Íme az überblog legújabb, highly advanced feature-e, a képlapozó.

Semmiféle adatbázis-módosítás nem kellett hozzá, egyszerűen kideríti hogy a képet melyik bejegyzésből linkelték (mégpedig erőforráskímélően, de még lehet rajta fejleszteni), megnézi hogy a bejegyzésben mely képek veszik körbe őt (azaz melyik kép van előtte és utána (ezen is lehet gyorsítani)), belinkeli azokat, sőt belinkeli magát a bejegyzést is, így megkönnyítvén a navigációt. Ha jók lesztek akkor előbb-utóbb talán megcsinálom javascriptesen széjjelcache-elve is, mint a private galleryt, 0 sec késleltetéssel, lapújratöltés nélkülire.

Ha az egeret az előző/következő link fölé viszed, kapsz egy kis thumbnailt is arról, hogy mégis milyen képre jutsz a linkre kattintva. Mindez nem feltétlen lóg rá egyébként a képre, alapvetően 1280*1024-re illetve afölé van kitalálva mindez, ahol rálógás nincs, sőt az egész kép kifér.

Azt kell mondjam, ez kurvajó lett. Elégedetten dőlök hátra. Vegyük észre hogy ez egy lightweight galleryt akaszt a blogra, amely így 2.9-es stádiumba léphet.

A dolog működését megtekintheted például itt, vagy nyilván bármelyik bejegyzésnél, ahol van mik között lapozgatni.

Update aug. 23. 18:18: lett 0 sec delayes lapozás, cache-eléssel, oldalújratöltés nélkül. Tudnivalók:

  • Első képletöltéskor nincs cache-elés, megelőzendő a fölösleges cache-elést. Ez leghasznosabb olyankor, amikor a júzer külön fülekre megnyitogatja a képeket egyesével, ilyenkor a cache-rendszer nem okoz fölösleges többletforgalmat.
  • Abba az irányba cache-el, amerre a néző lapoz.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 20 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ctrl+F5 kellett hozzá, hogy jó helyen legyenek az előző/következő rész (bal oldalon volt, rosszul tördelve). Kikerülhetnéd úgy, hogy a css mögé vmi query stringet írsz, pl. /style_pic.css?2.9


Jahm, ez tényleg jóság. Én majd olyat akarok a fotóblogra, hogy balra és jobbra egy kisebb változatban az előző és következő képet mutassa.


Szia!

Gondoltam szólok, hogy a képnézegető forráskódjában van egy kinyitott, de be nem zárt img tag.

sylverdevil köszönöm, magam is eképp gondolom
Ben thx, javítva

Na, lett cache-elt lapozás, istencsászár. Viszont ie-ben (ie6, ie7) nem megy és nem tudom hogy miért. Aki megmondja, az egyéves überblog előfizetést nyer… És előre is thx. Plz vki!

Szerintem a pointer bevezetése előtt hiányzik a var kulcssszó, így az element is borul, de ez csak tipp.

Ben valójában nem hiányzik előle, a headben van a pointer bevezetve, és varral. Pedig már kezdtem örülni thx a próbát [keep tryin ]

Ben Rossz tipp, mert a <head>-ben van deklarálva először a pointer és ott var-ral. Én is nézegettem a kódot, de IE-hez nincs nemhogy Firebug, de sima Error Console szintű dolog sem… Egyébként Firefoxszal nézegetve az elején és a végén is próbálna tovább cache-elni, ezért errort jelez a Firebug. Ez csúnya

Haszprus Látom implementáltad az ötletet, de a verziószám helyett kényelmesebb lehet php-vel odatenni a fájl utolsó módosításának idejét (unix timestamp formátumban, úgyis úgy adja vissza a php alapból).

keepcop neked is köszönöm a próbálkozást, láttam a logban hogy elég sok időt töltöttél vele… Ie-vel még arra se jöttem rá hogy egyáltalán hanyadik sor nem tetszik neki, nem tudom vajon hogy kell értelmezni azt a sorszámozást, amit ír, egy üres sorra hivatkozik amúgy… Persze tippjeim vannak, de egyelőre nem látom a megoldás irányát. Az elején/végén cache-elést ezexerint elfelejtettem a js-es verzióban letiltani, mindjárt ránézek. Felrakom a firebugot is.

(Rossz hibára következtettem, törölve.)

IE(7)-re jellemző, hogy amikor lokálba le akartam menteni a lapot, jpg és bmp formátumot ajánlott fel és nem volt más beállítás.

Ez valami nagyon hülye hiba lehet, hogy ennyire nem jövünk rá. Arra emlékeztet, amikor Notepad++-ban írtam C# progit és sehogy sem sikerült lefordítani. Elég sokáig tartott, mire rájöttem, hogy a Notepad++ vmi bug nem menti el a módosításokat…

upd.: microsoft.com szerint létezik debugger; kulcsszó a JS-ben, érdemes lehet kipróbálni.
Upd2.: a mesterséges intelligencia ne nyúljon bele a [code]-dal jelölt részbe!

keepcop mi-t ki lehet kapcsolni de azért megszívlelem a tanácsot különben most néztem picit hogy a private galleryben hogy is csináltam a kesselést, hát az sokkal advankedebb ennél

Tipp:
document.getElementById("bodie").style.backgroundImage = "url(/pix" + imgs[pointer][0] + ")");

MI: ki lehet, de elsőre most is elfelejtettem

update: valszeg ez lesz, lásd: Bug Report: setAttribute does not work when used with the style attribute

Elvileg tényleg nem így kellene cache-elni, hanem az Image objektummal. Opera pl. meg le sem tölti a rejtett divben lévő képeket.

Sokadik update: [code]-ban az idézőjelek is megmaradhatnának (ill. át kell írni őket &quo;-ra), mert így nehéz kimásolni.

MEGY
A megoldás:
firefoxban: document.body.setAttribute('style', newstyle);
ugyanez ie-ben: document.body.style.setAttribute('cssText', newstyle, 0);
Aaaaaaaaaa…

Többi tippet thx, majd egyszer kategória… vagy nem is annyira, a code-ot most megoldottam, megnézem az idézőjelek könnyen mennének-e.


igazából ide: Bug Report: setAttribute does not work when used with the style attribute
Köszi még1x

Na code & idézőjelek & MI megoldva (jó közelítéssel)

Szívesen, bár ahogy látom, sikerült egyedül is. Amúgy ilyenkor tudom megérteni azokat, akik full flashben csinálnak oldalt :-/.

Ennyi erővel azokat is akik nem számítógépeznek

mostantól billentyűzetről is lehet lapozgatni gombokkal: jobbra-balra stb. (a billentyűzetfigyelő egészen kivételesen nem saját fejlesztés, hanem.)
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...