Tamás

A PhD képzés vajon mi?

©   Tamás   |   bme phd

Őszintén szólva meglepett, hogy igény van arra, hogy a PhD képzés részleteiről írjak, de hát ha már így alakult, örülök a lehetőségnek Jómagam a BME Informatikai Tudományok Doktori Iskola virtuális padjait koptatom, így hát a tapasztalataim főleg innen adódnak, de nem hinném, hogy ez hátrány lenne, tekintve, hogy a blog olvasóközönsége is nagyrészt ilyen érdeklődésű. Hangsúlyozom, hogy az itt leírtak akkor voltak érvényesek, amikor én szembekerültem velük (tehát a felvételi követelmények pl 3 éve), és most nem ellenőrzöm, hogy teljesen up-to-date-ek-e az információim, majd valaki kijavít kommentben, ha nem így van.

A PhD képzés hivatalosan 3 éves. Azért írom, hogy hivatalosan, mert ritkaság, ha valaki három év alatt be is fejezi, és ezzel nagyjából mindenki tisztában is van. Nem lehetetlen, de elég nehéz - viszont nem nehezebb, mint bekerülni államilag támogatott PhD-képzésre. Ugyanis ebből is van államilag támogatott, illetve költségtérítéses változat. Én az állami képzésen vagyok, de messze nem egyértelmű, hogy így jár-e jobban az emberfia. Vegyük sorra, mi is kell ahhoz, hogy állami képzésre kerüljön az ember, avagy miből is áll a PhD-felvételi a BME-n:


  1. Le kell adni a jelentkezési lapot. Ennek már rögtön van több alkövetelménye, pl meg kell mondanod, hogy melyik PhD-témára jelentkezel (ez azt engedi sejtetni, hogy a tanszékek kiírnak PhD-témákat és az emberek arra jelentkeznek, pedig lehet fordítva is: bemész egy szimpatikus tanszékre, ahol már ismersz embereket, és keresel valakit, aki elvállalja, hogy a konzulensed lesz majd abban a témában, amit csinálni szeretnél. Végül megkéred az illetőt, hogy írja ki a témát hivatalosan, amiről szőnyeg alatt mindenki tudni fogja, hogy majd a tied lesz). Szerezni kell befogadó nyilatkozatot is egy tanszékről, ahol majd a kutatásaid végzed - ez igazolja, hogy a tanszék el tud téged vállalni, tud neked asztalt meg számítógépet adni, meg ilyenek. Ezzel nem szokott probléma lenni.
  2. Megnézik az eddigi tanulmányi eredményeid. Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy ez hogyan történik, ha az ember más egyetemről jön ide, vagy éppen már jó régi a diplomája. Ebből max. 25 pontot lehet szerezni, és a szigorlati eredmények, a záróvizsgák valamint a diploma eredménye nagyobb súllyal esik latba, tehát nem para, ha valaki elcseszte az első pár évét az egyetemen, ha a végén belehúzott és írt egy jó diplomamunkát, valamint a záróvizsgái is jól sikerültek. Ez egy elég objektív komponense a felvételinek, nem sokat lehet variálni, megvannak a fix pontszámítási szabályok.
  3. Megnézik a nyelvtudásod. Itt is 25 pont a maximum, emlékeim szerint a két középfokú C típusú nyelvvizsgámra meg is kaptam a maximum pontot, jól, tehát kb erre a szintre érdemes lőni. Nem lehetetlen bekerülni egy középfokúval sem, de a PhD-fokozat feltétele a két középfokú nyelvvizsga (vagy egy felsőfokú és egy alapfokú), tehát jobb hamar túlesni rajta. Rémlik valami olyan, hogy a középfokú C 16 pont, felsőfokú 24 pont, alapfokú meg 8, de nem biztos, hogy így van, és most fél perc Google után nem találtam meg.
  4. Megnézik az eddigi tudományos tevékenységed (meglepetés: 25 pontért). Ez már kicsit szubjektívebb, ide számítanak be a TDK- és OTDK-munkák, eddigi tudományos publikációk (ha vannak, bár ez persze ritkaság), konferenciaposzterek (ez kevésbé, ha az ember PhD-zni akar, akkor ezt általában már a diplomamunka előtt eldönti, és elkezd valami kutatómunkát egy intézetben vagy tanszéken, utána meg már könnyen összejön egy konferenciaposzter), esetleg szabadalmak (nem olyan ördöngös dolog, mint amilyennek hangzik). Van valamiféle pontozási rendszer, de nem tudom, mennyire tartják be, van ugyanis egy spéci feature, amit én kihasználtam: Pro Scientia aranyérmesként én erre a pontra automatikusan megkaptam az elérhető maximális 25 pontot. (Egyébként minden OTDK-győztes pályázhat Pro Scientia aranyéremre, onnan meg szerintem egy jó adag Gauss-zaj és pofafaktor függvénye, hogy valaki megkapja-e).
  5. Van egy felvételi elbeszélgetés, ami szintén 25 pontot ér. Abszolút szubjektív elem a felvételi eljárásban, de nem hiszem, hogy bárkit nagyon lehúznának ebben a szakaszban. Amire kíváncsiak, az az, hogy megvan-e benned a kutatói habitus, ami aztán persze bármit takarhat. Fontos, hogy meg tudd különböztetni a kutatói munkát a fejlesztői munkától, ugyanis az előbbit kell végezned majd a PhD során, és nem az utóbbit. A különbséget nem egyszerű megfogni. Fejlesztői munka általában az, amikor megvan, honnan kell elindulnod, hova kell eljutnod és milyen út vezet oda, ugyanis az adott feladat megoldására már jól bevett mérnöki módszerek léteznek. Ilyen például az, hogy írj egy kétszázhetvenharmadik portál engine-t a világon meglévő kétszázhetvenkettő mellé, ez tipikus fejlesztői munka. A kutatói munka során azonban legtöbbször csak az van meg, hogy honnan indulsz és hova kell eljutnod (néha még az sem ). Kutatói munka például az, hogy határozd meg, hogy a HIV vírus proteáz és reverz transzkriptáz szekvenciáiban mely pozíción lévő mutációk mely pozíciókra hatnak, vagy hogy alkoss fuzzy alapon működő klaszterezési eljárást gráfokra (igen, a saját kutatási irányaim közül soroltam, mondjuk ezek egyike sem tartozik a hivatalos témámba). A mérnöki gyakorlatban kutatómunkának számít az is, ha valamely, már elvileg megoldott problémára adsz mérnökileg hatékonyabb, pontosabb, jobb megoldást (teszemazt, videojel rank-szűrése hatékonyan, FPGA-ból, vagy FFT eljárás lépésszámának csökkentése). Rákérdeznek arra is, hogy milyen más kutatókat ismersz arról a szakterületről, amivel foglalkozni szeretnél, milyen eredményekről tudsz, olvasod-e az ide vonatkozó folyóiratokat (IEEE Transactions on izémizé sorozatok). Mivel az én témám eléggé ortogonális volt a tanszék fő csapásirányára, ezért ez utóbbit nem firtatták túlzottan.

Az állami képzés felvételi pontszáma változik, de ritkán van 90 pont alatt (100-ból). Az én időmben 96 volt. Ha a ponthatár fölött vagy, akkor állami képzésre kerülsz, ha alatta, akkor költségtérítésesre. (Utóbbihoz is meg kell ugrani egy minimális pontszámot, de az nem túl nehéz). A ponthatár szerintem azért ilyen magas, mert egyrészt bőkezűen osztogatják a pontokat a felvételin, másrészt viszonylag kevés államilag finanszírozott hely van (évi 25-30 db). Látszólag aki költségtérítésesre kerül, az szív, de ez így nem teljesen igaz, két okból sem:

  1. Az államilag támogatott képzésen is van tandíj, csak kevesebb, mint a költségtérítésesen. Ez a mi időnkben papíron heti 4 óra oktatási munkával kiváltható volt, tehát ha oktatsz, akkor nem kell fizetned. Ha nem oktatsz, akkor viszont igen. Ez azért van így, mert a felsőoktatási törvény szerint a doktoranduszok nem kötelezhetőek oktatási munkára. A költségtérítéses képzés tandíja is kiváltható oktatással, csak ahhoz asszem heti 6 óra kell. Ezek igazából csak papíron létező számok, a valóságban úgyse lehet így lebontani az oktatási munkát, mert ha nem labort tartasz, akkor ZH-k, pótZH-k és vizsgák környékén sűrűsödik be a dolog, és van olyan, hogy egy nap 8 óra hosszat együltő helyében csak vizsgát javít az ember.
  2. Ha állami képzésen vagy, akkor az egyetem köt veled egy főállású munkaszerződést. Ez havi kb 90eFt ösztöndíjat jelent (minimálbérhez van kötve, mindig annak a valahány százaléka), ami 3 évre szól, adómentes és tanulmányi eredménytől független, de az adóalapot növeli, ergo ha dolgozol mellette, megeshet, hogy más adósávba csúszol át miatta és fizethetsz plusz pénzeket az éves adóbevallásoddal. A főállású munkaszerződés másik mellékhatása, hogy nem lehet mellette másik főállású (napi 8 órás) munkahelyed. Mivel havi 90eFt-ból elég nehéz megélni, ha az ember önálló életet él, ezért az állami doktoranduszok is sokszor kénytelenek dolgozni egyetem mellett, de az imént említett ok miatt csak mellékállásban. Költségtérítésnél nincs ilyen para, vállalhatsz napi 8 órás munkát is, csak akkor meg felvetődik a kérdés, hogy tulajdonképpen mikor fogsz kutatni, ha egész nap dolgozol. Íme az egyik oka annak, hogy miért vannak nagyon kevesen azok, akik három év alatt fejezik be a PhD-t.

Ennyit arról, hogy hogyan lehet oda bekerülni. A kommentekből azt vettem le, hogy ezen kívül még az érdekli a T. Mindenkit, hogy megéri-e. Erre nem egyértelmű a válasz, és még a saját tapasztalataimról sem tudok igazán beszélni, mert még én sem végeztem. Annyiból biztosan megérte, hogy én valószínűleg nem bírtam volna egy rendes munkahely légkörét (bejárni időre, projektek, határidők, marketing bullshit, T. Ügyfelek, szokásos lószarbingó-partik minden értekezleten és egyebek), így viszont találtam egy egérutat, ráadásul a PhD-képzés idehaza a belépő az egyetemi hierarchiába, tehát aki egyetemen akar a későbbiekben komolyabb munkát találni, az nem ússza meg a PhD-t úgyse. Mindemellett pedig szeretek olyan problémákkal pepecselni, aminek a gyakorlati haszna nem mindig látszik, de még senki nem oldotta meg előttem. Jó érzés olyat csinálni, amit a világon nem sokan csinálnak rajtam kívül, és ez nem lenne elmondható egy akármilyen webfejlesztői melóról (amit nem degradálni akarok, csak érzékeltetni, hogy hosszú távon nem kötne le). A saját perspektíváimat tekintve optimista vagyok, voltam kint fél évet Londonban egy British Academy-pályázatból fizetve, jól éreztem magam ott, szereztem néhány ismerőst, szakmailag is fejlődtem, és így nem hinném, hogy túl nehéz lenne kimennem PhD után két évre úgy, hogy ne mosogatnom kelljen a Gardener's Arms-ban Southfields legszélén. (Odakint is egyetemi vagy egyetem-közeli állást szeretnék majd magamnak, de még nem puhatolóztam sokat). Ugyanakkor sejtelmem sincs róla, hogy itthon egy munkaadó HR-ese mennyire becsülné meg a PhD-met, meg hogy egyáltalán mennyit érnék vele az iparban. Valószínűleg többet, ugyanakkor ez csak érzés és nem tapasztalat, amit első kézből szereztem volna. De mivel nem céges karriert képzelek el magamnak, ez egyelőre nem nagyon mozgat.

Volt olyan kérdés is, hogy lehet-e ezt úgy csinálni, hogy mondjuk 5 év munkavállalói tapasztalat után kezdi el az ember. Lehet, de szerintem ha az embert egyszer elkapja a gépszíj, akkor nem fog önszántából elmenni PhD-zni, max ha a főnök kéri a cég presztízsének növelése végett (mert jól néz ki, ha a céges tablón a munkatársak neve előtt majdnem mindig ott van, hogy Dr.). Most képzeld el: átlagos informatikusként is simán megkeresel havonta 300eFt-ot nettóban, ha már jó ideje kitartasz egy cégnél. Ezt kéne feladnod, havi 90eFt-os állami ösztöndíjért. Hacsak a cég nem támogatja a dolgot (pl megtart papíron félállásban, vagy felajánlja, hogy átvállalja a költségtérítést, ha cserébe olyan kutatási témán dolgozol, amit a cégnél amúgyis csinálnod kellene - ehhez persze olyan cégnél kell lenned, ahol kutatási és nem csak fejlesztési tevékenység van), nem hinném, hogy sokan vállalkoznának erre. Így is kell egy jó adag elhivatottság, hogy valaki PhD-zni menjen, munka után ez talán még nehezebb.

Körülbelül ezek az én eddigi szubjektív tapasztalataim, remélem, a tényszerűbb részeknél nem írtam nagy hülyeségeket, a szubjektív részekkel meg talán nem gyalogoltam bele senki lelkivilágába... Mindenesetre ha kérdés van, kommentben szívesen válaszolok, vagy ha olyan kérdés merül fel, amit részletesebben ki kell fejteni, akkor kiegészítem a bejegyzést.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 29 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Nem gondolod egy picit sem, hogy elvett X évet az életedből? :>

Ezt jól összefoglaltad, én mindenképpen köszönöm, érdekes írás volt (végre nem a szokásos hivatalos rizsa, hogy amennyiben a hallgató….

Annyiból biztosan megérte, hogy én valószínűleg nem bírtam volna egy rendes munkahely légkörét (bejárni időre, projektek, határidők, marketing bullshit […]. Ebben nagy igazság van, én sem igazán szeretnék ilyen helyen dolgozni (mondjuk lehet senki).

Olthyer: szerintem csak hozzáadott.

Ja, és remélem te nem olyan leszel, mint a legtöbb PhD-s ember, akit ismerek, vagy akivel találkoztam.

Olthyer, Ami azt illeti, nem. X évig hálistennek nem kellett öltönyös-nyakkendős-"csapatépítős" cégnél dolgoznom, a PhD-vel pedig remélhetőleg megvan a belépőjegy az egyetemi szférába, bebiztosítva azt, hogy utána se kelljen teljes állásban öltönyös-nyakkendős-"csapatépítős" cégnél dolgoznom. Amúgyis: egy évvel hamarabb fejeztem be az általános iskolát, az egyetemet sem toltam 6-7-8 évig, tehát vehetjük úgy, hogy azt az időt fektettem be, amit eddig nyertem. 24 évesen még az egyetemi képzést sem szokás mindig befejezni. Nekem szinte biztos, hogy megérte, az persze más kérdés, hogy a céljaim (már) nem egyeznek meg azzal, amit egy egységsugarú informatikus hallgató kitűz maga elé célnak (és, amit én is kitűztem cca harmadéves koromig), és ha megegyeznének, akkor lehet, hogy nem érné meg. (Három év alatt minden végzős informatikus gennyesre keresheti magát, ha nem megy el PhD-zni).

Mefi, nemtom, milyen a legtöbb PhD-s ember, akivel találkoztál?

Tamás, szerintem beképzelt. Komolyan, azt hiszi, hogy ott a neve előtt a dr, akkor már ő Az Isten (sic!), én meg valami kis alatvaló féreg, akivel kukacoskodhat. Persze ez csak személyes tapasztalat, nem mondom, hogy mindenki ilyen. Belőled ezt például egyáltalán nem nézném ki.

Minden elismerésem azoknak, akik a fenti feltételek mellett is bevállalják a PhD elvégzését. Szerintem is izgalmas lehet egy olyan témán dolgozni, amire még nincsen megoldás és gyakorlatilag úttörő szerepet vállalhatsz egy kihívást jelentő témában.

Azt mondjuk nem igazán értem, hogy miért irritál ennyire az öltönyös-nyakkendős munka. Mintha valami borzalmasan alantas dolog lenne, amitől 'hálistennek X éve távol tudod magad tartani'.

A ruha nem tetszik vagy a munka, amit ott kéne csinálni?

Megjegyzem, sokan örülnének, ha pl. a munkásruhát öltönyre és nyakkendőre cserélhetnék, de nyilván nem véletlenül vannak ott, ahol vannak.

Számomra a PhD nem cél és nem is eszköz, egyelőre jó, ha majd eljutok a diplomáig pár év múlva. Bár igazából nem nagyon motivál semmi, hogy egyáltalán azt megcsináljam.

A végére csak annyi, hogy szép dolog a hivatástudat, de manapság egyre nehezebb belőle megélni.

Mefi, Azokra a Dr. Akárkikre gondolsz, akiknek már anyjuk is úgy jött a világra, hogy már Dr.-nak hívták? (Akik nem képesek megérteni, hogy az anyuci lánykori nevét kérik a legtöbb esetben!)
Én dolgoztam több telefonos ügyfélszolgálaton is, és megerősíthetem, hogy az ilyen* (lásd előző két mondat!) emberek képesek leginkább mindenbe belekötni és még a kákán is csomót keresni. Meg apró dolgokon iszonyat módon kiakadni, és persze ne magyarázd meg neki, mert ő aztán sokkal jobban tudja és te amúgy is csak egy kis ügyintézőcske vagy. Nem is folytatom, mert csak előtörnek a régi emlékek…


Mindenkinek megvannak a céljai, amihez különböző eszközökre van szüksége.

Kinek a PhD, kinek az öltönyös-nyakkendős-'csapatépítős' munkahely, kinek az MLM a célja, egy a lényeg, hogy bármelyiket választja, szüksége lesz hozzá eszközökre, amik a másikhoz már nem biztos, hogy megfelelő eszközök lennének. (Bár megjegyzem, hogy jó esetben az MLM nem cél, hanem eszköz!)

Én dolgoztam már nagyon sokféle munkát (fizikait és szellemit egyaránt), és van összehasonlítási alapom, ami alapján eldöntöttem, hogy igazából én mivel akarok foglalkozni. A PhD engem ilyen szinten nem érint. Mint az előző kommentemben is leírtam, minden tiszteletem a PhD-t elvégőknek, tőlem azonban ez távol áll.

Mefi: Volt egy tanár a gimiben, akinek Dr. Akárki Bárkiné Dr. Volt a neve, és kizárólag így lehetett használni, kikérte magának, ha bármelyiket is lehagyták. Meg volt olyan is, akiről az érettségi tabló készítésekor derült ki, hogy mindjárt két doktori címe is van. Szóval csak ne tessék általánosítani.

A Dr. Akárki Bárkiné Dr. Gizike esete azt jelenti, hogy a férje is Dr. meg a ő maga is.

Montana, érettségiig két doktori címet szerezni azért respektálandó teljesítmény.

egon,
A ruha nem tetszik vagy a munka, amit ott kéne csinálni?
A munkában csak sok esetben nem látok (szakmai) kihívást, ez tipikusan a megvan a kitaposott út, csak végig kell járni esete. Ez még nem lenne baj, ha elviselhetően fizetnek érte és nem nagyon unalmas. Az öltönyben viszont fizikailag is rosszul érzem magam, kerülöm is, amennyire csak lehet.

Mefi, Tapasztalatot és élményeket biztosan nyert, de egyébként? - ez lett volna a kérdésem. Végül, mint megtudhattuk, Tamás garantáltan nem veszített éveket az életéből, mivel ilyen szuperul pörgött.

Azért kérdeztem, mert pontosan ugyanúgy érzek, mint Egon: az egyetem is csak időpazarlás. Gyakorlott informatikust tuti nem farag belőlem, de egy diplomával lassan takarítónő sem lehetek.

Ezért is sokkal jobban vágyom már arra, hogy dolgozzak, annak látnám hasznát. Házra gyűjtsek, azt rendezgessem, babázzak…

Haszprus: Azt hittem egyértelmű, tanárról van szó.
egon: Pontosan ez volt a helyzet, mégis habzott a szája, ha elmaradt az egyik.

Asszem, ez az egész nem érdemel ennyi szót. Majd Tamás jófej dr. lesz, és kész.

Azért kérdeztem, mert pontosan ugyanúgy érzek, mint Egon: az egyetem is csak időpazarlás. Gyakorlott informatikust tuti nem farag belőlem, de egy diplomával lassan takarítónő sem lehetek.
Viszont informatikusnak se mehetsz el sehova komoly helyre diploma nélkül. Szerintem ahogy a PhD egyfajta belépő az akadémiai körökbe, úgy a diploma belépő a normális céges állásokhoz - ugyanis szerintem hiába vagy akármilyen penge és gyakorlott programozó, ha egy HRes megnézi az önéletrajzodat meg egy olyanét, akién van egy diploma, akkor őt lehet, hogy nagyobb valószínűséggel hívják be interjúra. Vagy azt mondják, hogy van 200 diplomás jelentkezőnk, meg 50 diploma nélküli, akkor először behívjuk a diplomásakat és meglátjuk, találunk-e alkalmas embert. (Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok HR-es és lehet, hogy az ő fejükben tök más folyamatok játszódnak le .

Köszönöm a beszámolót, nagyon jó!

Montana, pláne tanítani is mellette, max respect!

Tamás, +1


Multkor voltam gimis osztálytalálkozón.
Egyik arc mondta: lehet diploma utána phd-zni is fogok megkérdeztem, hogy miért jó az? Válasz: addig se kell dolgozni

WiZARD, aztán vagy így gondolta vagy nem, igaz?

Nem tudom miféle suli volt ez, de szerintem, aki phd-ig eljut, az tipikusan nem olyan hozzáállású (és képességű) ember, mint ami ebben a rövidke válaszban vázolódik.

addig se kell dolgozni
Ide a rozsdás kést, hogy ha valaki komolyan veszi a PhD-t, akkor legalább annyit dolgozik vele, mint amennyit egy munkahelyen dolgozna. (Az más kérdés, hogy mi van, ha nem veszi komolyan, de hát elvileg pont a felvételi eljárás lenne hivatott az ilyen embereket költségtérítésés PhD-képzésre küldeni).

Haszprus, valamiféle jogász/ügyvéd…

Én már megvédtem nemrég a Ph. D. címemet, de ha tudtam volna előre mennyi lemondással és ideggel jár, nem csináltam volna meg. Kérdésem is volna, tudja valaki mi történik a védés után? Úgy tudom, egy hónap elteltével kaphatunk vmi igazolást a védésről/fokozatszerzésről. Vajon ez kell a személyi iratok kicseréléséhez?

Update: azota nekem is megvan a PhD-m, ugyhogy a vedes utani dolgokrol tudok ne'mi felvilagositast adni, de szerintem ez egyetemenkent valtozik, szoval lehet, hogy mashol nem igy van.

Nekem jan 12-en volt a vedesem. A vedes utan az ember meg hivatalosan nem PhD, ugyanis a vedesen az ott jelen levo bizottsag csak javaslatot tesz a doktori iskola Doktori Tanacsanak arra vonatkozoan, hogy odaitelje-e a jeloltnek a fokozatot vagy sem. A Doktori Tanacs majd osszeul valamikor, es szavaznak, hogy megvan-e a fokozat vagy sem. (Nem hiszem, hogy ebben a fazisban barkit is elkaszalnanak, de az elmeleti lehetoseg megvan ra). Innentol kezdve hivatalosan PhD a delikvens, illetve lehet vitatkozni arrol, hogy meg kell-e varni a hivatalos ertesitest levelben vagy sem, de a lenyeg az, hogy az ules utan a Dekani Hivatal tud adni igazolast arrol, hogy a fokozatot odaiteltek. Ezt biztosan tudjak produkalni magyar es angol nyelven is, azert tudom, mert nekem angolul kellett, ugyanis Londonban addig nem kezdhettem el egy postdoc osztondijat, amig nem hoztam igazolast, hogy PhD lettem. Lenyeg a lenyeg, meg kell nezni, hogy mikor ul ossze a Doktori Tanacs a vedes utan legkozelebb, es onnantol kezdve lehet igazolast kerni.

Ha nagyon surgos, a Tanacs ulese elott is lehet szerezni egy olyan igazolast, hogy igazoljuk, hogy megvolt a vedes es a vedesen jelen levo bizottsag a fokozat odaiteleset javasolja, en kertem egy ilyet, mert nekem surgos volt, es itt kint ezt is elfogadtak.

Szemelyi iratok cserejerol nem tudok nyilatkozni, nekem meg most sincs ott a Dr a szemelyimben, es ha rajtam mulik, nem is lesz, mert minek szivjak ezzel; akit erdekel, az ugyse a szemelyit keri igazolasnak, akit meg nem (tipikusan a rendorok meg a hatarorok, mas ugyse nezegeti a szemelyimet), annak meg gondolom ugyis mindegy

Tamás, ezentúl Dr. Tamásként nyomhatod itt is
grat btw


Gratulálok!

Ilyenkor a (kis-)doktori disszertáció kikerül valahova? Vagy csak az egyetemi könyvtárban őrzik? Vagy ne is érdekeljen, szigorúan bizalmas, és úgyse érteném?


Koszi mindenkinek. Az erdeklodo kozonseg kedveert elarulom, hogy a disszertaciom fenn van az egyetemi honlapomon teljes terjedelmeben, ugyhogy ha valakit erdekel, bele lehet nezni. Elvileg a Doktori Tanacs honlapjan is kinn lesz valamikor, mint minden mas PhD disszertacio, amit Magyarorszagon irnak. Ugyhogy husz ev mulva ilyenkor utana lehet majd nezni, hogy akkori politikusaink ugyan mire fel kaptak a Dr elotagot a nevuk ele

Woah. Gyorsan átlapoztam, és már a főcímektől is erősen hanyattvágódtam. Hatalmas munka van ebben a 122 oldalban, és vagy három doktorira elegendő tudás mögötte

[sziklaszilárd és mélyenszántó állításunkat ezen a héten önjelölt gráfelmélészünktől és inkompetens generális mindentudászunktól hallhatták ^.^ ]
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...