Tamás

PowerBook G4 tapasztalatok

©   Tamás   |   apple hwsw

Egy ideje már kacérkodtam azzal a gondolattal, hogy ki kéne próbálni egy Mac-et, elvégre ugyan nagy a hype körülötte, de valahol minden hype-nak a mélyén azért csak kell lennie egy igazságmagnak, ami elindítja az egészet, különben soha nem lenne belőle hype. De miután vetettem egy röpke pillantást a Mac árlistákra, rögtön elment tőle a kedvem. Kb egy hónapja viszont munka céljából hozzám vágtak egy PowerBook G4-est, ami ugyan nem a legújabb modell, de arra ideális, hogy leteszteljem, tetszik-e nekem ez a maces világ és érdemes lesz-e rá valaha váltanom.

Összefoglalva: tetszik is meg nem is, és ha valaki ettől a bejegyzéstől azt várja, hogy majd Józsi-módra megmondom, hogy milyen jó ez a Mac (vagy ellenkezőleg, leírom, hogy milyen szar), akkor akár abba is hagyhatja az olvasást. Ilyen ugyanis nem lesz. Nincs határozott véleményem róla.


Ami nagyon tetszik benne:

  • Érezhetően szépen össze van rakva a rendszer, nincs az a széteső, gányolt érzése, mint egy akár egy hónapja használt Windows-nak. Tegyük hozzá, hogy ebben valószínüleg nagy szerepet játszik az, hogy az OS X-et úgy fejlesztették, hogy az Apple gépein lévő standard hardverkiépítésen szépen menjen, nem kellett felkészíteni arra, hogy bármilyen dzsunka tajvani gépen is müködjön.
  • Tetszik, hogy a rendszer másodpercek alatt indulásra készen áll, és ha elrakom hibernációba (amiről máig sem tudom, hogy RAM-ba hibernál-e vagy merevlemezre, mert a merevlemezre való mentéshez képest túl gyors és túl hamar bevetésre készen áll, miután felébresztem), szinte semmit nem fogyaszt. Simán lófráltam a géppel három órát a városban a hátitáskámban úgy, hogy utána még mindig 98%-ra volt töltve a telep.
  • Alapvetően nem szoktam szeretni a klikkelgetős interfészeket, mert nagyon nem tudok velük hatékonyan dolgozni, de azt el kell ismerni, hogy az OS X szépen és intuitívan van megtervezve, gyakorlatilag semennyi ideig nem tartott hozzászoknom a felülethez, eltekintve a context menü látszólagos hiányától, de erre majd a negatívumoknál visszatérek.
  • A beépített levelezőkliens ki tudja jelölni halványkék háttérrel az egy adott levélhez kapcsolódó többi levelet, ami irdatlan hasznos tud lenni, ha az ember utálja a threaded view-t. Én ugyanis utálom: ha thread-ekbe rendezem a leveleket, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elsiklok valami megválaszolandó levél felett, hiába flag-elem meg, mert esetleg egy régi thread-hez kapcsolódik, amihez a fél inboxomat át kellene bogarásznom, hogy megtaláljam. Ha meg nem rendezem thread-ekbe, nem látom, mi mihez tartozik. Ez a kiemeléses megoldás pont ezt a problémámat hidalja át: ha rákattintok egy levélre, rögtön látom, mik vannak ugyanabban a thread-ben. A spamszürője is egész okos.
  • Eleinte nagyon szokatlan, de hamar bele lehet tanulni, hogy a Command-Tab (ami a windowsos Alt-Tab-nak felel meg) nem az ablakok, hanem az alkalmazások között váltogat, tehát ha egy alkalmazásnak több ablaka van nyitva, akkor azokat szépen átugorja. Ha viszont egy alkalmazáson belül akarok egy másik ablakra ugrani, akkor arra van külön billentyükombináció. Eltart fél napig, amíg az ember megszokja, hogy mást kell használnia, ha ugyanazon az alkalmazáson belül akar egy másik ablakot, de utána viszont nagy segítség tud lenni, ha emiatt megspórolhat néhány Command-Tab nyomogatást.
  • Programfejlesztés. Benne van az alaprendszerben a GNU C fordító, a Python, a Perl, meg jónéhány egyéb, ami nekem napi szinten kell (és roppantul sajnálom, hogy a Windowsban még mindig nincs rendes C fordító az alap telepítésben).
  • Update, másnap 09:25: Exposé és Dashboard. Mindkettő nagyon nagy ötlet, bár az Exposét relatíve ritkán használom, mert még megvan a Command-Tab-os berögzülés. Aki nem ismerné: az Exposé azt tudja, hogy egy billentyüleütésre elrendezi az összes ablakot (vagy csak az aktuális alkalmazás ablakait) a képernyőn úgy, hogy az ablakok ne fedjék át egymást (szükség szerint kicsinyíti vagy nagyítja is az ablakokat, ha kell), ezek után egy kattintással ki lehet választani, melyikre akarunk váltani. A kattintás után minden visszaáll a rendes állapotba. Mindezt persze animálva, ami kivételesen nem csak eye candy, mert így tudja követni a szem, hogy az aktuális ablaka hova került a munkaasztalon. A Dashboard pedig kis hasznos minialkalmazások gyüjteménye (sticky notes, naptár, ilyesmi), amelyek egy billentyüleütésre beúsznak a képbe, lehet használni őket, aztán el lehet őket tüntetni újból. Olyasmi, mint Linux alatt a gdesklets vagy Windowsban a Yahoo Widgets (leánykori nevén Konfabulator).

Ami pedig nagyon nem tetszik:

  • Az ára. És hiába mondja Angelday Józsi, hogy az Apple a legjobban elköltött forint, nem az, amíg egy szimpla Apple keyboard :£26-ba kerül, amiből kb :£20 valószínüleg a design meg a márka, mert a maradék :£6-ból olyan billentyüzetet tudok venni, ami minden igényemet kielégíti.
  • Az, hogy az egész UI az egységsugarú felhasználóra van tervezve, akit már az összekavarhat, ha az egérnek két gombja van. Néha nagyon úgy érzem, hogy komplett hülyének nézik a felhasználót, aki elől minden kicsit is advanced szolgáltatást el kell dugni. De még nem is az a baj, ha eldugják, whatever, de adják meg a lehetőséget arra, hogy én azért előhozzam, ha szükségem lenne rá. Mondok egy példát: máig sem sikerült megtalálnom, hogyan kell a beépített levelezőprogramban beállítani, hogy bizonyos IMAP mappákat ne töltsön le. Történetesen ugyanis a kingstoni emailcímemhez tartozó Exchange szerver exportál egy csomó olyan IMAP mappát, ami publikus (tehát mindenki látja), de csak bizonyos staff member-ek olvashatják. Nekem ezek nem elég, hogy ott virítanak feleslegesen, de minden alkalommal, amikor a Mail nekiáll letölteni az új leveleket, végigmegy ezeken a mappákon és egyesével bejelenti, hogy nem bírja megnyitni. Mind a négyszázhetvenkettőre (megszámoltam). Å?szintén szólva még ez se lenne baj, ha belenyúlhatnék a forráskódjába és kiszedhetném ezt az üzenetet, csak hát az OS X ugye zárt forráskódú.
  • Az egygombos egér (bár ez kicsit összefonódik az egységsugarú felhasználóra tervezett UI kérdéskörével). Eleinte idegesítő, mert reflexből nyomnám a jobb egérgombot, ha context menüt szeretnék, amiből ugye ugyanúgy balklikk lesz. Egy idő után persze belém kondicionálódik, hogy a jobbklikket itt a Ctrl-klikk hivatott kiváltani, de ez felesleges bonyolítás. Tudom, van már Mighty Mouse, de az is :£30 minimum, és el nem tudom képzelni, mi kerül rajta annyiba, amikor ötgombos görgős USB-s optikai egeret veszek harmadennyiért, csak az nem Apple (de szerencsére együtt tud müködni az OS X-szel).
  • Programfejlesztés megint. A fentebb írt pozitívumok ellenére viszont nagyon sok hiányzik belőle. Pl webszerver, rendes debugger, Valgrind (vagy valami vele ekvivalens dolog) és ilyesmik. Ugyan ott van a Fink projekt, ami a Unix nyílt forráskódú világát igyekszik elérhetővé tenni az OS X/Darwin alá, de nemárhogy kiadjak majd :£1500-at egy MacBook-ért csak azért, hogy utána különféle módokon a Linuxból jól ismert eszközeimet próbáljam ráhekkelni. Akkor inkább maradok a régi kis Intel-alapú dzsunka laptopomnál, amin ugyan lehet, hogy nincs szép dropshadow az ablakok alatt (bár most már van az is), de megvan rajta az, ami a munkámhoz kell.
  • Hiányzik az open source világnak az a szabadsága, hogy ha valami banális hétköznapi feladatra keresek programot, akkor majdnem biztos van olyan ingyenes alternatíva, ami egész jól közelíti az igényeimet. Az OS X világában megszokott, hogy egy programért fizetni kell, és az emberek fizetnek is érte, mert akik megengedhetnek maguknak egy Mac-et, azok ezt is megengedhetik. Én meg csóró egyetemista vagyok és nem engedhetem meg magamnak. Nem fogok fizetni 17 eurót egy normális RSS reader-ért (NewsFire) vagy $25-t egy Wiki-alapú jegyzettömb alkalmazásért (VoodooPad), amíg ugyanezeket megkapom ingyen, forráskóddal más operációs rendszer alá úgy, hogy azt utána úgy szabom át, ahogy nekem tetszik. Még ha fizetnék érte, akkor is elvárnám, hogy adják oda mellé a forráskódot.

Ha kéne most valami konklúziót írni, hogy akkor most szeretem-e a Macet vagy nem, azt mondanám, hogy nem tudom. Igaza van a Mac-prófétáknak abban, hogy a mindennapi teendők elvégzésére, emailolvasásra, filmnézésre, fényképek kameráról letöltögetésére nagyon kényelmes a Mac és nagyságrendekkel stabilabb, mint a Windows, de onnantól kezdve, ha fejlesztői munkát kell rajta végezni, nekem egyelőre még pain in the ass. Lehet, hogy csak nem fordítottam még rá elég időt, hogy megszokjam, de pont azért vártam majdnem egy hónapot ennek az összegzésnek a megírásával, hogy legyen időm megszokni. Nem megy. Nincs olyan, hogy legjobban elköltött forint meg nem a legjobban elköltött forint, célok és feladatok vannak, amiket az ember el akar végezni, és eszközök vannak, amelyek ezeket el tudják végezni. Némelyik az egyiket végzi el jobban, némelyik a másikat, és nekem az a benyomásom, hogy ha a Mac nem is rosszabb, de biztos nem jobb annyival az én munkám segítésében, hogy az megérje nekem ezt a plusz pénzbefektetést. A Linux sem az igazi, de arra a munkára, amit én végzek, nekem, szubjektíven egyelőre jobban fekszik. De adaptív vagyok, sőt ha valaki tudja a fenti paráimra a megoldást, ne tartsa magában, mert egyelőre augusztus végéig biztos, hogy ezen a gépen is kell dolgoznom.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 34 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Hmm, már a címből sejtettem, hogy ezt Tamás barátunk írta. Gratu, nagyon jól összefoglaltad! Az árakkal teljes mértékben egyetértek veled.

A kijelölős thread-kezelés nagyon jól hangzik. Outlookban olyan van, hogy a levél tetején jelzi hogy mikor válaszoltál rá, meg van egy mutasd a kapcsolódó leveleket parancs (ha a levelezés közted és másvki között zajlott) amivel rákeres azokra, de ez elég lassú, haszontalan dolog, a threadkezelést nem helyettesíti.
Én néhány mappámat threadben, másokat dátum szerint nézek, és valóban mindkettőnek megvannak a hátrányai. Úgyhogy remélem h az Ms lenyúlja ezt a feature-t mert jó ötlet
egyesével bejelenti, hogy nem bírja megnyitni. Mind a négyszázhetvenkettőre (megszámoltam)
lol nc

Azt honnan veszed hogy stabilabb mint a windows? Szoktál megfektetni winxp-t? Én nem nagyon.

Végül, a fenti paráidra egy megoldás lehet, ha Józsi példáját követve te magad is elvakult Mac-fanatikus leszel és ilyenmódon könnyedén elsiklasz a problémák felett

Ja, az egygombos egér meg gáz, dehát már meglépték ezen a téren a fejlődést. Mondjuk el nem tudom képzelni hogy olyan platformra váltsak ahol annyira hülyének nézik a júzert, hogy egy gombnál nem mernek többet adni a kezébe.

annyira hülyének nézik a júzert, hogy egy gombnál nem mernek többet adni a kezébe


Én nekem már sikerült megfektetnem xp-t, nem is egyszer.

Azt honnan veszed hogy stabilabb mint a windows? Szoktál megfektetni winxp-t?
nem veszem sehonnan, csak erzes. ha nem is stabilabb, el tudja hitetni az emberrel, hogy az. ilyen egy magabiztos oprendszer az erzes egyebkent talan onnan ered, hogy nekem eddig meg nem sikerult ugy leterhelnem, hogy mondjuk egy taszkvaltasra vagy egy billentyuleutesre adott valaszra fel percet kellett volna varnom, a Windowsnal pedig ezt konnyeden el tudom erni (pedig ebben csak egy 1.33 GHz-es PowerPC proci ketyeg). tehat mintha nagy load alatt az utemezoje normalisabban mukodne.
Mondjuk el nem tudom képzelni hogy olyan platformra váltsak ahol annyira hülyének nézik a júzert, hogy egy gombnál nem mernek többet adni a kezébe.
Igazabol nem tudok, hogy ez a hulyenek nezes miatt van, vagy a hagyomanyhoz valo ragaszkodasbol, az teny, hogy az Apple-ket nagyon regota egygombos egerrel szallitjak alapban, es ha jol tudom, Steve Jobs az egyik nagy tamogatoja annak, hogy maradjon az egy gomb, mert az egyszeru. de en nem birok context menu nelkul elni

viszont kihagytam a bejegyzesbol az Exposet meg a Dashboardot, majd mindjart kiegeszitem.

nekem eddig meg nem sikerult ugy leterhelnem, hogy mondjuk egy taszkvaltasra vagy
egy billentyuleutesre adott valaszra fel percet kellett volna varnom
Mondjuk ezt hallottam több embertől, hogy maga a rendszer jobban bírja több alkalmazás valósidejü futását, ami az ablaktörlőről nem igazán mondható el.

Én egyszr úgy, de úgy kipróbálnék egy meket.

Webszerver (apache) van alapból is szerintem, sőt php is. A pénzes alkalmazásokkal kapcsolatban igazad van, de azért itt is van azért szinte mindenből jó ingyenes cucc. Vienna (RSS)

Tényleg van Apache, igazad van, megtaláltam, csak kicsit el van dugva a weboldalukon. Bár azt tegyük hozzá, hogy én csak PowerPC-re találtam egyelőre (ami mondjuk abból a szempontból nem para, hogy a PowerBook G4-ben még nem Intel proci van, de ha veszek esetleg egy Macet, akkor inteleset vennék már). PHP-t ha jól láttam, valami third party szokott fordítani OS X-re, nem tudom, ez mennyire up-to-date. A Viennát meg kipróbálom, kösz!

Nekem az a véleményem, hogy jó a mac. Havernak van egy 14"-os iBook-ja. Lassan egy éves lesz. Eddig nem tudta úgy leterhelni, hogy bekapcsoljon a ventije. Azthiszem talán egyszer. A stabilitás ilyen dolgokban látszik meg, hogy ha fut nálam a win-on a webszerver, mysql, firefox, thunderbird, miranda, total commander, zone alarm, stb., akkor egy idő után muszáj újraindítanom a gépet, mert elfogy a mem. Haver-nak volt olyan, hogy egy hónapig nem volt kikapcsolva a gépe és 3 hétig nem indította újra. Megnéztem sokszor a gépet, használgattam is kicsit és nagyon bejött. Ebből kiindulva gondoltam egyet, hogy a mostani IBM R31-es mellé veszek egy iBook 12"-t. Másik haver megelőzött és vett egyet. Az első kérdésem az volt hozzá, hogy lehet-e használni php fejlesztésre. Azt mondta, hogy igen, mert mivel unix alapú (BSD) azért lehet rá fordítani php-t. Namost a srác pesten dolgozik webfejelsztőként egy voip cégnél, szóval vágja a témát. A fizetős progikról meg csak annyit, hogy a pc-n is crack-el az ember. Mac-re is vannak tört progik. Ja igen, inteles macbook-ot nem érdemes venni, mert szar a billentyűje és a video karija. Macbook pro-t sem ajánlotta a srác, de azt mondta, hogy egy fokkal jobb, mint a macbook. Szóval én a közeljövőben ha minden jól megy, akkor veszek egy 12"-os iBook-ot. Jó, mert kisebb, mint a 14"-os, de annyira nem kicsit, hogy ne lehessen rajta dolgozni. Viszont ezzel a lépéssel már nem kell vennem pda-t. Ja igen a progikkal meg nincs gond, mert unibin formában adják már ki őket és mennek a power pc procin és az intel procin is.

Eddig nem tudta úgy leterhelni, hogy bekapcsoljon a ventije.
Ez azt is jelentheti hogy rossz a venti
Haver-nak volt olyan, hogy egy hónapig nem volt kikapcsolva a gépe és 3 hétig nem indította újra.
Ez azért a WinXP-től sem idegen, 512 MB RAM-mal. Saját tapasztalat.

Hát nem rossz neki. A nagybáttya kint van portland-ben. Ő is mac-et használ és azt mondta, hogy csak akkor kapcsol neki be a venti, amikor valamii komoly 3d-s tervezést csinál. Egyébként, ami még a mac mellett szól, hogy a 14"-os iBook havernak 6 órát megy. Ha csak zenét hallgat, akkor 9 óra. Szóval ezt csak az IBM csúcsgépei tudják (más márka is tudhatja, de ezekről tudom, hogy meg tudják csinálni). Hát mivel notebook-ot használok, főleg, amikor itthon vagyok, akkor csak készenlétre nyomom le. Ilyenkor nekem is összejön az egy-két hét, de ha már vmi komolyabb dolgot csinálok és sok nagy progfi fut egyszerre, akkor már elfogy a mem és muszáj restart-ot nyomni. Bár az is tény, hogy le is terhelem a gépet, de akkor is kiakad egy idő után. Ja igen, az a villanykapcsolós dolog nem semmi ...

Viszont nekem sajna van egy olyan hülye elvem, hogy crackelt programot nem használok, vagy megveszem, vagy opensource. Szóval a maces világ nagy része emiatt továbbra is kiesik Ennek ellenére továbbra is fenntartom, hogy jól összerakott gép a Mac, de az árát akkor sem éri meg. Ha 50eFt-tal olcsóbb lenne otthon, plusz kicsit jobban szét lehetne buzerálni, meggondolnám.

1. Most vitték le a 12"-os iBook árát 40 ropival.
2. Lehet, hogy drága, de azt is nézd, hogy ebben már az OS-X is benne van.
3. Tört progikkal én úgy vagyok, hogy amíg nincs pénzem arra, hogy megvegyem, addig használom őket. Meg ha sok progi nem lenne olyan drága (pl. win), akkor bemennék és megvenném. Ha a win xp prof nem 43 ropi lenne, hanem 20, akkor bemennék és megvenném és röhögnék egyet. Addig meg kapja be a MS. A magyar embernek átlagban nincs pénze a drága progikra. Ténykérdés, hogy itt már van OpenSource, de ha a mac is olyan elterjedt lenne már errefelé, akkor gondolom, hogy lenne arra is.

Max Logan:
1. AFAIK az iBook kifutó széria, még a régi PowerPC procikkal, feltehetőleg ezért viszik le az árát. Kifutó szériát nem akarok venni. A MacBook lenne esélyes, de semmiképp nem a 13"-os, a mostani laptopommal is azért szenvedek, mert túl kicsi a képernyő ahhoz, hogy fejlesztés közben rendesen elférjek rajta Az iBook 12"-nak meg asszem csak 1024x768 a felbontása, az nekem kevés.
2. Az OS X az Apple shopban most $129, az a mai árfolyamon cca 26000 Ft. Még ha ezt levonom egy Mac árából, akkor is drága De amikor megnéztem, mennyibe kerül itt Londonban egy MacBook a havi fizetésemhez képest, komolyan elgondolkoztam rajta, hogy eladom a régi laptopom és veszek egyet - csak attól félek, hogy az első dolgom lenne legyalulni rajta az OS X-et és Linuxot rakni rá (vagy max valami dualbootos megoldás), mert a Linuxot szét lehet buzerálni, az OS X-et meg nem.
3. Én sem állok olyan jól anyagilag, hogy megvegyek minden programot, amit használni szeretnék. Ez a legálszoftver-dolog csak egyéni perverzió. Pl inkább nem használok Photoshopot, ha nincs pénzem megvenni, még akkor sem, ha egyébként szükségem lenne rá.

Ténykérdés, hogy kifutó széria, de megkérdeztem haver-t, aki most venne a 12"-os iBook-ot, hogy ha most kellene választani, akkor iBook vagy a 13"-os MacBook. Azt mondtan, hogy Macbook-ot semmiképpen nem venne, mert szar a billentyűje és a video karija. A Pro meg nem tetszik. Lehet, hogy kicsi a képernyő, de annyira azért nem. Egyébként az 1GB-os shuffle-ömet egy mac rendszergazdának adtam el. Kérdeztem tőle, hogy mit vegyek 12" v 14". Azt mondta, hogy egyértelműen a 12", mert könyebb cipelni, azért lehet rajta dologzni, mert mégsem pda méretű a kijelzője. Meg ha tényleg jól akarod nyomni, akkor vegyél egy dokkolót és hozzá vezeték nélküli bill, egért + pl. egy cinema diplay. Én úgy vagyok vele, hogy 12"-osat veszek a közeljövőben. Meg majd a mostani R31-es notimat lecserélem egy nagyobbra (R52 fullos vagy T42 kisebb kiszerelésben, mert a fullos nagyon drága). Aztán majd később ha már kiforrotta magát az intel-es kiszerelés meg nem hallok ilyet róla, hogy szar a bill. + video kari, akkor lehet, hogy váltok MacBook-ra. Viszont nemtom, hogy majd fehér legyen vagy fekete. A fehér azért lenne jó, mert ugye az apple végülis fehérben tarol és szép is. A fekete meg mivel IBM-et használok nem lenne rossz két fekete gép egymás mellet. De ez még nagyon messze van. A progikkal nem lesz gond a unibin miatt. A képernyő kérdésről megy csak annyit, hogy ott a DVI csati és akkor mehet ki pl. 19-es flatronra a cucc, ha otthon van az ember.

Max Logan: a videokártya ugyanaz benne, mint a mostani laptopomban, nekem ez elég. Filmeket nem nézek soha, játszani nem játszom, mi másra kellene a jó videokártya? De persze azt elfogadom, hogy neked mondjuk az iBook jobban megfelel.
Cipelés: nem szempont, hátizsákban nekem kb tökmindegy. Volt már subnotebookom is, de utáltam a kis képernyő előtt görnyedni és a kezem se tudtam rendesen letámasztani gépelés közben, viszont nem éreztem, hogy szignifikánsan könnyebb lenne a hátamon (főleg hogy általában mindenféle szarral tele van tömve a hátizsákom, és ebből a laptop súlya sokszor elenyésző).

Most néztem, hogy a Macbook-ban már intel video kari van. Ez lehetett az egyik ok, amiért fikázta haver, de lehet, hogy tud vmit, hogy van hibája. Ezt nemtom. De ha már itt tartunk, akkor ez az Intel Graphics Media Accelerator 900 milyen karinak felel meg? Szóval milyen radeon-nak vagy milyen fx-nek felel meg számszerűen (pl. radeon 9600, stb). Hát nekem amire kell, arra az iBook megfelel. Mivel nem ez lesz a fő gépen, ezért veszek subnote-ot. Haverral mentünk a buszon és filmet néztünk a 12"-os iBook-on. Nemtom nekem nem olyan kicsi a képernyője. Ténykérdés, hogy ha az ember a hátán cipeli a cuccost, akkor nem feltétlenül mérvadó a méret és súly.

Az Intelt mindentől függetlenül szokták fikázni, szóval nem hiszem, hogy konkrét hibája is lenne. Az én laptopomban Intel 850-es van, semmi bajom nincs vele, de mondom, nem játszom, nem nézek filmet és nem futtatok 3D alkalmazásokat, szóval akár felőlem még szar is lehet A 12"-os kijelző meg lehet, hogy filmnézéshez nem kicsi, de szoftverfejlesztéshez nagyon, ezeket a mai IDE-ket már szerintem eleve 1280 x akárhányas felbontásra tervezik, 1024 x 768-ban nagyon sok helyet foglal a mindenféle vacak sidebar és keveset látsz a kódból, amit írsz.
Mindenesetre azért még a Macbookon gondolkozom, mert az ára nem rossz, a 60 gigás vinyón meg bőven elfér az OS X mellett egy Linux is.

Index - Tech - Hétköznapi Apple

Ez az amitől féltem, hogy tényleg nem olyan jó a videó kari. Szóval most már tényleg nemtom eldönteni, hogy mi lenne jobb választás egy iBook vagy a Macbook. Mert az ibook-ban tetszik, hogy 12" és 9550-es radeon, viszont kisebb teljesítmény. A Macbook-ban jó, hogy jobb a kijelző, viszont gyenge a videó kari. Jó, hogy van benne kamera, meg van távirányító, de nemtom. Szóval nem annyira jön be a 16:9 meg hát a videó kari ...

Hát nemtom.

Az iBook elonye a nagyobb akkumulator-ido, a kisebb méret, az enyhébb fokú melegedés és a viszonylag erősebb VGA. A macbook baromi gyors, jó a teljesítménye, és a winusereknek ott a bootcamp. (Már aki rászorul) Én személy szerint nem váltanám le a 12" iBookom, mert kicsi, kényelmes, és bőven elég a teljesítménye bármire, amire én használom (irc+web+mail+im+xvid+dvd, néha egy kis játék (warcraft3).

Gyakorlatilag azt kell mérlegelni, hogy mi a fontosabb, a hosszú akkumulátoros működési idő, vagy a teljesítmény... Én azt ajánlom, hogy gondolja át mindenki, pláne, hogy baromi olcsón lehet most iBookot venni (150eHUF korul van mar 1.33 hasznaltan!)

Asszem ebből mégiscsak MacBook lesz, ha hazamentem, akárhogy győzködtök. A kis méret engem csak idegesíteni szokott. Melegedés nem érdekel, mert nem ölben tartom, meg gondolom ebben is van valamiféle SpeedStep-megoldás, hogy lejjebb vehessem a CPU-frekvenciát, ha épp nincs rá szükség. (A mostani laptopom pl marha jó ebből a szempontból, meg se nyikkanik a ventije, mert általában magától 600 MHz-en járatja a procit, és csak akkor pörgeti fel 1800-ra, ha épp valami CPU-intenzív dolgot csinálok).
Most már csak azt kéne eldöntenem, hogy vegyek-e vagy sem.

Breaking news: megvettem. Pontosabban megrendeltem. Kiderult ugyanis, hogy itt Angliaban felsooktatasi intezmeny munkatarsakent sokkal olcsobban meg tudom szerezni, mint otthon. (A 2 GHz-es MacBook kerult igy annyiba, mint amennyibe az 1.83-as kerult volna egyebkent). Most mar csak varni kell julius vegeig, hogy a kollegam elhozza nekem Magyarorszagra, mert hetfoig nyilvan nem szallitjak mar ki. A tapasztalatokrol termeszetesen a HUB nagyrabecsult kozonsege elso kezbol fog ertesulni. Vagy nem.

Apropo: otthon vajon miert nincs ilyen lehetoseg, miert a Campus programot meg a Sulinetet nyomatjak ennyire?

Szóval jelen állás szerint valószínű, hogy én egy 12"-os iBook-ot fogok venni. Amiért ez mellett döntöttem. Részben az említett hosszabb aksi idő. Aztán annyira nem szimpatizálok a 16:9-es TFT-vel. Aztán nem tetszik a Macbook-ban, hogy nincs gomb a kinyitásnál. Bután néz ki, nekem meg fontos a kinézet. Nem mintha gyarkolati szempontból sok jelentősége lenne, de nekem fontos. Szóval a webcam nem izgat, mert úgysem használom. Távbirizgáló szintén nem. Aztán 12" nekem fontos, hogy pici legyen. Mivel nem ezen fogok egésznap dolgozni ezért jó, hogy pici és egymás mellett volt a haverok 12"-os és 14"-os iBook-ja és nekem a 12"-os a favorit. Sokkal aranyosabb, ha ezt lehet mondani egy notira. BootCamp nem zavar. Hülye lennék mac-en windows-t futtatni. Szóval a teljesítmény kérdésben pedig úgy vagyok, hogy most egy 1 GHz-es IBM R31-est használok és amire kell (webprogramozás, design, szövegszerk, net, szóval munkára) arra jó. A jővőben vmikor majd lecserélem egy nagyobb gépre, de hogy milyen IBM-re azt még nemtom. Amiért cserélni akarom majd, mert sokszor jól jönne a nagyobb proci teljeseítmény, de végülis nem létkérdés. Video-t nem vágok, játszani nem nagyon játszom (ha igen, akkor ott a 3000+-os Athlon 64) viszont a 3D grafika (SketchUP) és a PhotoShop miatt néha jól jönne a nagyobb proci.

23) kosh@freemail.hu (nem regisztrált)
Aztán annyira nem szimpatizálok a 16:9-es TFT-vel.

Ha dolgozol kicsit is Photoshop-al, nézel filmeket, akkor a 16:10-es képarány fényévekkel jobb, mint a 4:3-as..

Aztán nem tetszik a Macbook-ban, hogy nincs gomb a kinyitásnál.

Majd tetszene még, amikor letörik az iBook műanyag rögzítőpöcke..

nekem a 12-os a favorit. Sokkal aranyosabb, ha ezt lehet mondani egy notira.

A 12
-os iBook egy bálna a MacBook mellett
handras.hu/…/_MG_07431.jpg

Anyagilag is rossz döntés, hiszen az iBook-ot használtan 180-190 eFt-ért kapsz jó minőségben, egy alap MacBook-ot meg 290-ert, tudásban és teljesítményben viszont jóval nagyobb a különbség, mint árban..

Persze hogy jobb a 16:9 pl. photoshop-nál, mert 1024-ben nem férek el a képernyőn az eszköztárak miatt. De nem a mac-en fogok egésznap dolgozni. Arra majd lesz idővel egy normális asztali TFT, pl. egy ilyen: Samsung 730BF ami 1280-as, akkor meg már elférek.

A mágneses megoldás tetszik csak az nem, hogy kivágtak az elején egy kis gödröt. Na az nagyon randa lett ...

Mint írták előttem az iBook többet bír időben, ami nekem fontos. Mivel jelen pillanatban is egy 1GHz-es IBM-et használok nem fog kelleni a nagyobb teljesítmény. Nem játszani akarok rajta vagy 3D-ben tervezni, mert arra ott van a 3000+os Athlon 64 asztali fullos gép. Munkára kell majd. Tehát utazás közben vagy ha megyek vhova, akkor tudjam vinni a cuccokat, egy hotspot mellett tudjak levelezni stb. Arra pedig jó az iBook.

A macbook-ról pedig hallottam és olvastam olyan dolgokat, amik számomra nem teszik szimpatikussá.

Az árkérdés pedig nem lényeg, mert mire lesz zsém, hogy vegyek egyet addigra már jóval olcsóbb lesz.

Ténykérdés, hogy jobban néz ki a vékonyabb macbook, de sosem szerettem a widescreen notikat. Asztalon persze, hogy jó lenne egy cinema display, vagy a TV ami 16:9 (nappaliban az van) de notiban nem jön be.

WinXp-t használok, foglalkoztat a Mac, de a gépek ára miatt én sem tehetem meg, hogy váltsak. A MacMini megjelenésekor elfogott az eufória, hogy akkor a következő gépem biztosan egy Mac lesz, de miután a felületes ismereteimet objektív tényekkel egészítettem ki,dilemmába kerültem
Használtam már Mac-et és kifejezetten tetszett.
Az Xp-m annak ellenére, hogy 2.4Ghz-es progesszor és 1Gb RAM van,a zenei szoftvereimnél erősen akadozik és nem tudok kompromisszumok nélkül dolgozni.
Gondoltam már egy használt Mac-en is, de ezzel kacsolatban bizalmatlan vagyok.
Jelenleg az új alap MacMini (1.5Ghz-ez procival 512Mb memoriával, 60 GB-os vinyóval, Combo CD drive). 175ezer forint.
Az ára viszonylag elfogadható, de mivel nincs benne DVD író/olvasó ezért érdemsebb megvenni a ,,nagyobb tudású'' testvért, ami már 60ezerrel drágább, igaz Double layeres a Combo drive. Viszont hiába lehet csatlakoztatni a pc-s perifériákat a gépet használni csak kevés helyen lehet.
Tehát eljutottam oda, hogy jobb választás egy új MacBook,de ennek az ára már 300ezer forint felett van, arról nem is beszélve, hogy még ebben a gépben is csak 512Mb Ram van. Tudom, hogy kapok egy jogtiszta op.rendszert és egyéb hasznos szoftvereket valalmint egy stabilabb rendszert, de még így is sok az a pénz, amit egyszerre ki kell fizetni.
A mac és pc közti választás nem egyszerű, sok szempontot kell mérlegelni, főleg azoknak, akik nemcsak az általános szogáltatásokat használják.

Szóval azt a kérdést ,hogy ,,melyik a jobb választás?''nem lehet elintézni egy egyszerű mondattal.

ScoobyZoli: a zenei szoftverekkel teljesen igazad van. Én Renoise-t használok WinXP alatt (életem máig egyetlen olyan szoftvere, amiért explicite külön fizettem, és nem bántam meg), és három-négy DSP effektnél már akad (szintén 2.4 GHz, 1 GB RAM). Azt nem tudom, hogy mondjuk ugyanez a Mac-es verzióban akadna-e, nem várok csodákat, de hát mégiscsak dual core proci van a MacBook-ban (és AFAIK paradox módon a MacBook a legolcsóbb notebook a kétmagosok piacán jelenleg).
Mac Mini-t szvsz ne vegyél, arról nekem van egy olyan érzésem, hogy amolyan beetető gép, amin utána hamar túl is ad az ember, ha megszerette, mert a teljesítménye nem elég. MacBook-hoz kérhetsz plusz memóriát, de nem tudom, mennyiért. Az angol Apple Store-ban +512 Mb 70 fontba kerül, szerintem 400 Ft-tal váltva megkapod a reális magyar árat - sajnos a magyar Apple store honlapján nincs külön memóriarendelési opció). Ez szvsz egy 667 MHz-es DDR2-es memóriamodulért nem egy vészes ár, bár nem is a legolcsóbb. Kérdés, hogy a MacBook-ba csak Apple memória megy-e bele, vagy jó mondjuk a Kingston is (elvileg jónak kéne lennie).
Btw a stabilitás szvsz csak legenda - illetve hogyismondjam, a Windows-hoz képest én stabilabbnak éreztem a Macet, de azt is simán fejre bírtam állítani mindenféle különösebb hekkelés nélkül egyszer-kétszer. Stabilitásban kb olyasmi, mint bármely jobban összerakott Linux vagy Unix rendszer, nem jobb.

Tamás
Van olyan lehetőségem, hogy USA-ból tudnék behozatni mac-et.
Csak azt nem tudom:ha mondjuk garanciális hibjavításra kerülne sor, akkor azt itthon is megcsinálnák?


Én a saját Mac-emhez kértem +50 fontért 3 éves worldwide garanciát, azzal bárhol bármelyik Mac boltba bemehetek és megcsinálják. Szerintem érdemes rászánni a plusz pénzt, mert alapban csak 1 év garancia van rá, én meg azért jobban érzem magam 3 év garanciával. Ha maradsz az alapkiszerelésnél, akkor kérdezd meg az XMS-ben, hogy vállalnak-e ilyet, ők elég jó fejeknek tűntek.

ScoobyZoli: kollegám mondta, hogy ha nem kérsz rá ilyen 3 éves worldwide garanciát, akkor is megjavítják itthon. Arra figyelj csak, hogy az amerikai konnektorok más csatlakozóval rendelkeznek, ergo venni kell hozzá itthon konvertert (MediaMarkt), vagy az Apple boltban hivatalos csatlakozót.
(Roppant ötletes egyébként a MacBook töltője, egy mágneses slotba csatlakoztatható a dugvilla, tehát fájdalommentesen cserélhető más típusúra, ha külföldre mész)

Tamás: köszi infót, ez egy jó hír számomra
Igen, tudom hogy ott 110 voltot kapnak az elektronikai kütyük a hálózati feszültésgről, átalakítót is tudnék szerválni, de szerinted nem jelentene problémát az ottani 60Hz és az itthoni 50Hz?
Tehát,ha MacBook mellett döntenék, akkor nincs is szükség az átalakítóra?

Adaptálódik magától: forums.macnn.com/showthread.p…
Ha az USA-ban veszed, USA formájú adaptert kapsz hozzá, ergo itthon vagy egy óccsó átalakítót veszel a MediaMarktban, vagy egy hivatalos Apple boltból egy hivatalos adapterfejet, amit aztán a géphez adott adapterfej helyére csatlakoztatsz.
A régiókódolt DVD-k lejátszásával lehet problémád, mert a kinti MacBook-ok ugye USA-ra lockolt DVD-lejátszókkal jönnek, de valahogy át lehet hekkelni európaira.

Már nagyon várom a MacBookról a beszámolót, mikor lehet számítani rá?

Draftban van elmentve, még nem nyúzom elég ideje (cca két-három napja, mert eddig albérlet kerestem), hogy definit véleményt nyilvánítsak róla, két-három nap múlva kimegy szerintem publikusan. De sokat elárul, hogy egyelőre nem éreztem szükségét túl gyakran, hogy Linuxot bootoljak rajta.

Sokat elárul, hogy én se bootolok túl gyakran linuxot.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...