaki, át akart menni a másik szobába, aszondja:

A mosógépet el kéne húzni

ROFL

Haszprus

iWIW pro & kontra MLM :)

©   Haszprus   |   life iwiw szánalmas mlm

Kaptam egy üzenetet wiwen, havi x (sok) Ft kereseti lehetőség, mindez azért mert szimpi vagyok, ha érdekel, találkozzunk, beszéljük meg. Elég gyanús volt a levél, de azért nem teljesen triviálisan… Megnéztem az illetővel közös ismerőseimet, találtam is egyet szerencsére. Nem voltam rest, fel is tettem neki a kérdések kérdését.

Szia *!
Nem tudod, ez a * * ismerősöd (wiwen) valami MLM-es arc?
Köszi

Szia Haszprus!
AZ, ForeverLiving termékeket árul, sztem hajtsd el a fenébe, én is ezt tettem.

MLM forever Kit lehet ebbe még 2008-ban beszervezni?

Haszprus

Mátrix

©   Haszprus   |   mátrix fejlesztés

Azt találtam ki, hogy a munkahelyi bejegyzések a mátrix címke alatt fognak futni, legalábbis egy darabig. (A címke eddig is létezett, csak más néven, és nem volt publikus. Bizonyos címkéket ugyanis nem lát mindenki.)

Haszprus

Welcome to my place

©   Haszprus   |   fotózás mátrix történelem 350d i love this company

Mint látható, serious development zajlik, ugyanakkor a kép valójában trükkfelvétel, mert a harmadik monitort nincs hova kötni, az csak úgy ott van az asztalomon az impresszió kedvéért

Itt van helyette egy worldshot a melóról:

Lehet, hogy az arckifejezésemből más jön le, de amúgy marhára élvezem, amit csinálok

Haszprus

Mission one completed (XML parser optimalizáció)

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix php xml

A cégnél az első feladatom egy olyan script optimalizálása volt, amely 12-től 30 vagy akár még több MB-ig terjedő XML állományok alapján hajt végre nagyságrendileg 100-500e egymással összefüggő SQL insertet (értsd: mély és széles xml-fa).

Az eredeti progi egy 30 megás XML-lel kb. 2 perc 40 másodpercnyi munkát adott az apache.exe-nek (ennyit foglalt a prociból tehát az apache), miközben a memóriahasználat az alapjáratú 27 MB-ról felment 558 MB-ra. A program teljes futási ideje 383 másodperc volt.

Elég sok időt eltöltöttem azzal, hogy egyrészt a program logikáját megértsem, másrészt utána nézzek, hogy vajon van-e valami hatékonyabb XML parser. Miután nem találtam a használt megoldásnál jobbat (tekintve hogy az se a teljes dokumentumfát tárolta a memóriában), már majdnem ott kötöttem ki, hogy ezt bizony nem lehet (vagy én nem tudom) optimalizálni (bár persze kételkedtem), ehelyett kicsit kitesztelgettem, hogy hogyan is működik a php-ben a változók és objektumok megsemmisítése (ld. __destruct), és a megfelelő stratégiai helyen mért csapás eredményeként a program most nem növeli az apache alapjáratú memóriafoglalását egy megával sem (Érdekes módon az unset nem segített.)

Azaz az én verzióm a 30 megás XML-lel ugyanúgy 2 perc 40 másodpercig tekeri az apache.exe-t, azonban összesen csak 358 másodpercig fut (fél perc nyeremény itt, miközben sebességre még nem is optimalizáltam), és ami a lényeg, hogy 27-ről nem 558 MB-ra nyomja fel az apache memóriahasználatát, hanem mindössze 29-re. Nem kell mondani, hogy ez mennyire előnyös egy olyan környezetben, ahol más dolgok is futnak (ti. ez egy webszerver).

Amikor nekiálltam a dolognak, egy nagyságrendi változást akartam volna elérni, aztán ahogy beleástam magam, megelégedtem volna akár egy memóriafelezéssel is, végül már majdnem teljesen feladtam, de arra álmomban sem gondoltam, hogy sikerül a memóriahasználatot úgy ahogy van megszűntetni Ettől igen jó kedvem lett

Rulz.

Haszprus

Szinkron

©   Haszprus   |   howto hwsw mátrix

Van ugye a munkahely, ahol napi 8 órában fogok fejleszteni saccperkábé. És van az itthoni gépem, ahol még nem tudom hogy lesz, de valszeg azt is használni fogom

Elég erősen számítógépcentrikus minden adattárolásom, nem papíron van a naptáram, nem a magyar postán keresztül levelezek stb. Most viszont két gépet fogok használni, úgyhogy jó lenne, ha az adatokat és beállításokat szinkronizálni tudnám köztük különösebb erőfeszítések nélkül.

A teendőimet a Remember the milken tartom számon, ez online, úgyhogy kipipálva. RSS terén Google Reader, dettó.

A levelezésemet igaz, hogy Gmail szerveren keresztül végzem, de nem webfelületen, hanem Outlookból. Valamilyen szinten így is látom bentről a levelezésemet (weben). Ha nagyon akarom, hordozgathatom a pst fájlokat, amik viszont kb. 1 gigát tesznek ki, úgyhogy nem biztos, hogy ezt napról napra el akarom játszani. Vagy igen?

A Firefox előzmények, könyvjelzők, jelszavak és cookie-k szinkronizálására találtam a Google Browser Syncet, ezt valszeg használni fogom, az itthoni gépemen már be is lőttem.

Mit lenne érdemes szinkronizálni még, és milyen megoldások léteznek?

Outlookra jó lenne találni valami jó megoldást. A pst-k másolgatása azért nem nyerő, mert ha egyszer véletlenül elfelejtem nap végén vagy elején, akkor igen nagy pácban vagyok. Látom hogy vannak különféle eszközök, próbáltatok-e már ezek közül valamit, ami be is vált?

Könyvtárak szinkronizálása is igen hasznos lenne, erre most látom a FolderShare.com-ot, ami ha minden igaz, valami Microsoftos megoldás, ami számomra már alapból bíztató, ugyanakkor egyelőre connect timeoutot dob, ami nem jó

Haszprus

Multi Level Marketing, MLM

©   Haszprus   |   barátok life mlm szánalmas

Szoptatok már be MLM előadást? Hogy meghívtak valahova és jött a kurva nagy átbaszás?

júl. 18. 02:52 ajánlott olvasmány: Mainframe #24-es kommentje az MLM-es agymosásról.

júl. 30. 21:34 összejött egy csomó tök értelmes és érdekes komment, komolyan érdemes elolvasni őket.

szep. 04. 10:09 egy kicsit arról, hogy mi történt azon az mlm-es előadáson, amire meghívtak. ez nem a teljes sztori.

Haszprus

Olvasóközönségek uniója

©   Haszprus   |   biznisz fejlesztés

Néha lehetne csinálni olyat, más oldalakkal kooperálva, hogy két blog is ír ugyanarról a témáról, de megállapodnak, és csak az egyiknél lehet hozzászólni, a másik pedig megkéri az olvasóit hogy a túloldalon kommentálják a témát. Költség: egy-egy bejegyzésnél a kommentek elvesztése. Ez gyakorlatilag zéró költség. Haszon: esetlegesen új olvasók szerzése.

Tulajdonképpen kívánatos lenne ezt igen gyakran több bloggal karöltve is előadni, a profit bizonyosan nem maradna el. (Vagy ki tudja, de szerintem érdemes lehet megpróbálni.)

Haszprus

Első labor

©   Haszprus   |   biznisz bme labvez történelem haszpra olivér haszprus

Ma volt az első szglab5 amit én tartottam.

Most nem érek rá többet írni de KIBIRI KIB[censored] JÓ VOLT!!

Durván mélyvízbe kerültem egyből mert volt egy gixer ami miatt azt hittem meg fognak lincselni (nem lehetett logolni a feladatokat, pedig az kötelező része a mérésnek), meg volt egy srác aki az elején már az elfogyott tankönyvek meg más miatt eleve meg akart lincselni de végülis minden oké volt, szinte fütyörészve jöttem haza, és sztem annak az arcnak is megtetszett maga a mérés. Pedig szavajárásával élve azt hittem, meg fognak enni a hallgatók (A felmerült gixerek pedig nem az én hibámból voltak.)

Pl. a srác aki lincselni akart, egy idő után tök készségesnek bizonyult, sőt, segített pl. a szomszédainak. Meg tök interaktív volt az egész labor. Azt hittem lenyomom a kötelező rizsát és akkor majd egyrészt hazamennek mert nem érdekli őket, másrészt netezni fognak, meg ilyenek. És tökre nem ez volt. Orrba-szájba kérdezgettek, egyszerűen tömegkiszolgálási helyzetté alakult a labor, mert párhuzamosan jöttek a requestek. Szerintem a lincselő srácnak talán meg is tetszett a dolog, legalábbis kívülről úgy tűnt.

Örülök hogy eléggé közvetlen tudott lenni.

Aztán a beugrók. Informálódtam pár labvez kollégától hogy mégis milyen az óralátogatási meg bukási arány, és hát azt mondták hogy szórják az embereket rendesen. Én olyan beugrót készítettem ami bár relatíve könnyű volt, csupa olyan dologra kérdezett rá, ami szerintem hasznosítható. Most ezt nem akarom a nyilvánosság előtt túl pontosan definiálni, és példákat nyilván nem mondhatok, mert a jövő héten is lesz labor. Ott valszeg kicsit más jellegű beugró lesz. (Több labvez kollégával is megbeszéltem a beugrókérdéseimet és az elveimet, szerintük jól csináltam. Szerintem is.)

Szóval a beugrók. Szóltam nekik többször is, hogy a következő beugró nehezebb lesz, mert ez most nem volt durva megmérettetés, nem az apróbetűs lábjegyzet zárójeles dőltbetűs fejjellefelé olvasandó részéből kérdeztem, pedig simán megtehettem volna. Vannak biztos akik ilyeneket szeretnek kérdezni, nekem más elveim vannak. Egyáltalán nem az hogy mindenkit átengedjek (az oktatás színvonalát fenn kell tartani), hanem az hogy hasznosítható dolgokat kérdezzek. Volt egy srác akinek nem lett meg a 3 pontja. 2,5 pontja lett, amire válaszolt azt elég jól leírta, de volt két üresen hagyott kérdése. Azt hittem kénytelen leszek megvágni, de tök kellemetlen volt, mert úgy nézett volna ki mintha egy embert csak úgy demonstrációs céllal vágnék meg, hogy nesztek ilyet is tudok. Ilyenkor lehet szóbeliztetni. Feltettem neki egy olyan kérdést, amiről úgy ítéltem meg, hogy ha ezt tudja, akkor előttem igazolta hogy készült. És legnagyobb meglepetésemre tudta! Mindenki aki ott volt a laboron, úgy gondolom, megérdemelten ment át a beugrón. Nem a szivatásról szólt, és nem is arról, hogy átengedek mindenkit. Azért mentek át mert tudtak válaszolni általam fontosnak ítélt kérdésekre.

Visszakanyarodva kicsit az elejéhez. Én eredetileg nem a labortartás miatt vállaltam ezt (a labort) be hanem referencia gyanánt. A labortartástól kifejezetten féltem is, tökre ráparáztam az egészre, gyomorgörcs, önbizalmi problémák és hasonlók. Amikor decemberben Gajdos Sándor megkeresett, először nem is mertem elvállalni, mert úgy éreztem hogy ez nem az én műfajom (de egyébként én általában mindennel így vagyok). Aztán meg lettem győzve És most már marhára örülök neki! És annak is örülök hogy nem egy, hanem két labort tartok, pedig végig abban a hitben voltam (talán félreértettem), hogy egy csoportnak fogok kéthetente labort tartani, egyszerűen fel se merült bennem hogy két csoportom lesz.

Na. Szóval királyság van.

Kiváncsi vagyok a másik csoportomra. (Ha közűlük olvas valaki: vegye komolyan a felkészülést a beugróra.)

Haszprus

Horizontális vs vertikális tudás

©   Haszprus   |   biznisz bme howto life

Legyek én a legprofibb egy szűk területen, vagy inkább értsek más dolgokhoz is?

Ha választanom kell, melyiket vegyem fel?

  • Matlab programozás
  • Webportálok fejlesztése

Az nem kérdés, hogy melyiket végezném el könnyedén, és melyikkel izzadnék vért.

Másik példa:

  • Valami alap fizika (ami sosem érdekelt), vagy
  • Webportálok fejlesztése?

(Nem, nem veszek fel semmi választhatót a 8. félévben. Ez csak amolyan általános kérdés. Fizikához meg se tudok nevezni konkrét tárgyat.)

Amúgy a második számomra roppant könnyen eldönthető, nyilvánvalóan a fizikára szavazok. Mert az sok helyen ott van, hasznosítható tudás. A lustaság viszont nagy úr. Majd ha nagy leszek bepótolom… (NOT.)

Haszprus

Labvezér leszek!

©   Haszprus   |   biznisz bme labvez történelem haszpra olivér haszprus

Labvezér leszek! Gajdos Sándor (Adatbázisok c. tárgy előadója) keresett fel még decemberben, és úgy döntöttem hogy elvállalom. Számítógép-labor 5-öt (alias 6-ot) fogok tartani következő félévben (tavasszal), hatodik féléveseknek.

Természetesen csak az adatbázis-részt (van a tárgynak másik fele is), ami annyit tesz, hogy kéthetente levezénylek egy-egy, összesen öt darab mérést, és mindegyik után kapok valamilyen típusú feladatokat javításra.

Vélhetően péntek 12-14-kor.
Az szglab5 adatbázisos része által érintett témakörök: Oracle, SQL, PHP, XSQL (XSLT, XML), JDBC.

ScoobyZoli

Tesco titok

©   ScoobyZoli   |   biznisz life

Korábban az áruházlánc kötelékében dolgozó G.M tárja a nagyközönség elé azokat az információkat, amelyeket a Tesco szigorú belügyeinek tekint, így megérthető, hogy a könyv megjelenésekor elhatárolódtak a benne leírtaktól.

Terítékre kerül a biztonsági rendszer kijátszhatósága, megerősítést nyer az a feltételezés, hogy a legtöbbet a hipermarket dolgozói lopnak.

Érdemes elolvasni, időnként kimondottan szórakoztató részek is vannak a könyvben.

De a kiadványt a Tesco könyvrészlegén ne keressétek!

Tamás

Szolgálati közlemény - albérlők kerestetnek, jól

©   Tamás   |   biznisz bme

Szóval az van, hogy várhatóan január elejétől-közepétől lesz egy kiadó lakás a Bercsényi utcában (BME kb. 15 perc gyalog), másfél szoba, havi 65eFt + rezsi, egy vagy két júzer részére. Jelenleg én bérlem az egyik munkatársammal közösen, de mivel saját lakásba költözök, nekünk már nem lesz rá szükségünk. Ha valakit érdekel a téma, vagy tud valakit, akit érdekelhet, vagy tud valakit, aki tud valakit, akit érdekelhet, vagy... (innentől rekurzív)... az dobjon nekem itt egy PM-et privmsg-t privát üzenetet vagy akármit, és tájékoztatom a további részletekről is.

(A beköltözés dátuma egyelőre még kérdéses (nekem ugye attól függ, hogy mikor költözik ki a tulajdonos a lakásból, amit veszek), a január eleje egy becslés, ennél előbb szinte 100%, hogy nem lesz üres a lakás, de tovább meg nem akarom húzni a dolgot).

Tamás

Lakásvásárlás saga #1

©   Tamás   |   biznisz life

Igazából azt nem értem, hogy így 2006-ban, az úgynevezett [buzzword]információs társadalom[/buzzword] küszöbén miért kell majd nekem lakásvásárláskor x millió forintnyi készpénzzel a zsebemben rohangásznom a banktól az ügyvédig a szerződéskötés idején. (Mielőtt sötét sikátorban lesnétek rám: majd, nem most ). Miért nem lehet azt megcsinálni, hogy:

  1. Előkészítem a tranzakciót (pénzátutalás a tulaj számlájára) a netbankban, amire kapok egy egyedi tranzakció-azonosítót.
  2. Elmegyek szépen az ügyvédhez, viszem magammal a tulajdonost, a bank pedig kiküld egy megbízott munkatársat.
  3. Amikor a szerződés megköttetett, a munkatárs szépen betelefonál a bankba, megadja az általam közölt egyedi tranzakció-azonosítót, és ezzel engedélyezi az előkészített tranzakciót.

A módszer nyilván technikai pontosításra szorul még, de nem látom be, hogy ezt miért nem lehet megcsinálni. Komolyan, ahhoz a bankhoz fogom vinni a pénzem a jövőben, aki ezt először implementálja.

(Mellesleg nem tudom, hányan vannak a környéken, akik mostanában terveznek majd lakást venni, de ha van rá igény, majd szívesen beszámolok a tapasztalataimról.)

Haszprus

Üzleti terv

©   Haszprus   |   barátok biznisz

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power) arukeszlet, stb.
(privacy power) amit te fillerekert siman leprogramozol
(privacy power) en pedig meggazdagszom
(privacy power) konkretan ez lenne az elkepzelesem
Haszprus
érthető végülis
Haszprus
biztos beszéltem már neked az ukránokról
(privacy power)
Haszprus
általában a beszélgetésnek ezen pontján szoktam megemlíteni őket
(privacy power) ja, mar emlitetted parszor
(privacy power)
Istencsászár ez az egér!

Úgy került egyébként a tulajdonomba, hogy vótam az EMKE irodaházban, mint azt már említettem, és ott adtam írásmintát egy szoftvercégnek, amely a Microsoft számára fejleszt Tablet PC-hez magyar nyelvű kézírás-felismerő szoftvert. Na két írásmintát adtam, és ilymódon fizettségem egy három egér közül választható egér volt. Én a Wireless Intellimouse Explorer 2.0-t választottam, hiszen ez volt a legdrágább. MediaMarktban 20k, Rufuszban 13k, úgy nézem, igaz ez utóbbi helyen OEM verzióban, előbbinél meg csomagolva. (Én csomagolva kaptam.)

De az előző egerem se rossz. Lehet hogy váltogatva fogom nyomni, egyszer egyikkel, egyszer a másikkal. De várjunk csak! Két kezem van!

Vagy lehet ezt másként is, kicsit célszerűbben:

Szal lesz ennek helye Egyébként a két egér közül egyik valszeg megy anyámnak. Szerintem a Logitech, nem igazán szerettem meg azt az egeret. Microsoft a tuti.

Update 23:19 Még mielőtt egyébként valaki beszólna, hogy túl sokat költök ergonómikus hardverekre, el kell mondjam, hogy a Microsoft Natural Pro billentyűzetem ingyér volt (melóért cserébe, riszpektből, a gimimtől), a Microsoft Intellimouse Explorer 1.0-m ingyér volt (melóért cserébe, riszpektből, a Microsofttól), a Logitech MX 700-am ugyan nem ingyé volt, ellenben külföldi ismerős vette ajándékba, egy elég jó átlagfizetéses országban , és most a Wireless Intellimouse Explorer 2.0-m szintén ingyen volt, jobban mondva megdolgoztam érte, igaz, elég lájtosan

Hah, ma a HSZK-ból megnézte Mainframe a blogomat. Mainframe néven nem ismertem őt eddig, minden esetre Mainframe az évfolyamtársam, ill. tankörtársam a BME-n. Aszondja Imo - aki Mainframe mellett ült a HSZK-ban -, hogy Mf. végig röhögte az egész blogomat Na örülök hogy ilyen élvezeteseket bírok írni Jah és most már Mf. is blogolni akar, mert megihlettem, csak éppen nem nagyon van otthon állandó netje, meg nem nagyon ül gép előtt, szal halva született ötlet… Ja a srác ezekre a szavakra keresett rá a blogomon: winamp, megtehetem. LOL!

Ma normál időben keltem, 6:00-kor, egy volt a gond, hogy úgy gondoltam, nem nagyon kéne most már bemenni Számítógép-laborra, mert elég cinkes, hogy baromira nem vágok már semmit. Persze ez nem megfelelő hozzáállás, bejárni mindenképpen be kell. Valóban? Nem tudom. Szglab sajnálatos módon egy olyan óra, hogy ott ha nem érted az egészet, akkor tényleg rohadtul semmi értelme bemenni, egy centivel se kerülsz közelebb ahhoz, hogy megértsd, tekintettel arra, hogy az óra menete a következő: tanár kiadja hogy milyen feladatot oldjunk meg, utána nagy kuss, mindenki csinálja a feladatot. Tanár odamegy ahhoz aki segítséget kér tőle. Viszont most tegyem fel a kezemet hogy elnézést tessék mán idejönni és megírni helyettem az egész programot elejétől végéig mer fingom sincs hogy mit kéne csinálni? Ha viszont ezt nem teszem meg, akkor tök fölöslegesen ülök ott, ráadásul ciki is hogy nem bírok produkálni semmit. Na mindegy.

Szóval ehelyett elmentem inkább optikushoz, ahol kértem egy néhány kontakt lencsét, de kiderült hogy az nem úgy megy hogy odamegyek és akkó leveszik a polcról, hanem meg kell rendelni. Viszont full jófej csaj az optikus, és rám fog telefonálni - ígérete szerint - 3-4 nap múlva, ha elkészültek a lencsék.

Bementem analízis gyakorlatra, lájtos 40 perces késéssel, többek közt köszönhetően annak hogy az optikus csajra kellett várnom 20 percet - mer állandóan elhagyja az üzletet -, valamint annak, hogy reggel kimaradt egy tétény-busz. Ehhez hozzátenném, hogy hazafelé szintén kimaradt egy piros hármas, így kb. 20 percet vártam a végállomáson. Zsír.

B közölte, hogy ma sem tudja átvenni tőlem a CD-ket, merthogy nem jön be BME-re. Kicsit ellazult a srác, az utóbbi időben nem bír rendesen felkelni, délig alszik, meg ilyenek. (Én beszélek?…)

Fizika óra, hát az a legszarabb, esküszöm eszetlen szívás. Az I épületet kicsit túlfűtik - imho - így télen, nem túl kellemes a levegője. Ennek megfelelően az I épületben tartott amúgy is pokoli unalmas fizika órát közel teljes egészében átaludtam, szó szerint, aludtam, nem bírtam ébren maradni.

Itt megemlíteném, hogy 12:00-től 14:00-ig elvileg Bevezetés a számításelméletbe tárgyból volna konzultáció a holnaputáni pót-ZH végett, viszont a konzit tartó tanár honlapján még reggel is az volt kihirdetve, hogy amint megtudja, hogy melyik teremben lesz, kiírja a honlapjára. Na lol, szóval hogyan értesül erről végülis szerencsétlen diák, hogy hol lesz a konzi? Két módon teheti ezt meg: a) sehogy, b) másképp se.

15:00-re a Blahára kellett mennem az EMKE irodaházba a pénteki muri folytatásaként. Sokkal előbb odaértem, ezért bementem a mekibe, ahol most volt egy csomó üres asztal szerencsére, még ablak mellett is. Viszont a McRoyal szendvicsre vártam vagy öt percet. Már mondtam volna a pultosnak, hogy jó lesz egy BigMac is, mert úgyse ettem olyat már ezer éve, de addigra pont lecsúszott a kajacsúszdán a McRoyal. Miután azt betoltam, elmentem mosdóba. Itt felhívnám a figyelmet, hogy a Blaha Lújza téri McDonald's-ról van szó, tehát feltehetően valami megjegyzés kell érje a mosdó háza táját.

Bemegyek a mosdóba, ha jól néztem, ezúttal négyen őrizték. Négyen. 4-en. Négyen. NÉGYEN. Mi a #?!#!#??? Jónapot! - mondom, s leadom a számlát a kajáról, bemegyek. Ott öntötte el agyamat a szar, mikor 30 másodperc múlva kijővén ilyen kurjantást hall fülem magam mögül: Heló, heló, fiatalember, ötven forint lesz!! Tettem még egy lépést de leesett, hogy nekem szól. Közöltem a kasszással, hogy befelé már odaadtam a számlát. Gondolkozik, hosszas másodpercekig, maga elé meredve. Ott van a három társa. Ítfutott az agyamon, hogy vajon most belém fognak-e kötni a kidobó alkatú legények és leányok, hogy fizessek nekik ötven forintot de izibe, és hogy ne packázzak velük. De nem tették, mert a kasszás végülis azt mondta: Ja igen, akkor az a másik gyerek lehetett... [aki nem fizetett befelémenet] Megúsztam a balhét.

Sajna az EMKE irodaházban a csávó most számonkérte, hogy 75 percen át üljünk ott és tegyük a dolgunkat, pedig múltkor elengedett 55 perc után, és volt akit előbb is. Mindegy. Bár már kurvára fájt az írástól a kezem a végére.

16:10-kor elindultam hazafelé, és 17:30-ra haza is értem. Zsír. Csúcsforgalom, járatkimaradás, ajtóhoz préselődés, lábon alig állás, stb, ilyen az élet ha az ember kinn lakik a halál redvás pudvás túrós rétes méteres kékeres véreres cuccosában.