mainframe

Az ÉN megszorításaim

©   mainframe   |   howto life

Ezek ötletek, nem kell velük egyetérteni, vagy azonolsulni, a teljesség igénye nélkül íródtak, és hiszem hogy ezek bevezetésével egy jobb világot tudhatnánk magunk körül. De legalábbis egy jobb országot. Folyamatosan updatelődni fog, ahogy jutnak eszembe új dolgok, vagy megtapasztalok új élethelyzeteket amik ihletnek egy-egy új szabálykezdeményt.


  • Aki nem képes az állattartás alapvető kritériumainak eleget tenni, annak nem szabad engedélyezni hogy állata legyen. Gondolok itt arra az apróságra is, hogy takarítsanak az utcán az állatuk után (igen, ma sikerült belelépnem). Ha meg lusták rá, ne legyen kutyájuk. Én nem takarítanék egy ló után, ezért is nincs nekem. Ilyen egyszerű. De hozzátartoznak ehhez a témakörhöz a helyes póráz ill. szájkosárhasználat, és/vagy idomítás. Meg minden amit egy háziállat igényelhet. Akármennyire is úgy tűnik, az állathoz való jog nem default. (Ha nagyon nem megy más, tartson csigát!)
  • Aki egy Európai mércén vett minimum alatt marad személyes higiéniáját és/vagy öltözékét tekintve, az ne vehessen részt tömegközlekedésben, illetve ne mehessen be bizonyos helyekre. Erre már elvileg van szabály, csak senki nem tartatja be. Cél, hogy ne kelljen undorodva közlekedni nap mint nap. Attól hogy közlegelő, ne kelljen már vegyvédelmi cucc hogy biztonságban érezzem magam, légyszilégyszi.
  • Kössék egy intelligencia- és valamiféle pszichológiai teszthez hogy ki, és milyen körülmények között vállalhat gyereket. Szintén nem ártana egy környezettanulmány minden kétes családhoz, bár ennek a kivitelezhetősége erősen kérdéses. (A nyomorgó családok ne vállalhassanak n+1 gyereket, ha nyilvánvaló hogy még magukat sem tudják rendesen fenntartani.) Ugyanúgy ahogy az állattartásra, a gyerekvállalásra sem alkalmas mindenki, még ha első látásra úgy is tűnik. Érdekes trükk, a szenvedélybetegeknél alkalmazzák: vesz egy növényt, és ha 1 évig életben marad, vesz egy állatot. Ha az is életben marad 1 évig, (és jól kijönnek) akkor belebonyolódhat egy komolyabb emberi kapcsolatba. És ez szerintem szentigaz.
  • A dohányosok csak és kizárólag otthon dohányozhassanak, méghozzá oldják meg hogy ezzel se zavarják a szomszédot (szellőzők), felettük lakót (erkély), akárkit. Az ő függősége miatt másnak hadd ne kelljen füstöt nyelnie. Második körben nyugodtan be lehetne tiltani a cigit úgy ahogy van. Teljesen köztudottan káros, és függőséget alakít ki. Akkor miért is kapható minden trafikban? Más tészta egy alkalmas helyen időnként elszívott szivar vagy (vízi)pipa. Érdekes módon ezutóbbiak élvezői nem érzik úgy hogy megállás nélkül füstölniük kell.
  • Tovább a függőségek útján: alkohol. Legyen maximalizálva minden embernek egy havi adag amennyit fogyaszthat. Ha neki heppje a betonrészegség, akkor megihatja egyben, de arra a hónapra nincs több. Aki tud kulturáltan inni, annak elég lesz annyi is, amennyi még nem káros, és nem tesz függővé sem. Elég az IHB életstílusból, és az utcán történő hányáskerülgetésből. Ennek az országnak baromira nincs szüksége több egész nap ködös elmével vegetáló alkeszre.
  • A szórólapot egy az egyben tiltsák mint hirdetési formát. Százalékosan tekintve ez hozza a legkevesebb ügyfelet a hirdetőnek, és az internet korában már egyébként is erősen túlhaladott. Környezetkárosító hatása (kivágott fák-> szemétben úszó város) pedig igen súlyos. Tudom, újrapapírból csinálják. De az is fa volt valamikor, illetve az újrapapírra is lehetne értelmes dolgot nyomtatni.
  • Az autósok kihágásait büntessék sokkal radikálisabban. Gondolok itt olyanra, hogy tilosban parkolás. Na, ez járjon automatice elvontatással, plusz jegyezzék meg az illetőt, és mondjuk az 5. után ugrik a jogsija. (Ehhez mondjuk ildomos lenne a fizetős parkolók számát mérsékelni, az azt kezelő cég amúgy is kb. határos a bűnözéssel.) A durva kihágások, mint a nem jelzésértékű gyorshajtás (értsd: 50 helyett 90-100 az durva, 60 még lehet egy pillanatnyi elmezavar), vagy a piroson áthajtás, eredményezzék a jogsi elvesztését. Büntetőpont, meg pártízezres bírság már nem állít meg itthon senkit, vegyék már észre. (Arról nem is beszélve, hogy a bikanyakú sötétítettüveges vállalkozó majd egy toszt fog bármit is befizetni...) A közlekedési kultúra is a béka segge alatt van nálunk, erre én az egyetlen gyors és kivitelezhető megoldásnak azt látom, hogy amit amúgy a közúti etikett diktálna, tegyék kötelezővé új KRESZ-szabályokkal.
  • Mérjék a járművek zajszennyezését. Miért van, hogy még egy relatíve zöldövezeti, kertvárosi részben is folyamatosan a Hungaroringen érzem magam, annyian tépetik a közutakon a halálba tuningolt és/vagy szériában hangos autójukat/motorjukat/quadjukat? (ami, hozzáteszem durva gyorshajtás is, úgyhogy...) Ami ilyen kibaszott zajos, azt csak versenyen, pályán, isten háta mögött lehessen használni, és ne az én ajtóm előtt plz.
  • No, ez már tényleg hozzáállásbeli defekt, és mint olyan, javíthatatlan, de azért idesírom: ahol nincs ezerévek óta becsontosodva a sorbanállás intézménye (megszoktuk pl. közértben, bankban, stb.), ott mi a 'szért állnak be az ember elé pofátlanul? Legjobb példa a járműre várakozás. Ott állok fél órája, és amikor befut végre, a lendületből érkező fiatal versenyző besorol elém, és feltolakszik. Mit hisznek akik beállnak elém? (van hogy kisebb tömegek teszik) Én krumpliért állok ott sorba? Megint az itthoni mentalitás figyel be szerintem (amit lehet érezni a boltokban, a közutakon, és így tovább...), amit meg kéne változtatni, és minden drasztikusan jobb lenne. Komolyan. Minden.

Egyelőre ennyi. A lista 2007.05.03.-án frissült utoljára.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 60 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Hajós mondta nemrég, hogy az állatok sem visznek haza az odújukba (Haszprus kedvéért: lyukjukba) embergyerekeket, miért tesszük ezt fordítva? Sarkítva, de igaz.

Meg a másik is, tőled, a minap másik metrókocsit választottam, előre látható események miatt. Voltak, akik már nem tudtak időben kijönni…

Felvetések új szabályokra jöhetnek ám kommentben, hajrá!
Ha összejön mondjuk 100, elfoglalok egy TV-t, és beolvastatom mint követeléseinket.


Akkor most ejtselek túszul vagy mi?

A gyereknevelést sem ártana sok esetben valamiféle vizsgához kötni :-/ Persze biológiailag kivitelezhetetlen a dolog, de így meg sok gyerek olyan családban nő fel, ahol a szülőknek lövésük sincs ahhoz, hogy kéne bánni a gyerekkel. Pedig akkor talán kevesebb pöcegödörbe esett gyerekről lehetne olvasni a zindexen…

Tamás Nem fogod elhinni, de pont erről beszéltünk múltkor barátnőmmel. Mondjuk mi nem ezekről a nyilvánvalóan kirívó esetekről, hanem a rendes, mindennapi módon elcseszett gyerekekről, akikkel odáig foglalkoznak a szülők, hogy jól legyen lakva, járjon iskolába, és ne drogozzon (Mi az hogy nem neveltük jól? Mindene megvan!). No, van ilyenből is jópár, csak ezekről nem ír az index, és elég nehéz is felderíteni az ilyen eseteket.
Ezt engedelmeddel felveszem a pontok közé, egyéb (elkülönített) kiegészítésekkel.

A gyereknemzést diplomához kell kötni.

Hogyisne, hogy még több felesleges diplomás legyen ebben az országban?

Nem azt mondtam hogy a gyereknemzés mellé diplomát kell adni

Teljesen egyetértek, mindkettővel, többek között talán azért, mert mindkét jelenséget naponta tapasztalom.

A bejegyzés frissült.

(Mainframe: a dátumot ilyenkor ne állítsd újra plz, egy kommenttel jelezheted h frissítettél, amennyiben akarod)



A cigivel, a szórólappal és a BKV-n való kultúrált közlekedéssel abszolút egyetértek, szerintem teljesen megvalósítható dolgok. A betiltással és komolyabb ellenőrjelenléttel meg lennének oldva.

A többi viszont szerintem teljesen kivitelezhetetlen, de persze nekem is tetszenének. Minden ilyen ellenőrzéssel az a baj, hogy kicsit ilyen 1984 feelingem lenne tőle.

Csak az egyikre példa, nem tudod ellenőrizni, hogy mikor fekszenek le egymással az emberek, vagy ha már igen, mikor védekeznek. Ha meg már teherbe esett valaki, dúrva lenne kötelező abortuszt előírni.

Csináljunk belőle 13+1 pontot, aztán ha legközelebb megint sorra alakulnak a Forradalmi Alkotmányozó Szövetségek, akkor majd mi is benyújtjuk

Boci a városi ivóvízellátásba fogamzásgátló szert vezetsz és az ellenanyagot külön kell kérvényezni.

Boci Nem kivitelezhetetlen, és persze nem explicit tiltás lenne, csak rávezetés. Szóval aki engedély nélkül vállal gyereket, annak pl. nincs Gyes, Gyed meg minden ilyen hülyeség, meg családi pótlék, meg tb, meg ilyenek. Hidd el, az emberek egyből nekiállnak majd védekezni, meg körültekintőbben családot tervezni.
1984 feeling nyilván ott van, de ha a társadalom ilyen hülye, akkor valahogy be kell szabályozni. Normális, fejlett országok nagyjából önszabályzóan tudnak működni, pl. Ausztriában nincs sehol egy árva térfigyelő kamera sem, mégsincs minden szétverve és összegraffitizve. Ha itthon az kell a normális viselkedéshez hogy minden sarkon kamera legyen, hát meg is érdemeljük. (És erre szokott jönni mindenki a sírással hogy De én nem csinálok semmi rosszat, mégis szenvednem kell a szigortól!, de még ha minden ember ezt is mondja magáról egyenként, valami akkor is indokolja a rendelkezéseket, nem? Egyszerűbben: egyénenként mindenki ártatlan, mégis szét van baszva a város.)
Tamás
Ha összejön mondjuk 100, elfoglalok egy TV-t, és beolvastatom mint követeléseinket. (mainframe)

mainframe: de a 13+1 olyan történelmi izét adna neki

Tamás Majd szelektálunk a 100-ból 13+1-et, hogy jó legyen.

mainframe Egyet kell értsek. A nagy szigor biztos segítene, csak ahhoz szerintem legalábbis egy diktatúra kéne legyen, hogy be lehessen vezetni (nem politizálni akarok).
Amúgy meg nem teljesen értem a családtervezős gondolataid. A felelőtlen gyermekválallást hogy különböztetnéd meg a tervezetten sok gyermektől?
Asszem, ha jól értem, akkor mondjuk X kor felett mindenkivel kitöltetnél egy alkalmassági tesztet, és aki megüti a szintet az annyit válallhat, amennyi jól esik, aki meg nem, arra érvényesek lennének ezek a megszorítások, amiket írtál. Jól látom?

Boci: szerintem kortól függetlenül mehetne a dolog: akiknek még nem volt gyereke, azoknak lehet tartani egy pár hetes hétvégi tréninget, ahol mondjuk jól képzett védőnők okítanák a leendő szülőket arról, hogy is kell egy gyerekkel bánni, hogy kell nevelni. Plusz lehetne valami pszichológiai alkalmassági teszt mellette. Azt, hogy mennyi gyereket vállalnak, szerintem a szülőkre lehet bízni utána… Bár nyilván itt is van valami optimális szám (szerintem két-három gyerek, de ez tényleg nagyon szubjektív vélemény), ami fölött már képtelenség (vagy legalábbis nagyon nehéz) normális nevelést adni mindegyik gyereknek.

Boci Nagyjából jól látod, annyi kiegészítést tennék, hogy szerintem minden gyerek előtt egy X.gyerek-specifikus tesztet töltetnék ki, mert 1 gyereket nevelni nagyon nem ugyanaz mint 2-t. Vagy 3-t, 4-et vagy 10-et. Illetve, minden egyes gyerek más nevelést igényel. Tök máshogy kell hozzáállni egy elsőszülötthöz, egy másodszülötthöz, és így tovább.
Persze lehet valakinek 10 gyereke is, ha állnak úgy hogy jólétben fel tudják őket nevelni. Csak arra alkalmasnak is kell lenni, ami azért tovább szűkíti a kört.
Tamás Tréning jó ötlet, ebben benne lehetne valami pszichológiai felkészítő program, amin egyúttal mérnék is az alkalmasságot. Szerintem az, hogy hány gyereket lehet normálisan felnevelni, erősen személyfüggő. Vannak ilyen született szülő-típusok, akik megbirkóznának egy teljes falu összes kölykével is.

És lőn meggátolva az Idiocracy-s utópia.


mainframe:
Hogy mondod meg, mi a joletben felneveni? Ki huzza meg a hatart? Egy fore juto jovedemet szamoljanak, mint a kolifelvetelinel?
Amugy a tobbiel egyetertek, csak mar latom is lelki szemeim elott, hogy esne at az ugy a lo tulso oldalara. (ld: orokbefogadas elotti parak)

Montana Igen, a jövedelem is fontos rész. A nyomorba hadd ne szülessen már 5 gyerek akikből jóeséllyel megélhetési bűnöző lesz, akármilyen nevelést kapnak.
A dolog nem esne át a ló másik oldalára, ha egy konkrét határt húznának minden esetben. Objektív, számadatokkal megtámogatott elveket. Azokkal nagyon nem lehet mit kezdeni. Vagy megvan, vagy nincs.
Örökbefogadás előtti übersok vizsgálat (én mondjuk erről csak filmekből tudok bármit is) tényleg elég indokolatlan, nem valószínű hogy olyan valaki akarna örökbe fogadni, aki nem tudja eltartani a gyereket, vagy már van neki 5 másik. De ez más tészta, azért érezzük, ugye?

mainframe: Azert szegenysegbol is van ilyen is, meg olyan is. Attol meg, hogy valahol nem telik a legdragabb dolgokra, meg lehet jo helye annak a gyereknek. (Negy eves koromig a kovetkezo volt a felallas: kertes haz, egyik szobaban nagyszulok, masikban (kb 18 nm) szuleim + ket gyerek. Aztan megse ettol lettem retardalt. )
Orokbefogadasrol: Ismeros par tobb evig probalkozott sajat gyerekkel, majd elhataroztak, orokbe fogadnak egy kislanyt. Masfel evig kellett hozza tanfolyamra jarniuk, pont azert, hogy ne lehessen minden jottmentnek gyereke. Nem arrol van szo, szerintem se lehessen, de azert ez ennel sokkal bonyolultabb dolog, meghatarozni, kinek valo es kinek nem, aztan evek ramennek. Ez se normalis.
Na, ugorgyunk a kovetkezo pontra, a szorolapokat en is betiltanam.
Meg ismeros ma meselte, a naaagy USA-ban a csovesek a szokokutban mossak a fogukat.

Montana hol mossák szegények? Meg amúgy addig örülj amíg csak a fogukat mossák ott

Ja és megsúgok egyet mindenkinek, aki lázadozik a szórólapok ellen: nem kell elvenni. idegesítenek a szórólaposok és mégis elveszed tőlük? Gondolj már bele, pont miattad vannak szórólaposok, mert fogod és elveszed tőlük. Te adsz nekik munkát. [e/2 általános alany, viszont aki ott tartja a csápját mindennap a szórólapokért az kurvára vegye magára és nézzen magába]

Haszprus: nem csak az utcán szórólapozókra kell gondolni, nekem pl csak ezen a héten 34 szórólapot dobtak be a postaládámba (megszámoltam), ami úgy durván tízszer több, mint amennyi szórólapot elvehettem volna ezen a héten… Megjegyzem, én el szoktam venni és bedobom a legközelebbi kukába, mert most minek szivassam szerencsétlen szórólapozót, aki epszilonnyi pénzért áll ott és próbálja elszórni a szórólapokat. Nyilván nem ezt csinálná, ha megtehetné. Ha meg nem veszem el, max átállnak arra, hogy a postaládámba szórnak még többet.

Haszprus: arrol van szo, hogy ott (marmint SanJoseban) mossak.
Szorolapot neha veszek el, amikor eszembe jut a baratnom, aki egy fel nyarat ezzel toltott, es elmeselte az elmenyeit. Meg, ha eszembe jut, hogy mennyire kiraly lenne, ha a hollandok csak egy incifinci szorolapozos melot megengednenek nekem.
Amugy itt van erra kulon ceg, akinel leadhatod, hogy te ezeket a szorolapokat szeretned eljuttatni a tisztelt lakossaghoz, ok osszefoliazzak, es heti 1-2 alkalomal bedobjak a postaladadba. Kiveve, ha kirakod a megfelelo matricat, hogy nem kersz, es akkor nem is kapsz. Viszont csak a hivatalos matrica er, ha a sajat kis kezeddel kiirod, az nem jatszik. De nem is osztogatnak az utcan minde sz*rt. Na jo, de: ingyenes termekmintakat.

Haszprus Én sem szoktam elvenni a szórólapokat, ettől még zavarnak. Sokat járok a Blahán, arra megyek egyetemre, és rendszerint, amikor felérek a mozgólépcsőből, akkor kerülgetni kell a szórólaposztókat. Én megértem, hogy nekik se jó, hogy ott állnak, meg szeretnének minél előbb végezni, de engem is meg lehet érteni, ha a tömegundort leküzdve átverekedem magam a belvárosi közlekedésen, akkor igen-igen zavar, ha erőszakosan elém tolnak két három szórólapot, hogy csak úgy tudok átmenni, ha ellököm a kezüket…

Tamás én meg aszondom hogy ez nem az én problémám hogy ő csak szórólapozni tud, ellenben a tevékenysége nem hasznos az ég világon senkinek, sőt, kifejezetten káros. Káros, mert mindenkit irritál, és káros, mert szennyezi a környezetet.
Montana ne szórólapozz te se miért nem vállalsz valami informatikus melót? Vagy akármi mást. Számos dolog van, amit meg tudsz csinálni és nem irritálsz vele más embereket és a környezetet sem szennyezed és úgy egyáltalán van legalább bármiféle értelme. A szórólapnak nincs értelme, olvasatlanul megy a legközelebbi kukába. (rosszabb esetben a földre)
Boci jogos hogy zavarnak a szórólapozók, nem is mondtam hogy nem jogos. Sőt, azt mondom, azok akik elveszik a szórólapot, az én fejemre hozzák a bajt, meg a tiédre is, mert nekünk nem kell szórólap. Illetve másoknak se kell csak valami megmagyarázhatatlan együttérzésből elveszik. Nem gondolnak rá hogy ezzel globális méretben több kárt okoznak mint hasznot. Tessék normális munkából megélni. A bűnözés sem munka csak azért, mert dolgozni kell vele… Szórólapozás = legális bűnözés.

Talán kicsit elragadtattam magam így a végére, de ez itt a radikális topic, nem?

Amúgy mindannyian utáljuk a spamet igaz? Mégis ki az, aki spamben talált linkekre kattintgat hogy szegény spammer ne haljon éhen? Ők is emberek pedig, mint a szórólapozók. Nekem nem kell spam, és nem kell szórólap se. A szórólapra még filtert se tudok felállítani, ellenben kapom a megvető pillantásokat vagy rosszabb esetben beszólásokat (!) amiért nem veszem el. Hát szálljanak már magukba egy kicsit…

Haszprus Ámen. Főleg az első bekezdés.
Talán kicsit elragadtattam magam így a végére, de ez itt a radikális topic, nem?
Igen. Mivel Mainframe indította, aki az egyetlen ember, akire még Napkelet is azt mondta: radikális. Ami azért már valami.
Amúgy tökigaz, hogy amiatt gyűrűzik tovább a szórólap mint hirdetési forma, mert van rá igény (még, ha ilyen hamis igény is, mint az első kukáig való szállítás igénye). Aki elveszi, az tehet róla. Én sosem veszem el. (Havonta 1-2 kivételt teszek, akkor is az egyetemen, velem egykorú egyénekkel, de forgalmi csomópontokat elálló középkorú munkakerülőkkel sosem.) Sőt, indítványozom, hogy indítsunk szórólapbojkottot, és nevezzünk ki egy napot szórólapmentes napnak (olyasmi lenne mint a Buy nothing day), tök komolyan mondom. Ha ez az egy pontja megvalósulna a virtuális követeléseimnek, már attól olyan boldog lennék, hogy még.

mainframe Szerintem akik a bme-n szórólapoznak azok egyáltalán nem feltétlen egyetemisták, csak beálltak egy helyre, ahol nagy a forgalom. Talán az arrajárók is kulturáltabbak mint akikkel a metróban találnák szembe magukat. Egyszer meg kell kérdezni tőlük hogy bme-sek-e és, ha nem akkor miért itt szórólapoznak, de asszem az indokuk a fenti lenne.

Bár belegondolva azért valszeg mégiscsak bme-sek, mert azért óránként 30 percen keresztül elég gyér a forgalom valszeg.

Haszprus Szerintem attól hogy nem BME-sek, még nyugodtan szórólapozhatnak ott, jogilag, vagy akárhogy, a mai viszonyoknak megfelelően akár még morálisan is.
Jó, bevallom, egy csini huszonéves csajnak nem tudom odébblökni a kezét, és csúnyán nézni rá.

mainframe az előbb kitöröltem ezt a feltételezésemet, mert nem voltam 100% biztos benne, de ezexerint láttad és igazam is volt

Joguk természetesen van.

Morálisan sehol nincs.

Nem láttam. De ezek szerint azért valamelyest már ismersz. De én ezt mindig is vállaltam. Gyenge vagyok…

Szórólaposok monnyanak le.

Mostanában nem láttam Mr. Megtisztelsz?-t, aminek nagyon örülök, mert qrvára irritált a csávó. Nem is értem, miért nem verték meg.

Aki nem ismeri, annak elmondom, arról lehetett megismerni, hogy a Petőfi híd, budai hídfői aluljáróban ill. a Goldmann-menza alatt téblábolt, képeslapot akart az emberekre sózni, amik fene tudja, hogy tényleg beteg gyermekeknek hozták a pénzt, és legtöbbször úgy köszönt, hogy „Megtisztelsz?” – és tök mindegy, mit csináltál, úgy is le lettél baszva.

Ralesk: Akartam epp kerdezni, hog megvane meg a ficko, es ha nem mi lett vele, tud-e valaki valamit rola.
Haszprus: Amennyire tudom, megmondjak nekik, hogy hova menjenek, aztan meg ellenorzik is, hogy tenyleg ott vannak, tenyleg osztogatjak. Szoval nem ok dontik el, ergo nagyon nem feltetlen bme-sek.
Mivel Mainframe indította, aki az egyetlen ember, akire még Napkelet is azt mondta: radikális.
LOL! Jo napom lesz, erzem
Haszprus: Majd egyszer privatban valaszolok erre, nem ide tartozik a mit miert nem.

Haszprus: úgy látszik, szociálisan túlságosan érzékeny vagyok, hogy feltételezem, hogy ha lenne jobb lehetősége munkára, akkor azt csinálná az illető és nem richtig szórólapokat osztogatna

Másrészt meg asszem a felettem szólók abban a tévhitben élnek, hogy ha senki nem veszi el az utcán osztogatott szórólapokat, akkor egyszerre a hirdetők hamut szórnak a fejükre és abbahagyják a szórólapozást. Francokat, akkor majd elkezdik még intenzívebben szórni a postaládába a szórólapokat, mert az tényleg nem spamfilterezhető. A hollandiai módszer egyébként tökéletes lenne, csak ehhez az kéne, hogy törvényileg betiltsák a szórólapozást mint reklámformát, ha nem hivatalos reklámcégen keresztül történik, a reklámcégeknek meg keményen a tökükre kéne lépni, ha olyan postaládába dobálják a szórólapot, ahol az van, hogy nem kérek szórólapot, b+. Magyarországra nem igazán jellemző ez a kemény tökrelépés, sajnos…

Tamás nekem a postaládás szórólap még sosem szólt be úgyhogy felőlem…

Haszprus: talált, süllyedt. (Nekem viszont már beszólt a szórólapot postaládába dobálgató emberke, amikor megkérdeztem, hogy ugyan mit csinál itt és hogy jutott be a lépcsőház ajtaján)

Tamás: Nekem is, mert sose engedtem be a kapun. Fel evig laktunk 1. szamu csengo alatt…

Tamás: Dettó. Nálunk fordítva van a kaputelefon, legalul vagyunk mi, pedig legfelül lakunk – Minap csengetett az ember, hogy szeretne bejönni, mondom ott a kosár, abban akár még észrevétlenül extrát is benne hagyhat. Hát hogy azt nem szabad – Akkor hagyjál nyolcat a kosárban, azért van. De hogy hát – Jól van, elég, *gomb*

Le kell szerelni a kapucsengőt. Aki fel akar jönni és olyan hogy fel is engedném, az felhív mobilon egyébként meg hallom ahogy ezek a kedves emberek körbecsengetik az összes szomszédot beleértve minket is… Sosem strapálom magam hogy elmásszak a kaputelefonig.

Nekünk publikusan hozzáférhető postaládák vannak, és azt sem tömik nagyon tele szórólappal, de ez mondjuk csepel…
Másrészt meg nyilván arra is szükség van, amit Tamás írt, hogy a szórólapozást törvényileg szabályozzák, de én úgy hiszem, ha az utcán teljesen becsődöl a szórólap, szerintem leállnak vele, mert egy sikertelen hirdetési módnak bizonyul. De amíg az a feedback, hogy napi 300 ember veszi a kezébe a cuccot, addig ne is várjuk hogy majd maguktól abbahagyják.
Hozzánk vallási okosságokkal jutnak be rendszeresen a lépcsőházba, de majd, ha egyszer én tárgyalok velük (és nem a szüleim küldik el őket röviden ám udvariasan), garantálom hogy Jehova igéjének terjesztéséből mi legközelebb kimaradunk.

Amúgy ezekkel a vallást hírdető emberkékkel nekem abszolút pozitív tapasztalatom van. Ahányszor kimentem ismeretlen arcok láttán a kapuba, hogy mit szeretnének, mindig elmondták, hogy kik ők és miről szeretnének beszélni. Ezekre, ha bármikor azt mondtam, hogy köszönöm, de nem érdekel, azonnal elköszöntek és elmentek…
Persze ez nem változtat azon, hogy becsöngetnek kéretlenül.

Boci Tény hogy elég könnyen elküldhetők, de ami számomra alapjában véve helytelennek tűnik: vallással házalni, wtf? A vallást választja/örökli az ember (vallása és család mentalitása válogatja), de nem hiszek benne, hogy letrejön egy ilyen őszinte beszélgetés amiről ezek az utazó ügynökök vizionálnak, aminek során Te, aki még sosem hallottál Istenről, majd összecsapod a kezed, hogy hogy is hiányozhatott ez eddig az életedből, és majd jól megtérsz a lépcsőházi ember segédletével, mert ő majd a mennyek országába vezet.
Abszurd az egész.
Akartam erről is egy pontot, de ez az, ami tök szabályozhatatlan. Bár még lehet hogy gondolkodom rajta, és lesz, nemtom.

mainframe Én is részben emiatt küldöm mindig el őket, mert nem hiszem, hogy ennyi idő alatt bármiről is meg tudnak győzni. (Más kérdés, hogy több idő alatt sem.) De, ennek ellenére el tudom képzelni, hogy van, aki beengedi őket, elbeszélget velük, mert nyitott ebben a kérdésben, és nem zárkózik el kategórikusan. Mondjuk úgy, hogy még meggyőzhető. Persze ettől függetlenül sztem nem túl korrekt dolog becsöngetni, hogy legyél ugyanmár jehovista. Amúgy meg csak van valami értelme a dolognak, ha soha senki nem engedné be őket, akkor nem csinálnák… ( Bár mondjuk nem hiszem, hogy gazdasági szempontok alapján döntenének )

mainframe: Van egy kedves ismerosom, aki mindig szobaall az ilyenekkel. Es sportot uz belole, hogy felhivja a figyelmuket a logikai bakugrasaikra. Egyszer en is kiprobaltam, de annyira nem jo moka.
Autos kihagasok: Egyetertek! Es hozzatennem, hogy az indokolatlan 30as tablak megszuntetesevel kene kezdeni, meg azzal, hogy ne lehessen eltussolni a feljelentest/jogsielvetelt a megfelelo zseb kibelelesevel. (Nem, nem tudom megmondani, hogy ezt hogy lehet elerni. Evvan.)
Multkor lattam egy TVmusort a mozgaskorlatozott parkolok hasznalatarol. Tobb erintett serelmezte, hogy a hazuk elott kulon nekik (rendszammal megjelolt?) parkolohelyet elfoglaljak masok. Ezeket miert nem lehet ugy megcsinalni, hogy ilyen fem bizbaszt hajtanak fel, amikor nem allnak ott, es lakattal zarhato? Amugy az egesz mozgasserult parkolosdira lehetne valami kulturaltabb megoldast kitalalni.

Ezeket miert nem lehet ugy megcsinalni, hogy ilyen fem bizbaszt hajtanak fel, amikor nem allnak ott, es lakattal zarhato?
Szerintem egy mozgássérültnek nem jó üzlet minden ki-beparkoláskor kiszállni és fémizét lakatolgatni. Elvégre mozgássérült, vagy mi…
A korrupció persze minden fronton probléma. Az ellen is talán a radikálisabb büntetéssel lehetne védekezni. Ma nemtom mivel büntetik (gondolom állás elvesztése és valami pénzbírság), de én tuti megvonnám tőle az erkölcsi bizonyítványt (lehet hogy most is van ez, nemtom), és egy olyan tetemes bírságot szabnék ki, amit nem egyösszegben, hanem részletekben kb. élete végéig fizethet. És persze olyan munkakörben soha többé ne lehessen alkalmazni. Ja, és kényszermunka is lehetne kicsi. Börtön nem, az azért durva lenne.
(Alternatív megoldás: jöjjön a Batman és rúgja seggbe.)

Egyébként, ha valakit érdekel ez az istenes téma, tud angolul és muníciót keres ahhoz, mivel lehet kiakasztani a mobil hittérítőket, ajánlom figyelmükbe Scott Adams: God's Debris c. könyvét, ingyenesen letölthető a netről PDF-ben, legálisan…

Thx, letöltöttem (végre leírhatom ezt a szót! ), majd elolvasom mondjuk… nyáron.



Az egyik, ami tetszik Hollandiaban, az a sorbanallas-mentalitas. Boltban: soha egyetlenegyszer nem lattam turelmetlen embereket a penztarnal. Tenyleg. De valahol jogos is: mennyi idot tolt az ember egy szupermarketben egyszerre, 20 percet, fel orat? Akkor mar nem tok mindegy, hogy fel perccel tovabb all a penztarnal, mert az elotte allo beszelget a penztarossal ket mondatot? Mondjuk az is igaz, hogy a legtobb boltban nagyon hamar nyitnak uj penztart, ha nagy sor van. Postan meg sorszamot kell huzni. Lol.

A bkv az emberi evolúció utolsó záloga. Akik jól tudnak furakodni, feljutnak és tovább örökíthetik az életképes génjeiket ( akár a járművön), akik nem, azok a megállóban maradnak adott esetben addig amíg halálra nem éheznek. Ritkább járatokat, kevesebb férőhelyet! Az alacsonypadlóval már elkezdődött a férőhelyek csökkentése.

A gyengéknek humanitárius szervezetek élelmet oszthatnak a megállókban.

Haszprus: Vilagosits fel, az alacsonypadlotol miert lesz kevesebb ferohely? (Montana@nembkvzik.hu)

A kerekek és a motor nem illan el, hanem bekerül oda, ahol eddig utasok voltak. A legrémisztőbb példák: 14/114-es buszjárat (típusát nemtom), 12-es (ami a goldmannon áthalad). Ez utóbbi hátában kb. fél métert vagy többet elfoglal az utastérből a motor (külső szemlélő számára úgy tűnhet hogy ilyen vastag a busz fala), és mindkettő esetén az üléssorok között pedig alig lehet elférni, gyakorlatilag két ember nem tud helyet cserélni a sorok közt. A combinónál hasonló a helyzet, az elődjein gyakorlatilag táncolni lehetett, ld. a régi tágas belső: Haszprus überblog - Ezért lett drágább a bérleeeet…?! Vagy, ha egy másik képet akarunk akkor íme, ez egy még régebbi típus, de az most senkit ne zavarjon:


Az új combino belső:


Vegyük észre a combino ülései alatt levő fehér szekrényeket. Azok azért vannak ott, mert alacsonypadlós, és messzemenően több helyet foglal el széltében mint maga az ülés, azaz elveszi az álló utasoktól a helyet, és megnehezíti az utasmozgást (nehéz kikerülni vkit, aki az ülések közt áll).

Meggyoztel, tenyleg kisebb a hely.
De azert nem olyan rossz az az alacsony padlo, ha az ember kerekes barmit rancigal maga elott-utan.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...