hwsw - 2005 június - 9 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Sony NW-E507

©   Haszprus   |   hwsw
Ezért sajnálom hogy nem közlekedek hosszabb utakon.
Sony NW-E507
Sony NW-E507
A probléma vele annyi, hogy az 1 GB helyett lehetne inkább 1,5 (bár nem túl szükséges), és a beépített akksi. Mert a Sonytól kitelik, hogy 1 év múlva lehet kidobni az egészet a kukába az akksi miatt. A discmanembe 10khuf-os akksi kell és évente szabályosan meghal. Másodjára már nem pótoltam, most van egy marhadrága discmanem immáron több mint egy éve a szekrényben ami lényegében működne, ha lenne bele akksi, de nincs. Szerencsére nem is kell sehova. Talán nyáron kéne utakra, de mivel idén külföld sincs, így elleszek nélküle.
Haszprus

A negatív reklám is reklám? Goldenblog 2

©   Haszprus   |   hwsw
Kicsit körbenéztem a neten és az egyik fele azt susogja hogy goldenblog rulez (őket vagy barátaikat beválasztották), a másik fele pedig olyan észrevételeket tesz, amiket én is:
  • egyrészt kik jutottak be? (minőségileg)
  • másrészt kik jutottak be? (nem is blogok)
És belefutottam még egy harmadik jellegűbe is amivel szimpatizálok. Van a listán pár nagy név amiknek a minősége erősen megkérdőjelezhető és fene se érti hogy miért oly' népszerűek. Bár én is olvasom őket. De minden egyes új postjukon csóválom a fejem. Néha beszólok, néha nem. Van, hogy heteken át mérgelődöm egy írásukon.

Meg lehetne kérdezni hogy miért olvasom akkor őket, de igazából nem tudnám jól megindokolni.

A címre pillantva látom hogy eredetileg nem erről akartam volna írni. Hanem hogy a hvg-ről most sokaknak megvan egy negatív véleménye. Egy olyan kategóriában rendeztek versenyt, ami iszonyatosan szubjektív (ki ír jól és ki nem, de beleszól az is hogy mikről ír), és ez merész vállalkozás volt tőlük. Persze egy szépségverseny is szubjektív, de az igazság az, hogy ott a jelöltek fele után mindenkinek csurog a nyála. Itt más a helyzet. A szépségversenyben mi magunk nem veszünk részt, és ismerőseink is csak igen ritkán. Nincs sértődés, nem rágunk be, ha nem mi nyerjük.
Haszprus

Goldenblog

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw
Két megjegyzés a goldenbloggal kapcsolatban.
  1. A versenykiírásban 5 féle blogértékelési szempont van, s ezek közül csak egyik a tartalom. (Sejthetitek, mire gondolok.) (De ha mégsem: én benyomtam volna a blogomat a technikai megoldásai miatt mert a magyar mezőnyben én még sosem találkoztam ennyi - legkevésbé sem fölösleges (kivéve talán a ghetto scriptet) - feature-t felsorakoztató bloggal.)
  2. Mit keres a top100 blogban egy portál? Konkrétan a weblabor. Ennyi erővel bazzeg az index meg az origo vagy a hvg is ott lehetne a top100 blog között, no komment.
A weblaborral semmi bajom, azzal van bajom hogy manapság akármilyen website = blog. Ugyanígy mit keres a blogringben a snapsoid? A blog definíciója számomra az, hogy webnapló. (Ld. weblog) Ebbe rohadtul nem fér bele a két site közül egyik sem. A weblabort ugyan mi teszi naplóvá?

Mielőtt valaki azzal jönne hogy de a weblabor az igenis tematikus blog. Nem. Egy tematikus blog az lenne ha nyitnék egy Haszprus bme überblogot ahol kizárólag a bme-s élményeimről írnék. Igen. A történésekről. Mert azt lehet naplózni. Történéseket. De állandó tények lerögzítését, cikkeket, teszteket hogy a halálba lehetne már naplónak nevezni?
Haszprus

Webergonómia - 1 - a regisztráció

©   Haszprus   |   howto hwsw
regisztrációnál ne kérjünk el túl sok adatot hacsak nem maga az adatgyűjtés a célunk. de valóban az-e a célunk hogy feltétlen el tudjuk érni a site-unk látogatóit icq-n, msn-en, emailen, stb?

attól függ mihez kell a regisztráció, de a látogató azért regisztrál, hogy elolvashassa a site-ot, vagy hozzászólhasson, vagy ilyesmi. nem biztos hogy meg akarja adni a személyes adatait a kapcsolat elmélyítése céljából. egész konkrétan elég valószínűtlen hogy így akarna cselekedni.

regisztrációs lapon tehát ne toljunk rögtön a képébe 20 kérdést személyes adataira vonatkozóan, mert ha nem életbevágóan fontos számára a regisztráció, lehet hogy elmegy tőle a kedve (saját példámból kiindulva egészen biztosra vehető).

a regisztráció akármennyire is kényelmes, sokakat el fog rettenteni az oldal használatától, amennyiben az adott pillanatban nincsenek hosszútávú tervei, egyszerűen csak egy hozzászólást szeretne írni.

az überblog esetében mindössze két mezőt kell kitölteni, és még külön lapot se kell előhívni, egyszerűen a két mező után kattintani a 'regisztrálok' gombra. szokatlan, ám szerintem roppant jó megoldás (köszönöm a tapsot). ám szokatlanságából ered pont a hibája is: sokan először megpróbálnak kitöltetlen mezőkkel kattintani a 'regisztráld' gombra, mert azt hiszik, hogy majd jön a regisztrációs form a következő lapon.

a fenti megoldás egyszerűsége és gyorsasága ellenére mióta nem kötelező a regisztráció, lényegesen többen szóltak hozzá a témákhoz. regisztrálatlanul. ezeknek a hozzászólásoknak egy része örvendetes, másik részük csak felmérgesíti az embert, mert nagyobb esélye van az "egykommentes fikanickek" felbukkanásának. azonban a fórum lényegesen pörgősebbé válhat tőle. (saját tapasztalatom szerint)

a kötelező regisztrációt egyébként pont azért szüntettem meg, mert megtapasztaltam, hogy ha az ember egyetlen hozzászólást szeretne beírni, nem biztos hogy el fog bíbelődni a regeléssel.

végül még egy hátrányt említenék meg. a regisztrációhoz tartozó jelszót meg kell jegyezni vagy fel kell írni. az advanced user ugyanis nem mindenhova ugyanazt a pw-t adja meg, viszont a 100+ pw-jét képtelen fejben tartani, legalábbis nem meri bevállalni az elfelejtés következményeit. a feljegyzés viszont tovább tetézi a regisztrációs macerát.

ezen bejegyzésem olyan amilyen, eredetileg vázlatnak szántam