Tamás

2007 évösszegzés itt is

©   Tamás   |   12e anglia barátok bme első képzés konferencia life meló phd történelem

Haszprus évértékeléséhez hasonlóan, csak én emlékezetből...

Szakmailag...

  • Már látom a fényt az alagút (PhD képzés) végén... mondjuk ideje volt, mert az utolsó államilag finanszírozott évemet kezdtem szeptemberben.
  • Lett két konferenciacikkem, az év végére sikerült keresztülnyomnom a bírálókon egy elsőszerzős cikket is a Physical Review E-be, bár nem volt egyszerű menet, és persze az elfogadás után kristályosodott ki egy csomó dolog, amit még bele lehetett volna írni.
  • Konzultáltam megint önlabot és digit 1-et, ahogy eddig is.
  • Konferenciák ürügyén sikerült eljutnom Norvégiába (ismét), Marokkóba (kulturális sokk befigyelt, hát ahogy kiléptem az agadiri reptér bejáratán és közel-távol csak pusztaság meg pálmafák, és sehol egy ember vagy egy taxi, na az nem volt semmi...) és New York-ba (utóbbi a BME hathatós támogatásával, amiért nem győzök elég hálás lenni, mert talán az eddigi leghasznosabb szakmai tapasztalat volt az ottani konferencia). A norvégiai kiruccanás igazából nem is konferencia volt, hanem egy két hetes study institute, sok síeléssel (ez nem jelenti azt, hogy tudok is síelni, de arra már rájöttem, hogy a cross-country az én világom, nem a downhill), szaunázással, és a szocializációs skilljeim is sokat fejlődtek. Kaptam a végén a záróvacsorán egy Eric Clapton & Jimi Hendrix Guitar Playing Award-ot, mert majdnem minden este lenn a bárban játszottunk a hivatalos zenekar helyett James-szel (aki egy nigériai születésű ír állampolgár és roppant mókásan nézett ki néger létére sífelszerelésben). Azóta is kinn lóg a falamon az intézetben. Mármint az award, nem James.

Magánéletileg...

  • Februárban beköltöztem életem első (saját pénzen vett) lakásába, az ezzel járó hercehurcát, rohangászást, idegeskedést, beköltözés utáni lakásfelújítást pedig még a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom...
  • Májusban vettem egy GPS-es PDA-t, és ennek köszönhetően a go mellé felvettem további obskurus hobbiként a geocaching-et is (szia ssophie ). Most nyolcvanegynehány megtalálásnál járunk Ágival, ahogy elnézem, nem egyhamar fogjuk abbahagyni a keresgélést. Voltunk geocaching-versenyen is az ősszel, sikeresen megkaparintva a negyvenedik helyet Ági unokatesójának csapatában (mivel csak nála volt rendes kézi GPS, az én PDA-m aksija nem bírta volna végig a versenyt önállóan tracklog-felvétellel együtt)... igaz, az utolsó másfél órában akkora sprintet vágtunk ki a célba beérkezés érdekében, hogy utána napokig fájt a térdem.
  • Írtam egy-két-három dalt, amikből egyszer talán majd lesz CD-s verzió is (ha összejön annyi anyag), de a legvalószínűbb az, hogy egy jobb minőségű újrakeverés után felrakom mindet netre valahova letölthető formában, mint ahogy pl egyik régi kedvenc zenekarom, a Stonehenge szintise is csinálta a Dream is Destiny projektjével.
  • Szeptemberben pedig eljegyeztük egymást életem legjobb választásával, Ágival Esküvő jövő júliusban, aztán pedig irány megint Anglia, ha minden jól megy. Szóval azt hiszem, elmondhatom, hogy 2007-ben nagyot fordult velem a világ, de 2008-ban talán még nagyobbat fog...

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 26 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ez valami eszméletlen jó! Remélem, ha ilyen öreg leszek mint te, akkor én is elmondhatok majd ilyen dolgokat Hm, nem sok időm van Örülök, hogy megírtad

Síelésnél mi az a CC meg DH?
Milyen önlabot konzultálsz?

Egyébként egy-két dologról tökjó lett volna valami képes beszámoló Pl. Tamás goes to NYC, gets cultural shock in Marocco etc.

Grat mindenhez! 2008-ban több beszámolót kérünk

Csatlakozom (vagy +1, ha már behoztad a köztudatba ), és grat az eredményekhez. Sok tekintetben irigyellek, geocaching, saját lakás, eljegyzés, PhD miegyéb. És a Stonehenge már évek óta nagy kedvencem, szóval csak jönnek sorban a közös pontok.
Még jobb évet idénre!

Itt is megy az irigykedés ezerrel, de szigorúan pozitívan

Tök jó összegzés. Olyan furán tömör, de valszeg emiatt tetszik. Kicsit talán hozzászoktunk blogok olvasása közben, hogy minden apró dologról értesülünk

Wow, szép munka Nem tudtam egyébként, hogy a PhD is belefér még a zállami támogatásba.

Csak így tovább

Ralesk, bezzeg ha tudtad volna, ugye-ugye?
tényleg, nekem lehet hogy bizonyos okokból belefér, lol… milyen átlag kell a phd-hez, Tamás?

Na azért naná, hogy irigykedünk, de egyben továbbra is hasonlóan sikeres éveket kívánok én is. Saját lakás nálam is todo listás dolog, bár ez még nagyon távoli dolog lévén, hogy a 2008-as év az autóvásárlásról és a vállalkozás felfuttatásáról fog szólni

Csak így tovább…


Haszprus, ha nem tévedek
CC: sífutás
DH: lesiklás
Tovább is vannak még bontva, CC esetén pedig bejön még a biatlon (sífutás + lövészet) is. (nem duatlon, mert az futás, kerékpározás és megint egy kis futás)
Ennyit offba

Az idei éved előtt pedig le a kalappal Tamás. Jamest elképzeltem síruhában és a falon lógva is, mielőtt befejeztem volna a mondat olvasását.

Wow, PhD, de irigyellek. (Persze az ember ha nagyon akar, bármit elérhet, én is tudom)

Geocaching régóta tetszik, csak ismerettségi körömből senki nincsen, aki űzi. Pedig buli lehet.

Mefi, valóban mindenki mindent elérhet, ezért is minden második ember PhD/DSc/EtC Magyarországon (…NOT)

Hát, ha nem csak vizsgaidőszakra tanulna mindenki, akkor így lenne.

Mefi, tuti. GuNN írt a témához kapcsolódóan egy igen jó bejegyzést, csak erősen akadozik a publikációja.

Tamas: mi a tapasztalatod, a PhD-nek az iparban valo elhelyezkedesben mutatkozik elonye? En is jo ideje gondolkodom a PhD-n - szeretek uj dolgokkal foglalkozni, es konferenciacikkeket irni (bar sajnos idaig visszadobaltak oket eleg marha indokokkal) -, de mivel szinten lakasvasarlas elott allok, a penz most egyelore nagyobb prioritasu. Konkretabban: ha nem akademiai karriert tervezek, van-e ertelme PhD-znem, pl. zsirosabb fizetes vagy jobb allas erdekeben?
Vagy jobban jarok, ha inkabb tobb eves szakmai tapasztalatra teszek szert?

NeoXon, szerintem buszsofőrként tökmindegy.
(elnézést a PhD-s buszsofőröktől) ( muhahah )

Haszprus, ohhohoo, beletrafaltal. Kiskoromban azon gondolkodtam, hogy minek is ennyit tanulni. A buszsoforre mindig szukseg van, es annyira nem is keres rosszul

NeoXon, egyébként sztem 5 éven felül tökmindegy hogy pontosan hány év munkatapasztalatod van… nem láttam még olyan hirdetést hogy 17,5 év munkatapasztalattal rendelkező személyt keresnének ebből talán levezethető egy s más…

Haszprus, ha jol ertem akkor erdemes lehet 5 evet ledolgozni, addigra sikerul stabilizalni magam anyagilag, es utana egy felallasu munka mellett megcsinalni a PhD-t?

NeoXon, erre nem gondoltam, bár ez sem feltétlen hangzik hülyeségnek. Inkább arra gondoltam, hogy amikor már dolgozol egy ideje, akkor nem hiszem hogy bárhol is túl sokat számítana, hogy pontosan hány éve dolgozol (max ha ezt ugyanabban a cégben töltöd el a ranglétrán lépkedve). Persze az hogy PhD számít-e, jó kérdés. Biztos van hely, ahol ez könnyebbséget jelent a ranglétrán lépkedésben.

Biztos tapasztaltad már, hogy amikor megemlíted, hogy bme vikre jársz, akkor az egy meghatározó információ, amivel kiváltasz egy elismerést a beszélgetőpartnerből. Szerintem hasonló többletrespektációt válthatsz ki egy PhD titulussal (persze nem valami kamuintézményével, de nem is erről van szó), ellenben azzal hogy 5 vagy 8 éve dolgozol, nem hiszem hogy bárkit lenyűgöznél. Szigorúan szerintem, és mondom ezt úgy hogy kb. semmi rálátásom a munkapiacra.

Haszprus, Szerintem hasonló többletrespektációt válthatsz ki egy PhD titulussal
Na igen, valahogy en is erre gondolok. Csak kerdes, hogy ez a tobbletrespektacio penzben is kifejezheto-e Vagy a PhD inkabb csak presztizs kerdese?
Tamas: tudom, hogy erre nem tudsz valaszt adni, mert meg nem fejezted be meg a PhD-t. Viszont hogy latod, a kornyezetedben levo PhD-s kollegak inkabb akademiai palyan maradnak vagy az iparba mennek? Te hogyan gondolod tovabb a karriert? Kulfoldi/belfoldi egyetemen kutatomunka, vagy valami mas? Hasonlo dontes elott allok, azert erdekel nagyon a tema.

Nagyon szép kis lista, ügyes voltál.

Szép lista, jó éved lehetett. Nálam a geocaching megvolt, de a többiben még akad mit behozni.

Köszönöm a kommenteket meg a jókívánságokat meg mindent, megyek fentről lefelé és válaszolok. Ha olyanra válaszolnék, amire már jött válasz kommentben mástól, akkor sorry

Haszprus, downhill = felmész a hegytetőre sífelvonóval jó sok pénzért, lecsúszol fél perc alatt (optimális esetben esés nélkül). Repeat until megunod. Ideális azoknak, akik autópályán szeretik kocsival 250-nel tolni, én azonban még városon belül is betartom az ötvenet, szóval nekem nem sok ráció van benne Cross-country = felmész valahova sífelvonóval, ahol a cross-country pálya kezdődik, aztán végigsíelsz rajta a szomszéd faluig vagy egy hegycsúcsig, és örülsz a kilátásnak. Olyasmi, mint a túrázás, csak síléccel. A kettő között persze több különbség van, pl a DH léc szélesebb és az egész lábadat fogja, míg a CC léchez csak a lábujjhegynél van rögzítve a láb, meg ilyesmik. Két éve DH-t próbáltam Norvégiában, az nem tetszett, és még a nadrágom is kiszakadt
Önlab téma: mozgó robotok szimulációja és külső kamerás helymeghatározása. Ez roppant felvágósan hangzik, a gyakorlatban annyi van, hogy a tanszéken fejlesztenek ilyen kis mozgó robotokat (mitmót névre hallgatnak), és egyrészt Java-ban írunk hozzá egy szimulátort (ami ugyanazt a parancskészletet érti meg, mint a robot wifin keresztül, de csak képernyőn mutatja, hogy mi van), másrészt meg egy olyan külső programot csinálunk, ami egy webkamera képén megkeresi a roboto(ka) t és megmondja, hogy hol van(nak) a padlón (ha adottak a padló referenciapontjai), mindezt lehetőleg másodpercenként legalább 4-5-ször. Egyszer állítólag lesz majd robotfoci-bajnokság alapképzésen MI-ből, és ahhoz kell majd ez a rendszer.

Mf 2-es hozzászólásához: aki szereti a jóféle progresszív metált, de a Stonehenge valahogy kimaradt az életéből, kattintson ide vagy keressen rá Youtube-on

Boci, írnék én részletesebben is év közben, csak legtöbbször időm nincs rá.

Ralesk, minden évben van az egyetemen kb 30 államilag támogatott doktorandusz-hely, de tudtommal többen vannak, akik állami támogatás nélkül doktoranduszkodnak, mint akik támogatással.

Hedge, hát igen, kinek az autó jön előbb, kinek a lakás. Én cask akkor ülök autóba, ha muszáj, akkor is szívom a fogamat, úgyhogy nálam a lakásnak volt prioritása.

Haszprus, NeoXon, mivel úgy látom, van érdeklődés a PhD részletei iránt, lehet, hogy írok belőle egy hosszabb bejegyzést, és abban igyekszem megválaszolni ezeket a kérdéseket is.

Tamás, az a PhD-bejegyzés királyos lenne, köszi

Tamás, igen, en is nagyon-nagyon megkoszononnem, ha irnal a PhD-s tapasztalataidrol!

Haszprus, NeoXon, megírtam a szóban forgó bejegyzést, majd előbb-utóbb kikerül, ha a jóisten is úgy akarja.

Szép kis év. Mozgalmas és fergeteges Legjobbakat jövőre _is_
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...