2008 - 224 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Sony Cyber-shot W170

©   Haszprus   |   fotózás hwsw w170

Régóta nézegettem már a Sony ultrakompakt fényképezőit, tetszetősek, nekem meg kellett valami kicsi hordozható cucc a tükörreflexes mellé, mivel az egy komplett hátizsák ugye. Miért pont W170? Azért mert 28mm a wide vége, 5x-ös zoomja van, pici, könnyű, és tetszik. Megnéztem hogy milyen minőségű fotókat készít, megfeleltek*. Kb. ennyi. Kézből is kellemes volt az üzletben.

Nyilván (vagy valakinek nem nyilván) a 350D-hez képest (ami egy 3,5 éves tükörreflexes gép) sehol sincs képminőségben. Nem is számítottam rá, nem a 350D-t váltom ki vele, hanem a telefon fényképezőjét. Annál azért jobb.

Mondjuk most nyomok hirtelen két comparison képet, amiből nem fog kiderülni hogy tényleg jobb a 350D-nél, főleg nem ilyen felbontásban.

Haszprus

2008 évösszegzés - képekkel

©   Haszprus   |   barátok bme bringa buli fotózás kondi külföld life történelem túra hollandia katlan w170 350d tea kopaszi park instant rita első 12e sport

Megint egy elég sikeres évet tudhatok magam mögött, időnként úgy érzem hogy a csúcs felé közeledek.

  • Egy éve dolgozom a Mátrixban, hullámzó kedélyállapottal, most egy ideje újra eléggé elégedett vagyok vele. Rengeteg energiát merítek belőle és élvezem amit csinálok.
  • Linz/Hagenberg Software Parkban angolul továbbképzés, első nagyobb utam autóval, nulla rutinnal, külföldön, fizetős autópályán, tökismeretlen helyen, tökegyedül, határidővel és célpontokkal, sikeresen teljesítve.
  • A Projekt
  • Hollandia 7 nap nyaralás Juditéknál, ennek végülis jelentős részéről egyszerűen lusta voltam felpakolni a képeket
  • Barátokkal rengeteg kontakt (messze nincs minden a blogon, nemtom feltűnt-e bárkinek), mélyebbre szövődő kapcsolatok (Rita, Mainframe, GuNN, Balage, WiZARD, Anett, Gabi és a többiek.)
  • Jelentős önbizalomnövekedés, nyitás mások felé, spontaneitás növekedése, optimizmus megjelenése a gondolkodásomban, imidzsváltás, komplett személyiségcsere
  • Bea
  • Fejvadászok és egyéb állásajánlatok, két vezető fejlesztő pozíció, nem hagynak nyugodni (01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11)
  • BME tavaszi félévben 35 kredit (munka mellett)
  • Különlakás (erről nem írtam semmit, szóval most mondom: nagyjából külön vagyok)

Amúgy meg boldog új évet mindenkinek

dec. 28. 16:09 Képek! Egy csomó dologról nem készült kép (vagy nem publikus), de amiről igen, arról összedobtam egy tematikus kollekciót. Enjoy. (Lehet, hogy kéne vennem egy minél kisebb hiperkompakt fényképezőt, ami azért rendelkezik vakuval meg nem annyira gáz mint a teló, a 350D-hez meg egy külső vakut.)

dec. 29. 19:00 vettem sony w170-et, majd írok róla.

Haszprus

Schloddi sör 2008-1226-27

©   Haszprus   |   barátok buli fotózás 350d

Volt egy ilyen ittalvós sörözős iszogatós dumálgatós dolog. Beszéltünk többek közt a PersonalDNA tesztről illetve a személyiségváltozásomról. Zsolt fejében 2,5 sör és egy minimál adag Bacardi Superior után nem egészen összefüggő gondolatok jelentek meg:

nem szeretem a gombát, és ha éhenhalok, akkor se fogom megenni…… ennyit az empátiáról.

[a változás] észlelhető volt, nem kellett grafikon, kérdeztem Gabit is hogy mi van…

Haszprus

Keresőlog :)

©   Haszprus   |   fejlesztés
recent_searches (1) ( 10  31  anon  )
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitor kalibrálás
12-25 09:13    ScoobyZoli    kalibrálás
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitor
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitorbeállítás
12-25 09:13    ScoobyZoli    kalib
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitor
12-25 09:13    ScoobyZoli    skéla
12-25 09:13    ScoobyZoli    skála
12-25 09:14    ScoobyZoli    monitor
12-25 09:14    ScoobyZoli    szinek beállítása
12-25 09:15    ScoobyZoli    szürke skála
12-25 09:15    ScoobyZoli    FASZOM HASZPRUS NEM TALÁLOM
Haszprus

InfMen aláírás donez

©   Haszprus   |   bme

Oje. (Információ-menedzsment.)

Azért necces lett volna emiatt +1 évet ráhúzni.

Még jó hogy felfogtam a prioritásokat legalább utolsó pillanatban. Nem mindenkinek sikerült…

Vajon menjek január 7-én grafikából és infmenből egynapon vizsgázni……?

Haszprus

PersonalDNA: Animated Leader

©   Haszprus   |   life történelem energiablog haszpra olivér haszprus

Sokat változtam az elmúlt időkben, egyre-másra történtek velem a legjobb dolgok, amiket csak el tudtam képzelni. Ezeket a dolgokat én értem el.

A PersonalDNA teszten 2,5 év alatt Generous Realistből Animated Leaderré váltam (nagylelkű realistából ~életteli/lelkes vezető, for those who don't speak english ). Örülök neki. Úgy érzem szinte minden a legfaszábban megy, nagyon is jó irányban haladok, alapjában véve elégedett vagyok a dolgaimmal. A teszten elért mutatóim teljesen eltérnek a 2,5 évvel ezelőtti önmagamtól. Igazából alaposan meglepődtem, amikor megláttam az eltérést, de teljesen reális a dolog, számítottam rá hogy változtam ebben-abban, de arra nem, hogy gyakorlatilag teljesen átalakultam.

A PersonalDNA tesztem új eredménye.

POWER.

Ugyanakkor még mindig van amiben jelentős fejlődés áll előttem. Annak a végén vajon hogy fogom érezni majd magam?

Na itt ez a kép. A 2,5 évvel ezelőtti állapotot mutatja, de ha fölé viszed az egeret, akkor a mostanit. Egészen elképesztő, gyakorlatilag egy másik személy vagyok. Önbizalmam 4-ről 92-re ment (ez azt jelenti hogy a tesztet kitöltő 30 ezer ember 92%-a kisebb önbizalommal rendelkezik), nyitottságom 4-ről 52-re, extrovertáltságom 6-ról 84-re, a másokba vetett bizalmam 10-ről 62-re, a saját sorsom fölötti kontrollérzetem 42-ről 90-re. Ezeknek mindnek örülök mint az állat. Ezeket a dolgokat gyakorlatilag napról napra érzem magamban. Ahogy sétálok a folyosón, ahogy utazok a villamoson, ahogy zenét hallgatok, ahogy gondolkodom a jelenemről és a jövőmről. Az empátiám 60-ról 22-re csökkent, ez tök érdekes, és nem tudom pontosan megmondani, hogy mi áll mögötte (míg a fenti változásokat meg tudom magyarázni). Valamilyen szinten zavar, mert problémáim vannak belőle.

POWER.

És tudjátok mi még a nagyon fura? Hogy azt hiszem pesszimistából kezdek optimista lenni. A legkomolyabban mondom, hogy ez igencsak megdöbbentő számomra. Nyáron észleltem valamivel kapcsolatban ezt, és azóta erőteljesen felfelé ível a dolog.

Kéne járni gyúrni meg megjavíttatni a bringát, ha már egyszer lecseréltem a felét. Újra kedvem van ezekhez a dolgokhoz. Meg blogot fejleszteni. Meg a munkába még többet belenyomni. Tanulni ezt-azt. Fejleszteni magamon és visszaforgatni a megszerzett többletet. Építeni a dolgaimat, magamat. Nem véletlen az önmenedzsment címke sem (egy része trusted). Pár dolgot tényleg meg kéne valósítani. Pl. szakmailag szeretnék még rengeteget fejlődni mostanság. Mindig is szerettem volna. Hogy nagyszerű megoldásokat szállíthassak. Az energiám és a stabilitásom jelentős részét a munkámból nyerem (mint ahogy arra Bea rávilágított), ezért baromi fontos, hogy ott valami magas színvonalú dolgot hozhassak létre.

Haszprus

Hotdog

©   Haszprus   |   álom
hi
most ébredtem
akkora fasságot álmodtam, a jedlik büféjében álltam sorba, és először pizzatekercset kértem, de a hülye japán eladó nem értette, aztán hotdogot, de azt se, amin eléggé kibuktam, össze-vissza mutogattam, hogy mi az, aztán beszóltam: hotdog, don't you understand? I'm gonna fucking kill you!!! - ezt üvöltöttem neki a boltos bezárta a kiadóablakot, én meg a bolt külsejére kirakott játékok és egyebek közül leszedtem egy fűrészlapot és hörgős metálra kaptam szét a büfé ablakait

Az ablakok szétkapása valszeg a The Day the Earth stood still c. filmből ered

Észleltem egy olyan személyes levélnek álcázott típusú spamet ami valahogy átjutott a szűrőn, és mindjárt keresetlen válaszra is méltattam (naivan bízva abban hogy nem spambot csinálja, és ezúttal be is igazolódott a gyanúm), majd továbbküldtem a Homárnak. Igaz, nem az én bejelentésem alapján, de lehozták a dolgot. A spammerem azonban gyorsabb volt, és válaszolt. (Ami azért nem mindennapos, ezért is gondoltam hogy megírom ilyen backstage-finomság gyanánt a levelezésemet vele.)

Haszprus

BSc

©   Haszprus   |   bme

(Egy trusted bejegyzésből átemelve.)

Más. A bsc-ről nagyon lesújtó véleménye van a tanároknak (ma éppen a [censored] előadó beszélt erről, de akár ld. [censored]), állítólag tele van írástudatlanokkal (így fogalmazott), vidéken 2-3-ra érettségizettekkel, alany-állítmányt nem ismerőkkel, meg ilyenek. 480-ból valami 160-as ponthatárral be lehet kerülni nemtom milyen szakra, és jövőre már közel 1000 embert vesznek fel infóra is. Kemény. (Kapcsolódó kulcsszó: bújtatott munkanélküliség.)

mainframe

Kedves BKV...

©   mainframe   |   bkv magyarország life éjjel első

Nemrég írtam egy levelet a BKV-nak arra a problémára magyarázatot illetve megoldást remélve, hogy ugyan miért az orrom előtt gördül ki rendszeresen a végállomásról a buszom, holott én vagyok az első aki a HÉVről átér oda. Nagyjából kifejtettem nekik hogy ez a naaaagy menerendigazítósdijuk előtt nem így volt, hanem inkább logikusan megvárta a HÉV közönségét, illetve hogy gondolják át hogy mi máshoz érdemes igazítani Csepelen a menetrendeket mint a HÉVhez. Erre kaptam az alábbi választ, amit vágatlanul közlök, majd pár szóban le is reagálnék:

Haszprus

Környezet-menedzsment 5

©   Haszprus   |   bme

Megajánlva. Thx. Ezzel évfolyamelső lettem, azért ez már kőkemény. (Mondjuk a másik három arc is ötöst kapott. )

Más. Az mekkora kibaszott lol hogy a kth egy teljes oldalas levelet küldött arról hogy hogyan éljük át a neptun várható lehalását a tárgyfelvétel kezdetekor?

Haszprus

Adatbázis-kezelő rendszerek

©   Haszprus   |   bme

Most voltam Adatbázis-kezelő rendszerek pzh-n (egyúttal ma néztem rá a tárgyra a félévben először, mert eddig úgy voltam vele hogy nem ezt csinálom meg hanem egy másik választhatót), van rá esélyt hogy sikerüljön

dec. 12. 09:47 77% lett.

Haszprus

I'm lovin this company

©   Haszprus   |   bme mátrix energiablog i love this company

Nincs is jobb mint egy kellemes este/éjszaka/reggel után a bnőddel bemenni a munkahelyedre amit amúgy nagyon szeretsz, és most kivételesen csak 4-en vannak a szobában, és 2,5 óra munkaidő alatt lerakni valamit ismét az asztalra. Főleg ha éjjel közben lopva az alvásidőből megoldottál egy rendszerintegráció házit is - olyan témakörben amiben talán dolgozni fogsz még valaha - hogy fullos önelégültséggel dőlj hátra. Eközben ugye meg lettem hívva megint laborvezetőnek, kicsit nosztalgiáztam is, Gajdos pedig magától megkeresett, hogy segít információ-menedzsmentből felkészülni.

I love this company, yeeessss!

Ma este Nemzeti (Hermelin), de előtte még fel kell készülnöm Adatbáziskezelő rendszerek zh-ra 12-re. Most kezdem. Kezdeném, csak közben még javítok valamit a blogon, meg bejegyzést is írok.

Most mondjam hogy minden összejött? Kurvajó kedvem van.

Pénteken éves bónuszmegbeszélés. Kiváncsian várom. Bizakodóbb vagyok, mint pár hete. De addig még sok burn fog fogyni.

A máv-informatikában már egyetlen rendes programozó sincs talán, csak a Csapó. A többiek elvannak a selecttel...

ROFL

(Bónuszkérdés: mit szív Haszprus? )

Haszprus

Szglab5 2009

©   Haszprus   |   labvez

Jött a levél Gajdos Sándor adatbázisok előadótól (SEO), hogy jó lenne, ha tavasszal is vezetnék labort.

Menjek, ne menjek? Marha jó lenne, de kicsit hardcore lesz minél több munka + bme + bnő mellett, nem?

17:48 említettem hogy szeptemberben két fejvadász keresett vezető fejlesztőnek? az egyik helyen csak igent kellett volna mondanom (miután egy hónapig ostromolt a fazon aztán le is interjúztattak), a másikkal nem foglalkoztam. a téma trustedben terjengősebben ki lett tárgyalva.

Haszprus

Nagymennyiségű adat

©   Haszprus   |   barátok bme fejlesztés l0lzor

IRCQuote fight! In the ring:

Carl0s 21:27 szia
Haszprus
jégcsákány
Carl0s nem tudsz nagy mennyiségű adat rendezésére valami toolt?
olyan ami nem fér be a memóriába
Haszprus
ümm
algel könyv
+ eclipse
Carl0s 21:31 tuti van vmi progi erre
Carl0s 21:48 és szerinted ha én hegesztenék össze egy ilyet az hatékonyabb lenne mint egy meglévő megoldás?
kétlem
Haszprus
nyugimá, vicc volt
nem tudok, az a lényeg
Carl0s bazz
pedig itt olvasom a könyvet
Haszprus

......
kész
Haszprus

@The Company, 2008.12.01.

©   Haszprus   |   mátrix energiablog i love this company

Ismét egy kurvajó hangulatú napon vagyunk túl a mátrixban. Nem tudom mi van mostanság, de valahogy jó az egész. Egész nap poénkodás van, felhasználók szidalmazása, káromkodás, meg mindenféle, amitől jó kedve lesz az embernek. Ja és meghozták a függönyöket, igaz, kicsit kisebb lett mint kellene, úgyhogy kértem még. Meg küldték a fizu egy részét is, amit igazából rögtön tovább is passzolnék telefonszámlára, ha nem decemberben kéne megadnom. Ugyanis az októberi 20+ ezres számla nyomán Péter úgy döntött hogy jelzi hogy ők nem mondták hogy fizetik a számlát, csak egyszerűen nem válaszoltak az ezt firtató kérdésemre, Csaba azt mondta fizetik, és mindezidáig pedig nem hajtották be. Na mindegy.

Szóval ma indult a TRES élesben. Úgy volt, hogy megvárnak az indítással. Hétvégén kiderült, hogy valami nagy gebasz van az éles konfigurációval, és felajánlottam hogy korábban bemegyek. Be is mentem volna 9.45-re, de már indulás előtt jött a telefon Domitól nevetve, hogy képzeld Olivér, tudod hogy a máv hogy értette hogy ma indítják a TRES-t? Nem úgy hogy majd valamikor, hanem úgy, hogy éjfélkor elindították. Úgyhogy… szóval ez van…, Nyugi, éppen indulok. - and Olivér saves the day…

Amúgy egy ideje nyomom Potatonak, hogy tegye már bele a RES parsert az SVN-be, pénteken már trac hibajegyet is rendeltem a feladathoz. Mi történt ma? A parser szerkesztése közben betelt a swapfájl a gépen, és egy 0 bájtos fájl maradt a nyomán. Kicsit ment a bazmegolás. Jobban mondva mehetett volna, de még ekkor is tökjó hangulat volt. Volt izgalmas swapfájlból (!!!) történő parserkód-kinyerés notepaddel (!! ), sajnos sikertelenül. Pedig kurvalol lett volna, ha sikerül.

Nos mindenesetre most egy darabig főleg foltozgatások lesznek a TRES-en. Tetszik ez a fázis, nyugis, vagy legalábbis nyugis-szerű. Lehet apró részletek csiszolgatásával foglalkozni. Vagy mittomén. Nem tudom. Mostanság szeretek bent lenni, az utóbbi pár alkalom tényleg nagyon jó volt.

Csinálnék jó globális felhasználókezelést meg jogosultságkezelést. Meg mindenféle beépülő cuccokat.

Hamarosan kezdődik a TRES 2 projekt.

18:40 most beszéltem Beával és iszonyat jó kedvem lett tőle.

20:27 sikerült belőnöm itthonra az svn klienst, nem tudom fél éve mér nem ment, mindegy, most tökjó, aktivizáltam is magam kicsit rögtön.

Haszprus

Return to the company

©   Haszprus   |   mátrix energiablog i love this company

Oks. Szóval rég volt már bejegyzés az 'I love this company' kategóriában. Viszont most kezdem újra szeretni a munkahelyemet, a munkámat, és a munkatársaimmal is egész jóban vagyok most.

Szerdán meg pénteken globális felhasználókezelést csinálgattam, és tetszett a többieknek. Nice. Meg egyébként is jó hangulat volt. Kooperáció, hülyülés, ilyesmi.

Ilyen globálisan használható modulokat tök szívesen gyártanék egyébként…

mainframe

Scientology alert

©   mainframe   |   bme life

Csak egy apró figyelmeztetés mindenkinek, aki a BME/ELTE felé a hídfőtől vezető sétálóutcán kialakult kis ideiglenes karácsonyi vásárban közlekedik a közeljövőben: egy szcientológus kirendeltség is kitelepült oda, Ingyenes stressz teszt álnéven. E-méter, Dianetika, Lronhubbard, ami csak kell. Szóval mielőtt még akármilyen okból is megáll ott akárki, gondolkodjon el jó-e az ha kapcsolatba kerül a szcientológiával (=nem).

Hívjátok fel erre barátaitok, ismerőseitek, vagy bárki figyelmét, aki úgy érzitek, erre rászorul (pl. épp ott áll a bódéjuknál), mert a szcientológia veszélyes.

dec. 01. 21:37: Van backtrack-ünk egy kontra-szcientológia blogon, nézzétek meg, ott képek is vannak. (Igen, én csináltam, még ma... Már félek is hogy milyen szörnyű haraggal sújtanak majd le rám a hubbardiánusok. )

Haszprus

Backstreet's back, alright

©   Haszprus   |   bme történelem

Ma lesz nálam egy megbeszélés a Szoftverfejlesztés mobil platformra című tárgy kapcsán, holnap (kedden) pedig a Rendszerintegráció labor kapcsán. Ma meg kell csinálnom a Szoftvertesztelés kiselőadásomat csütörtökre, szerdán Környezetmenedzsment házit írok, csütörtökön a kiselőadást tartom meg. Elkezdtem pörgetni a dolgokat. Az önálló labort szerintem buktam. Mondjuk ettől még felkereshetném a konzulensemet, hogy mizu…

Kicsit összefolynak a napok… Rámjött valami vírusos cucc amitől rosszul voltam két napig, ettől függetlenül voltunk Beáéknál, megismertem a családját, meglátogattuk a nagyiját a kórházban (nővérével), sétáltattunk Bambit, vezettem Citroen Xsarát, jártunk az Árkádban és az Arénában (én most először), találkozott a szüleimmel, lecsekkoltuk az Olaszt, végül sikerült megint elkésni óráról és most irgalmatlan kialvatlan vagyok…

A kórházban hívott a fejvadász csávó (szeptember vége óta hívogat, hétfőn Bea bíztatására elküldtem nekik a házit amit kértek), hogy megnézték a házimat, és jövő hétre válasszak magamnak egy időpontot bármikorra, mert mindenképpen akarnak velem személyesen találkozni. Na, úgyhogy hétfő 15-re megyek is interjúra.

A mai nap fejleménye pedig az, hogy kiderült hogy egy teremmel melléjártam a szoftvertesztelés című órámnak, és integrált fejlesztés java platforma c. előadást sikerült hallgatnom helyette 5 héten át, és fel se tűnt, csak hogy elég szabadon értelmezik a tárgy címét.

Haszprus

Hont, Drégely vára

©   Haszprus   |   barátok fotózás történelem túra 350d 12e

Tegnap erre kolbászoltunk (Schloddi, ScoobyZoli, Gabi). Aztán gyereknap alkalmából felmentünk a HHH-ra, meg ki Csepelre.

Előzőleg este megbeszéltük, hogy akkor másnap túra. Tali 8:15-kor a Borároson. 8:11-kor sikerült is felébredni. Azt a pánikot, amit ez okozott…

Kiégetett, leszívott ez a nap is. A 20 km alatt húsig feltört sarkamról most nem közölnék fotót.

mainframe

Vírusmarketing @ iwiw

©   mainframe   |   net

Csak azért sem tettem rá a szánalmas címkét, pedig megérdemelné. (Akinek még új lenne a vírusmarketing szó, az olvasson utána)

Az történik ugyanis, hogy boldog-boldogtalan vírusmarketinggel hirdet, de olyan jó, prosztó balkáni fajtával. Ennek keretein belül létrehoznak kamu iwiw-es adatlapokat (Kovács Eszter [eszti], szeret bulizni, ismerkedni, stb., és egy mélyen dekoltált fotó mellé, nyilván), akiknek a nevében mindenféle kluboknak (azoknak is amiknek nem tagjai, mielőtt a klubadminok fikázásába mennénk át) körüzenetetket küldenek, hogy hű, nézd milyen jó kis oldalt/videót/cikket találtam, és akkor persze kapjuk arcba a reklámot, az AXE csokiszagú mittoménmijétől a potencianövelőkig (igen, komolyan, az is volt). És persze a sok egybites rá is kattint mert hát milyen jó nő küldte már. Engem meg csak simán idegesít hogy spamelnek. Egy ideig mindet jelentgettem be sorban a gépháznál, de úgy a 4-5. táján meguntam. Méghozzá annyira, hogy inkább kiléptem minden klubomból (mert eddig csak ilyen úton kaptam ilyen spameket). Kivéve az Überblogot, mert onnan még nem jött ilyen (talán a kis létszám miatt nem pálya a spammereknek). Ha beindul ez egyénenként is, akkor meg az egész iwiw-et hagyom a csicsába.

Két réteget tartok feltétlenül fontosnak elküldeni a kurvaanyjába. Az egyik nyilván a vírusmarketinges spammerek. De mindjárt a másik az iwiw gépház, akik még nem léptek fel ez ellen semmilyen értelmes eszközzel (autentikáció, felülvizsgálat, meghívások szigorítása (pl. ha fél éven belül törölni kell azt aki tőled kapta a meghívót, akkor téged is törölnek)), holott ez nyilvánvalóan közérdek. Vagy ritka impotens a banda, vagy meg lettek véve kilóra. (Ami meg ellentmond a vírusmarketing alapvető céljának, miszerint nem kerül semmibe, szóval...) A lényeg hogy fel vagyok baszva agyilag, de asszem ez érthető.

mainframe

Elnyomás vol.2

©   mainframe   |   magyarország szánalmas net

Úgy néz ki hogy az Egyetemistahatározó című mókás fikázóblog ugyanolyan sorsra jutott mint a Dugnám blog. Bár ez hivatalos levételnek kevésbé néz ki, inkább hacknek, vagy fenyegetés nyomán történő önkéntes felégetésnek. Legalábbis szomorú, de inkább szánalmas, hogy itthon senki nem áll olyan biztos talajon önértékelésileg, hogy megkímélje magát az ilyen blogok okozta idegességtől. Aki egy ilyenen felhúzza magát, annak szerintem ez kéne legyen a legkisebb probléma az életében. (Ez nyilván felhívás keringőre, fikázzátok Mainframe-et, hátha kiakad, és meghazudtolja önmagát. )

Szóval szomorú idők járnak a mi úgynevezett szólásszabadságunkra. Vagy legalábbis az internetes részére. Ami pont elég.

Haszprus

Gabi indahouse

©   Haszprus   |   barátok buli történelem

18-tól 03:15-ig, 9 és negyed óra, azért az nem semmi. Stex házban próbálkoztunk először (egyikünk se ismerte a helyet), de hamar rájöttünk hogy az nem lesz jó, úgyhogy itt kötöttünk ki, és jó lett. Majdnem elléptünk valami buliba is (ami így spontán felvetődött), de aztán éjjel 2 lett és így mégse. Folytatása várható.

A képeken nem látható, de megkezdtük a piahegy lebontását is. (A bacardi superior, a malibu, némi bomba és burn esett áldozatul, vmint Gabi nyomatott saját beszerzésű sört.)

Haszprus

Quotes

©   Haszprus   |   life
Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni......
Amikor egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik. De sokszor olyan sokáig bámuljuk sajnálattal a zárt ajtót, hogy nem vesszük észre azt, amelyik nyitva van.
Watch what people do, not what they say. Behavior is a much better indicator than feedback forms.
Nem érdekel, hány éves vagy. Azt akarom tudni, megkockáztatod-e, hogy őrültnek tűnj szerelmedért, álmaidért, és azért a kalandért, hogy életben vagy.
Azt akarom tudni, hogy tudsz-e örülni nekem és önmagadnak, hogy tudsz-e vadul táncolni az extázistól megrészegülve anélkül, hogy figyelmeztetnél bennünket, legyünk óvatosak, reálisak és emlékezzünk emberi mivoltunk korlátaira.
A szerelem olyan, mint a kábítószer. Először eufóriába esel, és teljesen átadod magad az érzésnek. Aztán másnap többet akarsz. Még nem váltál függővé, de annyira jólesett az az érzés, hogy azt hiszed, ura tudsz maradni a helyzetnek. Ha két percre eszedbe jut a szeretett lény, hát három órára elfelejted. De aztán szép lassan rászoksz, és teljesen függővé válsz. Ekkor már három óráig gondolsz Rá, és csak két percre tudod elfelejteni. Ha nincs a közeledben, ugyanolyan rosszul érzed magad, mint a drogos, aki nem kapta meg az adagját. És ahogy a drogos képes lopni és megalázni magát, hogy megkapja, amire szüksége van, Te is bármit hajlandó volnál megtenni a szerelmedért.
Haszprus

Az ellen nem véd

©   Haszprus   |   life

Oké tehát tegnap este amikor hazamentem, nem bootolt a gépem, és egyéb furcsaságok vannak, ezért az elektronikus elérhetőségem jelentős mértékben sérült. A hiba elhárításán az elkövetkezendő napokban fogok dolgozni nagy erőkkel.

Szolgálati közleményünket olvashatták.

Update 13:26: visszakaptam a 20-as számomat, a 70-est hanyagoljátok, köszi.

Update 19:52: van netem jeah! mondjuk valszeg elveszett az összes dokumentumom

Update 22:05:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
van egy kibaszott vicces hírem
a backup vinyó is elszállt
Tibi
Haszprus
volt egy 80g-s vinyóm full backuppal
Tibi
ez nekem tényleg vicces
Haszprus
hát nekem is, mármint, itt vigyorgok rajta

De így tényleg, most már kezdek jó lenni ezekben a dolgokban, először kilépett az életemből valaki ((ő lépett ki?) vagy valami ilyesmi ), utána a mobilomnak elvesztettem a pinjét és a pukját, aztán hazajöttem hogy egyeztessek valakivel egy talit és amikor leírtam hogy ma tutira találkozunk, abban a pillanatban áramszünet lett az egész környéken, fejből meg nem kentem a számát, aztán újra lett áram és a Windows login képernyője után megint áramszünet lett, mondom ilyen nincs, és végül még a gépem is szarrámegy, szóval értitek, ez nem egy szerencsés sorozat, de a frizura mégis tart, mert valamitől érdekes módon egyszerűen jó kedvem van és pl. a gép szarrámenése sem igazán tudott felbaszni, meg most az se hogy még a fél éve kimentett backupjaimat is cseszhetem.

Az igazság az, hogy van egy csomó jó dolog is, de azokról most nem.

Haszprus

return life;

©   Haszprus   |   barátok bringa life történelem katlan mobilfotó rita

Volt egy ilyen bringázós, összeülős, dumálgatós nap Tibivel.

Meg még sok ilyen dumálgatós összeülős/kiülős/átmenős/átjövős dolog volt mostanság egész nyáron, amikről nem írtam és nem raktam ki fotókat. Jók voltak (Rita, Mainframe, Anett, Orca, GuNN, Balage, dankoi és persze Judit).

Haszprus

70

©   Haszprus   |   life

Egy darabig csak a 70-es számomon vagyok elérhető mer az új 20-asnak elfelejtettem a pinjét a pukja meg meg sincs, vagy mittom, na lépek el, szevasztok.

Aki nem tudja a számomat annak nyilván tökmindegy.

Update szep. 24. 13:45: megint a 20-as él.

Balage

Franciaország: Párizs

©   Balage   |   fotózás külföld life franciaország kocsi

Haszprus után én is eljutottam Párizsba, igaz 4 év késéssel, de addig is jártam egy csomó más izgalmas helyen. Idén is a barátnőmmel vágtam neki a nagy utazásnak, szokásunkhoz híven egy nagy autóval és egy (később két) sátorral. Hogy miért döntöttünk az autó mellett, és miért nem mentünk repülővel? Erre nagyon egyszerű válaszolni. Egyrészt szeretünk utazgatni, nézelődni útközben, megállni, meg az egésznek van egy feelingje. Másrészt, ha nem is volt olcsóbb az út, de mindvégig oda mentünk autóval ahová csak akartunk, nem kellett bérelni. Harmadszor annyi cuccot vihettünk amennyi csak jól esik. S végül a negyedik érv, ami mellette szól, 1 hét után átmentünk az 500km-re fekvő Amszterdamba még egy hetet lazítani, és megnéztük azt amire tavaly nem jutott idő. Így összesen 3800km-ert utaztunk és 210 liter gázolajat égettünk el az út során, közben pedig láttuk fél Európát, abszolút megérte.

Ha valaki kedvet kapna az autós utazáshoz, itt van némi információ, amit jól jöhet: Párizs Budapesttől pontosan 1500km-re van, az út nagyjából 15 óra alatt megjárható teljesen kényelmes tempóban, sok pihenéssel. Autópályadíjat csak itthon, Ausztriában és Franciaországban kellett fizetni, igaz az utóbbiban majd 20 eurót (csak oda).

Párizs nagyszerű város, rengeteg látni való van, több mint bárhol máshol ahol eddig jártam. London és Róma kutyafüle volt ehhez képest. 5 nap minimum szükséges, hogy alaposan szemügyre vegyük, annyi látnivaló van. Párizs megismerésében a legnagyobb segítség, hogy hatalmas metróhálózata van, 14 különböző vonalon járnak a szerelvények és azok is sok helyen kettéválnak. Továbbá van még a 3 R.E.R. vonal, ami magyarul emeletes HÉV-et jelent, de nem olyanra kell gondolni ami itthon van, hanem egy kétszer hosszabb vonatra, ami hasonlóan, mint a metró átszeli Párizst a föld alatt, így ha kedvünk van, akár a Diadalívtől is eljuthatunk Disneylandbe átszállás nélkül. Mellesleg a jegyünk addig érvényes, amíg a föld alatt vagyunk, így egy jeggyel elmehetünk akárhová, sőt, ha feljöttünk a felszínre, akkor még további egy órát utazhatunk vele a buszon. Az utóbbi szolgáltatásait azonban egyszer sem vettük igénybe, mert tényleg mindenhová el lehet jutni a föld alatt. Gondolom ott nem 40 évig tart egy metró project, mint nálunk. S ha már kicsit eltereltem az irányt a tömegközlekedésre, szeretnék pár szót szólni az ellenőrökről. Nincs belőlük túl sok, viszont ha egyszer megjelennek valahol, akkor azt minimum 10-en teszik. A jegyellenőrzést nem úgy kell elképzelni, mint itthon, hogy az alul iskolázott oda lép hozzád és elkezdeni mondani a szokásos mondandóját, végül vagy kineveted, vagy oda adod a jegyet. Nem-nem, itt halálosan komolyan kell venni őket, mert az alapfelszerelésük, most tessék figyelni: a kezeslábas, bakancs, bilincs, pisztoly, gumibot és kutya! Egy szóval tiszteletet parancsolóak és persze ők is megadják a tiszteletet az utasnak, nem úgy, mint itthon. Ha elkapnak nincs menekülési lehetőség , mert diszkréten körbe állják azt az 5-6 embert aki bliccelni mert, minden menekülési utat elzárva, közben pedig az egyik ott vár a kutyával.

Nem húzom tovább a számat, jöjjenek a képek és némi tudnivaló hozzájuk:

Champs-Élysées és a Concorde tér: Az előbbi a világ egyik legszebb és leghíresebb sugárútja, ahol minden valamirevaló márka képviselteti magát. Itt tartják a Tour de France befutóját, július 14-én itt tartják a katonai dísszemlét, és még sok minden mást is, amire a franciák büszkék. A Concorde tér pedig Párizs egyik legnagyobb tere, középen egy obeliszkkel, amit egyenesen Egyiptomból szállítottak ide.

Arc de Triomphe: I. Napóleon és a mindenkori francia hadsereg dicsőségét hirdeti a Champs-Élysées végpontján, a Charles de Gaulle téren.


Eiffel-torony és környéke: A torny csúcsára két féle módon lehet feljutni. Az egyik lehetőség, hogy a földszintről a második emeletig lifttel visznek fel minket, ahol Párizs egyik legdrágább étterme is található. Vagy gyalog fel a második emeletre, igaz ez sokkal fárasztóbb, de így a jegy csak fele annyiba kerül. Onnan viszont csak lifttel lehet tovább menni a csúcsra. Sajnos sokszor kell sorba állni, így a látogatás kb. 3 órát vesz igénybe.

Invalidusok temploma: Itt található Napóleon sírja.

Luxembourg-kert
Moulin Rouge
Louvre: Egyszerűen hatalmas, sokkal nagyobb és szerintem több több dolog is van itt, mint a British Museumban. Mi csak 3-4 órát tölthettünk ott, rengeteg híres festményt és szobrot láttunk, de mikor kijöttünk azt hittem meghalok a sok sétától. Pedig alig a harmadát járhattuk be.

Notre Dame

Panthéon (nem nagy szám)

A Pere-Lachaise Franciaország és a világ egyik leghíresebb temetője, Párizs XX. kerületében található. Sokak szerint ez a világ legtöbbet látogatott temetője. Többek között itt van eltemetve Jim Morrison, Moliere, Lafontaine, Chopin, Oscar Wilde és még sok-sok ismert ember.

Pompidou központ

Sacré-Coeur

Bastille: A híres börtön helyét mára már csak egy oszlop örzi, illetve a járdán jelölik az egykori várfal vonalát.

Szajna part
Végül a közlekedésről pár fotó

Remélem tetszett a beszámoló és sikerült kedvet csinálnom a város meglátogatásához. Majd a késöbbiekben lesz még pár fotó ömlesztve, mert nem fért bele minden.

Haszprus

Boldog születésnapot!

©   Haszprus   |   barátok

IRCQuote fight! In the ring:

Hívás az éjszaka közepén…

- Te küldtél fotót a mellbimbódról?! Valami ismeretlen telefonszámról. Más szakállas embert nem ismerek.
- Ööö igen én voltam. {Női nevetés a háttérből.} Ha jól hallom, Petra örül neki.
- Jaa, jaa, örül…
- Na, akkor boldog születésnapot!

Most úgy érzem, nagymértékben ide kívánkozna egy fotó GuNNék kenutúrájáról. (DSC02084)

Btw itthon szaporodásnak indultak valamik, pedig én csak kajálni indultam.

Balage

Franciaország: Disneyland (EuroDisney)

©   Balage   |   film fotózás külföld franciaország

Az elmúlt néhány hetet Franciaországban illetve Hollandiában töltöttem. Mivel Párizsról Haszprus írt már régebben egy összefoglalót, Amszterdamról meg én tavaly ezért úgy döntöttem, hogy a beszámolókat (remélem lesz időm többre is) a Párizstól nem messze lévő Disneylanddel kezdem.

Az egész úgy kezdődött, hogy vegyes érzelmekkel indultam el EuroDisney-be, mert úgy hallottam, hogy ez a park inkább kisgyerekeknek szól, és ha jól akarok szórakozni felnőttként, akkor menjek inkább a nem túl távoli Asterix Parkba. Ezt az érzést tovább rontotta, amikor kifizettem a hév megállóban a 12 eurós oda-vissza jegyet, azaz kettőnkért 24 eurót. Nagyon ideges voltam, mert ennyi pénzből simán kimehettünk volna autóval és még a világ legdrágább parkolója se tehetett volna túl ezen az áron, nem beszélve arról, hogy ezerszer kényelmesebb, nem kell állva nyomorogni a héven s este 10-kor, amikor az ember hulla fáradt szívesebben visszaérne a szállásra 1,5 óra helyett 20 perc alatt.

A parkba belépve az érzéseim nem sokat változtak túl sok kis gyerek, béna Disney figurák,és sok várakozás a kisvonatra, ami körbe visz minket a parkban. Azonban amikor leszálltunk róla és elmentünk a Space Mountain nevű hullámvasúthoz teljesen megváltozott a véleményem. Először azt hittem ez is valami kis béna hullámvasút lesz, még gondoltam le is kamerázom az egész menetet, mert abban a tévhitben éltem, hogy gyorsul egyet az emelkedőn (kívülről ennyi látszódott) aztán vége is az egésznek. Igen ám az elképzelés első fele meg is valósult, csak azzal nem számoltam, hogy ebben a viszonylag kis épületben egy marha nagy hullámvasút van kiépítve, ami mindvégig a sötétben megy. Így nyakamban a fényképezőgéppel jobb kezemben a telefonnal száguldoztunk végig, sokat nem láttam csak néha éreztem, hogy a fejem nem fent van, hanem vagy fejjel lefele, vagy a talajjal párhuzamosan. Rettenetes volt, mert ugye kapaszkodni se tudtam a fejem rázkódott össze-vissza, ez meg közben ment, mint az állat és sehogy sem akart vége lenni. Az eredmény egy kisebb fajta hányinger, de ezt leszámítva tényleg nagyon jó volt, és ha tehettem volna, még egy körre benevezek, de sajnos idő híján erre nem volt esély. Szóval ez utána a menet után teljesen másképpen gondolkodtam és alig vártam, hogy a következő hullámvasútra is felülhessek.
Sajnos egész Disneylandre az jellemző, hogy mindenhol marha nagy sorok vannak, minimum felet, de inkább egy órát kell várni a jobb játékokra. Ennek a hosszú sorban állásnak a kiküszöbölésére a park ilyen quick pass automatákat helyezett ki a népszerű játékokhoz. Ez tulajdonképpen arra jó, hogy a mágnes csíkos belépődet belé dugva kapsz egy időpontot, hogy mikorra menjél vissza és így egy külön kapun el lehet kerülni a hosszú sorban állást. Általában az adott időponttól 1-1,5 órával későbbre adtak jegyet, azonban volt olyan játék is, amire már délután egykor is csak este 11-re volt szabad hely. Így nem volt más választásunk itt szépen ki kellett állni az 1 órás sort. Egyébként nagyon jó ötlet szintén a vezetőktől, hogy a bejáratnál ki van írva, hogy kb. milyen hosszú a sor, így könnyebb eldönteni, hogy érdemes-e most beállni vagy jöjjek vissza később. Amit kiírnak egyébként meglepően pontos, mert amikor beálltunk a Big Thunderhöz az volt kint, hogy a sor 50 perc hosszú és tényleg, 52 perc múlva már a hullámvasúton ültünk.
Most nem szeretnék abba bele menni, hogy melyik játék milyen, melyik a legjobb, mert akkor még holnap is itt ülnék és írnám a bejegyzést. Ha röviden össze szeretném foglalni, akkor a 49 eurós (1 parkos) belépőért valóban megkapom azt a szolgáltatást, amit az ember elvárhat. Látszik, hogy mindenre rengeteg pénzt költöttek, nem sajnálták semmire. Minden nagyon modern és látványos. Naponta kétszer van ilyen kisebb fajta parádé Disneylandben, ahol végig vonul ilyen kis kocsikon az összes mesebeli figura és élőlény, este pedig tűzijáték (ezt nem vártuk meg).

A park alapterülete egyébként hatalmas, az ember nem győzi sétával, mi a nap végére majdnem elaludtunk a héven olyan fáradtak voltunk, de úgy láttam mások is teljesen kikészültek. Hogy adjak egy sanszot, hogy kb. mekkora a park, van benne egy marha nagy tó, aminek a közepén van egy hullámvasút (oda a víz alatt száguld át) és ezt körbe lehet hajózni a part mentén egy rendes, nagy 3 szintes oldallapátos hajóval, ami szerintem a Balatonon is nagynak számítana. Ha valaki esetleg arra felé jár, ezt semmi esetre se hagyja ki, egyszerűen fantasztikus volt az út és közben jókat lehet romantikázni.

Röviden összefoglalva, ha valaki Párizs környékén jár és megengedheti magának, hogy ellátogasson ide, semmi esetre se hagyja ki a park meglátogatását. Egy teljes nap feltétlenül szükséges hozzá, ha Disneyland Studioba is el akarunk látogatni, akkor inkább vegyünk két napos jegyet, ami nem sokkal drágább, mert egy nap alatt a kettőt meglátogatni képtelenség, csak rohangálás és idegeskedés lenne a vége és akkor elveszik az egésznek a varázsa.

Haszprus

Rita is back

©   Haszprus   |   barátok energiablog

2008.08.28.
2008.08.29.
2008.08.30.

Visszahódítok mindenkit, csak mondjátok, egy-két-há ommm…

IRCQuote fight! In the ring:

Rytha
éles témaváltás, hátha még idegesebb leszek?
Haszprus
ja nem, csak én full nyugi vagyok, bocs
engem q nehéz felidegesíteni
Rytha
igen, azt látom
Haszprus
[...] csak amikor össze vagyok így omolva és ki vagyok merülve
és olyankor idegesíteni is
viszont most erőteljes vagyok
Rytha
igen, érzem
Haszprus
tényleg átmegy?
Rytha
és tudod honnan lehetett érezni?
onnan, hogy írtál ma 4 smst. ha gyenge lennél, sebzett, büszke, sebeit nyalogató, nem írtál volna egyet sem, nehogy azt higgyem már, hogy te nyalizol nekem. ezt kerüli a sebzett, gyenge ember. de mivel fel vagy szívva, az sem érdekel, ha azt hiszem, nyalizol, mert te tudod, hogy nem!
energiával és önbizalommal töltve vagy
és jókedvvel

Tudjátok mi ez? POWER.

Haszprus

Mainframe

©   Haszprus   |   barátok energiablog

2008.08.25.
2008.08.26.
2008.08.27.
2008.08.28.

Update aug. 30. 01:00:
2008.08.29.

Nem szólsz
Haszprus

Mai nap, 2008.08.25.

©   Haszprus   |   barátok life meló történelem energiablog power rita
  • 03.00 Elalvás
  • 04.00 Ébredés, elalvás
  • 06.00 Kelés
  • 07.00 Fodrász
  • 10.00 Thai masszázs
  • 11.45 Meki
  • 12.00 Meló
  • 14.00 Meló rosszhír
  • 15.00 Telefonok, taliszervezés (Judit, GuNN, Rita, Mf)
  • 16.00 Mf tali @ MÁV (gecijót dumáltunk)
  • 20.00 Mf @ Blaha, MMS Juditnak (egy csaj megnéz a megállóban)
  • 20.30 Mf @ Blaha Burger King (két jócsaj távolról megnéz a Burger Kingben, később rájövünk hogy rondák voltak. kibaszott pech. )
  • 21.00 Judit tali (+ Mf) @ Keleti
  • 21.50 Westend tetőterasz
  • 24.00 Judit goodbye
  • 04.30 Back to bed
  • xx.xx slp

  • 07.30 Kelés

Endless power.

Haszprus

Hollandia - 'S-Hertogenbosch

©   Haszprus   |   barátok fotózás külföld történelem art hollandia 350d

Na, volt egy kis időm, hogy az első két nap fotóiból megmunkáljak néhány arra érdemeset.

Első nap, 'S-Hertogenbosch. (Rotterdam csak akkor jön, ha jól viselkedtek. )

Görbe házakhoz egy kis komment. Az előttük lévő tó full mesterséges, alatta pedig mélygarázs. Nice.

Haszprus

Chair rider

©   Haszprus   |   barátok fotózás külföld hollandia 350d

Majd lesz még kép amúgy. Gondolom. Csak lassan, mert mással foglalkozom, meg nem igazán vagyok elégedett velük.

Ja, a szék nagyon tuti, a tömeged helyezgetésével tudsz rajta forogni, a kontrafékes kéziféktelen (ergo első fék nélküli!) bringa pedig übergáz, abszolút nem ajánlom Megszenvedtem vele, és szerintem egy nyolcast is raktam bele

Kicsit a Development Processhez kiegészítőleg (de nem az ott levő két képpel kapcsolatban).

IRCQuote fight! In the ring:

Montana
látványos egyébként
Montana
nagyon durva, hogy hogy tudod alakítani magad...
Montana
hát, mit mondhatnék, respect
The GuNN
kurvajolcsinalod

És még egy idézet. Power.

Ez a bejegyzés és a Development Process is jóval többről szól, mint amennyi le van benne írva. Nem lehet mindent leírni.

Haszprus

Tűzijáték 2008

©   Haszprus   |   fotózás art tűzijáték 350d

Bizonyos okokból idén nem mentem ki a tűzijátékra, gondoltam megnézem milyen a tévéből (megsúgom: erősen szar, kb. fél percig kötött le ). Arra legvadabb álmomban sem számítottam, hogy amikor kinézek az erkélyen, akkor ez a látvány fogad… (Nem készítettem elő se állványt, se semmit, kicsit kapkodós lett, ezért elnézést kérek az évről évre gázabb képekért A 2005-ösöket érdemes nézni…)

Haszprus

Energia-bejegyzés 2

©   Haszprus   |   zene energiablog

A hangfalból ezen a reggelen is tiszta energia dübörgött…

Igazából arra jövök most rá, hogy már egy ideje kibiri k. kurvajó kedvem lenne, csak eddig volt valami ami ezt az egészet lenyomta, és most nincs.

Az auto playlistem az alábbiakat dobta.

POWER POWER.

Lenyomunk mindenkit.

Túláradó energiablog.

Haszprus

Vitorlázás

©   Haszprus   |   buli fotózás mátrix történelem art kocsi 350d

Csapatot építettünk Balatonfüreden. Kis vitorlázás, kis lubickolás, labdázás, pihi, kis kaja, sör, fagyi, ilyesmi.

Odafelé végén kicsit én vezettem, visszafelé először megnéztem a Porschét aztán hazahoztam a többieket jeeppel. Porsche elég durva amúgy. Jó nap volt, bár gondolatban még Hollandiában jártam.

Haszprus

Hello baby :)

©   Haszprus   |   buli life mátrix kocsi vagi 350d

Igen, a képen fáradt vagyok, mert kiszívott, leégetett ez a nap is.

Ma egyébként rengeteget fejlődött a vezetési stílusom a dinamikus/merész/agresszív irányba. Balcsira kicsit nyomtam jeepben, hazafelé meg majdnem végig én hoztam a társaságot (a km-órán 180-at láttam, panasz nem volt, bár Csaba fenyegetően közölte mögöttem, hogy halászlét evett ).

A képen látható személygépjármű nem az enyém. Még.

mainframe

Batman - Gotham Knight

©   mainframe   |   film

Batman: Gotham Knight (2008) - Nem, nem Dark Knight. Ez egy friss és szernitem remekül kivitelezett rövid rajzfilm-pakk, mint anno az Animatrix volt. Minden rész egy kis epizódot jár körbe, és ezek az epizódok lazán összefüggenek. Minden részt más és más technikával, ábrázolással készítettek el, így részről részre eltérően néz ki mindenki, ami nekem kifejezetten bejött. Sajnos kicsit betett az alapvetően darkos hangulatnak hogy Batman sosem öl, ő sem halhat meg ugyebár, tehát nehéz volt komolyan venni a szorult helyzeteket.

Az egész pont fogyasztható hosszúságú, látványos, ötletes. Imdb 7-et ad rá, én 8-at is, simán.

mainframe

You don't mess with the Zohan

©   mainframe   |   film

You Don't Mess with the Zohan (2008) - Két szó: Adam Sandler. Emiatt nálam máris -1 pont, bocsi. Valójában a végéig nem találták ki hogy akkor most abszolút idióta vígjátékba megyünk át (A báránysültek hallgatnak, Top Secret, Nagy durranás 1-2), vagy azért próbálunk mondani is valamit (fő téma ugyanis a palesztin-izraeli ellentét). Így kicsit kaptunk mindkettőből, kicsit egyikből sem. Ez szerintem nincs jól így.

Van egy-két szokásos Adam Sandler trédmark amit itt is végig kell kínlódnunk, a sorozatos péniszviccek, szex, ha kell ha nem (és kikkel, omg) stb. Ott van még a mellékszereplő csávó aki a 50 first dates-ben is volt, ő mondjuk pont elég jó. De ha ezeket próbáljuk nullra tenni, akkor egész élvezhető cuccot kapunk, amolyan Ali G/Borat-ripoff, kicsit aktualizálva. Ez alapvetően jó tulajdonság kéne hogy legyen, mégis magában hordozza a tényt, hogy a film jó 90%-a másolat, utánérzés. (A kecskét sem sikerült kihagyni, ofkorsz.)

Ami legalább 1-2 ponttal felvitte a végső értékelést, az nem más mint Emmanuelle Chriqui. Ő a fodrászcsaj. Ha csak őt kéne értékelni, akkor 11/10. A filmre 6-nál nem tudok jobbat adni (és már így is jobb volt a szívem az imdb-s 5,4-nél). Pár évvel ezelőtt sokkal jobban értékeltem volna ha Hollywoodban valakinek ilyen szinten elborul az agya, de ez ma már csak a sorba való beállás. Egyszer megnézhető akinek bejön a stílus, de én nem erőltetném.

Update: Legyen az inkább 8, mert ahogy többedszer is megnéztem (és ez önmagában is jelent valamit), egyre többet röhögök rajta. Szóval mégsem rossz, meggondoltam magam. Inkább jó.

mainframe

Narnia 2 - Caspian Herceg

©   mainframe   |   film

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008) - Nyilvánvaló volt hogy lesz folytatás (meg most is nyilvánvaló hogy lesz). Szerintem sikerült megütniük az előző rész szintjét, nem romlott le a dolog. Mondjuk ez mindjárt annyiban hátrány is, hogy kb. ugyanazt kapjuk mint az előző részben. Kis értetlenkedés és ismerkedés a világgal, kis utazás, kis barátkozás, sok harc, és persze még mindig mese az egész, kardozó egerekkel és egyéb gyermetegségekkel (mondjuk van akinek ez jön be... ). Engem a főszereplő kölykök még mindig idegesítenek, de ez már szerintem egyéni problémám. A látvány megint elég minőségi, vannak feszült jelenetek, melyeknek egy részét azt hittem egy ilyen (gyerek)filmben nem merik meglépni (a kastély első megrohamozása). És még valami: tuti hogy Lewis és Tolkien együtt szívták a hobbit pipadohányt az erdőben (egyébként adalékinformáció: valóban barátok voltak, nem csak kortársak), mert itt is megkapjuk az enteket, meg a folyót megárasztó varázslatot, kísértetiesen ugyanúgy megvalósítva mint a Gyűrűk Urában. Egyszer már bejött, csináljuk ugyanúgy, nem?

Akinek bejött az 1, annak ez is be fog, akinek nem, annak ez sem. Tőlem megkapja a 7-et.

mainframe

Nem vénnek való vidék

©   mainframe   |   film

No Country for Old Men (2007) - Ha igazán át akarnák adni a film hangulatát, az lenne a címe, hogy Ain't no c'ntry f'r ou'd men, ugyanis ez töményen két óra a legautentikusabb (és szerintem rém idegesítő) cowboy-angolból, ami csak létezik. Lehet hogy ezért nem sikerült élvezni sem, de az a benyomásom, hogy roppant vontatott, tökéletesen összefüggéstelen jeleneteket tartalmazó, kevéssé érdekes filmről van szó.

mainframe

Az elveszett királyság

©   mainframe   |   film

The Forbidden Kingdom (2008) - Egy jópofa kung-fu mesefilm, teljesen korhatárbarát. Az ilyen jellegű filmek szokásos betegségeit ez is hozza (látványosan műanyag fegyverek, a drótos repülőtechnika túlerőltetése, stb.), de ettől elvonatkoztatva kifejezetten eltalált cucc. Főbb pozitívumként fel tudnám hozni a látványos, remekül felvett (nem csak videoklipes hadonászás, mint amcsiéknál), hosszas harci jeleneteket, és a fehér hajú gonosz csajt, aki szerintem bőven csinosabb mint a jókislány. Ja, és vééééégre Jet Li és Jackie Chan egy filmben. (És megint van drunken fist, igaz csak egy kicsit.)

Nem szabad elfelejteni egy percig sem, hogy mesefilm, és ehhez mérhető elvárásokkal kell eléülni, de úgy megérdemel egy 7-est. (imdb szerint is)

mainframe

Bakancslista

©   mainframe   |   film

The Bucket List (2007) - Nem rossz, bár szerintem rövid. Egy dráma legyen 2+ óra. (Ez másfél, mondom, úgy néz ki ez most trend.) Az alapötlet ismert (to-do lista), de szerintem elég sablonosan lett megvalósítva, és nem is kellően részletesen lett ábrázolva. Van benne 1-2 filozofikus beszélgetés, ennél több kéne. De persze Morgan Freeman és Jack Nicholson már önmagában elviszi a filmet, szóval nem lehet nagyot hibázni azzal ha megnézzük. Imdb-n 7,6, tőlem is megkapja a 7-est. (utólag meggondolva inkább csak a 6-ost, mert pl. nem szívesen nézném újra)

mainframe

Wanted

©   mainframe   |   film

Wanted (2008) - Másfél óra nettó faszság, pont ahogy gondoltam. Egyébként az első fél órát az Office Space-ből, az utolsó felet meg az Equilibriumból nyúlták, egy az egyben. Külön kiemelném az egyik utolsó mondatot, amit a főhős narrációként mond az egyszeri nézőnek:

Six weeks ago I was ordinary and pathetic, just like you.

Ez egy gyenge 3/10. Imdb-n képes volt 7,4-et kapni... Döntsétek el kire hallgattok.

Haszprus

Balage majdnemdéhá

©   Haszprus   |   barátok bringa 350d mobilfotó fotózás

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
miután Balage elmondta minden szarnak az ellenőröket
ezt úgy 10 percen át
azután a két mellettünk ülő hölgy közölte hogy jegyeket bérleteket

ránk akarták hívni a zsarukat TERMÉSZETESEN
Montana
és mi lett a vége?
Haszprus
az hogy hívták a rendőröket mi meg eltekertünk a picsába
Montana
komolyan?
Haszprus
ja
Montana
szép időtök volt
Haszprus
igen és Balage lelkemre kötötte hogy ez a kép nem mehet ki

Update 01:28:

Haszprus
és hamarosan megy ki a kép a gnóm fejedről
Balage
de kurva jó lesz
Haszprus
Balage
még jó hogy tudom törölni a szerverről
Haszprus
bazmeg
ne legyél dvid!
felrakom vmi külföldi szerverre
Balage
Haszprus
kiment a bejegyzés
Balage
BAZDMEG
mainframe

Kung Fu Panda

©   mainframe   |   film

Kung Fu Panda (2008) - Jópofa, sok grafikus poénnal és látványelemmel operáló mesefilm, sztárszikronokkal (angolul, persze). Ez is nagyon rövid, alig másfél óra. Ami nem jó, hogy nagyon a főhős körül forog, a mellékszereplők eléggé háttérbe szorulnak. Tanulság persze megint van, de hálisten nem erőltetik túl. A végét érzésem szerint sebtében kerekítették le, bár nem tudom, lehet hogy csak a rövidsége hagyott űrt maga után. Egyszeri megtekintésre feltétlenül alkalmas, többszörire... hát, fene tudja. Én 7-et adok rá, mert azért jó volt.

mainframe

21, Las Vegas ostroma

©   mainframe   |   film

21 (2008) - Kellemes-átlagos film a lassan szokásossá váló áthúzós-rendszerátverős koncepció vonalán. Szerintem meglehetősen kiszámíthatóak a történések, átlátszóak a karakterek (sejthető ki kivel mit és mikor fog csinálni). Az egész nincs kellő részletességgel ábrázolva, az egészből annyit kapunk, hogy ülnek az asztaloknál, és (hűha!) nyernek. Szóval kicsit felületes, sablonos, és nem kellően fordulatos. Leszögezem: nézhető, nem úgy álltam fel előle, hogy kidobott idő volt, de nem ez lesz amit újranézek Kevin Spacey-vel, hanem bármi más. (Ide valami konkrétat akartam írni, de egyszerre ugrott be a K-Pax, a Usual Suspects, az American Beauty, és persze a Se7en.) Erre meg adok talán 5-6 körül valamit.

Haszprus

Kondi to the max

©   Haszprus   |   kondi

Sikerült ájulásközeli állapotba kondiznom magam Kb. két hét kihagyás, új SCH-es terem, és éhség már mikor elindultam, röviden ennyi a recept. (Tükörben vettem észre hogy amellett hogy elég szarul érzem magam, halál sápadt is vagyok, kénytelen voltam ledőlni egy öt-tíz percre.)

Az új terem? Tényleg baromi zsúfolt, de jó sok gép van legalább. Például rögtön két hiperhajlító pad (ofkorsz rögtön magamévá tettem - ha nincs ló, jó a szamár is ). Akciós volt, vagy mi a fene?

Emellett az ablakok nem nyithatók, és már amikor bementem, akkor jó izzadtságszag volt, pedig egy csávó volt bent össz. Szóval jó is lett meg nem is, a klímát meg kéne oldani. Ventilátorok vannak, de az ezen nem segít. Ja és a hangzás elég rossz (zeneileg), a roxy pedig szaggat. Nem tudom, miért.

Haszprus

Álmomban BB megtámadott

©   Haszprus   |   álom

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
nos álmomban bb megtámadott a saját lakásomban
(erre ébredtem)
asszem nem teljesen tiszta a lelkiismeretem
Haszprus
marcell meg be akarta dobni az ablakomat kintről hógolyóval
kérdeztem tőle mi a baj. azt mondta: az anyám akármire keres a google-ben, mindig ide lyukad ki (mármint az én lakásomhoz )
Montana
BB pontosan hogyan támadott meg?
Haszprus
hát, földszinti lakás, marcell kintről nézett, velem szemben állt az ablaknál. pontosan az én szobámat képzeld el. ajtón bejött bb és asszem elkezdett fojtogatni VAGY valahogy a fejemre lesújtott, ntom már melyik
mainframe

8 Tanú

©   mainframe   |   film

Vantage Point (2008) - Mindig is szerettem a valami módon térrel és/vagy idővel manipuláló filmeket, és ez ilyen. 8 ember szemszögéből követhetjük végig (sokszor) kb. 23 perc eseményeit, minden egyes újranézéssel újabb információhoz jutva. (Én valójában csak 6-ot számoltam, de mindegy is.) Ez is meglepően rövid film, újabban úgy tűnik ez lett a divat, hogy szűk 1,5 órára méreteznek.

Jól indult, tényleg sötétben tartanak és finoman adagolják a tudást, ezzel kitöltve kb az első órát. De utána szerintem túlságosan beindul a sztori, és átfordul a legsablonosabb, legidiótább akcióba, amit csak Hollywoodtól kaphatunk. A jófiúk látványosan életben maradnak minden körülmények között, van hatalmas autós üldözés, lövöldözések kifogyhatatlan tárral, minden ami kell. Meg még pár hülyeség (a fél várost felrobbantó és százakat megölő terroristák félrekapják a kormányt egy útra szaladó kislány miatt, nyilván...). A végét szerintem kegyetlenül elszúrták. Ezért lesz csak 6/10.

Tamás

A Last.fm zenekarok hasonlósági gráfja

©   Tamás   |   zene adatbányászat

Volt már szó itt a blogon régebben a Last.fm-ről, úgyhogy csak röviden: ez egy közösségi oldal, ami alapvetően a zenei ízlés köré szerveződik. Felraksz egy plugint a zenelejátszódhoz, ami innentől kezdve folyamatosan küldi a Last.fm szerverének, hogy mit hallgatsz, az pedig megjelenik a saját Last.fm-es profiloldaladon, és boldogság van. Eddig kb annyi értelme van, mint az iWiW-nek (azaz semmi). A dolog ott kezd izgalmas lenni, amikor egy kicsit elkezdjük analizálni ezt a rengeteg adatot, ami ily módon összegyűlik a Last.fm szerverein. Pár hete volt némi időm és elszórakoztam az oldallal egy keveset; ha érdekel, hogy mi jött ki, olvass tovább.

Haszprus

Prick your finger it is done

©   Haszprus   |   mátrix

The moon has now eclipsed the sun.

Örülünk Vincent? Örülünk hát!

Egy elég nagy nyomás esett le rólam.

Update júl. 17. 00:15: készen lettem egy határidőre, amikor már igen erős kétségeim voltak.

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power) basszus, mert te aztán tényleg _pont_ az az ember vagy, akinek nem jön össze soha semmi
mainframe

Wall-E

©   mainframe   |   film

Wall-E (2008) - Több jó ötletet kombinál. Jól meg van csinálva a látványvilág, mégsem hagyatkoznak rá zavaró mértékben. Pont kellemesen rövid (nincs 1,5 óra sem), nincs üresjárat (néha azért lelassul kicsit). Lehet hogy kicsit túl nagy volt a hype előtte, mert szerintem egyáltalán nem lett korszakalkotó, vagy bármilyen tekintetben kiemelkedő. De ettől még egy nagyon aranyos és élvezhető (végre felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt), eltalált animációs film. Nálam 8/10.

Haszprus

A könnyű dolgokat könnyebb leblogolni

©   Haszprus   |   hwsw mátrix

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
azzal fogok szórakozni hogy a combinón ha csörög a telefonom akkor látványosan előkotrom mind a hármat hogy végül a jót vegyem fel
(privacy power) ez gááááz
Haszprus
most kénytelen vagyok erről bejegyzést írni
látod, csak ilyen szarságokról blogolok
a könnyű dolgokat könnyebb leblogolni
(privacy power) érthető
mainframe

Az esemény

©   mainframe   |   film

The Happening (2008) - M. Night Shyamalan újabb filmje (az előzőekről itt olvashatsz: a Falu, Lány a vízben). Kicsit (najó nagyon) félve kezdtem neki, mert egyrészt a legutóbbi 'Lány a vízben' hatalmas csalódás volt, másrészt erről a filmről kizárólag negatív kritikát hallottam eddig, még olyanoktól is, akik amúgy Shyamalan fanok.

Meg kell mondjam, kellemesen csalódtam. Még úgy is élvezhető volt, hogy pár poént már szóban lelőttek nekem előtte. Egyedi elképzelésű katasztrófa, durva jelenetek (pár helyen komolyan vártam hogy félrenéz a kamera, de nem), csak 1-2 helyen olyan szokásos székből-felugrós, de végig nyomasztó. Engem sikerült a hatása alá vonnia. Az egyedüli ami nem tetszett benne az az, hogy nagyon korán kitalálják hogy mi a katasztrófa oka, és akkor is teljesen banálisan. Egy 1.0-ás átlagember (totális mellékszereplő) bedobja mint ötletet, és onnantól tényként kezelik hogy úgy van.

Egyszeri megnézésre simán javaslom, úgy 7,5/10-et adnék neki. Csak azért nem 8, mert semmitől nem lesz különösen emlékezetes. Egy jó katasztrófafilm, és kész. (Cloverfield azért jobb volt. )

mainframe

Traktorblokád

©   mainframe   |   magyarország szánalmas life a külföld

És az megvan, hogy a Magosz blokáddal fenyegeti a nagyfelvásárlókat és a feldolgozókat, ha nem emelik a gyülölcsök felvásárlási árát? Erről csak nekem jut eszembe a védelmi pénz intézménye, vagy a közönséges zsarolás/terrorizmus (persze ez is csak amolyan suttyó lightweight nyugatbalkáni módon)? Meg amúgy alapjáraton is a belem fordul ki az ilyen primitív, erőből történő megoldásoktól. Ez nem a kőkor, hogy van nagy traktorom, akkor elállom az utat, és én vagyok a jani. Nem tartom szerencsésnek, hogy lassan 20 éves kapitalizmusunkban a gazdák még mindig úgy érzik, valami kiemelt rangjuk van, és nekik járnak olyan pénzek, jogok, juttatások, amik senki más ugyanolyan egységsugarú kereskedőnek nem. Ők kapnak kártérítést mindenféle környezeti tényező alapján, stb. Miért, ha egy cégvezető meglép a kasszával, és emiatt elveszítik az értéküket a tőzsdén lévő részvények, akkor a brókereket kárpótolják? (ha igen, akkor is hosszas pereskedés és huzavona után) Vagy a tűzijátékon kitört vihar áldozatául esett kézműveseket, akiknek odalett több havi munkájuk, kárpótolták?

Most éppen az a Magosz problémája, hogy szerintük a gyümölcsfelvásárlók kartell-gyanúsan tartják alacsonyan az árakat. Namost ezzel kapcsolatban két dolog: Ők meg nem pont kartell-gyanúsan (és akkor még számba sem vettük a blokádot) próbálják felverni az árakat? Akkor most ki dönti el hogy ki csinál rosszat? Óvónéni? Illetve: nem lehet, hogy azért csak ennyiért veszik meg a felvásárlók, mert más helyről kicsit drágábban, de ugyanúgy beszerezhetnék? (külföld, stb.) Ennek sem az a megoldása, hogy hőbörgünk meg elálljuk az utakat traktorral, hanem hogy felhozzuk a termelési színvonalat (támogatás, juttatás, stb., és azért nyilván valahogy majd el lesz adva az a gyümölcs, annak az árát is be lehet forgatni) európai szintre, hogy versenyképesek legyenek az itthoni árak, nem? Ha meg ez annyira lehetetlen, akkor sajnálom, de lehet hogy más után kéne nézni. Nem véletlen hogy Uganda kevés szilíciumchipet gyárt. Ha nálunk drágán megy a mezőgazdaság, akkor vagy megoldjuk hogy versenyképesek legyenek a termékeink (alacsony ár és/vagy jó minőség), vagy becsődölünk. Kapitalizmus, az van. Meg kéne vele barátkozni, mert mi akartuk.

(A téma előmoderált, kérjük mellőzzük a köcsöggyurcsányozást (értem ezalatt az összes már unásig csépelt aktuálpolitikai kirohanást), és kíséreljünk meg az adott problémával foglalkozni. Lehet benne Gyurcsány ha muszáj, de legyen értelme, plz.)

Úgy alakult, hogy külföldről be kellett szerezzünk valamit a fejlesztéseinkhez, és egybeköthettem ezt egy kis továbbképzéssel. Természetesen számomra utóbbi volt a lényeg.

Igazából nincs jelentős vezetési rutinom, ezer éve nem kommunikáltam angolul, külföldön sosem voltam egyedül, pláne nem autóval kombinálva. Úgyhogy kihívásnak ígérkezett a dolog, és megragadtam az alkalmat. Nagyon helyesen tettem.

23-kor érkezés a hotelbe, Linzben (Ausztria). Tervezetten 436 km, ennél valszeg kicsit többre sikerült, és egyéb problémák is akadtak. A hotel elég szép volt, közvetlen kilátás a Dunára, panoráma-függőfolyosó, HD TV (lekötött vagy 10 mp-re), kihasználatlan francia ágy. Elalvás paplanon, ruhában. Reggel tali a cég embereivel, akiket követtem Hagenbergbe, a Software Parkba, ami ugyanolyan mint az itthoni BME I épület és környékére ráhúzódó Infopark, azzal a különbséggel, hogy az embernek elég szegényes érzése támad a hagenbergi változatot látva. Nem is akarok többet írni erről, beszéljenek a képek magukért. (Mondjuk az tény, hogy az infopark üzleti épületeiben még nem voltam.)

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)hogy vagy?
Haszprus
istenien
elégedetten
önelégülten
a világ tetején
és fáradtan
de átszellemülten
a gondok felett
egy álomvilágban

Update 14:38: Megcsináltam valamit, aminek eddig a közelében sem jártam.

Haszprus

The Sound of San Francisco

©   Haszprus   |   mátrix energiablog

19 óra volt. A hifiből 10-es hangerőn* egy dal szűrődött:

If you're going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you're goin' to San Francisco
You're gonna meet some gentle people there
In the street
If you come
In the street
If you come
In the street
If you come
In the street
If you come to San Francisco

* 40-es skála, de 5-nél feljebb nem szoktam nyomni. Jah, és nem megyek San Franciscoba.

Asszem kurvajó napom van.

mainframe

Vonuljunk fel mi is

©   mainframe   |   howto life bkv magyarország sux szánalmas

Elmondom mi a bajom a mai Gay Pride felvonulással, de nem az amire gondoltok. Hanem az, hogy emiatt áll a nagykörút (egyéb helyszínekkel egyetemben). Igen, a 4-6-os is (illetve kétrészletben, pótlóval, háromnegyed szakaszon, stb.). Valaki magyarázza meg, hogy akárkinek támad valami ötlete, érzése, gondolata, akármije, annak miért kell ezt feltétlenül valami felvonulásban kiélnie? Ez ennyire jó buli? Miért van, hogy ha valaki elégedetlen a kormánnyal, vagy csak simán a választott pártja rendezvényére megy el tömegesen, vagy meleg, vagy akármi, az azonnal összeverődik egy párszázas-ezres tömegbe, és végigvonul a város egyik létfontosságú ütőerét képező főúton?

És ide tartozik az összes idióta városi rendezvény, a nevetséges másfélkilométeres futóversenyek elhízott belvárosi kispolgároknak, a futáshoz tudvalevőleg ideális (not) aszfalton, a tapinthatóan sűrű szmogban, illetve az amúgy támogatandó Critical Mass is. Miért, ó miért kell azzal felhívni a figyelmet magára mindenkinek, hogy egy napra megbénítja a város amúgy sem jól működő közlekedését? (jó, tudom, a BKV ilyenkor nem termel veszteséget, legalább ) Miért nem tudtak a melegek pl. a Városligeten át vonulni?

Tudom, hogy ez így van Nyugaton is (minden amerikai filmben egy felvonulás forgatagában rázza le az üldözőit a főhős), meg hogy ez kell hogy felhívja a figyelmet, meg miegyéb, de szerintem nem mindenáron. És szerintem az ilyenkor dugóban/lezárt utcában/akárhol megrekedt autós hangos kurvaanyázása teljesen jogos. Ha holnap eszünkbe jut, hogy az Überblogot még nem ismerik elegen, és ezért végig akarunk menni gyalog a Róbert Károly körúton, akkor mi a fasz van? Mindenki állj, mi most megmutatjuk magunkat? (És pontosan ezért sz@rom le hogy épp a melegek vonultak fel. Tőlem lehetett volna a Alkoholista Fókaidomárok Önismereti Köre is.) Értitek...

(Tudom, beszóltam a Critical Massre. Tépjetek szét.)

Balage

2008 Subaru Impreza WRX STi

©   Balage   |   fotózás life kocsi

A vasárnap délelőtt egy kis kocsikázással telt egy 2008-as Subaru Impreza WRX STi társaságában. Az autó egyszerűen fantasztikus volt. 300 lóerő, 407nm, 1040kg, 0-100-ra ha ügyesek vagyunk 5.6mp. Állandó összkerékhajtás, állítható nyomatékelosztással, alapból 40% előre, 60% hátra.

A vezetési élményt azonban nehéz szavakba foglalni. Az autó olyan erős, hogy gyorsabban felgyorsul 0-60-ra, mint amennyi idő alatt megáll. Egyébként ezt a döbbenetes gyorsulást annyira nem is lehet érezni az autóban, mint amennyire először hittem. Mentem szépen Budaörsön a reptér mellett, 90-el szerencsétlenkedtek előttem, vissza háromba, padló, és azt vettem észre, hogy hoppá, már 160-al megyek. Az állandó összkerékhajtásnak köszönhetően minden egyes állórajt minimális kerék elpörgéssel jár, és úgy megindulunk, hogy ha nem tartjuk erősen a fejünket simán hátra csapódik. Az autó egyébként nagyon kezes, elektronikával is lehet dobálni a seggét, bár egy idő után beavatkozik és ilyenkor elveszi a gázt 1-2 másodpercre amíg összeszedjük az autót. Ha pedig kikapcsoljuk akkor ügyesen lehet játszadozni vele, bár közúton nem érdemes ezzel szórakozni. A fékek annyira nem nyerték el a tetszésemet, azt hittem sokkal jobban fognak fogni, de tévedtem, vagy csak tényleg nem lehetett annyira érezni a lassulást mint a már említett gyorsulást.
Az útfekvéséről nem tudok túl sokat nyilatkozni, mert nem volt olyan hű de sok kanyar, mindenesetre érezhető volt, hogy nem hétköznapi autót vezetek.

Sajnos a belseje eléggé puritán, kb. olyan, mint Suzukié, kemény kopogós műanyag, béna alumínium utánzat, stb. Viszont az ülés az nagyon jól fog és elég jó anyaga van a bőrnek.
Sokan mondták, hogy az Imprezaknak híresen kemény a kuplungja, mert ugye erős motorhoz kemény kuplung jár, sajnos összehasonlítási alapom nincsen, de szerintem nem volt olyan vészes, mint ahogy azt több helyen megírták az előző modell esetében, lehet hogy kicsit finomítottak már rajta ennél. A fogyasztás nem túl kedvező, de ha megnézzük, hogy milyen technika van alattunk akkor talán megbocsátható. Ha kiheréljük, és állandóan állórajtot veszünk a piros lámpáknál, akkor olyan 22 literrel beéri százon, de általában nem közlekedik így az ember, normál városi használat mellett meg 11-12 liter, ami ekkora teljesítménynél szerintem simán elfogadható.

Ezzel egy kisebb álmom vált valóra, csak sajnos nem volt elég idő a kipróbálásra, így bővebb beszámolót nem tudok írni, majd egyszer talán több időt is együtt tölthetek egy ilyen autóval. Az autó 11,5 millió újonnan, sajnos nem túl olcsó, de ennyi pénzért hasonló tudású élményautót az Evo-n kívül keresve sem találunk. Kéne

Haszprus

Imidzsváltás (badass mofo)

©   Haszprus   |   life energiablog kocsi mobilfotó szociotrip

Tökéletesnek felépített intellektuális imidzsünkön egy gyors twist: az elmúlt két napban sikerült azonosulnom egy másik, rendkívül közkedvelt réteggel, zenehallgatás, öltözködés, vezetési stílus, és minden egyéb tekintetében…

Felfedeztem továbbá azokat a bácsikákat, akik a tízezer forintos ladájukban ülve pontosan tudják, hogy halál nyugodtan nekedmehetnek, mert nem származik belőle anyagi káruk Mondom, a kurvaélet, itt nem én vagyok a forgalom legveszélyesebb eleme, jobb lesz vigyázni

Egy hét alatt fogytam 4+ kilót, kéri valaki a receptet? (72-68)

Disclaimer: a kocsi nem az enyímé, csak úgy csinálok, mintha. Na jó, még úgy se csinálok.

Haszprus

Katlan Gabival

©   Haszprus   |   barátok bringa katlan mobilfotó normafa

Végre élesben is kipróbálhattam ma az új bringát / rugóstagot, így két hónappal a frissítések után asszem ideje volt A rugóstag egy álom, isteni! Voltunk Gabival a Katlanban (kurvajó volt!), meg a János-hegy aljától induló hosszú vonalon. Fogassal terveztünk felmenni, de Gabinak nem volt jegye a bringára (csak nyolcezer forintos havibérlete - anyátok), az ellenőrök meg nem tágítottak, úgyhogy végül az Istenhegyin mentünk fel. Érdekesség, hogy nekem elfogadták a Combinón/metrón kezelt jegyemet (még csak nem is lyukasztott volt, hanem nyomtatott dátumos, lol), neki viszont a héves jegyét nem, hiába próbáltam Jedi trükkökkel nyomást gyakorolni az ellenőrre, hogy a lyukasztási formáció márpedig megegyezik Amúgy ez mekkora már, hogy elfogadta a nyomtatottan kezelt jegyet, pff…

Istenhegyitől egyébként a halálomon voltam, idén azt hiszem egyszer mentem egy Solymár-kört, de ezt leszámítva nem voltam még semmilyen emelkedőn, a Margit-hídig is csak max tízszer jutott időm elmenni. Na majd most.

Csináltunk pár videót egyébként a telómmal, kritikán aluli pixelhalmaz-minőségben. Egy ideje gondolkodom valami divájszon, ami tudna jobb minőségű videókat készíteni. Nem lenne rossz. A kérdést könnyebb lenne eldönteni, ha vinnék magammal táskát az útjaimra, de mivel nem viszek, így kizárólag a zsebemben elférő eszköz jöhet szóba. Ami viszont minőségi kompromisszumot jelent.

ps. tudom, hogy brutálgázok ezek a mobilos képek (látnátok a videókat… ), most akkó mi legyen?

Haszprus

Firefox 3

©   Haszprus   |   hwsw

Sajnos elszállt a hosszú bejegyzés amit arról írtam hogy a firefox egy bugos szar, így a hármas verziója is. Úgyhogy csak röviden: a fenti képet itthon már kétszer megkaptam, odabent pedig a telepítés utáni 5 perc alatt 20x lefagyott.

Firefox 2 telepítőt pedig a távozásom előtti percekben nem sikerült találnom már neten, de hétfőn tovább keresek asszem.

Én komolyan sajnálom hogy pillanatnyilag ez a legjobb böngésző ami a piacon létezik. Az IE6 a maga idejében istencsászár volt, és _SOHA_ nem fagyott, vmint a felhasználói felülete nem volt egy bughalmaz. A firefox, nos az más tészta… Cserébe sajnos ez az egyetlen böngésző ami rendesen bővíthető és lépést tart a web fejlődésével.

Az egésszel az a problémám, hogy a firefox messze nem annyira minőségi cucc, mint amilyennek reklámozzák, meg amekkora hájpot csapnak körülötte.

Haszprus

Python

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix python képzés

Az új srác ma megismertetett a Python alapjaival. 1-2 nagyon alap dolgot már tudok írni, illetve láttam kódot, ami alapján el tudok indulni. Nice.

A nyelvről egyelőre annyit említenék meg, hogy a programkódban nincs { és }, ehelyett kőkemény indentáció alapján dönti el, hogy mi hova tartozik. Ezzel egyszer s mindenkorra megoldja, hogy a különböző fejlesztők ugyanazokat az indentálási konvenciókat használják*. Ötletes.

Ezen kívül kaptam egy NFC-képes Nokia telót, hogy fejlesszek rá valami szépet.

Ezek mennek.

* a kommentek szerint ez nem teljesen van így

Bevégeztetett. 40-ből 35 kredit, grafika jövőre.

Teljes név Kredit Jegy
Objektum-orientált fejlesztés 5 2
Kódelmélet 5 4
Számítógépes grafika 5
Szoftverminőség és menedzsment 5 4
Rendszer-integráció 5 5
Minőség és menedzsment labor 3 5
Önálló labor 2 8 4
Szabályozástechnika 4 2
Testnevelés D (kondi) 0 aláírás

Akár elégedett is lehetnék, de nyilván nem vagyok maradéktalanul az. Mindegy, vége, oszt kész. Sok tapasztalattal szolgált, amit jövőre igyekszek visszaforgatni a folyamatba.

A cél nem ingott meg: diploma 2009 nyarára. Ehhez szükségem lesz még 31-35 kreditre (attól függően, hogy 6 vagy 10 kreditnyi választhatót veszek fel). Konkrétan: 2 választható (6-10k), 1 alkalmazási terület tárgya (5k), grafika (5k), rendszerintegráció labor (3k), önlab3 (8k), elágazó 2 (5k, és információmenedzsmenttel szemezek, de akárkinek említem, mindenki elhűl).

Ezek közül a grafika és az infmen ígérkezik félelmetesnek, a többivel szimplán csak foglalkozni kell (valszeg).

Most pedig nyár.

Haszprus

Workaholic

©   Haszprus   |   bme fáradtság mátrix meló

A munka alkoholista személy általában rossz önértékeléssel, perfekcionizmussal, állandó megfelelési kényszerrel és szorongásokkal küzd, a munka terén sikerekre éhes, és ezért mindent beáldoz.

munka-alkoholizmus (workaholic) komoly betegség, ami szakszerű kezelést igényel. A munkamánia olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik - mondja Tari Annamária.

Eleinte persze csak az tűnik fel a betegnek, hogy állandóan fáradt. Illetve ez sem feltétlenül tűnik fel neki, hiszen egy idő után, ezt is az élet természetes velejárójaként kezeli.

A figyelmeztető jelek közé tartozik az is, hogy az illető kezdi elhanyagolni az emberi kapcsolatait.

Van, akinek csak néhány nap elteltével jut eszébe, hogy nem hívta vissza barátját, noha elhatározta, még aznap este megteszi. Ő az a karakter, aki nem engedi meg magának azt a luxust, hogy munkaidőben, magánügyben beszélgessen, mert sokkal fontosabb dolgokat kell megoldania, miközben a visszahíváslista egy idő után nyomasztó feladatként jelenik már meg.

Ez lehet egy szívrohamszerű pánik, állandósuló gyomorfájás.

Persze, egy igazi munkafüggő nem képes hosszabb időn keresztül betegeskedni, ő az, aki ha kell, saját felelősségére kijön a kórházból; akinek ha a háziorvos azt mondta, hogy ezen a héten pihennie kéne, akkor azért másnap már bemegy a munkahelyére; aki a saját teste jelzéseit is képes maga alá gyűrni, mert ő nem lehet beteg.

Mindegyik csúsztatás mögött az a tudattalan félelem áll, hogy akkor, ha ez a támasz nem lesz, szétmorzsolódik az élet, nincs mibe kapaszkodni.

dec. 20. 02:41 kinyomva trustedből pablikba.

Haszprus

Szoftverminőség és menedzsment

©   Haszprus   |   bme történelem haszpra olivér haszprus

Pénteki SZMM vizsgaeredmények. lol, enyém az egyetlen ötös, de nemhogy ez, hanem négyes nincs is, két hármas van, a többi 2+1

Meglepett, de örülök neki.

Mai Rendszerintegráció szóbeli is 5 lett.

Nice. I like.

Egyébként sztem kurvajó ez a tárgy (SZMM), azon belül is az előadáson rengeteg olyan apró megjegyzés hangzott el amit a magam részéről roppantmód hasznosíthatónak találtam. A labor részén meg megismerkedhettem a unit teszteléssel önálló házi feladatként, aminek szintén nagyon örülök, teljesen alkalmazható a melóban.)

Hirtelenfelindult poszt, mert Mf unalmában beleolvasott egy villamoson utazó néni válla fölött a sztármagazinjába (fujjnemszabad), és két egymást követő oldalon két olyan személlyel találkozott, mint XY, a Fábry Show-ban bemutatott vécésnéni (sic!), illetve YX, az M1 Telesportjának az egyik műsorvezetőnője (aki terhes, ez a hír). A mi sztárjaink, kéremszépen....

A kommentek között pedig olvashattok egy kezdeményezést a női pólus kiegyensúlyozására itt a blogon.

mainframe

A Tökéletes Trükk

©   mainframe   |   film

The Prestige (2006) - Bennem úgy élt hogy ez egy friss film, aztán látom hogy már két éves. Hiába no, nehéz lépést tartani.
Pozitívumok röviden: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie, Andy Serkis (őt többen ismerik Gollam néven... ), szóval eszetlen sztárparádé. Eredeti környezet (bűvészek világa, valamivel jobb ötlet mint egy n+1. titkosügynökös sztori), csavaros történet, kiváló látványvilág, izgalom, akció, mindez úgy, hogy közben többnyire megmaradunk a realitás talaján. Engem több helyen is leültetett, meglepett, tudott olyat mutatni amire nem számítottam. Mondanám mi tetszik még nagyon, de az már durva spoilerezés lenne. Majd kommentekben, ha valaki más is látta és tetszett neki.

Egyetlen negatívumként talán a végét említeném meg. Meg lehetett volna oldani elegánsabban is, így egy kicsit pofáncsapós. Én legalábbis rájöttem egy jó alternatívára...

Imdb-n 8.4/10 (114,452 szavazattal), nálam simán megkapja a 9-est, a 10-est is talán csak a vége miatt nem, de lehet hogy jobb kedvemben azt is megadnám. A film közelíti a perfektet, mindenképp ajánlanám megtekintésre.

Haszprus

Haszprus überblog - utat mutat

©   Haszprus   |   fejlesztés olvasói levelek

[...] szinte az összes blogon található bejelentkezős-regisztrálós rendszer egy nagy kalap bálnabánat. Írnám a kommentet nagy hévvel, erre csak egy link, vagy sokszor csak egy üres felirat vigyorog rám gizdán, hogy regisztrálj, vagy jelentkezz be. És akkor kattintok, bejelentkezek, visszadob, és máris elveszett a pillanat varázsa.

Vagy minden egyes alkalommal be kell írnom azt, hogy szerda van [...]; vagy hogy Mefi volnék, és van blogom meg e-mail-címem is.

Az összes gagyi. Kivéve egyet. [...] elég csak kipróbálni, és rögtön megszereti az ember. Szóval egyetlen helyen van ez a dolog ügyesen megoldva, mégpedig Haszprus blogján. Ha valaki kommentált már ott, tudja mi a módi; ha reigsztrált vagy, jelentkezz be, ha nem, add meg a neved és írj. Na de nem ám egy sima szöveg van, hanem a komment után van egy űrlap a bejelentkezésnek és van egy a név megadására is. Nem kell hat másik oldalra ellátogatni, egy helyben, ügyesen megoldhatod. És ez jó, ezt a példát követni, mondhatnám, ezt a mintát szabványosítani kellene. És amikor én ezt anno megláttam, már akkor tudtam, hogy ha valaha írni fogok bejelentkezést, akkor az így fog kinézni. [...]

(Intelligens bejelentkezés a mefiblogon)

(Későbbi korok kedvéért: így néz ki a szóban forgó kommentform kijelentkezve, így pedig bejelentkezve.)

Haszprus

A céges mobil lesújt

©   Haszprus   |   mátrix

Na, kapok új sim kártyát és lecserélem rá a mostanit, vagy kapok egy új telefont a mostani mellé, nyilván vélhetően valami lowendet.

  • Nem akarok két telefont hordozgatni
  • Nem akarom, hogy éjjel-nappal hívogassanak, megjegyzem ez eddig se volt jellemző, de eddig nem tudtak ingyen hívni.

Mit válasszak? Új szám vs. második telefon? Mik a tapasztalataitok?

mainframe

10000 BC

©   mainframe   |   film

10000 BC (2008) - Négy szó: mamutokkal építik a piramisokat. 2/10

(Kicsit hosszabban úgy tudnám kifejteni, hogy sok duma, kevés akció, eszméletlen földrajzi és korok közötti bakugrások, lapos sztori. Nem tudom javasolni.)

Haszprus

Magasan képzett

©   Haszprus   |   élelmezés life l0lzor öltöny

Önlab szóbeli után bementem a drapp öltönyömben a mekibe, ahol egyébként közel naponta látnak, a pultos most azonban tanácstalanul és zavartan állt egy pár másodpercig, aztán kérdő pillantást vetett a munkatársára hogy most mi legyen, végül visszanézett rám, és jónapottal köszönt. Kibaszott vicces volt.

The GuNN

Ingyen hitel?

©   The GuNN   |   l0lzor life sux szánalmas

Többször akartam már írni erről a témáról, de valahogy csak most jutottam el idáig. Gondolom mára már mindenkinek ismerős a történet, hogy ha tv-t, mikrót, akármit akarsz venni, akkor mindenhol tolják a pofádba, hogy Öcsém, ne viccelj! Te ki akarod fizetni egybe?! Háfigyeljémá'! Vedd meg nálunk részletre! Mi most ingyen hitelt adunk neked! Aztán fogja magát a jóhiszemű customer és nekiáll számolgatni. Egy tv esetében mondjuk cirka 200 ezer forintról van szó. Megveszem most egybe, és akkor mondjuk a büdzsémben lesz egy viszonylag jelentős output, vagy megveszem tényleg erre a jópofa csakmostcsakitt ingyenhitelre és akkor kényelmesen havonta törlesztek 10-20 ezer forintokat. A hülyének is megéri.

Azonban szerintem ezt csak addig gondolja valaki, amíg közvetlenül a hitelfelvétel előtt sor nem kerül az ún. hitelképesség-vizsgálatra. Ez a képződmény a XXI. század nagy csodája. Elmondom, hogy szerintem ez hogy néz ki.

Haszprus

Diplomás munkanélküliség?

©   Haszprus   |   bme life meló

Szokták emlegetni, hogy diplomás munkanélküliség. Szerintetek van ilyen?

Engem biztosan nem érint, és kissé értetlenül is állok a kifejezés előtt. Az elmúlt hónapokban arra lyukadtam ki, hogy egy diplomás vagy kapásból elhelyezkedik valami korrektül fizető állásban szakterületi konkrét gyakorlati ismeretek birtokában (mert mondjuk komolyan foglalkozott valamilyen területtel már a diplomás éveiben is), vagy talál egy olyan céget, amely rövidebb, vagy hosszabb kiképzés után megfelelő tudással ruházza fel, és alkalmazza. Ilyenből több hirdetéssel is találkoztam mostanság (cégek részéről), illetve láttam egy simonyi szakkollégiumos videót, ahol kb. ugyanezt elmondták olyan cégek vezetői, mint pl. Microsoft stb.

Nyilván nem arról beszélek, hogy a diplomás ember azért nem lesz munkanélküli, mert legrosszabb esetben a mekiben fog dolgozni, hanem egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki a szakmai végzettségének megfelelő állást ne tudjon találni.

Egyébként informatikáról beszélek, de egyéb irányú tapasztalatok, vagy vélemények is érdekelnek.

The GuNN

Popdaráló

©   The GuNN   |   l0lzor tv life

Az milyen, hogy tegnap bekapcsolom a tv-t, megy a Popdaráló és egyszer csak látom benne az egyik barátomat versenyzőként? Majdnem kiestem a fotelből, annyira meglepődtem. Néztem egy darabig, de elég hamar kiesett, gondoltam akkor is frankó, hogy így mert szerepelni. Erre ma dumálunk, mondom neki, hogy láttam tegnap, grat meg minden akkoris ha nem jutott valami messzire. Erre mondja ő, hogy Hagyjad már, a múlt hetit kellett volna látnod! Mér, abba is szerepeltél? Ja, azt meg is nyertem. Erre nézem a popdaralo.hu -n, hogy a múlt héten megnyerte a fődíjat és elvitt 3 milliót. Lol?

Haszprus

Vége a szorgalmi időszaknak

©   Haszprus   |   bme mátrix történelem

Vége az első olyan szorgalmi időszaknak, ami mellett melóztam (nem keveset), ráadásul 40 kredit megszerzését tűztem ki célul. Az egyenleg: minden számonkérést pótlás nélkül teljesítettem (kb. 17 számonkérésről beszélünk házik, zh-k, és szóbeli prezentációk formájában). Ezidáig. Meglátjuk a folytatást, a durvulás (vizsgaidőszak, brutális vizsgákkal) igazából most jön.

Öt vizsgám lesz, időrendben: objektum-orientált fejlesztés, kódelmélet, grafika, szoftverminőség és menedzsment, rendszerintegráció. Ezek közül az első kettővel idén még nem foglalkoztam, tekintve hogy vizsgakurzusok.

Mint már írtam, az elmúlt hetekben szabadságot vettem ki, ez így utólag nagyon jó döntésnek bizonyult, enélkül minden valószínűség szerint sokminden teljesíthetetlen lett volna, márpedig most már érzem hogy nem csúszhatok semmivel, ezek a tárgyaim már közvetlenül befolyásolják a diplomaszerzésem időpontját, és ezáltal a következő 1 évemet gyakorlatilag minden tekintetben.

The GuNN

Word help needed

©   The GuNN   |   howto

Na remélem vagytok, akik jobban kenitek ezt, mint én. Azt szeretném megoldani Wordben, hogy ha van egy adott dokumentumom, legyen mondjuk 5 oldalas, akkor az ismétlődő mezőket ne kelljen újra és újra beírni 5 oldalon keresztül. Tehát ha például egy kft nevét akarom leírni minden oldalra de más és más helyekre, akkor valami olyat kéne, hogy én megadom az első helyre a kft nevét és ő a többi helyre magától beírja. Próbáltam már Autotexttel és Fieldekkel megoldani, de valahogy sosem azt értem el, amit szerettem volna. Egyébkébt Word for Mac 2008 -ról van szó, ami szerintem a legújabb sima PC-s Word megfelelője. Vagy olyasmi. Ötleteket köszönöm.

Haszprus

TripleHead2Go

©   Haszprus   |   bme hwsw life mátrix mobilfotó i love this company

BME-n éppen Önlab beszámolót tartottam, nade mikor kellett bejelenteni hogy bombariadó van és kiürítik az épületet? Naná hogy pont amikor a prezentációm kellős közepén voltam! Banyek! Tarthatom újra, vehetek ki szabadnapot, elvesz a következő vizsgám felkészüléséből stb, és az elmúlt egy hétben ez már a második amit valami baromság - külső tényező - miatt meg kell ismételnem. (Szmm-ből pl. nem volt jó a prezentációs gép videokártyája és ezért elnapoltuk egy héttel.)

A mátrixban viszont ma ez a gyönyörűség várt, gyorsan kibontottuk és belőttük.

Bónuszképként valami rejtélyes dobozok amik szintén ma érkeztek.

A képek minőségéért ezúton is elnézést kérek az emberiségtől.

The GuNN

Jelszó a jelszavakra?

©   The GuNN   |   howto hwsw

Habár sosem tartottam eddig különösebben fontos kérdésnek, mára mégis azt gondolom, hogy az embernek felettébb kellemetlen tud lenni, ha akár egy sima közösségi site jelszavához is hozzáfér valaki, akinek nem kellene. Továbbra sem hiszem, hogy egyszerűbb jelszólopásokkal komolyabban vissza lehet élni de egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy nem jó érzés megtudni, hogy nem tudunk belépni mondjuk az emailünkbe, vagy akár az iwiwes profilunkba. Sokáig úgy voltam vele, hogy volt egy faja jelszavam és azt használtam mindenhova. Anno, amikor volt két emailcímem meg egy online manager accountom ez persze még nem okozott különösebb fejtörést, úgy voltam vele, hogy ha valaki valahogy hozzáfér a jelszóhoz, akkor egye fene, így jártam. Ma azért már más a helyzet, simán kerülhetek kellemetlen de akár megalázó helyzetbe is ha kitudódik 1-1 jelszavam. Szóval gondolom, ma már csak úgy megy, ha az embernek van legalább 5 különféle bonyolult és erős biztonsági szintű jelszava. Csakhogy így az ember egy idő után eljut oda, hogy nem tudja mindig egyből, hogy melyik site melyik accountjához melyik pass tartozik. Van, aki arra esküszik, hogy szintén egy jelszóval védett szövegfájlba vagy valamilyen más állományba rejti az összes többi jelszavát és pillanatnyi tudatzavar esetén onnan bogarássza ki. Szerintem ez is csak félmegoldás. A kérdés tehát az, hogy létezik erre egyáltalán épeszű megoldás? Mik a tippek? Mik a szokások? Egy jelszó mindenek felett? Egy jelszó mindenhova és akkor sosem felejtjük el? Mindenhova külön jelszó? Akkor meg előbb-utóbb magunk sem fogjuk tudni mikor melyiket. Szóval?

I'm back!

Voltam hajnalban kondiban*, atomkeményen hasznosítottam a mobil fényképezőmet, jó az idő, süt a nap, jól haladok a bme-vel, finom a subway szendvics, jól érzem magam a bőrömben, a munkahelyen mindenki jófej, és beszerezték nekem a TripleHead2Go-t (erre lehet rákötni 3 monitort, kb. 70e Ft)

Tökjó ez a nap.

Kivéve a reggeli Kármános ordítozós őrt, mert annak bizony a kurva anyját.

* A héten így kedd reggel már 3 sportnál tartok.

Update 13:36: kúúrvajó kedvem van!

Balage

Freestyle Motocross Show - Arena Pláza

©   Balage   |   fotózás life

Ma elmentünk az Aréna Plázához a barátnőmmel, mert délelőtt olvastam, hogy a KTM jóvoltából 2 óránként lesz freestyle motoros bemutató. Mint tudjuk a plázát a régi lóversenypálya helyére építették, amelynek a tribünje műemlékké lett nyilvánítva. Most ebből az alkalomból a nézők ismét használatba vehették, hogy betöltse eredeti funkcióját. Vajon a tribün építtetői kalkuláltak azzal, hogy több mint száz év múlva egy pláza motoros bemutatóját fogják innen figyelni a nézők?


Haszprus

Subway

©   Haszprus   |   élelmezés

Áramszünet volt a mekiben, igaz, a subwayben is, de utóbbi helyen ettől függetlenül kiszolgáltak (vajon addigra már megromlottak a cuccok hűtés hiányában? ). Isteni finom a kenyerük, az édes húsuk, a zöldségeik, nomeg a sajtos cézár öntetük. Szóval a Subway 100% rekommendált, abszolút élményszámba menő, kellően megtömött és egészséges szendvicset sikerült összepakolnom náluk. Igaz, cserébe 950 Ft-tal lettem könnyebb, ami szendvics kategóriában, azt hiszem, nem mondható alacsony árfekvésűnek, emellett kénytelen vagyok arról is megemlékezni, hogy néhány óra múlva már korgott a gyomrom. Ezen negatívumokon felülemelkedve máskor is megyek Subwaybe

Haszprus

Nokia 5310

©   Haszprus   |   hwsw történelem mobilfotó

Kurvára örülök neki! Outlookkal sync! Az Outlook meg Google Calendarral sync! Eszméletlen überfasza! 71 gramm, mp3 gyorsgombok, valami ócska fényképező (1,2 mpixel, de kritikán aluli, mondjuk tudtam előre, és nem érdekel, nem szempont - fényképeket a fényképező készít).

Canon EOS 350D vs. Nokia 5310, átméretezés nélküli képek (nem árulom el, hogy melyik melyik)

Update máj. 06. 20:32: tévedtem, 2 megapixeles a kamerája, és a fentinél jelentősen jobb képeket csinál (amik persze még mindig elég szarok )

Ez a bejegyzés nem biztos, hogy trusted marad.

Haszprus

Bringa update 2008 tavasz

©   Haszprus   |   bringa történelem 350d mobilfotó fotózás

Lecseréltem a fél bringát.

  1. Fox Float RP23 165mm rugóstag (+ esztergályozás)
  2. Nagygenerál
  3. XT 2007 hajtómű
  4. XT 2007 fogaskoszorú
  5. Shimano HG93 lánc
  6. XT 2008 jobb és bal váltókar (2007-est kértem, átkúrtak 2006-ossal, reklamáció után ingyé raktak rá 2008-ast)
  7. XT 2007 hátsó váltó
  8. Fékpofa előre-hátra

Tervben:

  1. Hidraulikus tárcsafék előre-hátra (XT vagy Avid Code 5, de a 203-as tárcsát meg kéne tartani egyszerű vizuáltechnikai okokból )
  2. Könnyebb kerekek (ez még nincs kitalálva, igazából árkategóriailag is elbizonytalanodtam)
  3. Első váltó (XT)
  4. Egyéb apróságok (sisak, nyereg, pumpák, autószelepre áttérés, bringás szemüveg, könnyű bringás cipő, spd újbóli megrágása)
Haszprus

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

©   Haszprus   |   hwsw

Nice. I like. Régóta szemeztem vele.

Kicsit szokni kell, félreütögetek (ezek a sorok az elsők, amiket írok vele). Nagyon jó, hogy tök halkak a billentyűk, és marha fura, hogy a billentyűzet ezúttal nem lejt felém, hanem pont hogy emelkedik. Majd meglátjuk, jó-e ez nekem, ofkorsz le lehet szedni az alján levő állványt, és a hátán meg ki lehet húzni kis támaszokat.

Mondjuk az kicsit idegesített, amikor kibontottam, hogy az Extreme Digital magyar billentyűzetként hirdeti (még direkt bele is írtam a megrendelésbe hogy csak magyar kiosztással érdekel), ehhez képest a magyarsága annyiból áll, hogy felcímkéztek egy angol billentyűzetet, de az í ugyanúgy hiányzik... Mindegy, eddig is angolon toltam, és a munkahelyi magyar billentyűzetet is úgy használom, mintha nem lenne rajta í

mainframe

Sweeney Todd

©   mainframe   |   film

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) - Már a plakát és az alapötlet megismerése után biztossá vált hogy megnézem, Johnny Deppet is bírom, Helena Bonham Carter isteni volt a Fight Club-ban, és akkor még ott van Alan Rickman (Piton von Harry Potter) és Timothy Spall (Pete Pettigrew ugyanott) (ez a figura újabban egyre több filmben játszik, és mindig ugyanazt a karaktert ), Tim Burton rendezte, szóval nagy mellényúlás nem lehet a dologból.

mainframe

Csillagpor

©   mainframe   |   film

Stardust (2007) - Először az alapnovella írójának, Neil Gaimannak a neve fogott meg, és elhatároztam hogy ezt meg kell nézni. Ekkor még nem is tudtam a parádés szereposztásról (Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Claire Danes, Peter O'Toole, Ian McKellen (a narrátor), stb). Aztán amikor megnéztem, nem bántam meg. Kicsit aggódtam, mert azt mondták, ez egy olyan klasszikus fantasy, ami inkább kicsit mesébe hajlik. De ez végül egyáltalán nem jelentett gondot, teljesen élvezhető volt. A kisebb szerepek és történések tökéletes kiegészítői a főszálnak (kedvencem De Niro az égi kalóz, a csávó valami hihetetlen ), jól ülnek a megfelelően adagolt poénok, és nincs sok üresjárat, sem pedig cukormázas édelgés. 1-2 durvább mozzanattal (pl. a vége felé a boszorkány a fekete bábuval) megfelelően komoly szintre emelték az egészet, és elintézték, hogy ezt a filmet meg akarjam nézni még a jövőben, többször is. És hogy adjak rá egy jóféle 9-est. Mert megérdemli.

mainframe

Mf a bliccman

©   mainframe   |   howto life bkv magyarország

Mainframe izgalmas akcióba kezd(ett): Budapest metróhálózatában 20 alkalommal fog ellenőrzésen áthaladni lejárt bérlettel, azt szabályosan felmutatva az ellenőröknek. Tessék kommentben megtippelni, hogy ebből hány alkalommal fog fennakadni a rostán. A legközelebbi tippet adók között egy barátságos mosolyt és egy vállveregetést sorsolunk ki. (A nyugtalankodók kedvéért megjegyzem hogy a lejárt bérlet alatt van egy szép szabályos, aktuális is, a durva konfrontációk elkerülése végett.)

mainframe

Voll-módszer extends Kuruzslás

©   mainframe   |   life egészségügy szánalmas

Olyan esetem volt hogy megkészültök ((c) Belgä)! Elmentem a családdal húsvét alkalmából lazítani egy ilyen wellness-szerű hotelbe. Ott volt egy ilyen rendezvény, hogy általános állapotfelmérés. Na most erről kiderült hogy egy ügyesen bújtatott termékbemutató (hangsúlyozom semmi ilyen hülyeségről szó nem volt, ez egy rendes, fizetős (ráadásul nem is keveset fizetős) tartózkodás volt). Itt a sztori, hallga csak!

Haszprus

HHH - Solymár 2008 #1

©   Haszprus   |   barátok bringa hármashatár hegy solymár

Schumival lenyomtunk egy HHH-Solymár kört (kicsit kevesebb, mint 4 óra alatt, sok dumával, 18 fokban, részben napsütésben, kis széllel). Utoljára több hónapja voltam a hegyen, bringán is utoljára közel egy hónapja ültem (a Margit hídig meg vissza), úgyhogy teljesen kiütött a dolog. Jó volt egyébként, de most két Booster ellenére vegetatív állapotba kerültem, és fáj mindenem, izomlázam van. A holnapra nem is merek gondolni. Oda a hétvégi regenerációm

Balage

5 nap Londonban

©   Balage   |   fotózás külföld life anglia

Az elmúlt héten volt szerencsém ellátogatni Londonba 5 napra, amelyről gondoltam írok most egy kis rövid beszámolót. Ez a poszt inkább a saját tapasztalataimra fog épülni, és nem arról fog szólni, hogy merre jártam, mit csináltam.

Először is az utazásról pár szót. Mielőtt valaki neki indulna repülővel Londonnak, és valamelyik fapados járatot választaná, netalántán Lutonra akarna érkezni, azt mindenképpen számolja bele, hogy Luton Londontól, nem túlzás, ha azt mondom, rohadt messze van. Busszal 1,5 óra a Viktória állomás. A transzfer elég drága, így mindenféleképpen érdemes neten foglalni, akár 3 nappal előtte is, mert akkor 6-8 fontra kijön, míg a helyszínen fizetve 12 font az GreenLine-nál, ami ugyanaz, mint az EasyBus.

London egy nagyon sokszínű város, amely mára már elérte a 7 millió főt. Legszembetűnőbb dolog azonban az, hogy az igazi őshonos angolok lassan kezdenek kisebbségbe kerülni. Egy metrós utazásom folytán elkezdtem számolgatni, hogy a velem szemben ülő sorban hány bevándorló lehet. 10 emberből legalább 4-5 valamilyen más nemzetiségű volt, fekete, indiai, kínai, vietnámi, turbános pakisztáni, stb. Nem tudom, hogy bírják szerencsétlen angolok ezt a sok bevándorlót, de az biztos, hogy ha Magyarországon ennyi kisebbségi lenne, akkor engem marhára idegesítenének.
Szerencsére mi ennek a veszélynek nem vagyunk ki téve, hisz ki akarna ide jönni?

Amellett, hogy ennyi embert kell eltartani, London eléggé kulturált város. Nincsen annyi eldobált cigarettacsikk, mint itthon, a falak nincsenek összefirkálva, szép rendezett minden és rend van mindenhol. Hajléktalant is csak egyet láttunk az öt nap során, illetve valószínűleg volt még egy, csak hát az a McDonalds-ban vacsorázott és nem volt olyan áporodott ótvaros, mint az itthoni csövik, de azért látszódott, hogy az volt. Mellesleg a meki ugyannyiba kerül, mint itthon, így nem számít luxusnak, sőt inkább ilyen gagyibb helyként tartják számon, mert 4,5 font egy menü, míg az utcán egy szendvicsért is elkérnek ennyit. A minimálbér meg több, mint négyszerese mint itthoni, azaz kb. olyan, mint ha Magyarországon egy menü 350 forintba kerülne. Szóval bárki megteheti, hogy ott eszik, ezért is láthattunk csövest a mekiben.

A közlekedés egyszerűen fergeteges. Metróval szó szerint mindenhová el lehet jutni. Alig van pár olyan megálló, ahol nem lehetne átszállni másik járatra. A felszíni közlekedés nem is nagyon ajánlott, mert a buszok rendszerint a dugókban araszolnak, míg a metró relatíve gyorsan eljut mindenhová. Sajnos mivel régen fúrták az alagutakat eléggé keskenyek, így sok helyen a metró kocsik is azok, és ha nem figyelünk rendesen, akkor könnyen oda zárhatja a fejünket az íves ajtó. Persze ez nem minden vonalra igaz, de a nagy része ilyen. A szerelvények kb. 2 percenként követik egymást és mindig tartják a menetrendet. Néhány tömött állomáson vannak olyan emberkék, mint a vasútnál, akik jelzik a vezetőnek, ha mindenki felfért és zárhatja az ajtókat. Közben pedig valaki mikrofonnal a kezében bemondják mire és hova lehet átszállni, illetve, hogy vigyázzanak, mert az ajtók záródni fognak. Nagyon jól van ez kivitelezve szerintem, és az utóbbi minden állomáson van. A metró a budapestivel ellentétben szép tiszta és kényelmes, sokszor karfa választja el az utazókat egymástól.

A másik jármű, ami nagyon tetszett nekem még Londonban, az a DLR volt, más néven az ottani HÉV. Persze ez se olyan szar, mint ami itthon van, nagyon gyakran jár, fent a város fölött, mint magas vasút, ja és majdnem kihagytam, nincs rajta vezető, az egészet számítógép vezérli. Így amikor elöl ültünk a barátnőmmel közvetlenül az ablak mögött olyan érzésünk volt, mint ha a vidámparkban valamelyik hullámvasúton ülnénk.

Másik dolog, ami még jó volt és most lehet, hogy ezért hülyének fogtok nézni, az a WC-k. Kérem szépen budi az mindenhol van. Nem egy, nem kettő, hanem sok. Most nyilván azt gondoljátok, hogy aha, biztos jó drágán, de nem. A WC-k mindenhol ingyenesek és viszonylag kulturáltak. Jó persze nem olyan, mint egy szállodában, de azért mégse olyanok, mint itthon, hogy amikor elkezded megközelíteni és megcsap a szag, hírtelen nem csak pisilned kell, hanem rögtön hánynod is. A kulturáltsághoz még hozzátartozik, hogy természetesen mindenhol van WC-papír, kézszárító, szappan, és ami a legdurvább, hogy még meleg víz is! Ha a sulimban nincs meleg víz a mosdóban, akkor ott, hogy lehetséges, hogy az utcán a föld alatt esetleg a park közepén a semmiben van? Egy van még hová fejlődnünk… Ja, Waterloo állomáson meg 20 penny-ért olyan klotyó van, hogy csillog-villog, a kézszárító meg ilyen hightech valami, amibe bele kell dugnom a kezem majd fel-le húzogatni és lefújja pár másodperc alatt a vizet, mint az autómosóban az autóról. Kelenföldön meg olyan a WC, hogy a nyanyának adok 100 forintot, aztán mehetek a pottyantósba és még kezet se tudok mosni, mert mondjuk 20 éve elzárták a vizet. Ehhheh.

Azt hiszem túl hosszúra sikerült a post, pedig még lenne pár dolog amiről tudnék írni, de erre már csak legközelebb fog sor kerülni, vagy nem. Ki tudja? Mindenesetre várom az észre vételeket komment formájában.
Most pedig jöjjenek a képek:

Haszprus

Lépcsőzés

©   Haszprus   |   kondi mátrix

Ok tehát adott a szituáció, miszerint rengeteg elfoglaltságom (alapból napi 12 óra bme+munka+közlekedés és akkor még nem tanultam, meg nem túlóráztam (pedig szoktam), meg nem voltam sehol (pedig szoktam)) mellett nem jut időm kondizni meg bringázni (pedig ezeket is előadom néha), hogy az úszásról ne is beszéljünk. Emellett rengeteget eszek és még többet ülök monitor előtt, még mozdulatlanabbul mint eddig bármikor. Közeledek a 70 kiló felé (kb. két hónap alatt, kb. 66-ról).

Ezért elkezdtem lépcsőzni. A negyediken vagyunk (a nagy belmagasság miatt panelméretekben legalább nyolcadiknak felel meg), ötödikre járok klozetra (mert ott van a királyi vécé), utána egy kis lépcső a földszintre, aztán vissza a negyedikre. Ennyi kezdetnek napi egyszer elég is, már ennyit is megérez az ember lába, nomeg zuhany sincs ugye. Ugyanakkor ezt a mennyiséget feljebb szándékozom tornázni.

Ps. már többen neveznek sportembernek, rá kell szolgálni valamivel

Haszprus

Cloverfield

©   Haszprus   |   barátok film

Cloverfield - 2008. Ezt néztük ma The GuNN-nal, és amilyen szarul kezdődött (komolyan kellemetlenül éreztem magam amiért nyomattam ezt a filmet), olyan kurvajó részek voltak benne. Például amikor… De nyilván nem spoilerezek, annyit mondok, hogy rengeteg helyen vigyorogtam attól hogy mennyire jó már. Volt benne durvulás rendesen Nekem a trailer keltette fel az érdeklődésemet, és ahhoz képest mondjuk egész mást kaptam. A remegő kamerából belefért volna sokkal kevesebb, vagy legalább a képminőség lehetett volna jobb, láthattunk volna többet a történésekből, de épp ezzel az elvonással érték el hogy egy csomószor nyújtózkodtam a székemben, hogy hogy láthatnék még többet

A moziból végül úgy jöttem ki, hogy kúúrvajó volt. Bár az első negyed órát utólag se értem, hogy minek kellett (ha otthon nézitek, skip).

A 10-es skálán tökéletesen elhelyezhetetlen, gőzöm nincs

Balage

Feldarabolták Lenint - Behind the scenes of Budapest

©   Balage   |   film fotózás

Suliból hazafele jövet a Budapest című brazil-portugál-magyar film forgatásába sikerült botlanom, melynek főszereplője Leonardo Medeiros és Hámori Gabriella. Az egész nem is lenne olyan érdekes, ha nem lenne a film kelléke egy hatalmas Lenin szobor, amelyet éppen ott jártamkor úsztattak le a Dunán, és persze hol máshol, mint a parlament előtt. Ha pedig már itt járunk, akkor megemlíteném, hogy a film operatőre Lula Carvalho aki előző munkájáért (Elit osztag - Tropa de Elite) kapta az idei berlini filmfesztivál Arany Medve díját.
Persze én se tudom kik ezek, de legalább elmondhatjuk, hogy megint van „híres emberes” post a blogon.

IRCQuote fight! In the ring:

Na, hát olyan még nem volt, hogy autó motorháztetőjére felugorjak és onnan dobjak egy seggest, de megfelelő mennyiségű alkoholnak köszönhetően most már ez se hiányzik a listáról (Anett-féle forralt bor, Mainframe-féle ütős és fincsi szőlőlé, Tibi-féle Becherovka, saját csokilikőr, ennyi amire emlékszem). Ami még volt: autót stoppolni az út közepén (éjjel 1-kor nyilván felvesznek három részeget), fogalmazási kihívásokkal küzdve beszélni három sofőrrel (az egyiket nem sikerült meggyőzni, a másik egy taxis volt aki 8 rongyért vitt volna fel minket Bp-re, egy kurvajóarc csaj viszont felvett és elvitt minket Vácra, továbbá kérdésemre elmondta, hogy azért elég para volt megállni nekünk ), mávos jegypénztár kis pénzkiadó pultjára felülni, majd a pultos váratlan dühkitörése miatt onnan lekászálódni, csövesként aludni egy lepusztult mávos vasútállomás várótermében, igazi csövesektől 3 méterre, bank kamerája előtt kukát baszogatni, a 3-as metró egyik állomásán megint csövesként aludni, hangoskodni a nagyvilágba. Igazából bejönne ez az életstílus, lehet hogy elmegyek csövesnek.

Ez azután volt, hogy 6 fős éjszakai túránk 2x3 fősre szakadt, tekintve hogy Tibi, Montana és Mainframe hazajöttek a Kismarosi vonatmegállóból Budapestre. Akik ott maradtunk: Olthyer, adamo és jómagam. Személy szerint igen nagyot néztem és erősen magam alá kerültem, amikor az eltávolodó vonat túloldalán nem bukkant fel három túratársunk.

Zúzni egyébként teljesen fun dolog, mindenkinek ki kell próbálni, ha még nem tette. Aminek kurvára örültem, az az, hogy adamo és Anett nem fogta fel tragédiaként a dolgot, vagy legalábbis ennek nyoma se látszott rajtuk.

Egyébként kurvajó idő volt, se szél, se eső, se sár (a vonaton legalábbis ), ergo egy kurvajó túra lehetett volna. Szerintem.

21:40-es vonattal mentünk oda, végül 7-re értem haza.

Haszprus

OO!

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix

Oh yeah belemélyedtem itt az objektumorientációba, megírtam életem első überperfekt osztályhármasát. Adott két adatformátum, a feladat az egyikből a másikba konvertálgatni. Ugyanazokból az elemi adatokból épülnek fel, csak másként kell őket megjeleníteni. Na mindkét megjelenítéshez lett egy-egy osztály, fill és __toString metódusokkal (2+1 sornyi törzzsel). Ezen kívül minden mást a szülőosztály végez el. Ő tudja hogy a két adattípus hogy néz ki (és ez abszolút így van rendjén), hogyan kell őket formázni, miket tárolnak, és mivel van benne abstract public function is (a fill), ezért beszól, ha ezt nem definiálja felül a tisztelt leszármaztatott osztály. Plusz ezt az abstract functiont hívja meg a szülő __construct()-ja, ami azt hiszem a Factory Method nevű design pattern elve, de ebben most nem vagyok egészen biztos. Hát én nem tudom, de erős a gyanúm, hogy ilyen szinten relatíve ritkán használják a PHP-t már. Most ez feldobott, nyilván titeket is.

Update már. 23. 12:31: A factory method más: az egy objektumot létrehozó osztály, aminek paraméterül adhatod hogy mit példányosítson, és ő példányosítja. PHP esetén ezzel megspórolható a fájl elején a példányosítandó osztályt tartalmazó php fájlok require-rel történő meghívása.

The GuNN

Olvasói levelek 080229

©   The GuNN   |   szánalmas olvasói levelek blog

Feladó: soliman

Címzett: The GuNN

Küldve: 2008. február 28. 23:21 (tegnap)

archiválva törlés

Szia! Azt sem tudod miről beszélsz,fiam.Akkor miért mondod.(örök téma)Maradnál csöndben és csak figyelnél.Többet érnél vele.Amúgy(biztos)fasza gyerek vagy.Máshoz is így szólsz hozzá?

És még egy kis mellékes infó:

regisztrált: 2008. február 28., csütörtök 23:13

itt járt: 2008. február 28., csütörtök 23:30

hozzászólások: 0

letöltött lapok: 29

feladott privát üzenetek: 1 (0 olvasatlan)

kapott privát üzenetek: 1 (1 olvasatlan)

Haszprus

Olvasói levelek 080228

©   Haszprus   |   olvasói levelek

Én most atomra beleástam magam a Drupal rendszerbe amit ezermillióan fejlesztenek. Persze, az nem egy blogmotor hanem általános CMS. Mégis, én azt látom, hogy a Te blogot technikailag többet tud. Biztosan nagyon sok munkád van benne. Őszinte leszek, nagyon kiváncsi vagyok rá milyen belülől. Nem, nem kérek acc-ot az adminhoz, de ha lenne időd esetleg egy screencast-ot összedobni az szuper lenne. Ha nem, néhány screenshot is megteszi, de a lényeg ugye az ajax-y dolgokban van

Amúgy pont az apró újítások jönnek be, amiket máshol nem látok. Pl, hogy a comment textarea automatikusan megnő, vagy hogy egy comment több másik commentre is reagálhat. Ez a két dolog pl nekem nagyon bejött.

Emellett látom van privát blog, belső üzenetküldő rendszer, stb...

Ha azt nézem, hogy csak neked 6000 hozzászólásod és 3000 post-od van, akkor bizony az adatbázis mérete sem lehet kicsi.

Na, ezek miatt mondtam hogy komoly

Balage

Szoborpark (Memento Park)

©   Balage   |   fotózás magyarország

Nem tudom mennyire ismeritek a Memento Parkot, régebbi nevén a Szoborparkot, de én úgy vettem észre, hogy mi, magyarok többsége nem is tud a létezéséről, vagy ha már hallott róla azt se tudja mi az, és hogy merre van. Azonban ha már itt lakom a környéken, akkor gondoltam írok róla pár sort, hátha valakinek kedve támadnak meglátogatni, ha nincs ötlete, hogy hová menjen.

Helyileg a régi balatoni (más néven 70-es) út mellett van, közvetlen Budapest határában a Tétény-fennsík közvetlen szomszédságában, nagyjából 6-7km-re a Budaörsi úttól.

A múzeum nagyszerű hely az idősebbeknek a régi ifjúságuk felidézésére, a fiatalok pedig rengeteg új ismeretet szerezhetnek a szocializmusról, ha már középiskolában úgyis kimaradt ez a rész. Gondolom mindenki emlékszik arra, hogy negyedik évvégén mindig lóhalálában próbálják meg a tanárok befejezni a második világháborút, esetleg még tartanak 1-1 órát 1956-ról, aztán huss, vége az évnek, jöhet az érettségi. Ennek a hiánynak a pótlására remekül alkalmas ez a kiállítás.

Két részből áll a Memento Park: az egyik az 1993-ban megnyitott szoborpark, ahová a rendszerváltás után eltávolított kommunista szobrok, jelképek, táblák és szimbólumok kerültek. A másik pedig egy kortörténeti kiállítás, ami végig vezet minket a történelmen 1956-tól 1990-ig. Itt mindenféle fotó van, megemlíti a fontosabb eseményeket, valamint leírja a szocializmus jellemzőit.

Sajnos szerintem a Sztálin csizma előtti Tanú térre, meg a tribünre elfogyhatott a pénz, mert úgy tudom, hogy a teret valamilyen burkolókővel be kéne fedni, meg hát szerintem se teljesen van rendjén az, hogy tisztára úgy néz ki az egész, mint ha még most is építenék. Másrészt elég nevetséges, hogy a tribün betonja 1,5 év után nem bírta a hideget és kezd szétmállani, vélhetően valaminek kéne még kerülnie rá, ami megóvja és szebbé varázsolja.

Összefoglalva érdemes ide kilátogatni, ha valaki kicsit retrózni szeretne, vagy csak új ismeretekre szert tenni. Sajnos a jegyára nem túl olcsóak, ahhoz képest, hogy fél óra alatt végig lehet járni az egészet. Felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak 600 Ft, a családi jegy pedig 2000 Ft. Nyitvatartás 10-től sötétedésig.

Haszprus

A 12-17. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa kondi mátrix energiablog i love this company

A 12. napon (péntek)

  • Alig bírtam felkelni, így kihagytam egy csapatépítő órát, ami csak utólag derült ki
  • BME - egy órára viszont beértem amiről nem is tudtam, hogy akkor van
  • White party-s szórólapokat osztottunk Takóval (töküres fehér lapokat)
  • Mátrix - vázolódott a jövő heti projekt, ami nagyjából az én projektem lesz, igaz, még mindig nem teljesen nulláról (az adatbázisok adottak)

A 13. napon (szombat)

  • Végre tekertem egyet Schumival, dehát ki bírja az ő tempóját Itthonról bekeményített telókkal indultam el: eszméletlen különbség, marhajó, így tudok gyorsulni is

A 14. napon (vasárnap

  • Pihentem, aludtam, ilyenek. Kellett már egy nyugis nap.

A 15. napon (hétfő)

  • BME
  • Mátrix - lehet hogy javázni is fogok
  • Tekertem egyet este, kurvajó idő volt

A 16. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix
  • Tekertem este, jó volt

A 17. napon (szerda)

  • Mátrix - tervezgettük a céges bringatúrát Ramsauba Kurvajó lesz De azt nemtom hogy fogok én 1300-ról 3000 méterre feltekerni egy nap Gyúrni kell rá. Májusig van időm.
  • Olasz - kúúrvajó volt
  • BME - pont beértem, helyem is volt, kurvajó volt (Montana, Aston, Carl0s + még sok jóarc)
  • Szabtech Carl0sszal - kurvajó volt
  • Kondi a Kármánban: a nagy visszatérés (fekvepad 8x50 kg) - kurvajó volt

Ez a nap 09:00-től 23:00-ig aktívan telt (ha a munkába utazást nem számítom aktívnak), és kurvajó volt

Balage

Benelux államok: Hága és Rotterdam

©   Balage   |   fotózás külföld life hollandia

Ma ismét egy úti beszámolót kaptok tőlem, habár az előzőt se fogadta olyan nagy érdeklődés, vagy csak nem tudattátok velem comment formájában. Tehát tessék hozzászólni valamit, hogy tudjam nem feleslegesen írtam e sorokat!

Szóval a mai napra két holland város bemutatását tervezem, mégpedig Hágát és Rotterdamot.

Hága Hollandia közigazgatási központja, itt lakik és dolgozik a királynő, itt található meg a parlament, az összes minisztérium, valamint a Nemzetközi Bíróság is. Azonban ez az oda látogatónak eszébe se jutna, ha valaki nem közölné velük, hogy „hékás, itt vagyunk a fővárosban!” A városka annyira kicsi és kihalt, mint Magyarországon egy átlagos vidéki kis város. Mondjuk nem is véletlen, hogy nincs túl nagy forgalom arrafele, mert a lakosság a fél milliót se éri el (~475 000 fő), emellett turista paradicsomnak se mondanám, mint pl. Amszterdamot, ahol egymást tapossák a külföldiek. Nincsenek hatalmas szórakozóhelyek, bárok, éttermek, amik magukba szippantanák a külföldieket, komolyan esküszöm olyan az egész, mint ha szombat délután Győr sétálóutcáján járkálnék. Autóforgalom is szinte nulla. Ami viszont mégis emlékeztet minket, hogy a fővárosban járunk, az a magas felhőkarcolók, a parlament, ami lényegében egy vár, a királynő rezidenciája, valamint a Nemzetközi Bíróság épülete. Van még továbbá szép tengerpart jó hideg vízzel, hangulatos utcácskák és 4-5 euró/órás parkolási díj.

Rotterdam viszont egészen más, mint Hága. Vélhetően ebben nagy szerepet játszott, hogy a második világháborúban az egész belvárost porig bombázták, amit mindössze néhány épület élt csak túl. Így a háború után az egész várost újra kellett építeni, úgyhogy lényegében csak újépítésű épületeket találunk.
A másik érdekesség, hogy itt található meg Európa legnagyobb kikötője az Europort. Sokáig a világ legnagyobb kikötőjeként is tartották számon, azonban mára Sanghaj és Szingapúr is beelőzte. Azonban nekem ebből nem sok tűnt fel. Vagy jól elrejtették, vagy csak nehéz oda találni. Messziről látszik néhány daru, meg pár nagyobb hajó, de mi valahogy nem botlottunk bele a kellős közepébe, sőt az útikönyvek se írtak arról semmit, hogy merre láthatunk olyasmit, amit pl. a Discovery-n szoktak mutogatni.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha teheti, látogasson el ezekbe a városokba, feltétlen érdemes, egy napot megér!

Haszprus

Canon EOS 450D

©   Haszprus   |   fotózás

Úgy látom, megjelent, kapható. A dpreview egyelőre nem tesztelte, de a következő újítások vannak benne a 400D-hez képest, a listában jelezve hogy az adott dolognak én személy szerint örülök, fáj, vagy közömbös számomra:

  1. (jeah) Nagyobb, fényesebb kereső - jeah
  2. (jeah) ISO a keresőben - jessz! végre. bár már teljesen megszoktam a hiányát.
  3. (jó) Live view
  4. (jó) 12 megapixel
  5. (jó) 14 bites A/D konverter
  6. (jó) továbbfejlesztett 9 pontos AF
  7. (jó) my menu - amán jó lesz, most még nemtom mire, de biztos
  8. (mind1) Spot metering
  9. (mind1) Több kép lövése időzített módban
  10. (mind1) 3"-os LCD
  11. (mind1) képverifikációs adatok (annak ellenőrzésére, hogy a képet nem módosítottad)
  12. (mind1) automata fényoptimalizáció (kontraszt és fényesség utólagos optimalizálása a kamerán belül, akár jó is lehet, mert részben emiatt lövök rawba, de más miatt is, úgyhogy nem feltétlen profitálok belőle)
  13. (mind1) highlight tone priority
  14. (mind1) high iso noise reduction (opcionális)
  15. (mind1) nagyobb kapacitású akksi - emellé azért teszek közömbös smileyt, mert a 350d-hez képest úgyis megnövekedett az energiaigénye
  16. (mind1) kicsit átdolgozott UI
  17. (mind1) új kiegészítő markolat - nem érint, úgyse veszek, nehéz, nagy
  18. (banyek) SD / SDHC kártya, dobhatom ki a cf-emet

A lista részletesebben kifejtve a dpreview-n

Persze mozdulhatnék a Canon kétjegyű modelljei felé is, de azok nagyobbak, nehezebbek, arra meg nem vágyom, hiszen én továbbra is vinni akarom a gépet erre-arra.

Ha valaki megvenné a 350D-met (váz), keressen fel. (A dolog nekem teljesen ráérős, az se biztos, hogy váltok 450D-re, tekintve hogy a 350D kb. minden igényemnek megfelel, aminek meg nem, azokat úgyis csak a kategóriákkal feljebbi gépek szolgálnák ki, azok viszont nehezek, nagyok, drágák.)

Haszprus

A 4-11. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa film life mátrix túra energiablog symfony tanulás első sport 12e biznisz php mba fejlesztés

A 4. napon (csütörtök)

Az 5. napon (péntek)

  • BME - Tibi, Olthyer, Aston, Viktor, Andor, megalapítottuk az szmmfUnclubot (szoftverminőség és menedzsment labor négyfős csapat ), Takó, Gatza
  • Mátrix
  • Polárvétel
  • Esti kurvajó bringa - most először éreztem jól magam nagyon hosszú idő óta bringázás közben (nem szeretem a telet és nem is vagyok kondiban)

A 6. napon (szombat)

  • Bringa - kormánycsavaró szél, 0 fok, de a frizura mégis tart: elegendő volt az aláöltöző, két rövid mez, és a polár. Nomeg maszk persze, termogatya, térdmelegítő, és egy alsó aláöltöző (hétfőn újítva). A téli tekerés roppant megerőltető, el is aludtam utána

A 7. napon (vasárnap)

A 8. napon (hétfő)

  • BME - Aston, Takó, Andor; amőba 3:2 Takónak (Évek óta nem játszottam, de bejött )
  • Mátrix

A 9. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix - megint letettem valamit az asztalra Kaptam feladatot, főnök kérdezte mikor lesz kész. Mondom 1 nap. Na jó max 2 nap. Kérdezi a főnök, hogy a héten biztosan készen lesz-e, mondom igen-igen. Elkezdtem csinálni, fél óra után azt hittem hogy pénteken kénytelenek leszünk visszaállítani a projekt keddi állapotát, mert annyira átláthatatlan és reménytelen lesz addigra az egész. Ehhez képest 3 óra alatt meglettem vele Örültem ám.

A 10. napon (szerda)

  • Mátrix
  • Tali Schloddival
  • BME - Grafika: Anett, Montana, Tibi, Carl0s; önlabkonzi: kibiri kibaszott jó volt (vázoltuk hogy kb. mik a félévi irányelvek; kiderült hogy a konzulensem pont az egyik olyan céggel szeretne szorosabb kooperációt, akinek ismerem az alapítóját (öö igaz a másik cégnek is ismerem az alapítóját ) (a port.hu-ról és az index.hu-ról van szó btw, csak ugye utóbbiban Nyírő már nincs ott) ); utána még Orcával dumáltam egy fél órát
  • Este kibiri kibaszott jó hírek fogadtak a mátrixból

A 11. napon (csütörtök)

  • BME - első szabtech gyak, egész jó volt; Aston (symfony), Andor, ++
  • Olasz - kibiri kibaszott jó volt, részletek
  • Mátrix - azzal a hírrel fogadtak, hogy amit kedden újraírtam, és tutira lezsíroztuk hogy A módon kell, és nem B módon, azt most megint újra kéne írni B módon, mert a megrendelő mégis inkább B-t akar. Vahz! De tökjól oldottam meg korábban, úgyhogy kb. 20 perc alatt kész voltam az átírással is (Előzetesen elképzelt idő: minimum órák, illetve voltak kétségeim hogy vajon a hétfői bemutatóra fog-e egyáltalán rendesen működni )
  • Tanulás - végre tanultam egy kicsit, konkrétan matlaboztam.
    Ezt is lehet ám szeretni
  • Cserébe éjfél lesz 2 perc múlva, ma is alszom vagy 5 órát
Haszprus

Thai masszázs

©   Haszprus   |   mátrix energiablog i love this company

Volt meeting olaszban. Következőkről állapodtunk meg: lesz outdoor training (bringatúra, ilyen pszichológus vezetővel meg mindenféle feladattal) valahol külföldön április környékén, lesz még ezen kívül is valami csapatépítés talán (paintball mint csapatépítés? esetleg a megrendelő ellen? ), és lesz céges thai masszázs az oktogonon. ROFL

Ja és lehet hogy hívunk majd valami előadókat is hogy kicsit imprúvoljuk a céges tudást. Talán java, .net, ilyesmi témakörökben.

The GuNN

Kereskedelmi tévék

©   The GuNN   |   life

Észrevettétek, hogy a nagyobb kereskedelmi tévéken a híradósoknak divat nem ismerni az adott csatornán éppen futó műsorokat? A híradók végén szokás beolvasni, hogy mik következnek azután. Rendszeresen előfordul, hogy elkezdi mondani a következő film vagy sorozat címét majd félúton megakad, lenéz a lapjára és ilyen félig fitymáló, félig meglepődött arckifejezéssel olvassa tovább:


Maradjanak továbbra is velünk mert következik a Shark, a Törvény...

...Törvényszéki ragadozóóó?!

Busszal akartunk volna Bélapátfalvára menni, ám a 8-ról gyorsan 4 fősre redukálódott csapat autóba is befért, úgyhogy reggel a buszpályaudvarról gyorsan el a kocsihoz (1 óra plusz), összességében pedig nyertünk szvsz sok kényelmet, és kb. 3-4 óra menetidőt Aki ott volt: Norby, Schloddi, Gabi, jómagam. Fotóim:

mainframe

Rambo 4

©   mainframe   |   film

Rambo (2008) - Előzetesen azt hallottam róla, hogy beállt a Rambo-filmek sorába, és azok bizony sorozatosan romló tendenciát mutatnak. Én csak az 1-et láttam ezen kívül, szóval nem tudok ezügyben meggyőzően nyilatkozni. Annyi biztos, hogy teljesen más a két film (1 és 4) koncepciója, kivitelezése (na ja, eltelt közben 26 (!!!) év), és hangulata is.

The GuNN

Toldi Estéje

©   The GuNN   |   film barátok

És az ősz levente, e szavakat szólva,
Kiugrék a sírból, mintha ifju volna;
Háborús tenger lőn lelke, melynek habja
Tűzokádó hegytől fel vagyon forralva
S monda: „Vidd hírül az öreg cimboráknak,
Hogy a vén bajnokot sír fenekén láttad:
De a lelke ott lesz a viadaltéren,
Vérbosszúját állni az idegen véren.

Arany János: Toldi Estéje

Haszprus

Nincs időm

©   Haszprus   |   bme life mátrix

Alap dolgokra (sem).

Ilyenkor például az emailezésében az ember eltekint még a köszönéstől, tőmondatokra szorítkozik, és egyéb dolgok is előfordulhatnak. Nem lesz könnyű menet ez a félév. Még egy csomó dolgot be kell gyúrnom az időmbe. Kiváncsi vagyok, miként fog ez megvalósulni… (Valahogy meg kell.)

Cserébe ma is kurvajó napom volt. Ja tényleg, tegnap is, csak nem volt időm írni róla.

Balage

Benelux államok: Brugge

©   Balage   |   film fotózás külföld life belgium

Kicsit elmaradtam a nyári úti beszámolóimmal, azonban most van egy kis időm. Mivel nem túl gyakran írogatok ilyesmit úgy gondoltam, hogy most inkább egy olyan várost mutatok be, ami Belgiumban és talán Európában is egyedülálló, mégis sokan nem tudnak e hely létezéséről.

Brugge városa Belgiumban található, Brüsszeltől kb. 130km-re nyugatra, vagy ha úgy nézzük a La Manche csatornától 110km-re észak-keleti irányba.

Brugge egyik érdekessége, hogy felépítéséből adódóan tele van kisebb csatornákkal, amelynek a két szélére Velencéhez hasonlóan régi házak vannak felhúzva, ezért is hívják a várost más néven észak Velencéjének. A másik jellegzetessége, hogy a belváros a középkor óta nem igazán változott, így az ember nagyjából úgy érzi magát, mint ha egy kisebb időutazáson vett volna részt. Rengeteg régi templom, malom, kisebb kastélyok, várak találhatok meg a történelmi városrészben, a városháza előtti tér meg egyszerűen gyönyörű. Igényes, tiszta az egész város, rengeteg a turista, még sincs tele szeméttel, se egy falfirkával, tényleg olyan, mint ha a középkorba tévedtünk volna, valószínűleg ezért is lett 2000-ben az egész belváros az UNESCO tagja, sőt 2002-ben Európa Kulturális Fővárosa volt.

Arról hogy mit érdemes kifejezetten megnézni nem igazán tudok mit mondani, mert szerintem minden kis utca tartogat számunkra valami féle meglepetést, így az ide látogató biztos nem fog unatkozni. A városnézésre ideális kiindulópont a főtér. Itt található meg a városháza, ami inkább egy régi kastélyra hasonlít és a Belfort, ami az egyik legmagasabb épület Brugge-ben, (88m) így remek kilátás nyílik felülről az egész városra, persze csak miután megmásztuk mind a 366 lépcsőfokot a szűk lépcsőházban. A csúcsra érve bepillantást nyerhetünk a torony óraszerkezetébe (hatalmas fogaskerekek mindenfele), és megnézhetjük a harangokat, amelyek ha megszólal akkor a fülünk bánja. Külön érdekesség még, hogy az ablakpárkányokra fel van írva, hogy melyik irányba melyik nagyváros található és milyen messze van légvonalban.

A város tele van csoki bolttal, száz és száz különböző ízű, típusú, fajtájú csoki közül lehet választani, igaz ennek sajnos megvan az ára is. Ez olyan, mint Amszterdamban a Coffee Shopok, nagyjából minden sarkon megtalálhatóak. A másik gyakran előforduló boltok pedig az úgynevezett sörboltok. Volt szerencsénk egy olyan helyre betévedni, ami 2 szintes volt és körülbelül tíz 20-30nm-es szoba tele volt sörrel. Az egészen megfizethető árúakhoz akár pár euróért is hozzá lehetett jutni, de sokszor belefutottunk több 10-20 eurós sörbe is, rengeteg ízesítéssel, 3 fokostól egészen 10 fokosig.

Sok mindent tudnék még mondani, de most inkább hagyom, hogy a képek meséljenek.

Ha valakit megérintett a város és szeretné látni, ahogy Colin Farrel legyilkolássza a rosszfiúkat itt, tudom javasolni a februárban megjelenő In Bruges c. amerikai akció-vígjátékot, melynek mottója: „Először lőj, aztán jöhet a városnézés”.
Haszprus

A 3. napon

©   Haszprus   |   barátok bme mátrix energiablog

Reggel majdnem átbasztak a mekiben, de ez most mindegy (ezeken a helyeken elképesztő mekkora zombik dolgoznak - megfigyeltétek már pl, hogy hiába mondjátok hogy valamit elvitelre kértek, azt csak akkor - és akkor se mindig - értik meg, ha ezt külön az ő ezirányú kérdésükre feleled? az csak ráadás ha a csomagba csak a fele kajádat teszik be).

Meló 9-től 13:30-ig, kis helyi munkamegbeszélés volt, reményeim szerint bevezettem a cégnél a Google Docs-ot, egy csomó időt fogunk vele megspórolni a különféle egyeztetések helyett, hogy ki hol tart a feladataival, és nem utolsó sorban a megrendelő is láthatja, hogy hogy halad a projekt (kurvajó).

14:15-től Grafika a bme-n, előtte még egy kicsit hobbiból adatbázist tervezgettem a cégnek, amíg nem landolt az asztalomon Montana kávés pohara. Grafika tökjó volt. Utána összefutottam Tibivel, aztán dankoival is dumáltam még egy 3/4 órát, 17-re WiZARD jött át, lőttünk pár fotót 1D Mark II-vel, tapogattam HTC Touchot (PDA teló fyi, ami sokkal elfogadhatóbb méretű, mint amilyennek képzeltem), most pedig öt csetablakban dumálok (illetve pillanatnyilag alábbhagyott a chat, ezért bejegyzést írok ). Holnap Olasz (azmi?) és Rambo (The GuNN).

Az első nap itt érhető el (vagy nem). (Mostanság javarészt inkább nem, egyszerűen azért mert kevésbé adok helyet a személyes dolgaimnak itt a blogon, publikusan, pedig tökjó dolgok történnek )

Ja tényleg, megint lencsézek (Acuvue Moist, nem tökéletes, de muszáj az elkövetkezendő túráimhoz, fotózáshoz).

Haszprus

Szakirány: 2. félévi órarend és a távlatok

©   Haszprus   |   bme mátrix történelem
Egy előadást beáldoztam: keddi swmin, többire be tudok járni. A mélykék a - tervezett - munkaidőm.

Mikor felvettek, rögtön mondtam, hogy februárban majd meg kéne beszélni, hogy mire járok be, mire nem. Úgy láttam, teljesen barátian fogadják az egyetemi elfoglaltságaimat. Igaz, én se akartam mindenre bemenni. Most nagyjából igen, legalább amíg megnézem magamnak hogy melyik óra milyen. A lényeg, hogy az eredeti 5x8 helyett dolgozok 4x5 + 1x8-at: kedden 8, a többi napon 5 órát, 40 helyett 28-at. Majd a későbbiekben kiderül, hogy mely tárgyaimat lehet kiminimalizálni ebből az órarendből. Bár végülis nekem mindegy, halálra minek dolgozzam magam.

Ami az órarendben nem jelenik meg: kódelm és oof vizsgakurzus, előadás nélkül. Valamint önálló labor, amiből megbeszélés szerinti időpontban lehet konzultálni. Összesen 40 kreditet vettem fel, ezt mind meg kell csinálnom, következő félévben pedig 30 marad a diploma előtt, szintén mind meg kell csinálnom. Ha valakit érdekel, hogy mik ezek:

Balage

Matt Damon visszavág

©   Balage   |   film tv

Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz tőlem, mert egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek ezt a gyöngyszemet. A történet pedig úgy szól, hogy Jimmy Kimmelnek van egy beszélgetős műsora az egyik nagy amerikai csatornán és előszeretettel idegesíti Matt Damont azzal a dumával, hogy Apologies to Matt Damon, but we ran out of time... – Azaz bocsi Matt Damonnak, de kifutottunk az időből… Egyszer azonban végre bejutott a stúdióban, ahol szépen felkonferálták, meséltek róla ezt-azt, majd mielőtt megszólalt volna ugyanezzel a dumával zárta le a műsort, így Matt hoppon maradt. Azonban ez már sok volt neki is, így vörös fejjel hisztizve és káromkodva rohant ki a stúdióból.

Haszprus

Önlab folytatás

©   Haszprus   |   bme adatbányászat

Volt ma tegnap félévkezdő önlabtali by adatbányászat csoport. Na megkérdeztem a tavalyi két konzulensemet, hogy bár négyest kaptam a munkámra, de szerintem azért több volt az, mint amit egy két kredites tárgy keretében elvárnak, csak rosszul ütemeztem (magyarán a vége felé kezdtem el). Mondták mindketten hogy igen, nem szokás két kreditért ennyit. A 2 kredites előző félévemhez (képajánlórendszer, u know) képest a 8-as I becslése szerint kb. 2-3x-os energiabefektetést igényel majd. 2x-essel egy gyenge önlabom lesz, 3x-ossal egy erős, szerinte.

WiZARD

A Külkerről (BGF-KKF) I. rész

©   WiZARD   |   life

2002-ben gimi után informatikus akartam lenni, úgy éreztem ez érdekel, így a BMF-NIK-en folytattam tanulmányaimat. Ez egyre kevésbé tetszett, rájöttem hogy informatikus se akarok lenni, és nem szeretnék egész életemben gép előtt ülni (bár ezen a későbbiek se feltétlen segítenek), így 2005-ben elkezdtem valami másik suli után nézni, ez lett a Külker, azon belül a külgazdasági szak, angol nyelven. Hogy miért ezt választottam? A Külkernek aránylag jó neve van, pontok alapján felvételi nélkül simán felvettek, és itt volt angol nyelvű képzés.

mainframe

Agyhalál

©   mainframe   |   life iwiw net szánalmas

Ezt a körlevelet most kaptam iwiw-en:

"Küldd el ezt az üzenetet 15 embernek a következő 143 percben, utána nyomd meg az F6-ot, és annak a neve jelenik meg aki igazán szeret!!!!!!!!!! Hihetetlen, de igaz!!!!!!!!"

Tessék velem sírni.

Tamás

Claudio Cordero - Enlace

©   Tamás   |   zene

Disclaimer: ebben a bejegyzésben gitárbuzulás és hasonló extrém viselkedésformák nyomonkénti megnyilvánulása tapasztalható. Erre kevésbé fogékony emberek nyugodtan ignorálhatják az egész bejegyzést, jól.

Emlékszem, tizenéves kis tök voltam és alig egy éve fogtam gitárt a kezembe először, amikor Gy. haverommal (hasonlóan kezdő gitáros volt akkoriban) azon elmélkedtünk Fehérváron egy tízemeletes ház tetején egy üveg vörösbor (talán KoccintósTM), valamint a ház csöppet alkoholistának kinéző gondnoka társaságában, hogy mekkora szélsőséges exhibicionizmus kellhet ahhoz, hogy valakiből gitárvirtuóz legyen. Gy. ekkoriban jött rá arra is, hogy a gitár valójában nem is szigorúan pengetős hangszer, mert a műanyaghúros gitárján a húrokat felülről bal kézzel merőlegesen ütlegelve is lehet dallamot játszani, csak nagyon idiótán hangzik. Néhány percre rá megbeszéltük, hogy ha majd egyszer iszonyat drága és minőségi elektromos gitárunk lesz, akkor írunk olyan számot, amiben egyszer sem kell megpengetni a húrokat jobb kézzel, csak ballal ütögetni, és az milyen fancy dolog lesz. (Akkor még hallani sem hallottam a gitárhúrok egyéb kreatív alkalmazási módjairól, pl vonóval is kiválóan lehet rajta játszani (ld. Kjartan Sveinsson), sőt egy időben kedvenc szórakozásommá vált az, hogy a méregdrága slide-gyűrűt sörösüveggel helyettesítem játék közben). A projekt pár napra rá persze feledésbe is merült, mint a legtöbb tinédzserkori fellángolás (mifelénk a ráérő fiatalok első számú szórakozása volt, hogy alapítanak egy punkzenekart vagy valami hasonlót), amíg pár napja rá nem találtam a címben említett úriember egyik videójára a YouTube-on. Cordero nevére egyébként méltatlan módon a Google jelenleg a magyar weben egyetlen találatot hoz, az is egy beindexelt angol levlistán található, úgyhogy ezen két esemény együttállása kiváló apropót biztosít arra, hogy ezen a tarthatatlan helyzeten változtassak. (Cicerói körmondatok ezennel beszüntetve, ígérem).

Haszprus

A legrosszabbul elköltött forint

©   Haszprus   |   howto life

Mainframe legjobban elköltött forint ötletének mintájára legyen egy legrosszabbul elköltött forint topic is. Mindjárt nyitok két példával, amiből az egyik nem teljesen helytálló, mert végülis a fejhallgatót örömmel használom (szemben az eredeti címzettel, akinek véve lett), de...

  • Wireless fejhallgató. A wireless-ség ugyan nagy előny, meg iszonyat feelinges, cserébe gyenge a hangminőség, időnként külső jelek bezavarnak. akkor is ha amúgy egy drága konstrukcióról beszélünk. Plusz az enyémben van valami intelligens kikapcsolhatatlan hangerőszabályzás is, ami megvéd a túl hangos részekről, ez a gyakorlatban azt jelenti hogy amikor egy zeneszámban jön a zúzós rész akkor jól lehalkul az egész, a halk részek meg felhangosodnak... Jó gondolat, beteg megvalósítás.
  • Elektromos borotva. Nagy csalódás, teljesen szar, igazi pénzkidobás. Lassan borotvál és nem alaposan, nem tudja tövig vágni. És itt sem alapkonstrukcióról beszélünk. A polcon porosodik, inkább eldobható borotvát használok.

Volt valamid ami a pénzkidobás kategóriába tartozott, vagy kevesebb pénzből jobbat vehettél volna?

mainframe

Aliens vs. Predator - Requiem

©   mainframe   |   film

Aliens vs. Predator Requiem (2007) - Minősíthetetlenül szar, időpocsékolás számba menő szenny. 95%-a teljes sötétségben egy-két körvonal, és kész. Akció alig, amikor van, akkor is gázak az effektek. A sztori lapos mint egy hónapos elütött béka (pont onnan folytatódik egyébként, ahol az 1 abbamaradt). És hogy mitől Requiem (gyanítom megint csak jól hangzott), azt sosem tudjuk meg. 1/10, nézd inkább a falat.

Haszprus

Első nagyobb gyümölcs

©   Haszprus   |   hwsw történelem

Ez most olyasmi, mint anno a bringám. Nem merem leírni. Inkább ne is nézd meg a folytatást.

Na jó mégis. Samsung 305t. 30", 178/178 fokos látószög, PVA (S-PVA?) panel, 2560x1600 pixel, uralkodik, olyan mintha valami űrhajóban lennék. A harmadik képen azt láthatjuk, hogy nem kicsit vagyok fáradt*. (Prize comes with a price, haha.)

mainframe

A legjobban elköltött forint

©   mainframe   |   howto life

Akkor most feleim játsszunk olyat, hogy mindenki elmondja, hogy melyik az a tárgya (izéje, akármije, mittomén), amire azt mondaná: amit erre fordítottam, az volt a legjobban elköltött forint. Meg azt is nyilván, hogy miért.

Nyitom is mindjárt a sort ezzel a jószággal:

Ez egy Victorinox Compact típusú svájci katonai bicska. Ezt még a trójai háború előtt (értsd: nagyon régen) kaptam ajándékba (itt máris megdől az elköltött forintok elve, de a játék a lényeg) apámtól, külföldről. Már ugye a svájcibicska természete is magában hordozza a széleskörű felhasználhatóságot, de szerintem ez minden várakozást felülmúl. Azzal együtt, hogy nem vagyok egy kirándulós, meg mindent-egy-eszközzel mozgalmak híve, majdnem mindenre ezt tudom használni, és erősen közelíti az eredmény azt, amit egy célszerszámmal értem volna el (sőt, néha jobb). Amikor fejben összeszedem néha, hogy milyen lehetetlen feladatokat oldott már meg ez a cucc amit elétettem, mindig ledöbbenek. A minősége meg...nehéz rá szavakat találni. Tökéletesen nyílik-csukódik, nem korrodálódik sehol, nem törik, nincs semmi baja. Ez a pengével kapcsolatban majdnem magától értetődik, hiszen hát márkás (ma már ez sem garancia semmire...), de gondoljunk ilyenekre is, mint a műanyag borítás, a csipesz, vagy a toll (!), ami annak ellenére, hogy már többször elhajlott és vissza lett hajlítva (már az is respect hogy ezt meg lehet vele tenni), még mindig ír (!!!). Itt kell számszerűsítenem az adatot: ez a cucc kb. 12-14 éves lehet, saccra. Kár hogy nem emlékszem pontosan...

Ez még az a fajta, ahol nem szállt el a gadget-geek-ek agya, és simán elfér a kezedben/zsebedben,/akárhol, nem kényelmetlenül vastag, mégis az 1.0-ás földi halandó által igényelhető funkciókat 99%-ig lefedi. Amit hiányolok róla (kicsit), az egy fűrész, és amit sosem tudtam eléggé kihasználni, az a horog. Valaki mondja el, ha tudja, hogy annak mi a tervezett funkciója, mert én több mint 10 éve találgatok. Akkor lett meg az elhatározás, hogy megírom ezt a posztot, amikor nemrég karóra-szerkezeteket kellett szétszednem. Csavarra, fogaskerékre, abszolút. És mindezt nem tudtam véghezvinni egy kifejezett órás csavarhúzókészlettel, de ennek a bicskának az apró csavarhúzójával, a mellékelt gombostűvel, és a pengével teljesen szétkaptam 5-10 órát egy nekiülésre. Amikor letettem az eszközt, már kicsit másképp néztem rá. Tisztelettel. És rájöttem, hogy ez a bicska valószínűleg a leghasznosabb cucc amim valaha lesz az életben.

No, ilyesmiket mesélhetnétek Ti is.

mainframe

8mm 2

©   mainframe   |   film

8mm 2 (2005) - No ez is érdekes menet volt, már a film nézése közben fogalmazódott bennem a kritika. Eléggé végig kellett szenvedni azt az X percet, és persze köze nincs a 8mm-hez (az első részhez), sem történetben, sem szereplőkben. Itt is van pornográfia mint téma, igaz elég érintőlegesen. Ellenben van Görög Zita, szívem egyik csücske, illetve sok magyar színész, és totál magyar környezet. Az egészet itthon vették fel ugyanis, és ez érdekessé teszi a dolgokat, ahogy az ember felismeri a helyeket (Gellért tér, Váci u., kisföldalatti, stb.).

Maga a történet elég vontatott, és kicsit talán kisstílű és logikátlan is. Abszolút a nem ajánlom kategóriába tettem volna, egészen amíg a befejezést nem láttam. Az kicsit felhúzta az egészet, sőt, nagyon. Egy sok szálon futó, kicsit kusza, zavaros történetet úgy lekerekítettek a végére, hogy még. Ötletesen, jól. Tetszett (a vége). Így mindent egybevéve talán egy 4/10-et ér. Egyszer meg lehet nézni, ha nincs jobb, vagy végigkattingatva, pörgetve megéri azt a fél-egy órát. Bár Görög Zita alig van benne. De akkor legalább meztelen.

Haszprus

A szaki

©   Haszprus   |   mátrix

Át lehetne menni tőlünk egy másik szobába, de van itt egy szekrény méretű ipari nyomtató, kinyom egy A4-et kb. 5 mp alatt, és pont eltorlaszolja az átjáróajtót. Jött egy ilyen kantáros kék cuccban levő belső telefonszerelő szaki, át akart menni a másik szobába, aszondja:

A mosógépet el kéne húzni

ROFL

mainframe

Született Gyilkosok (rendezői változat)

©   mainframe   |   film

Natural Born Killers (1994) - Egy jó régi film, ami alapműként van számontartva filmes körökben, így kénytelen voltam én is megnézni.

Igazából az első fele egy rendezői agymenés, Tarantino korai elmebaja (amiről később kiderült hogy igazából sokkal inkább köthető Oliver Stone nevéhez, ld. kommentek), amitől komolyan szédültem. Epilepsziára hajlamosaknak nem ajánlott. Durva effekt- és kép-orgia, de közben szép lassan bontakozik ki a cselekmény. Külön megjegyezném a hősnő családi hátterét boncolgató jelenetet, amit ilyen Rém Rendes Család stílusban csináltak meg, szerintem hatalmas ötlet.
A második félben pedig már egy letisztultabb cselekményt kapunk, sok akcióval, kevesebb drámával, filozófiai háttérrel, jól.

Aki kérdezné miért a rendezőit néztem és nem a simát: mert ez volt kéznél. Nekem bejött, nagyjából. Meg szerintem ennek most van itt az ideje. '94-ben ez még keményen megelőzte a korát. Ja, és így a Kill Bill után nézve pláne mókás, mert a csaj szinkronja ugyanaz mint Uma Thurman-é szokott lenni, és a sztoriban is vannak párhuzamok (már a cím önmagában sejtet egyet, ugye...). Adok rá 8/10-et, mert teljesen nézhető volt, pedig egy 14 éves film.

Montana

Megint repültem

©   Montana   |   külföld

Ezúttal félúton le kellett szállni, mert egy utas rosszul lett. Sikerült bő két órás kését begyűjteni, imádtam. (Arról nem is beszélve, hogy reggel fél háromkor keltem, brrr.) Most már komolyan csak a gépeltérítés hiányzik. De megérkezve akkora csokor virág várt, hogy alig bírom el.

mainframe

Úristen, mit tettünk...?!

©   mainframe   |   bme fejlesztés hwsw szánalmas

Egy rövid idézet ((C) egon) abből az időből, amikor még régi jó neptununk volt, és nem tudtuk megbecsülni:

"Majd ha bevezetik a Neptun.NET-et... Hmm, fincsi lesz..."

Amikor ezt olvastam olyan érzésem volt, mintha a Terminator N+1-ben találna a főhős egy megégett újságcikket a romok között, hogy A nép izgatottan várta a Skynet mai üzembehelyezését. Egyfelől lol, másfelől omg.

Tali március 1 21:20-kor a Nyugati pályaudvar jegypénztárában. Vonat 21:40-kor indul. Akármilyen idő esetén.

Na ha látod ezt a topicot, az azt jelenti hogy meg vagy hívva túrázni! Itt a blogon vagyunk már elegen ahhoz, hogy összejöhessen egy ilyesmi, ráadásul egy csomóan bme-sek vagyunk, szóval noha még nem mindenki ismer mindenkit, de adja magát hogy most már szervezzünk itt valamit...

Ha van kedved jönni, akkor az alábbi két szavazáson csekkold be az összes megfelelőnek tűnő időpontot, és meglátjuk mi lesz.

  1. Melyik éjszakai túrára lenne kedved és lehetőséged jönni?
  2. Melyik nappali túrára lenne kedved és lehetőséged eljönni?
  3. Szavazás rossz idő esetére

Kommentbe egyéni megjegyzések, lelkesítő szövegek, meg bármi releváns jöhet. Az is királyos lenne, ha itt a blogon is jeleznéd, hogy van kedved jönni, nemcsak a doodle-ön. A doodle azért jó, mert megkönnyíti a szervezést, a blog meg azért jó mert személyesebb, mindenki szívesen látja itt is, hogy jössz te is!

Ha tudod hogy nem jönnél, dobj lécci egy privmsg-et. Nincs sértődés nyilván, és sokkal jobb, mintha nem jeleznél vissza semmit.

Haszprus

Apu divatos telefonja vagyok

©   Haszprus   |   hwsw

Kb. másfél hónapja szaggat a beszéd a telefonomon. A telefonomon, ami több mint 5,5 éves, egykori csúcsmodell, mára azonban monokróm kijelzőjével igazi retró darab. A telefonvásárlás viszont egy kurvanagy púp a hátam közepére. Nem tudom könnyen eldönteni, hogy milyet vegyek, még azt se, hogy inkább a pehelysúly legyen fontos (6510-esem 82g), vagy hogy okos legyen pl. wifivel stb. És úgy különösebben - megvallom - nem is érdekel a téma.

Nem egy telefon vagyok.

Tudom jól, hogy egy x Ft-os telefon egy év múlva már csak x/10 Ft-ot fog érni, és tudom hogy minden telefonnak van valami súlyos hibája. A csúcsmodellnek. Lefagy. Elfogy a memória egy nap után, magától. Lötyög a háza. Naponta töltögetheted. Megcsömörlöttem ettől a témától, attól az eszméletlen lehúzástól, amit a telefongyártók művelnek, és attól az eszement tökéletesen értelmetlen költekezéstől, amit az akár nem feltétlen jómódú fogyasztók önként és dalolva véghezvisznek.

mainframe

Oscar

©   mainframe   |   film

Oscar (1991) - Régi darab, de hihetetlenül meg van csinálva, minden olyan elemmel együtt is, amik esetleg negatívumok lehetnének (túljátszás, néha elcsépelt poénok). Jómagam legalább 10-szer láttam, de még mindig térdcsapkodós. Sylvester Stallone egyik legjobb alakítása, amivel megmutatta hogy nem csak az akcióhős skatulyába fér bele. 10/10-es kötelező cucc, fogyasztását magyar szinkronnal ajánljuk.

The GuNN

Isten városa

©   The GuNN   |   life

Amikor ezt írni kezdem vegyes érzéseim vannak. Joghallgatóként nehéz ilyen esetre észérvekkel és higgadtsággal reagálni. Ugyanis ilyen státuszomban mindig a szabályok embere kell legyek és ezen szabályokat elé kell helyeznem minden dühnek, indulatnak és vágynak. Néha azonban ez nem egyszerű.

Amikor a címadó filmet láttam megnyugtató volt arra gondolni, hogy a hetvenes évek Rio de Janeiroja messze van tőlünk és hogy ilyen ma Európában nem fordulhat elő. Akkor még nem tudtam, hogy Kiskocka Magyarországon van és hogy a XI. század Európájának bűnözője ő. A legborzasztóbb azonban mégsem ő maga. Nem az, hogy ő gátlás, félelem, kétség, lelkiismeret és bűntudat nélkül tesz meg bárkivel bármit, hanem az, hogy erre a felnőtt, képzett társadalom nem tud mit reagálni. Az emberek egyszerűen széttárják a kezüket és bevallják, hogy ehhez fogható borzalommal és agresszióval még sosem találkoztak és fogalmuk sincs mit kell vele csinálni. Egyszerűen annyira túl van ez már minden határon, hogy normális ember tehetetlen ezzel szemben. Így válik lehetségessé nyomban, hogy a zabolátlan gonoszság és erőszak gátak és fékek nélkül tombolhat szerte a városban. Megtörtént egyszer, megtörtént kétszer, megtörtént negyvenszer és semmi reakció. Azt hiszem van olyan elsöprő agresszió és romlottság, ami ellen egyszerűen a szélsőségektől többé-kevésbé mentes társadalom nem tud mivel védekezni. Nincsenek meg a megfelelő hatékonyságú és erejű eszközei. A kérdés itt az tehát, hogy kell-e, szabad-e a társadalomnak felvennie a kesztyűt és alkalmazkodni az új követelményekhez. Alkalmazkodni, mint megerősödni, könyörtelenné és hasonlóan kegyetlenné válni. Vagy nem és akkor marad a jog, az észérvek és a humánum amik nyilván szép és erényes dolgok de kérdéses, hogy tudják-e tartani az iramot az új idők bűnözőjével.

Haszprus

KTH-s jegybeíratás pótdíjai

©   Haszprus   |   bme
elért eredmények leckekönyvbe történő bejegyeztetésének elmulasztása
különeljárási díj szolgáltatási díj
1 bejegyzés esetén - 500
2 bejegyzés esetén 2400 1000
3 bejegyzés esetén 7200 1500
4 bejegyzés esetén 14000 2000
5 bejegyzés esetén 29000 2500
6+ 5825 * bejegyzések száma, max 37800 500 / bejegyzés

További díjak itt.

Haszprus

Don Pepe Dagobert pizza

©   Haszprus   |   élelmezés don pepe pizza

Régen volt már pizzás post. Ez főleg annak köszönhető, hogy nem nagyon eszek már pizzát, részben meg hogy amennyiben mégis, akkor általában tartom magam a bevált ízekhez (ami leginkább a Georginát vagy Son-go-kut jelenti).

Dagobert: az étlap szerint prémium pizza, rajta fokhagymás besamelalap, kacsasült, szárított paradicsom, sajt, vargánya.

Na ennek a pizzának sem leszek visszatérő megrendelője. Kivételesen ott kezdődött a probléma, hogy a kinézete valami pocsék. Nem is fotóztam volna le, ha nem lőttem volna be előre nagy műgonddal az állványt a konyhában. Valszeg nem szeretem a kacsasültet és a vargányát, talán még a szárított paradicsomot sem, de erre csak utólag jöttem rá, és halvány lila gőzöm nincs, hogy melyik melyik volt a pizzán. Na jó, a képeimet megnézve és összevetve az összetevőkkel, lehet következtetni: a szárított paradicsom halál volt, azt a felétől kezdve inkább le is vakartam róla, és így a maradékkal már meg tudtam bírkózni, de sosem rendelek ilyet újra.

Étvágygerjesztőnek ajánlom inkább a régebbi fotókat a pizza címke alatt Ps. tudtok jó házhozszállítós pizzériákat? Esetleg konkrét kedvenc pizzát is megnevezve Nekem hosszútávon a Don Pepe és a Pizzaboy jött be. (Ezektől lehet rendelni neten is, plz ti is írjátok meg, hogy amit ajánlotok, azoktól lehet-e.)

mainframe

Legenda vagyok

©   mainframe   |   film

I am Legend (2007) - Röviden: egyszer nézős. Hosszabban: Ez tipikusan egy olyan film, amit megcsináltak, de minek. A téma megint egy 1024-szer lerágott csont (gyilkos vírus, elpusztult emberiség, mutáns 'zombik', stb.), a történet pocsék és félbehagyott, a kivitelezés korrekt, de ez így önmagában már kevés. Sok a lírai rész Will Smith magányáról, kevés az akció és/vagy bármilyen egyéb történés. Amikor történik valami mozgalmas, az pedig olyan totális sötétségben történik, hogy meg kellett csekkolnom kap-e még jelet a monitorom (DVD formátumban néztem, még csak nem is szar rip-ben). A fejlemények logikátlanok és csak úgy elénk vannak tolva. (Nesze, itt egy csaj. Nesze, itt egy okos zombi. Nesze, itt egy működő vakcina. Stb.) Az egész rövid, és mondom: totálisan minden szál (Will Smith visszaemlékezései, a világ sorsa, a kolónia kérdése, minden) félbe van hagyva. 5/10, és jóindulatú voltam.

Tamás

A PhD képzés vajon mi?

©   Tamás   |   bme phd

Őszintén szólva meglepett, hogy igény van arra, hogy a PhD képzés részleteiről írjak, de hát ha már így alakult, örülök a lehetőségnek Jómagam a BME Informatikai Tudományok Doktori Iskola virtuális padjait koptatom, így hát a tapasztalataim főleg innen adódnak, de nem hinném, hogy ez hátrány lenne, tekintve, hogy a blog olvasóközönsége is nagyrészt ilyen érdeklődésű. Hangsúlyozom, hogy az itt leírtak akkor voltak érvényesek, amikor én szembekerültem velük (tehát a felvételi követelmények pl 3 éve), és most nem ellenőrzöm, hogy teljesen up-to-date-ek-e az információim, majd valaki kijavít kommentben, ha nem így van.

A PhD képzés hivatalosan 3 éves. Azért írom, hogy hivatalosan, mert ritkaság, ha valaki három év alatt be is fejezi, és ezzel nagyjából mindenki tisztában is van. Nem lehetetlen, de elég nehéz - viszont nem nehezebb, mint bekerülni államilag támogatott PhD-képzésre. Ugyanis ebből is van államilag támogatott, illetve költségtérítéses változat. Én az állami képzésen vagyok, de messze nem egyértelmű, hogy így jár-e jobban az emberfia. Vegyük sorra, mi is kell ahhoz, hogy állami képzésre kerüljön az ember, avagy miből is áll a PhD-felvételi a BME-n:

The GuNN

Állami cégek?

©   The GuNN   |   life

Nem kezdem el én is, hogy milyen fostalicska ez a MÁV, hogy ezt így össze tudta hozni. Persze nem csak a MÁV, hanem a BKV, a Volán és az összes többi. Csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy innen, kívülről nekem nagyonis úgy tűnik, hogy az ilyen - különböző hivatalokból jól ismert - igénytelen, büdös és olcsó öltözetű hölgyemények és hasonló külsejű férfi társaik, akik ott ülnek az ilyen állami cégek különböző szintjein és hozzák a döntéseket, tehát irányítják az egész purdét, szóval ők szerintem egyáltalán nem értenek ahhoz, amit csinálnak. ÉS ez még csak a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ezt nemhogy nem ismerik be, de még úgy is tesznek, mintha értenének hozzá, és fel vannak háborodva, ha számon kérik őket. Nem tudom, milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie egy MÁV-os vagy mondjuk egy BKV-s főarcnak, de abban majdnem egészen biztos vagyok, hogy jobban tudnám csinálni azt, amit ők csinálnak.

Az legalábbis egészen biztosan nem jutna eszembe, hogy hipp-hopp, lelőjem az egész vasutat, mert holnap akár havazhat is. Nekem ne adjanak évi 10 milliós prémiumokat meg ne adjanak havi 1 milliós fizetést. Adjanak egy elfogadható bért, meg mondjuk valami sikerdíjat, miután felmutattam valamit, és természetesen korlátlan hatalmat a cégen belül. Komolyan mondom, még én lennék a legboldogabb, ha látnám, hogy sikeresen pucolom ki a szart, és működni kezd a dolog a sok vén geci és munkájuk után, akik ott teszik az eszüket napról napra azzal a kiöregedett orvosokra jellemző gőggel, hogy ők úgyis jobban tudják.

Haszprus

A kommentkezelési újítások hatása

©   Haszprus   |   fejlesztés

Durva hatása lett annak a három apróságnak gondolt feature-nek, amiről a Kommentkezelési újítások bejegyzésben írtam. Mik voltak ezek?

  1. A topicok a friss témák menüben színeződnek aszerint, hogy hozzászóltál-e, és ha igen, válaszoltak-e.
  2. A topicoknál a kommentform környékén lelki terror kényszeríti bele a júzert a kommentálásba. A júzer nem tud menekülni.
  3. Egy apró vonalka jelzi a menüben, hogy melyik volt az a legfrissebb topic, amit a júzer már minden kommentjével együtt látott.

A hatás

mainframe

Enchanted

©   mainframe   |   film

Enchanted (2007) - Jó, tudom, nem friss, már tavalyi. De hogy ne megint csak fikázás legyen (az eXistenZ kritikáról van szó), beszélek egy jó filmről is, az idei szilveszteri választásunkról kedvesemmel, ez pedig az Enchanted (magyarul Bűbáj címen fut).

A legklasszikusabb rajzfilmek világát ötvözi a könnyed romantikus filmekével (asszem ezzel nem lőttem le nagy poénokat), és az első hallásra bizalmatlanságot kiváltó keverék meglepően fogyaszthatónak bizonyult. Ugyanis a film a legkisebb mértékben sem veszi magát komolyan, talán pont ettől jó. A rajztechnika eleinte nosztalgiát, később a CGI részeknél (ilyen is lesz, igen) meglepetést okoz, mert nem hittem hogy egy alapvetően nem erre épülő filmben ezt ilyen igényesen meg tudják csinálni. Van pár poén, azok elég jól ülnek, a romantikus jeleneteket nem vitték túlzásba, nem émelyítően szirupos, a helyzetkomikum sem a maga ordenáré amerikai módján az. (Mint pl. az idegbeteg Férjhez mész mert azt mondtam c. alkotásban, melyről csak azért nem írok kritikát, mert 3/4 óra után kilőttem és lemondtam róla, annyit meg nem írthatok mégse, hogy 0:45-nél feladtam, szar volt. Bár végülis, miért ne?) Szóval jó, én akár még pasiknak is ajánlom megtekintésre, persze nem kanbulin, hanem csajjal. Ha van, akkor azért, ha még nincs, akkor azért. Van benne kiemelt smárolós jelenet, hajrá!

A film meg legyen 8/10, mert élveztem, és kész.

Haszprus

Olvasói levelek 080104

©   Haszprus   |   olvasói levelek

Még mindig jók vagyunk, íme egy őszinte olvasói vélemény

A személyes blogok nagy része a film + game kombinációt heti adagokban rendszeresen ellövi. És eddig nekem az überblog azzal tűnt ki, hogy olyan témákról születtek bejegyzések amik nem húzhatók rá általánosságban erre a sablonra. Szerencsére nem egy szartam, ebédeltem, jóezagame, jóezamozi, hülyemindenluvnya vonal.

(Hedge, 2007.12.30.)
mainframe

eXistenZ

©   mainframe   |   film

eXistenZ (1999) - A Mátrix egyik elődjének mondott film, ehhez mérten magas elvárásokkal indultam neki, itt bukhatott meg az egész. Érdektelen, szarul összerakott, szarul eljátszott, zagyva történet, ami nélkülöz minden filozofikus felhangot (amit nagyban vártam, de ez igazolódott be legkevésbé). Gondoltam a kora lehet mentség, de '99 annyira nem volt rég. 2/10, mert az utolsó 10-15 perc kirántotta valamelyest a mély érdektelenségből, de nem eléggé egy 3-ashoz.

Ha már filmnek szar, legalább itt egy érdekes adalék: a film címét nem véletlenül írják úgy, ahogy. Pár magyar munkatárs vette rá a fejeseket hogy így legyen, ezzel becsempészték az 'isten' szót a nagybetűk közé. (A film témája is kb. ekörül forog, hogy mi a valóság, meg lehet-e különböztetni a virtualitástól, szabad-e ilyet tervezni, vagy ezzel márt istent játszik az ember, stb. Tudom, így érdekesen hangzik. Na, a filmben nem.)

Tamás

2007 évösszegzés itt is

©   Tamás   |   life történelem bme phd anglia képzés konferencia haszprus első 12e barátok meló

Haszprus évértékeléséhez hasonlóan, csak én emlékezetből...

Szakmailag...

  • Már látom a fényt az alagút (PhD képzés) végén... mondjuk ideje volt, mert az utolsó államilag finanszírozott évemet kezdtem szeptemberben.
  • Lett két konferenciacikkem, az év végére sikerült keresztülnyomnom a bírálókon egy elsőszerzős cikket is a Physical Review E-be, bár nem volt egyszerű menet, és persze az elfogadás után kristályosodott ki egy csomó dolog, amit még bele lehetett volna írni.
  • Konzultáltam megint önlabot és digit 1-et, ahogy eddig is.
  • Konferenciák ürügyén sikerült eljutnom Norvégiába (ismét), Marokkóba (kulturális sokk befigyelt, hát ahogy kiléptem az agadiri reptér bejáratán és közel-távol csak pusztaság meg pálmafák, és sehol egy ember vagy egy taxi, na az nem volt semmi...) és New York-ba (utóbbi a BME hathatós támogatásával, amiért nem győzök elég hálás lenni, mert talán az eddigi leghasznosabb szakmai tapasztalat volt az ottani konferencia). A norvégiai kiruccanás igazából nem is konferencia volt, hanem egy két hetes study institute, sok síeléssel (ez nem jelenti azt, hogy tudok is síelni, de arra már rájöttem, hogy a cross-country az én világom, nem a downhill), szaunázással, és a szocializációs skilljeim is sokat fejlődtek. Kaptam a végén a záróvacsorán egy Eric Clapton & Jimi Hendrix Guitar Playing Award-ot, mert majdnem minden este lenn a bárban játszottunk a hivatalos zenekar helyett James-szel (aki egy nigériai születésű ír állampolgár és roppant mókásan nézett ki néger létére sífelszerelésben). Azóta is kinn lóg a falamon az intézetben. Mármint az award, nem James.

Magánéletileg...

  • Februárban beköltöztem életem első (saját pénzen vett) lakásába, az ezzel járó hercehurcát, rohangászást, idegeskedést, beköltözés utáni lakásfelújítást pedig még a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom...
  • Májusban vettem egy GPS-es PDA-t, és ennek köszönhetően a go mellé felvettem további obskurus hobbiként a geocaching-et is (szia ssophie ). Most nyolcvanegynehány megtalálásnál járunk Ágival, ahogy elnézem, nem egyhamar fogjuk abbahagyni a keresgélést. Voltunk geocaching-versenyen is az ősszel, sikeresen megkaparintva a negyvenedik helyet Ági unokatesójának csapatában (mivel csak nála volt rendes kézi GPS, az én PDA-m aksija nem bírta volna végig a versenyt önállóan tracklog-felvétellel együtt)... igaz, az utolsó másfél órában akkora sprintet vágtunk ki a célba beérkezés érdekében, hogy utána napokig fájt a térdem.
  • Írtam egy-két-három dalt, amikből egyszer talán majd lesz CD-s verzió is (ha összejön annyi anyag), de a legvalószínűbb az, hogy egy jobb minőségű újrakeverés után felrakom mindet netre valahova letölthető formában, mint ahogy pl egyik régi kedvenc zenekarom, a Stonehenge szintise is csinálta a Dream is Destiny projektjével.
  • Szeptemberben pedig eljegyeztük egymást életem legjobb választásával, Ágival Esküvő jövő júliusban, aztán pedig irány megint Anglia, ha minden jól megy. Szóval azt hiszem, elmondhatom, hogy 2007-ben nagyot fordult velem a világ, de 2008-ban talán még nagyobbat fog...
Haszprus

iWIW pro & kontra MLM :)

©   Haszprus   |   life iwiw szánalmas mlm

Kaptam egy üzenetet wiwen, havi x (sok) Ft kereseti lehetőség, mindez azért mert szimpi vagyok, ha érdekel, találkozzunk, beszéljük meg. Elég gyanús volt a levél, de azért nem teljesen triviálisan… Megnéztem az illetővel közös ismerőseimet, találtam is egyet szerencsére. Nem voltam rest, fel is tettem neki a kérdések kérdését.

Szia *!
Nem tudod, ez a * * ismerősöd (wiwen) valami MLM-es arc?
Köszi

Szia Haszprus!
AZ, ForeverLiving termékeket árul, sztem hajtsd el a fenébe, én is ezt tettem.

MLM forever Kit lehet ebbe még 2008-ban beszervezni?

Haszprus

Szakmai sznobizmus :Đ

©   Haszprus   |   bme

From: xy
Subject: [info2004] [grafika] anyaga?

Az lenne a kérdésem, hogy mi is volt ebben az évben a tárgy anyaga - illetve pontosabban az érdekel hogy mi kell vizsgára. Kérem csak olyan válaszoljon erre, aki maga járt (nem BSC-s) előadásra és a kumulált átlaga 4 feletti.

ROFL

mainframe

Guitar Hero 3 - Legends of Rock

©   mainframe   |   game

Nos, első, kísérleti játékajánlónk következik. Kommentelni erősen ajánlott, építő és romboló kritikákat tárt karokkal fogadok.

Mint az emberek nagyrésze, sok helyen találkoztam már hallomásból/látásból a Guitar Hero sorozat részeivel, amik elég nagy port kavartak világszerte, szabályos rajongótábort kovácsolva maguknak. Ám ez az első része a szériának ami PC-n is játszható, így amikor megláttam a boltban (nyilván ott), egyből rá is vetettem magam. Hangsúlyozom: a játékot Easy és Medium fokozaton toltam végig, tehát nem 100%-os a rálátásom mindenre, de szerintem már nagy biztonsággal tudok írni a dologról, eleget láttam hozzá.