howto - 2005 - 13 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2023
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Lánclevelek

©   Haszprus   |   howto hwsw iwiw

Elmondom, miben nem volt részem az utóbbi 1-2 évben az osztálylista és az iwiw nélkül. Lánclevelekben. (Úgyhogy most már az iwiwes üzenetekről se kapok email értesítést, kizárólag arról, ha valaki ismerősnek jelölt be.)

De ami mindennél jobb: arról kapok levelet (és a címzett mező alapján velem együtt az illető összes ismerőse), beidézve az eredeti lánclevelet (amit amúgy nem kaptam még meg mástól), hogy ezt ne merje senki továbbküldeni mert az illetőnek elege van a forwardolt szemétből. Némi anomáliát vélek felfedezni a dologban.

Kapcsolódó anyag: Lánclevelek küldőinek tanfolyama

Haszprus

Községi honlapok

©   Haszprus   |   howto
Ha egy kisebb település honlapját készíted, tiszteld meg azzal a látogatót, hogy egy országtérképen feltűnteted, mégis merre vagytok. Nagyon ritka, sajnos. Nem tudom miért kellene triviális legyen egy-egy ezer fő alatti község elhelyezkedése a térképen. Szerencsére a vendégváró.hu segít - kérdés hogy ezt hányan ismerik.
Haszprus

Hogyan basszuk át a júzer fejét?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Hát bazmeg, ekkora egy szopatást én még életembe' nem láttam. Regisztrációnál a jelszó mezőbe beüthető karakterek száma korlátozva van, azonban erre semmi nem hívja fel a júzer figyelmét, sőt maga a mező bőven hosszabb, mint amennyi helyre az adott számú csillag kirajzolásához szükség van. Én pont eggyel hosszabb jelszót adtam meg mint a limit, és nyilván nem tűnt fel hogy teszemazt 10 helyett csak 9 csillag jelent meg (az utolsót elnyelte a maxlength). Ez még nem volna szopás, csakhogy így az utolsó karakter lemaradt a pw-ből, bejelentkezéskor pedig nincs pw-hossz limitálás, így ott fél órán keresztül próbálkoztam mindenféle elgépelt és elszúrt jelszókombinációkkal, hogy végre be tudjak lépni. Utolsó lépésként megpróbáltam újra regisztrálni, gondolván hogy esetleg nem jött létre az account, és akkor halleluja kiszúrtam hogy egy karakterrel rövidebb a bevihető jelszó.

Gmail.hu, fasza megoldás, gratulálok.

Haszprus

Hogyan mentsünk képeket az interneten?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Kaptam egy órarendet emailben, bmp-ként mellékelve, majd a következőt találtam válaszolni.

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
A bmp amit küldtél: 801846 bájt
A gif amit kapsz, tökugyúgy néz ki (pixelről pixelre, színről színre egyezik), de: 8876 bájt.

A kérdés: ti milyen formátumban külditek a képeiteket? Bmp-ben-e?

Update 14:52: most küldök egy 65 megás bmp-t demonstrációs célzattal, remélem nem timeoutol vagy pattan vissza sajnos a címzett webfelületen nézi a leveleit, így én szívom meg jobban

Update 18:50: hazajöttem és még mindig küldi, rulz

Haszprus

Hogy csináljunk frankó fekete-fehér képeket

©   Haszprus   |   art fotózás howto
A képek nagyméretben is megtekinthetők:

Az így készült kép az első próbálkozásom, és nagyméretben látható, hogy problémák vannak az égen kívüli objektumok körbevágásával, mivel nem a publikumnak szántam eredetileg. Alaposabb szórakozással (eraser tool, magnetic lasso tool) ez a probléma láthatatlanra redukálható, a kapott felhő pedig elég látványos tud lenni.

Az egész eljárás lényege egyébként a levels.
A burn tool és dodge tool csak további sötét vagy világos foltokat helyezhet az égre igényeink szerint. A magnetic lasso és az eraser ahhoz kell, hogy körbevágjuk az eget, majd külön layerre helyezzük.

Haszprus

Tűzijáték 2005

©   Haszprus   |   350d art fotózás haszpra olivér howto történelem tűzijáték

(A fenti kép eredeti verziója)

Tűzijátékot fotózni meglehetősen nagy kihívás. Technikailag, és egyébként is. Mi kell hozzá a technikai oldalon?

  • lehetőleg egy jobbminőségű fényképező
    • ez foglalja magában, hogy manuálisan be lehessen rajta állítani a rekeszt, záridőt, iso-t, vakut (letiltani), de ez egy jobb gépnél nyilvánvaló
    • lehetőleg manuális fókusz
    • minél gyorsabban lehet sütögetni a képeket gyors egymásutánban, annál jobb
    • minél nagyobb felbontás, annál jobb. a képeket meg kell vágni utólag, jól jön a sok pixel.
  • méretes memóriakártya
  • jófajta, embermagasságú állvány
  • távkioldó (időzítő nem jó)
Egyéb kellékek
  • júzer, aki kellően gyorsan ki tudja értékelni a lőtt képeket és gyorsan rájön, hogy mely beállításokon kell korrigálni
  • júzer, aki az állandóan változó fényviszonyokhoz gyorsan és precízen megtippeli az új rekesz/záridő/iso értékeket
  • júzer, aki jól tud manuálisan fókuszálni
  • júzer, aki odamegy órákkal előtte helyet foglalni az állványnak
Fenti listából nálam nem minden teljesül. 2003-ban és 2004-ben is fotóztam tűzijátékot. Némileg fejlődtek a képeim, de érezhetően kihívást jelentett a dolog. Most már nagyjából napi szintű problémát jelent és állandóan ezen bosszankodom, hogy nincs egy normális, embermagasságú állványom.

(Fenti képek ISO 100 és 1600 között, 1/60 és 3 sec között, F3,5 és F29 között készültek. Meg lettek vágva, mégpedig 4:3 ill 3:4 képarányokra. Így volt praktikus. Sharpen nincs rajtuk mert elszarja.)

Haszprus

Költséghatékony nyelvtanulás

©   Haszprus   |   howto life
Hogy lehetne költséghatékonyan feleleveníteni nyelveket? Nem nulláról, gyorstalpaló jelleggel. Asszem erre az egyetlen válasz hogy könyvből. Bár az nem túl gyors de végülis nem hajt a tatár.
Haszprus

Hogyan ne offtopicoljunk

©   Haszprus   |   fejlesztés howto
Én viszonylag jól bírom az offtopikolást, egy kezemen számolható (mégpedig unárisan) hogy hányszor szóltam a blogomon azért mert valaki offtopikol (most 2 jut eszembe). De mostanság ez a trendi. Ellenben nemcsak a trendek követése miatt, hanem a megnövekedett hozzászólásszám miatt is elmondom, hogy ha a blogomon kvázi egy threadet akarna valaki indítani, akkor azt legyen szíves abban a topicban (bejegyzésnél) indítani, amelyikhez legalább illeszkedne a leendő thread.

A konkrét példa ami miatt ezt most írom: Opréről szóló bejegyzésnél feltegyünk-e leendő bme-sként olyan kérdést, hogy mikről tanulunk a bme-n úgy általánosságban? Ne. Tegyük fel ezt olyan topicban, ami úgy a tárgyakkal kicsit általánosabban foglalkozik. Például minden félév elején összeállítom a félévi órarendemet. Ezekhez a bejegyzésekhez passzol egy ilyen kérdés és ott vígan el lehet diskurálni a tárgyakról általánosságban akár többtíz hozzászóláson keresztül is.

Köszönöm a figyelmet.

Ps. amúgy semmi gáz az offtopikolással általában, csak ha egy olyan kérdést teszünk fel amivel kapcsolatban tényleg számos hozzászólást várunk, akkor azt ne egy arra alkalmatlan helyen… Szóval általában offtopikoljatok bátran.
Haszprus

Hogyan viselkedjetek ha a lakásotokat éppen kirabolják - 1

©   Haszprus   |   éjjel howto life
Szomszédasszony becsönget hozzám hogy figyeljem az egyik lakásukat (kettő van egymás mellett nekik) mert valami idegen bement és bezárkózott...

Fasza.

Szerintem csak kizárta magát valahogy

Meg ilyet szól, hogy telefonáljak a fiának hogy nem ő van-e benn. Mondom mér nem telefonál ő a másik lakásukból. Mondja, azér nem, mer nem adja neki oda (!) a telefont (vezetékes) az unokája (~1 éves (!) lány vagy ilyesmi, csak gügyög), akire vigyáz. Hát ez komoly akadály.

Skacok, ejh, gondolkodjatok minden helyzetben, mérlegeljétek a lehetőségeket. Ha úgy gondoljátok hogy valami veszélyes ember bement a két lakásotok közül az egyikbe akkor mondjuk szerintem az a minimum hogy az 1 éves unokátokat nem a folyosón futkároztatjátok az események zajlása idején (!), valamint mondjuk megpróbáljátok felhívni akiről azt sejtitek hogy esetleg ő van benn, és mindeközben még talán be is zárhatjátok a másik lakás ajtaját hogy legalább oda ne menjen be az esetleg valamiféle fegyverrel vagy határozott fellépéssel rendelkező gonosz bácsi.

That's what I can say.

Szomszédnéni éppen próbál becsöngetéssel visszajutni a lakásukba, reménykedjünk hogy nem valami morc ember van odabenn, mert nem tom mit képzel, mit szándékozik tenni ellene

Lakógyűlésről jőve anyám elmesélte, hogy egy öregasszony a lakógyűlésen azt állította, hogy betettek az előszobájába egy zsák krumplit valamikor. Érdekes történet

Míg az idő telt, megérkeztek a megfelelő családtagok és bejutva a lakásba kiderítették hogy nincs benn senki. Na majd éjjel előbújik a kamrából

Haszprus

Webergonómia - 1 - a regisztráció

©   Haszprus   |   howto hwsw
regisztrációnál ne kérjünk el túl sok adatot hacsak nem maga az adatgyűjtés a célunk. de valóban az-e a célunk hogy feltétlen el tudjuk érni a site-unk látogatóit icq-n, msn-en, emailen, stb?

attól függ mihez kell a regisztráció, de a látogató azért regisztrál, hogy elolvashassa a site-ot, vagy hozzászólhasson, vagy ilyesmi. nem biztos hogy meg akarja adni a személyes adatait a kapcsolat elmélyítése céljából. egész konkrétan elég valószínűtlen hogy így akarna cselekedni.

regisztrációs lapon tehát ne toljunk rögtön a képébe 20 kérdést személyes adataira vonatkozóan, mert ha nem életbevágóan fontos számára a regisztráció, lehet hogy elmegy tőle a kedve (saját példámból kiindulva egészen biztosra vehető).

a regisztráció akármennyire is kényelmes, sokakat el fog rettenteni az oldal használatától, amennyiben az adott pillanatban nincsenek hosszútávú tervei, egyszerűen csak egy hozzászólást szeretne írni.

az überblog esetében mindössze két mezőt kell kitölteni, és még külön lapot se kell előhívni, egyszerűen a két mező után kattintani a 'regisztrálok' gombra. szokatlan, ám szerintem roppant jó megoldás (köszönöm a tapsot). ám szokatlanságából ered pont a hibája is: sokan először megpróbálnak kitöltetlen mezőkkel kattintani a 'regisztráld' gombra, mert azt hiszik, hogy majd jön a regisztrációs form a következő lapon.

a fenti megoldás egyszerűsége és gyorsasága ellenére mióta nem kötelező a regisztráció, lényegesen többen szóltak hozzá a témákhoz. regisztrálatlanul. ezeknek a hozzászólásoknak egy része örvendetes, másik részük csak felmérgesíti az embert, mert nagyobb esélye van az "egykommentes fikanickek" felbukkanásának. azonban a fórum lényegesen pörgősebbé válhat tőle. (saját tapasztalatom szerint)

a kötelező regisztrációt egyébként pont azért szüntettem meg, mert megtapasztaltam, hogy ha az ember egyetlen hozzászólást szeretne beírni, nem biztos hogy el fog bíbelődni a regeléssel.

végül még egy hátrányt említenék meg. a regisztrációhoz tartozó jelszót meg kell jegyezni vagy fel kell írni. az advanced user ugyanis nem mindenhova ugyanazt a pw-t adja meg, viszont a 100+ pw-jét képtelen fejben tartani, legalábbis nem meri bevállalni az elfelejtés következményeit. a feljegyzés viszont tovább tetézi a regisztrációs macerát.

ezen bejegyzésem olyan amilyen, eredetileg vázlatnak szántam
Haszprus

Hogyan írjunk a weben - 2

©   Haszprus   |   howto hwsw
Lehetőleg ne plagizáljunk. Ha megtesszük, és rajtakapnak bennünket a "cikkünk" publikálódása után 10 perccel, ne úgy oldjuk meg a problémát, hogy kitöröljük a plagizálás tényére vonatkozó kommenteket.

Mindezek bekövetkezte után azonban ne lepődjünk meg a további események furcsa sorozatán

Update 2005. jún. 01. 00:40: szolgálati közlemény: a Haszprus überblog szerkesztősége nem érzi felelősnek magát a "további események furcsa sorozatáért", sőt, szerinte nemcsak nem felelős értük, hanem nem is hozható kellő mértékig összefüggésbe velük. És amúgy is eredetileg teljesen más eseményekre gondolt.

Update 2005. jún. 04. 15:53: A témát pedig remélem nem lesz szükséges folytatni.
Haszprus

Mailbox.hu howto

©   Haszprus   |   howto hwsw
Ne használjatok mailboxot, egy rakás szar. De komolyan. Nulla rendelkezésreállás.

Howto (step by step for lamz0rz)

  1. döntsetek valami más mailszolgáltató mellett, pl. gmail
  2. mailbox webfelületén állítsátok be h az összes levelet oda forwardolja
  3. ne feledjétek visszaigazolni hogy a cím ahova mennek a levelek, valóban a te tulajdonodban áll
  4. a mailboxos címeteket feledjétek el örökre