hwsw - 2003 december - 31 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Olyat teszek amire az elmúlt években nem volt ró…

©   Haszprus   |   hwsw
Olyat teszek amire az elmúlt években nem volt részemről precedens: ismét Mozillát (Mozilla Firebird 0.7) használok Internet Explorer helyett.

Aki ismer, az tudja, hogy ez mekkora U-turn nálamUpdate - semmi garancia hogy ennél is maradok. Már csak azért sem, mert van még egy-két dolog, ami zavar benne.
Haszprus

Na, szimpla Windows Paintben megnéztem amit…

©   Haszprus   |   hwsw
Na, szimpla Windows Paintben megnéztem amit Photoshopban nem tudtam, mert a Paint nem torzítja a színeket screenshotoláskor (letesztelve).

A blog logóban a három piros pötty színe Internet Explorer féle megjelenítésben: RGB(255,68,0). Míg az eredeti png fájlban ez RGB(255,80,0). Hmm. Ez gáz. Hogy lehet má másképpen lerenderelni egy képet, mint ahogy kéne?!
Haszprus

Tegnap este óta szar a blogom háttérszíne és…

©   Haszprus   |   hwsw
Tegnap este óta szar a blogom háttérszíne és nem szól senki? Irgumburgum.

Ez egyébként abból fakadt, hogy kísérleteztem egy picit a Mozillával. (Emlékeztető gyanánt meg a kevésbé informatikus beállítottságúaknak: ez egy alternatív* böngésző - * alternatív = nem Microsoft Internet Explorer, de úgy is mondhatnánk hogy nem a piacuraló böngésző

Megállapítottam több dolgot. Először is azt, hogy a Mozilla színhelyesen jeleníti meg a Haszprus blog logóját, míg az Internet Explorer nem. Azután azt, hogy ez lehet hogy mégsem így van, mert a Photoshop valami okból kifolyólag átszínezi a Windowsban készült screenshotot. Ítszínezi, mégpedig saját kedve szerint. Ezt bárki kipróbálhatja aki rendelkezik Photoshoppal:
  1. Photoshop elindít
  2. Printscreen gomb lenyom
  3. Ctrl + N [file - new - ok]
  4. Printscreen gomb lenyom
  5. Ctrl + V [edit - paste]
  6. while (kedved tartja) { goto #4; }
  7. Ellenőrizd a kép belső és a külső része közötti színeltérést az Eyedropper Toollal (I betű lenyomásával érjük el, pl.)
  8. Én megállapítottam hogy egy screenshot screenshotján egy RGB(128,128,128)-as színből RGB(138,138,138) lett. Ami – valljuk be – atomdurva eltérés.
Ezek után nem tudom eldönteni, hogy a Mozilla jelenítette-e meg helyesen a képet, vagy az Internet Explorer.
Haszprus

Eladtam három Compact Flash kártyámat. Egy 16-o…

©   Haszprus   |   hwsw
Eladtam három Compact Flash kártyámat. Egy 16-os, egy 128-as és egy 256 MB-ost. Maradt egy 256-os. Terveim szerint majd a nyári nyaralásra veszek újra egy 256-ost, vagy kölcsönkunyerálok, vagy akármi. Aztán megint eladom. Nekem 256-nál több memória kizárólag nagyobb túrákra vagy nyaralásokra szükséges, ezt direkt meg is néztem Total Commanderben.

Ergo ha ennyi memória ára nagyjából június környékén már olcsóbb lesz, mint amennyiért most eladtam ezeket használtan, akkor jól jártam. A memóriák közismert áresését tekintve ez nem lehetetlen. 256 MB CF ára 2003 januárjában: 22e Ft, bruttó. Igaz, arról nincs feljegyzésem, hogy ez nagyker vagy kisker ár. Minden esetre a jelenlegi nagyker ár bruttó 13275 Ft. A fenti 3 kártyát 17200 Ft-ért adtam el. Hogy ez most kinek volt jó üzlet, attól tekintsünk el, nem ez a lényeg, hanem hogy ebből a léből vajon mennyi CF lesz kihozható nyáron, vagy hogy mennyit kell hozzátenni [hozzá kell-e tenni egyáltalán] hogy egy 512-es CF-et vehessek. Kiváncsian várom.
Haszprus

Tettem Axelerónál 10 napja bejelentést, mérés…

©   Haszprus   |   hwsw
Tettem Axelerónál 10 napja bejelentést, méréssel alátámasztva, hogy 10KBps-sel lassabb a netem (ADSL 512) mint szokott. A válaszból idéznék egy olyat, amit rajtam kívül már más is megtapasztalt:
Az általunk garantált sebesség 128/64 kbit/s. Az Ön által tapasztalt érték jóval meghaladja a minimális sebességet, és nem tér el nagy mértékben a maximális sebességtõl.
Rulz. Elég röhely lenne ha az axelero 128/64kbps-en szolgáltatna, csupán mert a szerződés alapján megteheti, nem?
Haszprus

Visszatérek ahhoz, hogy a Photosigen pakolgassak…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Visszatérek ahhoz, hogy a Photosigen pakolgassak fel képeket. Utoljára x hónapja [fél éve? nemtom] tettem ilyet, és azóta bizony gyűlt egy csomó cucc amit fel lehet pakolni. Akit érdekelnek, itt megleli a Photosigre eddig felrakott képeimet. Sajnos Photosig account hiányában csak kisméretben tudja megtekinteni őket, account-szerzéshez pedig ma már perkálni kell, vagy ismerni kell valakit aki Premium Member a 'SIG-en. El is készítettem pár képet előre, hogy ne kelljen velük majd bajlódni. 3 naponta 1 képet tehetek fel, mivel csak Basic Member vagyok, még abból az időből, amikor nem volt fizetős a 'SIG.

Különben meg… Az új SIG egy rakat szar… A régi rendszer tetszett nekem, amikor ömlöttek a képekre a jelentéktelen, ám mégis jelentést magukban hordozó 'nice picture', 'very nice', stb. színvonalú 'kritikák'. Igazából ezek a 'kritikák' értékelésként funkcionáltak csupán, s ha egy képre sok érkezett belőlük (pozitív visszajelzésből), akkor legalább annyit leszűrhetett az alkotó, hogy egy jó képet készített. Az új SIG új szabályokat hozott, és meggátolta, hogy ilyen értékelések szülessenek. Minden kritika legyen komoly - ez volt az irányelv. Hosszú kritikákat kellett tehát írni, és a kritikák nagyrésze (lsd. 'nice pic') így kihalt. Ha választani lehet, akkor én inkább olvasom a képeimnél 70x különféleképpen megfogalmazva, hogy 'nice pic', minthogy nézzem az üres, kritikáknak fenntartott helyet, vagy a max 1-2 kritikát. Mert nem sok van belőlük az új lapon. Elcseszték.
Haszprus

Lehet hogy a Winamp 5 szép, de ha a Winamp 2.71…

©   Haszprus   |   hwsw
Lehet hogy a Winamp 5 szép, de ha a Winamp 2.71 feleannyi helyet foglal a képernyőmből amellett hogy _jobb_ funkcionalitást nyújt, akkor én a Winamp 2.71-et választom. Vagy legalábbis classic skint a Winamp 5-re. Mert kisebb, gyorsabb, és jobban olvasható az aktuálisan játszott szám címe. Egyébként a Nucleo nevű Winamp skint használom, kicsit feljavítva saját magam által (olvashatóbbá tettem a betűket azáltal hogy sötétítettem rajtuk). Ilyen.
Haszprus

Az új Winamp nem vágja a Natural Pro billentyűz…

©   Haszprus   |   hwsw
Az új Winamp nem vágja a Natural Pro billentyűzetem multimédia parancsait. Nemtom vajon belerakják-e előbb-utóbb. Ha nem, akkor visszatérek Winamp 2.71-re. Maybe. De lehet hogy nem. Egyelőre nem nagyon használom a Winamp 5 újításait, a némileg megváltozott playlistkezelés kivételével… Hmm most nézem van ilyen finomság, hogy Most played, meg ilyenek, a saját zenehallgatási szokásaim alapján. Asszem vannak jó dolgok a világon.
Haszprus

Ma meg kéne játszani azt hogy nem fekszem le egó…

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Ma meg kéne játszani azt hogy nem fekszem le egészen késő estig (tegnap 16 óra óta vagyok ébren), mert akkor nagyjából visszafordulnék egy normális ember bioritmusához. Mondjuk nekem egyelőre nem gáz hogy éjjel vagyok fenn és nappal alszom, de ha majd eljön a vizsgák ideje, akkor tudom, hogy kurva nehezen állok vissza a normál napirendhez. Vizsgák pedig éjjel nincsenek. De ez elég nehéz projekt lesz, mert már most is küzd a szemem az álmossághoz tartozó tünetekkel (váladéktermelés, ilyesmi). Kurvanagy itt a légáramlás a gépem körül - ezt régebben is tudtam és a lufi-projektben látványosan megfigyeltem -, szerintem ez fárasztja ezerrel a szememet.

Az éjjeli wellness érdekében bekötöttem a hifimbe egy fülhallgatómat, hogy azon pumpáljam a ritmust a pajeszom mögé. Kissé zavar a gépelésben, merthogy a fülhallgató zsinórja itt tekereg a kezem ügyében. Konkrétan van legalul egy réteg asztal, azon egy billentyűzet, azon a kezem, és a kezemen jön át a kábel Ha a monitoromba most be lenne kötve az audio-bemenet akkor biza abból jönne a fülhallgató és akkor jobb lenne. De az integrált alaplapi cuccosra nem tudok egyszerre két kimenetet kötni, az SB Live! value-mat meg nem tettem be ebbe a gépbe, valahol porosodik.
Haszprus

Felraktam a VS.NET-et. Nem hajlandó elindulni

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Felraktam a VS.NET-et. Nem hajlandó elindulni. Most mi legyen. Ez + a víruskeresős szopás = win reinstall? Ehh… Na azért ennyire nem adom fel könnyen, megnéztem a dolgot a Google-ön és találtam egy Microsoft Knowledge Base cikket is, ami alapján éppen intézkedek.

Intézkedtem. És nem oldotta meg a helyzetet. Úgyhogy most nemtom mi legyen. Ultragáz, semmi sem garantálja, hogy a rendszerújratelepítés megoldaná a problémát. A dolog furcsasága, hogy az előző rendszeremen ment a VS.NET, és azóta nemtom mi változhatott.

"Fáradt vagyok, hullafáradt
Tesztel az élet, tesztel a század"
Haszprus

Hogy rohadna el. Valami gáz van valamelyik…

©   Haszprus   |   élelmezés film hwsw
Hogy rohadna el. Valami gáz van valamelyik szerverrel, és kiesett egy bejegyzésem, mikor elküldtem. Az Internet Explorer nem tudom miért nem jegyzi meg, hogy miként töltöttem ki a formokat, ha nyomok egy back gombot. Kurva nagy memóriafoglalás lenne megjegyezni max párezer karaktert? Ehh…

Mindegy. Szóval éhes voltam. De már nem vagyok az, mert felvettem a küzdelmet az éhség ellen egy Mc Remete pizzával. Összetevők: pizzaparadicsom, mozzarella, kalapos gomba, sampinyongomba. A csuszamlós gomba nem volt a legtutibb, nyálkás hatásával kissé undorító volt. Azonban szerencsére nem sok volt belőle a pizzán. Ezt az akadályt leküzdve egyébként baromi finom volt.

Pizzaevészet közben megnéztem az Anatomie 2-t. Kis német nem túl mainstream film, nyilván filmkölcsöznők számára készült. Akárcsak az első rész. Azt egy videopartin láttam, és bejött, nemcsak nekem. Az Anatomie 2 sem rossz, sőt, egész jó kis hátborzongató cucc. Merthogy horror. Kórházban anti-Hippokratész csoportról szól, akik a 'tudomány érdekében' minden őrültségre hajlamosak, pl. gyilkosság, önmagukon való tesztelés, stb. Nézzétek meg, mert az nektek jó lesz.
Haszprus

Lehet, hogy lesz még egy rendszerújra-installál…

©   Haszprus   |   hwsw
Lehet, hogy lesz még egy rendszerújra-installálásom (tök hülyén néz ez a szó így ki, de szerintem jó helyre raktam a kötőjelet… írjatok ha mégsem rendszerújrainstallálásom mostanság, mert elbaszódott a vírusírtási képessége a gépemnek. Nevezetesen, felraktam egy F-Protot asszem, az nem jól ment fel, hibás volt, nem lehetett uninstallálni se, most pedig a Norton Antivirus sem akar feltelepedni, sem a 2003, sem a 2004. Suxx. Nem mintha különösebben ki lennék téve vírusveszélynek (adaware + firewall + blokkolt mellékletek Outlookban + 99%-ban megbízható forrásból töltök), de azért a vírusírtó az olyan dolog, hogy kell.

Ilyet hallottam a Fix.TV-ben egyik nap – mikor lehetőségem nyílt tv adókat nézni az rtlk klubon kívül –, hogy bizony etikai kérdés is az, hogy felrak-e valaki vírusírtót. Nevezetesen hogy jön ahhoz valaki hogy olyan tapló legyen hogy nem rak fel írtót és cserébe nekem vírusokat küld. Egyetértek, bár engem nem idegesít különösebben, ha valaki kretén és vírusos
Haszprus

A szobámban immáron 5 elosztó szolgálja ki a…

©   Haszprus   |   hwsw life
A szobámban immáron 5 elosztó szolgálja ki a technikát (az ötödikre a szkenner miatt volt szükség), azok közül is az egyikbe bele van dugva még egy T elosztó is. Überdurva. Meg ronda is [hogy mindenhol egy elosztó figyel, meg kábelek tömkelege].

Egyébként elkezdtem Digitális technikát tanulni holnapra, mert reményeket fűzök ehhez a tárgyhoz

Haszprus

Újabb MP3 lejátszó került a látókörömbe, ó…

©   Haszprus   |   hwsw life
Újabb MP3 lejátszó került a látókörömbe, éspedig a Creative MuVo 2. A cuccról a Prohardveren olvastam egy tesztet (leírást?), mely ugyan hagy némi kívánnivalót részletesség tekintetében, de azért alapvetően elég jól ismerteti a cumót. Nem rossz lejátszó ez, de a fő irányító gombja állítólag elég ratyin működik, és hát ezt én is így gondolom, utálom az olyan többfelé nyomható gombokat amik nyomhatók 4 irányba és plusz még a közepükön van egy ötödik funkció. Könnyen mást nyomsz meg mint amit akarnál.

Minden esetre alapvetően letettem róla, hogy idén karácsonyra ilyesmit kapjak.

Tulajdonképpen egyszerűen nincs semmi igényem, hogy mi a rákot kapjak. Sokmindenem nincs, de nem érzem hiányukat. Pl. dvd olvasóm sincs. Pedig alap. De nem érdekel, nem olvasok offline digitális tartalmakat, kizárólag netről szerzem be ami kell, legyen az bármi. Bármi, és bármekkora.

Viszont anyámnak igénye támadt újra egy saját gépre. Volt neki eddig is, csak nem nagyon használta. Az utóbbi fél évben pedig megint nem volt, mert a p133-as gép elromlott valami módon, és baromira nem volt kedvem rájönni hogy miként lehetne helyrepofozni. Õ szereti azt, ha a saját gépén munkálkodhat, és nem kell az enyémet bizerálnia, mert nincs túlzottan otthon a gépen, és akkor enyhén fogalmaztam. Fél, hogy valamit eltol a gépemen. Ez valamennyire érthető, talán. Van is itthon gép, ami az övé lehetne, egy elfekvő Celeron 600 alapú cucc, meg egy 17"-es CRT, amiket az év folyamán cseréltem le újabb dolgokra. Jelenleg ezek az előszobában/konyhában porosodnak. Be kéne üzemelni őket, de pokolian semmi kedvem hozzá, még az se motivál hogy anyám ezt kéri, mert szerintem ez egy kreált kérés, igazából az egy szarabb gép mint az enyém, ergo miért is akarna bárki azon dolgozni az enyém helyett? Ez az én megközelítésem. És anyám oly' ritkán használja (használná) a cuccot, hogy teljesen értelmetlen emiatt egy külön gépnek helyet szentelni, illetve nem is a hely a fő gáz (nekem), hanem az, hogy szoftvert kell rá telepíteni, ki kell építeni egy helyi hálózatot, ahhoz kábelt kell venni – mert egykori haverom az előző sulimból lenyelte 20 méter utp kábelemet –, a gépet időről időre karban kell tartani, vírusirtó-frissítéseket elvégezni, állandóan segíteni hogy mit hogy kell csinálni, stb. És ez kurvasok meló. Tudom, mert apám gépével ugyanez a helyzet, noha karbantartani nem annyira kell, mert nem szokott gáz lenni, de apám állandóan kérdésekkel bombáz hogy mit hogy kell megcsinálni, "eltűntek" az eszköztárai Wordben, stb. Szóval fárasztó. Ráadásul anyám olyan szinten használná a gépet hogy értelmét se látom. Már rég rájöttem arra, hogy sosem fogja megtanulni kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, amik megkülönböztetik a Wordöt egy írógéptől.

Update 2003.12.16. 18:16 Hé, miféle Celeron 600-ról beszélek? AMD Duron 650 proci van abban a gépben… Illetve volna, ha nem itt feküdne a proci az asztalomon hónapok óta
Haszprus

Nem bántam meg, hogy vettem fényképezőmhöz pó…

©   Haszprus   |   hwsw
Nem bántam meg, hogy vettem fényképezőmhöz pótakksit. Főleg 3500-ér. Így mindig lehet nálam egy, ami tutira fel van töltve, és ennek ellenére nem kell minden egyes használat után parázva töltögetni, megvárhatom amíg lemerül, kicserélem a feltöltöttre, és otthon feltöltöm a lemerültet. Számos alkalommal jól jött már, hogy ki tudtam cserélni.
Haszprus

Vettünk Sulinet Expresszben egy HP ScanJet 3970-et

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Vettünk Sulinet Expresszben egy HP ScanJet 3970-es A4-es lapszkennert. Nagyon tuti kis cucc, 2400 dpi-s, állati jól szkennel, meg gyors is, persze nem 2400 dpi esetén A 2400 dpi-ről annyit hogy lazán behal tőle a gépem egy fél órára (gy.k. használhatatlan sebességre zuhan) A cuccra elsődlegesen azért volt szükség, hogy beszkennelhessük a régi analóg fényképeinket, amiből ugye jó sok év alatt jó sok felgyülemlett.

Ezen felül a hajnalban említett állványt is megvettem. Hama 4024 típusú. Apám mérlegén lemértem, mindössze 50 grammot nyom, asszem elég ideális hordozásra És minden terep viszony közt jó társ, lsd. kép. Bruttó végfelhasználói ára 1500 magyar forint.

Haszprus

Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 2.0

©   Haszprus   |   biznisz hwsw történelem
Istencsászár ez az egér!

Úgy került egyébként a tulajdonomba, hogy vótam az EMKE irodaházban, mint azt már említettem, és ott adtam írásmintát egy szoftvercégnek, amely a Microsoft számára fejleszt Tablet PC-hez magyar nyelvű kézírás-felismerő szoftvert. Na két írásmintát adtam, és ilymódon fizettségem egy három egér közül választható egér volt. Én a Wireless Intellimouse Explorer 2.0-t választottam, hiszen ez volt a legdrágább. MediaMarktban 20k, Rufuszban 13k, úgy nézem, igaz ez utóbbi helyen OEM verzióban, előbbinél meg csomagolva. (Én csomagolva kaptam.)

De az előző egerem se rossz. Lehet hogy váltogatva fogom nyomni, egyszer egyikkel, egyszer a másikkal. De várjunk csak! Két kezem van!

Vagy lehet ezt másként is, kicsit célszerűbben:

Szal lesz ennek helye Egyébként a két egér közül egyik valszeg megy anyámnak. Szerintem a Logitech, nem igazán szerettem meg azt az egeret. Microsoft a tuti.

Update 23:19 Még mielőtt egyébként valaki beszólna, hogy túl sokat költök ergonómikus hardverekre, el kell mondjam, hogy a Microsoft Natural Pro billentyűzetem ingyér volt (melóért cserébe, riszpektből, a gimimtől), a Microsoft Intellimouse Explorer 1.0-m ingyér volt (melóért cserébe, riszpektből, a Microsofttól), a Logitech MX 700-am ugyan nem ingyé volt, ellenben külföldi ismerős vette ajándékba, egy elég jó átlagfizetéses országban , és most a Wireless Intellimouse Explorer 2.0-m szintén ingyen volt, jobban mondva megdolgoztam érte, igaz, elég lájtosan

Haszprus

Na felbontottam az egeret. Kúúúrvajó! Nagyon…

©   Haszprus   |   hwsw
Na felbontottam az egeret. Kúúúrvajó! Nagyon bírom. Tök könnyű a Logitech MX 700-hoz képest (nyár óta azt használtam, előtte Microsoft Intellimouse Explorer 1.0, előtte Microsoft Intellimouse, az előtt pedig valami Genius gagyiság volt, meg még egy egér, de passzolom a márkáját), és jó halk a kattintás vele.
Haszprus

Végre van nyomtatóm, mer vettünk, Sulinet…

©   Haszprus   |   hwsw
Végre van nyomtatóm, mer vettünk, Sulinet Expresszben. Forrás: Westend, Media Markt. Ilyen:

Főbb tulajdonságai: nyomtat. Halkan. Meg esztétikus is. Meg óccsó bele a tinta oszt sok oldalt tud belőle nyomtatni. Meg gyors is. HP DeskJet 5150.

Majdnem multifunkciós gépet vettünk, de az nem fér el normálisan a polcaimon. Úgyhogy ez lett. Kedden még veszünk talán szkennert, mert vmit venni kő a 60k-ból, ne vesszen oda, a szkenner meg jól jön, mást meg nem lehet kapni sehol, ki vannak fogyva az üzletek.

Haszprus

Változatosság kedvéért faszkivan :) Most pl

©   Haszprus   |   hwsw
Változatosság kedvéért faszkivan Most pl. azért mert kb. 5 órám ment ma rá arra hogy Sulinet Expresszben megpróbáljak nekem tetsző nyomtatót (HP 5xxx, és 7xxx-es sorozat) vásárolni. Először a helyi Tescót látogattuk meg, amiben nem csalódtunk, eszetlen mennyiségű idő ment rá arra, hogy kerítsünk egy eladót aki illetékes a témában, aztán az elvonult negyed órára a raktárba, majd visszatért azzal, hogy nincs nekik ilyen nyomtatójuk, csak az az egy kirakott darab ami a polcon van, 5 kiló por rakódott le rá, és gondolom a vevők már kilopták belőle az alkatrészek felét. Szóval azt inkább nem kértük. Mentünk a Hertába is, ott fél óra tökölés, eladó telefonálgatása mindenfelé, nem sok információ nyerés. Cucc csak megrendelésre. Hazajöttünk. Itthon felcsaptam a hardverbolt.lap.hu-t, és onnan megnyitottam kb. 6 üzlet boltját, azokat végigcsörgettem, rengeteg idő ment el arra hogy néhány helyen fel se veszik, vagy foglaltat adnak be (legfőképpen a Miklandnál amit csak szívós kitartó próbálkozással tudtam felhívni). HP nyomtató? Jah, az kéremszépen sehol sincs, és nem is lesz, vagy ha igen akkor csak rendelésre, de a Miklandnál meg se várják hogy rábólintsak a Canonra, már teszi is az asztalra a kagylót és nekikezd az árlistában keresgélésnek. Thx de Canon nem kell, úgyhogy néhány hallózás után bontottam a hívást. Megpróbáltam az ElectroWorldöt is felhívni de hiába, meg a MediaMarktot is. Õket elsőre sikerült, egy hölgy vette fel, aki aszonta hogy kapcsolja a sulinetben illetékes osztályt, majd 5 perc zene után valaki felvette, aszonta hogy "yoyo", és lecsapta… Legutolsó próbálkozásként a hpshop telefonos rendelését hívtam fel, hogy lehet-e sulinetes cuccot házhozszállítással kérni, de már túl késő volt, csak 18-ig állnak rendelkezésemre.

Eléggé meg kell szenvedni egy sulinetes hp nyomtatóért, azt kell mondjam.