fejlesztés - 2005 - 64 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Csak címeket

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na amíg ti jót (vagy kevésbé jót) buliztok, addig én behegesztettem egy új archívum feature-t. Ezentúl az archívum képes csak címeket megjeleníteni teljes bejegyzések helyett. Természetesen kategóriára és időpontra szűkítve. Nem tökéletes még a dolog, mert a hónapnevek helyett az adott hónap beli legfrissebb bejegyzés dátumát írja ki, de ennek megoldása egy későbbi fejlesztés tárgyát képezi.

Haszprus

A filmfika vége

©   Haszprus   |   fejlesztés film

Film kategóriájú bejegyzéseket a továbbiakban nem lehet regisztráció nélkül kommentálni. A tököm tele van azzal a stílussal, amelyben egyesek elpanaszolják, hogy nem értenek egyet valamely filmről alkotott véleményemmel.

Filmekhez nem szólhatsz regisztrálatlanul, mert meguntam a névtelen mocskolódásokat. Minden filmről a véleményemet írom le. Lehet hogy nekem nem tetszik egy film, neked meg igen. És akkor mi van?

A másik újdonság, hogy most már csak akkor értesülök arról, hogy van engedélyezendő hozzászólás, ha közűlük legalább egy az az előző nap keletkezett. Így tehát éjjel 0 és 1 óra között általában lesz 1-2 frissen megjelenő komment a blogon, ill. ekkor dől el hogy mi az, ami megjelenhet, és mi az, amit nyomdafestéket nem tűrő mivolta miatt legfeljebb az adatbázisszerver szorgos rutinjai olvasgathatnak a továbbiakban.

Egyébként jelenleg engedélyezéskor megmarad a hozzászólás eredeti időpontja, ami azt jelenti, hogy esetleg észrevétlenül beolvad a régi kommentek közé. Mi lenne a helyes, megtartani a régi időpontot, vagy újradátumozni a megjelenés időpontjának megfelelően?

Update 2005. dec. 29. 16:45: az időpont update-elődni fog.

Haszprus

Google világuralom

©   Haszprus   |   amazon bme fejlesztés google hwsw idézet reklám történelem

Az elmúlt 1-2 hétben rexoc házi dolgozatom, ill. egy netmédia órán ajánlott cikk, a szgkulton ajánlott epic 2015 flash, vmint saját utánaolvasásaim kapcsán elég érdekes dolgokat tudtam meg a Google-ről. Sajnos nincs időm jobban kifejteni, mert ebben a percben már a bme-n kéne legyek. Nem kispályázik a cég, érdekes ami a terveiben szerepel. Mi pedig csak használjuk a szolgáltatásaikat, egyre többet, mint a birkák/zombik, kinek hogy tetszik.

Ők egyre többet tudnak rólunk, és egyre jobban beleavatkozhatnak abba, hogy mit látunk a neten, mire költjük a pénzünket. A Google kb. összes létező szolgáltatása (google, web accelerator, toolbar, gmail, history, analytics, orkut) a személyes adataink birtoklását eredményezi számukra, és gőzerővel fejlesztik azokat a technológiákat, amivel ezeket az adatainkat fel is tudják dolgozni. Mesterséges intelligencia iszonyat keményen befigyel. Tartalomosztályozás. Google newst ha látta már valaki, vagy pl. a Google movie reviewst. Ez utóbbi mintapéldája: rákeresel google-ben arra, hogy movie: jim carrey, és megkapod jim carrey szereplésével készült filmeket, osztályozva egy ötös skálán, amit a google az alapján készít, hogy a weben talált mondjuk 100 reviewban mégis miket írnak róla. Tehát nem számok átlagolása, hanem emberi nyelven írt értékelések számszerű adattá átalakítása történik. Párosítsátok ezt az imént felsorolt privacy-érzékeny szolgáltatásokkal.

A Gmailnél azután is megmaradnak a leveleid, miután letörlöd őket, vagy megszűnteted a Google Accountodat.

Haszprus

Komment: waiting (3)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ez a script maga az isten, de komolyan, szobrot kéne emeljek magamnak a megírásáért. Jessz. Aktívan működött, amíg békésen sörözgettem

Magát a kommentet nem közlöm le, de szemlézek belőle pár szót, íme:
(parental advisory explicit content)

  • gyökér
  • anarhista
  • köcsög
  • fosom le
  • hülyíthetsz
  • baromság
  • fasz
  • rohadtúl
  • faszt
  • kurva
  • alkoholista
  • geci
  • pusztúlnál

Szóval ilyen emberek járnak szabadlábon, netközelben Nem rossz szókincs az első bemutatkozó kommentben Figyeljük meg némely szavak helyesírását is. Az illető regisztrált egy felhasználói nevet is (ami akár a fenti listába is kerülhetne) de legnagyobb sajnálatomra elvitte a cica, kezicsókolom.

Haszprus

Komment: waiting (2)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na, van már mindenféle script az idióta kommentek publikumtól való távoltartására, igazán elégedett vagyok most, szevasztok Ezzel remélhetőleg a kommentek alapvetően minőségileg feljavulnak, mivel ha nincs hülye nyitókomment akkor nincs rá érkező válasz sem, aminek nálam általában az volt a következménye, hogy mivel az értelmes választ nem akartam kimoderálni, így a hülye komment is bennmaradt. Jessz. És ircbot rulez. Jeah. Tetszikérteni, csókolom? Sunshine, happyness, végül alvás. Mert rendnek kell lennie blablaföldön, szevasztok.

Update 02:32: na még akinek nincs 3 jóváhagyott hozzászólása a kommentjét megelőző napig bezárólag, annak is waitingbe megy a kommentje, akármennyi ideje is regisztrált, ezzel kizárom az előre regisztrált aztán 1 hét múlva majd jól odaszóló júzereket is. Bár ilyenből nem sok van.

Ha bármi problémát (bugot) észleltek a kommentálással kapcsolatban, szóljatok.

Haszprus

Komment: waiting

©   Haszprus   |   fejlesztés
Úgy alakult hogy végülis megoldottam, hogy a regisztrálatlan, ill. egy hétnél frissebben regisztrált júzerek kommentjei először waiting státuszba kerülnek, aztán vagy jóváhagyom a kommentet, vagy nem. Köszönhetően az "értelmiség" elszánt jelenlétének.
Haszprus

Sok az offtopikoló és a hülye

©   Haszprus   |   fejlesztés

Kezd komoly teher lenni hogy a google-ön keresztül minden hülye idetalál. Természetesen nem teszek a google ellen semmit, miután nyilván értelmes emberek is azon keresztül jutnak ide. De megfordult a fejemben valami olyan hogy mondjuk csak egy hétnél régebbi regisztrációval lehessen kommentelni, stb. Sajna ez visszavetné a site forgalmát. So what? Hát nemtom, így is hozzáállhatnék.

Az ember ha egy fórumban fasságokat olvas, akkor nem jár oda vissza. De ha a saját írásai alatt kénytelen állandóan marhaságokba ütközni, az nem emeli a kedvét.

Ps. ne vedd magadra, úgyse rád gondolok

Update 2005. okt. 28. 01:06: első lépésként az oldalnak csökkentem az olah actionre vonatkozó rankingjét, ezzel a keresőszóval javarészt valszeg nem az értelmiség talál ide

Haszprus

Kommentértesítő

©   Haszprus   |   fejlesztés
Eddig minden kommentről értesítést kaptam emailben. Ma eddig 37 komment érkezett a blogra, legalábbis ennyi a kimoderálatlan kommentek száma Namost ez sok, viszont moderációs okokból továbbra is rajta akarom tartani a mailkliensem a blogon, úgyhogy a továbbiakban emailt kapok azon kommentekről melyek feladói 14 naposnál újabbak, vagy nem is regisztráltak.
Haszprus

RSS for infosite

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyébként meg javasoltam, hogy az új infosite-hoz legyen rss feed. Kétféle megoldási variációt tartok elképzelhetőnek. A legtutibb az lenne, ha a személyre szabott tantárgylistának megfelelően egy darab, személyre szóló rss-re fizethetnék elő. Ehhez kell egy kis programozás, bár szerintem marha egyszerű, és egy apró fokkal jobban terheli a szervert. (Íllítólag terhelési problémáik vannak.) A második verzió, hogy egyszerűen minden tárgyhoz külön rss. Ezt leprogramozni alig áll valamiből.

Persze tény, hogy mindez jelentősen megnövelné az infosite terhelését.

Haszprus

Apróbb változtatások

©   Haszprus   |   fejlesztés

Friss témáknak és üzenőfalnak csökkentettem az alsó limitjét 4-ről 3 napra. A menüben a 13 hónapnál régebbi elemek alapból nem jelennek meg, csak ha az archívumlista fölé viszitek a kurzort. Csökkentettem az üzenőfal limitjét 30-ról 25 kommentre a főoldalon.

Megnéztem az utolsó 7 nap látogatóinál, hogy általában hány napokat állítanak be a különböző UI részekhez, és azt tapasztaltam, hogy először is örvendetesen sokan használják ezeket a testreszabási lehetőségeket, másodszor számomra egészen perverznek tűnő módon sokan 60 napot állítanak be az üzenőfalnak, vagy a friss témáknak, vagy magának a főoldalnak. Fura, mert 60 nap az kurvasok (főleg hogy a dolog {60, bejegyzéssel rendelkező} napot, nem pedig {aktuális dátum - 60} napot választ ki), és ezek az olvasóim eléggé visszatérő látogatók ráadásul (pár naponta olvasnak).

Miért hát a 60 nap? Nekem momentán nem fáj, csak nem értem. Ha gondoljátok, írjátok meg. Egyébként sokszor gondolkodtam rajta hogy a 60 napot kiveszem a menüből, mert minek, meg amúgy is csak fölösleges szerverterhelés, de most hogy látom, hogy ennyien használjátok, nyilván bennehagyom.

Haszprus

Üzenőfal archívum

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nesztek most már van üzenőfal archívum. Befektetett meló: kb. 20 karakter legépelése

Valamint megemeltem a falon a limitet 320-ról 640 karakterre.

A menü-táblák címeit linkké tettem az archívumokra. Komment-archívum, szavazás-archívum, linkbár archívum, üzenőfal archívum.

Haszprus

Két éves a blog

©   Haszprus   |   fejlesztés
Újabb év eltelt, tegnap volt
két éves a blog

Hogy az utóbbi évben bekövetkezett temérdek változásból a számomra legfontosabbakat kiemeljem

  • utólag átszerkeszthetők a kommentek
  • bejegyzéscímek
  • bejegyzéskategóriák
  • ritkább bejegyzések
Haszprus

Sidebar átrendezés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Blogszélesítés, új sidebar elrendezés, három hasáb. A cucc 1024-től fölfelé élvezhető, és ha véglegesen úgy döntök hogy ez egy értelmes elrendezés, akkor opcionálisan állítható lesz a régi 770 pixeles, és az új 970 pixeles design között. (Azt még nem tudom, melyik legyen a default, és csak cookie szintű legyen a dolog, vagy eltárolódjon-e a júzer profiljában is, hogy melyiket használja.)

Kérem a véleményeteket az új elrendezésről, ami pár napig biztosan ilyen marad.

Akinél szarul jelenik meg, vagy sehogy se, az nyomjon egy alapos refresht.

Update 2005. szep. 22. 17:41: na és most milyen?

Haszprus

Történelmi kategória

©   Haszprus   |   fejlesztés

Létrehoztam a "történelmi" kategóriát a bejegyzések egy része számára. Ez nem olyan kategória, mint a többi, ugyanis nem tematikai jellegű, hanem fontossági. Ezért majd később lehet hogy megoldom, hogy az archívumban a "történelmi" ne OR hanem AND kapcsolatba kerüljön a többi kategóriával. De ez még a jövő zenéje, amolyan feature request saját magammal szemben.

Ja, és rögtön be is népesítettem visszamenőleg egészen a blog megszületéséig. Kibaszott nagy meló volt (3-4 óra).

Mik kerülnek a történelmi aka lényegesebb bejegyzések kategóriába? Azok a bejegyzések,

  • amik jól jellemzik az adott időszak-beli szokásaimat (nem feltétlen különlegességek),
  • amik valamilyen eventről (találkozó, buli, túra, stb.) szólnak
  • amik valamilyen változást jelentenek számomra a mindennapokban (akár pl. új cuccok)
Haszprus

50 recent visitors

©   Haszprus   |   fejlesztés
A recent_visitors függvényem jelenleg 50 névvel tér vissza (regisztrált bejelentkezett felhasználók, akik az elmúlt 4 napban (értsd: ma+megelőző 3 nap) látogatást tettek a blogon). Kb. fél éve még 20 körül mozgott ez a szám. Pedig jóideje már a népszerűbb, lap.hu-ról belinkelt képgalériáimhoz nem is szükséges regisztráció. Estig valszeg még nőni fog az 50-es szám. Csökkenni nem, mivel éjféltől nézi a lekérdezés.

Update 23:56: 54-re felmászott.
Haszprus

Film és színésztársítási irányelvek

©   Haszprus   |   fejlesztés film
Hogy a blogomon mi alapján társítok színészhez megemlítendő filmet, arra vonatkozólag még nincs szabályzatom vagy irányelvem. Mindjárt lesz. Asszem két bejegyzésben csináltam ilyet, egyelőre, de lehet hogy mostantól gyakrabban fogom ezt alkalmazni. Meglátjuk. Attól függ, jó színésznek tartom-e őket és szerepeltek-e olyan filmben, amit megemlítendőnek tartok. Legutóbb most Christopher Walken kapcsán kerültem azonban gondolkodóba, mert számos általam jónak vélt filmben tűnt fel, vagy ha nem, hát mindig elég jó szerepeket játszott, szintén jól. Lehet hogy olyan filmeket írok, amikben én megismertem az adott szereplőt, vagy amitől fogva jó színésznek tartom, vagy az első olyan filmjét ami szerintem jó volt, még ha nem is feltétlen neki köszönhető a siker. De az is lehet, hogy valami recent kasszasikert biggyesztek hozzá. Nem tudom előre, nem ígérek semmit. Ha valaki nem ért egyet a színészhez megemlített filmmel, egész nyugodtan jelezheti, bár erős a valószínűsége, hogy a döntésemet nem véletlenül hoztam meg úgy, ahogy. Ha nem említek színészt, vagy kapcsolódó filmet, annak nem feltétlen van különösebb oka.

Update 05:20: az imdb ahogy elnézem, pl. azt a filmet említi meg a színész repertoárjából, amelyik a legjobb ratinget kapta. Rákerestem egy-két névre és általában én nem azt a filmet társítanám hozzájuk, amit ezzel a módszerrel kapunk.
Haszprus

Kereső tuning

©   Haszprus   |   fejlesztés
Végre a kereső keres a címekben is és az ékezet-bugot is javítottam.

Csinálhatnék egy egyszerűen ratingelt keresőt ahol pl. előrébb lennének azok a találatok, melyek a címben találták a megadott szót. De asszem nem csinálok ilyet, bár megvalósítani elég egyszerű lenne.
Haszprus

Kommentszerkesztés mostantól, blog 2.2

©   Haszprus   |   blog fejlesztés történelem version history
Ez egy marhanagy horderejű változás a blog életében, mostantól át lehet szerkeszteni a kommenteket két órán át a beküldésüktől számítva, azzal a feltétellel, hogy tiéd az utolsó komment. Ez a látszatfeltétel. A belső feltétel valójában az, hogy max 3 órás legyen a komment, annak nem kell teljesülnie, hogy tiéd legyen az utolsó, máskülönben problémás lenne az ügy.

Egyébként legkevésbé sem hasonlít a rendszer erre, mivel nincs külön kommentszerkesztő oldal, nincs editing státusz, egyszerűen ha beküldesz egy hozzászólást, akkor 2 órán át a komment formban ott lesz még a hozzászólásod és bármikor kattinthatsz az átszerkesztem gombra, a változások rögtön iktatva lesznek.

Update 02:05: blog 2.1 -> 2.2

Nem gondoltam ebbe eddig bele de mellékhatásként most már nem lesz olyan hogy egy user több kommentet ír közvetlen egymás alá, mert nem tud Legalábbis 2 órán belül. Ez is jó, számos okból.

Természetesen csak bejelentkezett userek tudják a kommentjeiket átszerkeszteni.

Haszprus

Kommentszerkesztés nemsoká

©   Haszprus   |   fejlesztés
Valami ilyesmi lesz majd a kommentszerkesztő stuff. Az ábrán nincs minden rajta, pár változó stb lekezelése triviális (számomra).


Sosem szoktam saját fejlesztéseimhez ábrákat kreálni stb, viszont tény hogy egy ilyen lerögzítésekor az ember jobban átgondolja hogy mi hogy lesz. Eredetileg egy doksiba kezdtem rögzíteni a gondolataimat, de rájöttem hogy a mondatok helyett áttekinthetőbb lesz egy állapotdiagram.
Haszprus

Blogkomment-kereső

©   Haszprus   |   fejlesztés
Küldtem 9 embernek emailt azzal a kérdéssel, hogy szerinte milyen legyen a kommentekben való keresés.

Ami a válaszokban elhangzott
  • A találati oldalon a komment-beli találat szövegkörnyezete szerepeljen, plusz a bejegyzés címe, esetleg annak is néhány első mondata.
  • A felhasználók szerinti szűkítés helyett lehet hogy elég lenne az az opció is, hogy "keresés csak saját kommentjeimben". Ez programozásilag nem jelentene könnyebbséget, az UI lenne áttekinthetőbb tőle. Vagy még az se. Lehet hogy opcióként kellene felkínálni ezt hogy ne kelljen beírjuk a saját nevünket.
  • Van aki szerint a felhasználó ill. kategóriák szerinti szűkítés túl bonyolulttá tenné a dolgot.
  • Dátumintervallum szerinti keresés. Ezt szerintem úgy kéne, ahogy a gmail teszi.
  • "Szerintem olyan kéne, hogy user és téma szerint is lehessen ne csak szűkíteni, hanem és/vagy típusú feltételeket megadni. Ugyanez vonatkozhatna időbeli paraméterekre, valamint a maximális találati számra. Mint az advanced keresés a google-ban." Hát igen ez lenne az optimális Lehet hogy még azt is megcsinálom talán hogy a szűkítések ugyanúgy paraméterként is megadhatóak legyenek mint pl. google-ben az hogy site:hu, stb.
Haszprus

Admin szétválasztás

©   Haszprus   |   fejlesztés
A nyáron szétválasztom az admin felületet. Lesz egy bejegyzésíró és egy statisztikai rész. Ez utóbbi nem realtime frissítésű lesz, hanem mondjuk naponta frissülő. Hogy ne nézegessem állandóan.
Haszprus

Lassacskán rekord

©   Haszprus   |   fejlesztés
Na még három látogató hiányzik a rekordhoz. Feljövök icq-ra mert olyankor páran megnézik a blogomat

Update 23:48: A webstats szerint messze nincs rekord, a statgép szerint viszont már van.
Haszprus

Hogyan ne offtopicoljunk

©   Haszprus   |   fejlesztés howto
Én viszonylag jól bírom az offtopikolást, egy kezemen számolható (mégpedig unárisan) hogy hányszor szóltam a blogomon azért mert valaki offtopikol (most 2 jut eszembe). De mostanság ez a trendi. Ellenben nemcsak a trendek követése miatt, hanem a megnövekedett hozzászólásszám miatt is elmondom, hogy ha a blogomon kvázi egy threadet akarna valaki indítani, akkor azt legyen szíves abban a topicban (bejegyzésnél) indítani, amelyikhez legalább illeszkedne a leendő thread.

A konkrét példa ami miatt ezt most írom: Opréről szóló bejegyzésnél feltegyünk-e leendő bme-sként olyan kérdést, hogy mikről tanulunk a bme-n úgy általánosságban? Ne. Tegyük fel ezt olyan topicban, ami úgy a tárgyakkal kicsit általánosabban foglalkozik. Például minden félév elején összeállítom a félévi órarendemet. Ezekhez a bejegyzésekhez passzol egy ilyen kérdés és ott vígan el lehet diskurálni a tárgyakról általánosságban akár többtíz hozzászóláson keresztül is.

Köszönöm a figyelmet.

Ps. amúgy semmi gáz az offtopikolással általában, csak ha egy olyan kérdést teszünk fel amivel kapcsolatban tényleg számos hozzászólást várunk, akkor azt ne egy arra alkalmatlan helyen… Szóval általában offtopikoljatok bátran.
Haszprus

Goldenblog

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw
Két megjegyzés a goldenbloggal kapcsolatban.
  1. A versenykiírásban 5 féle blogértékelési szempont van, s ezek közül csak egyik a tartalom. (Sejthetitek, mire gondolok.) (De ha mégsem: én benyomtam volna a blogomat a technikai megoldásai miatt mert a magyar mezőnyben én még sosem találkoztam ennyi - legkevésbé sem fölösleges (kivéve talán a ghetto scriptet) - feature-t felsorakoztató bloggal.)
  2. Mit keres a top100 blogban egy portál? Konkrétan a weblabor. Ennyi erővel bazzeg az index meg az origo vagy a hvg is ott lehetne a top100 blog között, no komment.
A weblaborral semmi bajom, azzal van bajom hogy manapság akármilyen website = blog. Ugyanígy mit keres a blogringben a snapsoid? A blog definíciója számomra az, hogy webnapló. (Ld. weblog) Ebbe rohadtul nem fér bele a két site közül egyik sem. A weblabort ugyan mi teszi naplóvá?

Mielőtt valaki azzal jönne hogy de a weblabor az igenis tematikus blog. Nem. Egy tematikus blog az lenne ha nyitnék egy Haszprus bme überblogot ahol kizárólag a bme-s élményeimről írnék. Igen. A történésekről. Mert azt lehet naplózni. Történéseket. De állandó tények lerögzítését, cikkeket, teszteket hogy a halálba lehetne már naplónak nevezni?
Haszprus

Az überblog kielemzése kielemezve

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azt mondtam, hogy reagálok majd valamikor Cséfi elemzésére a blogomat illetően. Na nézzük miket írt, aztán hogy mi a véleményem. Ha nem tévedek, három bekezdését kihagytam mert vagy nem ütközik vele a véleményem, vagy nem tudok mit hozzáfűzni
Gondosan felhívja az olvasó figyelmét, hogy az a dátum bizony tegnap, tegnapelőtt volt, szinte már csak a hozzászólásoknál hiányolom ezt a fölösleges, ám programozástechnikailag kétségtelenül látványos fícsört.
A dolog legkevésbé sem haszontalan, segítségével az olvasó a dátumok komparálása, sőt az aktuális dátum ismerete nélkül tudhatja, ha egy bejegyzés friss, ropogós.
Van ám azonban ennél sokkal bosszantóbb tulajdonsága a blogjának: rengeteg sok tantárgyáról ír, használ benne idegen nyelvű kifejezéseket, rövidítéseket, de ez nem is lenne baj, ha nem magyarázná meg acronym vagy abbr tagokkal mindegyiket. Iszonyat gusztustalan látvány az a rengeteg aláhúzott szó.
Ez egy jogos észrevétel, mely egykor nekem is szúrta a szememet, azonban a megvalósítása annak hogy mondjuk bejegyzésenként csak egy előfordulás legyen aláhúzva, némiképp (lényegesen) bonyolultabb. Egyszer lehet hogy majd megcsinálom, egyelőre a kritikának engedve halványabbra vettem az aláhúzásokat.
Roppant ügyes például a Random témák kiemelése az oldalsávban. De minek. A blogger annak örüljön, hogy a friss bejegyzéseit olvassák, a régiekre meg majd ráakadnak a keresőkben. Ha valóban érdekesek, akkor még visszatérő látogatót is szerezhetnek, de a tényleg visszatérő látogatók nem fognak odaklikkelni.
A mai napon nem tudom hogy hogy néz ki a statisztika, és lusta is vagyok megnézni, minden esetre a kritika készítésének napján a friss témákon keresztül 53 lapletöltés keletkezett, a random témákon át pedig 78, ami azt hiszem, kellően jól mutatja, hogy a dolog nem fölösleges.

Aki blogot látogat, az valószínűleg az idejét akarja ezzel tölteni, ehhez jól hozzásegíthetik a random témák, mint ahogy azt Hardhat is panaszolta nemrég
Kommentek, üzenőfal, privát üzenetek - sok-sok látványos lehetőség, de ennyi tökéletesen fölösleges, ismét csak a blogmotor készítőjének látványos ügyességét bizonyítja. Egy blog nem arra való, hogy felhasználói egymásnak privátban üzengessenek, arra ott az e-mail. Az offtopicolásra az üzenőfal kiváló lehetőség, ezt szerencsére sikerült a dizájnba illően integrálnia az oldalba.
Szerencsére nem volt nagy ügy a designba integrálás, tekintve hogy az egész blogot és így az üzenőfalat is én fejlesztettem

Ja és itt megjegyezném hogy számomra a blogomban az engine fejlesztése minimum olyan fontos, mint a bejegyzések írása. Az én blogom nem feltétlen a bejegyzések írására jött létre - hiszen ezt megtehettem volna a freeblogon -, hanem saját technológiai játszóteremként szolgál, melybe a kontentet szerencsére többedmagammal generálom (ld. látogatók), ám mégis én határozhatom meg a fő irányzatot.

A komment nagyjából majd' minden blognak részét képezi, ezért nem érzem szükségesnek a jelenlétüknek megindoklását.

A privát üzenőrendszer eredeti célja viszont az volt, hogy a saját látogatóimnak üzenhessek olymódon, hogy ne feltétlen kelljen előbb megtudakolnom az email címüket. Írhatok bármely regisztrált felhasználónak anélkül hogy el kellene kérnem tőle bármilyen adatot. Az más kérdés, hogy ezen keresztül a felhasználók is valóban üzengethetnek egymásnak, és hogy a privmsg rendszer az eredeti célt szolgálónak jelentősen túlfejlesztett változata. Jelenléte semmiképp nem hátrányos, a felhasználók nem érezhetik úgy, hogy emailben zaklatom őket mondjuk azzal, hogy küldjenek avatart
Na igen, táblázatos szerkezet, nem is ez a legnagyobb gond, ez pusztán csak egy-két év elmaradás a trendtől. Sokkal inkább a rengeteg cellpadding, amit nyugodtan megadhatott volna a stíluslapjában is.
Nemtom mennyi cellpadding volt, az utóbbi időben szerintem kevesebb, mióta rájöttem hogy ez egy valóban css-be tehető paraméter, a cellspacing viszont asszem nem. (Tévedek?) Minden esetre azóta már nem is táblázatos a design.
Haszprus

Anal korrep helyzetjelentés + the überblog is back

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

Hétfőn volt egy anal2 korrep by Carl0s [részt vett még MikZol + vmi negyedik gyerek], aminek tegnap átnéztem az anyagát. Hasznos volt, megtanultam körintegrálni. A tegnapi algel vizsgára nem mentem el, majd jövő héten az anallal egy napon. Húzós lesz. Ma reggel volt egy anal korrep többes integrálokból [ahol részt vett még Orca] de a srác aki azt bevállalta, elég pofátlan módon kb. lószart se értett az egészhez (nem baráti alapú korrep volt, mert úgy simán elmenne). Utána tartottam körintegrálból egy kis magánkorrepet, ha már egyszer megértettem

1 óra szünet, délután újabb 3 óra korrep [= gyorstalpaló] a hétfői csapattal. Nem volt rossz, bár a Laurent sor nem igazán esett még le, tekintve hogy magával a sorfejtéssel bajom van, és lusta is vagyok átnézni. Na mindegy így ma eddig 6,5 óra analnál járunk ami elég tekintélyes mennyiség

Még mindig hiányzik pár ismeret gimiből

Azt gondoltam, időnként vissza rakom az admin felületet és benyögök pár szót, hogy örüljetek, szóval a blog mostantól nyitva van, bár nem fogok túl gyakran postolni még így se.

Igazából frankó lenne teljes féléveket ilyen gyorstalpalókkal vagy ha úgy tetszik, szintfelhozókkal teletűzdelni, mert marha hasznosak, lényegében két nap alatt megtanulja az ember azt amit itthon három félév alatt se

Ja egyébként a szaromból következően szeptemberben mehetek digit szigorlatra és ha minden jól alakul akkor még a másik két szig is a nyakamba hullik.

Haszprus

Don't open before 16/06/2005 01/07/2005

©   Haszprus   |   bme fejlesztés life
Tanulnom kell. Ideiglenesen letörlöm a szerverről az admin felületet. Terveim szerint kb. június 16-ig nem írok semmit, utána meglátjuk.

Eddig 2,5 hét alatt összesen 28 órát készültem, ami botrányosan kevés. Analízisem csütörtökön lesz, gyakorlatilag két napom van rá felkészülni, mert eddig egész nap a blog statisztikáját néztem, meg más blogokat. Ez utóbbival nem tudok mit kezdeni. Az admin felület eltávolítása egy olyan jelzés értékű dolog, amiből értenem kell.

Ne legyetek netfüggők, azt mondom.

A kommentelési lehetőségemet meghagyom, 24 óránként hét három kommentet írhatok. Az új bejegyzések hiányában ez feltehetően bőven sok lesz.

Szevasztok.

Ps. magamat ismerve nem kizárt ofkorsz hogy már néhány óra múlva újra felrakom az admin felületet de azért próbálom nem megtenni

update 2005.06.11. 00:20 a nyitási dátumot július 1-re módosítom.
Haszprus

RSS változtatások

©   Haszprus   |   fejlesztés
Most már három RSS feed van.
  • bejegyzések kommentszámlálóval
  • bejegyzések kommentszámláló nélkül
  • kommentek
Ez utóbbi ráadásul átalakult, mert nem 24 órányi kommentet ír ki, hanem az utolsó 20 db-ot. Az rss_xml.php-t töröltem.

Az átalakítás oka az, hogy aki nem akarja, azt ne zargassa az rss readere az újabb kommentekkel, kizárólag a bejegyzésekre szorítkozhasson. A 20-as statikus kommentlimit oka szintén az, hogy ne tűnjön frissültnek a blog, ha egyszer nem frissült, csak kiesett egy komment a 24 órás limitből.
Haszprus

Látogatottsági rekord - 257

©   Haszprus   |   fejlesztés
Egyébként 210-ről 257-re nőtt szerdán a látogatottsági rekord. Thats sweet. Lassan el kéne kezdeni tanulni a 8 órai elektro vizsgára. Esetleg. Hogy én mekkora függő vagyok bazz.
Haszprus

Régi postok is kommentelhetők

©   Haszprus   |   fejlesztés idézet rss

Kicsit régi a post, de azért beszólok

Aewyn)

Nos, mivel van itt friss témák a menüben, sőt, még komment rss feed is, ezért a Haszprus überblogon nem okoz problémát, ha valaki régi bejegyzéshez kommentel. Sőt. Bátran, tessék csak! Nem vész kárba, mivel mindenki rá fog találni.

Update 03:32: a régi kontent is kontent, úgyhogy mostantól a menüben mindig látható lesz 5 darab random link régebbi, de csakis kommentált bejegyzésre. Érdekes visszaolvasgatni a régi dolgokat. Persze ez az én blogom, én életem, én dolgaim, szóval lehet hogy azért Például így jutottam most az izomsorvadásos, sültcsirkés lapra.

Haszprus

Blog 2.1 - regisztrálatlan kommentelés

©   Haszprus   |   blog fejlesztés történelem version history
A blogon tegnaptól lehet regisztráció nélkül is hozzászólni az egyes bejegyzéseimhez, illetve ha nem vagy bejelentkezve, de regisztrált vagy, a kommentbox alatt rögtön meg is adhatod a belépési adataidat, így a komment a nevedre kerül és be is lépsz. A regisztrált júzerek nevei ofkorsz védve vannak a regisztrálatlan felhasználás elől.
Haszprus

A Haszprus überblog új ruhája

©   Haszprus   |   fejlesztés
Különben készül a Haszprus überblog Firefoxra kihegyezett új designja (értsd ez alatt: már használ egy feature-t ami IE-ben nincs). Az más kérdés, hogy mikor fejezem be. Valszeg soká, senki ne számítson rá mostanában. A design erősen hajaz a priv naplóméra.

Félreértések elkerülése végett az oldal tökéletesen használható IE-ben is, bug nem jelentkezik. Konkrétan egy átlátszó png használatáról van szó.

A cucc tableless, gondolom van aki erre élvez, szal azér mondom
Haszprus

RSS feed for ya

©   Haszprus   |   fejlesztés rss
No kreáltam RSS 2.0 szabványnak megfelelő feedet azoknak, akik intravénásan akarják az überblogot magukévá tenni.

Update 23:06: legyen a kommenteknek rss feed? úgy gondoltam hogy itt a jobb oldali menüben levő friss témák részt benyomnám rss-be, használhatóbbnak ítélem meg, mint azt hogy felsorolom a legújabb kommenteket. Bár az is egy megoldás, de én nem szeretem (mert a legtöbb komment értelmezhetetlen a szövegkörnyezet nélkül, arra meg nem emléxem fejből). Hogy vagytok ezzel?

Haszprus

XML, XSL phase 2

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Tovább fejlesztettem az offline naplóm xml/xsl megoldásait, megtanultam egy-két dolgot, és aszondom, kúúrvajó ez a nyelv! Jeah!

Végre tudok php/mysql szerver nélkül a saját gépemen dinamikus tartalmakat létrehozni, ahol nem kell a tartalomszerkesztéshez egy rakás html kódot írogatni, illetve a lap több részét frissíteni ahhoz, hogy mindenütt up-to-date legyen a cucc. Pl. linkes tartalomjegyzék automatikusan a lap tetején, meg hasonlók.

Haszprus

XML, XSLT

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Ítraktam az offline naplómat xml/xslt-be. Mekkora atom ez a technológia, de komolyan, tökyó. Eddig nem ismerkedtem vele, de valószínűleg nyáron belevetem magam. Mert gondolom nemcsak annyit tud, mint amennyit most megismertem belőle. Kliens-oldali sorting meg mindenféle. Egyelőre azt nem találtam meg, és időhiányban most nem is tudok ezzel pöcsölni, hogy az xslt-ben pl. két html tag között miért nem hagyja meg a szóközt (pl. két egymást követő link között... elég tré). Ha tudod, írd meg nekem, plz, thx.

Ja a másik tré dolog amire nem találtam megoldást és gyanítom hogy nem is lesz: ha az xml alapú weblapon kattintok egy linkre, majd nyomok egy vissza gombot (tehát visszamegyek az xml-re), akkor sajna a lap tetején találom magam, akárhol is volt a link

A harmadik tré dolog, hogy 5 perces research-öm alatt nem találtam megfelelő xml->html konverter progit, amivel egy megbízható, talán kellően időtálló formátumba tudnám zúzni a stuffos szigorkát. Ha ilyet ajánlanátok akkor plíz ne a google által elsőnek kidobott akármit, hanem olyat, amit ti magatok is kipróbáltatok és működőképes

Haszprus

Blog postüberlimiter

©   Haszprus   |   bme fejlesztés történelem
A megszokottnál jelentősen ritkábban fogok jelentkezni. Egy meglehetősen kiterjedt szabályrendszert kreáltam arra vonatkozólag, hogy mikor publikálhatok új bejegyzéseket (ez volt az oka, hogy hétfő óta nem írtam), és mikor érhetem el a blog júzerfelületét. A hozzászólásokról értesítő emaileket a mai nappal kezdődően letiltottam. Mindezek célja, hogy több időt tudjak fordítani azon dolgokra, amikre szükséges.

Azon felül hogy a hétnek számos napján hazaérkezésem után egyszerűen bealszom és így csonkítom saját időmet, sajnos irdatlan időmennyiséget b#szok el mindenféle dolgokra a monitor túloldalán is, ezek egyike a blog, a többit pedig nem áll módomban szabályokkal kontrollálni, marad tehát a bloglimitáció.

Tegnap Anal2 ZH2 volt, szerintem nem sikerült olyan rosszul, mint ahogy a ZH előtt gondoltam (persze majd csak jövő héten derül ki ténylegesen). Volt fony kiszh is, ahol a feladatot sikeresen megint félreértelmeztem, mint a másik két kiszh esetén is, kib#szottul idegesítő hogy az összes kiszh alapján lamzor vagyok, a nagyzh alapján pedig nem. Végül most depo zh-ról jövök, amire kőkemény 3 órát készültem a keddi konzultációval együtt, ennek megfelelő lesz a zh-eredmény is. Bár szerintem a prolog rész nem lett rossz, de mivel mindkét témából 40% kell, ezért a prologgal kitörölhetem.

Haszprus

Mire való ez az oldal?

©   Haszprus   |   fejlesztés
Ilyen privmsg-et kaptam a blogomon, a blogommal kapcsolatban:
Helló!most ne nézz hülyének, de fogalmam sincs, miért jöttem erre az oldalra, és bár lelkesen figyelek, nem tudok rájönni, h mégis mire való ez az oldal!?
Most így hirtelen nem tudnám kellően jól körülírni a dolgot, de valami alkotói (ld. saját blogmotor) és publicitásvággyal lehet összefüggésben.
Haszprus

Blog postlimiter

©   Haszprus   |   fejlesztés
Tudjátok limitálom a saját posztolási lehetőségeimet a blogon, most annyira berandomizáltam hogy melyik nap hányat posztolhatok hogy fogalmam sincs hogy is működik már a limitálás Random időközönkénti postolás várható

Update 00:34: úgy néz ki ma írhatok még egy másik postot is.

Update 00:39: ja és kivettem a blogomat meg az adminfelületet a Kedvencekből is hogy legalább ne b#sszon az ideg egész nap amikor a Kedvenceket 'legördítem', hogy váá blogolni kéne de nem lehet.
Haszprus

Blog

©   Haszprus   |   fejlesztés
Egy időben én is foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy több személyessé tegyem - írói oldalról - a blogomat. De az onnantól kezdve valami merőben más volna. Közszolgálathoz nincs kedvem, egy ideje.
Haszprus

Csak régi felhasználóknak

©   Haszprus   |   fejlesztés
Privacy okokból a következő kis szöveghez értelemszerűen társítható feature-t implementáltam a blogba:
Ezen bejegyzéshez tartozó kommenteket csak egy hónaposnál régebbi regisztrált felhasználó olvashatja.
Haszprus

Komment-egybeolvasztás (todo)

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azon gondolkodom régóta és tényleg meg kéne csinálni, csak nem ebben a félévben, bár nem egy bonyolult eljárás, szóval hogy ha egy adott topicban valaki rendelkezik az utolsó hozzászólással, és még valamit hozzászól, akkor egyszerűen egybe kéne olvasztani a két hozzászólást többféle okból. Egyrészt rövidebb lesz a komment oldal, ami mindig hasznos dolog, másrészt engem pl. idegesít hogy így csomagokban jön belőlem a mondandó és emiatt gyakorta 2-3 msg-ben mondom el amit akarok, egy helyett. Ilyenkor aztán sok esetben önmoderációt végzek, de ezt lehetne automatizálni a fenti módon.
Haszprus

RSS feed, admin megtagadás

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Szóval azért nem rss-ezek mert én abban a designban akarom látni a contentet, amibe a készítője beleálmodta. Tudom ez így még nem jó érv arra hogy nekem miért nincs rss feedem, de ha úgy alakítjuk, hogy azt akarom hogy abban a designban lássátok a contentet, amiben én megálmodtam, akkor már igen.

A blogot átraktam szorgalmi időszak üzemmódba, melynek következményeként az admin felülettől el vagyok tiltva a nap nagyrészében. Haszon: nem nézegetem egész álló nap a belső statisztikákat.

Haszprus

Elmaradozó blogfejlesztések

©   Haszprus   |   fejlesztés
Meg kellene csináljam már az üzenőfal archívumot és a hozzászólások közti keresési lehetőséget is, ám tekintve a köv. félévi terveimet, ez valszeg nem fog megtörténni július előtt.

Egyébiránt a blogom egy kész osztálytársam.hu-vá vált, itt az ember megtalálhatja régi és jelenlegi osztálytársait/évfolyamtársait egyaránt, néha olyanok közt alakulnak ki beszélgetések, akik az avataruk ellenére sem jönnek rá hogy ismerik egymást irl, sőt, már beszéltek is egymással, vagy akár ültek is egymás mellett. Igen, ilyenre is volt példa. A múlt héten is két régi osztálytárs lelt egymásra a blogomon.

Haszprus überblog experience
Haszprus

Látogatottság az egekben

©   Haszprus   |   fejlesztés
Ha a jan 5-i mediahack projectet nem számítjuk akkor tegnap mediahack project nélkül látogatottsági rekord volt. 180 egyedi elérés a WebStats szerint, 365 sites a belső webalizer szerint. Utóbbi egyébként is rekord, legalábbis augusztus óta (előtte nem volt webalizer).

Nem mondom, hogy nem örülök neki.

Lehet hogy a splash screennek köszönhető? (Az nem növeli a webstats semmiféle számlálóját egyébként mert nem volt kinn a splash screenen a webstats logó)

Egyébként idegesítő volt a splash screen?
Haszprus

PT Splash

©   Haszprus   |   fejlesztés
Na most már a Haszprus überblogját is megtámadta a splash mánia. Igazából a hónap egy korábbi részében is kísérleteztem egy PT splashscreen kirakásával, de végül nem, mert .htaccess-ben azt hiszem le van tiltva a DirectoryIndex megváltoztatása. Most ezt a problémát megkerültem némi php kóddal.


A splash screen ugye egy usability hiba.
Haszprus

Bloggertevékenység

©   Haszprus   |   fejlesztés life történelem

A blog kezdete óta

Megj. fenti adatok nem igazán állnak túl sok dologgal összefüggésben. A mennyiség nemcsak az életbeli események mennyiségének függvénye. Pl. év vége felé bevezettem egy napi 4 bejegyzéses bloglimitet, és a gépemet is többször kitiltottam a szobámból. Továbbá a régi bejegyzések kategóriái csak utólag lettek létrehozva, és a grafikonról lemaradt még jónéhány egyéb bejegyzés-kategória is, úgymint pl. life, hwsw, …