Montana

Zselégyertya

©   Montana   |   howto life

Anyám jár kézimunkaszakkörbe. (Nem röhög! Komolyan.) Karácsonykor mindig szoktak egymásnak valami apróságot vinni, de persze ilyen helyre nem lehet boltban vett dolgot, kézzel kell, hogy készüljön. Anyám idén marha egyszerűen elintézte: Montana.igazi.neve, ugye megcsinálod? Mindegy, hogy mi, legyen 14 egyforma ajándék. Így esett, hogy a hétvégét gyertyaöntéssel töltöttem. Na de azért nem volt ez ilyen egyszerű.


Első körben beszereztem egy kupac kicsi poharat. Aztán kezdtem dilemmázni, zselé vagy viasz, viasz vagy zselé? Zselé lett. Elmentem hobbiboltva, vettem egy kupac zselét, meg mindenféle dísznek belevalót. Ánizscsillag, kicsi fehér kúp alakú termés, nagyobb bordó gömbölyű termés. Kanóc: viaszolt, talpas. Pénztár, anyázás, drága játék ez, gyerekek. Az itthoni készletből a következőket tettem hozzá: szegfűszeg, szemes kávé, egész fahéj.

Itthon vettem egy nagy levegőt, és nekiálltam. Az első darab elkészülte után meglepődve vettem észre, hogy az ilyen csiszolt pohár egy cseppet sem látszik át, és ez eléggé agyoncsapja azt az igyekezetemet, hogy áttetsző zselégyertyát készítsek. Még jó, hogy vettem belőle 3x6 darabot... Szerencsére van nekem egy mindig ugrasztható bonniem, felhívtam, hogy másnap ha jön haza, hozzon 14 egyforma borospoharat. Kicsit furcsán nézett, de becsületére legyen mondva, ez csütörtök este nyolckor volt, és pénteken délután háromkor ideadta a poharakat.*
Szombat reggel Montana újra beköltözött a konyhába. Következő az algoritmus: Egy edényben vizet kell forralni, abba egy másik edényt kell állítani, amiben a zselé van. Így fel lehet melegíteni az anyagot, míg folyékonnyá nem válik. Az előmelegített, de már száraz poharakba belállítottam a kanócot, és belepakoltam mindenféle díszítőelemet. Mikor a zselé már rendesen folyik, beleöntöttem a poharakba. Eközben és -után a következő dolgokkal kell megküzdeni: a belső edényről mindenfelé csöpögő forró viz egyrészt ne égessen meg, másrészt még véletlen se kerüljön a poharakba. A kanóc maradjon középen és függőlegesen. Azon a díszek, amiket az üveghez közelre szántam, maradjanak a helyükön, és lehetőleg semi ne legyen a kanóc közvetlen közelében. A könnyű díszek ne ússzanak fel, és ne képződjön túl sok buborék. Fogpiszkálóval folyamatosan nyomogattam vissza a felúszni készülő piros bogyókat, és szurkáltam ki a lufikat. Zselét újra melegíteni, közben új poharakat előkészíteni, mindezt addig, amíg el nem fogy: jó esetben a pohár, rossz esetben a zselé. Nálam a második következett be hamarabb, így az utolsó már igazi viasszal készült, amit egy speciális színező pasztillával kékre festettem. Ez így egy kicsit kilóg a sorból, meg nem is lett olyan szép, de egynek jó.
Nehezített pálya: mindezt úgy, hogy a saját tűzhelyünk kölcsön van adva, így egy kétlapos villanyrezsó áll rendelkezésre. Ezen úgy negyed óra alatt fel is forr a fél liter víz.

Eredmény: van 13 zselés és egy viaszos gyertya, mission completed. A konyha egyenletesen beterítve szegfűszeg- és fahájdarabokkal. A legváratlanabb helyeken ragad a zselétől. Montana fülig kék, szó szerint, de ez lejött szappannal. Montana könyékig vékony rétegben bevonva zselével, ez nem jött le szappannal se, szabadalmaztatni kellene testápolóként. De semmit nem tettem tönkre a két elrontott feles poháron kívül.

*ugyanitt 16 db féldecis pohár átadó vagy csokira/somlóira cserélhető!
Upd.: 18, mert az elbaltázottakat is sikerült megmenteni.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Most mondanám hogy sok az időd, Montana.igazi.neve (ennél a résznél hangosan nevettem ), de akkor megsértődnél.


Haszprus Sztem pont h van élete, azért csodálkozom hogy erre van ideje mellette.

mainframe, pont ez akart lenni a poén

Amúgy meg Montana.getRealName()

Vagy sok az időm, vagy nem arra fordítom, amire fontos lenne. (Vagy nem arra, amire úgy tűnik, hogy fontos lenne.) Vagy arra van időm, amire akarom.
(És senkit nem akarok megtéveszteni: nekem most nincs igazi vizsgaidőszak.)



Édesanyám köszöni a receptet. Kinyomtattam és fater nagy örömére most pár napig lefoglalja magát, így mehet a felhőtlen meccsnézés a nappaliban

Haszprus: Most hogy így mondod… Nem is tudtam eddig mi bajom van.

adriankoooo: Csak hozzávetőlegesen emlékszem: zselé kb. 350-400 Ft egy tégely, amiben úgy egy deci van. (Ebbe a kupac pohárba 4 tégely ment bele, de nagyon szűken volt mérve, nem is lett elég.)
Belevaló dolgok, amiket a bolban vettem, 250-300 Ft zacskónként. 3 zacskóval vettem, ez jó bőven kiadta a 14 gyertyát, de kb. a termések fele össze volt törve. Fűszerek passz, teszkós megteszi.
Pohát IKEA, 6 db valami 400 Ft.
Viasz passz, nekem volt bolti, de ha háztartási gyertyát olvaszatsz, ugyanaz a végeredmény. Színező izé megint passz, évek óta takargattam.
Kanócra nem emlékszem, csak azt tudom, hogy nagyon sokallottam. Kézműves helyeken lehet méterre kapni, úgy olcsó. (Nem hobbibolt, hanem ahol hagyományos gyertyakészítő műhely van. Ilyet legközelebb Mosonmagyaróváron tudok.) Ezt házilag kell viaszolni, ami nem nagy macera, de nincs talpa. (Pillanatragasztóval ki lehet cselezni.)

Kreatív hajlamú barátnőnek karácsonyra ideális egy ilyen csomag, segítek összeválogatni!

Hedge: lol, majd jövőre foci vb-eb (nem tudom, melyik lesz ) előtt megnyitom a női szekciót, napi egy ilyesmi, aztán levan a gond a nőkről.

Montana, addigra megcsinálom a rózsaszín designt

Koszonom . Edesanyamnak gondoltam karacsonyi ajandeknak, lehet majd megcsinalom ha kapok alapanyagot .

Azert a pohar sztorit kiegeszitenem. Bonnie csutortok este fel7kor ajandekokkal teli taskaval villamosozik hazafele (azert villamos, mert beteg o is es a bringaja is), mikor jon a telefon, hogy kellene a pohar. Hint: olcso legyen, talpas, 14 db, es ha lehet, akkor kisebb, mint 1dl. Ja, es pentek f3kor kene vinnem magammal haza. Vendeglatosbolt ilyenkor mar zarva, marad az ikea. Haza, taska kiurit, ikea honlapra fel, kozben telefonkapcsolat, hogy mi szamit olcsonak, muszaj-e a talp, es fontos-e a meret, mert a 3bol max 2 valaszthato egyszerre (lasd meg: jol, gyorsan es olcson dolgozunk, on ebbol 2-t valaszthat.) kiderul, hha minden kotel szakad, akkor lenyeg a lenyeg, a pohar atlatszo legyen, es olcso. Ikeaban most 1,6dl-st adnak 6db-ot 395-ert, de nekem volt a szekrenyben elspajzolva abbol az idokbol, mikor gyakrabban jartam az ikeaba (reggelizni) 1,5-os, 2*6db 275-ert/csomag. Uh csak 2lepest kellett tenni erte, innentol gyerekjatek volt
Montana. Igazi. Neve, ugye megcsinálod? ez pedig egy Esterhazy koppintas

Figyu Tes! Arrol meselj, amikor elmentel karacsonyozni apa kabatjaban


Haszprus: Majd elolvasod bonnienál, ha már kimoderálni nem sikerült.

Montana: Montana ugy gondolta,h itt: mailto: Bonnie
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...