fejlesztés - 2004 november - 23 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Bejegyzések statisztikája

©   Haszprus   |   fejlesztés
Most pedig jöhetnek a statisztikák, mindenki nagy kedvencei.A bejegyzések össz száma, havonta. Mint látható 2003. decemberben volt a csúcs. Ezt a mennyiséget a jelenlegi kreditrendszerben már sosem fogom elérni, inkább akörül lesz a csúcs, mint amit most 2004. novemberben is produkáltam, efölé nem nagyon enged a rendszer. Persze előfordulhat hogy a scriptet ki fogom venni vagy átírom. (Nyáron pl. biztosan így lesz.)


(csak tudnám, miért nincs antialiasing excelben…)


Jó tudni, hogy a felsorolt kategóriákon kívül a blogban még létezik egy pár, úgy mint
 • life, general
 • hardver, szoftver, net
 • élelmezés
 • zene
Viszont ezekről úgy gondoltam, hogy nem nyerhető belőlük semmiféle információ.

A grafikonon ugye az látszik, hogy novemberben iszonyat módon lecsökkentek az egyes kategóriákba jutó bejegyzések, de fontos látni, ahogy azt a fenti diagram is mutatja, hogy az összes bejegyzések száma nem csökkent ilyen drasztikus mértékben. Ennek az az oka, hogy egy bejegyzés több kategóriába is tartozhat, és jellemzően amikor novemberben visszamenőleg egy évre beosztottam kategóriákba a bejegyzéseket, egy-egy bejegyzésnek általában több kategória jutott, mint ahányba most kerülnek az átlagbejegyzéseim.

Ami egyértelműen látszik, hogy a bme kategória viszi a pálmát, 2004. áprilisban oly sok írás született ebben a témában, hogy mellette filmre, táborra, bulira még gondolni se mertem, viszont elég bajom volt ahhoz hogy szóvá tegyem . A stratégia megváltozott, a semmitmondó bejegyzések nagyrészét eliminálom a blogról, és arról sem írok hogy éppen fáradt vagyok vagy hogy 2-kor térek aludni.

A cél:
 • a fölösleges, keveseket érdeklő kontent kiszűrése
 • magamnak több szabadidő hagyása
 • világuralom, ofkorsz
Na most már remélem mindenki tudja, hogy miért überblog ez. Ilyen self-statisztikát sehol másutt nem láthattok. Jeah.
Haszprus

Az ideális blogjúzer

©   Haszprus   |   fejlesztés
Az ideális blogjúzer a regisztrációt követő 4 órában 130 oldalt tölt le a blogon és eközben megválaszolja az összes régebbi szavazást, valamint a következőképp vall a helyzetről icq-n:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
lol
látom függő letté
(ideális blogjúzer)hja.. abszolut nem tudok szabadulni
Az ideális blogjúzer nem fikció, az ideális blogjúzer létező objektum. Vegyetek példát róla, és ti is mintavételezzétek kellő gyakorisággal a blogot.
Haszprus

Felhasználók gyarapodása

©   Haszprus   |   fejlesztés


Figyeljetek mert csak egyszer mondom el. Aki nem győz meg legalább két embert az ismerősi körében arról, hogy a Haszprus blog az jó és érdemes regisztrálni, az meg lesz ütve (jól). (Erről személyesen gondoskodhatok (videó is lesz róla (meg minden)).)

Egyébként a recent_visitors all-time-high értéket mutat.

Ja és ha valaki megbotránkozna. Igen ez egy ilyen veszélyes blog.
Haszprus

Monostabil multivibrátor

©   Haszprus   |   fejlesztés
Eszembe jutott egy kurvajó ötlet amivel tovább tudnám növelni az oldalam rankingjét a Google-ön… MUAHAHHAHAHA! (Kapcsolódó bejegyzés: Google-protekció)

Update 23:40: alig várom a következő google-látogatást, jeah Egyébként nem az eredeti terv lett megvalósítva, hanem sokkal jobb, csak ez utóbbi teljesen elterjedt, eheh
Haszprus

BME project plan 2004 végére

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw life
Az éjjeli digit tanulás nem jött be, ofkorsz nem volt elég.

A helyzet tűrhetetlen, ezért készítettem újabb project plant a hátralevő 2 hét átvészelésére. Mármint tanulmányi szempontból.

Tegnap (pénteken) máris nem tudtam tartani az ütemtervet, mert a betervezett 5 tárgy helyett mindössze másfélre szakítottam időt, ugyanis 16-kor már olyan álmos voltam hogy le is dőltem, még gép előtt sem tudtam megmaradni.

Jelen pillanatban Javaval foglalkozom, ami nem is olyan egyszerű, mint az ember hinné.

Más: Sikerült belőnöm itthonra azt a rühes bme intranetet. Rosszul van ledokumentálva a hszk honlapján hogy hogy is kell.

Más: mainframe jóvoltából hamarosan lesz pár új szavazás a blogon.

Más: A héten feltűnően sok egyedi látogatóm volt a megelőző időszakokhoz képest. Kiváncsi vagyok, miért. Aki sejti, írja le, thx. (Habár van egy tippem.)


(powered by webstats, thx 2 Pál Kornél)
Haszprus

Haszprus.hu Panorama Gallery

©   Haszprus   |   art coolpix design fejlesztés fotózás történelem
Régen volt ugye a Haszprus.hu tetején mindenféle panorámakép, de az új designba ez nem illet bele, illetve a design a panorámaképet lecserélte egy nagy Haszprus feliratra. A hiányt pótlandó megszületett a Haszprus.hu Panorama Gallery, eddig 17 képpel, de majd lehet hogy bővítek, hiszen nyár óta van pl. I épületről panorámaképem, meg ilyesmik.

Update 05:11:: a tartalom (szintén az archívum kedvéért ideduplikálom a blogra)

Haszprus

Kreditrendszer enyhítés

©   Haszprus   |   fejlesztés
A kreditrendszer mostantól nem veszi figyelembe a napi 4 illetve 7 naponta 24 bejegyzéses limitbe a filmekről szóló bejegyzéseket. Nem bírtam a túlzott bekorlátozást, sajnos. Már elkezdtem becache-elni notepadbe a bejegyzéseket, meg ilyenek…
Haszprus

A fejlesztés, mint életforma

©   Haszprus   |   adok-kapok energiablog fejlesztés idézet life power történelem

IRCQuote fight! In the ring:

(Privacy power)vazz, mennyit töltesz webfejlesztéssel?!
Haszprus
kibaszott sokat
(Privacy power)meglátszik
Haszprus
amikor az ak-t csináltam, akkor úgy éreztem, hogy baszki kurvára beszoptam ezt most, mert semmire se érek rá tőle... túl sok site..
(Privacy power)az ak miatt? esetleg a többi 100
Haszprus
az ak volt az utolsó csepp, úgymond
Haszprus

Blogon zajló folyamatok

©   Haszprus   |   fejlesztés
Örülök annak, ami a blogomon zajlik. Remek fejlesztések voltak mostanság, ez az önlimitáló script roppant hasznos, és mindemellett a látogatottságom is nő. A november 6-i Regisztrált olvasók tetőzése c. bejegyzés óta még további 3 júzer is hozzácsapódott az utóbbi 7 nap látogatóihoz (jelen pillanatban ez már nem látható). Az meg végképp csúcs, hogy a Google-ben mindenre én vagyok az első találatok egyike

A mai napon - ha jól sejtem - már nem vagyok 1 bejegyzésre korlátozva.
Haszprus

Ha eddig is lett volna kreditrendszer

©   Haszprus   |   bme fejlesztés
Ha június óta működött volna a kreditrendszer, akkor feltehetően június-október 5 hónapos időszakban 513 helyett nagyjából 429 bejegyzést írtam volna. Ezen becslésemet arra alapozom, hogy megnéztem, naponta hány bejegyzésem van 4-en felül, összegeztem, és levontam a bejegyzések számából.

A tegnapi napot részben tanulással (analízis 2 zh2 jövő szerdán), részben blogolvasgatással töltöttem. A kreditrendszer aktívból passzív júzerré varázsolt. Ez nem előny, de hogy tanulni is tudok, az igen. Még megpróbálok ezen a téren nagyobb erőfeszítéseket is tenni, mert szükség lesz rá.

A bejegyzéscímek bevezetésének meg rohadtul örülök, a Friss témák menü sokkal átláthatóbb így!

Még azon gondolkodom, hogy esetleg kéne egy olyan funkció, hogy manuálisan letilthassam x órára az admin felületet magam elől, vagy pl. aznapra. Hasznos tudna lenni zh előtti napokon, amiből a következő 1,5 hónapban elég sok lesz, utána meg vizsgaidőszak.
Haszprus

Kreditrendszer a blogon

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Azt mondtam Marcellnak, és komolyan is gondoltam, hogy a legközelebbi blogfejlesztés egy olyan script lesz, ami maximalizálja a naponta beküldhető bejegyzéseim számát. Tekintve, hogy nem tudom kontrollálni magam. A probléma az, hogy így elnézve a bejegyzéseimet, nem sokat hagynék ki belőlük túl szívesen. Igazából napi 2 bejegyzésre gondoltam maximalizálás alatt, de az egyszerűen kevés. Valószínűnek tartom, hogy csinálok valami kreditrendszert ami különféle szabályok alapján fog engedélyezni számomra bejegyzés-publikálást. Mert a nonpublik bejegyzésírás tiltását túl brutálnak tartanám. Bár kétségtelenül effektívebb lenne ha nem cache-elhetném a publikálásra váró bejegyzéseket. Majd csak lesz valahogy, mert mint tudjuk
Olyan még nem volt hogy sehogy se lett vóna. Mindig vót valahogy. ™
Jelenleg naponta átlagban 3,6 bejegyzés születik a blogon (havi 106). Azt hiszem következőképp fog kinézni az új szabályozás:

 • Naponta 0-tól 24 óráig max 4 bejegyzés.
 • Az utolsó 168 órában 24 bejegyzés (átlagolva 3,42 bejegyzés/nap).
Ez a szabályozás nagyjából lehetővé teszi, hogy ugyanannyi bejegyzést írjak mint most, de csak akkor ha nincs szórás, hanem mindig az átlagot nyomom. Márpedig ha megnézzük, vannak hónapok, amikor 77 bejegyzésem volt (2004 február, március), és vannak, amikor 136 (2003 október). Először is utóbbi nyilván nem fog mostantól előfordulni, ez már nyereség, másodszor nyilván nem nyomtam eddig sem mindennap 3-4 bejegyzést, hanem volt hogy kihagytam napot (ami ezután is lesz), és volt hogy akár 7 bejegyzést is írtam, na ilyen nem lesz, ez a második nyereség.

Update 17:43: megvalósítva. Viszont megjegyzendő, hogy mégis a brutálisabb metódust választottam: privátba sem tudok írni, amíg a limit át van lépve (el van érve). Bejegyzéseket szerkeszteni tudok.

Update 20:20: még azt megoldottam, hogy azért ne legyen olyan nap, amilyen pl. a holnapi lenne a fenti szabályok szerint. Ne legyen olyan nap, amikor egyetlen bejegyzés sem készülhet. Egy bejegyzés bármely napon készülhet, akárhogy is haladtam túl az utolsó 7 napra megszabott 24 bejegyzéses limitet.

Haszprus

Vannak címek

©   Haszprus   |   fejlesztés
A bejegyzések megcímzésének köszönhetően sokkal áttekinthetőbb lett a jobb oldalon a Friss témák listája. (Nem utolsó sorban azért mert picit megreguláztam )
Haszprus

Lesznek címek

©   Haszprus   |   fejlesztés
Szóval végülis elhatároztam hogy adok címeket a bejegyzéseknek (meg is tettem néhánnyal rögtön, és le is kódoltam ami ehhez kell). Ha netán ez valami téves próbálkozás lenne, akkor majd felhagyok vele. Kiderül rövidesen.

Egyébként van egy olyan gyanúm, hogy a címadás intézményétől talán lecsökkennek az olyan bejegyzések, mint hogy hánykor megyek aludni, stb. Bár nem biztos. Ez teljesen elhatározás kérdése. Lehet hogy én vagyok az egyetlen akit érdekel hogy mikor kelek és mikor fekszem, de ezt a blogom egy lényeges részének tartom

Egyébként mitől van az, hogy ha egy sorba kép kerül, akkor érvényét veszti az adott sorban a line-height css paraméter?

Update 04:19: Egész novembert megcímeztem, és az admin mindaddig ki fog írni nekem 2 címtelen bejegyzést, amíg léteznek ilyenek, úgyhogy lassan de biztosan, hacsak meg nem unom Na elmászok aludni. Az időpontot megint elcsesztem.
Haszprus

Címeket a bejegyzéseknek!

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azon gondolkodtam a napokban, mikor bevezettem a bejegyzéskategóriákat - és azóta egyfolytában -, hogy vajon nem kellene-e címeket adnom a postjaimnak, hogy könnyebb legyen az áttekintésük, egy esetleges tartalomjegyzék készítése, vagy pl. a jobb oldali menüben az utolsó hozzászólásokról is világosabban lehetne látni, hogy mégis melyik posthoz érkeztek, mert azért cím alapján könnyebben azonosít az ember, mint az első ~25 karakter alapján, főleg ha többmindenről szól a post. Igaz, az ilyen postokat roppant nehéz egyértelmű címmel ellátni. Ez az első probléma. A második, egyúttal jelentősebb, hogy az én blogomban általában egyazon témáról számos post jelenik meg, és vannak témák, amikről számtalan Ilyen módon nehéz címmel azonosíthatóvá tenni őket, vagy legalábbis mindegyikhez egyedi címet találni. A ritkábban frissített privát naplómban könnyebb a helyzet, ott most be is vezettem a bejegyzések címmel való ellátását.
Haszprus

Regisztrált olvasók tetőzése

©   Haszprus   |   fejlesztés
Egyszer már tettem fel képet a regisztrált olvasótábor azon részéről, akik itt jártak az utóbbi 7 napban, de most megismétlem ezt a műveletet, igaz, most nem teszek ide direktben egy 80K-s képet, inkább egy thumbnailt.Update 04:22: szórtam pár privmsg-et ezzel kapcsolatban.
Haszprus

Blogfejlemények 041106

©   Haszprus   |   fejlesztés
Az archívum-beli kommentszámláló problémáját megoldottam, bár nem túl elegánsan, és valószínűleg van némi fölösleges szerverterhelés a dologban.

Megoldottam azt is, hogy az admin felület jelezze, ha van kategorizálatlan bejegyzés a blogon.

Továbbá most már nem frissíti fölöslegesen a blogringes listát, ha a bejegyzés nem kerülhet publikálásra a kategória hiánya miatt.
Haszprus

Kommentszámláló bug

©   Haszprus   |   fejlesztés
Bugzik az archívum és nemtom miért. Valami baj van az sql lekérdezéssel. Ahány kategóriába tartozik a bejegyzés, annyiszorosát írja ki a bejegyzéshez tartozó kommenteknek. Nem tudom, mi a megoldás.

Update 12:18: Válasz reményében feliratkoztam egy weblabor levlistára.
Haszprus

Blogfejlemények 041104

©   Haszprus   |   fáradtság fejlesztés
K###aélet már 1 óra, ennyit a korai fekvésről. A tanulás ma el is maradt, bár picit néztem a malo-t, de nem volt sok.

Fejlesztettem egy minimálisat a blog kinézetén, igazodva a bejegyzéseknél megjelenő változó hosszúságú kategória-nevekhez.

Még azt meg kell oldanom, hogy felhívja az admin felület a figyelmem, ha egy bejegyzés nem publikálódott amiért elfelejtettem kategóriát rendelni hozzá.

Update 02:00: Egy bejegyzés kategóriáira kattintva közvetlenül el lehet jutni a bejegyzés hónapjának többi azonos kategóriájú bejegyzéséhez.
Haszprus

Fejlesztési ötletek kategóriákra

©   Haszprus   |   fejlesztés
Arra gondoltam, lehetne olyan archívumot készíteni, amely nemcsak adott hónapban tudja listázni a bejegyzéseket(, ellenben valamilyen módon feltétlen erőforráskímélőre kell ezt tervezni), hanem a szűkítést idő helyett pl. úgy teheti meg, hogy legalább két kategóriát ki kelljen jelölni, és azon bejegyzéseket jelenítené meg, melyek a két kategória metszetét alkotják.

Ami most így eszembe jut eléggé használható szűkítésnek, az pl. barátok AND élelmezés, vagyis hogy hol mikor kivel kajáltam.

Bár a használhatóság eléggé megkérdőjeleződne azon a ponton, hogy mennyire szigorúan jelöltem be mindkét kategóriába azokat az eseteket, amikor haverokkal mentünk enni valahova, és hogy vajon van-e még más értelmes kombináció.

Amik most így eszembe jutnak:
 • barátok bme
 • barátok élelmezés
 • barátok film (no ebből nem sok entry lenne mert mióta blogom van, asszem össz 1x voltam moziban)
 • barátok fotózás (a fotózás kategóriába beletettem az összes olyan bejegyzést, melyhez fotó tartozik)
 • barátok tábor (azon táborok/etc melyeket nem családdal töltöttem)
 • bme fotózás (képek a bme-ről)
 • tulajdonképpen az összes kategória, társítva a fotózással
Több értelmes szűkítési lehetőség most nem ugrik be.

Ennek a megvalósítása nem mostanában lesz.
Haszprus

Haszprus blogja 2.0

©   Haszprus   |   barátok blog buli fejlesztés php történelem version history
Készítettem überjó archívumot.

Meg lehet benne választani, hogy milyen témaköröket kívánsz olvasni, mégpedig checkboxok segítségével annyit, amennyi jólesik. Hasznos kombináció pl. a buli + barátok + kirándulás.

A kategóriánkénti szűrés havi archívumon belül működik. A hónapok közti lapozgatást kicsit megkönnyítettem azzal, hogy az archívum tetejére, a kategóriaválasztó alá is helyeztem egy archív-linktárat.

Legyen ez a blog 2.0-s verziója.
Miért is? A főbb okok:
 • Adatbázisban és php kódban a mezők teljeskörű átnevezése egy logikusabb elgondolás szerint
 • Bejegyzések kategorizálása és kategória szerinti listázhatósága
Blog version history
Haszprus

Kategorizálva

©   Haszprus   |   fejlesztés
Bekategorizáltam az összes eddigi blogbejegyzést (kb. 1463 db). 1953 bejegyzés-kategória reláció született, azaz 1 bejegyzés átlagosan 1,33 kategóriában jelenik majd meg, amint lesz kategóriánkénti archívum. Azt hiszem, ez a következő projekt, de lehet, hogy várok még vele.