life - 2007 február - 12 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Állatvédelem

©   Haszprus   |   life

Ha eddig úgy voltál vele, mint én, hogy az állatokat nem kell védeni, az állatok levadászása stb. természetes dolog, akkor íme egy videó. Szigorúan erős idegzetűeknek. Azért ez iszonyat durva, engem finoman szólva lehangolt.

WiZARD

Felmérés DVD-lejátszókról

©   WiZARD   |   life

Suliban kell csinálnom házit, amihez minél több emberrel kell kitöltetnem egy kérdőívet. Pls segítsetek, és töltsétek ki. A kitöltött kérdőívet mailben várom a balog kígyó mail pont tvnet pont hu címre. A felmérés eredményét meg fogom írni egy bejegyzésben.

Haszprus

Növény

©   Haszprus   |   life

Ez a bejegyzés eredetileg egy komment lett volna a Matrix bejegyzéshez, a következő felvetésre válaszul:

Az egészben az az érdekes, hogy régebben az ilyen koraszülötteket nem hagyták életben. Most életben hagyják, aztán egész életében beteges lesz (valószínűleg). (Mefi #14)

Hát, q nehéz ilyesmiről dönteni, tény hogy manapság azt is életben tartják, aki gyakorlatilag egy növény…

Ez a mondatom talán különös kegyetlenséget/érzéketlenséget tükröz, de a szeressünk mindenkit elv mellett léteznek racionális gazdasági szempontok is. Ez a többség szempontja. Egy nagyon beteg ember ápolása rengeteg költséggel jár (nemcsak az államnak, a családjának is / nemcsak a családjának, az államnak is), miközben ha születésétől determináltan munkaképtelen, nem termel hasznot, nem is termelt soha, és nem is fog soha.

Ugyanakkor milyen alapon lehetne elvenni valakinek az életét. Pillanatnyilag is hihetetlen mennyiségű ember van, aki a világ számára negatív haszonmutatókkal rendelkezik, miközben vagy dolgozik valamit, vagy nem.

Végül pedig: az embert jobb helyeken nem pénzben mérik.

A haszon is eléggé relatív. Az is haszon hogy valakinek örömet nyújt valaki más puszta létezése. Egyáltalán nem feltétlen a fejlődés és a profitszerzés az élet értelme. Márpedig ha nem, akkor nem ez az elsődleges szempont egy ember életbentartásánál sem.

Az embernél a természetes szelekció nem működik már régóta. Kérdés hogy ez baj-e. Okoz bajt nyilván, de többet-e, mint amennyi hasznot/örömöt?

Elnézést, ha valakit megbántottam, nem áll(t) szándékomban - a fentiek a gondolataimnak csak egy nagyon leszűrt részét mutatják, ráadásul nem gondolkodtam róla túl hosszasan úgyhogy nyers is. A probléma természetesen jóval összetettebb mint hogy néhány sorban el lehessen intézni.

Orca

Kutyaharapást szőrével

©   Orca   |   health life

Mint múltkor olvashattátok sikerült összeszednem egy kutyaharapást. Nem egy nagy darab, ráadásul 3 rétegen keresztül jött amiből a legkülső sem sérült meg. Dehát biztos ami biztos, többek tanácsára vasárnap este elmentem az ügyeletre, hogy beadjanak egy szurit tetanuszt ellen...

Első körben már azt is nehéz volt megállapítanom, hogy ki fog engem ellátni mert egy fiatal csaj nyitott ajtót és egy 40-50 közt lévő nő várt bent, gondoltam ő az orvos de ebben gyorsan kijavítottak. Na mindegy. Leültem és mondtam, hogy egy kis kutyaharapásról lenne szó. Mivel a csaj kapásból fogta a fejét és Ííí.. az problémás fejet vágott egyből siettem leszögezni, hogy csak egy kis karcolás az egész. A válasz: Áh..azzal van a legtöbb papírmunka!

Hmm... Én kis naiv... Mindegy lépjünk tovább mert még nincs vége. Ezután a jól szervezett ügyeleten röpke 5-10 perces űrlap keresgélés és telefonálgatás (Gizikeee.. Nálatok a gyerek osztályon van kutyaharapásos nyomtatvány?) után elkezdtük kitöltögetni az egy egész oldalas (A4) pár helyen kipontozott, néhol meg aláhúzogatós nagy komplexitású és valóban bazihosszú nyomtatványt.

Első sor:

Készült:
Kevés irkálás majd felkiáltás:
- Irééén.. Elbasztam!
- Jaj ne is törődj vele.. Én is elbasztam múltkor.. majd rányomjuk a pecsétet..

Király. Jól haladunk... Újabb töltögetés.

- Na mutassa mégegyszer a sebet.
Igaz, magamtól már mutattam az elején de akkor nemigazán hatotta meg. Miután ránéz pár pillanatra aláhúzza, hogy mélyreható és kis kiterjedésű sérülés majd töltöget tovább. Közben Irén is kéri, hogy mutassam. Mutatom neki is, mire ő fogja azt a sárga fertőtlenítő lötyit és bekenegeti vele. Ó, talán orvosi ellátásban is részesülök így 20-25 perc megterhelő munka után.. de nem. Irén visszaül a helyére.
- Te Irén, képzeld még az itteni gyógyszertárnak sincs tetanusz injekciója már vagy egy hónapja..
- Tényleg?? Kéne rendelni, mert előfordul mostanában egy-egy kutyaharapás... Na mindegy. Akkor írd azt rá, hogy Mindenképpen keresse fel háziorvosát!

Hmm.. Tehát tetanusz szuri sehol... Most akkor én mire is várok pontosan? Fogalmazódik meg bennem a kérdés szép lassan.. Hát erre:

- 1000 forint lesz..

WTF?? Hirtelen nem igazán tudtam mit mondani. Végül egy-két mondatváltás után megkérdeztem, hogy miért nem kíméltük meg egymást a macerától, ha nem történt most itt semmi. A háziorvosomat fél óra papírmunka és 1000 Ft fizetése nélkül is fel tudtam volna keresni másnap. Erre a reakció:

- Ne ránk haragudjon, mi is utáljuk a papírmunkát és a pénz sem a mi zsebünkbe megy..
BINGO! Akkor a frásznak kellett ez az egész?? Egyikünknek sem hiányzott az az elmúlt fél óra. Csak annyit kellett volna mondani az elején, hogy saját felelősségemre majd holnap keressem fel a háziorvosomat mert ők most itt nem tudnak semmit csinálni maximum egy jegyzőkönyvet felvenni 1000 Ft ellenében. Erre az újabb csodás válasz:
- Persze. Aztán, ha meghal egy hét múlva, akkor kiderül, hogy mi nem foglalkoztunk magával és mehetünk börtönbe.
Úúúúgy.. tehát nekem most jobb lett és nőttek a túlélési esélyeim? Vagy inkább csak arról van szó, hogy az én 1000Ft-om árán írtak maguknak egy igazolást, ami szerint ők márpedig foglalkoztak velem? Én az utóbbira tippelek....

Update feb. 21. 00:23: Hétfőn amúgy elmentem a Fehérvári útra. Kaptam egy Tetig és egy Tetanol szurit tetanusz ellen és beküldtek az ÁNTSZ-hez, hogy ők adjanak nekem 6 ampulla veszettség elleni oltóanyagot. Király, amúgy is imádom, ha tűkkel szúrkálnak.......

Tanulság: Kerüljétek a kutyaharapást! De, ha mégis megkap egy, akkor mindenképpen kérjetek a gazdától elérhetőséget és/vagy oltási könyvet, mert különben jön az utána járkálás és a sok sok szuri

Update már. 03. 13:33: Azóta természetesen már rég megkaptam az ÁNTSZ-től az 5 doboz Rabipuromat, mert mint kiderült ebböl egyelőre csak 5-öt kapok és majd késöbb a 90. napon lehet jön még egy de ebben nem vagyok biztos. Ebböl hármat már be is adtak, de jön még kettő a 14. és 30. napon (2007. feb. 22-től számolva, ugyanis akkor kaptam az elsőt).

Egyébként az első beadása sem volt problémamentes, mert mivel nem jelentkeztem még át a gyerekorvosomtól másik háziorvoshoz ezért miután telefonon egyeztettünk és vártam másfél órát a dokira bejelentette az aszisztense (mert a dokival nem is találkoztam), hogy ő ezt mégsem tudja most beadni. Kössz... Na ennek köszönhetően nem is ő lett a háziorvosom, hanem egy teljesen normális fiatal arc aki másnap elkezdte az oltássorozatot végre.

Ja és itt egy kép, ha érdekel valakit a sérülés.
mainframe

Az ÉN megszorításaim

©   mainframe   |   howto life

Ezek ötletek, nem kell velük egyetérteni, vagy azonolsulni, a teljesség igénye nélkül íródtak, és hiszem hogy ezek bevezetésével egy jobb világot tudhatnánk magunk körül. De legalábbis egy jobb országot. Folyamatosan updatelődni fog, ahogy jutnak eszembe új dolgok, vagy megtapasztalok új élethelyzeteket amik ihletnek egy-egy új szabálykezdeményt.

Haszprus

The Matrix

©   Haszprus   |   life

For the longest time, I
wouldn't believe it. But
then I saw the fields with
my own eyes, watched them
liquify the dead so they
could be fed intravenously
to the living...

Humans are no longer born
they are grown.

ScoobyZoli

Angol Hölgy

©   ScoobyZoli   |   barátok bringa buli élelmezés life

Pénteken egy kissé öreg, sokat látott valamikori angol úrnővel randiztam. A hölgy barátja (tulajdonosa) megkért, hogy foglaljak helyet az angol felsőházban.

Kissé furcsa volt számomra a jobb, hiszen alapvetően baloldali beállítottságú vagyok. De érdekes volt (meg)vezetni a hölgyet, az első váltásoknál az ajtókárpiton kerestem a váltókart, meg elég furcsa a kanyarodás és az út közepének a megtalálása. A vezetést némi baráti összejövetel követte, ahol kevés alkohol és virslinek nevezett undormány is előkerült.

The GuNN

Ilyen van?

©   The GuNN   |   life

Ez ma előfordulhat Európában?

...szombaton reggel otthonában holtan találták az 54 éves Ny. Margitot, aki keringési rendellenességek és traumás sokk miatt hunyt el.

A nőt - az első vallomás alapján úgy tűnt - a saját lánya halálra verte.

...azonban kiderült, hogy a 32 éves lány fenyegetések és hónapok óta tartó kínzások után a szörnyű büntényt magára vállalta.

...az utóbbi évek egyik legbrutálisabb bűncselekményére derült fény.

A letartóztatott három ember hónapok óta terrorizálta és kínozta szomszédait.

...parazsat égettek Tímea mellén...

A gyerekek ugyanis állítólag maguk is részt vettek a két nő bántalmazásában, Timeát olykor a kezén keresztül ütött szegekkel rögzítették a falhoz, és többször is megszúrkálták.

...Juli, aki most különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával előzetes letartóztatásban ül, három gyermek anyja.

Volt, hogy a polgármesteri hivatallal szembeni parkban, sőt a hivatal kertjében tépték meg a két nőt, akik hiába rohantak be segítségért, senki nem törődött velük.

mainframe

Idegesítő reklámok

©   mainframe   |   hwsw life reklám

Kíváncsi vagyok, miért nem készül törvény a minősítetten idegesítő, már-már káros reklámok ellen. Illetve még arra is, hogy egyes weboldalak miért tesznek ki ilyesmit a saját felületükre? Én anno (többek között) azért szoktam le a freemailről, mert rendszeresen megjelentek olyan reklámablakok, amik szándékosan eltakartak gombokat, és nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett őket bezárni. Vagy ott van a DeviantART-on megjelenő, valami mobilos csengőhang-letöltő oldalt reklámozó (van még ember aki pénzért tölt le csengőhangot? ) banner ami ha fölé kerül a kurzor (akár csak miközben áthúzod fölötte), elkezd nyomatni az épp aktuális slágerekből 2-3 s-t. (Ájdonvannahííír, ájdonvannanóóóó...)

Az ilyen kinek jó? A fogyasztónak tuti nem. A cégnek sem hiszem hogy túlzottan nyereséges, mert többen pártolnak el emiatt a cégtől mint ahány (elmeháborodott?) vevő odamegy. Az oldalak is tuti buknak rajta forgalmat, mint azt fentebb már illusztráltam. Van valami reklámtörvény, de az egyelőre kimerül olyasmikben, hogy nem lehet nemiszerv a reklámban. Hurrá, meg vagyunk mentve...
No, de most komolyan: szerintem az ezt szabályzó testületet vastagon pénzelik a multik hogy lehessen ilyet is, a webmesterek meg elég hülyék hozzá hogy ilyet kirakjanak. Vagy átverik őket. (El tudom képzelni hogy a szerződésben egy x*y-os felületről van szó, ám arról semmi, hogy az zenélni kezd ha odamutatunk.). Vagy ők is meg vannak véve kilóra. Szar az egész.

mainframe

Elkommercializálódás

©   mainframe   |   life reklám szánalmas

Csak szerintem gáz, hogy a boxolóink nagyrésze Exclusive Change feliratot visel a hátán?! Ha megnézitek, egyik ellenfélen sincs ilyesmi. Azt már úgy megszoktuk a szemünkkel, hogy mindenhol arénaszerte reklám reklám hátán, de ez azért már a legvadabb kapitalista szemének is sok. Várom mikor jönnek majd a logós kontaktlencsék, a pénzért viselt céges tetkók, a hajba nyírt emblémák, és ilyesmik. A szar multiknak adjuk a testünket (is)? És miért kell nekünk élenjárni mindig az ilyen hülyeségekben?

Update: A legutóbbi boxgálán pont nem volt ez a feature. De csak azért hogy ne tudjak ujjal mutogatni.

Haszprus

Horizontális vs vertikális tudás

©   Haszprus   |   biznisz bme howto life

Legyek én a legprofibb egy szűk területen, vagy inkább értsek más dolgokhoz is?

Ha választanom kell, melyiket vegyem fel?

  • Matlab programozás
  • Webportálok fejlesztése

Az nem kérdés, hogy melyiket végezném el könnyedén, és melyikkel izzadnék vért.

Másik példa:

  • Valami alap fizika (ami sosem érdekelt), vagy
  • Webportálok fejlesztése?

(Nem, nem veszek fel semmi választhatót a 8. félévben. Ez csak amolyan általános kérdés. Fizikához meg se tudok nevezni konkrét tárgyat.)

Amúgy a második számomra roppant könnyen eldönthető, nyilvánvalóan a fizikára szavazok. Mert az sok helyen ott van, hasznosítható tudás. A lustaság viszont nagy úr. Majd ha nagy leszek bepótolom… (NOT.)