howto - 2005 június - 4 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2023
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Költséghatékony nyelvtanulás

©   Haszprus   |   howto life
Hogy lehetne költséghatékonyan feleleveníteni nyelveket? Nem nulláról, gyorstalpaló jelleggel. Asszem erre az egyetlen válasz hogy könyvből. Bár az nem túl gyors de végülis nem hajt a tatár.
Haszprus

Hogyan ne offtopicoljunk

©   Haszprus   |   fejlesztés howto
Én viszonylag jól bírom az offtopikolást, egy kezemen számolható (mégpedig unárisan) hogy hányszor szóltam a blogomon azért mert valaki offtopikol (most 2 jut eszembe). De mostanság ez a trendi. Ellenben nemcsak a trendek követése miatt, hanem a megnövekedett hozzászólásszám miatt is elmondom, hogy ha a blogomon kvázi egy threadet akarna valaki indítani, akkor azt legyen szíves abban a topicban (bejegyzésnél) indítani, amelyikhez legalább illeszkedne a leendő thread.

A konkrét példa ami miatt ezt most írom: Opréről szóló bejegyzésnél feltegyünk-e leendő bme-sként olyan kérdést, hogy mikről tanulunk a bme-n úgy általánosságban? Ne. Tegyük fel ezt olyan topicban, ami úgy a tárgyakkal kicsit általánosabban foglalkozik. Például minden félév elején összeállítom a félévi órarendemet. Ezekhez a bejegyzésekhez passzol egy ilyen kérdés és ott vígan el lehet diskurálni a tárgyakról általánosságban akár többtíz hozzászóláson keresztül is.

Köszönöm a figyelmet.

Ps. amúgy semmi gáz az offtopikolással általában, csak ha egy olyan kérdést teszünk fel amivel kapcsolatban tényleg számos hozzászólást várunk, akkor azt ne egy arra alkalmatlan helyen… Szóval általában offtopikoljatok bátran.
Haszprus

Hogyan viselkedjetek ha a lakásotokat éppen kirabolják - 1

©   Haszprus   |   éjjel howto life
Szomszédasszony becsönget hozzám hogy figyeljem az egyik lakásukat (kettő van egymás mellett nekik) mert valami idegen bement és bezárkózott...

Fasza.

Szerintem csak kizárta magát valahogy

Meg ilyet szól, hogy telefonáljak a fiának hogy nem ő van-e benn. Mondom mér nem telefonál ő a másik lakásukból. Mondja, azér nem, mer nem adja neki oda (!) a telefont (vezetékes) az unokája (~1 éves (!) lány vagy ilyesmi, csak gügyög), akire vigyáz. Hát ez komoly akadály.

Skacok, ejh, gondolkodjatok minden helyzetben, mérlegeljétek a lehetőségeket. Ha úgy gondoljátok hogy valami veszélyes ember bement a két lakásotok közül az egyikbe akkor mondjuk szerintem az a minimum hogy az 1 éves unokátokat nem a folyosón futkároztatjátok az események zajlása idején (!), valamint mondjuk megpróbáljátok felhívni akiről azt sejtitek hogy esetleg ő van benn, és mindeközben még talán be is zárhatjátok a másik lakás ajtaját hogy legalább oda ne menjen be az esetleg valamiféle fegyverrel vagy határozott fellépéssel rendelkező gonosz bácsi.

That's what I can say.

Szomszédnéni éppen próbál becsöngetéssel visszajutni a lakásukba, reménykedjünk hogy nem valami morc ember van odabenn, mert nem tom mit képzel, mit szándékozik tenni ellene

Lakógyűlésről jőve anyám elmesélte, hogy egy öregasszony a lakógyűlésen azt állította, hogy betettek az előszobájába egy zsák krumplit valamikor. Érdekes történet

Míg az idő telt, megérkeztek a megfelelő családtagok és bejutva a lakásba kiderítették hogy nincs benn senki. Na majd éjjel előbújik a kamrából

Haszprus

Webergonómia - 1 - a regisztráció

©   Haszprus   |   howto hwsw
regisztrációnál ne kérjünk el túl sok adatot hacsak nem maga az adatgyűjtés a célunk. de valóban az-e a célunk hogy feltétlen el tudjuk érni a site-unk látogatóit icq-n, msn-en, emailen, stb?

attól függ mihez kell a regisztráció, de a látogató azért regisztrál, hogy elolvashassa a site-ot, vagy hozzászólhasson, vagy ilyesmi. nem biztos hogy meg akarja adni a személyes adatait a kapcsolat elmélyítése céljából. egész konkrétan elég valószínűtlen hogy így akarna cselekedni.

regisztrációs lapon tehát ne toljunk rögtön a képébe 20 kérdést személyes adataira vonatkozóan, mert ha nem életbevágóan fontos számára a regisztráció, lehet hogy elmegy tőle a kedve (saját példámból kiindulva egészen biztosra vehető).

a regisztráció akármennyire is kényelmes, sokakat el fog rettenteni az oldal használatától, amennyiben az adott pillanatban nincsenek hosszútávú tervei, egyszerűen csak egy hozzászólást szeretne írni.

az überblog esetében mindössze két mezőt kell kitölteni, és még külön lapot se kell előhívni, egyszerűen a két mező után kattintani a 'regisztrálok' gombra. szokatlan, ám szerintem roppant jó megoldás (köszönöm a tapsot). ám szokatlanságából ered pont a hibája is: sokan először megpróbálnak kitöltetlen mezőkkel kattintani a 'regisztráld' gombra, mert azt hiszik, hogy majd jön a regisztrációs form a következő lapon.

a fenti megoldás egyszerűsége és gyorsasága ellenére mióta nem kötelező a regisztráció, lényegesen többen szóltak hozzá a témákhoz. regisztrálatlanul. ezeknek a hozzászólásoknak egy része örvendetes, másik részük csak felmérgesíti az embert, mert nagyobb esélye van az "egykommentes fikanickek" felbukkanásának. azonban a fórum lényegesen pörgősebbé válhat tőle. (saját tapasztalatom szerint)

a kötelező regisztrációt egyébként pont azért szüntettem meg, mert megtapasztaltam, hogy ha az ember egyetlen hozzászólást szeretne beírni, nem biztos hogy el fog bíbelődni a regeléssel.

végül még egy hátrányt említenék meg. a regisztrációhoz tartozó jelszót meg kell jegyezni vagy fel kell írni. az advanced user ugyanis nem mindenhova ugyanazt a pw-t adja meg, viszont a 100+ pw-jét képtelen fejben tartani, legalábbis nem meri bevállalni az elfelejtés következményeit. a feljegyzés viszont tovább tetézi a regisztrációs macerát.

ezen bejegyzésem olyan amilyen, eredetileg vázlatnak szántam