ScoobyZoli

Apple Kreatív Nap

©   ScoobyZoli   |   apple hwsw zene

A Belvárosi Színházban került megrendezésre a Apple termékbemutatója, délelőtt digitális fotózással kapcsolatos előadás volt, utána pedig zeneszerkesztésről, elsősorban a Logic szoftverről esett szó és kép. Én csak az utóbbin vettem részt, egyszerű regisztráció után megkaptam a head-setet(angol anyanyelvű az előadó), útban a ruhatár felé volt néhány jellegtelen termékkiállítás, az előtérbe bezsúfolt pár hangszer, és egy tucat fotósállvány egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet.

A bemutató összesen 2 órás volt,hangban és képben elég korrektül megismertették a GarageBandet és a Logic-ot. Nekem főként az hiányzott, hogy 90%-ban előre rögzített sávokkal demonstrálták a lehetőségeket, semmilyen hangszer hangját nem rögzítették a helyszinen. Túl sok újdonsgágot nem tanultam, érdekes volt a Logic párhuzamos audió- és videoszerkesztési szolgáltatása. Számomra csalódást okozott, hogy a nagyobb hardverigényű folyamatoknál(pl. mastering, komolyabb VSTi futtatása)a MacBook Pro-ról az előadó mindig átkapcsolt a Mac Pro Quad-Core Intel Xeon-ra(aminek ára 800e forint körül mozog). Vajon, ha egy felsőkategóriás notebook is nehezen bírkozik meg ilyen feladattal, akkor a MacMiniről miért állítják,hogy teljesértékű zeneszerkesztési szolgáltatást nyújt?

Összességében érdekfeszítőbb prezentációra számítottam, a zeneszerkesztés felszínét kapargatták, lehetett volna még több tartalommal is megtölteni a Workshop-ot. Több információhoz jutottam a bemutató előtt néhány széksorral odébb ülő 2 férfi beszélgetéséből, melynek egyik tagja Frei Tamás volt. Tudom, nem szép dolog hallgatózni, de baromira unatkozatm, így megtettem:-))

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 8 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Vajon, ha egy felsőkategóriás notebook is nehezen bírkozik meg ilyen feladattal, akkor a MacMiniről miért állítják,hogy teljesértékű zeneszereksztési szolgáltatást nyújt?
Azért, mert marketing bullshit A Mac Mini biztos nem alkalmas ilyenre, bár egy egységsugarú home user lehet, hogy a GarageBand lehetőségeitől is el van ájulva és azt hiszi, hogy az teljes értékű. Profi felhasználásra desktop Mac kell úgyis.
Egyáltalán, miért akarna valaki notebookon audiot vágni?

Egyáltalán, miért akarna valaki notebookon audiot vágni?
Igen, ez fordult meg az én fejemben is. Mondjuk az audióhoz egyáltalán nem értek, de analóg módon interpretálva hülyén néznék valakire, aki normális minőségű Photoshop melót próbálna kivitelezni a laptopján. Nem arra való.

Egyáltalán, miért akarna valaki notebookon audiot vágni?
Az előadást erre a röhejes vázra építették fel:

- A usert megszállja az inspiráció( egészen biztosan nem a stúdióban vagy otthon)
és rögtönk rögzítenie kell az ötletet a notebookon
- Majd hazamegy és vadul elkezdi szerkeszteni, masterelni a desktop Mac-en.

Idióta elképzelés, főleg, ha valaki hangszeres tudaással bír, akkor fogja magát a homokos tengerparton és vadul elkezdi rögzíteni a riffeket? Én úgy vagyok vele, ha annyira jó az ötlet, akkor biztosan nem fogom elfelejteni, max ez akkor fordul/fordult elő, amikor erősen delériumos állapotban voltam. Másfelöl meg néhány 10e forintért vannak rögzítő eszközök, akár egy jobb mp3 lejátszó is tartalmaz ilyen megoldást.
Valamint, ha egyszer rászánom magam, hogy beruházok egy Mac-re, akkor tuti, hogy nem fogok helyből kettőre pénzt kiadni.

Egyetértek, ha engem megszáll az inspiráció, biztos nem egy Mac-kel fogom rögzíteni, ami eszembe jutott, vannak erre sokkal jobb céleszközök, pl akár egy Korg Pandora PX-1 kombinálva egy egyszerű diktafonnal vagy bármivel, aminek line in-je van, és negyedekkora helyen elfér.
Sőt, fogom és lekottázom oszt' kész, onnan már bármikor reprodukálom, ha kell. Néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb
Az más kérdés, hogy ma már nem csak azt akarják elhitetni az emberrel, hogy a számítástechnika valami hótt egyszerű dolog és minden egy klikkelésre működik, hanem azt is, hogy bárki lehet zenész, hangszeres tudás meg neadjisten kottaolvasás nélkül. (A kottaolvasás persze nem létszükséglet, ha valaki az anyatejjel szívta magába a zenét és a vérében van, de egyébként azért roppant hasznos tud lenni).

Pedig rengeteg cég gyárt olyan eszközt, amelyekkel zenei téren dilettáns emberek is türhető produktumot hozhatnak létre. Pl. hallottam már olyan kütyüről, ami az ütemtelenül bejátszott hangokat helyükre rakja, így minek is fejleszteni az ütemérzéket, kitartóbb gyakorlás nélkül is érezheti valaki magát zenésznek...

Az e havi (vagy előző) Almalapban írtak néhány reális példát a mobil video- vagy audio vágásra, feldolgozásra. pl. egy kis tv stúdióban nagyon killer lehet egy ilyen masina. adás helyszínén egyből a felvétel után anyag megvágása stb. de mondjuk videoblogot is fel tudod venni, vágni és nyomni is fel a netre akárhonnan. vagy képszerkesztési funkciók kombinálva világkörüli úttal és azonnal feltett képekkel. stb. szóval én azért adnék egy esélyt, hogy reális igény lehet ezekre.

ScoobyZoli: azért megnézném, hogy fentebb említett program megtalálja-e a ritmust mondjuk 7/4-es ütemben, ha az utolsó két negyedet triolákra akarom felosztani Ez szerintem tipikusan egy olyan feladat, amit (bizonyos komplexitás fölött) nem lehet automatizálni, mert a gép soha az életben nem fogja kitalálni, hogy én pontosan mit is akarok. Szimpla négynegyedes vagy háromnegyedes ritmusoknál persze elmegy az ilyen, de miért akar valaki zenélni, neadjisten ezzel pénzt is keresni, ha még ezekben a ritmusképletekben is képtelen pontosan játszani? (Na ez már rendesen egy offtopic, de sebaj)

Kristóf: igen, ezek reálisnak tűnő felhasználási lehetőségek, de elsődlegesen a munka instant jellege miatt (a minőség-sebesség páros közül az utóbbit részesíti előnyben). Minőségi, precíz munkához szerintem továbbra is alkalmatlan egy notebook vagy akár egy Mac Mini is.

Zoli, légy szíves javítsd ki a bejegyzésben a helyesírási hibákat, úgy mint a szóközök tömeges hiánya, ill. a korrektűl. Köszönöm szépen.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...