Tamás

iWiW privacy para

©   Tamás   |   hwsw iwiw

Azt hiszem, az iWiW nem törli az üzeneteket a szerveréről még azután sem, hogy én explicite töröltem az inboxomból, a levél küldője pedig a saját outboxából. Ez úgy derült ki, hogy ma kaptam két értesítő üzenetet is az iWiW-től, hogy új levelem jött. Eleve a link gyanús volt, mert iwiw.co.uk volt írva, ilyen linkeket pedig akkor küld a rendszer, ha az ember valamely angliai városba van bejelentve az iWiW szerint, én meg ugye onnan már hazajöttem tavaly nyáron. Az igazi vicc azonban az, hogy a levélben küldött linkre való kattintással simán bejött egy olyan üzenet tartalma, amit már elvileg hónapokkal ezelőtt töröltem a postaládámból (és mellesleg még tényleg Angliában tartózkodtam, amikor az üzenetet kaptam)! Az adatkezelési szabályzat és a felhasználási feltételek ránézésre sehol nem említik, hogy az oldal üzemeltetői rögzítik és határozatlan ideig őrzik az üzeneteket.

Azt hiszem, komolyan érik, hogy törlöm a regisztrációmat a francba innen (is), függetlenül attól, hogy nem írtam soha olyat privát üzenetben, amit ne vállalnék el nyilvánosan.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 36 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Most az iwiw a főgonosz? Ne pusztuljon azért mindenki ezért az egyszeri hibáért…

Amúgy meg úgyis sejteni, hogy mindenhol, mindenbe beleolvasgatnak, akár a Tóték postása.

Csak azért nem mindegy hogy ki olvas bele

bikerrr: nem vagyok benne, hogy egyszeri hiba, de próbaképpen most őrizgetni fogom a beérkezett üzeneteim message ID-jeit, és megnézem, hogy utólag meddig maradnak elérhetőek. Nem az iWiW a főgonosz, hanem bárki, aki adatot gyűjt rólam a háttérben az explicit beleegyezésem nélkül (erre ugyanis regisztrációkor nem adtam beleegyezést).

Egyébként egy csomószor elgondolkoztam már azon, hogy pl az unatkozó operátorok a telefonközpontokban vagy a nagyobb internetszolgáltatók levelezőszervereinek konzolja előtt vajon mit csinálhatnak, valószínűleg hasonlóakat

Mit értesz adatgyűjtés alatt? Bizonyos dolgokba ráutaló magatartással (ami maga a regisztráció) beleegyezel. Szvsz.

Haszprus: a regisztrációval azt fogadom el, ami az adatvédelmi szabályzatukban és a felhasználási feltételekben van - gondolom én naivan Ez szerintem nincs benne, bár most nem volt még időm részletesen átolvasni egyiket sem.
A magyarorszag.hu portálon találtam: A mindennapi élet szerződéseinek körében ráutaló magatartásként kell értékelni minden olyan magatartást, melyből aggálymentesen megállapítható a nyilatkozattevő akaratnyilatkozat tételére vonatkozó szándéka. Szerintem a regisztrációból aggálymentesen elég nehezen lenne megállapítható, hogy hozzájárulok ahhoz, hogy tetszőleges ideig tárolják az üzeneteim…

Gmailnél ugyanilyen szabályok vannak, attól, hogy kitörlöd a levelet, még ugyanúgy őrzik, csak te nem éred el.


A Gmailnél azután is megmaradnak a leveleid, miután letörlöd őket, vagy megszűnteted a Google Accountodat.

Én is ezt írtam, na.

Tegyük ezt még össze azzal a pletykával, hogy az iWiW az NBH kezében van, és máris megvan a parára való ok.


Isti: igen, de ott benne van a privacy policy-ban, iWiW-nél meg nem találtam ilyet, ez az, ami zavar. (Meg tán a Google-nél kevesebben tudnak magyarul )

Ebben azért már én is látok parára való okot. Mondom ezt így azért, mert anno Napkelet paráztatta a népet hogy a Kínai kormányzati szervereket olvasgatja Amerika. Na, azt a véleményemet változatlanul tartom, hogy nem érint, nem tudok érte izgulni. Ez viszont nagyon is. Pláne hogy lelkes gmail, és nem lelkes, de iwiw felhasználó vagyok.

Megnéztem gmailben az archívumokban: nekem is megtartja szépen az régi üzeneteket is.

Pl.: dec24-ei hatállyal mindent töröltem és még most is elérek egy dec15-öst.

Policy pedig helyesen megmondja, hogy mit + mi célból + meddig tárolnak rólad / általad… Persze a privát levelezésről szó sincs benne, elvileg azt nem is láthatnák érzésem szerint - mondjuk levéltitok címén.
iWiW -

A privát levelezésről szó sincs benne. Mielőtt törlöd magad fordulj Dr. Péterfalvi Attila (abiweb.obh.hu/abi ) kollegához : )

adamo: fentebb említett kollega oldala nekem 403 Forbidden hibát dob. Ez ám az adatvédelem!
(Az ötlet persze jó, de asszem fair play-ből előbb az iWiW-nek írok, hogy vaddafak)

Ez igen érdekes..
Eddig mindenki hülyének nézett, hogy nem regisztrálok a wiw-re 'biztonsági' okokból (mely okok alapját a Számítógépes kultúra című előadáson sikerült összeszednem).
Mindenki szerint a wiw egy atomjó dolog (volt)..

Regelj álnévvel. Itt is álnéven látunk, itt is csak azt mondod, amit válallsz. Képekből meg nincs akkora bázisa senkinek, hogy úgy keressen meg…

És vajon a dzsímél nem akarna helyet spórolni? Meddig, az idők végezetéig fogja gyűjteni a leveleket? Ez a heppje?

Egyszerűen tisztában kell lenni vele, hogy mit várhatsz tőle privacy szintjén és annyi. Én telefon/email stb. Könyvnek használom, arra tökéletes…

Haszprus motorja vágta le a perjelet a végéről… Így már stimt:
ABIWEB - Az Adatvédelmi Biztos honlapja

bikerrr: amit itt láttok, az a valós keresztnevem, és, ha egy klikkel továbbmész a honlapomra, akkor a teljes valós nevem is könnyen kideríthető. De mondom, nem az idegesít, hogy tárolják, hanem az, hogy nem szólnak róla. Ha benne lenne az adatvédelmi nyilatkozatukban, nem jártatnám a számat, csak szimplán nem használnám levelezésre az iWiWet. Mondjuk így sem nagyon akarnám arra használni, csak nem tehetek arról, hogy az ismerőseim b*sznak elolvasni a profilomat, amiben világosan kifejtem, hogy ne üzenjenek az iWiWen.

adamo: köszi, így már megy!

Sokszor hallottam már ilyesféle városi legendákat, hogy az iwiwet az NBH birtokolja, szemlézi. Szerintem, aki az iwiwről szerez valakiről bármilyen információt az meg is érdemli.

Mefi magyarázd már meg kérlek, hogy speciel neked mitől lenne meg a parára való ok, ha esetleg az NBH kezén lenne? Neked félnivalód van az NBHtól? Vagy hallottál már olyat, hogy az NBH megjelent valaki háza előtt éjszaka nagy fekete autóval, elhurcolták az illetőt és utána soha többé nem látták? Ráadásul különösebb ok nélkül?

Arról nem is beszélve, hogy a titkosszolgálat és az ilyen hivatalok egyik legális és nyílt célja, hogy minden olyan tevékenységet megfigyeljenek különböző módszerekkel, amik veszélyt jelenthetnek az országra nézve. Tehát igen, az ilyen hivatal bizony lehallgathat, beleolvashat és kikérdezhet, ha akar teljesen jogosan, hiszen éppen ezért hozták létre. Az más kérdés, hogy az iwiw és az iwiw operátorai természetesen ezeket mind nem tehetik meg és nyomós ok nélkül ki sem adhatják a nem publikus információkat és, ha mégis ilyesmit tesznek az törvénytelen. Ettől függetlenül azt tartom, hogy, aki iwiwre azért nem regisztrál, mert kitudja ki és hol figyeli az valahol egyrészt paranoid másrészt naiv, ha azt hiszi, hogy máshol ezt nem tehetik meg, ha akarják.

bikerrr a tárhely olcsó. Igen, akár az idők végezetéig. Nyilván limitálva valami elévülési idő által, de ilyesmiről majd 50-100 év múlva beszélhetünk, addigra viszont a mostani adatmennyiségek tárolása nevetségesen olcsó lesz akár egy otthoni user számára is, ez nyilvánvaló tény.

Hacsak nem üt be a vinyókapacitásoknál is az, ami a processzoroknál - a processzorok órajele már nem nagyon nő, mert nincs hova, hacsak nem térünk át egy gyökeresen más technológiára. Előbb-utóbb a merevlemeznél is elérjük azt a szintet, amikor már nem lehet sűrűbben pakolni egymás mellé a biteket… Igazából remélem, hogy minél hamarabb elérjük ezt a szintet, mert én már abszolút fölöslegesnek látom ezt a jellegű növekedést otthoni környezetbe. Basszus, még a laptopom 60 gigás vinyóját se bírom megtölteni, azért meg tök fölösleges egy 300 gigás vinyó, hogy telepakoljam olyan mp3-akkal, amiknek a 95%-át soha nem hallgatom meg

Az utolsó kétt komment mintha kicsit off lenne.

The GuNN pontosan, akinek rejtegetni valója van az reszkessen!

Tamás Hogyne, tudom. Én elolvastam, vettem. Ha megfigyeled az első kommentemet, fellelheted benne a neved. Meg a Pistáé is megtudható, igazad van, de ez pont azt támasztja alá, hogy nem az iwiwről derültek ki ezek a dolgok.
A levelekkel kapcsolatban egyetértünk.
Az előzőeket pedig Mainframe korábbi gondolataira reagálva írtam. Meglepődött ő is, mikor a monogramján szólítottam…
Haszprus Jó, legyen olcsó, de mindez nem magyarázza meg, miért kell egy már törölni kívánt dolgot évekig a fiók mélyén őrizni, fura kelet-közép-európai nyelven…

bikerrr Mert abból is tanulnak, az információ hatalom - minden nyelven. Főleg egy Googlenél.

bikerrr
Ha megfigyeled az első kommentemet, fellelheted benne a neved.
Nyehehe, most látom csak. Pedig még néztem is hogy milyen hülye szóösszetételeket használsz… (Nem Tamás neve hülye, félre ne értsetek…!)
Tény, hogy kb. akit kicsit is ismersz, azt megtalálod wiwen, és akkor aztán már azt tudsz meg, amit nem szégyellsz. Nekem valaki mutatott pár ilyen kis neten terjedő házipornót (potenciálisan kiskorúval benne, mert a csaj idén érettségizik), aminek a főszereplője egy Jedlikes csaj. Na, mondom szép. Aztán rámozdultam az iwiw-en a kérdésre, amit tudtam, az a csaj keresztneve, a középsulija, és hogy most végez. Egyből meglett. Még be is jelöltem. Még vissza is igazolt.

mainframe Ebből nem értem, hogy mi az, amit megtudtál a csajról iwiwen és esetleg titok lett volna, tehát mi az, amit iwiw nélkül nem tudtál róla meg. Az, hogy kapcsolatban van? A címét, telszámát?

The GuNN E-mail, MSN cím, konkrét születési dátum, egy rahedli kép. A számát megszerezni innen már gyerekjáték… Lenne, ha kéne a száma. De nem. (Egyébként azért kerestem meg, hogy beazonosítsam h tényleg igaz-e a dolog v csak urban legend. De ez igaznak bizonyult.)

mainframe Namost a születési dátum eleve nem minősül különleges adatnak, tehát az eleve public bárki számára, az email és msn pedig véleményem szerint egyik sem olyan adat, amivel egyrészt bármit lehet kezdeni vagy, amit máshonnan ne lehetne egyszerűen megszerezni.

The GuNN Akkor erről eltér a véleményünk.

IWiW gépház üzenet:
Mikor nagyobb mennyiségben keletkeznek rendszerüzenetek, mint ahogy azokat a szerver ki tudná küldeni, akkor egy ideiglenes tárolóba kerülnek. Ennek tartalmát folyamatosan dolgozza fel a rendszer, azonban egy hiba miatt a folyamat nem működött tökéletesen és sok üzenet a tárolóban maradt kiküldetlenül. Mikor a hibát javítottuk, a szerver ezeket - az akár több hónapja bennragadt - üzeneteket kezdte el kiküldeni.
persze el is lehet hinni ha akarjuk, meg nem is. mindenesetre szerintem reális magyarázat lehet.

Én is hiszek benne, mert nekem karácsonyi üdvözletek jöttek meg pár napja. Mondjuk ettől még akár az összeesküvés-elmélet is igaz lehet. A gmail-lel kapcsolatban tuti igaz.

Kristóf2: az sejthető, hogy így működik az iWiW, tehát van valamiféle queue, de - szerintem - a logikus viselkedés az lett volna, ha megjön az értesítés, rákattintok a benne lévő linkre, és erre azt dobta volna, hogy Az üzenet nem található, nem pedig visszaadja annak az üzenetnek a tartalmát, amit már fél éve töröltem.

Most nézem a WiW-en a gépház üzenes részt:
[ld. Kristóf - a szerk.]
Aztán döntse el mindenki maga, hogy ez igaz-e.

Mefi igen, ld. Kristóf (ő már beidézte ugyanezt), az eldöntést pedig ld. mainframe & Tamás, én annyit teszek hozzá hogy mint ahogy Tamás is írta, erősen kamuszagú, mivel attól hogy az értesítő csak most ment ki, attól még egyáltalán nem kéne nekik meglegyen a már letörölt üzenet

És még annyi hogy most kipróbáltam hogy letöröltem egy üzenetemet majd utána az url-jét meghívtam ismét. Simán megnyitotta újból, szóval fizikai törlés nem történik, legalábbis az biztos hogy nem azonnal…

Haszprus: azt azért tegyük hozzá, hogy ha letörlöd az üzenetedet, majd azonnal megnézed az URL-t, akkor még védhető, hogy megvan nekik, hiszen ugyanaz az üzenet benne van a küldő Elküldött levelek mappájában is, és nyilván nem tárolják kétszer… De ugyanez történik akkor is, ha a küldő is törölte már az üzenetet.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...