fejlesztés - 2006 január - 14 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

:first-child

©   Haszprus   |   css fejlesztés howto

Sziasztok gyerekek, remélem jók voltatok, ma esti mese gyanánt a css first-child pszeudo-osztályával szeretnélek megismertetni benneteket.

First-child, azaz első gyermek. Ha a html doksit nézzük, akkor egy

<b><em>jajdejó</em><em>szupi</em></b>
kódban a b tag első gyermeke az em, tartalma "jajdejó", a második gyermeke szintén egy em, tartalma "szupi". A két em közül tehát a jajdejó tartalmú egy first-child. A b first-childja. A napokban a CSS :first-child pszeudo-osztállyal valósítottam meg azt, hogy egy táblázatban az első oszlop a többitől eltérően jelenjenjék meg.

<p class='center'>IRCQuote fight! In the ring:</p><div class='u_pic_big keprendezo ircquote-stats center'> <a href='/user/Haszprus'> <img loading='lazy' src='/pix/users/1_01.jpg' alt='Haszprus' /> <sub>Haszprus</sub> <sub> <div class='show-on-grandparent-hover'>930098 pageload</div> </sub> </a><div class='quotebig'>vs</div> <a href='/user/balazs'> <img loading='lazy' src='/pix/users/685_01.jpg' alt='Balázs' /> <sub>Balázs</sub> <sub> <div class='show-on-grandparent-hover'>3280 pageload</div> </sub> </a></div><table class="ircquote"> <tr> <td><div class='u_pic_xsmall u_pic_xsmall-flex balazs'> <a href='/user/balazs'><img loading='lazy' loading="lazy" class="u_pic_xsmall" src="/pix/users/685_01.jpg" alt="Balázs" class="right" /></a></div></td> <td>melyik php fgv is csinál md5-öt egy karaktersorozatból?</td> </tr> <tr> <td><div class='u_pic_xsmall u_pic_xsmall-flex Haszprus'> <a href='/user/Haszprus'><img loading='lazy' loading="lazy" class="u_pic_xsmall" src="/pix/users/1_01.jpg" alt="Haszprus" class="right" /></a></div></td> <td>md5() :-) </td> </tr> </table>

A fenti táblázat első oszlopában szereplő neveket ha pl. szeretnénk jobbra zárni, akkor azt a következő módon lehet elérni css-ben anélkül, hogy külön minden nyomorult td-nek megadnánk egy class-t.

.ircquote td:first-child { text-align: right; }

Ennek magyarázata, hogy a neveket tartalmazó td-k a sorokat jelentő tr-ek első gyermekei.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak. Jó éjt gyerekek, ennyi volt a mese mára.

Update 17:43: ja igen, a módszer apró hátránya, hogy az IE6 nem kezeli

Haszprus

2006. év 4. hetének dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés

A 2006. év 4. hetének kiváló dumagépe: Balázs (103)

A 4. hét további jómunkásemberei: Ness (49) mefi (39) sHaMaLt (32) Tamás (29) suexID (15) Romsy (14) Mr.Happy Mainframe (13) Levente (13) Ralesk NeÂ’vennoyx (11) NeoXon (9) newnew (6) Samm (3) away (2) brom (2) The GuNN (2) XYBeR (1) nantucket (1) sHelf (1) Renke (1)

Összesen 353 hozzászólás (7 regisztrálatlan).

Engedjétek meg, hogy megköszönjem mindenkinek a héten írt hozzászólásait 353 komment, eszetlen mennyiség.


A dumagépek 2006. január 7-én került bevezetésre.
Haszprus

Testreszabott rss feed, kedvenc topicok

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na még így lefekvés előtt bepostolom, hogy lesz egy custom rss feed, valamint "kedvenc topicjaim". Ez utóbbit talán egy sárga csillag fogja reprezentálni hagyományörző okokból (favorites, gmail, picasa, stb.)

Működési elv:

  1. jársz egy topicban, megtetszik, benyomod hogy na ez legyen kedvenc. adatbázisban létrejön egy bejegyzés id - user id reláció.
  2. custom_rss_feed.php?user_id=your_id formátumban előfizetsz egy rss feedre. ennek a tartalma az általad megválogatott relációk alapján készül. így egyrészt nem kell az rss feedek hozzáadásával és lemondásával babrálni (szerintem bonyolultabb mint kattintani egy linkre), másrészt jobban kíméli a szervert hogy nem 20 feedet csekkolgatsz róla félóránként, hanem egyet. ordo(n) sql query vs ordo(1) (azaz konstans) sql query, ugye.
  3. esetleg beállíthatsz inverz topicfigyelést, ami azt jelenti hogy azokat jelölöd meg, amiket _nem_ akarsz figyelni
Haszprus

Moderálási értesítő

©   Haszprus   |   fejlesztés

No, kimoderált kommentekről mostantól az érintett userek (gyk a feladó) privmsg-ben értesítést kapnak az admin usertől. Ez itt a próbatopic ha esetleg valaki feltétlen szeretné kipróbálni, hogy az milyen. (Óriási élmény.)

Haszprus

XSLT + XPath + CSS + XML + XHTML alapú RSS feed

©   Haszprus   |   css fejlesztés haszprus rss xml

Na, validhuszárok, webdizájnerek, csorgassátok a nyálatokat, itt egy XSLT + XPath + CSS alapon megjelenített RSS feed.

Mi ebben az érdekes? Először is, teljesen tetszőleges tartalmat rakhatok a böngészőben megjelenő rss feed köré. Másodszor, a bejegyzések címei immáron linkként mutathatnak a komment.php-re. Ezt css alapú formázással nem lehet megvalósítani.

Igazából ha az RSS nem kényszerítene arra, hogy CDATA-ba tegyem a descriptiont, akkor még frankóbb lenne. Lehetséges egyébként hogy ezt a problémát valahogy át lehet hidalni, nem jártam körül a témát, őszintén szólva.

Szerintem szép lett.

Egy pusztán css-sel formázott RSS feed így nézne ki. For the record, a Haszprus überblog közel fél éve CSS-sel formázott RSS-sel nyomul(t eddig).

Végül, nem tudok itthon még egy megszállottról, aki RSS feedre XSLT sablont rakott volna. Igaz, nem is kerestem. És az itthon alatt most nem a lakást értem, lol.

Haszprus

A blog dumagépei

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

A mai tanulás helyett. Egyébként meglett az algelem, holnap netmédia, holnapután szghálók. A héten egyeztetnem kell egy netpol házitémát (blog alapú zsurnalisztika vagy valami ilyesmi lesz), hétfőre le kell adnom, kedden webprog vizsga, szerdán netpol vizsga, csütörtökön mi vizsga, pénteken korszop vizsga, és ha ez mind megfelelően sikerül (azaz összejön belőle egy 4,0), akkor utána kedden megpróbálok egy jelek vizsgát.

A lista a megfigyelőközpontban található egyébként.

Haszprus

XHTML 2.0: target, welcome back

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw

Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0

Haszprus

Szövegládák

©   Haszprus   |   fejlesztés

Minden blog életében eljön az az időpont, amikor linkelni akar más oldalakra. És amikor túl nagy a linkelt site-ok listája, valahogy redukálni kell a megjelenített mennyiséget. Visszarakjuk őket egy aloldalra, vagy random scripttel csak néhányat írunk ki közűlük, vagy egyszerűen úgy döntünk, hogy meg se jelenítünk inkább egyet se. Mindeközben a linkfal egyik lényege egymás látogatottságának a növelése.

Itt jön képbe a Haszprus überblog megoldása. Egyszerűen lekérdezem, hogy az elmúlt x napban kik kommenteltek, és ezeket rakom ki egy általam szövegládák-nak elnevezett dobozba. A doboz tartalma a hozzászólások száma szerint kerül sorrendbe.

Haszprus überblog - a hely, ahol valóban megéri kommentálni.

Ha van weblapod, de még nem adtad meg a címét, akkor nyomás beállítani a profilodban, aztán kommentre fel.

Haszprus

Kommentelők lapjai

©   Haszprus   |   fejlesztés

Szóval itt van ez a dilemma, hogy legyen-e a kommentelők weblapjaira mutató link. Mi ugye ennek a feature-nek a lényege?

  • Látogatottság növelése a kommentelő számára átkattintások révén
  • Google pagerank növelése a hivatkozott oldal számára
  • Fentiekkel ösztönözni a kommentelőt, hogy itt hagyjon egy-egy bölcseletet olykor

A problémát az képezi, hogy az überblognak blogtól szokatlan módon van egy saját userinfo oldala, és értelemszerűen a kommenteknél oda mutatnak a linkek. Ezt a linket lecserélni nem akarom a kommentelő weblapjára, különösen hogy nincs is mindenkinek (ellenben a userinfóval). Pillanatnyilag egy apró "www" link kerül azok neve mellé a kommentben, akik megadtak weblapot a profilban. Hogy ez szép-e? Nos, nem vagyok kibékülve vele.

Vélemény?

(css miatt frissítsetek, ha szükséges)

Update 2006. jan. 07. 04:21: lett helyette ilyen: Saját gyártmány Megfelel?

Haszprus

Semirandom feltételek

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

Összetett önkorlátozó rendszert vezettem be megint a blogon, ennek keretében vagyok kénytelen bejelentkezéshez kötni az olvasást. Ez sajnos a látogatottság csökkenésével jár. Valamit valamiért. A legtutibb az lenne, ha letilthatnám a regisztrációt is januárban, de ezt túl durvának találom. Noha hatásos is egyúttal.

8-tól MI vizsga. Nem értem az anyag végéig, neptunon is látom hogy a társaság harmada lemondta az ünnepek utáni vizsgázgatást Nos én teszek egy próbát, mert időm az van rá.