» Archívum: megjelenített kategóriák

Jelöld be, hogy mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


755 megfelelő bejegyzés.

írtam magamról még két hete de annyira nem tudtam eldönteni hogy nem túl nagyképű-e hogy eddig nem hozakodtam elő vele. most mindenesetre itt van.

Haszpra Olivér vagyok, a CoreConsult Systems Kft. egyik alapítója és ügyvezetője. A programozást 14 évesen kezdtem, és csakhamar kisebb csapatokat is összehoztam különböző hobbi projektekre. A BME műszaki informatika szakát elvégezve később több, főleg nagy informatikai cégnél dolgoztam fejlesztőként, többféle backend/frontend nyelvet, frameworköt, automatizált tesztelési módszert, projektmenedzsment módszertant megismerve, megtapasztalva előnyeiket, hátrányaikat, alkalmazhatóságukat. Több projekt megújításában, áttervezésében vettem részt kulcs pozícióban. Később egy MBA diplomával menedzsment és pénzügy területekbe is betekintést nyertem, és az üzlettársammal már egy korábbi startupban is együttműködve a projektmenedzsment felé vettem az irányt, benne maradva a kisebb-nagyobb technikai feladatok ellátásában, a CoreConsult működési feltételeinek megteremtése mellett. Célom a céggel a világban egy kis happy place létrehozása, ahol az emberek jófejek, elégedettek, hatékonyak, azon dolgoznak, amin valóban szeretnének, és eredményként az ügyfeleink is a leghatékonyabb, leginkább nekik megfelelő megoldást kapják.

Vélemény?

Lehet h nagyképű, lehet h olyan mintha kompenzálna vmit, lehet h nem ilyen irányban kéne mennie, nem tudom megítélni. Az biztos hogy személy szerint úgy érzem mintha kompenzálnom kéne, de ez nemtom a szövegen mennyire jön ki. Nyugodtan kukázható is akár ha gáz, vagy átírható, ha mondjátok h mit. Kuka is OK.

Nem említ semmi tech stuffot ez nemtom előny-e v hátrány..


Sikerült lediplomázni, már megint.

Mi ez az MBA?

BME MBA, azaz Master of Business Administration. Ugyanott, ahol az első MSC diplomámat szereztem mérnök informatikából, a BME-n. (Valójában ötéves osztatlan képzésen, de azt nehezebb leírni.)

Miért csináltam MBA-t?

Mindig is érdekelt a menedzsment és a pénzügy, a cégvezetéshez szükséges dolgok, illetve régóta játszom a gondolattal, hogy valamilyen vezető szerepet töltsek be valahol. Ilyesmire volt is példa a múltamban, de gondoltam, nem rossz az, ha intézményesített formában is felszedek némi know-howt. Például ne egy leendő saját cégemen tanuljam meg hogy mit ne csináljak. Eddig már megérte? Eddig már meg. A jövőben remélem még jobban meg fogja. A tudásomat mindenképp sikerült szélesíteni, megismertem új embereket, sőt, új emberek is megismertek engem. Kicsit kikerültem a kocka világból, de közben nem távolodtam el tőle. Közelebb érzem magam a cégvezetéshez, és a cégvezetés is közelebb érez engem. Win-win.

Diplomaátvétel decemberben

Stay tuned.


MBA második félévi vizsgaidőszak lezárult Augusztusban azért még találkozunk egy kis vállalati pénzügyekre, asszem Amit nem bánok egyáltalán.

Ebben a félévben elvégzett tárgyak:

 • Hatékony vezetés - na ez egy kurvajó tárgy volt, ajánlom mindenkinek, aki vezetéssel akar foglalkozni
 • Emberi erőforrás menedzsment
 • Technológiamenedzsment
 • Változásmenedzsment
 • Gazdaságtörténet
 • Bankügyletek
 • És akkor ugye Vállalati pénzügyek még hátra van augusztusban

A Származtatott termékek és reálopciók c. tárgyat végül bár felvettem pluszba, de nem csináltam meg, nem érdekelt kellőképpen és nem éreztem kellően felkészültnek magamat egy vizsgához.

jún. 30. 18:08 azt hittem VP-ből kénytelen leszek aug végén menni de meglett hármassal Én meg itt készültem nagyban a pótlásra


A második félévre előre hoztam 2 tárgyat a negyedik félévből, mivel másképp a negyedik félévre 42 kredit jutna a mintatanterv szerint (http://www.mesterek.bme.hu/mba), pedig a szigorlatok 0 kreditesek. Így a második félévben úgy döntöttem hogy megcsinálom a menedzsment és a pénzügy specializációt is (a kettő közül a papírhoz csak az egyik kötelező, de úgy vagyok vele, hogy a legtöbbet szeretném felszívni amit ez a képzés adhat – én a magam részéről hasznosnak ítéltem az első félévet, most így különösképp vizsgák közben/után, a tárgyakban jobban elmélyülve, összefüggéseket felfedezve egyrészt a tárgyak közt, másrészt a hétköznapok dolgai közt).

Az idei tárgyaim így a következők lesznek:

 • Kötelező mintatantervi tárgyak:
  • Vállalati pénzügyek I.
  • Technológiamenedzsment
  • Emberi erőforrás menedzsment
  • Gazdaságtörténet
 • Pénzügy specializáció:
  • Bankügyletek
  • Származtatott termékek és reálopciók
 • Menedzsment specializáció:
  • Változásmenedzsment
  • Hatékony vezetés

már. 01. 14:34 elfelejtettem megemlíteni hogy van két kreditpótló vizsgám is:

 • Gazdaságpolitika
 • Makrogazdasági pénzügyek

Is very nice. I like. Pause. Not.


Bevégeztetett

©   Haszprus   |   bme, life, mba, energiablog

Az MBA első félévét annak összes tárgyával sikeresen letudtuk

PARDEY!

Mik voltak ezek?

 1. Minőségmenedzsment
 2. Üzleti gazdaságtan
 3. Számvitel
 4. Kvantitatív módszerek
 5. Vállalati jog
 6. Szervezeti viselkedés

Igazából majd szívesen írnék mindegyikről hogy melyik miről szól és miről mi a véleményem, hogy éltem meg, stb, csak olyan rohadtul nincs időm semmire hogy nem tudom mennyire fogom ezt megvalósítani.


Bajnokok reggelije:
- egy tabla csoki
- red bull, persze cukormentes, hogy formaban maradjak.

Ma Vallalati jog es Kvantitativ modszerek vizsga. Mindkettobol jol jonne meg par nap (ugy egy hetnyi) tanulas.

jan. 17. 08:05 meglett mindkettő viszont a mai számvitelt jövő hétre toltam, így majd az üzleti gazdaságtannal együtt csinálom meg.


MBA vs life

©   Haszprus   |   bme, epam, howto, life, mba, todo

Nos egy ideje húzom be a kéziféket, mert időcsapdába kerültem. Lett egy csomó új ember, társaság körülöttem, és legfőképp elkezdtem az MBA képzést. Az EPAM-ban is sokkal pörgősebbé váltak az események.

Időcsapdába kerültem.

Rengeteg mindennel szoktam tölteni az időmet úgy általában, és ezzel nem is lenne gond, most azonban megjelent egy olyan dolog, ami ha hiányt szenved, az nem jó. Ez pedig a tanulás.

Tanulásra muszáj időt szakítanom valahogyan, és nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz ügy lesz. Nem tudom még, hogy hogyan fogom megoldani.

MBA-n választhat az ember hogy pénteken vagy szombaton akar bejárni. Ez eddig rendben, de ahogy én látom, heti egy full napot minimum rá kéne allokálni a tanulásra, és akkor még csak kb. egy vagy két tárgyra készültem (kvantitatív módszerekre amiből házi feladatok vannak, valamint üzleti gazdaságtanra, amiből eddig volt egy olvasási teszt, ma-holnap elővizsga, két hét múlva pedig még egy olvasási teszt, de addigra már meglesz az első tárgyunk vizsgája is, a többi meg hamarosan követi).

Szóval tegyük fel, az emberünk szombatonként jár be, és öt napot dolgozik. Marad a hétből egy nap, amikor tanulni kéne. Ezt hogy lehet két éven át kibírni?

Még nem jöttem rá.

Ja igen, az első diplomám utolsó 2 évét én is meló mellett végeztem, de addigra alig voltak kreditjeim, és a tempóban rendesen benne voltam.

Szóval egyelőre még nem teljesen egyértelmű, hogy ezt hogy is fogom megoldani az életem kb komplett feladása nélkül.


Gólyahét DONEZ

©   Haszprus   |   barátok, bme, buli, fáradtság, mba

Végignyomtam nagyjából a gólyahetet, gólyahajót, kopaszi gát, csapatépítés, wigner koli, roller klub, kicsit belekóstoltam a kocsmatúrába is, kemény volt, I'm spent. Mit végignyomtam, TÚLÉLTEM B+ (azért meló mellett nem volt egyszerű). Jut eszembe, van régről egy fáradtság címke a blogon, asszem felelevenítem a használatát. Kezdődik az MBA. Kicsit tele is a gatyó.Hatalmas volt

Ami a táborban történt az a táborban marad

Amúgy q jó volt Plusz rájöttem hogy egyik haverom Balatonfenyvesen nyaralt, úgyhogy hozzájuk is kiszöktem éjjel még egy kis ráadás partiért

Szürreál.

Tényleg állat volt. Szóba került, hogy jövőre újra menni kéne Mondjuk nekem a vetélkedő nem volt a szívem csücske (legalábbis második nap már nem akartam annyit inni), de q jó volt a társaság és az idő 90%-ában inkább dumálgattunk.

Hát kurvára nem bántam meg, hogy mentemIlyen hetem volt

 • Kedd megnéztük a leendő autómat szervizben, körbevezettem Petyát az EPAM-ban
 • Szerda egy ajánlat, lefoglalóztam a leendő autómat, este Zolival sör
 • Csütörtök Márk Levi Black-cab hambi, írtam a PHPStorm Cookbook könyv első fejezetéről egy reviewt a kiadónak (tervezett megjelenés decemberben), este Orca Bea sör @ Shakesbeer, eredményhirdetés, felvettek MBA-re, utána még Grundon sör
 • Péntek projektebéd @ Trattoria, körbevezettem Csabát az EPAM-ban, Emarsys-EPAM-Prezi sör @ Kamra
 • Szombat sütögetés & sör @ Kismaros Dunapart, este bográcsozás & sör @ Molnár sziget, majdnem spontán lementünk a balcsira de végül csak csónakáztunk egyet a Dunán
 • Vasárnap Pas meet, PHPStorm Cookbook chapter 2 review, telek (Új bluetooth hangfalakkal )

Projektsütögetés Kismaroson:Mik lesznek BME MBA-n?

©   Haszprus   |   bme, mba

Négy féléves a képzés, miket lehet tanulni? Nézzük. Az infó a BME honlapjáról van egyébként, egy link is lehetett volna, de az kevésbé jó SEO szempontból.

1. félév
Kvantitatív módszerek 5
Minőségmenedzsment 5
Üzleti gazdaságtan 5
Számvitel 5
Vállalati jog 3
Szervezeti viselkedés 3
2. félév
Vállalati pénzügyek 5
Technológiamenedzsment 5
Emberi erőforrás menedzsment 5
Gazdaságtörténet 5
Specializáció 1. 3
Szabadon választható tárgyak I. 3
3. félév
Marketing 5
Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 3
Befektetések I. 5
Közösségi gazdaságtan 5
Specializáció 2. 5
Üzleti jog kv blokk 3
4. félév
Stratégiai menedzsment 3
Gazdaságpolitika 3
Projektmenedzsment 3
Intenzív kurzus 4
Pénzügy szigorlat 0
Menedzsment szigorlat 0
Specializáció 3. 5
Specializáció 4. 3
Specializáció 5. 3
Szabadon választható tárgyak II. 3
Diplomatervezés 15

Fú de kíváncsi vagyok már, alig várom hogy itt legyen szeptember. Illetve szeptembert kevésbé várom, de egy órára beülnék már.

Keresőoptimalizálás történik-e ebben a bejegyzésben? Igen.MBA mesterképzés!

©   Haszprus   |   life, energiablog, mba, bme

MBA-zni akarok, erre jutottam viszonylag rövid gondolkodás után.

Leadtam a jelentkezést, befizettem mindent, még motivációs levelet is írtam (!), most kezdődik a várakozás. Next step május végén, amikor is lesz a felvételi vizsga.

Addig meg happiness.

Illetve tegnap elfogadtam egy cég állásajánlatát végre.

& much more


Nem volt az sosem kizárva, hogy a BME műinfó MSC-re ráhúzzak valamit. Újabban elkezdtem szemezni a BME MBA mesterképzéssel. Mi a véleményetek erről, mire lehet használni, milyen a megítélése stb? Az én szememben jó presztízse van, de nem tudom megéri-e, bejuthatok-e vele helyekre ahová máshova nem, stb.

Egyébként just for fun jó mókának tűnik.

Ma voltam tájékoztató előadáson Orcával és Beával, számomra impresszív volt, jól szervezett stb. Szó szerint a fun a legjobb szó amit most tudok mondani vele kapcsolatban. Persze nyilván elég kemény meló jól elvégezni, és az a kemény meló másba is lenne fektethető. Mindig úgy gondoltam, hogy aki jó a szakmájában, annak inkább abba érdemes energiát fektetni, semmint újabb papírok szerzésébe. Igazából az MBA mesterképzés számomra nem annyira a papírt jelentené, hanem a tudásom kiterjesztését menedzsment/gazdasági/üzleti irányba, ami jól jöhet akár egy vállalkozás futtatásánál, akár egy multinál a menedzsment régióba jutásnál.

Azt hiszem meg fogok kérdezni konkrét cégeket is, esetleg HR-es ismerősöket a dologról, és majd leírom hogy mire jutottam. Ámde addig is, ti mit gondoltok?


A TDD-ről (Test Driven Development) még a BME-n írtam Szoftverminőség és menedzsment tárgy kereteiben, és bár tetszett az ötlet, de nem igazán tudtam elképzelni öt éve, hogy hogy lehetne egy alkalmazást fullosan tesztelhetővé tenni, vagy úgy megírni.

2010-ben egy korábbi munkahelyemen, ahol azért elég pro arcokat válogattak össze, még mindig ott tartottunk, hogy invesztigálni kellene a TDD-t, hogy mire jutnánk vele.

2011-ben amikor a Sanoma Mediánál voltam a PPCS (Product Price Comparison System) / Olcsóbbat / Kirakat projekten, egy több hetes hibakeresésre sikerült pontot tenni azzal hogy - az amúgy korábbról teljesen teszteletlen kódhoz - felraktam egy PHPUnitot és írtam pár unit tesztet, egyből (egy napon belül) kibuktak a bugok. Ekkor kezdtem ténylegesen hinni a unit tesztelésben.

2012-ben alkalmam nyílt részt venni az Emarsysnál egy igen nagy folyamatos fejlesztő / refaktor projektben, ami teljesen megváltoztatta a Test Driven Developmentről kialakult képet a fejemben, mivel végre láttam hogy hogy is lehet ezt fulltime alkalmazni, hogy lehet valamit 100% TDD-vel megírni.

A módszernek láttam előnyeit és hátrányait, és biztos vagyok benne, hogy vannak helyzetek, amikor alkalmaznám. Alapvetően feladatfüggőnek gondolom. Ha sok pénz múlik azon, hogy a kiadott termék hibamentes legyen (pl. mert egy olyan piaci szegmensben játszol, ahol a bugok egyszerűen nem tolerálhatóak, a vevők odébb mennek), akkor mindenképp érdemes lehet használni.


Üzemeltetés

©   Haszprus   |   virgo, képzés, bme

Előbb volt egy kis beszélgetés az alábbi témákban az üzemeltetéssel.

 • statisztikák gyűjtése a db-ről, lekérdezésekről
  • data dictionary
  • éjjel futó query optimizer
  • mintavételes optimalizáció, pl. csak a tábla 10%-ára nézi meg hogy milyen az adott oszlop kardinalitása
  • statisztikák költségvonzatai
  • lekérdezések planningje
 • hintelés
  • melyik indexet használja
  • milyen sorrendben joinoljon
  • milyen típusú joint végezzen (hash join pl)
  • nem egészen hintelés: join helyett subquery
 • preparedStatement
  • megadható egy beízzító query amivel elkészíti a preparedStatement execution planjét
 • bitmap index
  • költséges a b-tree-n az update mert több rekord van egy levélen
  • lock problémákhoz vezethet, ezért OLTP-ben nem használják csak adattárházaknál

Egészen jó kedvem lett

amúgy tanultam ezek jórészét bme-n... csak fasza volt h érződött rajtuk h ők nem csak tanulták... de megvallom, elgondolkodtató h csomó mindent lenyomtak bme-n ebből, össz 2 tárgyban. sztem bme rulz. bár valszeg csak a felszínt karcolgattuk. de nem is az a lényege h mélyre ásson egy tárgy, hanem h megmutassa h mik vannak, szvsz, aztán ami kell azt elolvasod a doksiból. máskülönben 100 éves lenne az msc.Mentünk ma Judittal a diplomaosztómra BME-re, találkoztunk szüleimmel. Midőn vártunk, azt mondtam, nem látom értelmét itt lenni, úgy érzem, átvehettem volna a KTH-ban is és kész.

A terv egyébként az volt, hogy midőn átveszem a diplomámat, megbotlok, lerántom a vörös abroszt és leesek a pódiumról, de ez végül nem sikerült.

Viszont egyből láttam értelmét a dolognak, amint elmondta a dékán/rektor stb a saját beszédét, tiszta POWER volt, aztán az egy marhanagy feeling volt, amikor odaértünk, hogy átvehettem a saját diplomámat és azzal ülhettem vissza a helyemre. Ki ne hagyjátok.

ÜBERPOWER!

Jaj tényleg, ott volt FCS is (a számtech tanárom gimiből, a fia most diplomázott BSC-n), odajött és tök lelkesen gratulált Marha jó élmény volt.Jeges est

©   Haszprus   |   buli, barátok, bme

Voltam Jeges esten, találkoztam egy csomó arccal, úgy mint Kittka, Panyi, Adams, Ssophie, Zé, Potato (!), és még sokan mások Ittunk forralt bort, nyomtam a jégen két tanulókört, belémjöttek, attól kicsit elment a kedvem, aztán nagyjából ennyi, nagyon durván le is fáradtam, azt kell mondjam, de örülök hogy ott voltam.
!!!

Diplomaterv (php framework fejlesztése) ötös, a diploma pedig négyes. Ja igen, privátban volt aki kérdezte: ötéves, osztatlan képzés.

Külön köszönet Mainframe-nek és PAStheLoD-nak, akik eljöttek megnézni a védésemet, valamint ScoobyZolinak, aki az utána lévő Dark Mokkás koktélozós ünneplésünkhöz később csatlakozott Köszönöm továbbá mindazoknak, akik gratuláltak hozzá, jól esett.

jan. 27. 15:00 Dark Mokkás képek, ScoobyZoli kérésére (kell neki az alibi):

Igazából kezdhetném úgy is a beszámolót hogy nesztek voltunk túrázni és itt vannak a képek, az olvasóim egy része még bőven értené is minden magyarázat nélkül hogy miről van szó, a másik felük viszont nem. Van nálunk a BME villanykaron egy Schönherz kollégium, és innen indult még 38 éve egy nagyszabású egyhetes évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, a Sch Qpa. A dolog alapvetően a feelingről szól, bár vannak versenyfeladatok is. Az első nagyobb megmozdulás az idei qpa kapcsán a nevezőtúra volt a Normafán és környékén, erről hoztam most képeket.

A korábbi években a magam részéről nem qpáztam különféle okok miatt, most viszont úgy döntöttem hogy megnézem mi is ez, és nem döntöttem rosszul. A fixmask csapatban indulok, ami a Sch fotóskörének (SPOT) a csapata, bár én magam nem vagyok Spotos, de sokszor gondoltam már rá amúgy. Van köztük egy-két haver, mint pl. adams, ssophie és SzaMa, meg még néhány ismerős arc, pl. fincsi és zs (velük a 2008 dec 30-i Adams-bulin találkoztam).

A túrán belefutottam két volt kollégámba.


23:52 Haszprus: és már celebritás vagyok bazmeg
jön szembe egy fazon
aszondja, hé, te vagy a Haszprus!!!
mondom igen, honnan ismerjük egymást?
aszondja sehonnan, olvas
és hogy okvetlenül oda kell vigyen egy fazonhoz
meg csináljak vele képet
meg csináljak kettejükkel képet
és bemutatott a másiknak hogy hé ő a Haszprus
aztán lett közös fotó
Grafika donez

©   Haszprus   |   bme, történelem
DONEZ

Leraktam az utolsó tárgyamat is a BME-n. Enyém lett a mai legjobb vizsga amúgy. Szeptembertől diplomaterv.

Köszönöm a támogatást azoknak akik támogattak. You know who you are.

aug. 28. 06:14 különösképpen köszönöm Ritának, aki nem kevés győzködés árán bírt rávenni, hogy tanuljak már rá.Önlab 5

©   Haszprus   |   bme

Önálló labor (PHP Framework) jeles. Nice. Már csak a grafika van hátra, aztán jövő félévben diplomaterv. (Ugyanezt a témát szándékozom folytatni egyébként.)

15:05 ez a 4000-es ID-jű blogbejegyzés. Azért az már valami.


14:01 Még bent vagyok. Kérdezi a főarc a prezentációm után, hogy és ebből mi működik? - mondom minden amit elmondtam, az működik, és ennél még sokkal több is. Le volt nyűgözve Külön örült, hogy éles rendszer alá is be fogom tolni a nyáron. (Person #1)

15:12 Rendben volt, az első három srác után nagyon jó előadást tartottál. (Person #2)

16:03 Orulok, hogy sikered volt, a fiuk is mondtak, hogy eros volt az anyagod. Gratulalok! (Person #3)Haszprus Framework

©   Haszprus   |   bme, fejlesztés, mátrix, php

Irgalmatlan tempóban készül a Haszprus PHP Framework…

(Önlabra lesz, egyelőre van benne fasza formgenerálás, mvc (mégpedig kicsit smarty-style), minden ami kell… Nem használ fel korábbi cuccaimat, written from scratch, inspired by symfony and TRES.)

(Munkáltatóm figyelmébe: a cuccot itthon készítem ingyé nem kevés időben (pl. most 4:50-kor végzek vele és kb. tegnap 18 óta nyomom, az hány elszámolatlan óra is egy nap alatt?) és maximálisan fel fogom használni a munkámban. Jól.)


Vannak dolgok amik kihozzák belőlem a trágár állatot, és további dolgok egyenesen radikalitásba hajló megoldásokat ültetnek el a gondolataim közé, de ami ma történt, azért legszívesebben személyesen osztanék ki pár kedvezményes veselerúgást. Kaptam ugyanis karácsonyra egy kifejezetten drága felsőkategóriás esernyőt (ötjegyű összeg), amit ma az egyetemen a gépterem elől (tanfolyam közben) egész egyszerűen elloptak. Száradni tettem ki a reggeli eső után, a többi 20-30 másikkal egy kupacba. Valószínűleg egyetemista vitte el, mivel csak az enyém hiányzott (ha külsős jött volna be kifejezetten lopás céljából, akkor már mindet viszi). Valószínűleg egyenesen valaki a gépteremből ahol a tanfolyam van, ugyanis végig nyitva volt az ajtó, és semmi gyanús mozgást nem érzékeltünk a terem előtt. Szerintem amikor kimentünk szünetre, vagy amikor valamelyik késő megjött, az látta, megtetszett neki, és eltette mert miért ne.

Több visszautat is biztosítottam az elkövetőnek hogy kihátráljon a helyzetből, mert megkérdeztem a társaságot amikor együtt volt hogy ugyan nem keverte-e össze valaki a sajátjával, nézzék meg. Ekkor simán visszaadhatta volna hogy bocsi, vak vagyok, senki meg se szólja érte. Utána mondtam hogy oké, ha valaki szándékosan tette el, akkor csak tegye vissza ugyanúgy a terem elé valamikor (mondjuk ebédszünetben amikor senki sem látja), nem lesz retorzió. Ez sem valósult meg. Ezután még nekiállhattam volna rendőrséggel meg motozással meg mindennel fenyegetőzni mint egy megfaszult kisnyugdíjas, de inkább eltekintettem attól hogy megalázzam magam nyílt színen, és elkönyveltem hogy ez egy ilyen hely.

A BME, 2009-ben, Magyarország elit egyeteme, Európa szívében. És a hallgatók egymástól lopnak. Gratulálok hozzá.

Az ilyen és hasonló esetek váltják ki nálam azt a reakciót hogy amint jön egy külföldi állásajánlat, úgy hagyom itt ezt a mélységesen alja szar országot és benne ezt a mocskos rohadék társaságot mint a szél. Mert milyen már hogy ha van egy átlagon felüli bármid, azt mindig két kézzel kell fognod (komolyan az első alkalom volt hogy szem elől tévesztettem az ernyőmet) különben a saját kollégád lop meg, akivel együtt ülsz előadáson, együtt állsz sorba büfében, talán reggelente kezet is fogtok, és súgsz neki vizsgán. Ha szép autód van, felejtsd el az utcán parkolást, mert meghúzzák (irigységből, hepajból, akármiből), lenyúlják, letörik a tükrét, stb. És ugyanez az analógia alkalmazható kb. mindenre. Járj mindenféle ütött-kopott, gagyi szarral, azokat hátha nem teszik még jobban tönkre, nem lopják el, nem basszák szét. Amíg csak a szokásos bűnöző elemek keverik a bajt, akiktől minden normális ember távol tartja magát, addig rendben van. De ez már elfogadhatatlanul beteg helyzet hogy az lop meg aki mellettem ül előadáson.


Grafika 2009

©   Haszprus   |   bme

Talán arról van szó, hogy nem hiszek benne hogy meg tudom csinálni. Nem tudom miért lehet ez. Egyszerűen nem merem elkezdeni se olvasni, mert félek hogy nem érteném. Elképesztő, rég voltam így tárggyal, de a grafikára annyira ráparáztatják az embert, hogy most mégis. Még a bsz szigorlattal voltam így anno, hogy féléveken át nem mertem megpróbálni se, aztán amikor igen akkor egy hét alatt elsőre meglett.
InfMen aláírás donez

©   Haszprus   |   bme

Oje. (Információ-menedzsment.)

Azért necces lett volna emiatt +1 évet ráhúzni.

Még jó hogy felfogtam a prioritásokat legalább utolsó pillanatban. Nem mindenkinek sikerült…

Vajon menjek január 7-én grafikából és infmenből egynapon vizsgázni……?BSc

©   Haszprus   |   bme

(Egy trusted bejegyzésből átemelve.)

Más. A bsc-ről nagyon lesújtó véleménye van a tanároknak (ma éppen a [censored] előadó beszélt erről, de akár ld. [censored]), állítólag tele van írástudatlanokkal (így fogalmazott), vidéken 2-3-ra érettségizettekkel, alany-állítmányt nem ismerőkkel, meg ilyenek. 480-ból valami 160-as ponthatárral be lehet kerülni nemtom milyen szakra, és jövőre már közel 1000 embert vesznek fel infóra is. Kemény. (Kapcsolódó kulcsszó: bújtatott munkanélküliség.)


Környezet-menedzsment 5

©   Haszprus   |   bme

Megajánlva. Thx. Ezzel évfolyamelső lettem, azért ez már kőkemény. (Mondjuk a másik három arc is ötöst kapott. )

Más. Az mekkora kibaszott lol hogy a kth egy teljes oldalas levelet küldött arról hogy hogyan éljük át a neptun várható lehalását a tárgyfelvétel kezdetekor?


Adatbázis-kezelő rendszerek

©   Haszprus   |   bme

Most voltam Adatbázis-kezelő rendszerek pzh-n (egyúttal ma néztem rá a tárgyra a félévben először, mert eddig úgy voltam vele hogy nem ezt csinálom meg hanem egy másik választhatót), van rá esélyt hogy sikerüljön

dec. 12. 09:47 77% lett.


Nincs is jobb mint egy kellemes este/éjszaka/reggel után a bnőddel bemenni a munkahelyedre amit amúgy nagyon szeretsz, és most kivételesen csak 4-en vannak a szobában, és 2,5 óra munkaidő alatt lerakni valamit ismét az asztalra. Főleg ha éjjel közben lopva az alvásidőből megoldottál egy rendszerintegráció házit is - olyan témakörben amiben talán dolgozni fogsz még valaha - hogy fullos önelégültséggel dőlj hátra. Eközben ugye meg lettem hívva megint laborvezetőnek, kicsit nosztalgiáztam is, Gajdos pedig magától megkeresett, hogy segít információ-menedzsmentből felkészülni.

I love this company, yeeessss!

Ma este Nemzeti (Hermelin), de előtte még fel kell készülnöm Adatbáziskezelő rendszerek zh-ra 12-re. Most kezdem. Kezdeném, csak közben még javítok valamit a blogon, meg bejegyzést is írok.

Most mondjam hogy minden összejött? Kurvajó kedvem van.

Pénteken éves bónuszmegbeszélés. Kiváncsian várom. Bizakodóbb vagyok, mint pár hete. De addig még sok burn fog fogyni.

A máv-informatikában már egyetlen rendes programozó sincs talán, csak a Csapó. A többiek elvannak a selecttel...

ROFL

(Bónuszkérdés: mit szív Haszprus? )Carl0s 21:27 szia
Haszprus jégcsákány
Carl0s nem tudsz nagy mennyiségű adat rendezésére valami toolt?
olyan ami nem fér be a memóriába
Haszprus ümm
algel könyv
+ eclipse
Carl0s 21:31 tuti van vmi progi erre
Carl0s 21:48 és szerinted ha én hegesztenék össze egy ilyet az hatékonyabb lenne mint egy meglévő megoldás?
kétlem
Haszprus nyugimá, vicc volt
nem tudok, az a lényeg
Carl0s bazz
pedig itt olvasom a könyvet
Haszprus
......
kész

Scientology alert

©   mainframe   |   bme, life

Csak egy apró figyelmeztetés mindenkinek, aki a BME/ELTE felé a hídfőtől vezető sétálóutcán kialakult kis ideiglenes karácsonyi vásárban közlekedik a közeljövőben: egy szcientológus kirendeltség is kitelepült oda, Ingyenes stressz teszt álnéven. E-méter, Dianetika, Lronhubbard, ami csak kell. Szóval mielőtt még akármilyen okból is megáll ott akárki, gondolkodjon el jó-e az ha kapcsolatba kerül a szcientológiával (=nem).

Hívjátok fel erre barátaitok, ismerőseitek, vagy bárki figyelmét, aki úgy érzitek, erre rászorul (pl. épp ott áll a bódéjuknál), mert a szcientológia veszélyes.

dec. 01. 21:37: Van backtrack-ünk egy kontra-szcientológia blogon, nézzétek meg, ott képek is vannak. (Igen, én csináltam, még ma... Már félek is hogy milyen szörnyű haraggal sújtanak majd le rám a hubbardiánusok. )Ma lesz nálam egy megbeszélés a Szoftverfejlesztés mobil platformra című tárgy kapcsán, holnap (kedden) pedig a Rendszerintegráció labor kapcsán. Ma meg kell csinálnom a Szoftvertesztelés kiselőadásomat csütörtökre, szerdán Környezetmenedzsment házit írok, csütörtökön a kiselőadást tartom meg. Elkezdtem pörgetni a dolgokat. Az önálló labort szerintem buktam. Mondjuk ettől még felkereshetném a konzulensemet, hogy mizu…Bevégeztetett. 40-ből 35 kredit, grafika jövőre.

Teljes név Kredit Jegy
Objektum-orientált fejlesztés 5 2
Kódelmélet 5 4
Számítógépes grafika 5
Szoftverminőség és menedzsment 5 4
Rendszer-integráció 5 5
Minőség és menedzsment labor 3 5
Önálló labor 2 8 4
Szabályozástechnika 4 2
Testnevelés D (kondi) 0 aláírás

Akár elégedett is lehetnék, de nyilván nem vagyok maradéktalanul az. Mindegy, vége, oszt kész. Sok tapasztalattal szolgált, amit jövőre igyekszek visszaforgatni a folyamatba.

A cél nem ingott meg: diploma 2009 nyarára. Ehhez szükségem lesz még 31-35 kreditre (attól függően, hogy 6 vagy 10 kreditnyi választhatót veszek fel). Konkrétan: 2 választható (6-10k), 1 alkalmazási terület tárgya (5k), grafika (5k), rendszerintegráció labor (3k), önlab3 (8k), elágazó 2 (5k, és információmenedzsmenttel szemezek, de akárkinek említem, mindenki elhűl).

Ezek közül a grafika és az infmen ígérkezik félelmetesnek, a többivel szimplán csak foglalkozni kell (valszeg).

Most pedig nyár.


Workaholic

©   Haszprus   |   bme, fáradtság, mátrix, meló

A munka alkoholista személy általában rossz önértékeléssel, perfekcionizmussal, állandó megfelelési kényszerrel és szorongásokkal küzd, a munka terén sikerekre éhes, és ezért mindent beáldoz.

munka-alkoholizmus (workaholic) komoly betegség, ami szakszerű kezelést igényel. A munkamánia olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik - mondja Tari Annamária.

Eleinte persze csak az tűnik fel a betegnek, hogy állandóan fáradt. Illetve ez sem feltétlenül tűnik fel neki, hiszen egy idő után, ezt is az élet természetes velejárójaként kezeli.

A figyelmeztető jelek közé tartozik az is, hogy az illető kezdi elhanyagolni az emberi kapcsolatait.

Van, akinek csak néhány nap elteltével jut eszébe, hogy nem hívta vissza barátját, noha elhatározta, még aznap este megteszi. Ő az a karakter, aki nem engedi meg magának azt a luxust, hogy munkaidőben, magánügyben beszélgessen, mert sokkal fontosabb dolgokat kell megoldania, miközben a visszahíváslista egy idő után nyomasztó feladatként jelenik már meg.

Ez lehet egy szívrohamszerű pánik, állandósuló gyomorfájás.

Persze, egy igazi munkafüggő nem képes hosszabb időn keresztül betegeskedni, ő az, aki ha kell, saját felelősségére kijön a kórházból; akinek ha a háziorvos azt mondta, hogy ezen a héten pihennie kéne, akkor azért másnap már bemegy a munkahelyére; aki a saját teste jelzéseit is képes maga alá gyűrni, mert ő nem lehet beteg.

Mindegyik csúsztatás mögött az a tudattalan félelem áll, hogy akkor, ha ez a támasz nem lesz, szétmorzsolódik az élet, nincs mibe kapaszkodni.

dec. 20. 02:41 kinyomva trustedből pablikba.


Pénteki SZMM vizsgaeredmények. lol, enyém az egyetlen ötös, de nemhogy ez, hanem négyes nincs is, két hármas van, a többi 2+1

Meglepett, de örülök neki.

Mai Rendszerintegráció szóbeli is 5 lett.

Nice. I like.

Egyébként sztem kurvajó ez a tárgy (SZMM), azon belül is az előadáson rengeteg olyan apró megjegyzés hangzott el amit a magam részéről roppantmód hasznosíthatónak találtam. A labor részén meg megismerkedhettem a unit teszteléssel önálló házi feladatként, aminek szintén nagyon örülök, teljesen alkalmazható a melóban.)Szokták emlegetni, hogy diplomás munkanélküliség. Szerintetek van ilyen?

Engem biztosan nem érint, és kissé értetlenül is állok a kifejezés előtt. Az elmúlt hónapokban arra lyukadtam ki, hogy egy diplomás vagy kapásból elhelyezkedik valami korrektül fizető állásban szakterületi konkrét gyakorlati ismeretek birtokában (mert mondjuk komolyan foglalkozott valamilyen területtel már a diplomás éveiben is), vagy talál egy olyan céget, amely rövidebb, vagy hosszabb kiképzés után megfelelő tudással ruházza fel, és alkalmazza. Ilyenből több hirdetéssel is találkoztam mostanság (cégek részéről), illetve láttam egy simonyi szakkollégiumos videót, ahol kb. ugyanezt elmondták olyan cégek vezetői, mint pl. Microsoft stb.

Nyilván nem arról beszélek, hogy a diplomás ember azért nem lesz munkanélküli, mert legrosszabb esetben a mekiben fog dolgozni, hanem egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki a szakmai végzettségének megfelelő állást ne tudjon találni.

Egyébként informatikáról beszélek, de egyéb irányú tapasztalatok, vagy vélemények is érdekelnek.


Vége az első olyan szorgalmi időszaknak, ami mellett melóztam (nem keveset), ráadásul 40 kredit megszerzését tűztem ki célul. Az egyenleg: minden számonkérést pótlás nélkül teljesítettem (kb. 17 számonkérésről beszélünk házik, zh-k, és szóbeli prezentációk formájában). Ezidáig. Meglátjuk a folytatást, a durvulás (vizsgaidőszak, brutális vizsgákkal) igazából most jön.

Öt vizsgám lesz, időrendben: objektum-orientált fejlesztés, kódelmélet, grafika, szoftverminőség és menedzsment, rendszerintegráció. Ezek közül az első kettővel idén még nem foglalkoztam, tekintve hogy vizsgakurzusok.

Mint már írtam, az elmúlt hetekben szabadságot vettem ki, ez így utólag nagyon jó döntésnek bizonyult, enélkül minden valószínűség szerint sokminden teljesíthetetlen lett volna, márpedig most már érzem hogy nem csúszhatok semmivel, ezek a tárgyaim már közvetlenül befolyásolják a diplomaszerzésem időpontját, és ezáltal a következő 1 évemet gyakorlatilag minden tekintetben.


BME-n éppen Önlab beszámolót tartottam, nade mikor kellett bejelenteni hogy bombariadó van és kiürítik az épületet? Naná hogy pont amikor a prezentációm kellős közepén voltam! Banyek! Tarthatom újra, vehetek ki szabadnapot, elvesz a következő vizsgám felkészüléséből stb, és az elmúlt egy hétben ez már a második amit valami baromság - külső tényező - miatt meg kell ismételnem. (Szmm-ből pl. nem volt jó a prezentációs gép videokártyája és ezért elnapoltuk egy héttel.)

A mátrixban viszont ma ez a gyönyörűség várt, gyorsan kibontottuk és belőttük.

Bónuszképként valami rejtélyes dobozok amik szintén ma érkeztek.

A képek minőségéért ezúton is elnézést kérek az emberiségtől.

A 12. napon (péntek)

 • Alig bírtam felkelni, így kihagytam egy csapatépítő órát, ami csak utólag derült ki
 • BME - egy órára viszont beértem amiről nem is tudtam, hogy akkor van
 • White party-s szórólapokat osztottunk Takóval (töküres fehér lapokat)
 • Mátrix - vázolódott a jövő heti projekt, ami nagyjából az én projektem lesz, igaz, még mindig nem teljesen nulláról (az adatbázisok adottak)

A 13. napon (szombat)

 • Végre tekertem egyet Schumival, dehát ki bírja az ő tempóját Itthonról bekeményített telókkal indultam el: eszméletlen különbség, marhajó, így tudok gyorsulni is

A 14. napon (vasárnap

 • Pihentem, aludtam, ilyenek. Kellett már egy nyugis nap.

A 15. napon (hétfő)

 • BME
 • Mátrix - lehet hogy javázni is fogok
 • Tekertem egyet este, kurvajó idő volt

A 16. napon (kedd)

 • BME
 • Mátrix
 • Tekertem este, jó volt

A 17. napon (szerda)

 • Mátrix - tervezgettük a céges bringatúrát Ramsauba Kurvajó lesz De azt nemtom hogy fogok én 1300-ról 3000 méterre feltekerni egy nap Gyúrni kell rá. Májusig van időm.
 • Olasz - kúúrvajó volt
 • BME - pont beértem, helyem is volt, kurvajó volt (Montana, Aston, Carl0s + még sok jóarc)
 • Szabtech Carl0sszal - kurvajó volt
 • Kondi a Kármánban: a nagy visszatérés (fekvepad 8x50 kg) - kurvajó volt

Ez a nap 09:00-től 23:00-ig aktívan telt (ha a munkába utazást nem számítom aktívnak), és kurvajó volt


A 4. napon (csütörtök)

Az 5. napon (péntek)

 • BME - Tibi, Olthyer, Aston, Viktor, Andor, megalapítottuk az szmmfUnclubot (szoftverminőség és menedzsment labor négyfős csapat ), Takó, Gatza
 • Mátrix
 • Polárvétel
 • Esti kurvajó bringa - most először éreztem jól magam nagyon hosszú idő óta bringázás közben (nem szeretem a telet és nem is vagyok kondiban)

A 6. napon (szombat)

 • Bringa - kormánycsavaró szél, 0 fok, de a frizura mégis tart: elegendő volt az aláöltöző, két rövid mez, és a polár. Nomeg maszk persze, termogatya, térdmelegítő, és egy alsó aláöltöző (hétfőn újítva). A téli tekerés roppant megerőltető, el is aludtam utána

A 7. napon (vasárnap)

A 8. napon (hétfő)

 • BME - Aston, Takó, Andor; amőba 3:2 Takónak (Évek óta nem játszottam, de bejött )
 • Mátrix

A 9. napon (kedd)

 • BME
 • Mátrix - megint letettem valamit az asztalra Kaptam feladatot, főnök kérdezte mikor lesz kész. Mondom 1 nap. Na jó max 2 nap. Kérdezi a főnök, hogy a héten biztosan készen lesz-e, mondom igen-igen. Elkezdtem csinálni, fél óra után azt hittem hogy pénteken kénytelenek leszünk visszaállítani a projekt keddi állapotát, mert annyira átláthatatlan és reménytelen lesz addigra az egész. Ehhez képest 3 óra alatt meglettem vele Örültem ám.

A 10. napon (szerda)

 • Mátrix
 • Tali Schloddival
 • BME - Grafika: Anett, Tibi, Carl0s; önlabkonzi: kibiri kibaszott jó volt (vázoltuk hogy kb. mik a félévi irányelvek; kiderült hogy a konzulensem pont az egyik olyan céggel szeretne szorosabb kooperációt, akinek ismerem az alapítóját (öö igaz a másik cégnek is ismerem az alapítóját ) (a port.hu-ról és az index.hu-ról van szó btw, csak ugye utóbbiban Nyírő már nincs ott) ); utána még Orcával dumáltam egy fél órát
 • Este kibiri kibaszott jó hírek fogadtak a mátrixból

A 11. napon (csütörtök)

 • BME - első szabtech gyak, egész jó volt; Aston (symfony), Andor, ++
 • Olasz - kibiri kibaszott jó volt, részletek
 • Mátrix - azzal a hírrel fogadtak, hogy amit kedden újraírtam, és tutira lezsíroztuk hogy A módon kell, és nem B módon, azt most megint újra kéne írni B módon, mert a megrendelő mégis inkább B-t akar. Vahz! De tökjól oldottam meg korábban, úgyhogy kb. 20 perc alatt kész voltam az átírással is (Előzetesen elképzelt idő: minimum órák, illetve voltak kétségeim hogy vajon a hétfői bemutatóra fog-e egyáltalán rendesen működni )
 • Tanulás - végre tanultam egy kicsit, konkrétan matlaboztam.
  Ezt is lehet ám szeretni
 • Cserébe éjfél lesz 2 perc múlva, ma is alszom vagy 5 órát

Nincs időm

©   Haszprus   |   bme, life, mátrix

Alap dolgokra (sem).

Ilyenkor például az emailezésében az ember eltekint még a köszönéstől, tőmondatokra szorítkozik, és egyéb dolgok is előfordulhatnak. Nem lesz könnyű menet ez a félév. Még egy csomó dolgot be kell gyúrnom az időmbe. Kiváncsi vagyok, miként fog ez megvalósulni… (Valahogy meg kell.)

Cserébe ma is kurvajó napom volt. Ja tényleg, tegnap is, csak nem volt időm írni róla.


A 3. napon

©   Haszprus   |   barátok, bme, mátrix, energiablog

Reggel majdnem átbasztak a mekiben, de ez most mindegy (ezeken a helyeken elképesztő mekkora zombik dolgoznak - megfigyeltétek már pl, hogy hiába mondjátok hogy valamit elvitelre kértek, azt csak akkor - és akkor se mindig - értik meg, ha ezt külön az ő ezirányú kérdésükre feleled? az csak ráadás ha a csomagba csak a fele kajádat teszik be).

Meló 9-től 13:30-ig, kis helyi munkamegbeszélés volt, reményeim szerint bevezettem a cégnél a Google Docs-ot, egy csomó időt fogunk vele megspórolni a különféle egyeztetések helyett, hogy ki hol tart a feladataival, és nem utolsó sorban a megrendelő is láthatja, hogy hogy halad a projekt (kurvajó).

14:15-től Grafika a bme-n, előtte még egy kicsit hobbiból adatbázist tervezgettem a cégnek, amíg nem landolt az asztalomon Montana kávés pohara. Grafika tökjó volt. Utána összefutottam Tibivel, aztán dankoival is dumáltam még egy 3/4 órát, 17-re WiZARD jött át, lőttünk pár fotót 1D Mark II-vel, tapogattam HTC Touchot (PDA teló fyi, ami sokkal elfogadhatóbb méretű, mint amilyennek képzeltem), most pedig öt csetablakban dumálok (illetve pillanatnyilag alábbhagyott a chat, ezért bejegyzést írok ). Holnap Olasz (azmi?) és Rambo (The GuNN).

Az első nap itt érhető el (vagy nem). (Mostanság javarészt inkább nem, egyszerűen azért mert kevésbé adok helyet a személyes dolgaimnak itt a blogon, publikusan, pedig tökjó dolgok történnek )

Ja tényleg, megint lencsézek (Acuvue Moist, nem tökéletes, de muszáj az elkövetkezendő túráimhoz, fotózáshoz).


Egy előadást beáldoztam: keddi swmin, többire be tudok járni. A mélykék a - tervezett - munkaidőm.

Mikor felvettek, rögtön mondtam, hogy februárban majd meg kéne beszélni, hogy mire járok be, mire nem. Úgy láttam, teljesen barátian fogadják az egyetemi elfoglaltságaimat. Igaz, én se akartam mindenre bemenni. Most nagyjából igen, legalább amíg megnézem magamnak hogy melyik óra milyen. A lényeg, hogy az eredeti 5x8 helyett dolgozok 4x5 + 1x8-at: kedden 8, a többi napon 5 órát, 40 helyett 28-at. Majd a későbbiekben kiderül, hogy mely tárgyaimat lehet kiminimalizálni ebből az órarendből. Bár végülis nekem mindegy, halálra minek dolgozzam magam.

Ami az órarendben nem jelenik meg: kódelm és oof vizsgakurzus, előadás nélkül. Valamint önálló labor, amiből megbeszélés szerinti időpontban lehet konzultálni. Összesen 40 kreditet vettem fel, ezt mind meg kell csinálnom, következő félévben pedig 30 marad a diploma előtt, szintén mind meg kell csinálnom. Ha valakit érdekel, hogy mik ezek:


Önlab folytatás

©   Haszprus   |   bme, adatbányászat

Volt ma tegnap félévkezdő önlabtali by adatbányászat csoport. Na megkérdeztem a tavalyi két konzulensemet, hogy bár négyest kaptam a munkámra, de szerintem azért több volt az, mint amit egy két kredites tárgy keretében elvárnak, csak rosszul ütemeztem (magyarán a vége felé kezdtem el). Mondták mindketten hogy igen, nem szokás két kreditért ennyit. A 2 kredites előző félévemhez (képajánlórendszer, u know) képest a 8-as I becslése szerint kb. 2-3x-os energiabefektetést igényel majd. 2x-essel egy gyenge önlabom lesz, 3x-ossal egy erős, szerinte.


Egy rövid idézet ((C) egon) abből az időből, amikor még régi jó neptununk volt, és nem tudtuk megbecsülni:

"Majd ha bevezetik a Neptun.NET-et... Hmm, fincsi lesz..."

Amikor ezt olvastam olyan érzésem volt, mintha a Terminator N+1-ben találna a főhős egy megégett újságcikket a romok között, hogy A nép izgatottan várta a Skynet mai üzembehelyezését. Egyfelől lol, másfelől omg.A PhD képzés vajon mi?

©   Tamás   |   bme, phd

Őszintén szólva meglepett, hogy igény van arra, hogy a PhD képzés részleteiről írjak, de hát ha már így alakult, örülök a lehetőségnek Jómagam a BME Informatikai Tudományok Doktori Iskola virtuális padjait koptatom, így hát a tapasztalataim főleg innen adódnak, de nem hinném, hogy ez hátrány lenne, tekintve, hogy a blog olvasóközönsége is nagyrészt ilyen érdeklődésű. Hangsúlyozom, hogy az itt leírtak akkor voltak érvényesek, amikor én szembekerültem velük (tehát a felvételi követelmények pl 3 éve), és most nem ellenőrzöm, hogy teljesen up-to-date-ek-e az információim, majd valaki kijavít kommentben, ha nem így van.

A PhD képzés hivatalosan 3 éves. Azért írom, hogy hivatalosan, mert ritkaság, ha valaki három év alatt be is fejezi, és ezzel nagyjából mindenki tisztában is van. Nem lehetetlen, de elég nehéz - viszont nem nehezebb, mint bekerülni államilag támogatott PhD-képzésre. Ugyanis ebből is van államilag támogatott, illetve költségtérítéses változat. Én az állami képzésen vagyok, de messze nem egyértelmű, hogy így jár-e jobban az emberfia. Vegyük sorra, mi is kell ahhoz, hogy állami képzésre kerüljön az ember, avagy miből is áll a PhD-felvételi a BME-n:


Szakmai sznobizmus :Đ

©   Haszprus   |   bme

From: xy
Subject: [info2004] [grafika] anyaga?

Az lenne a kérdésem, hogy mi is volt ebben az évben a tárgy anyaga - illetve pontosabban az érdekel hogy mi kell vizsgára. Kérem csak olyan válaszoljon erre, aki maga járt (nem BSC-s) előadásra és a kumulált átlaga 4 feletti.

ROFL
Bizonyos esetekben egész jól műxik. Időm nem volt alaposan kitesztelni meg ilyenek. Most ez nekem két kreditért oké volt, ennyi. Ha érdekel, itt megnézheted, hogy személy szerint neked mit ajánl.

Nagyjából azt érdemes figyelni, hogy az eddig letöltött képeid függvényében vajon úgy érzed-e, hogy nagyjából releváns képeket ajánl, tehát hasonló jellegűeket. Például ha tűzijátékos fotókat néztél, akkor jóeséllyel látsz további tűzijátékosokat. Ha külföldi fotókat néztél, jóeséllyel látsz további külföldi fotókat. Legalábbis ez volt a kiindulási alapfeltevésem, aztán egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlat ezt a feltevésemet igazolja. Ugyanis a képeket nem hasonlóság alapján ajánlja, hanem hozzád hasonló ízlésű felhasználók képnézegetési szokásai alapján. Azaz az ajánlott képek nem feltétlen kapcsolódnak egymáshoz. De azért megfigyelhető egy-két dolog, amibe most nem megyek bele…

Ha csak két képet látsz, az azt jelenti, hogy nem tud ajánlani neked a rendszer semmit. Valószínűleg nem tudja hogy ki vagy (pl. mert törlöd a cookie-kat), vagy még nem töltöttél le képet. Bizonyos bugok is vannak a userazonosítás körül, amiket még nem debugoltam (és egy darabig nem is fogom, mert nem érek rá).Oh yeah, elfogadták a 2.4-es önálló labor jelentkezésemet (határozottan nem volt egyszerű ügy), úgyhogy valami adatbányászatos jóságot fogok csinálni az alábbiak közül:

 • Webes adatbányászati alkalmazások
 • Webes adatbányászat ajánlattevő rendszerekben
 • Szavazó algoritmusokkal támogatott adatbányászati eljárások
 • Webanalitikai eszközök vizsgálata
 • RSS hírcsatornák adatbányászati támogatása
 • Érdekességi mutatók vizsgálata a webes adatbányászatban

Még nemtom melyik legyen, mindegyik tetszik, úgyhogy majd közelebbről belenézek a csapatmunkákba, aztán döntök. Vélemény jöhet pro&kontra, ha van.

Privacy-harcosoknak: az egyik témakörben azt kívánjuk elérni, hogy egérmozgás alapján képes legyen beazonosítani egy webhely, hogy a tíztagú családnak éppen melyik tagja ül a családi számítógép előtt (Vagy egérmozgás alapján eldönteni azt, hogy a usert mennyire érdekli amit éppen olvas.)2.4 médiainformatika szakirány (Update szep. 12.: váltottam 1.2 Rendszerfejlesztés szakirányra), 34 kredit. Gondolkodtam rajta, hogy felvegyek az 1.1 informatikai technikák és eszközök szakirányról is tárgyakat (konkrétan azon gondolkodtam hogy az egész 1.1-et elvégezzem a 2.4 mellett párhuzamosan), de 100%-ig ütköznek az órarendemmel, és ráadásul informátoraim szerint a zh-ikat is az órákon írják, ergo eléggé nehézkes lenne, amellett hogy még sosem volt tárgy, amit 0% bejárással akartam volna teljesíteni (azaz pl. az óra stílusának személyes ismerete nélkül). Úgy döntöttem, kellően szivatós az időbeosztásom így is, nemhogy olyan tárgyak tanulásával megtetézve, amikhez nyilván nincs jólidomított jegyzet stb. Ha ezen sorok írásakor nem egy órám lenne hátra a tárgyfelvételi időszakból, hanem legalább egy-két nap, akkor írnék az előadóknak, hogy véleményük szerint 0% óralátogatás mellett milyen esélyem van a zh-t/vizsgát teljesíteni, de most ez kimarad, a bukott tárgyak után fizetendő díj miatt pedig inkább nem kockáztatok. Nem mintha túl vészes lenne a kockáztatott összeg egyébként, de túl esélytelen és önszopatós a tárgyak elvégzése, ráadásul informátoraim szerint az órákon elejtett megjegyzések és átadott szemléletmód igen sokat tesz hozzá az írásos anyagokhoz.


zöld: alapképzés, kék: szakirány, piros: ütközés.
Update szep. 12. 20:14: ez az órarend teljesen megváltozott, mivel átkértem magam 1.2 Rendszerfejlesztés szakirányra.

A keddi és - főleg a - szerdai 4 órás lyuk épp elég méretes ahhoz, hogy bármi értelmeset kezdjek ott. Valószínűnek látszik a Kármán koleszban némi vaspumpálás és/vagy bringázás. Megpróbálom megszerezni a harmadik tesi aláírásomat Sajna a Kármánba csak 7-től 23-ig lehet menni, pedig mennyivel jobb lenne az éj közepén, amikor tiéd a terem (in the night, in the dark - the haunting).

Hétfőn az órák csak hatszor ütköznek (mivel hat szabtech gyak van).

Közismeretiből a közgázokon kívül már 14 kreditet megcsináltam (noha 11 elég lenne), választhatókból 10-et (15 (illetve a szabtech miatt 16) kell), de utóbbiakból minden tárgy ütközik az órarendemmel, szóval idén nem veszek fel belőlük.

Itt hívnám fel a figyelmem majd a jövő félévre az Adatbázisok szerver oldali programozása c. tárgy megfontolására.


Félévzárás

©   Haszprus   |   bme

Vége ennek a félévnek is, az egyenleg 35 alaptantervi kredit, valamint egy számításelmélet szigorlat a vizsgaidőszakban (amit a meglehetősen rossz visszhangja miatt most mertem először megpróbálni, de így utólag ezt teljesen indokolatlannak látom). Nomeg persze egy labvez, ami nagyjából olyan volt, mintha lenne még egy 15 kredites tárgyam a beágyazott rendszerek fajtából, már ami a hétről hétre számonkérést illeti. Azt kell mondjam, lefárasztott, illetve lefárasztottam magam, mert olyan szinten utolsó pillanatban kezdtem készülni mindenre, hogy az egyszerűen elképesztő (és így adódott jónéhány alvás nélküli éjszakám a vizsgák előtt). Ez stratégiailag teljesen no-go, ilyet otthon egyedül ne csináljatok, és különben is szakértők szerint a legjobb példa az önkárosító stratégiára a halogatás.

Node félre a tanácsokat, a lényeg hogy vége, most pedig megpróbálok felépülni a teljes agyi és testi összeomlásból, ami ennek a hat hétnek (de különösen az utolsó három napnak) a hozománya volt.
Képek © . Starring: Gajdos Sándor, Erős Levente, Szigeti János, Gáthy Lajos, Bendefy Zsófia, Golda Bence, Urbanics Gábor, Szabó Gergely, Szatmári Zoltán, valamint jómagam és még sokan mások.

Ez kibiri kib* jó volt! Évről évre az szglab5 adatbázis labor lebonyolításában közreműködő labvezérek összeülnek egy-egy félévzáró pizzázásra, így történt ez most is. Ha minden igaz, kb. 28-an voltunk, 18-kor tali néhány ismerős arccal a SCH-nél, és 0-kor végeztünk (nem gondoltam hogy eddig el fog húzódni ). A hangulatra asszem jellemző, hogy a hely 23-ig volt nyitva, végül 23:30-kor szabályosan ki kellett dobniuk minket, legalábbis azt a keménymagot akik még ott maradtunk átdumálgatni többek között Gajdos Sándor (SEO*) javaslatait a hallgatók brutális terrorizálását apróbb TVSZ-módosításokat illetően

Gajdos Sándor keresőkifejezésre pillanatnyilag másodikak vagyunk guglin (40e-ből).


Szglab5 brainstorming

©   Haszprus   |   bme, labvez

Jövő félévben ismét lesz szglab 5, immáron bsc-s (a szokásos témákkal: oracle, sql, xsql, jdbc, php), különválasztva a hálós résztől. Ha már elvégezted, mi a véleményed erről a tárgyról? Mi az amitől jobb lenne? Mi okozott nehézséget? Ha majd csak később fogod felvenni: mit várnál tőle, mire számítasz?
Sympa spamfilter rox

©   Haszprus   |   bme, labvez

Küldtem jónéhány php-vel kapcsolatos fejtágító levelet az info2004-re még a múlt héten, amikor a php mérések folytak. Most veszem észre, hogy ezek egyike se ment be, mert valszeg a sympa spamnek hitte őket és kiváló konfigurálása révén erről nem értesített válaszlevélben.

Kár hogy az a párszáz ember akit akkor még érintett volna, csak utólag olvashatja, és tekintve hogy a feladat beadási határideje lejárt, így ezt valszeg nem teszik meg.


Neptun.net rox?

©   Haszprus   |   bme, hwsw

Most először kénytelen vagyok elismerően csettinteni, mert 0:00-kor ugyan ezerrel belassult a rendszer, de végülis negyed óra alatt sikerült megejteni a vizsgajelentkezéseket (9 db). Vajon csak a tárgyfelvételnél szokott lenni túlterhelés, vagy ez most azt jelenti hogy az is sima ügy lesz?

Update 00:27: végül csak behalt, runtime error ehehhe de jó hogy felvettem a vizsgáimat


Van egy ilyen tárgy hogy Speciális Anyagszerkezetek, és amellett, hogy sok érdekeset lehet ott hallani, még van 3 laborgyakorlat is (a sok gépész nézett is rám unott arccal hogy mi a rákért lelkesedem én ennyire egy egyszerű mágneses anyagok laborért, vagy miért érdekel így az elektronmikroszkóp... na ja, én lehet hogy soha többé nem látok ilyen jó kis játékokat), sőt, még van egy field trip is, a Központi Fizikai Kutatóintézetbe (KFKI). Ez Csillebércen található, festői helyszínekkel tartkított hosszas buszúttal közelíthető meg. Kb 3 órás programot szerveztek nekünk, körbevezettek, megmutattak mindent, csak ami igazán fájt az én kicsi szivemnek, hogy semmit nem kapcsoltak be.

Amúgy a hely maga is eléggé őspark jellegű, néhol elszórva egy-két épülettel. Egyáltalán nem ilyen hardkór kutatóintézet látszatát kelti, sokkal inkább egy szabadidőközpontét. Az egyetlen ipari jellegű épület (amivel találkoztunk) az atomreaktor volt, ahová nem is vittek be, mert oda annyira szigorú a beléptetés, hogy csak az ott dolgozóknak szabad, nekik is csak indokolt esetben. Egyébként a túránk kezdetén, belépéskor nekünk is rögzítették e névsorunkat és a személyi igazolvány számunkat. Szigor és fegyelem. Egy ilyen helyen kell is.

Röviden: láttunk tisztatereket, ahol mindenféle chipeket gyártanak, és ehhez kell ugye a tisztított víz, a szűrt levegő, esetenként a fény megszűrése, és a rázkódásvédelem, szóval egy egészen hatalmas és specializált gépház szolgálja ki azt az épületet. Ezután megmutatták nekünk a pásztázó alagútmikroszkópot, és messzebb, egy sötét szobában ott figyelt az elektronmikroszkóp is, de olyat már láttam a BME-n is. Majd még érdekességnek megnéztünk különböző amorf fém-szalagokat, meg mágneses erőtér-detektort (aminek az előbbi fontos komponense), majd jött a nap fénypontja: az ionimplanter.

De a továbbiakban beszéljenek helyettem a képek:


Szglab5 php hf is back

©   Haszprus   |   bme, labvez

Ismét beüzemeltem a 2006-os php házimat, for fun Mert idegesített, hogy a régi házim nem elérhető jogosultsági problémák miatt, nomeg mert kitörölték alóla a tábláimat, és a hallgatói fiókomat. Egyébként visszanézve néhány dolgot változtatnék a kódon, de alapvetően elégedett vagyok vele.

Update 22:57: illetve ha már lúd akkor legyen kövér, itt van xsql-ből is


Mi lenne ha az info****@sch.bme.hu -ra csak korrektül kitöltött subjecttel lehetne levelet küldeni? Értem ez alatt a kötelező .*\[.*\].* (vagy ha úgy tetszik *[*]*) formázású subjecteket.

Nemkorrekt subjectű leveleket listatagok esetén visszapattintja, nemlistatagok (pl. tanárok) esetén pedig: mint eddig (azaz pl. küldi a listatulajnak, stb).

Alaptantárgyakra közismertek a rövidítések (ld. pl. wikin a tárgyak rövidítéseinek listája), egyéb levelekre meg lehetne pl. használni az [egyeb] subject-prefixet.

Ez egy ötlet, egy kidolgozatlan felvetés, ami sztem egyrészt működőképes lehetne, másrészt sokak életét könnyítené meg. (elsősorban a masszívan filterezőkét)

Már amennyiben technikailag egyáltalán megoldható.Ma volt az első szglab5 amit én tartottam.

Most nem érek rá többet írni de KIBIRI KIB[censored] JÓ VOLT!!

Durván mélyvízbe kerültem egyből mert volt egy gixer ami miatt azt hittem meg fognak lincselni (nem lehetett logolni a feladatokat, pedig az kötelező része a mérésnek), meg volt egy srác aki az elején már az elfogyott tankönyvek meg más miatt eleve meg akart lincselni de végülis minden oké volt, szinte fütyörészve jöttem haza, és sztem annak az arcnak is megtetszett maga a mérés. Pedig szavajárásával élve azt hittem, meg fognak enni a hallgatók (A felmerült gixerek pedig nem az én hibámból voltak.)

Pl. a srác aki lincselni akart, egy idő után tök készségesnek bizonyult, sőt, segített pl. a szomszédainak. Meg tök interaktív volt az egész labor. Azt hittem lenyomom a kötelező rizsát és akkor majd egyrészt hazamennek mert nem érdekli őket, másrészt netezni fognak, meg ilyenek. És tökre nem ez volt. Orrba-szájba kérdezgettek, egyszerűen tömegkiszolgálási helyzetté alakult a labor, mert párhuzamosan jöttek a requestek. Szerintem a lincselő srácnak talán meg is tetszett a dolog, legalábbis kívülről úgy tűnt.

Örülök hogy eléggé közvetlen tudott lenni.

Aztán a beugrók. Informálódtam pár labvez kollégától hogy mégis milyen az óralátogatási meg bukási arány, és hát azt mondták hogy szórják az embereket rendesen. Én olyan beugrót készítettem ami bár relatíve könnyű volt, csupa olyan dologra kérdezett rá, ami szerintem hasznosítható. Most ezt nem akarom a nyilvánosság előtt túl pontosan definiálni, és példákat nyilván nem mondhatok, mert a jövő héten is lesz labor. Ott valszeg kicsit más jellegű beugró lesz. (Több labvez kollégával is megbeszéltem a beugrókérdéseimet és az elveimet, szerintük jól csináltam. Szerintem is.)

Szóval a beugrók. Szóltam nekik többször is, hogy a következő beugró nehezebb lesz, mert ez most nem volt durva megmérettetés, nem az apróbetűs lábjegyzet zárójeles dőltbetűs fejjellefelé olvasandó részéből kérdeztem, pedig simán megtehettem volna. Vannak biztos akik ilyeneket szeretnek kérdezni, nekem más elveim vannak. Egyáltalán nem az hogy mindenkit átengedjek (az oktatás színvonalát fenn kell tartani), hanem az hogy hasznosítható dolgokat kérdezzek. Volt egy srác akinek nem lett meg a 3 pontja. 2,5 pontja lett, amire válaszolt azt elég jól leírta, de volt két üresen hagyott kérdése. Azt hittem kénytelen leszek megvágni, de tök kellemetlen volt, mert úgy nézett volna ki mintha egy embert csak úgy demonstrációs céllal vágnék meg, hogy nesztek ilyet is tudok. Ilyenkor lehet szóbeliztetni. Feltettem neki egy olyan kérdést, amiről úgy ítéltem meg, hogy ha ezt tudja, akkor előttem igazolta hogy készült. És legnagyobb meglepetésemre tudta! Mindenki aki ott volt a laboron, úgy gondolom, megérdemelten ment át a beugrón. Nem a szivatásról szólt, és nem is arról, hogy átengedek mindenkit. Azért mentek át mert tudtak válaszolni általam fontosnak ítélt kérdésekre.

Visszakanyarodva kicsit az elejéhez. Én eredetileg nem a labortartás miatt vállaltam ezt (a labort) be hanem referencia gyanánt. A labortartástól kifejezetten féltem is, tökre ráparáztam az egészre, gyomorgörcs, önbizalmi problémák és hasonlók. Amikor decemberben Gajdos Sándor megkeresett, először nem is mertem elvállalni, mert úgy éreztem hogy ez nem az én műfajom (de egyébként én általában mindennel így vagyok). Aztán meg lettem győzve És most már marhára örülök neki! És annak is örülök hogy nem egy, hanem két labort tartok, pedig végig abban a hitben voltam (talán félreértettem), hogy egy csoportnak fogok kéthetente labort tartani, egyszerűen fel se merült bennem hogy két csoportom lesz.

Na. Szóval királyság van.

Kiváncsi vagyok a másik csoportomra. (Ha közűlük olvas valaki: vegye komolyan a felkészülést a beugróra.)


8. félév első nap

©   Haszprus   |   barátok, bme, bringa, 350d

Állat volt, egyébként is (sok yóarc) meg azért is, mert voltunk utána Orcával a János-hegyen, ahova szolidaritásból én is tolva vittem fel a bicót Aztán dumáltunk egy kurvanagyot, hazafelé meg legalább hárman kértek tőlem bocsánatot midőn a retek utcától (~moszkva tér) irdatlan sebességgel lezúztam a Dunapartig. Ugyanakkor nem vezettem agresszíven, dehát arról nem tehetek hogy a bmw-s fickó ráparkol fullosan a bringasávra, egy nő bevág elém a bringasávra gyalog, egy csávó meg velem szemben jön aztán a sötét miatt csak pár méterre derül ki hogy nagyjából a cipőjét nézte séta közben (eredmény: rémülten dobott egy legalább 6-lépéses szteptáncot egyhelyben, már csak a kalap meg a bot hiányzott). Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter.


Vizsgáról való igazolatlan távolmaradás: 3000 Ft/alkalom

Ha ennek köszönhetően könnyebb lesz feljelentkezni egy-egy gyakran betelő vizsgaalkalomra, akkor ez igen üdvözlendő. Azonban mivelhogy a díj elkerülhető úgy is, hogy csak szóban/emailben mondom le a vizsgát, így szvsz sok értelme nincs, hiszen nem neveli arra a usereket hogy jelentkezzenek le időben, vagy ne vegyenek fel olyan vizsgát amire aligha tudnak bemenni. Szvsz.

Nem teljesített kreditek: 1200 Ft/kredit (Az összes nem teljesített kreditért)

Magával az elvvel tökéletesen egyetértek, az összeg nemtom megfelelő-e, őszintén szólva kicsit kevésnek tartom, bár a notórius félévente 100 kreditet felvevőket biztos leneveli ezen szokásukról. A levlistán még hozzátették hogy pl. jó lenne ha csak a felvett kreditek x%-ának elbukása fölött kellene fizetni. Szted?

Van még 1-2 tétel de azokhoz nincs hozzáfűznivalóm.

Bővebben: BME VIK HK - A fizetendő díjak a 2006/2007. év tavaszi félévétől


Legyek én a legprofibb egy szűk területen, vagy inkább értsek más dolgokhoz is?

Ha választanom kell, melyiket vegyem fel?

 • Matlab programozás
 • Webportálok fejlesztése

Az nem kérdés, hogy melyiket végezném el könnyedén, és melyikkel izzadnék vért.

Másik példa:

 • Valami alap fizika (ami sosem érdekelt), vagy
 • Webportálok fejlesztése?

(Nem, nem veszek fel semmi választhatót a 8. félévben. Ez csak amolyan általános kérdés. Fizikához meg se tudok nevezni konkrét tárgyat.)

Amúgy a második számomra roppant könnyen eldönthető, nyilvánvalóan a fizikára szavazok. Mert az sok helyen ott van, hasznosítható tudás. A lustaság viszont nagy úr. Majd ha nagy leszek bepótolom… (NOT.)Lesz Q1 meg Q2 épület a BME-n. Nyilván a népszerű Quake first person shooter sorozat mintájára. Az épületben a vik és a gtk kap helyet. Alapkő lerakása május 31-én. Itt pedig egy 3D videóbemutató, ami a vége felé kissé korrupt de attól még érdekes. Kiderül például hogy a tervezők szerint az új épületek lényege a kávézó lesz.

A cucc mint a videóból is látszik, az ELTE épülete és az I között fog elterülni, és azok stílusát követve épül, ami szerintem elég örvendetes. Kérdés hogy vajon az elkövetkezendő években az építkezés zaját fogjuk-e hallgatni és porát fogjuk-e nyelni.

Végül pedig egy rejtély: miért nem a földszintre tették a nagyelőadókat? Beteg elgondolás, amin a videót látva később esély sincs változtatni.


Labvezér leszek! Gajdos Sándor (Adatbázisok c. tárgy előadója) keresett fel még decemberben, és úgy döntöttem hogy elvállalom. Számítógép-labor 5-öt (alias 6-ot) fogok tartani következő félévben (tavasszal), hatodik féléveseknek.

Természetesen csak az adatbázis-részt (van a tárgynak másik fele is), ami annyit tesz, hogy kéthetente levezénylek egy-egy, összesen öt darab mérést, és mindegyik után kapok valamilyen típusú feladatokat javításra.

Vélhetően péntek 12-14-kor.
Az szglab5 adatbázisos része által érintett témakörök: Oracle, SQL, PHP, XSQL (XSLT, XML), JDBC.


/*politically correct verzió, pártatlan tudósítás a lövészárokból*/

Tegnap indult az indexfelvétel, 12:30-tól a KTH-ban. Gondoltam ha kezdésre odamegyek, csak nem lesz akkora halál. Odaértem, és de... R épület aulája dugig emberekkel, várják mikortól lehet sorszámot kérni. Előrecápáztam két ismerőshöz, akik már egy ideje ott állhattak. Az elméleti kezdési időpont után vagy 10 perccel kijött egy ügyintézőhölgy, és közölte hogy a gép nem működik (ezt mondta, hogy ez alatt mit kell érteni, rejtély), de rögvest megcsinálják. Tapsviharral jutalmazta a tömeg, nekem meg már akkor rossz előérzetem kezdett lenni... Újabb 5-10 perc után kijött, hogy hát ez nem megy. De egyből jött is a válságforgatókönyv, aminek kihirdetéséhez ki is sétált az aula közepére, majd kinyilatkoztatta, hogy jól nyissuk ki a fülünket, mert csak egyszer mondja el... Egy döbbent csönd közepette történő még döbbentebb összenézésnél nem futotta többre.

A terv az volt, hogy rendesen, régimódi sorba kellett állni egy-egy szoba előtt, karonként. Ennek a kivitelezhetőségéről ekkora skálán nem akarok értekezni. Egy a lényeg, hogy a tömeg odacsődült a lengőajtóhoz, és én ekkor láttam meg azt, ami végleg elborzasztott: azért nem haladunk tovább, mert a szobák előtti folyosó is dugig van emberekkel. Ez volt az a pont, ahol én feladtam. Legalábbis egy időre.

Ugyanis egy gyors kondi után (~2,5 óra) visszanéztem, hogy mi lett azóta. Olyan kép fogadott, mint egy menekülttáborban. Mindenki elgyötört arccal ül amin csak lehet, ha nincs min, a fal mellett. Maradék helyeken embertömegek ácsorognak. És minden ÁLL. Semmi jövés-menés, vagy ilyesmi. A sorszámkiadó automatára ragasztott A4-es lapra pedig az van írva, hogy karonként az adott sorszám után (alább felsorolva) már nem szolgálnak ki senkit aznap. Mindez mondjuk fél 4-kor, szóval örüljünk hogy még nyitva voltak. Mehettem haza, remélve hogy a szerdai jegybeiratásomig azért valahogy majd hozzájutok az indexemhez. Nincs happy end.

Update 2006.12.12.: Ma sikerült felvennem. Letéptem egy számot, elmentem a dolgomra, visszamentem háromnegyed óra múlva, és már le is voltam hagyva 4-5-tel. De nem hagytam annyiban, bementem, és kedveskedtem egy sort az ügyintézőlánynak, mire ő betett a sorba, még mosolygott is. Pedig az elején komolyan morcos volt...


Szóval az van, hogy várhatóan január elejétől-közepétől lesz egy kiadó lakás a Bercsényi utcában (BME kb. 15 perc gyalog), másfél szoba, havi 65eFt + rezsi, egy vagy két júzer részére. Jelenleg én bérlem az egyik munkatársammal közösen, de mivel saját lakásba költözök, nekünk már nem lesz rá szükségünk. Ha valakit érdekel a téma, vagy tud valakit, akit érdekelhet, vagy tud valakit, aki tud valakit, akit érdekelhet, vagy... (innentől rekurzív)... az dobjon nekem itt egy PM-et privmsg-t privát üzenetet vagy akármit, és tájékoztatom a további részletekről is.

(A beköltözés dátuma egyelőre még kérdéses (nekem ugye attól függ, hogy mikor költözik ki a tulajdonos a lakásból, amit veszek), a január eleje egy becslés, ennél előbb szinte 100%, hogy nem lesz üres a lakás, de tovább meg nem akarom húzni a dolgot).


I'm seeing things.

Nem BME-seknek: fent egy K5 nevű teljes gráf látható (némi absztrakcióval). Öt pontból áll, mindegyik össze van kötve az összes többivel. Nem lehet síkbarajzolni az élek keresztezése nélkül. Bevezetés a számításelméletbe a tárgy neve, amiből tanultuk Hamarosan jön a szigorlat bár még nem foglalkozom vele


ha ram hallgatsz, akkor eloszor is atgondolod az egesz jelened, kitalalod, hogy mik a problemaid forrasai, es nekiallsz elharitani oket. ha a suli ennyi depit okoz neked, akkro alljal mar neki bazmeg es csinald meg. siman megtudsz tanulni mindent, eztmar bizonyitottad, csak egyszeruen fasz vagy es nem allsz neki. pedig tenyleg csak egyszer kene megint elkezdened es meglenne az eved vagy a feleved. tenyleg tegyel mar valamit azert hogy ne legyel ilyen szar passzban.koszi.

Ezt a szöveget benyomtam Outlookba is kéthavonta ismétlődő emlékeztetőként.


7. félévi órarend

©   Haszprus   |   bme

34 kredit. 30 kötelező, 2 nyelvi, 2 közismereti. Az átlagjavítás nem célom, csak a lyukak értelmes kitöltése.

Az első héten alig sikerült bejárnom, kedden is kihagytam a teljes napot (fáradtság, kedvtelenség). Kódelmen beszóltak amiért eljöttem a felénél. Majd megpróbálom megbeszélni a tanárral hogy legalább egy egyperces szünetet tartson akkor vagy nemtom, mert marhára nem poén hogy legközelebb inkább be se jöjjön. Tökire muszáj bejárnom.


Ez érdekelne engem. Lerakhatom-e egy telttermes előadás erejéig az st f nagyban, ill. egy gyéren látogatott előadáson az ie007-ben? Schloddi már látott az E épület 8. emeletén egy tanteremben bringát, meg szerinte a K is tele van velük. Nem tudom, amerre én járok, ott még egy darabot nem láttam az épületekben.

Mondanom sem kell, hogy kint nem hagyom, ezeket a tanácsokat most alapból vessük el.


Neptun.net roxx

©   Haszprus   |   bme, hwsw, szánalmas

Hétfő
00:00 regisztrációs hét (tárgyfelvétel) kezdete
00:01 a Neptun.net lehal
09:xx kiraknak egy feliratot, hogy karbantartás miatt üzemszünet

Kedd
01:20 részemről még mindig nem jutottam be.
22:07 a reghéten először, látom a bejelentkezési formot

Szerda
xx:xx Ma nem láttam a neptun bejelentkezési képernyőjét se. Reggel 8-tól ígérték, hogy menni fog. Ja. Remélem nem ez számít a végleges üzemállapotnak.

Csütörtök
03:39 A következő üzenetet tették ki tegnap este: A hiba javítást tovább kell folytatni, reggel 8 óráig csak időszakos üzem várható. Egy mondat, egy hiba. Tehát legjobb esetben csütörtök reggel kezdődik a reghét? Valaki nagyon vicces akar lenni. De most már kurvára jöhetne egy levél a dékántól/rektortól hogy kedves hallgatók a reghetet meghosszabbítottuk egy héttel vagy a félév elmarad vagy valami ilyesmi, mert ez már nem vicces.

[...] Ezért a tárgyfelvételi időszakot 2006 szeptember 14. éjfélig meghosszabbítjuk. [...]
Kövesi János
Oktatási rektorhelyettes

Végre nyilatkoztak. (Biztos olvasták a blogomat.)

I love Neptun.net. Tudom, hogy 15 ezren járunk a BME-re, és ez nagy terhelés, de azért a régi neptunba a reghét/vizsgaidőszak első 2-3 órája után mindig simán be lehetett jutni.
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy


Dilemma

©   Haszprus   |   bme, fáradtság

Alsó ponthatár a cél. Az életed múlik rajta, de legalábbis a szakiránykezdés féléve. Utolsó nap kezdtél tanulni, bár a tárgyat már három két három féléve hurcolod. Tudásod nagyjából az alsó ponthatár körül van.

Tanulsz egész éjjel és zombi üzemmódban mész vizsgázni (opcionálisan elalszol vizsga közben), vagy inkább kipihened magad, de kihagyod az utolsó tanulásra szánható órákat, szerencsés kérdésekben reménykedve?

Esetleg írsz a dilemmáról a blogodba és egész éjjel tanulás helyett az érkező kommenteket olvasgatod, majd zombi üzemmódban elalszol a vizsgán?Szglab5 over

©   Haszprus   |   bme

Socket programozás C-ben, UNIX-on, Ural2-n, Picoban, GCC-vel fordítva. És egy újabb átvirrasztott éjszaka. Igen, megcsináltam.

És négyes. És elmondhatatlanul örülök neki.

Ezzel véget ért az Szglab5 nevezetű tárgy, vegyes gondolatokat hagyva bennem. Nos először is, nagyon helyénvalónak érzem az oktatott anyagot, legalábbis az adatb labor részből (oracle, sql, php, xslt, xsql, xml, jdbc + opcionalitások). A háló labor őszintén szólva egyáltalán nem fogott meg, bár a végére belejöttem abba is, de azért meg kellett szenvedjek egyrészt rég elfeledett c-vel, másrészt a picós fejlesztés gyönyöreivel (nem volt kedvem azzal kísérletezni hogy a legvégén vajon a gcc ugyanúgy fordítaná-e a cuccot, mint az itthoni compilerem, úgyhogy inkább puttyn keresztül fejlesztettem az egészet). 23-tól reggel 9-ig fejleszteni a határidő nyomása alatt nem feltétlenül kellemes.

Másodszor viszont borzalmas időbe került, szerény véleményem szerint kb. 60 órát fektettem ebbe a tárgyba (bejárással együtt), bár nem mértem, úgyhogy ez csak amolyan saccperkábé, de ugye a 60-ból mindössze 14 ment el az órákkal, szóval sok, sok idő.


176-ból 10. legjobb zh pedig be se jártam (3 v 4 előadáson voltam ott). Igaz voltam 3 adatb gyakon amit az évfolyamtársaink tartottak for free (gigarespect & gigathx), abból egyiken az alapfogalmak ismeretének híján semmit se értettem, zh-ra készültem éjjel 3 órát, kb. 24 órás ébrenlét után írtam meg, zh utolsó fél órájában aludtam a papíromon. Szóval aki aszonta hogy nem előny hogy foglalkoztam már adatbázisokkal a gyakorlatban, annak most nem jött be (Többen voltak így.)XSQL laborházi

©   Haszprus   |   bme, fejlesztés

XSQL laborházi - XSQL + XSLT + XML + XPath + CSS. 8-ból csak 6 feladatot csináltam meg, ez elvileg már ötös. Valószínűleg vesztemre, mert a beugrómra valamiért hármast kaptam*. Őszintén szólva nem tudom miért, és kicsit ingerültté is tesz. De mindegy, hétfőn zh, úgyhogy erre egyszerűen nem akarok több időt szánni.

Egyébként meg nem tudom miért nem lehet leadni valami anyagot ebből a tárgyból, nem igaz hogy nem lehet két hetente egy előadást tartani vagy valami. Attól senki se lesz előrébb hogy fél óráig szopatja magát valami kérdésnek a megválaszolásával és közben egyhelyben toporog.

* Egyébként nemtom hányan voltunk laboron, teszemazt 15-en, abból 3 embernek lett meg a beugrója, úgy egyáltalán. Lassan írom hogy mindenki megértse: miért nincs ebből a tárgyból valami előadás?

Update 2006. ápr. 09. 00:46: na még egy feladat donez… mér nincs ebből valami előadás? egész apró infómorzsák hiánya miatt annyi időt elfecsérel az ember, hogy hihetetlen…


PHP maxpont

©   Haszprus   |   bme, történelem, php

Na nyilván lehetett erre számítani, de azért említsük meg, hogy a php laborházim 14+45 = 59 pont lett, ez a maximum amit el lehet érni, és egyébként 32-től már amúgy is ötös (Igen, 32-től!) Mondjuk azt nem vágom, hogy hova tűnt a valid xhtml-ért, error_reporting e_all-ért és register_globals off-ért járó +4 (vagy +6?) pontom, valszeg a javító úgy volt vele hogy nincs rá nagy szükségem

Gratulálok. Talán a legprofibb megoldás, amit eddig láttam. Látszik, hogy volt már tapasztalatod a témában. [...]

Na jó, mit verjem magam, tényleg elég sokat foglalkozom a témával. Akik esetleg ezt szeretnék az orrom alá dörgölni egy hozzászólás formájában, hagyják ki, tisztában vagyok vele.

Meg kell mondjam, nagyon emberségesnek tartom az Adatb laborházik javítását, nem volt még olyan házi amihez ne gratulált volna a javító. Persze lehet hogy ez az ő egyéni érdeme. Mindenesetre respect & thx, jólesik.


Mentsük meg az egyetemet

©   Haszprus   |   life, bme

Mentsük meg az egyetemet

Rektorunk megkért bennünket, hogy amennyien csak lehet, segítsünk homokzsákokat pakolni, amivel megmenthetjük a K épületet a víztől.
Pontos időpontok nincsenek, amikor a katasztrófavédelmisek szólnak, akkor kellene menni segiteni. Ma, holnap és holnapután lenne esedékes.
Aki úgy érzi, hogy ráér és szivesen segitene, akkor küldjön nekem egy mail-t, amiben a neve, NEPTUN-kódja és telefonszáma található és mindenkit megkeresünk, amikor segiteni kellene.
A rektor persze ezeknek a hallgatóknak szünetet ad és igazolja, ha esetlegesen egy katalógusos óráról, vagy valami hasonlóról kellene eljönni.

Elképzelhető, hogy valami vizsonzást is kapunk ezen felül az egyetem részéről, de ez még nem biztos.

Jelenkezni a fent kért adatokkal a [censored, ld. fent linken] címen lehet.

Előre is köszönöm, minden lelkes egyetemistának a segítséget!

Balee| 108 megtekintés | 2006.04.03. 14:05

Hát ez durva, gecc, mindjárt kimegyek fotózni, amíg a többiek a form zh-val szenvednek.Szakiránybemutató

©   Haszprus   |   bme, történelem

Szóval, volt ma ilyen szakiránybemutató, és…

És jóhangulatú volt, sokmindenkivel beszéltem. Ezek pozitívumok. De meginogtam abban, hogy melyik szakirányra is akarok menni, ez pedig negatívum. Igaz, a dékánhelyettes úgy kezdte, hogy végülis mindegy melyik szakirányt választjuk. Aztán úgy fejezte be, hogy jól gondoljuk meg, mit választunk.

Nem láttam az 1.1-es szakirány - kóderek - standját. Íllítólag nincs benne perspektíva. Tény, hogy a kódgenerálás szó, amit évek óta hallok, elég aggasztóan hangzik, és tény az is, hogy az assembly óta készült nyelveknek köszönhetően egyre többek számára érthető a programozás, ami egy telített piacot eredményez. Voltam viszont az 1.3-asén, és valamennyire tetszett. Vagy csak inkább P@taricza előadásmódja megnyerő? Szintén tetszett az, amelyiknél az APEH elnökhelyettese beszélt az informatikai eszközeikről, mint pl. adatbányászat, a web folytonos figyelése, annak megállapítása hogy ki az aki sokkal tartozik ÉS könnyű behajtani tőle - mert ugye a behajtási költségeket alacsonyan kell tartani. A HP-től jött csávó is igen megnyerő szöveget nyomott le, az 1.2-es szakirányhoz tartozóan. Ennek ellenére az ő standjukra valahogy mégse voltam kiváncsi. Na jó, ebbe belejátszott az is, hogy előzőleg hallottam egy nem túl megnyerő véleményt az 1.2-ről Igazából odamentem, de éppen nem túl érdekfeszítő részt tárgyaltak, úgyhogy eljöttem.

BTW a lehetőségek a következők:

 • Informatikai technikák és eszközök szakirány 1.1.
 • Rendszerfejlesztési szakirány 1.2.
 • Informatikai infrastruktúra tervezése szakirány 1.3.
 • Újgenerációs hálózatok szakirány 2.1.
 • Infokommunikációs rendszerek biztonsága szakirány 2.2.
 • Internet és infokommunikációs alkalmazásai szakirány 2.3.
 • Médiainformatika szakirány 2.4.
 • Autonóm rendszerek információ technológiája szakirány 3.1.
 • Integrált intelligens rendszerek szakirány 3.2.
 • Elosztott energetikai rendszerek információtechnológiája szakirány 3.3.
 • Üzleti informatika szakirány 4.1.
 • Integrált vállalatirányítási rendszerek szakirány 4.2.Oracle SQL expert help needed

©   Haszprus   |   bme, howto

hali

van itt a 'könyvtár' feladathoz egy olyan (konkrétan a második kötelező feladat), hogy listázza ki mindegyik könyv címét és szerzőjét és ahol lehet ott adja meg hogy melyik tag kölcsönözte legutoljára.

ezt hogy lehet?

az okozza a problémát, hogy melyik tag kölcsönözte legutoljára...

itt van egy alapkezdemény:

select  kolcsonzes.kivitel,
     konyv.cim, konyv.szerzo,
     nvl(tag.nev, 'senki')
from   konyv, tag, kolcsonzes
where  konyv.raktszam = kolcsonzes.raktszam(+)
   and kolcsonzes.torzsszam = tag.torzsszam(+)
order by konyv.cim

ez persze az összes kölcsönzést listázza, nem csak a könyvenkénti utolsókat.

thx a helpet előre is.

(lehet subqueryt használni, nincs kikötve, de ha nélküle is megoldható, akkor jobb ha nem.) (az összes többivel készen vagyok)

12:33

select  konyv.cim, konyv.szerzo,
     nvl(tag.nev, 'senki'),
     kolcsonzes.kivitel
from   konyv
left join kolcsonzes
    on kolcsonzes.raktszam = konyv.raktszam
   and kolcsonzes.kivitel in (
       select  max(kolcsonzes.kivitel) 
       from   kolcsonzes 
       where   kolcsonzes.raktszam = konyv.raktszam 
       group by kolcsonzes.raktszam
       )
left join tag
    on kolcsonzes.torzsszam = tag.torzsszam
order by konyv.cim

Nem biztos hogy jó, de az eredmény alapján jónak tűnik, jobbat meg még nem tudtam produkálni.

Update 12:59: éés 23 órával a határidő előtt leadva, yeah.


Úszás

©   Haszprus   |   bme, úszás

Voltam megint úszni. Sokkal jobb volt, mint múltkor, alig fárasztott le. Viszont felemelték a bérlet árát 3500-ról 5000-re, asszem így talán jobban megéri, ha egy normális helyre megyek egyedi belépővel. Úgyse hiszem hogy túl sokszor csobbannék magamtól.
Számelm konzi

©   Haszprus   |   barátok, bme

Számelm konzi volt ma Mf-fel. Tekintve hogy ezeken a tárgyakon már egyszer átmentünk, így egész hasznosra sikerült, de azért legközelebb gyúrni is kell rá Március 20-án lesz a számelm szig, 24-én digit szig. Mégis.


Számok, betűk (átlagok)

©   Haszprus   |   bme
BME VIK műszaki informatika alapképzés
1137 főÖsszlétszám
2,1A hallgatók alsó 50%-ának legmagasabb átlaga (innentől lehet ösztöndíjban részesülni)
4,7A felső 5% legalacsonyabb átlaga (töréspont)

Gyengébbek kedvéért: a hallgatók 50%-a 2,1-es átlag alatt volt ebben a félévben. Az ezt megelőzőben 2,6 körül volt ez a szám, érdekes. Lehet hogy a jelek, a fony, és az szglab idei szivatások betettek kicsit az átlagnak Meg talán az, hogy idén az első félévesek (BSC) átlaga nem számít ebbe bele, márpedig ott sokan a hozott ismeretekből még jól teljesítenek (digit, analízis, fizika). Ezek a tippjeim magyarázatként.


IM

©   Haszprus   |   life, fejlesztés, bme

Le kéne jöjjek az üzenőprogikról, mert ez azért mégse nyerő, hogy két hete elő se vettem a tananyagokat, a kontaktjaim meg csak szaporodnak

Update 12:39: és akkor egyéb veszélyekről ne is beszéljünk.

Update 13:20: írtam egy functiont ami az idézőjeleket (shift+2) lecseréli

<q>Â…</q> tagekre, amennyiben azok nem egy tagben helyezkednek el. Vajon lenne erre valami advanced regexp? Nos, elvileg a fony elméleti része alapján tudnom kéne válaszolni arra hogy létezhet-e ilyen, sejtem is a megoldást, de nem akarok hülyeséget írni Na majd talán számításelmélet szigorlat után, ott nem feladatmegoldást kérnek A szigorlatot egyébként megpróbálom március 20-án. Utána digitet március 24-én. Ez a terv, de ez még változhat, mert egyéb projecteket is folytatok underground

Update 13:44: És tegnap este megszültem az első objektumosztályt is a blog alá. Azt a nevet adtam neki, hogy File 31 soros, 550 karakteres, ép és egészséges, várhatóan kevés probléma lesz vele.

Update 21:59: a digitszig ugrott mert ütközik a - kötelező jelenlétű - szglab5-tel. Roppant kellemetlen, mert így tolódik vizsgaidőszakra, vagy következő félévre. A laboralkalmam elcserélésével nem szarakodok.


Újra vízben

©   Haszprus   |   bme, úszás

És igen, két év után ismét képes voltam bemenni úszásra. Teljesen halál volt. A tanár nem is kérdezte óra elején a nevemet, gondolta úgyse vagyok ott, mert az elmúlt 4 félévben így tapasztalta Az úszóbérlet még mérlegelés tárgya.


Szglab5 tájékoztató :)

©   Haszprus   |   barátok, bme

Ahahah király, most jöttem szglab5 bevezető/tájékoztató előadásról, totál kész volt, végig röhögtük az egészet, és közben megpróbáltam arcokat beszervezni a keddi jegesnapra Komolyan videózni kellett volna, ilyet még nem láttatok. CH Max, 600 fős terem ugye, teljesen tele, mindenki alig várja, hogy megvehesse 500 Ft-ért a könyvecskét a tárgyhoz, ami csak itt csak most kapható, néhányan elkezdenek közeledni a katedrához, de a tanár még pár percre visszaparancsolja őket a padokba, ám végül elhangzik a bűvös mondat:

„Lehet jönni a könyvekért!”

Ha három másodperc alatt nem voltak ott a katedránál 100-an, akkor egyen se, olyan volt mint az Electro World megnyitója lehetett, ahol ugye betörte a kiéhezett csürhe az ajtót az óccsó tévéért, volt aki három padon keresztül vetődött előre az értékes lapokért folytatott küzdelemben Azért nem mindegy, ha az ember előtt 500-an állnak a sorba'

Tanár azt mondja, hogy van egy jónéhány phd hallgatójuk, aki éjjel-nappal azon dolgozik, hogy plágiumfeltáró rendszereket hozzon létre, és az évek során beérkezett összes feladatmegoldás megvan nekik egytől-egyig egy hatalmas adatbázisban. Ezekkel vetik össze az általunk leadott munkákat, és akinél nagyfokú egyezést találnak egy korábbi megoldással, „ott a következményeket nem szeretnék részletezni”. Felvetettük a problémát, hogy az egy feladatra adható megoldások száma bizony véges, és így néhány éven belül sajnos mindenki meg fog bukni ebből a tárgyból ÍÍÍ

Fergeteges óra volt, még ha az ezredét se adja vissza ez a bejegyzés.


Neptun

©   Haszprus   |   bme
Haszprusna és a tanár elmondta azt is lol hogy van egy ismerőse akivel együtt dolgozik a hp-nál
Haszprusés aszondja nézi a tavalyi névsort neptunban h kik vették fel a tárgyat, és látja az ismerőse nevét... miközben má rég lediplomázott az arc
Haszpruskérdezi az ismerősétől hogy hogy a f***ba vette fel a(z) ************ nevű tárgyat amikor már megvan a diplomája
Haszprusaszondja, kipróbálták h neptun micsinál diploma után, és az van, h simán enged tovább tárgyakat felvenni ÍÍÍÍÍÍÍÍÍ de le akartak jelentkezni, és azt meg már valahogy nem hagyta kicsit bugos a cucc ÍÍÍÍÍÍ

Vettem jegyet felező bálra. Pénteken tea, vasárnap sör, kedden jegesnap, utána felező.

Update 21:28: lapzárta után futott be:

Tamásde annak idején még könyvtárakat is lehetett létrehozni a Neptun szerveren
Tamástulajdonképpen szerintem az van, hogy megspórolják a tesztelőgárdát, kirakják teszteletlenül egy mérnök-informatikus szakra, és az infósok majd megkeresik benne az összes bugotValszám követelmények

©   Haszprus   |   bme

Kicsit megváltozott idén ez a tárgy, legalábbis a követelményrendszer. A zh 50 igaz-hamis állítás (definíció, tétel) megtippeléséből áll. Jó válasz +2 pont, rossz válasz -2 pont, válasz kihagyása 0 pont. Számítható, hogy 100 pont a max, és 40 kell minimum. A vizsga pedig: 10 igaz-hamis, minimum 8 kell, ez a beugró, utána húzott tetelbe (amikből 19 van) eső dolgok kifejtése bizonyításokkal együtt szóban. Gecc. Jól látjátok, eddig nem volt szóbeli, valamint ezután kimarad a számolás, mint olyan. Megszűnt továbbá a mákból átmenés intézménye.

Megszűnt? Nem tudom. Azért érzitek hogy az "1. Alapfogalmak, axiómarendszer" névre hallgató tétel könnyebb, mint öö hát nem tudom, mint az anyag vége felé levő bármelyik

Lehet, hogy kedden is erre fogok bejárni. Nem tudom. Még sose jártam be normálisan valszámra, szóbelihez viszont nem jönne rosszul az óra anyaga.

ps. az E1B-ben nem volt fűtés reggel, vagy csak jól titkolták. Egyébként érthetetlen számomra, hogy egy 230 fős keresztféléves kurzushoz miért rendelték ki az E1B-t. Valami nagyon nincs rendben a teremelosztó szoftverrel.


Hát egy pár napig nem volt kedvem írni, de most valami mégis meghozta:

Loooool, és én még azt hittem hogy sokan csak a biztonság kedvéért jelentkeztek fel, és majd a 441 emberből biztos csomóan lejelentkeznek. De úgy látszik tévedtem. Mindörökké Jelek!

ps. lett egy "ezek mennek" nevű doboz a menüben, ami a winampben jelen lévő zaj elsődleges jellemzőit képezi le karakterláncokra.


Na ennyi volt a vizsgaidőszak, a végső bűvös szám 4,50. Következményei rendkívül kellemesek. Most ennek nem csinálok splash screent meg ilyesmi, az előző félévi 4,30 szép teljesítmény volt, ez viszont nem az. Halál a ratyi tárgyakra. Következő félévben ismét 38 kreditnyi hardcore tárggyal plusz két szigorlattal nyomulok. Meg is óhajtom csinálni mindet, kivéve talán az szglab6-ot, mert ott elképzelhető hogy az adatb tárgy hiánya miatt elvágnak félév közben (a tárgyi honlap erősen javasolja az adatb vizsgajegyet, miközben én még csak nem is hallgattam adatb-t).Oh yeah, végre egy korrekt* órarend, egyedül kedden van lyukas órám, és ami még ennél is jobb, hogy nem nyúlik az éjszakába.

ZH-t asszem ötször írok a hétfő délutáni időpontban. Beágy házikkal a tárgyi adatlap szerint heti 4 órát kell szenvedni. Szglab6-ról nem szól a fáma, csak hogy két részből áll, egyiknél 5 beadandó (vagy beugró?) van, másiknál meg 3 alkalommal kell megjelenni. Úszást nemtom skippelem-e, végén tényleg emiatt nem lesz diplomám Kódelm problémás, jelekkel ütközik. Ennél talán nagyobb baj, hogy az adatb is ütközik a jelekkel. Nemgáz. Csak még nem tudom, melyikre kéne bejárnom. Naívan az adatbázisokról azt gondolnám, hogy nem fog gondot okozni, de ahogy az előző félévi eredményeket elnéztem, ez nem ilyen egyértelmű. (Ha van olvasóm aki túlvan ezen az adatbázisokon (márpedig van ), kérem próbálja megsaccolni hogy vajon a webhez kötődő adatbázis-manipulációs tevékenykedésem mennyiben segít hozzá ennek a tárgynak az elvégzéséhez.)

* Ezt korrektnek nevezni? Azt hiszem, lejjebb mentek az igényeim az évek során, hisz végülis 3 ütközésem van


Te miért tanulsz?

©   Haszprus   |   bme

Te miért tanulsz? Mivel motiválod magad?

Itt megvallhatod. A kérdés nem arra vonatkozik hogy miért veszel részt felsőoktatásban, hanem hogy az egyes konkrét tárgyakat miért tanulod. Hogy küzdöd le azt az akadályt, ha egy tárgy egyáltalán nem érdekel?

Ezt most jól megválaszolod.Szívinfarktus

©   Haszprus   |   zene, life, bme

Minden másodperc egy órának tűnik.

 • Belga - Erős kép
 • Belga - Erős kép
 • Belga - Kalauz 2
 • Benny Benassi - Light
 • Benny Benassi - Movin Up
 • Dumonde - Just Feel Free (radio mix)
 • Belga - Mocskos
 • Belga - 100
 • Belga - Probléma
 • Belga - Mr. Márka
 • Belga - Új világ
 • stb.
Update 2006. jan. 27. 00:03: 79 kommenttel zártuk a napot (enyémeken kívül). Most pedig nyugovóra térek. It's a beautiful life. Kivéve ha nem.

Webprog 5

©   Haszprus   |   bme

A web programozása. 5. Mi más. (Javascript és Java beans volt vizsgán.)

GT (előadó): Gratulálok (kézfogás)

Korrekt.

Update 2006. jan. 25. 14:51: igen, GT a többi jelesnek is kézfogással gratulált. Ez egy olyan gesztus itt az egyetemen, ami a tömegoktatásból tökéletesen hiányzik. Nekem rendkívül szimpatikus. Aki pedig még ezen is csak a fikáznivalót tudja keresni, annak innen üzenem, hogy nem irigylem azt a szellemi nyomort, amiben leledzik. (A hozzászólását természetesen elvitte a cica.)


2,50 - 4,00+

©   Haszprus   |   bme, történelem

Megjött az email a mai szghálók eredményről. Hármas. Ami azért jó, mert a levlistán totál beparáztattak hogy megcsinálhatatlan meg mittomén. És itthon rájöttem hogy a 75 pontos vizsga első 20 pontos feladatát úgy ahogy van tök másról írtam, mint amit kérdeztek Így azon ment a para, hogy egyáltalán meglesz-e. Erősen kételkedtem. És hármas. Szóval örök pesszimizmus.

Mit jelent ez számunkra. Azt, hogy 2,50 a pillanatnyi ösztöndíjindexem. Jövő héten van 5 (ha úgy tetszik 4) vizsgám. Utána van még egy hét a vizsgaidőszakból, amin egy házileadás kivételével valamennyi még hátralevő vizsgát meg tudom ismételni ha jövő héten valami nem a terv szerint alakulna. Akárhogy is számolom az átlagomat, úgy néz ki, sétagalopp lesz a 4,0. Csak nehogy pont ezen bukjak el, egyszer már sikerült elbízni magam.

A következő forgatókönyvvel számolok, minimálisan.

hátralevő tárgyremélt minimáljegy
netpol5
webprog5
mi3
korszop1
jelek1
minimális ösztöndíjindex a fentiek alapján4,17

Szóval nagy veszély nem fenyeget, mert korszopból amúgy se hiszem hogy karót kapnék, bár nem sok kedvem van őszintén szólva 1000 angol oldal elolvasgatásához, lehet hogy ha már így alakult az átlagom akkor a korszopot dobni kéne, és jelekre ráfeküdni, még ha netán nem is jön össze.
Igazából ha tökéletesen biztos lehetnék abban, hogy a fenti három tárgyból meglesz az 5+5+3, akkor tökegyértelműen dobnám akár egy sikertelen jelekért is a korszopot.

Eljő egy szebb világ, hol a betonházak között nő majd virág.

Update 18:45: osztottam szoroztam és kibaszott idegesítő de nem merem eldobni a korszerű oprendszereket mert hátha beüt a ménkű és nem lesz meg az MIÂ… Na ezen még filóznom kell, basszus. Korszop helyett mondjuk tanulhatnék MI-t pl és akkor MI meglenneÂ… És ha mégse lesz meg? Faszkivan. Na ez a kurvanagy szopás ebben a 4,0-s minimumban, hogy az ember 20 évet öregszik mert akkora a stressz hogy mi van ha nem lesz megÂ… Nem ajánlom senkinek.


A blog dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme

A mai tanulás helyett. Egyébként meglett az algelem, holnap netmédia, holnapután szghálók. A héten egyeztetnem kell egy netpol házitémát (blog alapú zsurnalisztika vagy valami ilyesmi lesz), hétfőre le kell adnom, kedden webprog vizsga, szerdán netpol vizsga, csütörtökön mi vizsga, pénteken korszop vizsga, és ha ez mind megfelelően sikerül (azaz összejön belőle egy 4,0), akkor utána kedden megpróbálok egy jelek vizsgát.

A lista a megfigyelőközpontban található egyébként.


Probléma

©   Haszprus   |   bme

Most vettem észre, hogy az utolsó héten a jelek és az szghálók vizsga nemcsak egy napon, de egy időben is van.

Update 2006. jan. 12. 17:12: 99%-os valséggel dobtam a jeleket és ráfexem az szghálókra.


A helyzet egyre fokozódik

©   Haszprus   |   bme

Most vagy elkezdek egész nap tanulni, vagy nagyon csúnya időknek nézünk elébe.

Update 15:08: Kaptok még egy táblázatot mert jók voltatok. Akit untat, az azért kapja, mert rossz volt. Magyarázat gyanánt a vastag nagybetűk jelentenek olyan vizsgát amire megyek, vagy mentem. Az apróbb betűkkel írtak csak a vizsgaalkalmak (amikre nem megyek).


Tanulási para

©   Haszprus   |   bme

Kezd ez a vizsgaidőszak elég parássá válni. Még mindig semmi kedvem tanulni, a napi tanulási átlagom az elmúlt 20 napban 0,92 óra, pedig némely tárgyakra eszméletlen mennyiséget kellene gyúrni (MI, Szghálók, Jelek). Korszerű oprendszerekből is egy ezer oldalas angol doksit kéne elolvasnom. Gondok adódhatnak.

Update 10:41: Na átviszem a perifériákat a szerverterembe és megpróbálok rágyúrni az offline tartalmakra. Sajnos egy csomó segédanyag csak gépen van meg, és olyan mennyiségben, hogy nem igazán akarom kinyomtatni őket. Ez elég komoly probléma.

Update 10:55: A szerverteremből jelentkezünk. Vége.


Semirandom feltételek

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme

Összetett önkorlátozó rendszert vezettem be megint a blogon, ennek keretében vagyok kénytelen bejelentkezéshez kötni az olvasást. Ez sajnos a látogatottság csökkenésével jár. Valamit valamiért. A legtutibb az lenne, ha letilthatnám a regisztrációt is januárban, de ezt túl durvának találom. Noha hatásos is egyúttal.

8-tól MI vizsga. Nem értem az anyag végéig, neptunon is látom hogy a társaság harmada lemondta az ünnepek utáni vizsgázgatást Nos én teszek egy próbát, mert időm az van rá.


Reklámszociológia rulz

©   Haszprus   |   bme, reklám

Nah, már megin a szívinfarktus határán voltam, mire bejutottam Reklámszociológia szóbelire, hatalmas reklamálásra készültem, ehelyett az első kérdése az volt hogy a dolgozatot ki írta, mondtam hogy én, ő pedig eléggé meg volt elégedve

Pesszimizmus rulz again, mert így állandóan kellemes meglepetések érnek

Azt hallottam ugyanis, hogy az internetes reklámról szóló dolgozatokat nem igazán kedveli, sőt, és persze én erről a témáról írtam, ennek megfelelően arra készültem hogy nem fog tetszeni neki, hogy finoman fogalmazzak Erre csak rátett, hogy volt egy ilyen fejezetcímem, hogy A reklámipar vége, szóval volt mitől félnem

Most, hogy túl vagyok ezen a tárgyon, engedjétek meg, hogy bátran ajánljam bárkinek, az órák szórakoztatók, a házi pedig nem túl megerőltető (bár mondjuk én kurvanagy research-öt nyomtam a témakörben, de a hallomásaim alapján erre nem feltétlen van szükség).6. félévi órarend preview

©   Haszprus   |   bme

Kb. 0.2-es verzió, 43 kredit. Istenverte adatb és töki ütközés, pedig állítólag mindkettőre érdemes bejárni, és mindkettő szakirányfeltétel. (Ez az utolsó két szakirányfeltétel-tárgyam, ha minden jól megy. Mondjuk igaz, idénre valszám buktával számolok, de azért majd megpróbálok tenni ellene, mert igazából nem lenne jó )

Mi az istent adjak le ebből az órarendből? Mondjuk nem muszáj leadni semmit államin, de akkor úgy kérdezem, vajon melyik tárgyat lenne érdemes csak úgy a spájzba felvenni, arra az esetre, ha marhára ráérnék a 6. vizsgaidőszak végén?

Ps. ott lesz még a Digitális rendszerek és a Számításelmélet szigorlat (a móka kedvéért).

Mi micsoda?

infelm
Információ-elmélet (5.)
beszéd
Beszéd információs rendszerek (6.)
beágy
Beágyazott információs rendszerek (6.)
töki
Tömegkiszolgálás (4.)
adatb
Adatbázisok (5.)
irf
Informatikai rendszerek fejlesztése (6.)
form
Formális módszerek (6.)
szglab6
Számítógép labor 6 (==szglab5) (6.)
kódelm
Kódelmélet (6.)
szabtech
Szabályozástechnika (5.)

Korábbi félévek órarendjei


Elvonás ezerrel

©   Haszprus   |   bme, life

Egy hete ismét limitált júzerként tevékenykedek a saját gépemen, és a rendszergazdához nem tudom a jelszót. A hosts átírva, sok site kitiltva. (Ezért van az hogy mostanság más blogokon kevés a hozzászólásom A blog ftp-je szintén kitiltva, a blog.haszprus.hu viszont nem. Ellenben egy script gondoskodik róla, hogy egyrészt csak napközben írhassak blogbejegyzéseket, másrészt 8 naponta max 3-mat. Hogy ennek ellenére miért tudok mégis kommentálni, az igen egyszerű: a komment rendszerbe be lehet jelentkezni on the fly kommentküldéskor. Az adminba viszont értelemszerűen nem, szal az így nem kijátszható. A lényeg hogy az elvonó kitűnően működik, mert a saját blogom limitált látogatásán kívül mással nem igen tudom tölteni a neten az időt.

Mint élelmes NeoXon koma észrevette már, a splash screenen levő szám azt jelzi (for the record), hogy hány nap van hátra február 3-ig, ami a vizsgaidőszak vége. Igazából mást nem jelez, tehát nem a következményekig számolok vissza, csak szimplán a vizsgaidőszak utolsó napjáig. Persze reméljük, hogy kellemes következmények is lesznek a vizsgaidőszak végén. Szerencsére a kth-ban ahány embert megkérdezek, hogy hogy is megy az átiratkozási procedúra, annyiféle választ hallhatok. Sőt, még maga a dékánhelyettes, aki egyébként az ügynek a legfőbb illetékese, ő is csak találgat emailben, hogy vajon mi a határidő. Idézet az első leveléből: "Úgy emlékszem". És a másodikból: "Ez tűnik helyesnek." Mindez két egymásnak ellentmondó információval körítve. Rendkívül megnyugtatóÂ… Nembaj, legalább le van írva.

Jövő héten ha minden igaz, már csak egy talérd zh-t kell írnom (rossz esetben még egy mérés és szgkult zh-t is), aztán jönnek a vizsgák (nomeg valszám gyakiv). Úgyhogy szerintem ma el is megyek karácsonyi shopping spreere, és talán végre csinálok valamit a karórám szíjával, mert már több mint egy hónapja nem tom hordani.

LOL, Google-be ha az ember beírja, hogy "shopping spree", a suggest azt ajánlja fel, hogy "shopping spree tours", lololol konzumeridiótákÂ…

Ps. mér van az hogy egy cég kinti honlapján 22 dolcsis póló itthon 7200 Ft? (151%) Biztos azér mer Magyarországon ennyivel jobbak a keresetek mint US-ben. (Mindkét ár a netről származik a kinti illetve az itthoni hivatalos forgalmazótól.)
MI pzh donez!

©   Haszprus   |   bme

Megvan az MI-m, geccc!!!! ááááááááááháháááááááááááááááá

Érdekesség: 1 órát tanultam a zh után a pótzh-ra, és a pótzh-n háromszor annyi pontot értem el mint a zh-n. ÉÉÉÉrdekesssÂ…

És én még azon gondolkodtam hogy ne menjek be pzh-raÂ… Örök pesszimizmus mondjon le.


Elvonó

©   Haszprus   |   bme, life

Az elvonóból blogolok. Az elvonó a következőképpen néz ki. Beállítottam a hosts fájlban (tippért thx Cséfi & Balázs) hogy mely domaineket nem látogathatom. Javarészt blogok, index, origo, netvibes, ilyesmi. Rengeteg időt tudtam eltölteni ezekre kattintgatva, a sok közül valamelyik mindig frissült, vagy ha nem is, hát akkor is jó volt nézni akár éjjel 1-2-ig (függőség). A hosts fájlt már néhány napja alkalmazom, és azóta már képes voltam lefeküdni - és elaludni - sorban 20-kor, 23-kor, 1-kor, 23-kor. Ez elég jó eredmény. A probléma az volt, hogy a hostsot bármikor átírhattam, ha meg akartam nézni egy lapot.

Van a gépen két júzer (meg az administrator). A másik júzer rendszergazda, én a hosts átszerkeszthetetlenné tétele érdekében már nem vagyok az. A másik júzernek nem tudom a jelszavát. A hostshoz a továbbiakban nincs hozzáférésem.

A hosts nem tartalmazza a blogom valamint az osztályfórumom domainjeit. Ellenben írtam mindkettőbe még korábban egy scriptet, ami adott napszakra bekorlátozza a hozzáférésemet. Igaz, ez csak akkor működik, ha be vagyok jelentkezve, magyarán a cookie-k törlésével kijátszható a dolog. De nem játszom ki. A scriptet már át sem tudom írni, mert az ftp domainjét is letiltottam. Korábban napjában többször átírtam a scriptet, hogy feljöhessek a blogra

Szóval ez van, és én ennek nagyon örvendek, mert az idei hetente tanulásra fordított idő egyelőre a tavalyinak 40%-a, sajnos, ami elég súlyos visszaesés, és ez az adat már nem is nagyon fog változni, tekintve hogy a 11. héten járunk.


Nem lenne olyan szar assemblyben programozni, ha lenne hozzá valami normális leírásunk.

Phase one, 1 óra körül. Kipihent arc, rendezett asztal, adsl modemet kilőttem a halálba, nincs net.

Phase two, kicsit később, zene be, kávé be, telefonkábel ki, maszat az asztalon. Reláció az nincs.

Phase three, reggel 6 körül, doksi megírva, szemem alatt 10 év öregedés nyomai.

Phase four, megyek 8-ra beadni, pedig kész sincs, noha ez a beugrója a mérésnek, de ez most mellékes. Megyek. Meglátjuk.


ZH-k

©   Haszprus   |   bme

Na megérkezett a kijózanító szghálók zh eredmény, amihez nem ártott volna még egy pontÂ… Tegnapi MI zh is elég tré lett, asszem. Mérésekről még nem számoltam be idén, azokkal okés a dolog, bár nem megy mint a karikacsapás. Szóval ellezserkedem a dolgokat, és ez nem jó, okés? Nemtom ménem tom rávenni magam hogy tanuljak má. Kéne.

Update 16:23: na leiratkoztam 1-2 levlistáról (duma2002 duma2003 info2001 info2002 poen) és kivettem a kedvencekből a websudokut, egy IE7 blogot és egy Office12 blogot.Átlagok

©   Haszprus   |   bme

Jó átlagra menni, és biztos átlagra menni, két teljesen eltérő stratégiát követel. Megpróbálok tavasszal jó átlagra menni. Kevesebb bejárás, több olvasgatás, nagyobb kipihentség.


Sörözzek-e?

©   Haszprus   |   bme, barátok

A szituáció: még nem készültem rá szinte semmire semmit, és holnap után szghálók zh. (Tegyük hozzá hogy holnap 18 körül jövök haza) Vasárnap egy kérdéses sörözés a jedlik2002e-vel. Jövő csütörtökön algel zh (bár van aláírásom, de egyrészt for fun, másrészt átlagolják a vizsgával a zh-eredményt, ha jobb a zh), pénteken MI zh, szombaton tanítás, utána keddre assembly progi mérés2-ből pedig nem nagyon esett le hogy hogy is van ez az asm. Szóval a kérdés hogy befér-e az a sörözés. Komoly aggályaim vannak, nem tudom, és amúgy sem élek-halok az ilyen zárt, füstös helyiségben töltött sörözésekért, őszintén szólva.

Ma eddig 47 komment a blogon. Killer.

Digitszig elnapolva II?

©   Haszprus   |   bme
Erősen azon gondolkodom, hogy nem ebben a félévben kéne a digit rendszerek szigót lenyomni. A következő félévem ha minden jól megy, úgy fog kinézni, hogy lesz egy adatbázisok és tömegkiszolgálás még a szakiránykövetelményekből, nomeg a digit és számelm szigó. Ezeket kell lenyomni, éspedig államin, tehát a többi tantárgy úgymond bukható.

Korszerű oprendszerek :)

©   Haszprus   |   bme

Korszerű operációs rendszerek, ib147-es labor, Active Directory, Windows Server 2003, második alkalom a félévben…

Tanár megmutatja hogy központilag be lehet állítani a felhasználóknak dolgokat, mint pl. control panel letiltása:

Tanár (meglepődve)Hozzáférek a control panelhez?? Ez hogy lehet? Ez nem kéne hogy így legyen…
Valaki a hátsó sorból (viccelve)Véletlenül feltörtem…
Tanár (nem vágja)Igen? És hogy törted fel?
Hátsó sorból (rátesz egy lapáttal)Háát, múlt órán azér tanultunk dolgokat…

Másik párbeszéd


Osztálylista

©   Haszprus   |   barátok, bme, történelem, 12e

Elkezdtem szervezni a régi osztályom levlistáját. Maybe megkönnyít majd egy-két dolgot, legrosszabb esetben pedig nem. Ahogy hallom, a nálunk fiatalabb osztályokban remekül üzemel a dolog.

Update 22:24: (Részben az első két kommentre válaszul) Igazából nekem lenne kedvem (az osztálytársaim voltak az utolsók akik képesek voltak programokat együtt megszervezni ill résztvenni dolgokban) de úgy tűnik a legtöbben az érettségi után 3+ évvel úgy vannak vele mint ti. Mindegy, a listát megcsinálni nem volt meló, és ha netán összejön általa valami, annak akkor lehet örülni.

Ami tuti, hogy hallottam már más helyekről hogy ez a dolog működőképes. Lehet hogy ott jobb közösség volt, nemtom.

Az a jó, hogy ha tök fölöslegesen hoztam létre a listát akkor sincs semmi.

Valójában azonban az a helyzet hogy legtöbbjükre nekem sincs semmi szükségem. Jól érzem velük magukat, de nem hiányoznak az életemből. A konkrét személyek. A programok, kirándulások, táborok, bulik viszont igen.

Nyilván itt a bme-n kéne valami társaságot összeszervezni, de nehéz ügy, az emberek nem ismerik egymást, és nem kötődnek egymáshoz olyan szinten, mint gimiben. És ha még vannak is barátságok, ezek akkor se fognak össze 2-3 embernél nagyobb csoportokat.

Arról már ne is beszéljünk, hogy aki esetleg vidékről jár be, az egy rövidebb hétvégi összeröffenésben valszeg igen kis eséllyel lenne benne.


Digitszig elnapolva

©   Haszprus   |   bme
Lemondtam a holnapi digit szigorlatot végül, mert még nem készültem rá semmit, és noha azt hiszem lenne esélyem egy gyenge jegyre (elég nagy valószínűségét látom), inkább valami jobb jegyre megyek majd legközelebb. Talán október 14-én, talán nem. Most van fontosabb dolgom is, nem mintha foglalkoznék vele, de azért mégiscsak tanulnom kéne az aktuális tárgyakat, nomeg bent lenni órákon.

Analszig & jogsi

©   Haszprus   |   történelem, life, bme

Analszig meglett, és meghökkentő gyorsasággal megérkezett a jogsim is.

Fáj a torkom és a fejem, hétfőn megfázhattam vagy ilyesmi. Reggel vettem strepsilst, ám a helyzet csak rosszabb lett. Ma kihagytam (éppen kihagyom) az szgkultot, vmint egész nap halálos fáradtság volt rajtam, noha tegnap 22.30 körül képes voltam elaludni.

Nem jó körülmények a pénteki digitszighez.


Volt Korszerű oprendszerek órám, illetve igazából csak valami eligazítás jellegű órát hallhattunk, amire a 30-ból 2-en meg is jelentünk mire a tanár megérkezett, pedig késett kicsit Na jó ez így ferdítés, mert nem ma volt az első óra, és a többiek tudták hogy ma nem kell jönni, mint később számunkra is kiderült. Egy marha kellemes teremben leszünk, I épület (már ez eleve jó), és egy olyan labor, ahol forgószékek vannak, optikai egér, meg tft. Talán 17 colosak, de nem esküszöm. Igaz, a fókuszt szarul állítják be automatán, úgyhogy azt manuálisan korrigáltam. (Acer márka egyébként, úgyhogy vigyázzatok.)

Egész nap a fáradtság vezérelte tetteimet, nem volt ez másként hazaérkezésemkor sem, átaludtam az egész délutánt, jól.

Tavaly év elején két ember mondta, hogy felvett eszetlen kreditmennyiséget, egyikőjük 49-et, másik 63-mat. (Mindkettő államis) Utóbbi 15 kreditet teljesített, előbbi nem tudom, csak azt a hosszú listát hallottam hogy mikből lett kereszt, kb. a feléből Ez itt a bme, itt a sok kredit felvételéből nem következik a sok kredit teljesítése. BME propagandaszöveget hallottak.


Így csütörtök tájékára már totál hulla vagyok. A helyzet az, hogy szúnyog-invázió van, és amikor éjjel 1-3 körül lefekszem, kivétel nélkül mindig elalvásomat akadályozandó van egy szúnyog a szobában. Lámpa fel, várakozás, szúnyog nem látható, lámpa le. Majdnem elalvás, szúnyog megin megjelenés, csapkodás/leszarás, elaludni próbálás. Maszat egész éjjel falat/ajtót/dobozt kaparás, zajcsinálás, felébredés óránként. Reggel totál kómásnak levés, negyedik napon délután bealvás.

Elsősegélynyújtó vizsgát 15-kor letettem sikeresen, de az órarendem nem teszi lehetővé a petzvál ill. okmányiroda meglátogatását egészen keddig. Nem mintha számítana bármit is hogy mikortól vagyok egy fölösleges plasztikkártya tulajdonosa.

Valszámot V@rga K@talinnál vettem fel, ill. nemcsak én, hanem Mf meg még jópár ember is, és marhára örülünk, mert úgy néz ki, nem tekint mindent trivialitásnak. Ez az első órán inkább nyűg volt mint előny, de reményeim szerint későbbre is megtartja ezt a jó szokását. A siránkózókat pedig tájékoztatom hogy mostantól nem átlagolják a sikertelen zh-t a pótzh-val és a gyakiv-vel, hanem a jobbik számít. Sikeres zh esetén továbbra is lehet javítani (meg rontani) a pzh időpontjában, átlagolós módszerrel.

Egyúttal döntöttem a csütörtöki hármas ütközésemről: webprg valszám és szghálók közül valszámra fogok bejárni. Szghálókból van valami jegyzet, webprogból felrakja a kivetített anyagot netre, a valszámra pedig mivel egy szakiránykövetelmény töki is épül, ezért egyértelműen a három közül a legnagyobb jelentőségű.


Jelek

©   Haszprus   |   bme
info2004-ről egy levélrészlet (nem én írtam)
Előtte volt Jelek és Rendszerek tantárgy...és hát mit ne mondjak...egy büdös szót nem értettünk az egészből. De tényleg, azt sem tudtuk, hogy miről próbál beszélni a csávó.
So true. Ez azért elég sokkoló így első hét szerdáján. Még annyit: fószer első órán aszondja "nem számítottam hogy ennyien lesznek, mert bár 593-man vették fel a tantárgyat, de ebből több mint 200-nak már van aláírása." Mindenki gondolkodjon el, hogy ez miből következhet egyenes féléven A könyvbe (illetve a két kötet közül az elsőbe) bele van írva hogy az első kötet a jelek1-hez a második a jelek2-höz van. A szopás csak az hogy pár éve összevonták a két félévet egybe, és nagyjából ugyanazt ledarálják. Atomdurva, de komolyan, nemtom mi lesz velem.

Analszig fél év múlva

©   Haszprus   |   bme

No hát nem lett meg az analszig. Számítottam erre, bár valójában egy gyenge kettesben reménykedtem. Ha lett volna még másfél pontom, fel is kerekítették volna. (Van 34 darab minimumpontos.)

Elég aggasztó hogy mi lesz az analízis-tudásommal fél év múlva, de ennél is aggasztóbb hogy fél év múlva a keresztes anal2 kurzus végződik, ami azt jelenti hogy nem lesz benne penge ember aki esetleg képben lehetne az anyaggal.


5. félév 1. nap

©   Haszprus   |   bme

A mai napom: algel ea, rexoc, webprg, netpol, talérd. 11 órás nap, és überlájt volt, csak annyit mondhatok. Még egy hazaugrásra is futotta. Írnék még többet de ma inkább nem. Ilyen tárgyakból nem kunszt a jó átlag. (csak pofára ne essek)

Találkoztam többek közt mainframe-mel (algel), Imóval (algel), ralesk-kel (webprg), Zsófival (talérd). Rexocon késtem (i-ből st 4. emeletre) és nemtom kik ültek hátul, netpolon megin késtem (i-ből r 5. emeletére) de ott se láttam ismerős arcot. Algel persze tele volt velük.

Algel és webprg borzalmas volt (bár később azért majd beindulnak), a többi bár különböző mértékekben, de meglehetősen tetszett, noha a rexoctól féltem a tárgy felvételekor. G#lántai totál kész, szerdán lesz vele szgkult, kiváncsi vagyok azon mit alkot


Sunshine az ötödik félévben

©   Haszprus   |   bme

Várom az ötödik félévet.

Izgalmasnak ígérkezik, sok érdekes órával (választhatók és közismeretik), és jónéhány olyannal, ami nem érdekes, viszont kihívás (jelek). Meglepő módon nem félek a jelektől sem a napokban. Azt hiszem, felfedeztem, hogy ha nagyon nagy gáz lenne, akkor lehet találni embereket korrepre, és kész. Van is egy jelölt, aki remélem majd jó lesz jelekből

Pénteken analízis szigorlat volt. Készültem rá 7,5 órát, ami elég kevés. Tekintve hogy anal1-et ugye nem is tanultam (anno). (Õshiba volt.) Teljesen kiestem a gyakorlatból. Alapvető dolgokból. Olyanokból, amit miután meghallottam a megoldást, bazzegoltam egy jót, hogy ez hogy nem jutott eszembe. Nem tudom, hogy átmentem-e. Ha igen, akkor erősen a ponthatár közelében, de igazából nem számítok rá. Viszont nincs sem anyagi vonzata, sem órarendi, és úgy különösebben nem is izgat.

A félév során háromszor lesz digitális rendszerek szigorlat. Megpróbálok az elsőre menni (szeptember 23, péntek). Nem hiszem, hogy különösebben gáz lenne, bár szinte a nulláról kell újra megtanulnom a dolgokat, de nem érzem nehéz feladatnak.

Az ötödik félév leggázabb anyagának jelen pillanatban a valszámot és a mérés2-t tartom, de a mérés2-ről majd biztos megváltozik a véleményem. Minden esetre ez teljesen no komment kategória, hogy már az első tanítási napra van leckénk, mégpedig neten kihirdetve.


Na kihirdették Az internetmédia kérdései c. tárgy időpontjait: k & cs 16.15-18.00, így a frissített órarend még szarabbul néz ki:

Titkon reménykedtem, hogy olyan időpontba tegyék, hogy ne tudjam felvenni, hát nem jött be. Most aztán igazán nagy kérdés állt elém: leadjak-e valamit. 48 kredit sok. Sok, mégpedig az ütközések miatt, és a lyukas-órák miatt. Kurvasok ütközés, kurvasok lyukas-óra, hasztalan délelőttök, estébe nyúló nappali tagozat, némely órák garantált átalvása.

Update 19:11: Ha a kép fölé viszed az egeret, láthatod álmaim órarendjét tökugyanezen órákból kirakva.

Update 2005. szep. 12. 21:21: az átalakítás nélküli órarendet frissítettem a remélhetőleg ultimate verzióra.


5. félévi órarend

©   Haszprus   |   bme

Jó? Nem. Kurva szar. Heti 2 nap fele useless (kedd és csütörtök, tudjátok mikor fogom kihasználni a déli órák előtti időt hasznosan). Webprog, valszám, és szghálók tárgyakból csak egyre fogok tudni normálisan bejárni. Néha a korszerű oprendszerek és mesterséges intelligencia óráimmal ütközni fognak a zh-im. Kellemetlen lyukak az órarendben (úgysincs pézzem meleg kajára). Kellemetlenül hosszú napok (hétfő, szerda 8-tól 19-ig, brrr).

Rengeteg időt eltöltöttem neptunban meg az excel tábláimban azzal, hogy valami jó órarendet rakjak össze, és egyszerűen ennél jobbat nem lehetett. Szarul vannak meghirdetve a tárgyak. Például az összes választható tárgy a webprog idejében van (kivéve a korszerű oprendszereket), így ezekből csak egyet tudtam felvenni (a webprogot).

Mire kéne bejárnom csütörtökön? Webprog, valszám, szghálók?

Elgondolkodtató hogy esetleg a találérdet leadjam, nem tudom. Elég szar helyen van, mert lyukas óra van előtte, és az ilyesmi rossz útra vezeti az embert. Ugyanakkor állítólag marha könnyű. Nemtom. Bejárás nélkül jó lehet, de bejárással heti 3 óra időveszteség nem kevés.

Frissen bekapcsolódó olvasóknak, eme pokoli és ráadásul idióta (közismereti tárgyak) órarend célja a 4,0-s ösztöndíjindex minél biztosabb megszerzése.

28 kötelező, 8 közismereti, 10 választható kredit. Konkrétan:

5 algel algoritmusok elmélete
5 jelek jelek és rendszerek
5 szgh számítógép-hálózatok
5 mi mesterséges intelligencia
5 valszám valószínűségszámítás
3 mérés mérés labor 2
5 korszop korszerű operációs rendszerek
5 webprog a web programozása
2 rexoc reklámszociológia
2 találérd találmányok és érdekességek
2 szgkult számítógépes kultúra
2 netpol internet-gazdaság, internet-politika

Sík ideg vok. Ráadásul pénteken analízis szigorlat, amire eddig egy betűt nem készültem, és nem úgy néz ki hogy könnyen rávenném magam.

(4. félévi órarend-tervezetem - pár dolog végül nem így volt)


5. félév könyvei

©   Haszprus   |   bme
Elmondom mit gondolokÂ…Na jó, inkább nem.

Puszta tényközlésként ez 15 kredit, azaz 3 db tárgynak a könyvei. Szintén tény hogy valszeg háromszor ennyi (kreditnyi) tárgyam lesz.

ASP.NET-be nem tanultam bele, problémásnak tartottam, nem voltak jó források, lehet hogy kellett volna venni egy könyvet, nem tudom, mindegy, 1-2 nap alatt feladtam és érdekesebb dolgokkal foglaltam le magam, így a webportálok fejlesztése nevű tárgyat valszeg nem merem felvenni (mivel bejárni nem tudnék rá és lesz még néhány órám amikre nem fogok tudni bejárni - konkrétan a számítógép-hálózatok, a valószínűségszámítás és a webprogramozás közül kettő).

Analkorrep

©   Haszprus   |   barátok, bme, life

Különben volt ma itt Mr.Happy Mainframe és nyomtam neki egy kis anal2 korrepetációt. Durva, mi? De azért éreztem, hogy van még hova fejlődni szigorlatig. Nem kötelező persze, de a lehetőség adott.

Utána toltam egy kis veszélyt az utakra, nem hagyom nyugton sem a gyalogos sem a motorizált lakosságot. Holnap is hasonló terrortámadás a terv. Kis város, kis terror.
Úgy alakult, hogy tegnap végül 41 óra ébrenlét után lefeküdtem aludni. Először filmet akartam nézni, de öt perc ocean's twelve után kénytelen voltam beismerni hogy ha csak minden második percet látom, azzal nem sokra megyek

41 óra, mert szinte egy nap alatt kellett tanulnom depót a vizsgára, zh óta ugyanis nem sokat törődtem vele. Ennek megfelelően viszont marhára szét voltam csúszva a vizsgán (szóbeli). Az is biztos, hogy jobban jártam, mintha aludtam volna tanulás helyett, mert akkor most tényleg vehetném fel a depót kereszten (Gondolom.)

Miről ismered meg a bme-viket?

©   Haszprus   |   bme
Arról hogy nálunk a tantárgyak egy jórészének eredményei valami ilyesmik, mint pl. most az oprének:
vizsgázók: 177 -> 178 -> 132
átlag:    1.706 -> 1.71 -> 1.53
átment:   35.0% -> 42.7% -> 36.4%
(stats by kronik)

Nekem négyes thank god (ilyenből négy darab született az uccsó vizsgán, meg egy ötös). A tárgyat amúgy 517-en vették fel, mindenki számolgasson. Lusták helyett: nagyjából 190 ember ment át. (Nem pontos becslés mert leszarom.) Higgyétek el, nem hülyék járnak pedig a bme-vikre, akárhova is esik az oktatás színvonala. Minden relatív, tessék a többi helyhez viszonyítani. Csak kicsit erősek a számonkérések.

Persze nem mindenből, de azért tanulni kell mint állat, izmosan. Én oprére évközben 20, vizsgaidőszakban 36 órát tanultam, ami több mint az analízisre fordított időm, és mégis, a négyesért reklamációra voltam kényszerülve. Nem szoktam egyébként reklamálni de gondoltam ha már lúd legyen kövér (4,30). Összehasonlítás képpen depóra lényegében nem jártam be, a zh+pzh kombóra 20, a vizsgára 9 órát készültem, a prologot ma éjjel kezdtem el átismételni, alig fogott az agyam közel egynapos ébrenlét után, aztán négyes lett. Persze jófejek voltak a vizsgáztatók is.

Köszönöm minden tanárnak, aki emberszámba veszi a hallgatót.

Túl vagyok a negyedik féléven. Életem legborzalmasabb időszaka volt ez. Ennyit még sosem tanultam, s ami a legfőbb, ennyi tanórám sem volt sosem. Bejárós ember vagyok, és nehéz volt összeigazítani az itthoni tanulást azzal hogy majd' mindennap késő délutánig benn voltam a bme-n. Muszáj volt, mert nem bukhattam el semmit. Persze végül mégis megtettem, de a lényeg nem ez, hanem hogy összejött a 4,0.

Egészen az utolsó percig nem reménykedtem benne. Ma reggel még azt hittem, meg fognak vágni depóból, de négyes lett. Örök pesszimista vagyok.

Költségtérítésre járok a bme vik műinfóra, ez nyilván annak aki kicsit is figyelmesebben olvassa a blogot, már feltűnt. Szerencsére ez már nem sokáig lesz így. Az állami finanszírozásra való áttérés feltétele hogy két féléven keresztül 4,0-s ösztöndíjat érjen el a hallgató, valamint legyen elég megüresedett állami hallgatói hely. Ez utóbbi feltétel vicces, mert triviálisan teljesül. Igen nagy lemorzsolódás van a bme-viken. (Egyébként a többi karon 3,5 elég az átvételhez. Érdekes.)

A félévvel és a 48 kredittel eredetileg az volt a célom, hogy majdnem végleg behozzam az első félévben generált irdatlan lemaradásomat. Azonban demian javaslatára stratégiát váltottam, és a szimpla tárgyelvégzések helyett az átlagra kezdtem törekedni. (A kettő nem ugyanaz.) Ezúton köszönöm neki a tanácsot, remek ötlet volt.

A következő félévben a 4,0 elérését úgy teszem könnyebbé, hogy nem 48 alaptantárgyi kreditet veszek fel - melyek triviálisan jóval nehezebbek a legtöbb választható, de főleg közismereti tárgynál -, hanem ez utóbbiakból lesz a tárgyaim fele. Hogy ez nem tesz jót az előrehaladásomnak, az most egy teljesen mellékes szempont.

Állami finanszírozottként az ember nem kell azon filózzon, izzadjon, rémeket álmodjon másfél hónapon keresztül a tárgyfelvétel véglegesítése előtt, hogy jól megfontolta-e a félévi stratégiáját (nem minden költségtérítéses hallgatónak könnyű kipengetni az ittlétének tarifáját). Nem kell azon parázzon, hogy elbukik egy tárgyat, megteheti. Az állami finanszírozott ösztöndíjat is kap, és még egyebeket is, ha anyagi helyzete úgy hozza. Legtöbbjüket nem fenyegeti az sem, hogy kiürül a kassza és ott kell hagyniuk hőn szeretett intézményüket.

Az állami finanszírozott létnek egyetlen hátránya, hogy nem nehezednek az ember vállára az elbukott kreditek súlyos összegei, s így nincs az a szintű ösztönzés a tanulásra. Ha mégis, akkor is csak egy ejnye-bejnye kategóriájú összeg formájában, de ahhoz is már elég szarul kell teljesíteni.

Nagyon megnyugodtam. Idegeskedéstől mentes nyaram lesz.

Ösztöndíjindex splash screen - way to heaven
Összeomlás

©   Haszprus   |   bme
Akármennyit is tanulom az oprét egyszerűen nem tudom megválaszolni a kérdéseket. Szememen be, fülemen ki, vagy valami ilyesmi módon áramolnak át rajtam az olvasott opre anyagok. Arról nem is beszélve hogy a kinyomtatott depo úúúúúúristen mennyi, marha sok anyag.

Voltam fodrásznál, megint szarul nyírták le a pajeszomat (fél centis eltérés a két oldal között), de mindegy, nem érdekel, egy év alatt megedződtem hogy miféle fodrászok vannak a környéken.

Algelből pedig betetováltattam az aláírásomat az indexbe.

Nem hiszem hogy meglesz a 4,0. Kb. jövő hét kedden kiderül.

Most pedig ülve elaludnék.

Elmaradás

©   Haszprus   |   bme
Tegnap 1,5, tegnapelőtt 1,8 órát tanultam. Bajok lesznek. Elkezdtem kinyomtatni a depo slide-okat mert tudom hogy bekapcsolt géppel, pdf-ből olvasva teljesen esélytelen hogy az ötödik oldalnál tovább jussak.

Update 04:22: na kész a nyomtatás, de kicsit elbizonytalanodtam a mennyiség láttán...


Opre-túladagolás

©   Haszprus   |   bme
Remélem nincs olyan hogy opre-túladagolás mert akkor megszívtam. Éjjel 2,46 + nappal 0,62+1,47+1,8 = total 6,35 óra.

Ezt egy all-time-low látogatottsággal háláltátok meg nekem. Hát. Nem szép. Íllandóan fenyegetőznöm kell? Annyi engedményt tehetek, hogy nem muszáj elolvassátok a dolgokat, elég ha jöttök az oldalra mondjuk óránként.

Analszig most?

©   Haszprus   |   bme
Megnéztem a múlt heti analszig feladatsort, így első ránézésre 58 pont környékét tudnék összekaparni belőle. Sok elméleti kérdés van, azokra nemtok mit írni, sose tanultam definíciókat meg tételeket szó szerint, csak alkalmazni tom őket. Persze ha leírom valami parasztias fogalmazással, valszeg úgy is adnak rá vhány pontot.

Naszal a nagy kérdés hogy menjek-e szigorlatozni próba szerencse alapon szerdán? Nem készülnék rá külön, mert nincs időm (csütörtökön opre, pénteken depo). Ami miatt kérdéses az egész, hogy ezzel felborítanám a bioritmusomat megint (éjszaka vagyok ébren mostanság és egy reggel 8-as szigorlat után átaludnám az egész napot, nem csak délig), és így jelentősen megnyirbálnám az opre/depo tanulásra fordítható időmet.

Azt hiszem, ezzel lényegében meg is válaszoltam a kérdést. Az analszigre ráérek, depo+opre viszont most kell kurvajól sikerüljön, nem máskor, meg nem rosszul. Ami miatt jó lenne most menni, hogy most alapból tudnám hozni azt a pontszámot ami elég egy ketteshez vagy akár hármashoz, szeptemberre meg tutira rá kéne készüljek megint egy csomót. Mondjuk állítólag nem baj ha jelek előtt felfrissítem az analízistÂ…


Anal: 3

©   Haszprus   |   bme
na 62 pont lett az analízisem which means itz gooood. volt két feladat amihez hozzá se tudtam szagolni, ergo amihez igen, azt elég jól megoldottam. nekem 55-től hármas amúgy. ennyi pontot még sosem láttam analízis vizsgán. igazából ez életem második anal vizsgája a bme-n (anal1-et is beszámítva), de az előző csak 6 pontig lett értékelve (beugró rulez).
[17:04] szevasztok
[17:04] skacok
[17:04] egy korszak zárult le ma
[17:04] átmentem végre anal2-ből ÍÍÍÍÍÍ

Algel "donez"

©   Haszprus   |   bme
voltam algelen. 14.00-kor lesz vége. nem, nem a vizsgateremből blogolok, ez nem az az intézmény. (mert olyan is van)

kicsit sajnálom, mert elég sok órát rászántam erre a tárgyra, csak sajna zh után nem nagyon tudtam/akartam bent lenni (egyéb pótzh-k miatt), és egyéb tárgyak miatt időm sem jutott rá. persze ráfoghatjuk hogy minek gépeztem annyit, ez is igaz, de. na mindegy. ez most ilyen lett. nem szép de ez van.

most már meg kell csinálnom 3,5-re az oprét meg depót. jövő csütörtök és péntek.

merem remélni hogy azért az analom meglesz hármas, mert különben opre+depo 4,0-ra kellene, az viszont egy kemény menet lenne. (a 3,5 is az lesz.)

vazz. világfájdalom. ötpercenként változik a véleményem, hogy vajon meg fogom-e tudni csinálni a 4,0-t vagy sem.

kicsit azért is levert vagyok mert igazából "éreztem" a vizsgát. egy kis hajrával akár teljesíthettem is volna.

Vizsga előtt bealvás

©   Haszprus   |   fáradtság, bme
Reggel Hajnalban egy marha szar anal konzi volt. A tanár először rosszul írt fel 4 képletet a táblára az eleje felé, aztán a vége felé is kiderült hogy valami hülye teóriája van a körintegrál bizonyos eseteiről, azt hiszi róluk hogy ha többszörös szingularitási pont van bennük, akkor a körintegrál értéke nulla. Csakhát lófa#zt, ez nem így van. Hogy lehet ilyen embert küldeni analkonzit tartani?? (Meg bizonyára gyakot is tart.) Mikor elmagyarázták neki a helyes képletet (ez eltartott legalább 5 percig), utána azt mondta: "Még mindig nem értem hol hibázik az érvelésem." Jó, nem érted, de nem úgy van, ne is égesd magad ezzel.

Anal konzi után hazajöttem, kicsit neteztem, aztán bealudtam. Mostanáig.

Holnap anal, algel. Utóbbira a vizsgaidőszakban elnyomtam 8,5 órát (igaz ebből 5 óra tömegkonzi volt), de nemtok semmit. Ja, hát épp ezért, most jövök rá. Tömegkonziból nem lehet megtanulni az algelt, hiába nagy az áttanult órák száma. Elbukom, de lehet hogy bemegyek. A depó pedig max 4-es lehet (mert a vizsgából 15 pont a nagyházi lett volna, mint kiderült). Innentől kezdve valszeg nem lesz meg a 4,0-m. Persze megint pesszimista vagyok, de mint minden pesszimista, realistának tartom magam.

Hétfőn volt egy anal2 korrep by Carl0s [részt vett még MikZol + vmi negyedik gyerek], aminek tegnap átnéztem az anyagát. Hasznos volt, megtanultam körintegrálni. A tegnapi algel vizsgára nem mentem el, majd jövő héten az anallal egy napon. Húzós lesz. Ma reggel volt egy anal korrep többes integrálokból [ahol részt vett még Orca] de a srác aki azt bevállalta, elég pofátlan módon kb. lószart se értett az egészhez (nem baráti alapú korrep volt, mert úgy simán elmenne). Utána tartottam körintegrálból egy kis magánkorrepet, ha már egyszer megértettem

1 óra szünet, délután újabb 3 óra korrep [= gyorstalpaló] a hétfői csapattal. Nem volt rossz, bár a Laurent sor nem igazán esett még le, tekintve hogy magával a sorfejtéssel bajom van, és lusta is vagyok átnézni. Na mindegy így ma eddig 6,5 óra analnál járunk ami elég tekintélyes mennyiség

Még mindig hiányzik pár ismeret gimiből

Azt gondoltam, időnként vissza rakom az admin felületet és benyögök pár szót, hogy örüljetek, szóval a blog mostantól nyitva van, bár nem fogok túl gyakran postolni még így se.

Igazából frankó lenne teljes féléveket ilyen gyorstalpalókkal vagy ha úgy tetszik, szintfelhozókkal teletűzdelni, mert marha hasznosak, lényegében két nap alatt megtanulja az ember azt amit itthon három félév alatt se

Ja egyébként a szaromból következően szeptemberben mehetek digit szigorlatra és ha minden jól alakul akkor még a másik két szig is a nyakamba hullik.


Kedden négyes lett a szarom, viszont a holnapi algel vizsgát most mondtam le.

Jövő csütörtökön eszerint anal iv 8-tól 10-ig és algel vizsga 12-től 14-ig, utóbbiból utolsó alkalom. Nem egyszerű. Depo vizsgám jövő pénteken lenne, lehet hogy azt emiatt egy héttel tolni kellene, sőt biztos.

De az is lehet hogy hagynom kéne az algelt a francba (mert jelenleg semmit se tudok a zh utáni anyagból), rámenni hogy analból hármas legyek, és opréből meg depóból 3,5-ös átlagot szerezni (pl. egyik 4-es másik 3-mas). Az már kiderült az eddigi vizsgaeredményekből, hogy az opre húzós e tekintetben.

Most egy darabig megint nem frissítek.

Tanulnom kell. Ideiglenesen letörlöm a szerverről az admin felületet. Terveim szerint kb. június 16-ig nem írok semmit, utána meglátjuk.

Eddig 2,5 hét alatt összesen 28 órát készültem, ami botrányosan kevés. Analízisem csütörtökön lesz, gyakorlatilag két napom van rá felkészülni, mert eddig egész nap a blog statisztikáját néztem, meg más blogokat. Ez utóbbival nem tudok mit kezdeni. Az admin felület eltávolítása egy olyan jelzés értékű dolog, amiből értenem kell.

Ne legyetek netfüggők, azt mondom.

A kommentelési lehetőségemet meghagyom, 24 óránként hét három kommentet írhatok. Az új bejegyzések hiányában ez feltehetően bőven sok lesz.

Szevasztok.

Ps. magamat ismerve nem kizárt ofkorsz hogy már néhány óra múlva újra felrakom az admin felületet de azért próbálom nem megtenni

update 2005.06.11. 00:20 a nyitási dátumot július 1-re módosítom.

Opre majd

©   Haszprus   |   bme
Na erre az Opréra még gyúrni kell, mert éjjel megin netfüggtem. A kettes nem cél, tehát inkább nem írtam annyit hogy meglegyen. Nincs semmi önkontroll. Persze mihez képest. Egy évvel ezelőtthöz képest a megtestesült önkontroll vagyok.

Mondjuk így hogy kétnaponta alszom összesen 6 órát, nem nehéz elveszteni az önkontrollt.

Csütörtökön Anal2 és valamikorra be kell iktatnom egy oprét. Nehéz ügy.

Update 16:09: az Oprét beteszem az utolsó hétre, így nem hagyok helyet dékáni iv-nek. Ami gáz, mert az opre beugrós (szóval elég csak szar kiskérdéseket kapni és kész), dehát ez van. Ha két hét múlva mennék, akkor felborulna az egész vizsgaelosztásom, lenne megint egy háromvizsgás hetem, mint amilyen ez volt, és azt beszopnám mint állat. (Igaz, a hét felében az ablakomat cserélték, ami sokmindenre elég rossz hatással volt.)

Opre 10-től

©   Haszprus   |   bme
Jóreggelt mindenkinek, tanuljuk át 4 óra alvás után az éjszakát című projektünket figyelhetik meg azon kedves olvasóim, akik velem együtt felébredtek az éjjel 1-re beállított csörgőórámra. A dolog valószínűleg abból fog állni, hogy majd csak délután írok bejegyzéseket. Ezen kívül. Az a 210+50 oldal még mindig hátra van.

Elektro donez, 15 kredit

©   Haszprus   |   bme
Akit érdekel visszakeresheti a blogban hogy mennyit készültem elektróra, illetve nem, úgyhogy inkább leírom: éjjel 3-tól kb. 3:45-ig átnéztem egy-két dolgot, a zh utáni anyagrészből semmit. Azon gondolkoztam hogy lemondom. De nem. Megírtam és megérte mert kettes lett (elektróból kettest akartam). Viszont ennek fényében ha javítóvizsgázok valamiből, akkor az lehet hogy inkább az elektró lesz, és nem a fony. De a fony hasznosabb lenne (ld. számelm szigorlat) Ja és nem ment át mindenki elektróból bár egyéni eredményét senkinek se néztem meg, csak a jegyek oszlopra pillantottam rá, most már sajnálom.

Íllapotjelentés: 15 kredit eddig (szglab4 mérés1 fony elektro). Maximum 43 lehet. 48-ból (valszám nem).

Holnap Opre, el kéne olvasni még 210 + 50 oldalt. Zűrös, mert hulla fáradt vagyok, 2-2,5 órát aludtam éjjel. Kéne belőle ötös de már érzem hogy nem fog összejönni. Kibaszott pesszimista vagyok.

Eddig 1,5 az ösztöndíjindexem. Ha az alábbi eredményeket el tudom érni akkor már jó vagyok kellően (4,0-hoz):
anal: 3
algel: 2
depo: 3
opre: 3
szar: 3

Ehhez képest szeretnék depóból és opréból mondjuk ötöst. Opréból valszeg kizárt mert rövid a határidő, ld. fentebb.

Órarend 2.0

©   Haszprus   |   bme
Nagy bajban vagyok. Az összes választható tárgyam ütközik kulcsfontosságú alaptantervi tárgyakkal, ezért leadtam őket (48 kreditnyi tárgy!!!). (A kibaszott jeleket jobb helyre nem is rakhatták volna, mert így egyszerre két időpontban lévő óracsomagot zár ki)

Alig maradt kreditem.

Az órarendből kivettem azokat a tárgyakat amiket idén várhatóan megcsinálok (szóval valszám kivételével minden idei tárgyamat).

Ilyen szar lett belőle:Nemtom mitévő legyek. Ha nemtok felvenni legalább 45 kreditet, akkor kurvanagy bajban leszek, ugyanakkor nem akarom a 2-kreditesekhez tartozó esszéírásokkal tölteni az egész félévet és vizsgaidőszakomat... (Ezen tárgyak időpontjai nagyrészt még nincsenek meghirdetve, reménykedek.)

Ja, 28 alaptantervi kredit, ennyit tudok felvenni most. Így is ebből már 8 a szakirányhoz szükségtelen, azonban sajnos ez a 8 kredit (mérés2 & MI) nem ütközik semmivel, ígyhát jobbhíján ezeket veszem fel. A fenti órarendben összesen 28+13=38 kredit látható, azonban 5 kredit ütközik a jelekkel. Igaz, heti 4-ből csak 1 órában. Arra gondoltam annak az órának mondjuk csak a felére járnék be. Nemtom jól gondoltam-e... További 2 kredit ütközik hétfőn is. Szóval szar. Szar szar szar. 28+6=34 felvehető kredit mindössze. Szar. Szar szar. Hmm. Ráadásul nehéz tárgyak. Valszám, jelek, szghálók (állítólag nagyon seggelős, meg ezer képlet). MI-t és Adatb-t nemtom nehéz-e. Mérés2 nehezebb mint az 1, sajna, ráadásul egész évben készülni is kell rá ugye. Tökmindegy ehhez hozzá kell gyűjtenem még legalább 12-14 kreditet, és úgy tűnik, hogy választhatóból nem fogok tudni egy darabot se. És hát elég valószínűtlen hogy pont tele tudnám tömködni még további 14 kreditnyi közismeretivel a lyukakat, ráadásul befigyelne az egész vizsgaidőszakban esszéírás esete...

Update 2005. jún. 02. 01:02: Egyébként felvettem a következő közismereti tárgyakat, csak még legtöbbjének nem tudni az időpontját:
 1. A társas lény
 2. Adatvédelem és információszabadság
 3. A társadalomelemzés alapjai
 4. Az internetmédia kérdései
 5. Bevezetés az ergonómiába
 6. Dokumentumszerkesztés
 7. Etika
 8. Fogyasztás-szociológia
 9. Hulladékgazdálkodás
 10. Internet-gazdaság, Internet-politika
 11. Jövőképek, előrejelzések
 12. A tömegkommunikáció szociológiája
 13. Reklámszociológia
 14. Számítógépes kultúra
 15. Szoftver ergonómia
 16. Találmányok és érdekességek
 17. Tudomány és technika a XX. században

Valszám x

©   Haszprus   |   bme
Ez a három vizsgás hetem. Reggel 8-tól valszám gyakiv. Megyek x-elgetni. 0 percet készültem rá. X-elgetés rulez. Csütörtök elektro, péntek opre. Opréra gyúrok, kéne a jó jegy. Elektróból minimálkettesre hajtok, vagy még arra se nagyon. Talán átnézem. De lehet hogy átnézni se kéne hozzá. De az azért kockázatos. Na ennyi most. Kurva ablakcsere, 3-4 napig nem lehetek a szobámban, ráadásul a szövegelésüket kell hallgatnom (=nem lehet mellette tanulni), eszetlen szopás. Ja, és persze úgy ígérték, hogy egy nap alatt meglesz. Jómunkásemberek, szevasztok. Még szerencse hogy legalább ma nem volt olyan ge#i meleg, mert megpusztultam volna.

Update 11:26: Nem jött be. Emiatt késik fél évet a szakirányom. Nem bánom. Kérdés hogy ne rendezzem-e át a vizsgaidőszakom hátralevő részét, ami jelenleg eképp fest:

Lehetne pl. a SzAr-t átrakni utolsó hétre, vagy a depora 1 helyett 2 hetet hagyni.

Risztekpa

©   Haszprus   |   bme
Köszönöm mindazok respektációját akik szerint szép dolog volt olyankor átmenni fonyból amikor reklamálás előtt 67-ből 62 versenyzőt megvágtak. Minden esetre nem örülök az eredményemnek, javítón gondolkodom, dehát az időmbe nem nagyon fog beleférni. Remélem szerdán megrántanak valszám gyakiv-n és akkor depóból talán össze tudok kaparni egy ötöst (máskülönben interferálna a depó és a valszám vizsgám ). Na ezek most a tervek.

Elmondom mit találnék hasznosnak. Megszüntetni tárgyfelvételnél a hallgatók egyenjogúságát. Mondjuk most sincs egyenjogúság, mert van akinek szétb#sszák a seggét mondjuk egy 40e Ft-os büntivel, ha elbukik egyetlen tárgyat, míg mások...

Mint ahogy ösztöndíjat sem kap mindenki egyformán, azt gondolom, a tárgyfelvételnél be kéne vezetni egy olyat, hogy ha egy adott tárgy férőhelyei beteltek, de van még várólista, akkor a várólistából azok kerüljenek be először az esetlegesen megüresedő helyekre, akik a korábbi félév(ek)ben a legkevesebb tárgyat vették fel feleslegesen. Felesleges tárgyfelvétel alatt hogy mit értünk, az még további pontosításra szorul. Én azt értem alatta, hogy a gyerek mondjuk a 14. héten kérdezi meg levlistán hogy vót-e má zh és ha azt mondják neki hogy nem, de az óra helyén és időpontjában lesz, akkor is visszakérdez, hogy és az hol meg mikor van. Sajnos rengetegen vesznek fel így tárgyakat, látom a levlistán.

Szóval aki ilyen mentalitással nyomul, az engem roppantmód bosszant, hogy jogosult valaki más elől elvenni a férőhelyet.

Persze a problémára más megoldás is létezne, éspedig a hallgatók egyforma bírságolása tárgyelbukás esetén. Hah persze ki is törne a lázadás hiszen van akinek már a kreditenkénti 1000 Ft-os bírság is sok. Pedig nem azt kéne fizesse az állam, hogy valaki évekig hawaii-on tartózkodik és közben veszi fel a tárgyakat szépen, esetleg ráadásul kitúrva másokat az alacsony létszámú kurzusokról.

Igen, várólistán vagyok egy tárgynak azon kurzusára ami helyett ráadásul a másikat szívesebben választanám, de ott már a várólista is betelt, és ez bosszant. Mint ahogy az is bosszant, hogy azért kerültem ide, mert a neptun 2 óra folyamatos kattintgatás után volt csak hajlandó beengedni, de ez alapvetően elég gyenge összefüggésben van a fenti problémával.

Ütközéseim

©   Haszprus   |   bme
Következő napokon következő időpontokban következő tárgyaim ütköznek. Mondd, te kit választanál?
 • Hétfő
  • 12-14
   • InfElm (igaz hogy alaptantervi de valszeg nem veszem fel az 5. félévben, hacsak ki nem derül hogy könnyű)
   • Szoftvertesztelés
   • Összetett webrendszerek
  • 17-19
   • Találmányok és érdekességek
   • Jövőképek, előrejelzések
 • Kedd
  • 12-14, mindez 13-tól 14-ig ütközik a 13-15-ig tartó Jelekkel
   • Adatbázisok szerver-oldali programozása
   • Az internet elemei és hozzáférési technológiái 1.
   • Korszerű operációs rendszerek
 • Csütörtök
  • 12-14, mindez ütközik a Számítógép-hálózatokkal és a Valszámmal (ehh)
   • Adatbáziskezelő rendszerek
   • Dokumentumszerkesztés
   • Összetett webrendszerek
   • Szoftvertesztelés
 • Péntek
  • 12-14
   • Adatbázisok szerver-oldali programozása
   • Az internet elemei és hozzáférési technológiái 1.
   • Korszerű operációs rendszerek
A szempontok: minél kevesebb ütközés (az optimális tárgyfelvételben nincs ütközés), minél könnyebb és számomra minél érdekesebb tantárgyak, amiket lehetőség szerint az I épületben tartanak, vagy ha nem ott, akkor legalábbis egymástól nem túl messzi épületekben. Minél kevesebb lyukas óra. Egyelőre egyébként nincs még kihirdetve hogy mit hol tartanak.

Státuszszimbólum

©   Haszprus   |   bme, úszás
Felvettem kb. 120 kreditet vaze, most akkor menő vagyok?

Az a baj egyébként hogy az a 20-25 kreditnyi választható amit fel akartam venni, mind ugyanabban az időpontban van. F#########asza.just for fun, az óráim 3/4-e még be sincs rajzolva ide

Na mi az értelme ennek. Hát csak annyi hogy össze tudjak majd válogatni egy olyan órarendet ami optimális lesz időbeosztás, kreditek, lájtosság, meg mindenféle szempontból, és ez nem megy anélkül hogy tudnám hogy melyik előadás mikor van. Szerencsére a KTH portálon megtekinthető 3-nál több óra is egy időpontban. Ofkorsz a legvégén majd ilyen 40-50 közötti kreditet veszek fel.

Ja figyelmes szemlélő megpillanthatja az idei tárgyaimat is a listában, ez azért van mert semmit se bízok a véletlenre

No még annyit hogy nemtom milyen tesit vegyek fel. Eddig 4 féléven át az úszást vettem, de csak első félévben teljesítettem. Most megin felvettem de igazából asszem ez nem egy bölcs dolog. Mondjuk valszeg szarni fogok rá nagy ívben, akármit is vennék fel, mert nem igazán high priority a dolog.


A nagy bukás?

©   Haszprus   |   bme, life
Az utóbbi 1 héten összesen 2,27 órát tanultam. Besokalltam. Mi lesz így? Viszont elterveztem, mennyit kéne tanuljak ahhoz, hogy teljesíteni tudjam ezt a vizsgaidőszakot. Hát nemtom, mission impossible, főleg hogy nincs kedvem már hozzá. Egyszerűen ülök a gép előtt és "majd egy óra múlva", "na még ezt a site-ot megnézem", "na most megnézem a leveleimet, aztán utána", "hopp frissült egy blog, na majd utána", "na most már ha ennyit gépeztem akkor egy film is belefér, oszt majd utána", "hopp éjjfél van, mosmá nem"...

Vége a szorgalmi időszaknak (igazából holnapig tart, de egy órám lesz, amire amúgy se megyek be, de főleg most hogy rövidebb is lesz mer az elején pótzh-t írnak, akiknek kell). Sajnos eluralkodott rajtam egy olyan érzés, hogy vége az egész félévnek, noha a legnehezebb rész igazából hátra van. Be kell hoznom némely tárgyakból 1-2 nap alatt fél féléves lemaradást. Ejh. És a 8 darab vizsgám is növekedett 8 vizsga + 1 gyakiv-re

Szorgalmi időszakom értékeléseként annyit írok, hogy:

 • 48 kreditet vettem fel. Mind alaptantervi tárgy, ez baromi fontos (hisz sokkal nehezebbek mint a választhatók vagy közismeretik). 40 kreditet elsőre vettem fel.
 • 10 tantárgy + tesi. (9-et elsőre vettem fel)
 • 2 félévközi jegyre záródó tantárgyam valószínűleg 5-ös lett (egyik biztosan).
 • 8 vizsgatárgyam van.
 • 7 vizsgatárgyból aláírást megszereztem a szorgalmi időszakban. Analízisből már tavalyról volt, de idén újra megírtam sikeresen a zh-kat.
 • 1 vizsgatárgyból (Valszám) nem teljesítettem az évközi követelményeket se zh-n, se pótzh-n. Következmény: gyakiv. Meglepő módon tökéletes pontossággal prediktáltátok félév elején a szavazógépen, hogy így fog történni.

Mérés1

©   Haszprus   |   bme
Gyorsan adminisztráljuk, hogy tévedtünk, amikor mainframe-mel azt gondoltuk úgy egy hónapja, hogy mérésből mindenki jelest kap. Mert ha testközelből nem is tapasztaltam meg ezt az érzést, de az eredményeket tartalmazó íven láttam, hogy elég vegyesek a jegyek, van ott minden.

Gép kitiltva

©   Haszprus   |   life, bme, történelem
Az elmúlt 1-2 héten elhatalmasodott rajtam a gépfüggőség, úgyhogy meghoztam a döntést amit már egy hete (vagy egy hónapja?) meg kellett volna: kihoztam a gépem a szobámból.

Értékrendek, hmm. Erről most nem írok. Az enyémet a negyedik félév alapvetően megváltoztatta.


Valszám pzh

©   Haszprus   |   bme
Azt nem értem, hogy holnap 8-kor valszám pótzh van, miért nem készültem rá egész hétvégén, és miért fontosabb még most is az hogy pl. éppen brózert cseréljek és szétkonfiguráljam. Weirdo. Megütöm magam b+. (Igazából nem.)

Különben micsoda felhajtás van itt a blogomon a brózercserémmel kapcsolatban, lol (mer ugye látok logokat, akkora vizitormozgás van mint állat, a fél net azt figyeli hogy az IE-megszállott Haszprus hogy tér át Firefoxra ÍÍ ).

Ösztöndíjindex projekt

©   Haszprus   |   bme
Felmerül a kérdés, hogy ha valamikor vizsgaidőszak közben még az összes tárgy teljesítése előtt elérném a 4,0-s ösztöndíjindexet (ami egyébként könnyen megtörténhet), vajon nem lenne-e érdemes a maradék tárgyakat direkt bebukni, ilyenmódon bespájzolni őket a következő félévre, ahol szintén 4,0-t akarok majd?

Főleg olyan tárgyak esetén, ami nem gátol az előrehaladásban, és itt most egészen konkrétan a depóra gondolok, mert az nem előkövetelménye semminek, és ráadásul a vizsgaidőszak utolsó vizsgatárgyának terveztem.

Update 16:03: igazából valószínűleg presztízs-okokból nem tenném meg az ösztöndíjindexem szándékos lerontását, noha tudom, hogy az őszi félévben (télen, a depiben) sokkal nehezebb lesz újra 4,0-t összehozni. Más kérdés, hogy könnyebb tárgyakat veszek fel. Nem egyszerű stratégia kell ide.

Senki se tekintse ezt a kérdést megválaszoltnak

Eltelt egy hét legutóbbi blogolásom óta. Szombaton lett volna lehetőségem írni, de valamiért kihagytam, aztán azóta egyfolytában le voltam tiltva az überscriptem által. Ugyanis le vagyok tiltva a zh-k napján, a zh-k előtti napon, és a zh-t 2-vel megelőző napon.

De mi is történt, suli vonatkozásában?

 1. Írtam egy Depo pótzh-t, 67%. Sajnos volt egy feladat, amiről kifejezetten azt hittem, hogy nem lesz. Aláírás.
 2. Írtam egy Opre zh-t, 57%, ami nem rossz, tekintve hogy úgy igazából csak március közepéig készültem opréből. Meg amúgy se számít sehova. Aláírás.
 3. Írtam egy Szar zh2-t, amiről nemtom hány pont lett, de tökmindegy, mert meglett az aláírásom. Ezt igazából már a zh1 garantálta.
 4. Írtam egy Valszám zh-t. Erre már két hónapja nem készülök, elolvastam belőle éjjel négy oldalt az összefoglalóból, másnap kilogikáztam halál nyugodtan 10-ből 5 feladatot (ilyen nyugodt még egyetlen zh-n sem voltam), abból 4-et jól, és még betippeltem további 3-mat jól. 7 pont lenne, ha a beugró is sikerült volna (thats a respectful thing). Így azonban az a véleményem, hogy a valszám zh igazából egy nagy rakás szar, ahol nem az érdekli a számonkérőt hogy tudok-e valószínűséget számolni, hanem hogy ismerem-e a tárgy anyagát, és jelölésrendszerét, eheh. Ja, igaz, ez utóbbira rá lehet kérdezni. De azt hiszem vicces lett volna végigkérdezgetni a betűket hogy melyik mit jelent, meg amúgy se mentem volna vele sokra, szerintem. Kedden pótzh, van rá 3 napom készülni. Remélem menni fog, ez a 7 pont felbátorított, hogy talán nem olyan reménytelen megcsinálni. Csak az a fránya beugró, meg betűk...
 5. Írtam egy Elektro pótzh-t, ahol 4,5-ről 13 pontra felküzdöttem magam (65%), ezzel pont nem elővizsgázhatok, de mindegy. Bár gondolkodtam rajta, hogy megkérjem a tanárt emailben hogy naa mégis hadd elővizsgázzak, hivatkozva eszetlen vizsgaidőszaki terheltségemre. De inkább nem. Lehet hogy mégis meg kéne? Nem tudom. Igazából egyetlen délutánom és egy délelőttöm lenne a készülésre. Az is igaz, hogy elég lenne a kettes is. És az is igaz, hogy tétje sincs (csak annyi hogy egyébként nem elektrót hanem fonyt tanulnék egy napig, a következő kiszh-ra). Most nemtom mi legyen. Asszem a legegyszerűbb a passzivitás, tehát nem írok elektro elővizsgát.
 6. Szerdán volt Ellenőrző mérés, ami ötös lett, igazából gyerekjáték volt.
 7. Írtam egy fony kisZH-t, olyan anyagrészből, ameddig egyszerűen nem tudtam eljutni a készülésben, az alatt az 52 perc alatt, amit szántam rá. Így lett 5-ből 1,5 pontom, ami kicsit kellemesen ért, mert inkább 0,5-re számítottam.
 8. Írtam egy-két órája egy Mérés ZH-t, hát meglátjuk, elég hogyha 3-mas lesz, ahhoz hogy ötös legyek mérésből, az remélem meglesz, bár volt egy feladat amit tökre nem vágtam.
Kemény, kemény, de jelenleg összesen valszámból nincs aláírásom a vizsgatárgyak közül. Úgy számolom, hogy ha netán nem is lesz, akkor is össze tud jönni a 4,0-s ösztöndíjindex. Amúgy néha derűlátó vagyok, néha borúlátó, ez változik naponta.

Update 18:16: ja a vizsgaidőszakomat ilyennek tervezem, jónak tűnik?

Sárga: vizsga. Szürke: pótvizsga. Remélhetőleg nem kerül rájuk sor. Zárójelben a napok, amennyit készülni tudok a vizsgákra.

Suli

©   Haszprus   |   bme
Eljutottam egy mélypontra amikor a tököm tele van az egésszel. Nembaj, napok-hetek kérdése aztán elmúlik, így megy ez.

Tulajdonképpen ez a bejegyzés már most sem aktuális, csak napok óta le akarom írni. Az anal zh2-m nem lett olyan fényes, mint ahogy vártam, épphogy csak megérte megírni. Na jó ez nem teljesen igaz, mert mások már tapasztalták helyettem, hogy ha az ember kihagy egy nehéz tárgyból fél évet és úgy próbálja meg összekapni magát vizsgaidőszakban, az nem biztos hogy mindig sikeres eredménnyel zárul. Így tehát már csak emiatt is megérte.

Ma viszont írtam egy opre zh-t ami reményeim szerint olyan szar csak nem lett Ja viszont reggel írtam szar zh-t, ami elég szar lett, és ez nem szóvicc, sajnos nem abból a témakörből jöttek a kérdések amikből vártam.

Azt nem tudom, hogy a vizsgaidőszakban milyen stratégiát válasszak. Cél ugye a 4,0-s ösztöndíjindex. Namost a stratégia háromféle fő irányelvet követhet:
 1. osszam el egyenletesen a vizsgákat (8 db vizsga 40 nap alatt, semmiből se hagyok ismétlési lehetőséget)
 2. osszam el a vizsgákat a vizsgaidőszak elejére (8 db vizsga 26 nap alatt, és marad 14 nap pótlásokra)
 3. osszam őket a vizsgaidőszak végére (8 db vizsga 19 nap alatt, de előtte lenne tiszta, relatíve nyugalmas 23 napom készülni rájuk)
Nyilván vannak köztes átmenetek, de nem tudom, melyik lenne a helyes stratégia. A vizsgatárgyak:
Algoritmusok elméleteNagyjából a 9-10. hét óta nem követem a tárgy alakulását, de borzasztó para a zh utáni rész.
ValószínűségszámításKét hónapja bele se néztem, überpara, nem biztos hogy vizsgáig eljutok. Nem sok reményt fűzök hozzá, bár fontos volna, előrehaladási szempontból is.
Formális nyelvekRelatíve képben vagyok, bár az utóbbi pár hétben hanyagoltam.
Analízis 2Az utóbbi pár hétben hanyagoltam, egyébként elég jó viszonyban vagyok vele. A komplex anyagrész továbbra is nagy ellenségem, de azt hiszem csak időt kell rászánjak, nem félek már tőle.
ElektronikaMa voltam egy kis konzultáción ahol pár alapelvet megismertem, elég hasznos volt, thx to (privacy power). Így kicsit derűsebbnek tűnik a jövőm ezt a tárgyat illetően.
Deklaratív programozásA ZH-ig levő anyaggal jó viszonyban vagyok, utána se kép, se hang, de a pótzh-ra viszonylag hamar fel tudtam készülni kb. nulláról, úgyhogy a vizsgától se félek annyira.
Operációs rendszerekA könyvet elolvastam, meg amúgy se egy rémes téma. Bár az anyag elég nagy amit tudni kell. A mai ZH elég barátságosnak festette le a számonkérési rendszert, de erről május 10 után többet tudok nyilatkozni illetve lehet hogy visszavonom ezt a megállapításomat
Számítógép-architektúrákTöbb mint hat hete semmilyen módon nem követem az eseményeket, sajnos szerencsétlen időpontba esnek az órák. A vizsga nem para, de örülnék ha a mai zh-t nem kéne pótolnom. Meglátjuk.

Deklapo b+

©   Haszprus   |   bme
Ki....ott k...a félreértések. Félreértettem egy zh-infót b....g. Oldal weblapján faq-ban az szerepel hogy a zh-ban nem lesznek adattípusok, amit én a datatype nevű sz..ságra értettem és jól kihagytam a tanulásból. Erre kiderült hogy van b....g, a 30-ból egy 8 pontos feladat a datatype-ra épült. (Az nem tűnt fel hogy már az előző általam megírt zh-ban is voltak datatype-ok mer ott még asse tudtam hogy mi van )

Ettől függetlenül elég tűrhető zh-eredményre számítok, persze bármi megtörténhet.

Jövő héten 5 darab zh, 1 darab nagyházi beadás, és kedden két zh is, vaz, egy pót [elektro], meg egy valszám. Ez utóbbi anyagba utoljára március 8-án néztem bele. Nem sok reményt fűzök hozzá. Nem tudom egyből pótzh-ra menjek-e, az egy héttel később lenne.

Update 2005. máj. 13. 18:05: kiderült hogy nem értettem félre a fenti infót, hanem hibásan szerepelt a honlapon. Hadd ne mondjak semmit.

ZH javítási sebesség @ HM

©   Haszprus   |   bme
Én komolyan nem értem, hogy a 21-én írt analízis zh-k miért nincsenek még mindig kijavítva ebben a csoportban (kb. 150 embert érint). Sőt, a gyakvezérem szerint már csütörtökön ki voltak javítva, csak nincsenek a pontszámok összegezve (mondta is nekem óra elején - persze nem lelkendezve -, hogy ha nagyon nagyon érdekel (hogy a f#szba ne érdekelne?!) akkor átmegy a zh-mért és megnézi. most erre mit mondhattam volna, küldjem át érte másik épületbe?). A másik két csoport már 25. óta tudja az eredményeit. Vérlázító. Mármint a különbség hozzájuk képest.

A megszokottnál jelentősen ritkábban fogok jelentkezni. Egy meglehetősen kiterjedt szabályrendszert kreáltam arra vonatkozólag, hogy mikor publikálhatok új bejegyzéseket (ez volt az oka, hogy hétfő óta nem írtam), és mikor érhetem el a blog júzerfelületét. A hozzászólásokról értesítő emaileket a mai nappal kezdődően letiltottam. Mindezek célja, hogy több időt tudjak fordítani azon dolgokra, amikre szükséges.

Azon felül hogy a hétnek számos napján hazaérkezésem után egyszerűen bealszom és így csonkítom saját időmet, sajnos irdatlan időmennyiséget b#szok el mindenféle dolgokra a monitor túloldalán is, ezek egyike a blog, a többit pedig nem áll módomban szabályokkal kontrollálni, marad tehát a bloglimitáció.

Tegnap Anal2 ZH2 volt, szerintem nem sikerült olyan rosszul, mint ahogy a ZH előtt gondoltam (persze majd csak jövő héten derül ki ténylegesen). Volt fony kiszh is, ahol a feladatot sikeresen megint félreértelmeztem, mint a másik két kiszh esetén is, kib#szottul idegesítő hogy az összes kiszh alapján lamzor vagyok, a nagyzh alapján pedig nem. Végül most depo zh-ról jövök, amire kőkemény 3 órát készültem a keddi konzultációval együtt, ennek megfelelő lesz a zh-eredmény is. Bár szerintem a prolog rész nem lett rossz, de mivel mindkét témából 40% kell, ezért a prologgal kitörölhetem.


Fony ZH

©   Haszprus   |   bme
Az első fony zh feladatot mocskosul elszartam (3 pont a 7,5-ből), valszeg sajnáltam rá az időt, akárcsak a többi feladatra (szerencsére a másodiknál _ennyire_ nem sajnáltam, visszaellenőriztem, és így kibukott hogy útközben elszúrtam valahol, és kijavítottam), így csak három pontot kaptam rá. Pedig ez egy könnyű példa volt, típusfeladat, nem csoda hogy a ZH-t író 84 emberből így 75. lettem ezzel a feladattal (akinek a többi feladata csupa nulla lett, még az is simán megírt 7 pontot erre baze). Összpontszám tekintetében (mármint a nagyZH-kat nézve) így a 12. hely jutott nekem, amivel picit elégedett vagyok, ugyanakkor kurvára dühítő hogy pont a legkönnyebb típuspéldát szartam el

Az is dühítő, hogy a kisZH-im 3 pontosak, ami elég szar eredmény, és a nagyZH-ra ehhez képest nem készültem szinte semmi pluszt (nem volt rá időm), ebből mi következik? Nem írnám le. Csak annyit, hogy f#szkivan, de azt is csak így cenzúrázva.

Most mi jött le ebből a bejegyzésből? Nemtom, tökmind1, viszont 12. lettem fony nagyzh-n és az jó baze, akármi is van. Ja és ezzel megvan az aláírásom, viszont ötös már csak akkor lehetek, ha innentől 3 kisZH-n és a vizsgán össz-vissz egy pontot vesztek Ez roppant szomorkás, tekintve hogy a vizsgát senki se írja maxpontra, ebből következően nyilván megközelíteni is csak távolról szokás. Istenverte kisZH-k, istenverte típusfeladat. Ilyeneket elcseszni.

Kurvára nem vagyok boldog, rohadt élet.

Update 16:15: felmerült bennem a javítózh gondolata, de 18 pontot nem akarom megkockáztatni hogy lerontom, mert ugye benne van a pakliban. Ez az egyik. A másik, hogy elég dolgom van enélkül is. Ígyhát gyaníthatóan nem írok javítót. Pedig az átlagomnak kéne nagyon. Hát... {nagy sóhajok}


10-kor elővettem zsebemből a telómat és aszonta, kell neki a puk kódom. Ami egy ~5 éves papírra van felírva. Fogalmam sincs, hogy hol van, és hogy egyáltalán megvan-e. Ami egészen biztos, hogy nem a kurrens lakhelyemen tartózkodik a papír. Nemtom most mi lesz.

A FONY ZH javítása folyamatban van. Négy feladat ugye. Tegnap a harmadikat javították ki, így 144 júzerből a 13. voltam a ranglétrán (5 of 7,5 pointz). Mára a negyediket is kijavították, így most 8. vagyok (9 of 15 pointz). A jelenlegi listavezető pontszáma 14, a második helyezetté pedig 11,5. Ha 144 júzerre nézzük, az átlag-összpontszám a két feladatra 1,93. Ha 85 júzerre nézzük (ennyien írták meg a zh-t), akkor 3,26, de tessék hozzászámolni hogy a 30. júzer után mindenki 3 pontot vagy annál kevesebbet kapott . Jövő hétre meglesz az első két feladat is. Nézek elébe.

Algel ZH-t is kijavították. 26 pointz. Ezzel a versenyzők létszámának pontosan egyharmadánál vagyok a pont szerinti rendezésben. Lehetne jobb is, de nem rossz ez se.

Szerdán megvolt a kettes mérésem. Érdemjegy: 5, és másfél órával hamarabb végeztünk. Pedig a hármas mérés anyagából készültem. Szerencsére a 2-esét már egy hónapja elolvastam, igaz, csak kevéssé rémlett. Nah legalább a hármas mérést illetően előre dolgoztam.

Sűrű a program és közeleg a depo, valszám, elektro. Ezektől félek, nem kicsit. PótZH, gyakiv, kereszt, mindezek elképzelhetők.

Szerdán pedig szert tettem egy überállat szemüvegre. Jessz.

Diszkópatkányok soundtrack rulez.

Vizsgaidőszakban 3 kurva tárgyból kizárólag csütörtökönként tartanak vizsgát, bakker


Depo prolog könyv

©   Haszprus   |   bme
Megvettem. Ocsmány kötése volt. Ha az ember leszorította a két oldalát addig oké volt, de ha elengedte, irdatlan erővel csapódott össze. Kisebb állatokat simán meg lehetett volna ölni az összecsapódás erejével, a könyvbe szoruló végtagok is veszélyben érezhették magukat. Döntöttem tehát. Megcsonkoltam. Ilyen lett.

Inkább megvettem volna kétszer annyiért, ha normális formában kirakhatom a polcomra. Mert azért mégiscsak.

Ráng

©   Haszprus   |   life, bme, történelem
Szerda óta folyamatosan ráng a bal szemem. Alatt, fölött. Pedig most már túl vagyok az algel zh-n. Igaz ez nem jelent semmit, kedden fony, szerdán mérés, és ez akkor az utolsó "lájtosnak" tekinthető hét. Hát, überbrutál időszak áll előttem.

Update 13:11:


A dolgok heti bontásban. Napi sorrendezés nincs, csak heti, hetin belül oszlopokba szedve a számonkérések típusuk szerint. Az utolsó 3 fony kiszh dátuma csak tipp, hasraütősen. • Nem voltam valszámon
 • Nem voltam depón
 • Voltam fodrásznál
 • Voltam kiegyenesíttetni a szemüvegem szárát
 • Voltam pólót venni (ezzel célszerű lesz leállni)
 • Voltam a deák téri Megapixelben
Utóbbi helyen össze akartam komparálni a 20D-t és a 350D-t, már ami a keresőjüket illeti, tekintve hogy állítólag a 350D-nek kisebb, kevésbé látható. Két boltossal beszéltem. Az első hozzáállása a témához az volt, hogy ők nem egy tesztbolt hanem vevős bolt, a második viszont némileg készségesebb volt, hozott is egy 20D-t, 350D nem volt a boltban. De ha lett volna se bontják ki, és különben is lemerülve szállítják az akksikat. Ígyhát fogtam egy obi- és akksimentes 20D vázat a kezemben. Nem sokra mentem vele. Remek kis gép egyébként, művészi kivitelű.

Algel pótgyak

©   Haszprus   |   bme
Picsábaaaaaa, elfelejtettem ottmaradni algel gyakra. Visszamenni meg nem sok kedvem van. Pedig szükséges lenne. Jövő héten algel zh, de nemcsak ezért, hanem mert el is vagyok maradva az anyag megértésével.

Sztármérő

©   Haszprus   |   bme, life
Na én vagyok a sztár, úgy látszik. Ez van. Most hogy így elit gyerek lettem és a laborvezérünk még körbe is sztárolt (Látják, neki sikerült, úgyhogy uraim, nem olyan lehetetlen ez - és még ehhez hasonlók úgy kb. hatszor - roppant idegesítő volt), megeresztek erről egy bejegyzést. Szóval itthon szoptam kicsit a méréssel, az érdemi munka nem volt sok idő, olyan dolgon akadtam el amit végülis nem sikerült megoldanom. Odabent kiderült H.J-nek köszönhetően (mérésvezér) hogy a RESET jelet hiányolja az áramköröm, jobban mondva a szimulátor, mert hiába önkorrigáló az áramköröm, neki kell a RESET. Ez fasság, de ez van. Erre nem jöttem rá, noha benne volt állítólag a mérési útmutatóban, de úgy tűnik nem olvastam el elég alaposan vagy nemtom, mert megütköztem a dolgon eléggé.

Egy óra alatt már voltak működő ledjeim meg minden, utána még oszcilloszkóppal készítettünk róla pár képet, felvettem a jegyzőkönyvet, atomság. Sun is shining, hazafelé - a hosszú úton - napszemcsi.


Holnap FONY kisZH #2, überpara. Valszeg nem lenne az, ha nem N lenne a gyekvez, dehát. Asszem kisZH megírása után át is megyünk másvalakihez.

Jessz. I feel sometimes that good dayz are coming.

Ja és ma láttam egy értelmes alkalmazási lehetőségét a színes nagyfelbontású mobiloknak.

Benassi Bros - Turn me up

A levegő hőmérséklete kellemes.

Update 18:56: voltam burger kingben, elcsaptam a hasam mert sürgős esethez hívtak, távoznom kellett. Egyébként a whopper receptje szerintem változott és kurvára nem jól.


Mérés #@!!

©   Haszprus   |   bme, life, zene
Mérés hf - mert megérdemlemÂ…

Visszahoztam a gépem a szobámba hogy az elmúlt 6 órában ezzel szophassak.

Update 18:13: oh yeah, így végre nemcsak fülhallgatón hallgathatok zenét. Micsoda öröm ez!

Hybrid - Finished Symphony

Szar zh, sztárok, gyros

©   Haszprus   |   élelmezés, bme
Megvolt a szar zh1, nemtom hogy történik ennek az értékelése, adnak-e rá valami jegyet, pontszámot, vagy csak megfelelt/nem felelt kategóriák vannak. Minden esetre megíráskor jobbnak gondoltam, mint utána pár perccel, amikor is utána néztem, hogy vajon miket felejtettem ki és miket írtam másként

Szar után beruháztam egy gyrosba az Egry J u és a Karinthy F u metszéspontjánál lévő üzletben, ahol egyébként a fony sztárgyakvezérünket szolgálták ki éppen, szintén egy gyrossal és valami becsomagolt stuffal.

A gyrosról annyit, hogy kép nincs, maga az entitás eléggé kicsi volt, és szerintem a benne leledző uborka kifejezetten gusztustalanná tette a gyros végét, de összegezve nem volt rossz. A Bartók Béla úti viszont jobb. Persze nyilván szubjektív.

Most eldzsalok a Kaisersbe tortilláért.

Igazából valamikor be kéne térjek valami helyre egy kontakt lencse konzultációra is, de lusta vagyok. Talán a westendben meglátogatok valami ilyesmi üzletet ha elkészülnek a media marktos képeim. Eddig 1 tasak a 3-ból.

Ja, és kurvajó idő van, sunshine, napszemcsi, happyness.

Update 13:05: Tortilla beszerezve, de nem volt hozzá öntet Frankó. Amúgy mondtam már hogy kurvajó idő van? Még mindig!

Tegnap 22 óta próbálunk ketten-hárman SzaMa cvs szerverére bekonnektálni. Most saccolok, 3 órán át a konnektálással próbálkoztunk tegnap meg ma, különféle hibaüzenetek, firewall kutatás, beállítás, tesztelgetés, I/O error, cannot connect to host, több programmal való kapcsolódási kísérlet, satöbbi hibaüzenetek után így végződött a sztori:

22:18:24 Haszprus wrong password, na egyre jobb
22:19:01 Haszprus AHHHHHHHHHHH
22:19:04 Haszprus JESSZ
22:19:10 Haszprus látom a fájlokat
22:19:19 Haszprus és a tűzfalam is jól be van lőve
22:19:23 Baba akkor mar nyert ugyed van
22:19:33 Haszprus pezsgőt bontok
22:20:05 Haszprus ez volt életem leghosszabb bekonnektálási kísérlete
22:20:18 Baba mi volt a trükk?
22:21:11 Haszprus szerintem az hogy átírtam Marcell ip-jére a geek.com-ot
22:22:12 SzaMa [censored_for_blog].is-a-geek.com
22:22:18 SzaMa pedig ez rám mutat
22:22:43 Haszprus aha hát akkor a kötőjel helyett pontot írtam
22:22:45 SzaMa lehet, hogy elcacheelte valamelyik geci program
22:23:42 Haszprus sőt most nemtom te írtad-e el de eddig Geri meg én is ponttal próbáltuk
22:23:43 SzaMa Geri hogy áll
22:24:43 SzaMa BAZMEG!
22:24:47 SzaMa én írtam el
22:24:56 SzaMa 1000 bocs
22:25:05 Haszprus király
22:25:12 SzaMa faszom, hogy 0 a hamming távolság
22:25:28 Gergo__ hmmm...

Este buli a Geronimoban

©   Haszprus   |   barátok, bme, buli
No time for such things, which is pretty sad, however I was the one who chose bme instead of life. Bizonyára van grammar error is mert ezer éve nem gyakorlom az angolt sem passzív, sem aktív formában.

65p lett az anal zh-m ami kellemes, ha azt vesszük alapul hogy mennyi időt fordítottam rá és hogy a készülés utolsó fázisa előtt meg is betegedtem szóval nem fejeztem be (abból az anyagrészből írtam is egy szép 1/18 pontos feladatot). Persze mondhatnánk hogy harmadjára ez elvárható, de igazából nem, és amúgy is egy extrém helyzet ez a harmadik menetÂ… (ld. akkreditáció = legnagyobb fasság a földön, bizonyos helyzetekben) Mindenféle további mentegetőzést elhagyva azt mondom hogy 75 ponttal elégedett lettem volna, de ez is sokkal jobb mint az aláírás által defaultból nyújtott 40 pont. Kell a jó átlag, nagyon.

[16:35]<Haszprus> buli van ma a geronimoban (old schoolmatez). kedvem is lenne. következtetés => nem megyek mert bme rulez. [16:41]<Balage> következtetés => gáz Felhívtak a sofőriskolától, hogy be akarom-e fejezni a vezetői tanfolyamomat, és menjek be konzultálni a központjukba ha igen. "Sajnos" ugyanazt az oktatót már nem tudják adni akinél anno voltam. Hát, a probléma ott rejlik, hogy nem igazán érek rá erre se, pedig ebben mondjuk már benne van a teljes zseton szal nem kéne bebukni. Ugyanakkor ha mérlegeljük hogy a bme vagy ez, és mondjuk nem fér be mindkettő, akkor nyilván bme. De lehet hogy péntekenként vezetgetnem kéne. Hát meglátjuk. Így is hulla vagyok, lemaradásaim vannak mindenből, ott a probléma, és a hardcore zh-időszak még el se kezdődöttÂ…

Elektro

©   Haszprus   |   fáradtság, bme
Szóval van itt nekünk egy Elektronika nevű tárgyunk. Ez két részből áll. Az különbözteti meg őket, hogy az egyik része baromi érdekes, gyártási technológiák meg mindenféle, a csávó szombaton pl. elmondta a fényképezőgépek CCD-jének működési elvét, amit eléggé tudtam értékelni, ma meg a tanárnő mutogatott pl. Intel gyárat meg ilyesmi. A másik része pedig fizika, nem kommentálnám.

Az opre jegyzetemet szerencsére leadta valaki a portán, thx.

Sunshine, happyness.

Az szglab4 probléma nemcsak engem érint, egyik laborkolléga ma újságolta hogy tegnap a szobatársai felbontották a csapatukat, és majd jövőre újra próbálkoznak

Update 19:06: aludtam 3 órát.

Picsábaaa, benn hagytam az opre jegyzetemet a padban (tudtam h ez egyszer be fog következni vmelyik jegyzetemmel). Reggel irány a porta és a terem, remélem senki sem ejtette tuszul az én dváágaszáágomat.

Más. Ma kipróbáltam egy másik algel gyakot azon okból kifolyólag, hogy ahova alapból járok, ott gondolkodni kell aztán körbemegy és megkérdezi mire jutottá. Ez teljesen jó olyankor, ha az ember vág mindent, de akkor szerintem otthon is elgondolkodhat a dolgokon, főleg hogy hátul van megoldókulcs. Na. Az új gyakon hátulról beszólt az egyik feladatnál egy srác, ránézésre lehet hogy sokkeresztes már az alábbi szöveggel:

Srác hátulról: Az összes csé tanszékes tárgy ilyen… hogy vagy van az embernek ötlete vagy agyalhat a feladaton 45 percet hogy jusson valamire…

Gyakvez, azt se tudja mit mondjon hirtelen: hmm mintha némi negatív felhangot éreznék ebben…

Srác lehet hogy most intézte el magának a következő keresztjét

Más. Voltam benn szaron (17-től 19-ig), ie220-ban. Sötétség, kivetítés, jegyzetelés nem szükséges, naná hogy átaludtam a kétharmadát.

Más. Már depón is elaludtam egyébként (10-től 12-ig), de olyan szinten, hogy a végén a tapsra ébredtem, vetítés után szintén félhomály volt, körülöttem nem ült senki, hirtelen azt se tudtam hol vagyok De télleg, ilyen se volt még.

Nagyon durván fáradt vagyok mostanság, reggelente bedagadt szemekkel ébredek, pedig egyáltalán nem éjszakázom (magamhoz mérten). (Ami annyit tesz, hogy 24 és 02 között fekszem, 6:50-kor kelek, és kb. minden délután elalszom itthon.) Nem feküdhetek korábban, mert a késői órákban szoktam tanulni. Na majd ebben a témakörben is próbálok gyúrni valamit. Kezdetként ma lefekszem 23:30 és 23:59 között, megígérem.

Más. Megkaptuk a depó első könyvet. Lapozhatatlan kötésmargómentes szar. Tépjem szét hogy el tudjam olvasni bazz?


Algel

©   Haszprus   |   bme
Gráfalgoritmusok eleje tájékán:
Megjegyzés: van olyan algoritmus (Dijkstra Fibonacci-kupaccal) ami minden gráfra Ordo(e+nlogn) lépésben lefut.
Előadó (F.K.) kommentárja:
"A Fibonacci-kupac az egy bonyolult dolog. A gyakorlatban szerintem senki nem használ ilyetÂ… DeÂ… úgy egyébkéntÂ… szépÂ…"

McDonald is back

©   Haszprus   |   fáradtság, élelmezés, bme
Voltam mekiben Imoval. Rossz volt. Siettünk és nem is ízlett.

Most először eljöttem Depo előadásról. Egyrészt elaludtam rajta, másrészt ez is rossz volt. Kb. feleannyian voltunk, mint szombaton. Vicces. Vagy inkább nem.

A nyomorult depo jegyzetet csak tizesével összetársulva lehet átvenni. Gáz.

Algel ma a ch max-ban volt (asszem eddig semmilyen előadásunk nem volt ott tartva, csak zh-k), hátranéztem a székek sorszámozására, 540 férőhely bázel, nem gyenge. Pedig amikor beléptünk a terembe, tök picinek tűnt. Amikor zh-t írunk ott, valahogy nagyobbnak érződik. Furcsa.

Halálosan fáradt vagyok, akár el is aludhatnék.

Update 21:20: el is aludtam jól, nemrég keltem. Amúgy kurva szarul aludtam.


Sunshine

©   Haszprus   |   bme
Bárcsak minden nap olyan lenne mint a maiÂ… Reggeli pizza, elég szépreményű és jó hangulatú stresszmentes anal zh, jó arcok, napszemüveg, várakozásnál némileg jobb fony kiszh, követhető (!) opre előadás, cipőavató, tavasz, sunshine, saját anal gyakvezér faképnél hagyása közvetlen óra kezdete előtt, mert HJ óráját értelmesebbnek tartjuk mint azt hogy táblánál szenvedve fél óránként megoldjon valaki egy feladatot*.

Diffegyenletekből még egy korrepet is megpróbáltam rátukmálni (privacy power)-re mert most eléggé érzem ezt az anyagrészt, dehát sajna üti a digit szigó előtti napokat a felajánlásom. Esküszöm, bánom

* bár ebben (privacy power) végülis megváltoztatta a véleményét

Jártunk a tök sötét E1B-ben (ablak nélküli terem, egyetlen lámpa se égett), huhogtam egy sort, aztán a másik ajtón is bementünk és kiderült hogy benn volt egy tanár, nembaj


A dolgok állása

©   Haszprus   |   bme
Újra megfáztam, folyik az orrom, fáj a hátam, és reggel anal zh, igaz nem nagy a tét, de azért mégiscsak. Minden esetre a fentiek és a lentiek miatt nem tudtam készülni rá kellően, szóval.

Megvan az első mérés eredmény, 4/5, hát, ez elvileg így megy, de azért kellően örültem neki, mikor kiderült hogy nem karót kapok

Csodásan sütött ma a nap úgyhogy egy órát olvastam mérés labor anyagot az I épület előtti padokon, napszemcsiben (anélkül nem menő).

Asszem lefekszem, nem strapálom magam a zh-n.

Az ütemtervtől való elmaradásom miatt mély depi lett úrrá rajtam hétfőn és kedden. Nem sok kedvem volt tanulni. A mai mérésnek eléggé bizonytalanul vágok neki, noha szántam rá időt, de nem volt elég. Megbántam már eléggé, hogy nem tanultam fizikát.

Tanulmányi hírek

©   Haszprus   |   bme
Igazából nem kerülne most már nagy energiámba az, hogy megálljam a postolást még x napig. Mégis úgy döntöttem, írok egy tanulmányi összefoglalót.

Regisztrációs hét környékén elterveztem, hogy hetente mennyit fogok tanulni. Nos ez nem jött be. A minimálmennyiség sem, és az optimális sem. Eddig a minimál 5/7-e a heti maximum amit elértem. Próbálok majd javítani rajta, természetesen. Mostanra már kialakult, hogy melyek azok a tárgyak, amiket szeretek tanulni, vagy legalábbis fekszenek, és melyek amik igen távol állnak tőlem (valszám, elektro).

A héten megvolt az első FONY kisZH. Elszartam. Nem azért, mert nem tudtam volna megoldani. Azért, mert stresszhelyzetben nem vagyok jó, és a 10 perces kisZH alatt végig úgy éreztem, hogy kevés az idő. Ez roppantmód idegesített. Blokkoltam. Egy darabig. Aztán megoldottam, de a végén kiderült, hogy elcsesztem (rosszul értelmeztem magát a feladatot). Ráadásul a tanárnak körbejárás közben volt egy olyan megjegyzése, amiből azt hittem, hogy jó a példamegoldásom, és elégedetten felül se bíráltam amit kiötöltem. Dühítő. Na ez nem olyan lényeges, bár igazából egész tegnap délután ezen anyáztam magamban.

Szintén tegnap volt az az Anal gyakorlat is, amin sorokkal és sorozatokkal foglalkoztunk. Nagyon-nagyon sajnálatos módon a gyakvezér, akit látogatunk, táblához kihívásos rendszert alkalmaz. Ez egészen odáig jó is, amíg az emberek vágják a témát (bár olyanra még nem volt példa, hogy mindenki vágta volna). Amint nehéz anyagrészhez érünk, előállhat olyan óra, mint a tegnapi, különösen ha a tanár nem ismeri fel a helyzetet. Mert mi történt? Megoldottunk a kitűzött ~húsz feladatból összesen ~ötöt, azt is olyan színvonalon, hogy abból sok tapasztalat nem volt szerezhető.

Ezért úgy döntöttem, hogy bemegyek a mai Anal gyakra, aminek ugyanaz a témája, csak reméltem, hogy másvalaki tartja (amire igen nagy az esély). Megérte.

Elgondolkodtam az ötödik féléves tárgyaimon, a hátralevő esetleges választható tárgyakon, találtam szép számmal olyanokat amik igen közel állnak a szívemhez, ide is biggyesztek egy kis listát
 1. A WEB programozása (5)
 2. Korszerű operációs rendszerek (5)
 3. Adatbázis-kezelő rendszerek (5)
 4. Adatbányászati algoritmusok (3)
 5. Az Internet elemei és hozzáférési technológiái II. (5)
 6. Dokumentumszerkesztés LATEX és Word használatával (3)
 7. Számítógépes grafika alapjai (5)
 8. Grafikai és animációs eszközök (5)
 9. Válogatott fejezetek az algoritmusok köréből II. (3)
 10. Java programozás (5)
 11. Korszerű programozási eszközök (5)
49 kreditnyi tárgy, ezekből az első 5 (23 kredit) lehet hogy már jövőre a látóterembe kerül, de ez még 6 hónapnyi mérlegelés tárgya. Nyilván ha nem az lesz a szempontom hogy szétszopassam magam, akkor egyéb szempontok alapján fogom összeállítani a listát, ami viszont nem az első öt tárgyat fogja jelenteni, és lehet hogy nem is a listán levő tárgyakat.


Mai nap 2005.03.03.

©   Haszprus   |   bme
A csütörtök egy jó nap. Fony ea, anal gyak (újabb zsíros táblánál szereplés), opre ea, 1 capuccino, fony gyak. Mindegyik lájt. És ma el se aludtam fonyon. Ellenben megvártam volna a F.K. féle algel pótgyakot, ha nem én lettem volna ezzel az egyetlen. De így inkább eljöttem. Olyan kellemetlen amikor egy ember kedvéért tart órát egy tanár (kisebbségi komplexus). Itthon aztán negyed óra Opre könyvtől be is aludtam.

Fony? Megarulz. Analízis? Megarulz (egyelőre). Opre? Háát. Könnyű, de sux. Mindennapos bealvás? MEGASUX.

Szglab egy az egyben :)

©   Haszprus   |   bme
(Ez egy insider bejegyzés) Valaki érdekes információkat akart kideríteni a blogomon

recent_searches()
szglab 
szglab egy az egyben 
szglab koppintották 
szglab koppintás 
szglab nyúlták 
szglab4 
szglab4 link 
szglab4 innen
Az illető egyébként ezt kereshetteÂ… A dolgot a blogomon sosem kommentáltam.

Keresztelődés :)

©   Haszprus   |   bme
- Figyi, nem csinálnál nekünk ilyen fotorealisztikus ábrákat a labor projectünkhöz?
- És akkor ez nekem ilyen nonprofit lenne?
- Hát, igen, de majd segítünk neked a kódban amikor eljutsz az szglab4-igÂ… Ha még itt leszünk a BME-nÂ…

Tanárkomparátor

©   Haszprus   |   fotózás, élelmezés, bme
Opre két fele közti szünetben belekezdtem egy olyan mondatba, hogy "Tisztára olyan mint", és be sem kellett fejezzem, (privacy power) magától vágta rá, hogy mint S.E! Itt a nagy tanárkomparátor leleplező képsorozat:


Természetesen ebben semmi negatívum nincs.


Ez itt ilyen tiszteletadós game (amivel a harmadik héten nyilván már semmi gondom nincs, ki ne tudna beleszokni egy ilyen helyzetbe? mindenbe bele lehet szokni)
Vegyük észre hogy a terem felső (jóval nagyobb kapacitású) részében alig vannak már emberek, szvsz az 517 tárgy-hallgatóból 200-nál többen már nem voltunk jelen, bár ezt csak így tippre mondom a terem teltsége alapján. Az is látszik hogy akik benn vannak azok alapvetően minél előrébb koncentrálódnak (kihangosítás hiánya ugye). Egyébként kihangosítás hiányának ellenére kurvanagy alapzaj volt ma. Ja, és annak ellenére, hogy csak a hallgatók harmada volt benn.

Az első sorban ülők szünetről hotdogokkal és hasonló stuffokkal tértek vissza, amit az előadó ofkorsz nem díjazott, és ezen véleményét igen hosszan kifejtette. Hát első sorban mondjuk én egyetlen órán sem ennék, szóval ez ilyen dolog, a tanárnak igaza volt, meg kell hagyni. Minden esetre az egyik csaj azért 45 perc kemény, kitartó munkával megette a hotdog kb. kétharmadát.

Azt javasoltam hogy flashmob gyanánt meg kéne játszani hogy egyik órán kezdjen mindenki enni


Depón ilyen dolgok voltakÂ…


Tegnap ilyet kajáltam, iszonyat jó volt.


Találkoztam ma MDanival is (volt oszt.társam) az E épületben depo előtt, alig ismertem meg, igaz, ez inkább a remek látásomnak köszönhető. Természetesen ő sem hisz a 48 kreditben Na majd meglássuk.

Betolok én is egy hotdogot aztán goto algel, szaron nem hiszem hogy maradok, de majd meglássuk. Holnap tanítási szünet, halleluja, egész nap tanulhatok, végre!

Elite

©   Haszprus   |   bme
Haszprushi
depón téged népszerűsít a Sz. Peti
demianengem? osztán mér'?
Haszprusmer jófej vagy, gondolom
demianennyi erővel minden előadáson népszerűsíthetnének, úgyhogy szerintem más van a dolog hátterében
Haszpruskét progidat mutatta, egyiknél nem figyeltem mer beszéltek hozzám, másik egy ilyen IZÉ volt ami a Sz-féle történelemfa 'bejárását' mutatta
demiantörténelemfa??? újabban ez a neve?
Haszprusvisszalépés meg redukció
Haszprusnem
de most így neveztem el
demianigen, azt tényleg én írtam, Prolog+Java kombináció, harmadévben azt adtam be TDK-nak
de nem hittem, hogy tényleg használja is az előadáson
Haszprusaszonta második letté vele
demianjaja
Haszpruspersze csak negatív példaként mutatta hogy ilyet azé ne csináljunk lehetőleg
demianaztán úgy volt, hogy továbbfejlesztem, de nem volt rá kapacitásom
demianhöhöhö lehetőleg ne csináljatok TDK második helyet, ne alacsonyítsátok már le magatokat ennyire
Haszprusmondta h az meg volt zsírozva
Haszprusés abban az évben két résztvevő votl
Haszprusláttunk már fuldokló úszót nyerni olimpián
demian nagyon pihent vagy ma este


Respektáció & demian fan club.

Update 22:44: persze demian utolsó válaszát mellébeszélésként is értelmezhetjük


Mai nap. 2005.02.23.

©   Haszprus   |   bme
Ma 8-tól 18-ig volt órám.
 1. Anal 2 K-nál. Kurvajó volt, vágom ezt a témát, vagy amit nem, azt majd megtanulom, its easy. Harmadjára Első capuccino. Megvolt az órának a maga feelingje, röhögés, jó stílus, iszonyat jó ez az előadó. K-t meg F-et szeretjük.
 2. Szglab4 első konzultáció. Jó volt. Szabados óra, tetszik. Feelingje van, hogy az embernek rendelkezésére áll egy tanár akinek olyan kérdéseket tehet fel, amilyet csak akar, mert ez az óra rendeltetése. És nem kell zavarba jönni, a téma is olyan, hogy a legtöbb kérdés igen jó. Labor után 1 óra semmittevés bakter Vettem egy bolyai integrál könyvet a v2-ben. Hasznos lesz pár tárgyhoz, ld. anal, valszám (ha minden igaz), jelek, egyelőre ennyit tudok.
 3. Elektro. Helyettesítés volt egy fiatal srác személyében, aki egész végig vigyorgott, láthatóan nagyon élvezte hogy ~350 embernek tarthat előadást. Láttam egy bonnie blogjúzert, akit eddig sosem. Asszem nem is bme-s. Mégis benn volt egész elektrón. Érdekes dolgok ezek. Második capuccino. Néhány ember már tanulmányi ügyekben fordul hozzám tudnivalókért. Érdekes fordulat.
 4. Az első mérés labor. 4 órás szenvedés, pedig szünetet sem tartottunk (elvileg lett volna 45 percnyi). Az első óra után ülve elaludtam a székemben. Iszonyat unalmas volt. És nem ment gördülékenyen. Négyen csoportosultunk egy monitor köré, az idő első felében én gépeltem, majd egy kolléga, majd egy labvez segéd vagy kicsoda, mindezzel együtt alig bírtunk végezni. Remélem, azért a többi mérés nem lesz ekkora nightmare.
 5. Itthon betoltam egy pizzát, a nap első táplálékfelvételeként. 19-kor ez azért elég nagy megkönnyebbülés.
 6. Ítfogalmaztam az szglab4 követelményrendszerünket.
Sok új arc, bár nem teljesen újak.

Szóval röviden egyébként a mai nap kurvajó volt, dumáltam 13 arccal irl, ami elég magas szám, hosszabban-rövidebben, ezek között voltak új arcok ami sosem hátrány, így év eleje felé mindig mindenki nyitottabb új kontaktok teremtésére. Este 2 órát szenvedtünk a csapattal messengeren a projektlabor feladat-specifikációján, noha már napok óta elég sokat foglalkozunk a dologgal. Fene gondolta hogy ennyi idő rámegy már ebben a stádiumban. Szaron megint bealudtam, viszont megkértem a tanárt hogy hozzuk előre 10 perccel az órakezdést, amit még ő köszönt meg Szóval ez pl. riszpektful dolog szerintem. (Azt köszönte meg hogy ilyen módon ő is 10 perccel előbb mehet haza, sőt mivel szünetet nem tartunk, így 25 perccel. Nyilván neki se mindegy este hétkor.)

Volt algel gyak amitől nagyon paráztam de nem volt gázos. Persze lehet hogy csak eleinte ilyen. Ugyanakkor arra gondoltam hogy hát hoppá ez nekünk egy tárgy heti két órával, ami mellé lényegében becsempésznek egy harmadikat, gyakorlat formájában, de ez nem szerepel se a neptunban, se a követelményeknél, sőt, örülünk ha egyáltalán ki bírják tűzni olyan időpontra hogy be tudjunk rá járni*. Következmény? Nyilvánvaló hogy a tárgy több mint 5 kreditet érne, ha ennyire szükségesnek látják hogy heti 2 helyett 3 órát tartsanak. Mit gondolok erről? Azt hogy volt már ilyen óránk, úgy hívták, hogy analízis, és 8 kreditet adtak érte. Ezt gondolom.

Azt gondolom továbbá hogy féltem kicsit algeltől, mondván hogy szit tanszék meg minden, bsz2 fölött van a tárgyak sorában, konkrétan épül is rá, szerencsére eddig semennyire. Hát igen, mondjuk az anyag elejére még mondják is hogy könnyű. Amúgy tanulok rá ezerrel, és próbálok előre is olvasgatni a könyvből. Király hogy most mindenből van könyvem és használom is őket, zsírul haladok. Nem tudom mi lesz majd x hét múlva amikor elkezdődnek a zh-k, lehet hogy addigra felnyomom magam olyan szintre hogy meg se kottyanjon egyik sem. Hát meglátjuk. Azért a valszám és az elektro egész biztosan problémát fog okozni. Utóbbi azért, mert olyan anyagot tekint triviális alapismeretnek, amivel nem rendelkezem.

* ez egy komoly probléma, mindenki körbebástyázta magát kreditekkel és ilyenmódon nem igazán vannak olyan időpontok ami megfelelne mindenkinek. Minden valószínűség szerint szerda 8-ra fogják kitűzni a pótgyak időpontját, ami nekem üti az Anal előadást, márpedig heti 2-ből legalább 1-re szeretnék bejárniÂ… Igazából az anyag vége felé az összesre be kéne járnom, de ütközések miatt ez nem megoldható.

Ezen a héten tanulásilag eddig elég szarul állok, és mivel jóval több órám lesz mint előző héten, így lehet hogy jóól beszopom ezt a hetet. Amúgy eddig 48 órát készültem erre a félévre, nem lehet azt mondani hogy lazán veszem, optimizmusom nem alaptalan. Van tárgy amit már teljesen átvettem, van kettő aminek kb. a harmadánál járok, van olyan is ahol minimum 1-2 héttel magunk előtt vagyok. És hát van olyan is amiből gázos a helyzet, ilyen a depo és elektro. Muszáj tekernem mert 8 vizsgára nehéz lenne ~40 nap alatt felkészülni (különösen ha a vizsganapokon és előtte képtelen vagyok tanulni az idegességtől/kimerültségtől).

A mai nap egyenlege: két capuccino után szaron bealvás.

Jegyezzük meg azt is hogy utálom a rakott krumplit de ilyen finom kaját ami a mai rakott krumpli volt, rég nem ettemÂ… Kellett már némi változatosság, még ha ez a sült helyett főtt krumpliban merül is ki


IB028

©   Haszprus   |   bme
demianaz ib028 sem lehet nagyobb 450-nél, mert "a mi időnkben" 450 volt a kezdő létszám, és az első digit előadáson én pl a földön ültem
Haszprus"igaz, azért mert punk voltam, valójában rengeteg hely volt"

Bejárás

©   Haszprus   |   bme
Ok. Arra jutottam így év elején, hogy eléggé meg lehet szívni bizonyos tárgyakat, ha korábbi félévekben egyéb tantárgyakból nem járt be az ember fia, csak esetleg vizsgára készült erősen vizsgapélda-orientáltan, ahol gyakran teljes fejezetek maradnak ki a számonkérésből. Roppant kellemetlen tud lenni, úgyhogy ne csináljatok ilyet.

Ja, tesin nem voltam pénteken, majd jövőre vagy mittomén mikor.

ó“rai érdekességek :)

©   Haszprus   |   bme
A tegnapi fony gyakorlat beszólása:
- Elég tré ez a gyak, menjünk a másik gyakvezérhez, az állítólag nagyon penge!
- Az télleg pengeÂ… Megvág mint állat!
A szar előadónknak az a szokása, hogy rátámaszkodik az asztallap felhajtható részére, ami alatt egy monitor és billentyűzet bújik meg (amiről a kivetítés megy), és így tartja az előadást. Két előadásból kettőn történt is valami érdekesség ezzel kapcsolatban.
 1. kedden miután már 10 perce támaszkodott így a cuccra, az egyszercsak összecsuklott alatta, csávó meg majdnem átesett az asztal túloldalára arra nem is merek gondolni hogy a monitor vajon túlélte-e a fél méteres zuhanást valszeg igen mert zavartalanul folytatta az előadást, érdekes.
 2. ma szintén támaszkodott a cuccra, és valahogy nekidőlt a billentyűzetnek, minek következtében szónoklata alatt a háttérben szépen elkezdtek lapozódni a slide-ok, eleinte egy-két ember halk kuncogása, egymásra nézegetés, aztán már hatalmas rofl volt a teremben zsír élmény lehet úgy tartani előadást hogy nem tudod mi van, csak mindenki szakad a röhögéstől miközben beszélsz aztán persze szólt neki valaki hogy a kivetítőn érdekes dolgok történnek
Május 13-ra eddig 1 nagyzh és 2 elővizsga van kitűzve, gyaníthatóan egyidőbe Írtam nekik ezügybenÂ…

Félév 4 negyedik nap

©   Haszprus   |   bme, történelem
Na felébredtem egy negyed órája, egyszerűen fogalmam sincs hogy mikor aludtam el, na jó, talán 18 körül már szunyáltam de ez csak egy durva tipp amit hosszas gondolkodás után szültem meg. Ma sikerült eddig 12 kemény percet tanulni. És egyúttal ma voltak az utolsó új tárgyaink, úgy mint:
 1. FONY előadás. B.I. tartja, és szerintem erősen kérdéses hogy vajon el lehet-e mondani ezt az anyagot ennél lassabban Nagyon kellemetlen, hogy van 1-2 homályos folt a könyvből tanulás után, mert így kénytelen vagyok bejárni rá.
 2. Anal gyak. Ítmentünk H.J-hez annak nagy örömére, erre kiderült pár perc alatt, hogy ez egy emelt szintű csoport. Na remek. Viszont közös feladatsort oldottunk az összes többi gyakkal, úgyhogy nem volt gáz. A jövőt meg majd meglátjuk.
 3. Opre ea, ez ugyan nem új tárgy de ma meglehetősen nagy számosságú ismerettség települt körém which was fat.
 4. FONY gyak. Egy arc tartja a Morphologictól, ami nem gyenge dolog, ugyanakkor sikerült a kiosztott lapokról egy darab példát sem megoldania, jövő héten meglátogatunk valami más gyakvezt aki le tudja írni azt hogy alef-null. Ha jól értettem és a csávó nem tévedett akkor egy ratyi zh + pótzh kombó helyett érdemesebb inkább egy zsíros gyakiv-t írni. Érdekes megoldás. Merthogy a zh és pótzh-nak mindenképpen az átlaga számít, ha megírja a pótzh-t az ember. Ergo ha nem voltál zh-n (0 pont), akkor a 100%-os pótzh-ddal együtt is csak 50%-os eredményt érsz el, amit viszel a vizsgajegybe. A gyakiv-t viszont nem, hanem a vizsgapontszámot duplázod. Nem részletezem ezt most jobban, szerintem nem teljesen következetes a pontszámítás.

  Update 2005. feb. 18. 22:10: a hivatalos honlap szerint nem úgy számolják a pontokat ahogy a csávó órán elmondta.

Holnap 7-től tesi. Hát asszem ezt idén is hanyagolom. Lehet hogy a tesi veszélyezteti legjobban a diplomámat? Ez akár még vicces is lehetne de kurvára nem az

Flame :)

©   Haszprus   |   bme
Na azért röviden mégis összefoglalom ezt a flame dolgot mert baromira tetszik

Ott kezdődik a sztori hogy a mérés laborok terembeosztása csak akkor hozzáférhető, ha valaki regisztrál a Méréstechnika Tanszék portálján. Következmény: a sok lusta ember egyesével megkérdezi a levlistán hogy ő hova lett beosztva, mer plíz nézze meg neki valaki.

Ma voltam mérésen ahol közölték hogy a portálon található meg a tárgyhoz kötődő segédlet és az egyéni, személyre szóló házi feladat. És akkor most következik pár levélidézet, melyek most oly' nagyon tetszenek
első idézet
-----Original Message-----
From: Haszprus
To: info2003
Subject: [info2003] Meres weblap

Mindazoknak akik nem tudják hogy hova vannak beosztva meg ilyenek...

A portál elérése szükséges a segédanyagok letöltéséhez is, és az _egyéni_ házi feladatodat is csak ott fogod látni.

Szóval a hozzáférés megoldása megkerülhetetlen, regisztrálni kell.

Udv: Haszprus [ http://blog.haszprus.hu | http://www.haszprus.hu ]
Valaki megválaszolta egy valakinek hogy hova lett beosztva, erre az illető így reagált:
második idézet
-----Original Message-----
Subject: Re: [info2003] Meres

Köszi szépen a választ, Te legalább nem vagy 'olyan', mint egyesek!

Akik csak azért is válaszolnak és meg akarják mutatni, hogy milyen okosak, de ennyi idő alatt leirhatta volna azt a csekélyke kis infót amit más kér, vagy inkább ne irt volna semmit.
Szóval köszi még egyszer!!
harmadik idézet
-----Original Message-----
Subject: Re[2]: [info2003] Meres ([flame-ecske])

Mindazonáltal hogy tényleg nem sokból állt volna megnéznie nektek az infót, Haszprusnak igaza van. Nem kellene másokat leszólni azért, mert nem tesznek meg SZÍVESSÉGBÕL valamit, főleg ha előbb-utóbb ígyis-úgyis be kell regisztráltatnod magad. És mielőtt mégegyszer hangoztatnád, hogy "vagy inkább ne írt volna semmit", a mondandójának volt információtartalma, mintpéldául hogy a segédanyagok és az egyéni házifeladat is ott van, amihez regisztrálni meg belépni kell, szóval egyszer muszáj lesz belépned, és neked se jelentene nagy fáradtságot beregisztrálni/belépni.

FLAME ON
Ha valaha is mérnök szeretnél lenni, mint ahogy nyilván szeretnél mert különben nem lennél itt, egy kicsit önállóbbnak kéne lenni. Mérnökök nem lógnak más nyakán információkért, amit maguk is meg tudnak szerezni - mindegy, tegyük fel nem tudják megszerezni, kérik mások segítségét, nem ez a lényeg. De ha már egyszer veszi valaki a fáradtságot, hogy ír némi infót, ami ráadásul még hasznos is, az a legutolsó, legaljasabb és legtaplóbb dolog hogy leszólod. Szerintem.
FLAME OFF
negyedik idézet
-----Original Message-----
Subject: RE: [info2003] Meres

Khm, azért tegyük hozzá, hogy Haszprus ugyan úgy nem kolis, mint te, semmivel nem nehezebb neked sem megnézned, mint neki. Neked is kb annyi lett volna, mint amennyi ideig az tartott, hogy megkérdezted a listán.

És én kérek elnézést

(De tényleg, iszonyúan sok levél érkezik feleslegesen a listára(igen, tudom, ez is az), amit kb 2 kattintás lenne megnézni valahol. Ne vegyétek ezt sértésnek, de nem ártana gondolkozni először, ha fel akartok tenni egy kérdést. Egyébként az ilyenekből lesz a flame, és emiatt megy el nagyonsok ember kedve az egésztől.)
Privacy policynk értelmében egyetlen név sincs a sztorihoz feltűntetve, a sajátomon kívül.

Bahh, egyre elviselhetetlenebb a fáradtságszint. Ezúttal elektrón aludtam olyan 10-15 percet (13:00-kor!), de végig hulla voltam. Előtte itthon akartam volna egy capuccinót főzni de gyaníthatóan valami megsavanyodott tejet használtam alapanyagnak, ami fogta magát és "felrobbant" a mikróban Persze ez élőben nem volt ilyen mókás mert tiszta dzsuva lett minden. Úgy képzeljétek az eseményt mintha valami gránát robbant volna a tej közepében

Benn voltam anal előadáson H-nál, szerintem inkább átmegyek K-ékhoz jövő héten, vagy majd meglátom. Kár hogy F emelt szintet tart idén, szerintem ő a legzsírabb anal előadó, jó tempóban tartja, jó stílusban, és egy szimpatikus ember alapvetően. Egyébként egy esetből kiindulva K is az, de nekem az órái nem jönnek be, iszonyat tempóban nyomja a rizsát meg a táblára írást. Kezdőbetűket meg azért használok rájuk mert nagyon szép hogy a google kidobja mindenre az oldalamat első találatnak, de nem akarom hogy az ő nevükre is így történjen. Itt jegyezzük meg hogy nem használok egyetlen kivételtől eltekintve olyan eljárásokat amiket direkt azért tennék hogy a page rankem feljebb menjen.

A mérés labor pedig a legszarabb. Egyrészt fasság (nem érdekel), másrészt nem voltam device közelében, oszt 2 méterről sasoltam hogy mit csinálnak a mellettem ülők, megin nem láttam sz#rt se, legalábbis a gombok feliratait ugye nem. Az info2003 levlistán volt egy kis méréshez kapcsolódó flame amin jót röhögtem, de annyit nem ér, hogy ide kipublikáljam, meg amúgy is gáz lenne és főleg csak belsősök értenék

Iszonyat fáj a fejem, fáradt vagyok, álmos vagyok, remélem hamarosan hozzászokok a szorgalmi időszak terhelési szintjéhez.

Ja és esett a hó. Reggel még szép volt, le is fotóztam.

Még a bejegyzés szerkesztése alatt beérkezett a fent említett flame-hez a második levél Királyság, kurvajól szórakozom rajta.


Ó bázeg, második nap.

 1. A valszám terem (ka26) egy szauna, kishíján gőzt nyomatnak ránkÂ… Nagyon brutál, csodálom hogy az előadó bírja zakóban.

 2. Depo e1b a tanár késett fél órát, utána olyat játszottunk hogy egy előadás meghallgatása után a hallgatóság tegyen fel kérdéseket mert ő nem érzi át hogy nekünk milyen problémáink vannak ezzel a tárggyal. Nos egyetlen előadás után még olyan nagyon mi sem érezzük át. Lehet hogy célravezetőbb lenne előbb tanítani valamit egy megadott szál mentén és utána felszámolni az esetleges homályokat.

 3. Opre ib028. A nő közölte hogy ő óra elején azt akarja hogy a szünettől az előadást elválasszuk olymódon hogy mindenki feláll. Ilyet én utoljára 3 éve. Nem kommentálnám. Második bejelentése, bár ezt magunktól is észleltük, hogy ő kihangosítást nem használ mert csöndet akar. Ez nagyon nemes dolog tőle de 520-an vettük fel a tárgyat, a teremben a plafonról fürtökben csüngenek az emberek, te hiába vagy csöndben ha melletted dumálnak. És 520 emberből "néhányan" mindig dumálni fognak. Kihangosítás nélkül nem lehet nagylétszámú előadást tartani anélkül hogy ne csesszünk ki bizonyos emberekkel.

 4. Algel ib028. Nem volt rossz.

 5. Szar ib025. Szar volt Csávó óra elején közölte hogy valszeg legtöbbünket nem fogja látni évközben úgyhogy gyorsan elmondja hogy mikor lesznek a zh-k Az óra felét átaludtam, szó szerint Hiába no, sok ez egy napra. Főleg hogy nem bírok 2-3 óránál többet aludni éjjel mostanság

Most totál hulla vagyok, annyit még, hogy itt lent az Il Treno Kéksziget nevű pizzája van ami ugyanaz mint a Don Pepe féle songoku, csak jóval drágább. Amúgy nem rossz ez sem, de anyagi megfontolásokból marad a donpepe ha songokut akarok.


Ja és az istenverte V2-be osztottak be mérés laborra, hogy szakadna le, megint rohanhatok az i-ből elektro után, pedig a legtöbb mérésterem az i-ben lenne

Félév 4 első nap

©   Haszprus   |   bme, történelem
Első tanítási nap a 4. félévben, be szép is volt!

Valszám: az előadás pocsék. Nincs kihangosítás mert gerjed a hangtechnika. Cserébe főleg a körbenlevőket hallani.
Algel: VDavid beült mellém a lépcsőre és kicsit nézegette hogy mi ez a dolog, aszondja nem rossz. Szerintem se akkora halál mint gondoltam, viszont csak félig figyeltem.
Elektro: nagyon gáz. Nem tudok figyelni rá, egyszerűen nem áll ezekre a dolgokra az érdeklődésem.
Depo: hátulról kb. harmadik sorban ülve lóf#szt se láttam, előrébb nem nagyon volt hely. Két óra elvesztegetett idő. Iszonyatosan idegesít. Biztos hogy helyben megértettem volna és bazze semmit se tudtam elolvasni.

Az utóbbi három tárgy mindegyike gólya-feelinges volt, azaz ültek a népek még a lépcsőkön is (algel ib028, elektro & depo e1b). Remélem ennek legalább a fele hamarosan nem fog bejárni mert ez így nagyon gáz. Főleg mert sikerült az órákat úgy rakosgatniuk egymás után, hogy a negyed órás szünetben át se lehessen érni az épületek között Az elektrót tíz perces késéssel kezdték a helyezkedésekre való tekintettel.

Ami mégis jó volt, az a sok jóarc, és hogy nincs halálfélelmem a 48 kredittel kapcsolatban. A biztonság kedvéért itthon egy 3,5 órás alvással koronáztam a napot. Ami több mint amennyit éjjel aludtam.


Tanulás a gép előtt

©   Haszprus   |   bme
HaszprusElőbb gondolom nem ártana tanulnom vmit a nyelvről de azért thx
demianott a konyv
HaszprusNincs belőle még nyomtatott verzió... Ntom mikor lesz vajon, a jegyzetboltban a nő nem is értette, aszitte dekoratív programozást keresek... A gép előtt ülve való tanulásnak meg ugye megvannak a maga veszélyei
demianhja nekem nem kell ilyen trukkokhoz folyamodni, hogy kizarom magam a sajat blogom admin feluleterol, igy is szokoevente irok bele.

Igazából a 48 kredit elég nagy lehetőséget ad egy 4,0-s ösztöndíjindex felé, s ha ez összejön akkor valszeg 5. félévben is rámegyek egy 4,0-ra, ahelyett hogy a szigorlatokkal szórakoznék. Ez jelenteni fog egy féléves csúszást, ugyanakkor az általa nyújtott készpénzben is kifejezhető, sőt igen jelentős.Noh tettem egy 65 perces körsétát a met.hu szerint -10 fokban. Mindig az első 30 perc a kritikus, olyankor még fázik az ember, ám a hátralevő időben már nem érez semmit, gondfeledten sétálgat. Azon töprengtem még tegnap, hogy esetleg a Margit szigetig elmegyek, de áá, az azért elég húzós túra lenne. Viszont jó kérdés hogy vajon a Móriczon reggel 10 előtt lehet-e a mekiben normális kajákat kapni, nemcsak ilyen reggeli ratyikat. Ma ez sem derült ki. Az útvonal egyébként:
 1. Starting point
 2. Kosztolányi Dezső tér
 3. Móricz Zsigmond krt
 4. Szent Gellért tér
 5. Goldmann tér
 6. Starting point
A Műegyetem rakparton két fazon is kocogott velem szemben, lehet hogy ezt is ki kéne egyszer próbálni. A napfelkelte gyönyörű volt, mint egy teljes égboltot beterítő szivárvány.

Tegnap 3,3 órán át tanulmányoztam a SzAr slide-okat. Egyelőre nem értem a végére. Viszont kurvajól nyomom. Érzem, jó lesz ez a 48 kredit (Egyébként két hangulat között ingázok: az egyik mikor úgy gondolom hogy iszonyat szopás lesz, a másik mikor úgy gondolom hogy egy jó tanulmányi átlagot is megcélzok a 48 kredit dacára.)

A szavazógépről ("Szerinted melyik tárgyat bukom a 4. félévben?") levettem a Tesi lehetőséget, tessék "normális" szavazatokat leadni

Vegyük észre, hogy eddigi életformám gyökeres átalakuláson megy keresztül. Persze nem biztos hogy ez a blogon nyomon követhető.

Reggel kiírtam egy audiocd-t hogy majd hallgassak zenét útközben, és feltöltöttem volna a discmanem akksiját (legutóbb nyáron használtam), ám kiderült hogy újra megadta magát. Mármint ez az akksi is. Nem rosszul nyomja a Sony az akksi témát, a két darab ami való bele, együtt 10e Ft, és átlagosan 1-1,5 évente tönkremennek. Elgondolkodtató viszont, hogy vegyek-e újat, tekintve hogy némi zsét hozzárakva már egy komplett mp3 lejátszó is kijön, igaz, lowend szektorban, fogalmam sincs milyen hangminőséggel.

A bejegyzés címe pedig egy Alvin szám ("Fő az óvatosság") egy sora. Ezzel együtt nem szeretem sem az Alvint, sem a punk zenét.
SzAr könyv precached :)

©   Haszprus   |   bme
Ma 12:45-kor írtam a fórumba:
Amúgy negyed órája elkezdtem a SzAr könyvet becache-elni a 4. félévre Úgy is mondhatnám hogy ha nem érek a végére reghét végéig akkor leadok valamit és hagyom a picsába az egészet.
Hát, be is fejeztem 5:20 alatt, igaz, a vége felé már nem nagyon voltam képben azt illetően amit olvasok (türelmetlen voltam már hozzá), de nem is a tökéletes megértés volt a cél, arra van fél évem. Amúgy nyilván félek ezerrel a 48 kredittől, azért tanulok már a szorgalmi időszak előtt is.

Update 22:51: további intézkedésként megvonom magamtól a jogot a mirc könyvtárakra. Persze mivel rendszergazda jogosultságaim vannak ez nem biztos hogy sokat fog érni, de felhívja valamire a figyelmem, és tulajdonképpen ez a lényeg.

Új bloglimiter policy

©   Haszprus   |   bme
Na majd lesz olyan policy hogy amíg nem teljesítettem a napi tanulmányaimat addig nem blogolok. Legyen ennek a policynek a kezdete ezen post kivételével ma. A mai napra 5 óra SzAr-könyvet írok elő.

Ez a policy sajnos nem szkriptesíthető, ez visszaélésekre adhat alkalmat, mint amilyen igazából ez a post is

Kicsit aggasztó hogy minden bme-s ismerősöm szerint túlontúl sok a 48 kredit. Nyilván igazuk is van. Sőt ha az eddigi féléveimet nézzük akkor tényleg megvesztem. Viszont fejlődött a tanulási technikám és a szorgalmam. Ezek miatt reménykedek mégis. Aztán maximum nem jön be, iszonyat nagyot nem bukhatok a dologgal. Amiatt erőltetem ennyire ezt a tervet, mert 68 kreditem van szakirányig hátra. Ezt eloszthatom két vagy három félévre. Két félév esetén 34/félév, három esetén 22-23. Nem kérdés, hogy ezek közül a 34 normálisabbnak tekinthető, tehát van értelme a két féléves teljesítést megcélozni. A szigorlatok (3 db) miatt viszont nem oszthatom el két egyenlő 34 kredites félévre a tárgyakat. (Privacy power) szerint hótziher hogy nem lesz meg mindhárom szigorlat az ötödik félév végéig. Hát meglátjuk. Ennek valóban elég jó esélye van amúgy de per pillanat több érvet látok a kétféléves terv mellett.

Update 2005. feb. 04. 12:57: nem kérek több lebeszélő javaslatot, elment az eszem, tudomásul kell venni, nem lehet tárgyalni velem

Tárgyakra fordított idő

©   Haszprus   |   bme


Megjegyzés. Az itt szereplő adatok a digit kivételével stopperes mérésen alapulnak, ami csak akkor számlált, ha ténylegesen tanultam. Tehát nem számít bele ha kimentem vízért vagy leálltam beszélgetni vagy akármi.

Szumma 87,4 óra.

Na meglett a BSZ, és vége a vizsgaidőszaknak. Azon gondolkodtam hogy a köv. héten megtanulnám az opre anyagát előre, vagy nemtom mit csináljak. Az tuti hogy párszor elmegyek éjjeli sétára. Igazából hajnali bringázáshoz lenne még kurvanagy kedvem, de ebben a pudvás házban nincs hol tárolni a bringát ergo elérhetetlen messziségben van az ügy.


A hatásvadászat érdekében iderakok még egy 48 kredites órarendet is, amely talán lájtosabb mint az eredeti 45-ös. Tekintve hogy nincs benne jelek, van viszont anal.


Persze lehet hogy csak szimplán elment az eszem.
"Neked nem szóltak hogy nem két félévet kell egyszerre elvégezni?"

© Imo

Ugyanakkor sokaktól hallom hogy 40 és 50 között vesznek fel krediteket. Igaz, ez nekik nem jelent alaposan megfontolandó döntést.

A kreditrendszerben 1 kredit 30 munkaórát jelent. Ezt figyelembe véve a hét összes munkanapján 8-tól 22-ig remek elfoglaltságot nyújt egy 48 kredites órarend 20 héten keresztül, valamint hétvégeken további 10 órát. De szerintem ez az ajánlás az ötös elérésére vonatkozik.

Ítnéztem pár napja az összes tantárgy adatlapját. Szerintem számomra könnyen tanulható tárgy lesz a depo, opre, szar, fony, szglab, algel (ez utóbbit arra támasztom hogy átnéztem az egész éves pdf tananyagot és az első felében olyan dolgokról van szó, amiket nagyjából ismerek - persze ehhez hasonló pofáraeséssel már szembesültem 1-2 tárgyból). Ezek közül állítólag nehéz tárgyak az algel és a fony. Számomra és úgy általánosan is nehéznek vélt tárgy a valszám. Könnyűnek vélt tárgy az elektro de nem biztos hogy ez nekem is így lesz. A szarról különféle infók keringenek, egyesek szerint könnyű, mások szerint nehéz. Reméljük, könnyű. A tesi akarat kérdése (tehát nehéz ).


Nagy király hogy van nekünk ez a new_elotanulmanyi.jpg. A következő a helyzet: jövő héten lenne két vizsgám, egy analízis és egy bsz. Namost ilyet már nem először csinálok: felteszek mindent a bsz-re. Ha az analízissel csúszok az csak annyit jelent hogy csúszok az analízissel két félévet (egy helyett), és a jelekkel szintén 2-t, egy helyett. De ez még szakirány szempontjából nem érdekes. Sokkal jobb viszont, hogy ha bsz-szel nem csúszok megint, mert az mindenképpen szakirány-csúszást idézne elő.

Kidolgoztam hát egy tervet, mely arra épít, hogy a bsz-t megcsinálom, az analízist pedig nem (vizsgaidőszakban eddig össz 1,4 órát készültem analízisre, úgyhogy úgy döntöttem, ezt most nem erőltetném bsz-szel párhuzamban szerdáig). Eképp néz ki:


A kép kattintható. A külön színsávok a féléveket jelentik (zöld -> sárga -> piros -> kék -> narancs). A kék és a narancs még csak tervezett, a piros pedig folyamatban van.

A dolog lényege, hogy 4. félévre 38 kredittel számol, 5. félévre pedig 30-cal. A tárgyak nagyrészét nem bukhatom (szakirány szempontjából). A 38 és 30 kredites félévek némi odafigyeléssel valószínűleg teljesíthetőek.

38 helyett vehetnék fel 43-mat, 48-at, vagy akár 53-mat is (elektro, depo, számítógép-hálózatok - igaz, ez utóbbi tárgy órarendi ütközésben van a valszámmal). Itt jegyezzük meg hogy az analízis hétfői előadása szintén ütközésben van az algelével, viszont ki nem sz#rja le. Vagy 38 helyett vehetek 33-mat, ha az oprét leadom és szghálókkal együtt végzem, de ezt nem volna célszerű.

További lehetőség, hogy követem egy kollégámat a 'lájtos félévek' c. projektben és nem veszem fel az algelt sem, ezáltal egy félévvel több időt hagyva a szakirányosodásra. Ez sem igazán cél.

A 38 kredites órarend bizonyos szempontból rohadt szar, de mindegy.


Sötétzölddel jelöltem azokat a hányadék órákat, amiket nem az I-ben tartanak.

És igen, lehet hogy majd a jelek nem lesz meg elsőre. Akkor ez van, nem nagyon lehet mit tenni.

Update 15:13: no még itt van egy öngyilok verzió is:


Update 16:34: Hogy miért figyel be még egy 48 kredites verzió amikor eddig minden félévben elbuktam valamit? Egyszerű. Azért mert eddig szartam bele, és a gépemet még sosem vittem ki a szobámból. Az első félévről ne is beszéljünk (ott egyéb, blogban nem megemlített problémák is akadtak). A harmadik félévben is csak nov 25 környékén kezdtem neki a tanulásnak, és bejárni megint csak nem nagyon jártam be (konkrétan 13 órából 10-re hébe-hóba jártam). Szóval ha megerőltetném magam, akkor többet tudok produkálni mint az eddigiek. Csak az elhatározás kell hozzá és a megfelelő technikák (ld. gépeltávolítás, lejelszavazás ). Ééés, a 48-ból 8 kredit megincsak az analízis lenne ami végső soron egy fokkal könnyebben teljesíthető mint az eredeti 45 kredites terv-beli Jelek. A célja ennek a mókának az lenne hogy az ötödik félévre maradó három (!) szigorlatom mellé csak 20 kreditnyi (heti 4*2 előadás) tárgyat kelljen felvennem. Ha jól megy. Meglátjuk etc.
Tanulási grafikon

©   Haszprus   |   bme
Majd lesz egy frankó vizsgaidőszaki tanulási grafikonom amit február 3 környékén fogok publikálni nagyobb méretben, akkortájt lesz az utolsó vizsgám. Rajta a halálpontos készülési időkkel.


Csillapszik a lelkesedés

©   Haszprus   |   bme
Négy tökéletesen haszontalan napot tudhatok magam mögött. Bár hajnalban megnéztem a legutóbbi analízis vizsgát és felkerestem hogy milyen anyagok is kellenek hozzá. Komplex függvénytan, sajnos. Van egy Bolyai könyvem ebben a témakörben, de a maga 400 oldalával elég rémisztő. Igaz abból "csak" 150 oldalra van szükség, de az is elég horror. Nem nagyon szeretem az analízist, és akkor még csak félig mondtam el az igazat

Nosztalgia: prog1 pontok :)

©   Haszprus   |   bme
Muhahaha, most jövök PT jegybeírásról, hallottam magam körül két mókás sztorit melyek közül az egyik talán így leírva is érdekes lehet. Én ugyan nem emléxem de állítólag prog 1-ből amikor szebi zh után mutogatott egy grafikont arról, hogy a zh-kon milyen eredményt értünk el, volt egy olyan csík, hogy 3 pont alatti zh-k, és az volt a zh-k 71%-a. A kettes alsó ponthatára pedig 15 pont volt ÍÍ

Mellesleg kurvajó hogy a jegybeírás két teremben zajlott, nekem a weben az első terem volt megadva, s mire sorra kerültem (kb. 10 percnyi sorbanállás kabátban megfőve), közölte a csákó, hogy bocs de itt L-Z nevű embereknek írják a jegyeit, menjek a másik terembe, és különben is ki van írva az ajtóra. Hát füstölögtem egyet, hogy miért nem láttam a kiírást (meg hogy neten miért adnak meg másik termet), aztán kiérve láttam amin mindenki röhög (ill. méltatlankodik), hogy kurvajó hogy ki van írva a teremre, csak éppen az ajtó külső oldalára, ami momentán nyitva volt, így a külső oldal a fal felé álltÂ… No komment.

Nem is annyira a szorgalmi időszak aggasztó egy 45 kredites órarendben, hanem inkább a vizsgák. 42 nap áll rendelkezésre vizsgaidőszakban köv. félévben 9 darab vizsgára (beleszámítva a vizsgaidőszakot megelőző két hétvégi napot). Azt idén megtapasztaltam, hogy egy adott vizsga napjának hátralevő részében képtelen vagyok érdemi munkára, ennek a miértjét nem tudom pontosan. Szóval van 33 napunk amiben 9 vizsgára kell készülni minimum, és akkor egyetlen gyakiv sincs, és egyetlen iv sem. Ez azt jelenti hogy átlag 3,6 nap van két vizsga között készülésre. Most itt lesznek ilyen tárgyak, mint fony, valszám, jelek (amiből kb. 200-an lesznek kereszten a neptun "előrejelzése" szerint, ez biztos utalhat valamire), algelÂ…

45 kreditet felvenni vajon egyenlő-e az öngyilkossággal?

SzaMa szerint a jeleket kellene hanyagolni. Akkor 40 kreditet tudnék lenyomni (vagyis sokat), sokkal könnyebben, mintha bármely egyéb tárgyat hagynám el (ugyanis a jelek a legbrutálabb - ill. lehet hogy az algel, ezt nem tudjuk egyelőre). De akkor jelekből duplakereszt lenne, ami ugye nem jó, mert jóeséllyel ütközne majd jövőre valamivel.

Mielőtt valaki még beszólna hogy mit rágódom ezen ennyit: hát azért ez kurvanagy dilemma, nem kis dolog a tét. (a szakirányosodás féléve, nomeg az hogy tudjam ismerős arcokkal együtt végezni a tárgyakat)

PT vizsgaeredmény

©   Haszprus   |   bme
Királyság. Micsoda egy pesszimista vagyok bazzer. 4-es lett a PT-m pedig már a kettesre is gondoltam (Attól is féltem hogy megbuktam de ezt azért racionálisan igyekeztem kizárni ) Ezek szerint PTzoli nem ragaszkodik annyira erősen a hivatalos megoldókulcshoz, azt gyanítom. Na, örömködés.

Minden tárgyból sokkal rosszabbra számítok általában, mint amit elérek, egyetlen kivétel van, éspedig az analízis, ahol rendszeresen rosszabbat kapok mint amit sejtek

PT vizsga után

©   Haszprus   |   hwsw, bme
Hát, meglett a vizsgám az tuti, de JSD-ben persze hogy nem találtam ki hogy mire gondolt PTZoli vazeeeeeeeeeee'. Lehagytam egy entitást. Szóval szar lett. Tökmindegy. Majd pénteken kiderül hogy nagyon gáz vagy csak kicsit, bár a megoldókulcs alapján én már tippelek egy hármas alsó ponthatárára. Esetleg négyes de az nem túl valószínű. (Nem tudom, mennyire osztja a mintamegoldástól eltérő megoldásokra a pontot)

Istenverte UML osztálydiagramos igaz-hamis feladat sajnos belekerült, ez a legnagyobb ellenségem.

Viszont vettem egy nyomtatópatront (mert a pt-re kb. ráment egy ) és felpótoltam az 512 mega ramomat 1 gigára.

Az a baj hogy a JSD feladatot az első gyakorlópélda után is megcsináltam volna ugyanolyanra mint a mittomén 10. utánÂ…

PT összegzés

©   Haszprus   |   bme
Éjjel 5,5 órát PT-ztem (ez a hasznos időráfordítás, tehát ha kimentem kajálni/inni/etc akkor a stoppert leállítottam). Remélhetőleg elég lesz valamire. Igazából ötösig bármit el tudok képzelni Annyit PT-ztem vizsgaidőszakban mint állat. 30,5 órát konkrétan (szintén levonva az egyéb időelcseszéseket). A JSD ennek ellenére olyan mint a lottó (no azért annyira nem esélytelen). PTZoli hol részletesebben vázolja a diagramot, hol szűkebbre veszi, találd ki hogy az adott feladatban hogy gondolta. Remélhetőleg a megfelelő anyagokat tanultam, mert hogy mindenre nem jutott idő, az elég egyértelmű (évközben ugyanis nem igazán jártam be). Minden esetre talán eddig ez a legnagyobb vizsgaidőszak-beli időráfordítás bármiféle tárgyamra itt a bme-n.

Éjjel ráéreztem az osztálydiagramokra és az ojjektumok algebrai axiómákkal való jellemzésére. Osztálydiagramoknál (igaz-hamis) viszont baromi gyakran nem gondolom át eléggé a dolgot és beírok valami szart, véletlenül. Roppant idegesítő. Próbálok majd figyelni. Ezzel együtt most már az összes létező feladattípus zsírul megy, az elméleti kérdéseknél meg majd meglátjuk beszopok-e valami kellemetlent (ha a kérdések között nem lesz új az elmúlt 2 év vizsgáihoz képest, akkor ez kevéssé valószínű).

Most kicsit álmos vagyok. 14-től PT vizsga.


Anal halasztás

©   Haszprus   |   bme
Oké lemondtam a szerdai anal vizsgát. Rájöttem hogy 12 óra alatt nem lehet felkészülni pont ebből a tárgyból vizsgáraÂ… Sajnos a kéthetes halasztás után már több vizsgalehetőség nincs. Akárcsak a holnapi PT esetén. Kellemetlen.

Update 21:48: lehet viszont hogy így a csütörtöki bsz-szel be kéne próbálkozni, nemtom. Egyszerre két húzós tárgyra készülni mindig rohadt gáz.


PT vs Anal vs pw

©   Haszprus   |   bme
Tegnap délután megin lepw-ztettem magam elől a gépet. Az eredmény: 5,5 óra PT. A JSD feladatokat továbbra is mire gondolt ptZoli-nak tartom, legalábbis részben biztosan. Kedden PT. Szerdán anal. Asszem ez utóbbira nem tudok készülni, de majd lesz belőle egy másik lehetőség két hét múlva. A 45 kreditben meglehetősen elbizonytalanodtam. Igaz, idén november 25-én még full komolyan azt írtam a priv naplómba hogy analon kívül idén mindenből meghúznak, úgy álltam

A BME továbbra sem könnyű

©   Haszprus   |   bme
Ma találkoztam egy-két arccal bme-n, bsz vizsga előtt és után. Köztük az egyik, (privacy power), aki eddig színötös (!) volt a másfél év során, közölte, hogy Jelek és rendszerekből megvágták az előző vizsgán. Hát. Kemény menet lesz ez a 45 kredites félév, olyan ütős tárgyakkal mint jelek, valszám, fony, algel. "Kicsit" félek. Még nincs késő redukálni a vállalásokat.Fizika vizsga

©   Haszprus   |   bme
Fizika vizsga donez. (4) (15 kredit eddig)

Hátra van: holnap bsz vizsga, jövő hét szerdán Analízis vizsga, csütörtökön kedden PT. Ha minden ilyen frankón menne akkor ennyi is volna, de a holnapi bsz-en kizárt hogy átmenjek. Csak azért megyek hogy kicsit edződjek a szóbelire. Vagy nem is tom mér, mer még szart se tudok belőle. Mindegy.

Amúgy meg teljesen magam alatt vagyok.


Mire gondolt ptZoli? #2

©   Haszprus   |   bme
Ez itt egy teremfoglaló programnak a data flow diagramja pt-ből, hivatalos megoldás. Részlet.

Azt mondja meg nekem valaki, hogy ezen a megoldáson miért nem megy egy nyíl a foglalás processz felé a foglalások adattár felől? Nem érdekli a foglaló processzt, hogy vajon az adott terem már foglalt-e?


Mire gondolt ptZoli?

©   Haszprus   |   bme
Éjjel tanultam 2,5 óra PT-t. Hát, a Jackson Development System tényleg lehetne 'mire gondolt ptZoli' nevű móka is, a feladatok megoldásait egész másként is el tudnám képzelni, sőt, asszem volt ahol nem is értettem egyet a megadott megoldással. Ennek ellenére a vizsgajavítási útmutató csak konkrétan egy darab megoldást és annak részleteit pontozza. Hmm.


Konzumer

©   Haszprus   |   bme, barátok, élelmezés, life
Voltam ma westendben hogy nézzek valami karácsonyi ajándékot (elsősorban magamnak), de nem volt semmi konkrét célom egyrészt, másrészt meg rohadtul antipatikus volt a westend belseje. Rég jártam ott és már viszolygok az üzletektől meg mindentől. Váh. Kezdek én is antiszoc lenni.

Utána belakmároztam mekiben, rég voltam már, de megtapasztaltam hogy a mekihez edzés kell, nem lehet ám csak úgy betolni egy menüt. Súlyos gyomorfájással torolta meg magát a mcroyal menü.

BSZ gyakiv után eldumálgattunk Imoval a bme-s dolgokról, hát, kemény az élet, kemény lesz a köv. félév, ez a félév is kemény volt - legalábbis a harmadik féléves tárgyak egynémelyike, bár én azokból még nem vettem túl nagy kóstolót. A FONY-ról továbbra is azt remélem hogy lájtos lesz, vagy legalábbis szeretni fogom (automaták, reguláris kifejezések, már eleve jól hangzik), de majd meglássuk, sokan másként vélekednek.
Locked out

©   Haszprus   |   bme, life, történelem
(13:41:56) (Haszprus) anyámmal lejelszavaztatom a gépet, császtok.
(13:42:08) (Balage) pff
(13:42:15) (Haszprus) ld. blog
(13:42:23) (Balage) te bolond vagy
(13:42:34) (Haszprus) 2 hét alatt 3 órát tudtam tanulni. meg fognak baszni bsz-ből ha össze nem kapom magam sürgősen. nem tudok magamtól elszakadni a géptől. képtelen vok rá
(13:45:07) Haszprus is away: I'm locked out of my computer
(13:45:07) › you have been marked as being away on IRCnet: (I'm locked out of my computer)
(13:45:08) › nick: (Haszprus) is now known as (HaszpLCK)
(13:45:33) (WiZARD) lol
(13:45:37) (HaszpLCK)
(13:45:38) (WiZARD) a függő
majd könyörögsz anyádnak 1 óra múlva
(13:45:50) (HaszpLCK) anyám elmegy itthonról 1 hétre
(13:45:55) (WiZARD) felhívod
utánamész
(13:45:57) (Balage) akkor tvt fogsz nézni
(13:45:59) (HaszpLCK) mobil nélkül
(13:46:02) (WiZARD) 1 hétig nem gépezel?
(13:46:04) (Balage) tv lesz
(13:46:05) (HaszpLCK) mire hazaér megtalál felakasztva
(13:46:05) (WiZARD) te se gondolod komolyan
(13:46:12) (HaszpLCK) nem amúgy fél órára megy el
(13:46:13) (WiZARD) nem fog otthon találni
(13:46:20) (HaszpLCK) netkávézóban leszek ÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
(13:46:20) (WiZARD) lesz egy cetli az ajtón
(13:46:25) (Balage) átjön netezni
(13:46:28) (WiZARD) hogy hárshegyen bezártak
(13:46:28) (HaszpLCK) na megyek!
(13:46:40) (Balage) degáz
(13:46:54) (WiZARD) majd írunk sms-t, hogy mi van a neten
(13:55:07) (Balage) írt haszp smst
'de fura, itt a gép és nem tudom használni'
(14:14:53) HaszpLCK is back after 29m: I'm locked out of my computer
(14:14:53) › you are no longer marked as being away after (29m) as (I'm locked out of my computer) on (IRCnet)
(14:14:53) › nick: (HaszpLCK) is now known as (Haszprus)
(14:14:56) (Haszprus) i'm free!
yeah
(14:15:17) (Balage) lol ez mi?
(14:15:20) (Haszprus) van a windowsnak valami olyan szolgáltatása h egy adott júzerhez megadjam hogy mennyi ideig használhatja a gépet...
(14:15:21) (Balage)
(14:15:27) (Haszprus) azt akarom megkeresni
létrehoznék egy jogosultság nélküli júzert aki mondjuk óránként 5 percet gépezhet (mailcheck, ilyesmi)
így tehát mindig tudnám használni a gépet de csak óránként 5 percre... szal tutizsír lenne
tudok tanulni, de a mailjeimet is nézhetem
(14:18:33) (Haszprus) hol a faszomban lehet ezt beállítani?
(14:18:41) (Balage) sztem sehol
(14:18:47) (Haszprus) de igen. még win2000-nél is be lehet, láttam is ilyet vmi bemutatón
eh. valszeg ez szerver-szolgáltatás...

Az elmúlt 9 napban összesen ~3 órát tanultam, és ez elég rossz dolog. Elment a kedvem tőle, ez van. Lehet hogy újra ki kéne vinni a gépet a szobámból - ez nem is kérdés -, de ehhez sincs sok kedvem. Egyrészt elég nagy megvonás, másrészt nincs szükségem napi 16 óra tanulásra (kb. ennyit töltök itthon ébren a vizsgaidőszakban), a maradék időt viszont gép előtt tölteném, amit jobbszeretnék nem egy zajos és fülledt (kicsi) szobában kényelmetlen széken hangfalak nélkül tölteni, hanem inkább a saját szobámban, ahol azért a körülmények normálisabbak.

A helyzetre nem igazán látszik a megoldás. A gép kikapcsolásához sincs elég erőm, nemhogy ahhoz hogy bekapcsolt gép ellenére tanuljak. Ja, ráadásul a PT vizsgára való készüléshez kéne is a gép.

Update 13:34: Asszem megkérem anyámat hogy rakjon valami pw-t az xp accountomra. Egy esetben van ciki, ha a pw elfelejtődik, de már azt is kitaláltam, hogy erre az esetre elmélezhetné jelszavazás előtt a pw-t vmi weben keresztül megközelíthető postaládámbaÂ…

December 21-én már tettem egy kísérletet a negyedik félévem megtervezésére. Akkor 43 kreditben gondolkodtam, plusz a fel nem vehető mérés laborban. Időközben kiderült, hogy a mérés labor nem biztos hogy ütközik az algel gyakkal, ugyanis mindkettő csak kéthetente van, szerencsés esetben eltérő heteken. Viszont az egyik algel előadás is csak kéthetente van, s annak időpontjára is fel lehet venni gyakot. Gondolom eltérő heteken tartják ezeket, nem pedig azoknak, akik csak gyakra akarnak mondjuk járniÂ…

43-ról 45 kreditre növeltem a dolgot. Ha ez összejönne, a szakiránnyal se csúsznék. Egyébként a szakiránnyal való nem-csúszást kevesebb kredittel is meg lehetne oldani (pl. nem volna muszáj felvenni ebben a félévben az elektrót, depót, szglab4-et, oprét, de ekkor az 5. félévben 32 megcsinálandó kreditem lenne hogy ne csússzak a szakiránnyal - míg a jelenlegi plan szerint csak 15 kredit marad az 5. félévre, ez hagy némi mozgásteret pl. a szigorlatokra (számításelmélet!) való készüléshez.)


türkiz: minden héten a kettő közül egyik tárgy
világostürkiz: néha van, néha nincs, majd még kiderül, hogy is van ezÂ…


Igen, valóban kurvaszarul néz ki ez az órarend. Halálosztó. Már csak belegondolva is, hogy mennyi időm marad itthon tanulásraÂ…

Ja és a fenti órarendből következően vizsgaidőszakban 9 vizsgát kéne tennem, mert egyedül a mérés labor zárul félévközi jeggyel. (Idén pl. csak 5-öt kell, ezek közül a fizika eléggé kamu vizsga, az analízist pedig másodjára hallgatom. Azért érezni kell a 3-4-5 ill. 9 vizsga + 1-2 szigorlat (anal & digit) közötti erőteljes különbséget.)

Digit 2 completed

©   Haszprus   |   bme
Háát, 2 pont kellett volna a 4-eshez, és nem reklamáltam meg, mert tavaly mikor megreklamáltam, már akkor se adta meg, és most is vészjóslóan úgy adta ide a dolgozatomat, hogy "inkább több pontot adtam, mint kevesebbet", magyarán ne is próbáljak reklamálni. Hát nem próbáltam. De hazafelé úton végig szitkozódtam, hogy miért nem Lehet hogy meglett volna, és ha nem? Ki nem sz#rja le. Na mindegy, tehát:

Digit 2 vizsga: hármas (37 pont), tantárgy completed

Zh-ra készültem a félév során egyszer egy éjszakát, utána pedig 4 napra elosztva lájtosan ennyit-annyit, a pótzh-ra. Az első zh előtt az óráknak kb. 40-50%-án voltam, utána semennyin. Most vizsga előtt 1 nappal olvastam a könyvből 10 oldalt, aztán ma éjjel a maradék 60-at (tanulva olvasva), meg megnéztem netről szedett feladatsorokat.

10 kreditnél járok a félévben. Sajnos nem minden vizsga lesz ennyire lájtos, példának okául a digit (gyakiv + vizsga) és az anal (vizsga).


Ilyen vizsgáim lesznek még: vizsgaidőszak project plan (nagyítható)


Továbbra is pesszimista vagyok. A félév során a legtöbb számonkérés után csak reménykedtem, hogy meglegyen, aztán sokmindenből tökjó eredményeim voltak. Ugyanakkor analízisből mindig felülkalkuláltam, hogy milyen zh-t írtam. Érdekes.

Update 15:09: Hogy miért jó a tanulási ütemterv? Azért mert kirakom az asztalomra és látom hogy van teendőm aznapra is.Holnap Digit vizsga

©   Haszprus   |   bme
Éjjel 3-kor úgy döntöttem hogy végülis holnap levizsgázom Digitből, ígyhát, előttem az egész anyag, szerény kalkulációim szerint kizárólag éjszakázással leszek jutok a végéreÂ…

Update 17:04: hááát, hoztam már jobb döntést is asszem, mert nemrég keltem, szóvalÂ…

No hát így nem pont elsőre de pár nekifutás után ilyen órarendem jött ki, ez egyelőre valamiféle vázlat, aztán meglátjuk hova csiszolódik.Mik a problémák vele?
 • Túl sok óra. Ha abból indulunk ki, hogy be akarok járni, akkor ez így sok.
 • Túl sok kredit. Konkrétan 43.
 • Az ütközések kiküszöbölése érdekében nem tudtam felvenni a Mérés labor 1-et, ami roppant kellemetlen, tekintve hogy ratyi tárgy, állítólag simán elvégezhető, egy a probléma vele, éspedig az, hogy az algel gyakom időpontjában van, szerdán, amire elvileg ajánlatos volna bejárni, tehát üti a mérést. Vagy lehetne csütörtökön vagy pénteken, 8-tól 12-ig, de az még rosszabb, mert két-két tárgyat üt egyszerre (a lehetséges mérés-időpontokat fekete árnyékolt keretekkel jelöltem). Nemtom mi legyen, felvegyem vagy ne vegyem fel? Algel gyakoknak csak a felére tudnék bejárni miattaÂ…
 • Hét kib#szott óra nem az I épületben lesz. Bakker. Megashit. Ilyen nincs bazeg. Vááá. Utálom az egyetem összes többi szaros gagyi béna épületét. I épület power, összes többi megasuckz. Kényelmetlen, alulfűtött, nincs légkondi, nincs lift (vagy túlterhelt, kicsi stb), nincs luxuswc, nincs ruhatár, nem ergonómikus, régi, úgy szar az egész ahogy van. Rühellem. És messze is van. Az ötből 2-3 napot nem az I épületben fogok kezdeni, ebből mi következik? Hosszas egyedüli utazás. Fakkin shit!!
Nem tudom, mit adjak le. Kézenfekvő lenne az elektrót és a depót, de ezeket a tárgyakat biztos mindenki felveszi, hisz nincs előkövetelménye, ergo nem lenne jó keresztre menni belőle. Az elektro ráadásul állítólag még könnyű is.
Gondolkodtam még azon, hogy esetleg az algelt, de nemtomÂ… Félek hogy algel nélkül a hétfői valszámra nehezen tudnék felkelni (egyetlen tárgy miatt ugye).

Eredeti terveimben az elektrót és a depót jegeltem volna egy félévre, valószínű, hogy ez lesz a végleges döntésem is, majdan. Sokat fog könnyíteni a hétfőmön, a keddembe viszont egy idióta lyukat szúr, a szerdai bejárásomat ugyanakkor kicsit veszélyezteti (egy óra kedvéért nehéz bemenni, mint írtam) (ja, ez igaz a keddre is).

Most pedig következzen a kisszótár, mi mit jelent:
valszám valószínűségszámítás
algel algoritmusok elmélete
elektro elektronika
depo deklaratív programozás
opre operációs rendszerek
szar számítógép-architektúrák
fony formális nyelvek
jelek jelek és rendszerek
szglab számítógép-laboratórium IV.
tesi
mérés mérés labor I.
töki tömegkiszolgálás, no ezt tuti nem veszem fel mert kéne hozzá egy valszám

BME előrehaladás 2/1/19

©   Haszprus   |   bme
Különös ha egy 24 pontos ZH után 3 (!) pontos pótZH-t ír az ember miközben kb. 40 pontra számít. Ma remélem kideríthetem, miként lehetséges ez. Összeesküvést sejtekÂ…

Update 12:48: Hát ez van, el lett szarva, meg látván hogy ratyi, már nem is igyekezett a javító úgy különösebben pontokat szórni ráÂ… Szerintem lehetett volna de most mit harcoljak, 32 nem lett volna meg.

A pótZH2-m szintén über lett, első két feladat remélem 100%, utána aztán homály.

Digit or not digit?

©   Haszprus   |   bme
Haszprusjövő szerdán vizsgázhatnék digitből, azon gondolkodom megtegyem-e... pihennék már kurvára, viszont ha most levizsgáznék digitből akkor zsír lenne mer nem kéne jan második hetére 3 tárgyból készülni (csak 2ből)
Haszprusvan 4 teljes napom tanulni
Haszprusbár még nemtok semmit belőle, azt se h mit kéne tudni mer nem jártam be

Ha bárki azt hinné hogy a közelségnek nincs összekovácsoló ereje akkor óriásit téved, hál' az égnek. Meglévő ismerettségeken is lehet erősíteni egyszerű közelséggel. A távolságnak pedig mindig bontó ereje van. (Mert az ember a mindennapokban kitörölheti a seggét azzal ha van egy olyan barátja akivel ugyan nagyon jól elvannak ha találkoznak, de ez csak szőkőévente egyszer fordul elő.)

Amúgy ma jó napom volt, egyik dolog hogy mindkét ZH-m meglett (ld. korábbi bejegyzéseim), másik hogy a mai BSZ pótZH1 se lett olyan borzalom, ponthatárt saccolok, mint mindig, utána kis magánkonzi arról, hogy mit hibáztam el és hogy is kellett volna jól nyomni a zh2-ben a feladatokat. Aztán itt van még egy kellemes kis társalgás pótzh előttről, meg utánról, nem kellett egyedül hazacsatangoljak, valamint dél körül amikor a két zh eredményt mentem begyűjteni, akkor is akadt társaságom, rulz. Baromnagy egyébként az egyetem területe, nem kis séta megszerezni minden helyről a kihirdetett eredményeket.

Holnap lenne Digit meg BSZ, de hogy be nem megyek, az hótziher, tanulok a pénteki bsz pótZH2-re. Egyébként említsük meg, hogy tegnap sajnos nem tanultam egy betűt sem, valahogy nem volt kedvem. Kellett volna de már túl régóta megy a hajtás, vagy nemtom.
BME előrehaladás 2/1/17

©   Haszprus   |   bme
BSZ 2 ZH 2 => pótZH (25 pont folyománya)
Tényleg sajnálom, mert két feladat is van, amin látszik, hogy értegettél vmit hozzá, csak aztán mégis rossz lett (folyamos, kongruenciás...)
Mondjuk azt nem tudom hogy a folyamosban mit szúrtam el, meg is vagyok lepődve kellően.

Amúgy ilyen eredmények lettek a csoportban: 5 8 10 12 14 15 16 16 19 22 24 25 25 27 32 32 32 32 32 32 35 35 36 36 36 37 37 38 40 40 43 43 44 55
Max elérhető: 80, 32-vel megvan.

Update 18:41: folyamokkal alapvetően tévedésben voltam valaminek kapcsán, 6/10p, kongruenciát meg állítólag elszámoltam az elején, 3/10, baze.

BSZ pZH1 holnapután

©   Haszprus   |   bme
Szerdán 16-tól BSZ pZH1. Maratoni tanulást tervezek rá, kinyomtattam valami korábbi évből egy gyakvezér teljes netre felrakott anyagait, megoldások meg minden. Aztán persze lehet hogy lusta leszek, de egyelőreÂ… Na megyek tanulni.

Holnap nincs egy órám se, mert szglabból kész vagyok, analízisből pzh2 lesz óra helyett de arra nem kell menjek, pt-ből meg valami fakultatív cuccok lesznek 8-tól 10-ig, amire ugye nem fogok külön felkelni. Pedig érdekelne, mert metaprogramozás meg egyéb jövőbeli ill. fejlődő technikákról tart előadást az utolsó 2 hétben


Pénteki BSZ

©   Haszprus   |   bme
A pénteki BSZ pokoli egyszerű volt, utólag megnézve a helyes megoldásokat. Nomeg anélkül is már helyben láttam, hogy ez biza könnyű lenne, ha tanultam volna rá. Tulajdonképpen azt megelőző este még gondolkodtam is, hogy vajon átnézzem-e a kongruenciákat normálisan, de végül annyiban hagytam, mert úgy gondoltam, azzal még messze leszek a kettestől. Hát tévedtem, most már látom, azzal simán meglenne a kettes. Lehet hogy így is meglesz, de nem hiszem. 20 pontom tutira van két feladatból, 2 feladathoz hozzá se nyúltam, a maradék 4 feladatból kellene összetarhálni 12 pontot, és akkor jó, de azokra se hiszem hogy túl sok értékelhető cuccost írtam volna. Pár pont biztos van, de 12... hát nemtom. Meglátjuk. Jó lenne azé" ha nem kéne pzh2-re tanulni ebből is. És nem kéne olyan pesszimistán állni a dolgokhoz, hogy azért nem gyúrok valamire, mert valszeg úgyse lesz meg. Fanki snitt. Bár ezek után nehéz optimistának lenni.

Szglab III ZH: 5 (18+2/20+2... 20/22) (félévközi jegy: OK, tantárgy completed)

Javítócsávó aszonta három kódrészre a főprogramban hogy ilyen királyságot még nem is látott a többi zh-ban

Tegyük még hozzá mindehhez hogy elég gyatrán jártam be, amikor bejártam, akkoriban még Marcellel az AK-n dolgoztunk (igen ott óra közben ), utóbbi időben meg közelében sem voltam az előadásoknak, szóval a mintazh-t nem is láttam, és a nyomtatott slide-okat se használtam, külön a zh-ra nem készültem, a slide-okat kinyomtatáson kívül abszolút nem vettem kezembe. Igaz, gyakorlatokra rendesen bejártam.

No ezek után most büszkeség van.

Volt egy arc aki kettővel előttem fél órán át reklamált az előadónál hogy szerinte kevés volt a 60 perc, meg ilyenek Királyság volt, a sor csak állt mögötteÂ…

Update 17:25: hehe, kedden 0 órakor így nyilatkoztam az szglab zh-ról (amit ~32 órával később írtunk):

A szerdai szglab ZH-ra azt hiszem, nem fogok tanulni. Eddig se tanultam java-t és ezután sem fogok. Alapból érzem a dolgot valamilyen szinten, nem áll messze tőlem. Bemegyek, megírom, vagy átmegyek, vagy nem. Utána van még egy hetem a pótZH-ig, amiről lehet hogy másként fogok vélekedni.
Az a baj, hogy kurvára nem bízom magamban. Az elmúlt 1 év elég kemény volt. Mostantól más idők jönnek. Kevesebb gép, több alvás, több agy.

Update 17:33: az átlagZH 10,6 pontos, ha csak azt a 259 embert vesszük, akik megírták a ZH-t (és sikerült a beugrójuk). Ha az szglab3-mat felvett 496 embert nézzük, akkor az átlagZH 5,57 pontra módosul. (A kettes alsó határa 6 pont)

A szumma pontszáma a 496 emberből velem együtt 6-nak 20 illetve afeletti (22-ből). Thats really good.

Update 17:53: a zh pontszáma 16 embernek 18 ill. afeletti (20-ból). Still good.


Digit vs BSZ zh

©   Haszprus   |   bme
Reggel eléggé paráztam a digittől, mikor elindultam itthonról, gyorsan még átpörgettem a könyv lapjait a szemem előtt, az a tuti. Odabent még nagyobb lett a para, mert az előadó közölte, hogy a pótpótzh és a pótzh közül nem lehet megírni mindkettőt, csak egyiket, saját belátásunk szerint választhatunk hogy melyiket. Na ez roppant jó, mert akkor én nem most írtam volna, hiszen utána közvetlen bsz zh-m következett, hanem két hét múlva, amikor már semmi se kavar be. Így viszont digitre tanultam, a bsz-t meg hagytam a halálba, mondván hogy legalább egyik legyen meg tutira, a kettőre együtt nem lett volna időm a sűrű egyéb zh-k miatt.

Szóval megírtam a digitet, szerintem elég jó lett, de majd kiderül. A BSZ viszont gáz lett - össz 2,5 órát tanultam rá az első zh óta. Közelinek érzem a kettest, ami ehhez képest jó, de annyira azért nem örvendezek.


BME előrehaladás 2/1/11

©   Haszprus   |   bme
MaLo ZH: OK (félévközi jegy: OK, tantárgy completed)

Update 17:33: ennyire szarul hogy lehet megszervezni egy eredményközlést? ~500 ember a teremben, és kénytelenek ~4 (nemtomhány, mer takarta a tömeg) kifüggesztett papírról leolvasni az eredményeket. Következmény? Egymás iszonyatos taposása, hosszú perceken keresztül tülekedés a papírok közelébe kerülésért. Legalább a 4 papírt ne egymás mellé rakta volna, hanem távol egymástól, hisz úgyis betűrendben vannak, ergo a névsor végén levők menjenek a jobb papírokhoz, az elején levők a bal oldali papírokhoz, példáulÂ…

vagy mint valaki felvetette, jobb lett volna ha kinyomja projektorra, de nem, mert mittu domain

utána 500 ember jegyének beírása az indexbe egyetlen ember által, vááá

vagy lehetett volna mondjuk több példányt nyomtatni a listából

vagy mondjuk informatika szakhoz illően felkerülhetett volna a netre

vagy akármi. de 500 ember egyszerre nézzen meg egy helyre kifüggesztett ~4 db papírról eredményeketÂ… na ilyet ne.Kocka Maszat billentyűzeten alszik

A szorgalmi időszak hátralevő 11 napjában (hétvége included) 6 db zh-t írok. Nem korrekt, határozottan nem az. Hogy lehet egy ilyenre felkészülni? Nos, persze, úgy hogy az ember egész félév során kitartóan tanul. De az ember lusta állat, és úgy működik, hogy nem tanul, amíg nem jött el az ideje. Márpedig ha sok tárgynak egyszerre jön el az ideje, akkor szívás tud keletkezni. Ez a jelenlegi helyzet is. Elég nagy probléma számomra az, hogy ha kilátástalan feladatot látok magam előtt, akkor elkezd nem érdekelni a dolog.

A szerdai szglab ZH-ra azt hiszem, nem fogok tanulni. Eddig se tanultam java-t és ezután sem fogok. Alapból érzem a dolgot valamilyen szinten, nem áll messze tőlem. Bemegyek, megírom, vagy átmegyek, vagy nem. Utána van még egy hetem a pótZH-ig, amiről lehet hogy másként fogok vélekedni. Viszont 2 kredites tárgy. Nem épül rá semmi. Halál mindegy, hogy megvan-e. Ezzel párhuzamosan olyanokból kellene készüljek, hogy BSZ, Anal, Digit, szóval a legkomolyabb tárgycsoport (a három tárgycsoport amiből ugye szigorlatunk van).

Na mindegy, azért megpróbálom. Két hét múlva meglátjuk, miként zártam ezt a szorgalmi időszakot, és utána még szenvedés februárig (vizsgaidőszak).

De kezdek kifulladni. Az utóbbi egy hétben alig tanultam, a tanulási ütemtervre fittyet hánytam. Mondjuk ez nem volt nehéz, tekintve hogy állandóan ZH-im vannak és házi feladatokat kell beadjak. Ilyenkor az ember nehezen foglalkozik még más tárgyakkal is. De pl. a tegnapi nap során egyszerűen semmit se tanultam, talán olvastam 2 oldalt a digit könyvből és kész, ettől ki is dőltem és aludtam 3 órát.

Folytatni kéne valamikor a vezetést is, mert az sikeresen abbamaradt tavaly nyáron. Ennek megfelelő volna a bme negyedik féléve, ugyanakkor azzal ütközik a dolog, hogy utólérjem a tantervet, amihez képest az elmaradásom az első félévből származik. Azóta progból már sikerült kikeresztelkednem, Anal 2-t a várakozásoknak megfelelően elsőre bebuktam (nem volt nehéz miután az Anal 1-et akkreditáltattam és Anal2 gyakiv helyett bsz-ből készültem mert azt esélyesebbnek tartottam), viszont nem vehetek fel tárgyakat felelőtlenül, mert következményei vannak minden egyes tárgyfelvételemnek, ez némiképp megnehezíti a felzárkózást.

Szerdán még egy elbaszott tűzvédelemre is be kell menjek, ilyenmódon a reggeli ZH-val együtt 8-tól 19-ig a bme-n fogok rohadni, és még a bsz zh előtti utolsó gyakorlatával is ütközik. Bazze. Asszem inkább nem megyek tűzvédelemre, bár fogalmam sincs milyen következményei vannak ennek.

Ja és a pénteki bsz zh még mindig ütközik a digit zh-val, noha szóltam előbbi tárgy előadójának hogy rakják má későbbre pár perccel, de azt nem lehet mert csak kevés embert érint és különben is ha 5 percet késünk abból nincs gáz. Na frankó de az I-ből K-ba átérni nem öt perc hanem 20, azon meg súlyos pontok, esetleg félévek múlhatnak... Bah...

Update 00:56: bepróbálkoztam a Digit előadónál, hátha ő hajlik előbbre hozni a ZH-t. De nem hiszem mert alapból a reggeli legelső óraÂ…

Update 12:08: zsír, hajlott rá
Kiszállok az általam indított Adok-kapok projectből, és SzaMa-nak adom. Tegyen vele amit akar, ha van kedve.

A döntés mögött talán elsődlegesen tanulási okok húzódnak meg. Nem fejleszthetek ennyi mindent suli mellett.

Update 21:05: az archívum kedvéért pár screenshotÂ…

Update 21:05: pár napja a kereszt site frissítését is befagyasztottam, igaz, azt csak a vizsgaidőszak végéig.


Digit házi 2 problémaaa

©   Haszprus   |   bme
Bakker. Digit 2 házihoz használandó trial program LEJÍRT mielőtt leellenőriztem volna a házimat... Márpedig a hf-kitűzésben az egyetlen félkövér dőltbetűs mondat az, hogy ellenőrző szimuláció nélkül nem fogadják el a házit. Most mi a rák lesz?! Hát ideg vagyokÂ… (házit 8-kor kell leadni, szal még csak az sincs hogy addig keresek másik programot, megtanulom használni, stb. - bár a legegyszerűbb az lenne h vkivel lefuttatom a cuccot, akinél még nem járt le, és kész, de ki van ébren ilyenkor? (senki))

Update 10:36: 08:00-ra elzarándokoltam a HSZK-ba hogy legyen egy gépem ahova felrakhatom és ott majd elölről indul a trial. Útközben találkoztam Imoval meg Petivel, ők Jelekkel szívtak és szintén a hszk-s gépeket vették célba Ímde: felraktam a progit és ugyanaz a hibaüzenet, mint itthon, nevezetesen hogy kétszáz mentés fölött nem műxik a cucc. Mondom mi a rák, és irányt vettem Digit előadásra az I-be. Ahol találkoztam Tamással, és a haverjával együttműködésben rájöttünk, hogy egyszerűen csak lamatic vagyok mert nem méreteztem át az ablakot kellőképpen, és nem látszott a kontent. Ez milyen már Hazaugrottam, átméreteztem az ablakot, látám hogy ez jó, visszaugrottam, és beadtam. Zsír.MaLo zh :)

©   Haszprus   |   bme
ZH-n:
(hallgató)Tanár úr! Találtam egy hibát a feladatsorban!
(tanár)Az ki van zárva... már vagy százezer éve... [ez a feladatsor szerepel zh-kon ]

BME előrehaladás 2/1/9

©   Haszprus   |   bme
HaszprusBAZMEG
19 pont lett a digit zh-m!
össz annyit tanultam rá h éjjel 2-kor elővettem hajnalig aztán 8-tól zh volt, még éjjel is megszakítottam a dolgot gépezéssel fél órákra, és nem is értem a könyvben az anyag végére
24 pont kellett volna ketteshez
szóval most tökre örülök
Balage
Haszprusnem is értem hogy a gecibe lett ilyen jó
Balagehát de ez semmire se jó
Haszprusigen de ilyen 5 pontra számítottam kb

Jegyezzük meg, hogy tényleg kb. 5 pontra számítottam, még ki is jöttem nemsokkal félidő után, tényleg nem értem hogy lett 19 (dehát ezek szerint egész jó gondolataim lehettek amiket leírtam teljesen bizonytalanul, ott helyben kitalálva hogy vajon mit hogyan kéne megoldani, mi hogy épül felÂ…), és így viszont akkor elég esélyes, hogy nem fog kelleni gyakiv-znem digitből, mert a túlzsúfolt tanulási ütemtervem ellenére is talán fel tudok készülni a pótzh-ra, ami dec 10-én lesz, igaz, az sajnos pont a bsz második zh-nak a napja, ami egyáltalán nem szerencsés. Holnap lájtos nap lesz, megint két zh vár rám.

Update 20:54: az I épületben a Digit ZH pont akkor fog befejeződni amikor a K-ban a BSZ ZH kezdődik. Roppant nice.


A mai nap valahogy egész vidáman telt, sőt, talán a félév során másodszor vagy ilyesmi, beértem időre, sőt, öt perccel előbb a Analízis előadásra. A szokásosnál több emberrel beszéltem, találkoztam is némely ritkán látott ismerőseimmel, és Analízis közben mainframe-mel felidéztük a Csupasz pisztoly sorozat néhány emlékezetes jelenetét, többek közt azt, amitől már majdnem könnyesre röhögtem magam előadás alatt: Frank Drebin nyomozó abban a részben állandóan bénán parkol, s egy alkalommal a rendőrség előtt úgy hagyja el a járgányt a lejtős utcán, hogy nem húzza be a kéziféket, majd mikor a kocsi megindul mögötte, azt hiszi, hogy őt követik, előveszi a stukkert és az immáron lejtős utcán távolodó kocsira elkezd lövöldözni, mire az kigyullad és mind a négy oldalsó ablakán hatalmas légzsákok fúvódnak ki, majd mikor az utca végére ér a járgány, égve, légzsákokkal, komótosan befordul a jobbra nyíló utcába Í (Aki nem látta, nem tudja. Pótolja.)

Vizsgabeosztás suxx

©   Haszprus   |   bme
Borzasztó szar vizsgaidőszakom lesz, a harmadik héten egymás melletti három napra majdnem betornyosult négy tárgy. Aztán végül kivettem egyet közűlük, a másik kettőt nemtom átrakni sajna. Teljesen gáz.

Felkelni nem tudás

©   Haszprus   |   bme
Képes leszek bukni tárgyakat pusztán azért mert heti két-két órájukból az összes az első óra az adott napon? Ld. PT hétfő-kedd első óra, Digit csütörtök-péntek első óra. Ezeknek talán 20%-án voltam benn (mert nem bírok felkelni). Talán PT-ből még kevesebben. A mai napot pedig megint kihagytam úgy ahogy van, mint mostanság elég sok napot. Kurvára nem jó ez így. Pedig 00.37-kor feküdtem. Egyébként tegnap egy csomót tanultam, akárcsak szombaton. Tökjó. Felmerült, hogy esetleg hosszabb távon itthagyjam a gépem ebben a szobában, mert így hasznosabb az itthon töltött időm.

Kezdek tanulni…

©   Haszprus   |   bme, hwsw, life
A blogot minden scriptnél jobban be lehet szabályozni a más elfoglaltság találása című módszerrel. Jelen esetben ez a más elfoglaltság a tanulás. Egyelőre még baromira ellenkezik minden porcikám, és egész nap átjárok ide a szerverterembe egy kis gépezésért, de azért egész jól megy a dolog. Legalábbis tegnap nagyon jól ment, ma visszaestem kicsit, de próbálom tartani az ütemtervet. Ja, illetve azt nem sikerül, de azért mégiscsak tanulok sokat és jól Igaz, eddig csak két hétvégi nap van mögöttem, lehet, hogy hétközben nem lesz ennyire ideális a helyzet, és nem lesz kedvem semmi erőlködéshez.

A minap egyébként az infosite-on rábukkantam a korábbi MaLo eredményekre, és hát, öö, hömm, höhö Ezek után kérdéses hogy vajon érdemes-e tanulnom rá. Már csak azért is mert kevés az időm, és lehet hogy más tárgynak kéne allokálni belőle.

Az éjjeli digit tanulás nem jött be, ofkorsz nem volt elég.

A helyzet tűrhetetlen, ezért készítettem újabb project plant a hátralevő 2 hét átvészelésére. Mármint tanulmányi szempontból.

Tegnap (pénteken) máris nem tudtam tartani az ütemtervet, mert a betervezett 5 tárgy helyett mindössze másfélre szakítottam időt, ugyanis 16-kor már olyan álmos voltam hogy le is dőltem, még gép előtt sem tudtam megmaradni.

Jelen pillanatban Javaval foglalkozom, ami nem is olyan egyszerű, mint az ember hinné.

Más: Sikerült belőnöm itthonra azt a rühes bme intranetet. Rosszul van ledokumentálva a hszk honlapján hogy hogy is kell.

Más: mainframe jóvoltából hamarosan lesz pár új szavazás a blogon.

Más: A héten feltűnően sok egyedi látogatóm volt a megelőző időszakokhoz képest. Kiváncsi vagyok, miért. Aki sejti, írja le, thx. (Habár van egy tippem.)


(powered by webstats, thx 2 Pál Kornél)

Gépem elszállítva

©   Haszprus   |   life, hwsw, bme, történelem
Haszprusáthoztam a gépemet a szerverterembe (gardrobe) mert kurvára zavart, egész nap előtte ültem. az elkövetkezendő 2 hétben azt akarom hogy a gépem itt maradjon. így engem se zavar, és anyám is tud rajta bármikor dolgozni. radikálisan le akarom csökkenteni a gépezési időmet mert [censored]
Természetesen BME-s tanulmányaim érdekében cselekedtem így.

Gondolatok gyötörnek suliba menet, fürdés közben, elalvás előtt, és gyakran suliban is. Lehet hogy a november-december most már minden évben depi lesz? Talán az évszak miatt. Talán a rámnehezedő követelmények miatt (2 nagyházi és 7 ZH a következő 15 napban, meg utána még 1 héten további 2, ellenben másfél hete nem tanulok már egy betűt sem). Talán bizonyos dolgok hiánya miatt. Talán a pozitív élmények év vége felé való megritkulása miatt több idő jut a negatív emlékeken morfondírozni. A probléma, hogy ez az időszak még legalább másfél-két hónapig tart, úgy saccolom. Tavaly évvégén volt egy pontosan ugyanilyen időszakom.


Tegnap egy óra késéssel mentem volna be analízisre, de az I épület előtt találkoztam (privacy power)-rel, aki most elsős itt a bme-viken. Mivel úgy alakult ez a féléve, hogy eléggé ellazáskodta meg mittu domain, a lényeg hogy szarul, ezért kicsit öntöttem belé lelket (persze nem alaptalanul, amiket elmondtam, azok csakis a színtiszta igazat tartalmazzák ).

Õ passzív félévet tervez, szerintem az nem megoldás. Felhívtam figyelmét, hogy van két ismerősöm, akik elmentek passzívra, hogy majd visszatérnek egy vagy két félév kihagyással, de egyiknél se történt ilyen, szóval szerintem a passzív félév veszélyes dolog. Még ha nem is sikerülne egyetlen tárgya sem, szerintem akkor is meg lehet kockáztatni bevállalni 30 kredit teljesítését egy félévre (a kockázat ugye az hogy ha nem sikerül akkor szépen kirúgják az embert), de azt mondja, hogy 7 kreditje valszeg lesz. No hát szerintem a 23 meg már nem akkora vállalás egy félév alatt kereszten, inkább totál sima ügy, ha az ember tudja hogy muszáj teljesítenie, mert nem kis dolgok múlnak rajta.
(A TVSZ szerint első évben minimum 30 kreditet kell teljesítenie a hallgatónak, ellenkező esetben megszűnik hallgatói jogviszonya.)

Ha nem tévedek, még vizsgaidőszak előtt passzívvá lehet tetetni egy félévet, úgyhogy ez a másik, amit végül egy utánaküldött sms-ben javasoltam neki, hogy érdeklődje meg. Persze lehet hogy ebben teljesen tévedek, de mintha láttam volna valahol valami ilyesmit.

A srác azt is gondolta, hogy passzív félévnek köszönhetően inkább majd tiszta lappal indít a következő évfolyamban, és nem szórakozik keresztfélévekkel, dehát így is kereszten lenne azért egy-két tárgyból, legalábbis a többiekhez képest, mégpedig előkereszten. Másfelől elmondtam neki, hogy előbb-utóbb úgyis százan behullanak minden egyes tárgyból keresztre, így megy ez, szóval nem kell félni

Update 14:18: az utolsó bekezdést megtartom magamnak.

KDO

©   Haszprus   |   bme
A rohadt kibaszott kurva isten bassza meg. Megint lemaradtam a kdo-osztásról. Elvileg emailt is kellett volna küldjenek, állítólag küldtek is, nekem ugyan nem jöttÂ…

Utolsó belépő osztás!!!!!!!
November 23-án (kedden) 17:00-19:00-ig lesz az utolsó belépő osztás az Igazgatói irodában.
Aki még nem vette át a belépőjét, az most utoljára átveheti. Aki nem veszi át a belépőjét, annak következő félévben csak fizetőset tudunk biztosítani, akár igényeltek neki, akár nem.
Nóra | 88 megjelenés 2004-11-18 00:40:52 óta.
Kurvajó bazmeg.


Anal 2 ZH eredmények jegelve

©   Haszprus   |   bme
Tegnap úgy vártam az Anal 2 ZH eredményeitÂ… De Andai nem jelent meg, legalábbis negyed órás várakozásunk során nem, utána meg leléptünk. Mondjuk megmondtam volna valakinek, hogy hívjon fel, ha netán mégis bejön, de nem maradt ott senki a közelibb ismerősök közül. Na mindegy, ma 10-től Analízis by Fritzné, merem remélni hogy az ő eredményeit legalább megtudjuk (ez erősen biztosnak tekinthető), és frankó lenne ha hozna Andai féle adatokat is, de ezt kizártnak tartom, mint ahogy a ZH1-nél sem tettek így. A probléma csak az, hogy az ő általa javított ZH-részből még egyáltalán nem fog kiderülni, hogy végülis hány pontom lett, mert nála nem sok, max 57%, ami ugye az egész ZH-nak csak 20%-a, szóval nem sok minden múlik rajta (óó, dehogynem).

Digit bejárás

©   Haszprus   |   bme
Nemtom kihagyjam-e a mai digitet. Egész nap nincs más óra. A digit unalmas. Korán is van (8.30-tól 10.00-ig). Ugyanakkor roppant hasznos mert helyben megérthető minden. (Jegyezzük meg itt hogy ebben a félévben kevesebb mint 50%-án voltam benn a digit óráknak, ami talán helytelen dolog mert ránézvén az infosite-on található zh-kra, bizony megijedtem.) Hm asszem itthon maradok, nem volna erőm 3,5 óra alvás után felkelni.


Eljött az anal2 zh2 napja, és most már azért izgulok jól. Hirtelen úgy tűnik, nem tudom megoldani a feladatokat. No ez majd 12 és 14 között elválik. Este pedig megnézem a Harcosok klubjának második felét. Elgondolkodtató, hogy vajon érdemes-e bejárni fizikára.

Update 02:55:


A szorgalmi időszak hátralévő dolgai


Update 04:05: esti harcosok klubja megin ugrott, vazz
Szglab3 sux

©   Haszprus   |   bme
Neem. Olyan szinten unalmasak az szglab3 előadások hogy azt leírni nem lehet. De mivel arra lusta vagyok hogy itthon nézzem át a nyomtatott anyagot, meg ez így relatíve kényelmes (ráadásul ib028 rulez), így marad a bejárás.De mégsem túl későn

©   Haszprus   |   bme
Hát, ha nem utálnék fasságokról regélni, meg nem lenne ekkora ratyi program ez a veriwell (nomeg nem neteznék feladatmegoldás helyett és nem aludtam volna be tegnap este), akkor asszem 'kicsit' előbb is végezhettem volna, de lényeg hogy megvan a digit házi. A kapcsolási rajzot kézzel csináltam, olyan is lett, viszont ez csak kismértékben nyugtalanít

Jöhet újra az anal tanulás ezerrel. De nem most, mert most elmegyek alvadni.Ha június óta működött volna a kreditrendszer, akkor feltehetően június-október 5 hónapos időszakban 513 helyett nagyjából 429 bejegyzést írtam volna. Ezen becslésemet arra alapozom, hogy megnéztem, naponta hány bejegyzésem van 4-en felül, összegeztem, és levontam a bejegyzések számából.

A tegnapi napot részben tanulással (analízis 2 zh2 jövő szerdán), részben blogolvasgatással töltöttem. A kreditrendszer aktívból passzív júzerré varázsolt. Ez nem előny, de hogy tanulni is tudok, az igen. Még megpróbálok ezen a téren nagyobb erőfeszítéseket is tenni, mert szükség lesz rá.

A bejegyzéscímek bevezetésének meg rohadtul örülök, a Friss témák menü sokkal átláthatóbb így!

Még azon gondolkodom, hogy esetleg kéne egy olyan funkció, hogy manuálisan letilthassam x órára az admin felületet magam elől, vagy pl. aznapra. Hasznos tudna lenni zh előtti napokon, amiből a következő 1,5 hónapban elég sok lesz, utána meg vizsgaidőszak.

BME-félelmek

©   Haszprus   |   bme
Félelmeim vannak tanulmányi ügyekben. A héten lesz egy fizika c2 zh1, ami a körülményektől fog függni, és ugyanazon napig másnapra pedig el kell készüljek egy digit2 hf1-gyel, amiről nem sokat tudok, mert alig jártam be. Momentán nem tudom, hogy kéne megvalósítani a házit. Jövő szerdán pedig egy rettenetes anal2 # zh2 vár rám, aminek az anyagába belenéztem tegnap éjjel, és elment az életkedvem is. Sík ideg vagyok.

Ráadásul mindezek mellett hihetetlen mértékben rákattantam a gépes időelba##ásra.


Én vagyok a római pápa

©   Haszprus   |   bme
Pár hete tanultuk matematikai logikából (malo), hogy hamis állításból bármi levezethető.

- De professzor úr, akkor vegyük azt, hogy 2*2=5, és vezesse le nekem ebből a hamis állításból, hogy én vagyok a római pápa!

- Rendben van. 2*2 = 5, azaz 5 = 4. Vonjunk le belőle hármat, azaz 2 = 1, tehát a kettő az ugyanaz mint az egy.

Tehát a római pápa és maga két személy, VAGYIS EGY SZEMÉLY!


Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire kemény a BME műszaki informatika szaka.

Válaszként annyit tudok mondani, hogy BSZ2 keresztféléven most húzták meg az összes hallgató 96%-át.

Engem is. 24 pontom lett egyébként, és ezzel még egész jó vagyok (32 ponttól lehet átmenni). A legjobb ZH birtokosa (privacy power), akinek 46 pontja lett, rajta kívül még egy valaki ment át a mi csoportunkból. A ZH ugye 80 pontos.
Szglab3 kisZH2-m pluszpontra sikerült, de tréfás is lett volna ha nem így sül el, tekintve hogy a feladatkitűzés olyan jellegű volt hogy erősen gondolkodtam rajta hogy most vagy nagyon félreértettem valamit, vagy tényleg ilyen egyszerű 20-ból 3 arc nem tudta megírni jól ezt a kisZH-t.

Nagyházinak kukacot csinálok egyébként mer az könnyűnek tűnik. Nem akarok szglab házival szarakodni, van épp elég egyéb programozási feladatom.


BME-félelmek 041024

©   Haszprus   |   bme
Lefagyott a vigyor az arcomról mikor megpillantottam az imént hogy holnapra szglabból ki kéne találni, hogy milyen házi programot csináljak javaban. Az még csak rátesz erre egy lapáttal, hogy kisZH is lesz, bár az nem para, már csak azért sem, mert nem sok múlik rajta. Szerdán viszont BSZ2 ZH, és az már inkább para.


Jó, tehát úgy tapasztalom, hogy az eselpé módot túl sok akusztikai és egyéb environmentális interrapt lekezelése teszi futtathatatlanná ezekben a korai órákban.

Update 2004. okt. 23. 02:43: talán tanulok most egy kicsit, ahogy már tegnap dél körül is akartam volna, de abból nem (sem?) lett semmi.


Tiéd ez az esernyő? Ja, bocs.

©   Haszprus   |   bme

ehh le akarták nyúlni az esernyőmet ib028-ban bazmeg

(400 fős előadó)

már csak páran voltunk benn, megyek fel a kabátomhoz meg esernyőmhöz, erre látom hogy valaki próbálja leakasztani (szokásosnál jobban odaakasztom mer nem akarom hogy a tömeg lesodorja)

így nézem a faszi képét hogy mi a picsát csinál ez, alvajár vagy miafasz

rámnéz, keze így az esernyő körül, megkérdezi: tiéd ez az esernyő?

mondom ja.

ja bocs

no komment


Holnap csütörtök van. Erről az jut eszembe, hogy 8-tól 10-ig digit 2. Erről az jut eszembe, hogy a hetedik tanítási héten járunk, és eddig egyszer sikerült a csütörtök reggeli digit 2-re beténferegjek, éspedig a legelső digit 2-re. Onnantól valahogy nem jött össze. Reggeli végkimerültség, stb.

AK changeblog:
23:11 2004.10.19. (SzaMa & Haszprus)

Hamarosan összekötjük az Adok-kapok oldalt az OMIKK (országos műszaki információs központ és könyvtár) adatbázisával, így lehetőség nyílik a könyvek felvitelére ISBN vagy jegyzetszám alapján. Egyszerre több hirdetés feladását is nagyban meg fogja könnyíteni az új cucc. Überzsíros JavaScript & PHP by SzaMa. Megjegyzendő, hogy a cucc bugzik Firefox 1.0 alatt ha 3 hirdetésnél többet ad fel egyetlen lépésben az ember, azonban Mozilla 1.8-ban nem. Ez egy Firefox bug, reméljük, hogy mielőbb javítják.


Tűzvédelem + E1B = Shit

©   Haszprus   |   bme
Egy tűzvédelmi előadás amin ennyien vannak (fullon volt az E1B), az nem emberi, úgyhogy gyorsan elhúztam bepillantva a terembe.

Update 17:37: nem tud valaki beíratni/beírni a jelenléti ívre? E1B-ből wireless internetezők előnyben

Update 23:20: leblogolandó hogy végül nem sikerült beírassam magam úgyhogy december 8-ánÂ…

A mai napot is elbasztam

©   Haszprus   |   bme
Most ébredtem fel. Lehet hogy tudat alatt nem mertem bemenni, lincseléstől való félelmemben

Update 14:52: bementem szglab3 második felére, igaz, 5 perc késéssel, de nem lincseltek meg. skacok, ott leszek tűzvédelmen is, (lehet lincselni) sajnos, mert nem érdeklődtem meg hogy valaki beírna-e, de ha netán olvastok most és felajánljátok hogy beírtok, akkor örömmel elfogadom

Update 16:56: Na megyek tüzet védeni. Bázzeg. Viszek kaját, állványt, fényképezőt, másolandó anal jegyzetet, bsz könyvet. (Vélhetően nyomok egy panorámaképet, ha lesz a hátsó sorokban hely.)

Én egy élhetőbb levlistát akartam.

Többek egyetértettek velem, de a kellő időben nem voltak mellettem.

Anyázás volt. Majdnem meglincseltek.

Roppant negatív élmény.

Update 23:28: egy szavazás állása alapján egy egyharmados (azaz rohadtul jelentős) kisebbség érdekeit sikerült hót egyedül képviseljem. Minden rajtam csattant. Köszönöm, Élet, kurvajó volt.

Update 2004. okt. 19. 00:08: vajon majd reggel amikor irl találkozom velük, élőben is meglincselnek?


Protecting the überman

©   Haszprus   |   bme, barátok
duma2003 levlista életéből 1-2 fejezet:
kérdező (amúgy ismeretlen) userSubject: [duma2003] ATI
ATI Radeonokat mivel lehet húzni???
9600XT-t pl....
Haszprusrákötsz egy spárgát
támadó (amúgy ismeretlen) userSzarpoénokat a www.szarpoenforhaszprus.hu -ra küldd lécci, és ne zavard vele a listát!
Powerstrippel egyébként lehet húzogatni bármit sztem..
megvédő (amúgy ismeretlen) userneszójjábe
ez jó poén volt, dumalistán simán elmegy
másik megvédő (amúgy ismeretlen) userÉn megvédem Haszprust, sztem jó poén volt!!!
Nem kell mindenkit mindenért lefikázni!
Thx for protecting the überman. A nép mögöttem áll. (Na jó ilyeneket veszélyes manapság kijelenteni, még bevisznek a zsaruk )

Ne szóljatok be, mert húsz pitbullt küldök rátok,
ujjam a ravaszon, szóval veszélyes vagyok,
ellenszenves emberekbe késhegyet nyomok,
aztán nyomulok a kocsiba, de nem hagyok nyomot,
a szirénazajtól meg már kicsit se szarok.

(Belga - Hello)

Tegnap este a bme info2003, vill2003 & duma2003 adminjai megírták a levlistára (azaz kb. 1000 embernek), hogy mostantól az AK oldalt tessék használni.

Sziasztok!

Tiszteletteljes kérés mindenkihez!

1.) Ne legyen több könyves levél a listákon! -> Használjátok az ak.haszprus.hu-t! Ezentúl ez a hivatalos könyvpiac. Az egységesítés a többi listával már folyamatban van.

[…]

Power.Rám-szakadék ma YEAH! Zsííííííír. Még nemtom jól választok-e majd reggel amikor szimplán dzsekit veszek. A met.hu szerint 20 fok lesz a tető. De reggel elég hűvös lesz. Én meg beteg vagyok.

És azt se tudom, hogy vajon túracipőben menjek amit kissé sajnálnék tönkrevágni (pedig túracipő), vagy pedig bakancsban. Utóbbi lesz, anyagi megfontolásokból (részben).

5 óra múlva ébredés.

Az AK-projektben SzaMa és az én együttműködésem nem olyan lesz, ahogy eddig gondoltuk. Illetve nem tudom még, hogy milyen lesz, és lesz-e egyáltalán. SzaMa és Olthyer szerint a KSZK-hoz érdemes járulni a projekttel, hogy azok adjanak valamiféle támogatást nekünk. A KSZK bigboss rábólint a dologra, amint 'hivatalosan' is jelezzük neki. Kérdés, hogy vajon mit adhatnak ők? Embert, szakmai helpet. Nem tudom… mire jó az?


ELTE expedíció

©   Haszprus   |   bme, barátok, történelem
mainframe-mel eldzsaltunk az ELTE lágymányosi campusának északi épületébe, és kiváncsian vártuk hogy vajon megvernek-e engem a BME-s mappámból következően. Ez nem történt így - Pál Kornél szerint az eltések szelíd népek -, viszont megállapítottuk hogy az új ELTE épület belülről elég kellemes, sok szép megoldás található benne az I épülethez hasonlóan. Ugyanakkor egy része valamilyen okból kifolyólag eléggé oldschool lett (rájöttek hogy nem lesz EXPO, és onnantól költséghatékonyan folytatták?), márvány lépcsőház helyett hagyományos beton vagy milyen felületek, stb. Ruhatárból viszont van nekik rengeteg, sőt, a fűtés is megy, nem úgy, mint az I épületben (vagy ha utóbbi helyen is megy, akkor nem megfelelő hőmérsékletre van beállítva).

Update 18:56: holnap és hétfőn nincs suli. Rulz0r.


BME előrehaladás 2/1/2

©   Haszprus   |   bme
Megvolt az anal ZH.

Nincs kedvem a nap hátralevő részéhez. Nem az anal miatt, hanem mert fáj a torkom, a szemem, folyik az orrom, melegem van, ezek miatt rossz a kedvem. Kérem, kapcsolja ki.

Várom már a fony-t. Íllítólag regexp-ekről szól.

Bluescreen, szerviz?

©   Haszprus   |   hwsw, fáradtság, bme
Ma kétszer megakadt ott a gépem boot közben, hogy checking nvram. Tegnap cd-írás alatt pedig elszállt mindenféle usb eszközöm. Ja és egy bluescreent is kaptam (ami igazi ritkaság).

Be kellett volna adjam nyáron szervizbe. Vagy most is megtehetném, igazából. De nehezen viselném, ha két hétig nem lenne itthon gépem. Igaz, a HSZK és a Sch egyaránt közel van (szóval pl. napi szinten tudnék emailezni meg ami kell*), de még mindig nem vágom pontosan, hogy utóbbi helyen miként lehet "publikus" internet-hozzáférés elé kerülni. A kifizetett KDO-mra pedig lassan két hete várok.

Mondjuk valszeg a tanulmányi eredményeimnek és a 8 órás project teljesíthetőségének igen jót tenne két hét gépelvonás. Lehet, hogy meg kéne lépni.

* őszinte legyek? szerintem tutira nem mennék el naponta a hszk-ba vagy a sch-be csak azért, hogy netezzek. egyszerűen nem vagyok függő és kész csak ha már itt van és be van kapcsolva etc akkor nehéz elmozdulni előle.

BME előrehaladás 2/1/1

©   Haszprus   |   bme
A hétfői szglab3 java kisZH eredményei:
zsír10 db (enyimé is)
nem értékelhető10 db
nem jelent meg9 fő
Sejthető volt. Reggel pedig anal nagyZH#1. El kell(ene) kezdeni készülni rá. Vagy inkább aludni és majd 1-2 hónap múlva. Most már úgyis tökmindegy.

Megj. így is ketten ültünk egy gépnél, mi van ha még az a 9 ember is eljön?

Freevote

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme
Elkezdtem írni egy Freevote scriptet. Merem remélni, hogy hasznos lesz.

Ezt tudja:
 • létrehozza a kérdést és a válaszlehetőségeket
Ezt kell tudnia:
 • szavazófelület
 • eredmények
 • egyes szavazatokhoz userenként (nincs regisztráció és nincs usernyilvántartás se, ez egy easyscript lehessen bevinni kommentet (ez plusz egy mező az sql-be, vmint annak feldolgozása)
Felhasználási lehetőség:
 • akárhol
 • bme belső levlistáin akármilyen kérdés megszavazásához. pl. meg akarom szavaztatni a néppel hogy szerintük jobb-e isbn/jegyzetszám alapján felvinni a könyveket, mint név alapján kiválasztani egy listából.

SzaMa-nak és nekem egészen más céljaink vannak az Adok-kapok site-tal, és más motivál bennünket. Nem tudom, mi lesz ebből. Aggódom. Ez a saját projectem volt, és nem marad az. Persze mondhatnám, hogy figyu, azt akarom hogy a sajátom maradjon, de tiszta sor, hogy valamilyen szinten biztosan előnyére válna az AK-nak, ha nem egyedül fejleszteném (nem mintha egyedül nem bírnék megbírkózni vele). Lehet, hogy jó lesz, és lehet, hogy nem. Lehet, hogy nem fog már örömöt okozni, miután nem egyedül fogom fejleszteni. Nem tudom, sosem fejlesztettem még mással közösen.

Egy jó BME-s nap

©   Haszprus   |   barátok, bme, adok-kapok

A mai nap jó nap volt.

Eddig problémám volt az egyetemen, hogy túl kevés embert ismerek, vagy ha nem is olyan keveset, de mégis ritkán találkozom velük. De idén egész sok emberrel futok össze, vagy ismerkedek meg.

PT-n nem volt semmi különös, picit késve érkeztem - talán csak a legelső PT-n voltam ott időben -, és szokásomhoz híven az egyik jobb szélső ülésen foglaltam helyet az IB028-ban.

I épület után következett az R4N, ahol az szglab3-mat tartják. Itt Orcával (aka rudy) váltottam pár szót az aulában, majd laboron a túlterhelés miatt egy géphez két ember jut. Szerencsére nem valami gyíkarc foglalt mellettem helyet, így nem kellett rohadtul kellemetlenül érezzem magam egész órán. Mellesleg az óra kiváló volt, a gyakvezérnek érthető a beszéde, stb, és készültem is, meg lájtos is volt az első ZH. Vagy majd meglátjuk, nemtom (mármint hogy a csoportnak átlagban véve lájtos volt-e ez a kisZH). A csávó az előző héten is tartott labort, másik csoportnak, azok közül 16 embernek lett jó a kisZH-ja, 11-nek nem (háromértékű a dolog: jó = +0,5, nem jó = 0, nem jelent meg = -0,5 - ezek pontszámok, melyek majd a nagyZH-ba számítanak bele).

Labor után beugrottam diákigazolványt érvényesíteni, ahova olyan gyorsan behívtak sorszámhúzás után, hogy rohannom kellett az ügyintézőhöz. A KTH-ban egyúttal elintéztem az iskolalátogatási igazolást is.

KTH után a K épület felé vettem az irányt, és találkoztam Sanyival, aki 5-8. osztályban volt osztálytársam, és anno készített nekem egy teljes perl alapú news.hu-t. Na jó, nem teljeset, mert 99%-nál megunta és nem lett az egészből semmi Megtudtam, mi a helyzet a régi osztálytársaimmal, és jövőre meg vagyok invitálva ismét a nyári partikra (melyeket idén nyáron kihagytam egyébként, de meglátjuk, lehet hogy jövőre másként lesz, tényleg nemtom még)

A kis dumálgatás eredményeként ofkorsz késve értem Analízisre is (arról is 80%-ban elkések), ahol most már elég sok ismerős arccal van benépesítve a terem, ofkorsz mainframe mellett foglaltam helyet. Megállapítottuk, hogy az Analízis gusztustalan.

Analízis után mainframe-mel és Tamással vettem az irányt a Goldmann-téri 4-6-os megállóhoz, ahol belebotlottunk SzaMa-ba, aki vázolta, hogy

egész nap téged kerestelek
szóval kib#szottul fontos ember lettem. Meg akar pályázni az Adok-kapok site-tal egy (vagy több) ösztöndíjat, és el akarja költöztetni egy sch-es szerverre. Én ez utóbbinak egyáltalán nem örvendek, előbbi pedig kb. hidegenhagy. Nem titok, hogy mindenféle site-ot életem során két okból kreáltam

 1. fun
 2. ismertség

Namost ez utóbbi mértéke garantáltan csökken azzal, ha az Adok-kapok nem a www.haszprus.hu-n kerül elhelyezésre.

A találkozások sora azonban nem ért véget, mert a SCH környékén belebotlottam VDavid-ba, aki éppen valami össznépi fürdőzést rendezett közterületen, egy platós kocsi tetején, egy felfújható gumimedencében

Egyik olvasónk szerint

gondolom Schönherz Qpa van, óccsó játék hülyegyerekeknek

Végül ugyanitt összefutottam Anettel is, aki az info2003-admin-mivoltával az AK project egyik alaptámogatója

Update 16:50: a blogomon pedig minden eddiginél több user regisztrálja magát adott időmennyiség alatt, which is good.
Adok-kapok 041003

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme
AK changeblog 21:15 2004.10.03.

- ak_intezmeny, ak_kar, és ak_szak sql táblák létrehozása, következő adatokkal:

ak_intezmeny
i_id i_shortname i_longname
1 BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

ak_kar
kar_id kar_iid kar_shortname kar_longname
1 1 VIK Villamosmérnöki és Informatikai Kar

ak_szak
sz_id sz_karid sz_shortname sz_longname
1 1 Info Műszaki Informatika szak
2 1 Vill Villamosmérnöki szak

A későbbiekben a fenti lista bővítésére természetesen lehetőség nyílik.

Egyelőre nem tudom mit lehetne kezdeni azzal a problémával, hogy egy könyv tartozhat pl. két szakhoz, vagy két intézményhez. Pl. lehet hogy digitet ugyanabból a könyvből tanulnak az info szakon, mint a vill-en, sőt akár a bme-n meg a bmf-en is. (Csak példa, lehet hogy ez pont nincs így.)

Legyen egy külön táblázat ami direkt a könyvek és tárgyak közötti relációt írja le? Enélkül ugyanis csak bajosan [gányosan] megoldható, hogy egy könyv több szaknál is kilistázásra kerüljön.

Update 21:36: most kaptam az emailt SzaMa-tól, hogy egy überzsír fejlesztést amit csütörtökön irányzott elő és pénteken nálam meg is kezdtük a kidolgozását, most befejezett. Jobban mondva nagyot haladt vele. Úgy néz ki, össze tudjuk kapcsolni az Adok-kapok site-ot az OMIKK-kal (Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár).

Kereszt feeling

©   Haszprus   |   bme
Kereszt feelingÂ…

(BSZ 2 keresztféléves gyakorlatról egy idézet)

(gyakvezér) Akkor majd kiküldöm a következő gyakorlat időpontját a levelező-listátokra... melyik is a tiétek?
(hallgatók) Az info2003.
(gyakvezér) OkéÂ… hát, azért a biztonság kedvéért az info2002-re is elküldöm!


ÍÍÍÍÍÍÍÍ

Ijesztő méreteket öltött a kihagyott előadásaim száma. Rendesen pótlom egyébként mindről a jegyzeteket. Jelenleg a következőképpen látom az idei tárgyaimat:

Tárgy Kredit Komment
PT 5 Minden risztekpám az előadóé. Jó tárgy, érdekeseket és hasznosakat tanulunk. Még nem tudom, az óráknak a vizsga szempontjából mennyi értelme van. Az ajánlott irodalom 6900 Ft-ba kerül, így felejtős.
Szglab 3 2 Az előadó eléggé unalmasan tartja az órát. A téma: Java. Ennek a nyelvnek igen hasznos az ismerete, örülök hogy tanuljuk.
Anal 2 8 A félév legsúlyosabb tárgya. Trágya.
Fizika 2 5 Nem szeretjük. Unalmas. Fölösleges.
BSZ 2 5 Gráfelmélet. Nem rossz. Nem mondom, hogy magamtól érdekelne, de ha már van ilyen tárgyunk, nem baj.
Digit 2 5 Szar, unalmas. Legalábbis eddig. A digit 1 jó volt.
MaLo 3 Eddig sajnos a 3-ból 1 órán voltam benn. Ma pl. rohadtul görcsölt a gyomrom és ezért nem mentem be. Az első óra alapján nem tűnt nehéznek, a későbbi jegyzeteket még nem néztem meg, csak beszereztem.
Tesi 0 Azt hiszem, idén is kihagyom a tesit. Semmi kedvem hozzá.