Haszprus

Apu divatos telefonja vagyok

©   Haszprus   |   hwsw

Kb. másfél hónapja szaggat a beszéd a telefonomon. A telefonomon, ami több mint 5,5 éves, egykori csúcsmodell, mára azonban monokróm kijelzőjével igazi retró darab. A telefonvásárlás viszont egy kurvanagy púp a hátam közepére. Nem tudom könnyen eldönteni, hogy milyet vegyek, még azt se, hogy inkább a pehelysúly legyen fontos (6510-esem 82g), vagy hogy okos legyen pl. wifivel stb. És úgy különösebben - megvallom - nem is érdekel a téma.

Nem egy telefon vagyok.

Tudom jól, hogy egy x Ft-os telefon egy év múlva már csak x/10 Ft-ot fog érni, és tudom hogy minden telefonnak van valami súlyos hibája. A csúcsmodellnek. Lefagy. Elfogy a memória egy nap után, magától. Lötyög a háza. Naponta töltögetheted. Megcsömörlöttem ettől a témától, attól az eszméletlen lehúzástól, amit a telefongyártók művelnek, és attól az eszement tökéletesen értelmetlen költekezéstől, amit az akár nem feltétlen jómódú fogyasztók önként és dalolva véghezvisznek.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 49 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ha elfogadsz tanácsot (ami mondjuk érdekes lehet, mert nyilván mindenki mást fog tanácsolni), én a Nokia 6230-at vagy 6230i-t javaslom. Hasonlít a Te régi telódra (igaz nagyobb, de a kisebbek közé tartozik (amik ennél kisebbek, azok divattelók, amik szart se tudnak, cserébe drágák)), téglaformátumú, tehát nem fog elromlani a csatlakozásoknál, a tudása kb. az amit szerintem egy átlagember használ, megbízható, jóminőségű kivitel, és mivel nem mai modell, még olcsó is. Én ilyet vettem mikor már elöregedett az amúgy is használtan vett 6610-esem, és egy percig sem bántam meg.

mainframe, köszi! Valóban mindenki mást javasol, azonban nagyon jó különböző véleményeket kapni, mert ezek jól tükrözik a telefonipar jelenlegi helyzetét illetve a felhasználók hozzáállását az elérhető feature-ökről. Sokan rajonganak egyébként a hsdpa/wifi/gps stb cutting edge dolgokért, többek között nekem se lennének ezek rosszak, csak súlyos grammokkal kell fizetni értük.

Haszprus, hasonló cipőben jártam karácsony előtt. Apum telója tönkre ment, és az enyém (Nokia 5210i) kellett neki, mert az igen masszív és jól láthatóak a betűi.

Agybajt kaptam a sok műkörmös gombtól meg kinyitható vacaktól, de manapság ilyenek vannak. Végül Nokia 5200-asom lett, az Mf-nek is tetszett. Nézd meg, hátha az lesz a szerelmed. Bár lehet, hogy drága kedvezmények nélkül. Mi 8000-ért jutottunk hozzá. Klassz kis masina.

Megdöbbentő, most olvasom neten hogy manapság még mindig adnak-vesznek 6510-eseket ~8e Ft körüli áron… ez egy 5,5 éves teló! Lehet hogy elsietem a cseréjét?

6230i-t csak akkor, ha s40 fan vagy. Az akku valami borzasztó. Amúgy csak a szokásos n-es megoldások vannak benne (2 éve céges telefonként használom, de a 4 és fél éves SE Z600-am 3x tovább bírja akkuval ) Egyébként jó telefont kapni szerintem manapság nem lehet. Illetve pontosítok: olyat, ami tetszik is, működik is, meg olcsó is. A gps/wifi/3g szvsz full értelmetlen, csak zabálják az akkut. Viszont lehet vellük villogni (másra úgysem jók). Szóval ha innen nézem, egy 6230i még tényleg jó választás lehet.

XYBeR, n82-nek halálnak tűnik a billentyűzete fotó alapján, meg állítólag gagyi a térképe (úgy egyáltalán, az összes nokiának), n95-öt meg ma rájöttem neten hogy láttam élőben, és baszott vastag. Egyéb?

Jah kicsit átírtad közben a kommentedet, látom nem így értetted az n-t

Azért ezt így cáfolnám hogy a wifi nem jó semmire, gyakori eset hogy az ember vár valami mailt vagy infót a neten, én még bme-s leszek egy darabig, és olykor időnként meg-megcsekkolnám, hogy van-e már zh-eredmény pl ebből-abból igaz valszeg nem sokat leszek mostanság napközben az i-ben (ahol free wifi folyik a csapból is)

Jah gps meg túrához/bringához elég jól jön. De arra is jó ha vkivel ismeretlen helyen találkozom, nem kell térképet vigyek… Stb… Szvsz nem parasztvakítás, kivéve ha szar hozzá a térkép.

Haszprus, Az igen nagy probléma, ha nem tudod mit akarsz. A telefon ipar arra törekszik (a Nokia pedig egymagában is), hogy minden igényt kielégítsen. Ez azonban csak akkor működik, ha legalább nagyjából tudja a vevő mit akar.

Döntsd el mit akarsz, és válassz telefont ennek megfelelően.
minden telefonnak van valami súlyos hibája…
Ez nem csak a telefonokra igaz, és azért az is erős túlzás, hogy mindnek súlyos hibája van.
A kicsi, könnyű telefonnak az a hibája szerinted, hogy buta. A nagyobb, okos telefonnak meg az, hogy nehéz. Vannak köztes telefonok is, amik még nem olyan nehezek, viszont nem is tudnak annyit, de ezekkel is biztosan lenne valami bajod (ha más nem, akkor az ára).

Haszprus, nincs ezen semmi meglepő, a jó telefonok mindig jó telefonok maradnak, és van akik most veszik meg azt a telefont, amibe régen beleszerettek, de túl drága volt, most pedig akár a vitrinbe, akár másodlagos telefonként már megengedhetik maguknak.

Haszprus, A Nokiák térképén mit értesz???
Ha egy N95-öt összehasonlítasz egy HTC PDA val, akkor a PDA a kisebb/vékonyabb?!

Haszprus, persze, jó a wifi. Csak zabálja az akkut ha meg ki/be kell kapcsolni, akkor kényelmetlen. Valami vagy működjön normálisan, vagy sehogy.

A gps-es telefonok a gps bekapcsolt állapota mellett pillanatok alatt lemerülnek. Ráadásul ezek városi gps-ek, ennek megfelelő szoftverrel. Neked inkább egy garmin való így első tippre.

(Amúgy nem egy embert láttam már csalódni ezekben a csodatelefonokban. 1-2 hónapig szenvedtek velük, aztán vettek egy csak telefont Igaz, nekik munkaeszköznek kell.)

XYBeR, Úgy látom Te is az átlaghoz tartozol, vagyis telefonálásra és SMSezésre ahsználod a telefonod. Így nem meglepő, hogy nem érted a kompakt telefonok lényegét.
jó a wifi. Csak zabálja az akkut…
a gps bekapcsolt állapota mellett pillanatok alatt lemerülnek
Ha telefonálsz, az is zabálja az akkut. Ha csak világít a kijelző, az is zabálja az akkut. Ha még a billentyűket is nyomkodod még jobban zabálja az akkut.
Miért várod el, hogy a telefon gyakorlatilag fotoszintetizáljon, vagy ha lehet még segítsen is be Paksnak???

(Okostelefont az vegyen aki tudja is használni, aki csak telefonálni akar annak semmi szüksége rá)

dankoi, nem tudom pontosan mi a nokia térképszoftverének a neve, arra gondolok, ami pda-k esetén tipikusan az iGo. Vagy iGo megy nokián is?

dankoi, semmi szükség XYBeR inzultálására plz..
igazán érthető az a probléma hogy a gps gyorsan meríti az akksit, hiszen előfordulhat hogy szeretnél egy 2-3 napos kirándulást gps-szel végigkövetni, hogy merre jártál. ellenben 72 órán át aligha folytatsz megszakítás nélkül telefonbeszélgetést… hogy nap végén fel lehet tölteni? hát nem feltétlen. (fokozottan problémás, ha még csak estig se bírja ki.)

Volt egy idő, amikor a telefonok 2 hét készenlétet ígértek, és nem nagyon voltak benne olyan szolgáltatások, amik ezt tipikus használat mellett jelentősen lecsökkentették volna. Ellenben ma… Az akksik nem tudják tartani a lépést, noha igenis jogos igény volna hogy ne kelljen egy áramfejlesztőt cipelnem magammal, de az is kellemes tud lenni, amikor az ember elmehet külföldre két hétre anélkül hogy töltőt kellene vinnie… Milyen frankó lenne ha emellé még trackelhetné is az egész útját…

Mennyi gps-es üzemelést bír manapság egy teló? Ha egy napot nem bír ki reggeltől estig, az tényleg gáz. Persze lehet hordozgatni akksipakkokat…

Haszprus, Nem inzultálni akartam XYBeR-t, csak zavar, hogy nagyon sokaknak irreális elvárásai vannak a mai eszközökkel kapcsolatban. (ha inzultálásnak tűnt, akkor bocsánat)

Nem, a Nokiákon nem iGo megy, legalábbis egyenlőre nem. gyárilag csak egy igen egyszerű progi van rajta, de én a TomTom -ot próbáltam a saját talómon (a free trial-t természetesen), ami szerintem tökéletes, csak a térképe nem volt olyan friss mint az iGo-é. nemrégiben olvastam viszont, hogy az iGo elkezdte a fejlesztést Symbianra is.

A telefonok amik 2 hetet bírtak, azok monokróm kijelzővel voltak szerleve (ami a töredékét fogyasztja egy mai nagyfelbontású és színmélységű kijelzőnek), valamint gyengébb volt a hangminőség, rosszabb volt a menük átláthatósága a kijelző miatt, az SMSeket 2-3soronként tudták csak megjeleníteni, stb.
Az tény, hogy az akkufejlesztés nem tudja tartani a lépsét, de alapvetően nem a technikával, hanem a mi igényeinkkel.

GPS navigáció: alapvetően nem hinném, hogy 72órán át folyamatoan használnád. Ha növelni akarod az akksi élettartamát, akkor kapcsld ki a GSM modult (aka Offline mód), valamint ne nyomogasd folyton a telefont. Mindezek mellett pedig áramfejlesztő helyett még mindig vihetsz magaddal tartalék akksit
ha egy napot nem bír ki reggeltől estig, az tényleg gáz
Egy GPS-es PDA sem bír ennyit. Ha egy Garmin bír is ennyit (nem hinném, bár nem kizárt), akkor is ott az alapvető gond: még egy készüléket kell cipelned, ami minimum máfélszer ha nemkétszer akkora, mint a telefonod, és semmi másra nem jó.

dankoi,
Úgy látom Te is az átlaghoz tartozol, vagyis telefonálásra és SMSezésre ahsználod a telefonod. Így nem meglepő, hogy nem érted a kompakt telefonok lényegét.
ó, ha Te így gondolod, akkor biztos. Nem, én például szeretek ebookot olvasni, meg zenét hallgatni is. De hagy' ne kelljen már naponta töltőre tennem emiatt a telefont.
Miért várod el, hogy a telefon gyakorlatilag fotoszintetizáljon, vagy ha lehet még segítsen is be Paksnak?
Talán, mert leginkább ettől _mobil_ egy mobiltelefon.
(Okostelefont az vegyen, aki tudja is használni, aki csak telefonálni akar annak semmi szüksége rá)
Erre inkább nem válaszolok semmit. Én simán ki tudnám használni bármelyik mai okostelefont. Csak az a baj, hogy ezek nem okosak.

dankoi,
Ha egy Garmin bír is ennyit (nem hinném, bár nem kizárt), akkor is ott az alapvető gond: még egy készüléket kell cipelned, ami minimum máfélszer ha nemkétszer akkora, mint a telefonod, és semmi másra nem jó.
néha jó, ha egy dolog csak egyvalamire jó (de arra igazán). amúgy a garmin _direkt_ gyárt túrázós gps-eket is. Amelyek tényleg tudnak 1 óránál tovább is üzemelni betáp nélkül. Arról nem is beszélve, hogy kirándulás közben nem a kijelzőt kell nézni, hanem a tájat…

Az iGo a maga kategóriájában kiváló szoftver. De csak ott. A valódi térképtől messze van. Mint ahogy azok az eszközök is messze vannak a valódi gps-ektől, amelyek iGo-t futtatnak. (by the way, az iGo megéri az árát - ha autóval, és _csakis_ autóval közlekedsz. De mondjuk én (pláne külföldön) szeretek gyalog bejárni egy várost. Arra pedig az iGo tökéletesen alkalmatlan.

XYBeR,
Én simán ki tudnám használni bármelyik mai okostelefont. Csak az a baj, hogy ezek nem okosak.
totally agree

(XYBeR-ről a további fikázás előtt jegyezzük meg h fejlesztő, szal azért valszeg nem kőhülye a témához )

Kezdem nem érteni, hogyan mennek itt a hosszászólások ;-) hiába vagyok fejlesztő

Amúgy én azt ajánlom neked haszprus, hogy először döntsd el: mennyit vagy hajlandó telefonra költeni. Aztán nézz körbe ez alapján

XYBeR, annyit vagyok hajlandó költeni rá, amennyit megér. ha vannak jó feature-ök, és könnyű és kisméretű a teló, és jó benne a fényképező, akkor sokat ér, ha mindez nem teljesül, akkor keveset. a problémát az okozza hogy manapság egy teló vagy könnyű vagy okos és a csúcsmodell fényképezőjét meg hazavágja egy 20e-es fényképező. namost a könnyű teló az esetemben már adott, ebből kellene áldoznom, ha valódi tudásbeli ugrást szeretnék elkönyvelni, nem csak egy designosan animált háttérképet nézegetni a menü mögött, aminek semmi teteje számomra…

Se cybershot - azokkal viszonylag elfogadható képek készíthetők. Nokia n93. esetleg. De ennyi…

XYBeR,
ó, ha Te így gondolod, akkor biztos.
Elnézést, de az eddigi hozzászlasaidból ez jött le.

Mindent összevetve azt tudom mondani, hogy még mindig nem értitek valamiért a kompakt készülékek lényegét..
- Egy mobilba integrált fényképező sosem lesz olyan jó, mint a 20e Ft-os sima fényképező, mert tized vagy huszad akkora (vagy még kevesebb) helyre van bezsúfolva, amiből adódik, hogy romlani fog a minőség (vagy a minőség marad, de megfizethetetlen lesz a készülék).
- Egy okostelefonon lévő térkép szoftver (legyen az iGo vag bármi) nem lesz olyan jó, mint egy kimondottan navi készülékre fejlesztett térkép.
- Egy okostelefon nem PC és nem is lesz az (a PDA már közelebb van hozzá, de azon meg Win fut, amiről megvan a véleményem).

Sorolhatnám még, de nincs értelme. Csak fussatok át gondolatban a dolgon, hogy mekkora táskát kéne cipelnetek és az milyen nehéz lenne, ha benne lenne a Garmin GPS, benne lenne egy komoly fényképező (főleg egy tükörreflexes), benne lenne egy laptop, meg mondjuk egy 80Gigás iPod, mert zenét is akarsz hallgatni.
Ezt a pakkot ne úgy képzeld el, hogy egy nyaralásra/túrára kell magaddal vinned, hanem minden nap, bárhová mész.

Wifis teló jó lenne, de nem nagyon láttam eddig jót :-/
Gps sztem nem kell bele, főleg nem bringázáshoz, mert nem futnak rajta a turistautak… Arra egy strapabíró darab kell, ha esetleg esnél és nem árt ha vízhatlan.
A héten én is néztem telefonokat, mert apámnak sikerült egyvesztenie a sajátját. Arra jutottam, hogy 10enél többet nem adnék most telefonért.
Igaz nem is kell most vennem. 3g ócsósítást érdemes lenne talán kivárni, ha tehetnéd.
Nem tudom melyik szolgáltató tart a markában, de:
T-Mobile Webshop
T-Mobile Webshop
T-Mobile Webshop
Sajnos az utolsónak elég érdekesek a gombjai így képről.

u. I.: wifizni, meg szinte bárhol lehet

IPhone. Egyértelmű. Egyáltalán nem drága, okos és nagyon jól ki van találva, rengeteg hasznos funkció van benne _okosan_ megoldva.

Én pedig a Nokia E51-et ajánlom, igaz a fényképezője nem olyan jó, és nem is bírja 2 hétig az akksi, de kicsi és könnyű, elegáns, nagyon gyors az erősebb proci és a sok memória miatt. Szerintem az ár/érték aránya az egyik legjobb most a piacon. Nagyon meg vagyok elégedve vele.
A GPS-es Nokiákról azt olvastam, hogy a beépített vevő nem éppen a pontosságáról híres, sokkal jobb ha vesz az ember mellé egy külső GPS modult. Így még az akksival is spórol.

Karácsony előtt én is hasonló topánkával gyötörtem a lábfejem, de..

Fényképezős, GPRS képes, Javas mittudomén milyen K750i-m van. Sose, _sose_ használtam az SMS és a beszéd funkción kívül mást rajta. A számológépet, de nagyon szar. A naptárat, de csak azért, hogy megnézzem, egy adott dátum milyen napra esik. Illetve órának tökéletes.

Emellett nem is tetszik. A w950 tesztik, csak nincs benne WiFi. Az OpenMoko lenne jó, mert az ilyen cool opensource dolog. De igazából az lenne jó, ha nem a szar telefonok özönében úsznánk nap mint nap, hanem lenne mindenféle külsőhöz, mindenféle belső.

Egyetlen előnye a zenés telefonoknak, hogy akkor nem kéne az mp3 lejátszómat cipelnem, ami különben nem nehéz, és szépen szól, de mégiscsak helyet foglal, és nem memóriás, tehát nem ideális 12G fölötti manőverekhez Csak ki tudja, hogy mennyire szól jól egy ilyen w950/w960, meg bele lehet-e dugni egy jobb fülest :C

A wifi önmagában szuper dolognak tűnik, mert ugye nem kell rá előfizetni, nem úgy, mint a 3G-re. Csak kérdés, hogy mit is lehet kezdeni ma Budapesten a WiFi képes telefonnal. Egy notebookkal összekötve a 3G akkor már sokkal nagyobb szabadságot ad a mindenféle konnektivitási vágyainknak

A GPS is jónak tűnik, csak mégse egy tip-top GPS készülék, aminek ez a funkciója, hanem valami fícsör, amivel el lehet adni még +10%-nyi embernek a vacak telefonokat.

Szóval, marad még jóideig a mostani SE, aztán majd ha ezt is véletlenül - önhibámon kívül - megúsztatom valami buliban, akkor majd újra fellángolhat a vegyünk telefont láz ;]

The GuNN, iPhone tényleg jól néz ki, kipróbáltam, tényleg élvezetes az érintőképernyője, de GPS nincs benne, és az oprendszere még annyira új (és egyedi), hogy arra programot találni nem nagyon lehet szerintem. A kamerája pedig 2Mpixel fix focus…

poklacsek, Az E50 és E51 jó telefonok, szerintem leginkább a 6310 vonalát követik. 100g-os tömegükkel szerintem nem mondhatók nehéznek (persze nem 80g).

Nokia 6500 classic, csak nem nagyon láttam szolgáltatónál.
Ami még szempont lehet, hogy h tudod szinkronizálni az outlookkal

Pas, w960-ban viszont már van wifi, úgyhogy csak várj türelemmel

Tibi, Nem kell mindent szolgáltatnál venni
A kártyafüggetlen készülékek szerintem sokkal jobban megérik (nincs kötöttség).

The GuNN, az iphone az egyi legnagyob blöff, amit valaha láttam. Persze az amcsiknak így is jó, de ajrópában valamiért nem úgy fogy, mint ahogy azt jobs remélte. Nem véletlenül. Eleve itt kisebb a mac-es réteg, másrészt meg ugyan tényleg parasztvakító, de gyakorlati haszna semmi. Sms-t írni kényelmetlen, alap funkciók hiányoznak, akkor meg minek?

Pas,
Egyetlen előnye a zenés telefonoknak, hogy akkor nem kéne az mp3 lejátszómat cipelnem, ami különben nem nehéz, és szépen szól, de mégiscsak helyet foglal, és nem memóriás, tehát nem ideális 12G fölötti manőverekhez Csak ki tudja, hogy mennyire szól jól egy ilyen w950/w960, meg bele lehet-e dugni egy jobb fülest :C
Na, én pont ezért szereztem magamnak egy MP3 lejátszós telefont nemrég, hogy eggyel kevesebb kütyüt kelljen magammal cipelnem (így már elég a telefon + laptop, illetve ha geoládákat keresni megyek, akkor meg telefon + PDA). Nem egy világbajnok a hangja, de utcán úgyis tökmindegy, nem hiszem, hogy a legelvetemültebb audiofilek kivételével valaki utcai zajban érezhető különbséget tudna mutatni egy telefon és egy MP3 lejátszó között. A fejhallgatón elég sokminden múlik, nekem egy Sennheiser van elég régóta, de a telefonba (legalábbis az enyémbe) micro jack-es fejhallgatókat lehet csak dugdosni, így kénytelen voltam még egy konvertert közbeiktatni. Ettől eltekintve meg vagyok vele elégedve, és legalább megúsztam eggyel kevesebb kütyüvel.

Tamás, Ralesk, W960 tűnik most a legjobb vételnek, pont ezek miatt, csak drága lesz

Btw, az in-ear (intraaurális vagy mi..) fülesek elég kellemesek a városi zaj ellen

Pas, azt adtak az én telefonomhoz is (W200i), de a Pacsirtamező úton hazafelé sétálva (dugó volt, gyorsabb volt gyalog, mint busszal) a telefon max hangereje mellett sem zárta ki az utcai zajt, viszont egészségkárosításnak biztos jó volt

Tamás, Nekem egy Sennheiser CX 300 -am van, és imádom! A küső zajokat meg nem szünteti,de minimum a felére leveszi, így nemkell üvöltetni a zenét, valamint a körülöttem lévőknek sem kell hallgatni

Én SE-kre esküszöm. Most egy K800i-t nyúzok (előtte itthon nem kapható SE Z1010 volt), több mint másfél éve. Semmi gondom vele, szoftver hasít még 2GB-os kártyával is. Nem panaszkodom. NOKIA-k nem szimpik. Az N95 tetszik, viszont szvsz kézbe fogtam és nem látszik túl masszív és strapabíró mobilnak. Utolsó svéd nyúldobóm egy 3510 volt. Remek készülék, remek összerakás. Ha jól tudom annál, akinek eladtam még mindig üzemel és talán csak akksicsere volt…

XYBeR Ehhez a véleményhez fel kell hogy zárkózzak. Az okos és jól kinéző funkciók eddig is léteztek, csak kicsit máshogy kivitelezve. Az iPhone tipikus villogós telefon, amivel a városi HMCS-k vagizhatnak egymás (meg a csajok) előtt. Igazi innovatív és/vagy kiemelkedően hasznos funkciója csak olyan van amit már normális kategóriájú telefonok is megvalósítottak. Engem teljesen lehangolt amikor a specifikációkat olvastam, és azóta is több negatív kritikát olvasok róla mint pozitívat (és ha pozitív, az is úgy szól, hogy Megveszem, mert ez most a legfrissebb a piacon.).

mainframe, Osztom a véleményt. Az iPhone egy egyéjszakás bomba csaj, akit a buli nagy mámorában felszedsz, hazaviszed, megdöntöd, majd reggel imádkozol, hogy változzon pizzává.

Egyébként múltkor egy iPhone tulaj azon próbált meg vitatkozni velem, hogy azzal a szar VGA-val az almafonon ő jobb képeket készít, mint én a K800i-vel. Nem akartam neki ecsetelni, hogy eleve ott bukik meg, hogy hülye, amikor telóval akar fotózgatni… De még ha ez az érvem nem lenne elég akkor is vaktölténnyel lövöldözött… Szánalmas egyébként, hogy néha mit tud művelni az emberekkel egy ilyen készülék. Csak mert trendi. Nem ítélem el, csak ellentétben az USA-val nálunk az emberek nagy százaléka azért vesz iPhone-t, mert villogni szeretne vele. És most lehet köpködni, de így van.

Milyen funkciók hiányoznak az iPhone-ból?

Korrekt, logikus működés. Csengőhangcsere. Sdk. Java. Folytassam?

Haszprus Itt egy cikk, amit nemrég olvastam a témában, de több helyen is össze volt foglalva hogy mik vele a fő bajok, csak többet lusta vagyok visszakeresni.
Kiemelném a fix háttértárat (8GB), a beépített akkut, meg hasonló nyalánkságokat. Ja, és Bluetooth-on nem képes sztereó hangsávot küldeni. Lol?
Ja, meg amit Hedge is mondott: VGA kamera? Lol?!
(Hedge, a csajos párhuzam nagyon jó volt! )

Nos, nem olvastam végig a kommenteket, mert időhiányban szenvedek, de mindenképpen pótolni fogom, mert kíváncsi vagyok a véleményekre.

Nekem volt jó pár telóm, többek között egykori csúcskategóriás üzleti telefon is.

Első körben azt kell eldönteni, hogy mik a fő tényezők, amiknek meg kell felelnie a telónak. Nekem a megbízhatóság, nagy készenléti idő, jó naptár-emlékeztető funkció és bluetooth képesség voltak ezek.

Nem sorolom el minden készülékem, ami volt, mert nem is ez a lényeg. Annó volt egy Nokia 3210-esem, ami jó volt, mert egyszerű, könnyen kezelhető és stabil volt. Aztán lecseréltem egy 7110-esre, mert tetszett flipp, valamint a nagy SMS és telefonkönyv kapacitás nem volt rossz. Őt lecseréltem egy Motorola MPx200-as okostelóra, amit nagyon szerettem, csak meg kellett válnom tőle anyagi okokból. Viszont 2 éve még egy jó alternatíva volt a PDA + telefon vagy telefonos PDA-val szemben. A következő készülék egy Samsung D500 volt. A kamerája nem volt rossz, de jó sem, főként a fényviszonyok kezelésével és a képminőséggel voltak gondjaim. A telót azért adtam el, mert az emlékeztető funkciója siralmas volt (egyszer csippan és ha nem veszed észre, akkor buktad, mert nem jelez többet). Több olyan gyerekbetegsége van, ami miatt nekem nem volt megfelelő.

A keresett készülékkel kapcsolatos elvárásaimat fentebb már írtam. Szóval a D500-tól való megválás után döntöttem úgy, hogy nem keresgélek tovább. Rájöttem, hogy az igényeimnek egy telefonos PDA felel meg, de nem vagyok hajlandó 150e Ft-ot kiadni egy PDA-ra.

Ezért úgy döntöttem, hogy veszek egy Nokia 6310i-t. Ő rendelkezik egy jó Li-Polymer aksival, ami már nem új, de így is simán megvan az 1 hét készenlét. Jó a napár funkiója, tud bluetooth-t és Java-t is. Ami a megbízhatóságot illeti, köztudott, hogy a Nokia egyik legjobban sikerült telója, mert annyira egyszerű a panelja, hogy nincsen rajta mi elromoljon.

Tehát 2008-ban én egy Nokia 6310i-t használok és még fogok is egy jó darabig. A szines kijelző jó dolog, de végső soron minek. A kamera jó dolog, de amikor láttam a munkatásam N95-ös Nokiáját, hogy milyen pocsék képet csinál, akkor mondtam le a telók kamerájáról. Szóval egy jó teló + egy jó 3 mp-es digi gép kómbó nyerőbb (és sanszos, hogy árban is jobban jön ki az ember).

Tehát én azt mondom, hogy első körben vázold fel az igényeidet és ahhoz keress olyan telót, amit 2 év múlva is szívesen használnál.

Úgy látom, hogy telített a piac high-tech készülékekkel, de egyre kevesebb van, amit ár-érték aránya miatt meg is vennék.

Részemről eddig család révén Siemens tulajdonos voltam, egy cx70 -t nemrég áztattam el, úgyhogy érdeklődve olvasom én is az ajánlatokat

Az eddigiek közül Nokia 5200 egész pofásan néz ki. De dominómmal lehet a Nokia 3110 (T-Mobile Webshop) -nál maradok. Pedig pannonnál nem is drága Pannon - Nokia 5200

mainframe, De tényleg. Egy ilyen piacon, ahol már a Samsung optikai zoomos telókkal jön ki koreában és már a legszarabb mobilokba is segédfényt pakolnak az optika mellé, ott nem szabadna egy ilyen kamerával jönni. Flash vaku + mittomén valami jó minőségű licenszelt optika. Kész! Főleg, hogy pont a képnézegetéssel és a képkezelési fícsörökkel is dicsekedtek a bemutatókon. Szabhatjuk ha a benne lévő kamerát már 20 dkg párizsiért rávasalják a józsefvárosi piacon bármelyik ruhára.

Persze itt az Applenél megint az játszik, hogy nem kell bele minden, mert egy év múlva eladjuk az upgrade-elt iPhone-kat kicsivel kevesebbért és azok a hülyék akik egyszer megvették úgy is újra megveszik, mert trendgeek-ek.

(Nem olvastam végig a 39 hsz-t, bocsi)
Épp a 6230i-t akartam javasolni, amikor megláttam Mainframe első hozzászólását, aki szintén ezt a modellt javasolta. Én szintén hasonló cipőben jártam a 3510i-mmel, mint te, és a múlt héten vettem egy 6230i-t (fontos, hogy i!) 15 ezer Ft-ért sztereó fülessel, töltővel, 32 megás memókártyával. Plusz egy 4500Ft-os 1 gigás MMC, és máris van 20-ból egy olyan telefonod, ami nem lassú, faszák a gombjai (és strapabírónak néznek ki), 1,2Mpixeles képeket csinál, és tök szép. A 208x208-as kijelző qrvasokat dob rajta, icipici pixelekből áll a képernyő. Szal én ezt javaslom, és ez 2 év múlva is garantáltan ugyanennyit fog érni, vagy max (max!) egy ötössel kevesebbet.

dankoi, ugyan nem engem kérdezel, de a HTC a vékonyabb persze típus függő. De touch(13,9mm), touch cruise (15,5mm) vékonyabb mint az N95 (21mm)

dankoi, pda-n futó igo/garmin soft szerintem többé kevésbé teljesen megegyezik a navigációra szánt cuccok softjával. (autós navi, gyalogos/túrás gondolom más)

The GuNN, ez még viccnek is rossz.

Teló+gps megoldás akár ki is bírhat sokat imho, ha csak tracklog kell, feltéve hogy van olyan progi, ami tényleg csak logol, és kikapcsolja a kijelzőt közben… (nem tudom van-e)

VDavid, a 6230i minden, csak nem strapabíró. Amúgy nem rossz.

VDavid Hülye voltam, és túl korán vettem sima 6230-at. Igaz, akkor az volt olcsó, az i még túl új volt. Sokkal jobb az i? Navigombja tudom h jobb (megöl az 5irányú), meg h VGA vs. 1,2 Mpixel, meg hogy az kezel témákat. Egyéb vmi?

The GuNN, iphone egy vicc Azzal max villogni lehet, hogy jaj de designos, stb. Viszont ha elkezded megnézni a specifikációit rájösz hogy ennyi pénzért nagy szar az egész. Nincs benne 3g, fix fokuszos kamera, korlátozott a bluetooth is rajta.. pfff. Nevetséges. Ja és nem is kapható itthon, hogy használni tudjad ki kell üttetni, aztán soha többet nem tudsz rajta szoftvert frissíteni, mert ha mégis megteszed csak papírnehezék lesz jó.

Én személy szerint egy Nokia N95-öt nyúzik 7 hónapja, semmi bajom sincs vele, teljesen megvagyok vele elégedve. Sokan panaszkodnak hogy lötyög a csúszkája picit, de szerintem észrevehetetlen, no meg ki az a perverz, aki azzal szórakozik hogy azt ellenőrizgeti hogy mennyire laza? GPS hasznos, 3g segítségével kb 5mp alatt talál jelet, annélkül mondjuk elég sok idő. Van hozzá ingyenes Nokia térkép szoftver, csak a navigálásért kell fizetni, de ha kedved támad letöltheted más gyártók programját, igaz még nem nagyon van jó. Kamerája jó minődégű felvételeket készít (fényképező és kameraként egyaránt). Szép nagy kijelzője van, wifit sokszor használom, ezt haszprus tanusíthatja is, mert nyaralás alatt így msneztem vele, meg néztem meg a mailjeimet, sőt indexet is olvastam. Tehát sokkal olcsóbb mint mondjuk roamingolni. Zenét majdnem minden nap hallgatok vele. Rádiónak valamiért kicsit béna a vétele szerintem. Sebességre nincs vele gond. HSDPA meg egyenesen fasza. Vastagsággal meg nincs gondom, mert vékonyabb mint a régi 6600-ám.
Amúgy a gps kivállóan alkalmas geocachingre

az index válaszlépése magyarország vezető online médiájának (überblog) mobilos írására:

Index - Okos a telefon? Hülye, aki elhiszi

Haszprus, Ez nagyon nagy lol Egyébként nem kellett volna a zárójeles rész, tudtuk mi ezt

En egy SE W810i-t nyuzok ugy kb. fel eve es meg vagyok vele elegedve. Aksija eleg jol birja, ha semmi extra funkciot nem hasznalok / nem karattyolok sokat (ez a jellemzobb), akkor 5 napig siman elvan egy toltessel.

Egyebkent olvastam egy cikket a minap indexen aksi temaban. Remelhetoleg nem varat sokat magara a sorozatgyartas. Persze az is kerdes, mennyivel nyomja majd ez fel az arakat.

Haszprus, feltétlenül írd meg, hogy milyen ketyeréd lesz! A műszaki szaki énem kíváncsi!

Olthyer, egyelőre lejöttem a témáról minden választás rossz, bizonyos szempontok szerint Egyik kollégámnak van egy zsírúj 150e-es pda-telója 640x480 felbontással. Jó kis cucc. Nos az első két csöngésről kapásból lemarad, mert olyan lassan reagál a rendszer, és mire sikerül előhalászni, már le is rakták… És azért nem tudom, 150e-ért lehet hogy elvárnám egy telefontól, hogy lehessen rajta telefonálni. De lehet, hogy nekem nagyok az igényeim.

Nos szvsz ilyen telefonokat gyártanak ma, ezzel jól össze is foglaltam a piac jelenlegi állapotát, illetve a vásárló konzumdroidok igényeit Amilyen a nép, olyan telefont kap.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...